- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
Topikgazda
válasz
kerobi #34416 üzenetére
szerintem kézzel kell rendbe tenni a dolgokat, meg ki kell találnod, hogy mit hogyan akarsz indítani
igazából az összes indító mehetne egy efi partícióra is
a grub el tudja indítani a clovert, meg a clover is elvileg a linuxot, bár én ez utóbbit sose használtam kinekem úgy szokott lenni, hogy egy ssd-n van a win, linux, macos is
grub-ot indítja a gép, aztán onnan indítok win-t, linuxot vagy clovert, a cloverből meg macos-t -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34352 üzenetére
AppleALC.kext Clover/kexts/Other-be, config.plist-be Devices/Audio/Inject=11 (vagy 1)
2. Ez valószínűleg maga az app hibája, nekem is sokszor volt ez a problémám vele, egyszerűen megakadályozta a gép leállását is és csak kényszerített bezárással lépett ki.Be vagy jelentkezve az iCloud-ba? Ha igen, akkor biztos, hogy csak egy serial-od van, mert minden változtatásnál kérné az appleid jelszavadat és az ellenőrző kódot ha megváltozna. Meg nagyon nem is tud változni mivel ez a config.plist-ben található, kétlem, hogy bármi randomizálná minden indításkor. De ellenőrizd a config.plist-et, hogy megfelelő-e az SMBIOS és minden rész ki van-e töltve (Serial Number, SMUUID, Board Serial Number, Board-ID, stb.)
Egyébként milyen DAC-ot használsz? Szeretnék beszerezni egyet, de még nem kezdtem el nagyon nézegetni utána.
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34332 üzenetére
Volt, akinek msi gaming x verzió ment 110 fokra, holott annak nem kéne (legjobb hűtésű verzió), az gyárilag hibás darab lehetett, mert másnál nem volt ilyen, ugyanakkor nagyon sokan 60Hz-es monitoron nyomják, és azoknak 15-20 fokkal hűvösebb a hot spot vagy junction vagy mi a neve. Egyébként itt meghallgathatod, mi a helyzet pontosan.
Hát igen, ha ref kártyához képest minimálisan drágább egy rendes hűtésű, akkor azt érdemesebb venni, de 1.2V helyett 1.1V-ra levéve nálam nem throttlingolt. A legjobb chippel rendelkező kártyák 1.125-1.15V-on tudnak 2050-2100-as turbó órajeleket tartani. A ref kártya erre nem képes tartósan (1950-2000 közötti sáv után kezdődik a throttling), de ahogy nézem nem is a ref kártyák a legolcsóbban most, szóval úgyse venne senki ref kártyát így.
Ha AMD szerint 110ig oké, és erre garancia is van, akkor részemről rendben, még ha "csúnya" is egy ilyen érték. Garancia lejárta előtt fél évvel meg eladom. -
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34326 üzenetére
Van az rx szériához topic is: [link]
Én a magam részéről vettem egy bloweres referencia kártyát használtan 110re lealkudva még 2,5 év garival. Simán jó, ha meg hangosnak ítélnéd (sztem rendben van), akkor alul lehet feszelni és órajeleket is lejjebb lehet vinni, legalábbis windowsban, mac alatt passz
Ha veszel egy ilyet, akkor megint módosítgatni kell az EFI mappát, mert azt hiszem sem a lilu, sem a whatevergreen nem kell, és a boot argumentseknél más beállítás kell. Ide felraktam nálam hogy van az EFI mappa. Ebből már ki tudod olvasni milyen kextek és boot argumentek és társai vannak pontosan(ez csak 1 óra pepecselés volt az iGPU-s változat után
)
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34323 üzenetére
Írtuk, hogy bluetooth és wifi nem fog működni, csak ha veszel külön bővítőkártyát hozzá ami nem intel.
Leállítási probléma nálam nincs, azt passzolom.
Nálam az uhd 630 windows-ban néha gondolt egyet és eldobta a képet majd újra betöltött. Youtube és társai esetén is x idő után beállt a kép, a hang még ment, 2-3 másodperc múlva eldobta a képet és vagy frissíthettem be az oldalt újra, vagy indíthattam újra a chrome-ot.
Ehhez képest mac alatt semmi ilyesmi nem történt, annyi h érezni h lassúcska, majdnem mintha winyóról menne a gép, az igpu fogja meg az oldalak betöltési sebességét. Mióta beraktam az rx 5700xt-t, pöccre csinál mindent. Nem gondoltam volna, hogy netezéssel kapcsolatosan ennyire limitálhat egy igpu, és mégis, minden oldal betöltése extra 1-3másodperc (ergo ugyanolyan gyors, mint a 2014 mid macbook pro 13", ami szintén igpu-t használ).
Ha zavar az ilyesmi, akkor egy használt RX 580-assal ezt is tudod orvosolni (de ahhoz nem tudok segíteni configolással), azt meg még nem néztem meg, hogy egy olcsóbb RX 5500-5600-as széria megy-e (gondolom igen), hasonlóan nem vágom, hogy RX 560-570 vagy régebbi RX 460-470-480 mennyire mükszik, bár menniük kéne. -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34306 üzenetére
Hogy csináltad a partícionálást?
Írtam erről egy blog-ot: https://logout.hu/bejegyzes/viktor001/windows_macos_catalina_dual-boot_egy_meghajton_hac.htmlMeglévő Windows mellé egy kicsit komplikáltabb, itt Windows-on belül kell zsugorítani a Windows partíciót, hogy legyen hely a macOS-nek és létre kell hozni egy külön partíciót neki, és (elméletben) át kell méretezni az EFI partíciót 200 MB-re, anélkül a macOS nem fogja tudni leformázni a saját partícióját.
-> Erről is ugyanúgy fogok írni ebben a blog-ban, de nincs külön SSD-m amivel tesztelgetni tudnám (meg már HDD sem). Már találtam rá módszert de eddig csak 2x sikerült kipróbálnom, elég macerás és többször le kellene tesztelnem mielőtt írok róla. -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34299 üzenetére
Terminal-ba "reboot"rosszul olvastam, tlac-e a jo
de egyebkent egyszerubb manualisan rarakni a zip-bol: [link] azon belul CloverV2-5113.zip
Mountold az USB efi-jet, majd hozz letre egy EFI mappat (ha nincs) es rakd bele a BOOT, Clover mappat.
Terminal-bol EFI mountolas:sudo mkdir /Volumes/EFI
sudo mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI
(ahol disk0s1 a Te EFI meghajtod,diskutil list
-el meg tudod keresni a tied)
ha Recovery-bol csinalod akkor nem kell sudo ele -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34287 üzenetére
Igen, akkor ez az lesz. Kell élő netkapcsolat hozzá. Dugd rá Ethernet-re vagy csatlakozz wifi-re (ha van wifikarid). Ethernethez szükséges tudnod a kártyád típusát és kell a hozzávaló kext is a Clover/kexts/Other-be. Ahogy látom neked Intel gigabit van, ehhez az IntelMausiEthernet.kext kell, hogy használhasd. Az alap wifi-d Intel, szóval azt nem fogod tudni használni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34285 üzenetére
a telepítőt mivel csináltad?
Ez arra utal, hogy Internet Recovery-t hoztál létre, kell neki internet. (vagy wifi vagy Ethernet)
Illetve én átváltanám az SMBIOS-t iMac19,1-re, mivel ugyan azt a procit használja mint a tied. Power Management céljából talán hasznos lehet, de azért olyan sokat nem oszt nem szoroz -
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34280 üzenetére
BIOS beállítások nagyon fontosak, hogy jók legyenek, lehet, hogy ott vagy elcsúszva. Nálam pl. múltkor xhci handoff nem stimmelt, de akkor a csík sem indult el. Ahhoz, hogy megtippelhesd mi a baj, clover-ban boot options-höz be kell rakni a -v szöveget, akkor kiírja a dolgokat és kiderülhet a probléma.
Procikülönbség nem lehet para, mert ugyanaz, csak +2 maggal a tied és átnevezték 9xxx-nek.
A billentyűzetnek mennie kéne, mert macOS támogatja honlapjuk szerint.
Annyi, hogy én nem is próbálkoztam, de csak a hátlapi usb-k működnek, az előre kivezetettek "halottak".
Igazából "trükközni" nem kell semmivel, csak jól kell beállítani pár dolgot, hogy felismerje a macOS, hogy mid van. Lehetséges, hogy most neked a csík is azért állt meg, mert másik iMac konfigurációval kéne elindítani.SMBIOS nálam iMac19,2
Kexts Installer-nél jobb fent OS Version-nél "Other": ide applealc, intelmausi, lilu, smc cuccok, usbinjectall, virtualsmc és whatevergreen van felrakva.Magyarul én úgy fogalmaznék, hogy a Kext-ek a "driverek", de a driverek csak akkor működnek, ha a config.plist fájlban jól vannak beállítva és finomhangolva a gépedre.
Esélyes lehet, hogy a 9900K esetén vmit másképp kell beállítani, de az is lehet, hogy az SMBIOS fülön belül ami van serial number és SmUUID kavar be, hiszen így az "enyémmel" indulnál el, ami lehet blokkol téged. Ott csak katt a generate new-ra.
Inject ATI-t szedd ki, bekavarhat.Alaplapod BIOS beállításainál: (szerintem itt nem smakk vmelyik!)
Disable SuperIO parallel and serial ports (nálam ilyen nincs is)
Disable VT-d
Enable XHCI Handoff (egy Overclockolgatás után ezt elfelejtettem visszarakni és nem bootolt be nekem utána a macOS)
Disable fast Boot
Check that AHCI is enabledAmúgy az már jó, ha van almalogós csík, látatlanban vagy a BIOS beállítás nem stimmelhet, vagy a config.plist fájlban vmelyik boot argument nem tetszik neki.
Még amit most találtam, hogy Devices fül alatt lehetséges, hogy az IntelGFX-nek 0x59128086 kéne, graphics fülnél ig_platform-id-nak pedig 3-as legyen a vége, ne 0. Viszont ezek sztem nem befolyásolják a bebootolást, ha ezek "rosszak", akkor akadós lett a macOS felülete mert nem megy rendesen az igpu, de ettől még be fog tölteni, szóval ehhez max a végén nyúlj hozzá.
Nem tudsz mást, mint neten keresgélni másnál mi hogyan van beállítva. Nekem 2 teljes napom ment rá, senki sem segített, a 3-4 tutorial-os fórum + ugyanennyi youtube videó után sem ment minden és plusszba kellett célzottan keresgélni és volt, hogy ugyanarra a problémára a 2.-3.-4. találat volt az, amelyik tényleg működött. Ez sajnos ilyen, de ha egyszer beállítottad és végigszenvedted magad rajta, akkor az lesz az igazi.
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34276 üzenetére
Itt az én z370 8700k-hoz tartozó EFI mappám: [link]
Tehát amikor a clover bootloadert felraktad, akkor az csinál egy EFI meghajtót egy EFI mappával az USB telepítődre. Ezt csak telepítéskor látod, utána ahhoz hogy lásd, mindig mountolni kell. (Clover configuratorban Mount EFI szöveg középen balra)
Na ezt az EFI mappát cseréld ki az én EFI mappámra (nevezd át sima EFI-re a nevét).
HA kész a telepítés és betöltött a macOS, akkor megint fel kell tenni a clover bootloader-t (hogy a winyódról/ssd-dről be tudja tölteni a macOS-t, mert addig pendrive-ról ment), és ott ha oda ahova felraktad a macOS-t, elkészül az EFI mappa, akkor megint cseréld ki ugyanerre amit adtam.Nekem ez így működött, nálad is működnie kéne.
Nekem már be van jól configolva a config.plist, pöccre egyből mennie kell az iGPU-nak, mert beleírkáltam amit kellett, szóval nem akadós kép kéne fogadjon, hanem egyből simán kéne fusson. A hang is jó így, ill. bootloop-ba sem kerül, minden boot argumentum jól van beállítva.
Ha ennyi segítséggel sem jutsz dűlőre, akkor több energiát kell beleraknod, én is tologattam-tologattam, majd 2 teljes napom ráment és sikerült. Hozzátenném, itt még nem néztem, milyen leírások vannak telepítgetésre, de nemzetközi oldalakról kb. 3-4 forrásból tudtam összekukázni a dolgokat, mert mindig volt valami, ami miatt nem volt tökéletes a dolog.
Az egész tökéletlenség pedig első körben abból is adódott, hogy mindenhol az van, hogy kattintsd ide, telepítsd ezt, csináld amazt, bla-bla, és nincs normálisan elmagyarázva, hogy amúgy miért csinálod ezeket...
-
tlac
Topikgazda
válasz
kerobi #33866 üzenetére
van egy itx-es topik, ott biztosan tudnak segíteni a házkérdésben
inkább ott beszéljétek meg, ez nem ide tartozik -
tradeelek11
aktív tag
válasz
kerobi #33866 üzenetére
Igaz nekem “csak” 8700K-ám van réz kupakkal és Gb z370n- wifim
de ez most méret szempontjából mellékes, tehát ITX.
Én ezt választottam feketében:Azt nem tudom hogy milyen vízhűtést szeretnél, valamikor én is azt favorizáltam de
ezt a házat direkt azért vettem mert ebbe bele fér a 2 leg brutálisabb léghűtő
a Noctua NH-D15 SE-AM4, illetve Be quiet! DARK ROCK PRO 4 (nekem ez van mert fekete)
Illetve a későbbiekben bele tudsz tenni egy kis kompromisszummal VGAt is.
Ennek a 2 léghűtőnek a zaj szintje sokkal kisebb mint a gyári vízhűtők bármelyike!
Igaz “Mac” alatt nincs agyon hajtva de szinte “kussban” itt az aktuális érték.Egy link, hogy mit hoznak ki mások belőle: https://pcpartpicker.com/b/xrRJ7P
És egy kicsit szubjektív, de engem emlékeztet a Macek kinézetére.
A tápod is simán befér. -
silver87
tag
válasz
kerobi #25495 üzenetére
ha nem támogatja akkor hogy tölt be első alkalommal rendes felbontással és gyorsan?
emellett ami nekem van most az nem microlagg hanem az ablakot csíkozva houza be, az egér is lassabb mert nem birja követni és a felbontás meg sokkal kisebb és nem enged állítani. első betöltésnél mégmlátta h panasonic tv-re vsn kötve és megadta a fullhd-t. most nem látja és 1024es a felbontásom. -
silver87
tag
válasz
kerobi #25489 üzenetére
nem hinném h szenvedni akarok ezzel a résszel mert mint irtam ha telepítem az osx bejön. be is állitom kapok desktopot. pendriverol felmásoltam a multibeastet és itt lesz a kaki mert itt kéne valamit belőjjek. ha valamilyen grafikus problémám lenne akkor be se jönne az osx, nem?
ellenben a telepítést követő első újraindítás az utolsó.a clover még mindig nem tudom micsoda. amikor elindítom a gépet akkor egy 5másodperces időm van h space-t nyomjak. ha space-t nxomok akkor bejon h boot: és nincs választási lehetőségem.
-
silver87
tag
válasz
kerobi #25481 üzenetére
Ugyanezt már megkérdezted és a (#25476) válaszomban leírtam. Nemtudom minél áll meg. Mert alma logó van, alatta betöltőscsík és semmi más. A betöltőcsík feléig jut el és annyi.
De azt is írtam már, hogy nem a telepítésnél van gond, hanem a telepítés utána restrartnál. Most javasolták, hogy gondolom boot előtt -v-t írjak be, de nem örülnék, ha minden hátralevő rendszeindításnál -v-vel tudnám indítani.
Egyszerüen vicc, hogy ennyit kell szarakodni. Feltettem nagy nehezen. Nincs hálózatom szerintem hang se, a multibeasthez semmilyen magyar leírást nem találtam, külföldi fórumok és videók alapján jártam el amitől befagy és nem műkődik továbbra sem.
-
-
kerobi
senior tag
válasz
kerobi #24469 üzenetére
No akkor megválaszolom magam:
Win 8.1 boot helyrehozása: nekem a macrium reflect iso-ja megoldotta a boot problémát (van benne egy javitó funkció)
Az IDE-AHCI váltáskor kék halál: IDE-ben bebootolok --> WIN+R beirom msconfig --> inditás csökkentett módban--> reboot --> biosban átállít AHCI-re --> Reboot (A win 8 automatikusan átállitja magát.) --> WIN+R beirom msconfig --> inditás csökkentett módban PIPA kivéve --> Reboot
Ez utóbbi lehetne a How-to része, mert sokaknál előfordulhat a jelenség.
-
kerobi
senior tag
-
Titmouse09
aktív tag
válasz
kerobi #24414 üzenetére
Hali!
Én a Niresh Mavericks-et raktam fel egy AMD laptopra, és stabilnak mondom annak ellenére, hogy a VGA-mat nem támogatja. Ez alapjában nem egetverő probléma, pl netezésre elég. Mondjuk a Safari nálam használhatatlan, de felraktam az operát és az perfect.
Win8 mellé raktam, és felismeri az NTFS partíciókat is, viszont a Windowsban eltűnt a MAC partíciója. (Lehet csak meg kellene jeleníteni, de nem néztem, mert nem zavar)
SSD-m (még) nincs, de szerintem támogatja, mivel fel lehet telepíteni a TRIM funkciót is.
Az MBR-es, vagyis bootos dolog nálam elég érdekesen alakult. Én USB-ről telepítettem, és miután felraktam csak akkor bootolt a gép, ha benne volt a telepítő pendrive. Ez akkor vált aggasztóvá, mikor kiderült, hogy a Windows telepítő DVD-ről még így sem tudok bootolni. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a CPUNullPowerManagement, vagy valami hasonló nevű kiegészítőt kell telepíteni vagy még telepítéskor, ha van ilyen lehetőség és akkor nem lesz ilyen problémád, vagy utólag multibeast-tel. Ha tudsz bootolni Win telepítőt, akkor azzal kijavíttatod a windows indulását akadályozó problémákat. Ha belépsz ezután a Windowsba, akkor az EasyBCD nev programmal hozzáadsz az MBR-hez egy OSX funkciót. Ja és el ne felejts bootloadert telepíteni az OSX-ben!
Szerintem minden kérdésedre válaszoltam, ahogy tudtam, ha van több is írj nyugodtan és ha tudok segítek!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- sziku69: Szólánc.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Eredeti játékok OFF topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 10
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 2600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest