- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
@BeZol neked volt rossz a Messages.app macOS-en? általában az iMessage-t szoktam használni, viszont a mai nap sokszor kellett használnom a sima SMS-t is, nem volt vele gondom, szépen elküldte az SMS-eket, hívni is problémamentesen hívtam, illetve az SMS/iMessage fogadással sincs gondom.
Nos ez most macOS Big Sur-on van, Catalina alatt nem igazán használtam sose az SMS küldést csak az iMessage-t, viszont a hívással, SMS fogadással nem volt problémám ott sem, a macOS-en küldött SMS üzenetek megjelennek a telefonon is, viszont telefonról küldött SMS-eket még nem néztem meg (rögtön küldés után), hogy megjelenik-e Mac-en. Az biztos, hogy az iMessage üzenetek igen.
Wifi kártyám: BCM94352Z, kextek: AirPortBrcmFixup, BrcmFirmwareData, BrcmPatchRAM3, BrcmBluetoothInjector.Egyetlen problémám van, az pedig, hogy nem csatlakozik a gép a telefon wifi hotspotjához, csak akkor ha kábellel rácsatlakoztatom, megvárom, hogy csatlakozva legyen majd kihúzom az USB-t. Majd lesz wifi hotspot. Nem igazán találtam erre semmit.
-
general
addikt
nem, ennek semmi köze hozzá, két héttel ezelőttig High Sierrát használtam, tökéletesen működött. a Catalinát azért nem tettem fel, mert sok helyen olvasom, hogy az Adobe progik vacakolnak vele, meg ha jól olvastam, kell néhány extra hekkelés, lásd, amit írtál pl. meg asszem nvram sem megy talán alapból? ilyesmi... Majd lehet a későbbiekben, ha lesz időm megpróbálkozom vele egy másik ssd-vel.
-
kushwavez
senior tag
hasznalj iMacPro1,1 SMBIOS-t, vagy, en pont most változtattam vissza iMac17,1-re shikigva=80-al, hogy legyen IntelQuickSync-em is az AMD hw acceleration mellett. BIOS-ban iGPU be, DVMT-Prealloc= 92 MB, config.plist-ben ig-platform-id=0x19120001 (0x19120000 a normal amivel van display output, 0x19120001 az pedig a headless, decode only, HD 530-hoz)
-
kushwavez
senior tag
Jol tetted, hogy átraktad, a main gépemen nekem pl iMacPro1,1 van kiválasztva, iGPU BIOS-ban kikapcsolva, shikigva=128 bootflagnek, igy működik a HW DRM (Netflix, Apple TV+, stb) es a HW encode/decode. Régebben iMac17,1 (pocimhoz legközelebb álló) volt es hiába volt benne az RX 5700, nem azt használta hanem az iGPU-t. Ha meg ki volt kapcsolva BIOS-ban akkor meg minden SW decoderrel ment csak.
https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.Chart.mdMit értesz memory warning alatt?
-
Senator
aktív tag
Az jó, a DP mindíg működik ezért szoktam én is rá már jó ideje, ez jó hír köszönöm szépen
Próbéd meg, hogy bemész az iMessage preferences-be (cmd+,) iMessage tab és ott van pipa az Enable Messages in iCloud előtt? Ha van próbáld meg, hogy megnyomod a Sync Now-t. Ha nem megy, akkor pipa kivesz, kicsit várj aztán tedd vissza a pipát. Nekem ez megoldotta amikor ide-oda bootoltam catalina és big sur között, amitől nálam is volt, hogy megkattant a messages meg a photos is. Amúgy milyen wifi+bt kombót használsz? Gondolom BCM94360NG vagy valami gyári apple kártyát átalakítóval?... -
Senator
aktív tag
Aha, szóval te is érezted... Viszont BS alatt nincs, és Mojave alatt sem emlékszem... Iris Plus Graphics 655-tel is volt lag
pedig az jóval erősebb.. Namind1... Köszi az infót, mert agyalok mostanság azon, hogy kéne építeni valamit ... persze semmi szükségem rá de valamit muszáj csesztetni
Minden kimeneted műxik DP HDMI? Dual monitort használsz? Displayport, HDMI audio-d van?
-
Senator
aktív tag
Najó azért 5700XT + 8700K "kissé más világ" mint az UHD630+8700T
Amúgy melyik brandtől van az XT? Nekem Catalina alatt tökmind1, hogy Chrome, Ffox, Opera... mindegyikkel egy idő után érezhetően ráül az egész rendszerre egy minimálisan de azért érezhető lag. Ez BS alatt nincs egyelőre, akármit csinálok, kicsit 10.4 Tiger feelingem van a régi szép időkből.
-
kushwavez
senior tag
Nekem a Chrome-al most 60%-on megy a proci (i5-6300HQ) folyamat itt Big Sur-on szóval eléggé nemoké a dolog, Catalina-n meg nem is használtam soha, de gondolom ott jó.
Persze ez Béta, de azért már a 10.0.1 Beta 1-nél tartunk és még mindig gondok vannak a hw decode-al. Nagyon remélem, hogy nem fogják teli bugokkal kiadni. -
Senator
aktív tag
Ahogy Viktor001 is írta, nekem is szépen belassult .7 óta, de előtte sem volt egy bizonyos idő után túl gyors.. A user xperience sokkal komolyabb Big Sur alatt, kattintasz és bamm ott van, a multitaskingot is jobban bírja, nekem konkrétan még nem lassult be úgy mint a Catalina pedig most már fent van minden ... Pl Safari jóval gyorsabb nálam, görgetéseknél nincs nyeklés-nyaklás, ha rengeteg tabod van youtube-bal kinyitva akkor sem lassul be... Persze még elcseszhetik a poén kedvéért
Azért várjunk még 1 hetet addig kap extra nyúzást, meglátjuk belassul -e úgy mint a 10.15.7. A CPU, GPU is jobban muzsikál, magasabbak a GeekBench / Cinebench pontszámok és ez érezhető is kivételesen a napi felhasználás közben. Azonban valamit variálhattak az USB-vel mert a port mappingem nem teljesen úgy muzsikál mint 10.15 alatt, valszeg létre kell hozni egy újat... Mindenesetre a sleep problémám emiatt van, ami Catalina alatt gond nélkül működik.
-
kushwavez
senior tag
Nekem a Catalinával annyi a bajom, hogy egy idő után mindkét rendszeremen egyszercsak belassult. Egy i7-6700K OC-zott procin is néhány dolgot nyögvenyelősen kezd el a 10.15.7-es patch óta. A Big Sur egyszerűen gyorsabbnak érződik és gördülékenyebbnek. De persze a rendszer még nincs belakva szóval kitudja mi lesz még
-
general
addikt
jaja, órajel nem számít, késleltetés esetleg igen. és igen, a hűtőre figyelek, mi fér be alá. 32gb bőven elég nekem. és még mindig nem játszom, nem számítanak azok a tesztek.
Ez lenne a tervezett konfig egyébként:
- i9 9900k
- BQ Dark Rock 4, ha befér a Silent Base 600 házba
- Gigabyte Z390 Aorus Ultra
- 32 gb ram (ezekről ugye itt fentebb, még keresem a legjobbat)
- 500gb Samu Evo Plus nvme (ezen lenne a macOS)
- 2tb ADATA XPG SX8200 Pro nvme SSD
- meglévő hdd-k, 3-4 db
- ASUS Radeon RX 5500 XT 8GB Dual EVO OC
- Seasonic Focus GX 650 GoldMojave-t akarok majd feltenni, a macbookon is az fut hiba nélkül, a Catalinában nem bízom, sok a bug az Adobe progikkal. De lehet először adok neki egy esélyt, majd addigra eldöntöm.
-
general
addikt
Köszi! Nincs szükségem 10 magos procira, utánanéztem, amire nekem kell, az i9 9900k tökéletesen megfelelő, 8+8 mag, 3,6 GHz alapórajel, 5 GHz turbo. És Opencore sem kell, meg "olcsóbb" az alaplap is hozzá.
Crucial 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Black ramot néztem hozzá, az szerintetek jó lesz? Vagy milyen lenne ajánlott? Tudom, hogy nem mindegy, csak nem vágom pontosan, melyiket NE.Egyébként ezt a buildet/guidet szeretném használni.
-
general
addikt
Kedves BeZol, bocsáss meg, de egyébként elolvastad, amit írtam?
A Gigabyte Aorus Ultra felsőkategóriás Z390-es lap, hardveraprón is 80k, a procit is leírtam. Tényleg köszönöm, hogy időt szántál rám, de csak leírtad, amit én is. Azt is írtam, hogy már kinéztem a step-by-step bulidet is.
Én nem játszok, már kinőttem belőle, nem az a korosztály vagyok.
Fotószerkesztéshez bivaly cpu kell és 32gb ram. 16 is elegendő, de bizonyos műveleteknél (fotó export) meghálálja. A gpu nem olyan fontos sajnos, nincsenek jól optimalizálva a fotós progik, videóhoz kell a gpu, nekem nem, ezért egy 5500 xt is overkill lesz. A cpu hűtők túlméretezésében nem hiszek, 20-30k-ért azok a hűtők marhaságok, csak a builderek lelke miatt kellenek, a sima Be Quiet Pure Rock 13k-ért is pont elég lesz, sőt. A mostani procimhoz is a fórumok által ajánlottnál jóval kisebbet vettem, 70 fokra sem ment fel soha, pedig kapja a terhelést rendesen.Nem tervezek tuningolni, nincs rá időm, K-s procit csak azért veszek, mert alapból magasabb a gyári órajele, nem is kevéssel.
Na mindegy, nem is ez volt a kérdésem lényege, hanem hogy ha egy konkrét buildben, letölthető EFIvel, 9700k cpu van, de én másikat tennék bele, kell-e változtatni valamit a config list-ben?
-
-
RaZroX
addikt
Ó! Köszi a tippeket, mindenképp utána fogok majd nézni amikor aktuális lesz a vásárlás.
Én webcamot sosem használtam, nem is tervezek de olvastam már én is valahol ezt a streameléses dolgot amit írsz.
A laptop meg hát igen.. egy prémium termék után nehéz vissza szokni valami gagyibbra. Amennyi tapasztalatom van a laptopokkal, elég borsos ára van egy felső kategóriának. -
kushwavez
senior tag
nem megy rá semmi, ne aggódj. egyébként jó választás, valami ilyesmit vettem én is, ilyen AIO kártyát, betettem és már ment is natívan macOS-en. Az enyém BCM94360CS2 volt, ez úgylátom BCM95360CD, ha most vennék egyet akkor ilyen lenne.
Bár össze-vissza van írva itt is minden (mint mindenhol alin), valahol BT4.1-et ír, valahol meg BT4.0-t. akkor most melyik? egyszerűbb rákeresni guglin az adott chipsetre és megnézni mi van benne lol -
kushwavez
senior tag
jah így igaz. Nekem az ASUS Dual-EVO RX 5700 eléggé meleg volt, 86 fokra is felkúszott 100% használat közben, a gyári ventibeállításokkal egyáltalán nem hűtötte vissza. egy kis fancurve tweakeléssel viszont letolta szépen 75-78 fokra és még csak nem is hangos. Bár az AMD karik alapból melegebbek, elég rémisztőnek tűnik a 80 fok, de nincs vele gondja a kártyának. 90-100 foknál kell aggódni a throttling miatt.
-
tlac
Topikgazda
Én a magam részéről vettem egy bloweres referencia kártyát használtan 110re lealkudva még 2,5 év garival. Simán jó, ha meg hangosnak ítélnéd (sztem rendben van), akkor alul lehet feszelni és órajeleket is lejjebb lehet vinni, legalábbis windowsban, mac alatt passz
hőmérséklettel van ezeknél gond, én is vettem egy ref 5700 xt-t
110 fogig elmegy, aztán throttling-olwin alatt lehet bios-t moddolni is ezeknél egészen egyszerűen, aztán az oprendszer független lesz
-
kerobi
senior tag
Koszi, a tied egy I7 processor az enyém I9. Ebbol nem lesz gond?
Most egyelore ott tartok, hogy az opencore-ral megcsinaltam az USB-t. Csinalt tobb paerticiot én csak a 200Megas particiot látom, ez az EFI. Mikor ide masoltam Clover fajlokat opencore helyett, elindult a clover, vegigfutott a sav az alma alatt, de a vegen megállt...tlac, Koszi, akkor skippelem
-
kushwavez
senior tag
Simán el tud akadni egy rossz BIOS beállításon. Egyébként ha ilyennel találkozol ajánlom bootolj "-v keepsyms=1 debug=0x100" beállításokkal és akkor kapsz információt, ami talán segít és megspórólsz egy csodára várást. VT-D és VT-x bekapcsolva maradhat mindaddig amíg slide=0 és darts=0 beállításokkal van bootolva a macOS.
-
BeZol
őstag
Kipróbáltam mindenből a legújabbat, de még egy macOS telepítő sem akart elindulni ami előtte ment, innentől végképp gyanús volt, hogy igazából nem nyúltam a géphez, csak belőttem egy régi OC presetet a biosban korábbról (mikor még nem volt macOS), és azt tudtam, hogy a virtualizációt talán offolni kell (de ezt bootflag úgyis intézi ha jól értelmeztem eddig), aztán rémlett, hogy a VT-D-t is ki kell szedni.
Na most kiderült, hogy ennyi nem elég, az XHCI Hand-Off volt a ludas, disabled-del nem indul, engedélyezni kellett és egyből betöltött csont nélkül.
Vicces, hogy ennyin elcsúszhat a dolog -
RaZroX
addikt
Én utoljára OS X 10.8 környékén hackliztam, azóta csak plátói szerelem volt a macOS sajna.
Amit a sztoridban észrevettem, hogy böngészőben nem feltétlen a VGA volt a ludas. Legalábbis nem közvetlen. Mert ugye az integrált vga vram-ja a sima ram-nak egy leválasztott része. Ha neked mondjuk csak 4GB ramod volt és abból 1GB elment a gpu-nak, akkor a maradék 3GB valóban kevés lehetett.
(#34209) viktor001: Igen-igen, olcsóbb lenne ha maradnék a régi vasnál. kb 30-40ből kijönne rammal, procival és vga-val az update. Viszont 60-70ből meg meglenne a zsír új lap+proci+ram, a többit meg tudom a mostaniból is használni és nincs akkora árkülönbség a két opció között. Utóbbinál viszont egy tényleg Hackli kompatibilis gépem lesz és legfrissebb hardver, erősebb is stb.
A régi kitudja meddig lesz elég teljesítményben, támogatottságban. -
kushwavez
senior tag
3570-nek az integráltja nem támogatott macOS alatt így azt magát vidikari nélkül nem lehet használni. Én beszereznék inkább egy i5-3475S, i5-3570K-t (fontos, hogy K legyen mert a sima az HD 2500 és nem támogatott), vagy ha találok jó áron egy i7-3770-et akkor azt, procierővel nem lesz gond és lesz támogatott grafika is (HD 4000). Később ha megszűnik a támogatása és ha netalántán nem lesz út a patchelésére (márpedig szerintem lesz), akkor beinvesztálok mellé egy most is elég olcsó használt RX 460-at amivel bőven sok évig eléldegél a gépezet. Olcsóbb megoldás, megmarad a régi lap is és a régi ramok is, csak egy proci és vidikari és mehet is a dolgára.
-
kushwavez
senior tag
nekem original mac-en sem volt jó, az sajnos egy nem kompatibilis billentyűzet volt. Megjegyzésképp a Windows jól kezelte, viszont ott is ismeretlen USB eszközként volt jelen az eszközkezelőben.
@csattila01: Sajnos nem találtam semmi ilyen listát, nekem is zsákbamacska volt. És ráadásul hiába kerestem megoldásokat, egy darabot sem találtam. Talán ez elég ritka és másodjára nem esik bele az ember. A jelenlegi mechanikus Redragon billentyűzetem kiválóan működik, felismeri a Windows is és a Mac is név szerint. Úgy voltam vele amikor megkaptam, hogy kipróbálom és ha nem lesz jó visszaküldöm és cserélem. Hála istennek nem kellett még ezzel szórakozni.
-
kushwavez
senior tag
Hát igen, az RX széria az oob és nem kell vele vesződni semmit hálistennek, max egy whatevergreen kell hozzá. a régi rx 580-am olyannyira oob volt, hogy egy üres kexts mappával ment teljesen natívan (kivéve FakeSMC és lilu). CS:GO-t én Mac alól is tolom ha épp van időm, azért nem bootolok át Win-re, elég jól fut itt Mac-en is (bár nyílván ha a legjobbat akarom akkor Win). még a SIP is be van kapcsolva! (szeretek olyan környezetet teremteni egy app késztésekor mint egy mezei felhasználónál, így nem ütközök random permission denied visszajelzésekbe)
úgyhogy én is nagyon elégedett vagyok. minden lazán ment a notimon is.
Gratula amúgy hozzá! -
kushwavez
senior tag
nagyon sok gépen alkalmaztam már a fent leírt dual-boot módszert, tönkretenni nem tesz semmit a Win telepítő de előfordul, hogy random hibát dob formázásnál és felülírja a már meglévő EFI-t (törli a bent levő Clover-t). Ilyenkor egyszerűen telepítés után felmásolom a backup Clover-t a helyére és minden megy tovább ahogy kell. igazából nem nagy dolog, csak kellemetlenség.
oh így hozzá: Ha dual-boot van akkor a Clover másolásnál a BOOT mappát nem kell másolni, csak és kizárólag a Clover mappát. a BOOT mappa kicserélésével a Win nem fog bebootolni. -
kushwavez
senior tag
grat hozzá! még nagyon az elején én is szívtam vele viszont mára mivel már én is megtanultam a dolgokat kb a legidegesítőbb az egészben a várakozás, hogy a telepítés végezzen.
Sose használtam a *beast dolgokat pont azért mert abból nem tanul semmit az ember, meg teljesen outdated. De egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, hogy milyen is ha egy mezei felhasználó nekiáll csak Uni/Multibeast-el. A telepítőig sem jutottam el velük.
("sudo mount -uw /")
(read-write) Ez akkor kell amikor a System/Library/Extensions mappát szeretnéd "mókolni". Kerülni kell, nem szabad semmit sem mókolni ott, vagy totál disaster lesz belőle. Helyette a Library/Extensions-t kell használni, vagy a Clover/kexts/Other-tEgyébként jómagam is kódolgatok, nagyon jó és gyors az Xcode, virtual iOS is megy meg úgy minden nagyon gyors és stabil. (i7-6700K OC 4.6 GHz)
Még gamelgetek is Mac-en (RX 5700) bár mivel Catalina-n semmi nem fut el amivel játszanék ezért jelenleg így erre marad a Windows, de elég jó teljesítményt kapok Mac alatt is.tipp még: ha full "natív" Mac élményt szeretnél akkor szerezz be egy BCM94360 Wifi+BT kártyát, lesz vele Airdrop & Handoff funkciód (én 2 iPhone-al és +2 Mac-el nem bírnék már nélkülük meglenni)
tipp Win dual-bootnak (ha egy lemezen lenne): Sokmindent találtam róla a neten de mind fullba tolta a mókolást (szerkesztgették a Win bootmanager-t meg ilyenek) és nem nagyon értettem miért. Én máshogy csináltam, erről nemigen találtam sehol semmit.
Átméreteztem a Mac partíciómat, hogy legyen hely a Win-nek, létrehoztam egy FAT32 partíciót neki, bebootoltam a Win telepítőt, formáztam a partíciót, majd rátelepítettem. (érdemes azért az EFI/Clover-edről backup-ot készíteni mert a Win telepítő képes teljesen romba dönteni). A telepítés után mindig a Win kezd bootolni, ahhoz, hogy a Clover legyen elsőnek, cmd admin módban és:bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi
Restart aztán kész is.
Ha Clover helyett OC-t használsz akkor a fenti értelemszerűen Clover helyett OC, bár abban nem tudok további segítséget adni mert annak nem vágom a működését. -
Smiley
addikt
Annyi, hogy a jovoben erdemes lenne kerulnod a multibeast es a hasonlo dolgokat. Akkor lesz igazan fasza a rendszered, ha csinalsz tenylegesen a gepedhez egy jo clover config-ot, es akkor egy csomo felesleges kext nem fog kellene, plusz tudni fogod hogy tenylegesen milyen patch-ekre van szukseged. Ha van egy jo config a gephez, akkor minden os update es os upgrade olyan mint ha eredeti lenne a geped.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest