- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #9103 üzenetére
lejárt a szerk idő
Ha lefut az első frissítés, egy
inxi -F
terminal kimenetet rakj be ide, hogy lássuk, frissült-e minden fontos, lehet, hogy majd mégis az alsó opciót kell bejelölnöd, ha szükségesnek látjuk.Megnyitod a terminalt és beírod a fenti sort és enter, kb ennyit látsz majd:
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ inxi -F
System: Host: mintcinnamon-18 Kernel: 4.13.0-37-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.6.7 Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) cache: 8192 KB
clock speeds: max: 3800 MHz 1: 2900 MHz 2: 3800 MHz 3: 1900 MHz
4: 1400 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: radeon
Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.13.0-37-generic, LLVM 5.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8
....................
..................
(nem raktam be az egészet)Most már tiszta minden, remélem!
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2 #9101 üzenetére
Nem, Wint gyalulom és menne fel a Mint KDE. Nem akarok bohóckodni ha már elhatároztam magam.
Beállítom a boot részt aztán Live és telepítek egy tiszta rendszert."A két megszokott funkciót akár belerakhatod majd az FSTAB-ba, ha már kezded megismerni a rendszert, de ha nem, az se gond."
Itt nem tudom mire gondoltál, de az FSTAB-ot se vágom. Majd rá guglizok.Köszi Apu, igen is Apu.
Ez olyan Win-es megszokás nálam. Először vírus kergető és utána a többi program, meg a frissítések. Ha már felajánlottad. Nem létszükséglet, de az open office csalódás volt számomra. Viszont van a SoftMaker office ami szimpi. A fizetőset megtaláltam már belőle, de létezik ingyenes is mint win-re a 2016-os verziója?Ezt az open drivert gondolom a frissítés feldobja magától és nem kell külön keresgélnem.
Hibernálni nem akarok. Netezés, torrent és multimédia lesz csak a géppel csinálva. -
Merula Alba
tag
válasz
ubyegon2 #9090 üzenetére
.... Vagyok, csak nem érem utól magam a munkával.....
Semmilyen lemezt nem hagytam az olvasóban. Rendszertelepítések alatt csak az adott merevlemez van csatolva, tehát másik lemez sem igen lehet a baja.
Win már nincs is a gélen, még a víz is kiver a gondolattól....Más megoldás nincs arra hogy csatolni tudjam a rendszerhez a nagy vinyót? Mondjuk VM alatt esetleg elviselek egy Wint pár percig. De olyanom még nem volt.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9090 üzenetére
Ezt honnan tudod, hogy optikai lemezre vonatkozik a hiba? Mert én hd0-át látok, aminek IDE HDD-nek kéne lennie.
Rá lehetne nézni konzolban fsck-val. A mountolási hibát illetően viszont egyetértek, a Windows 8-10 gyorsindítás (fast boot) funkciója csak hibernálja a gépet, emiatt nem csatolódik le az NTFS fájlrendszer, így pedig a Linux nem tudja kezelni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9076 üzenetére
Értem. Nem kényszer, ha még nem akarsz váltani, akkor ne tedd. Előbb-utóbb viszont újra kell tenned a Mintet, akkor érdemes lesz az Arch-vonalat megfontolnod. Főleg neked, hogy van tapasztalatod már, és nem vagy kezdő, el fogsz boldogulni vele, meg könnyen beleszoksz a tutiba. Ahogy már írtam, legalább tg-cím nélkül is lehet újra nagy az Achod, ha más nem, arra jó
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9073 üzenetére
A Mintet nem is érdemes kiherélni. Pont az az előnye, hogy kezdőknek minden bele van készítve és integrálva, minden nagyon felhasználóbarát. Ahogy ebbe belehekkelsz, az értelme szűnik meg. Ha herélt disztróra van igény, akkor tényleg Arch, Fedora a helyes csapásirány, vagy ha az Ubi-vonalat nem akarod annyira elhagyni, akkor Ubuntu minimal telepítőtől építkezni. Plusz ott van még a Debian minimal, de arról mindenki ismeri a véleményem, hogy miért nem tartom jó ötletnek játszós, böngészős desktop gépre erőltetni.
Elsőre nagyon furcsa lesz az alapoktól felépíteni a komplett telepítést, kicsit olyan, mintha saját disztrót faragnál magadnak. Eleinte meg kell tanulni, ki kell tapasztalni, hogy milyen csomagok kellenek hozzá, meg egy csomó mindent kézzel kell konfigolnod, akkor fog feltűnni utána, hogy a Mintbe és hasonló kulcsrakész, felhasználóbarát disztróban mennyi minden bele van integrálva, ami neked természetesnek tűnik, hogy rendelkezésre áll és működik, mikor pedig egyáltalán nem kézenfekvő. Hatványozottan igaz ez, ha DE-k helyett WM-eket kezdesz el használni. Csak azért írom, mert már múltkor is meglepődtél, hogy az Intel GPU-hoz mennyire nem kellett feltelepítened semmit, aztán mikor jött a történet a kerneldriverrel, Xorg driverrel, Mesa-val, hardveres videókódolással, akkor csodálkoztál, hogy miért rugózunk rajta, mikor az Minten alapból telepítve van, és hozzá sem kellett nyúlnod.
Egyébként nem csak gyenge hardverű gép miatt érdemes ilyen minimumtól építkezős advanced disztrót használni, hanem szakmailag is nagyon fejleszt, sok dolgot értesz majd meg mélységében, meg onnantól képes leszel a saját disztródat építgetni, és nem leszel mainstream disztrókra meg mindenféle eltéesen vergődésre rászorulva, meg a következő főkiadástól rettegni, hogy min kavarnak majd, amivel együtt kell majd élned, meg váltanod arról, amit megszoktál, meg nem kell a gépen majd fent lennie 10 disztrónak állandóan tesztelésre, meg váltogatni közöttük, hogy ebben ez a jó, abban az, egyik ezt viszi, a másik azt. Csak egyszer szopás felépíteni a komplett telepítést, míg megtanulod, utána viszont sok szívástól kímél meg a jövőben, ahogy már írtam.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9070 üzenetére
Ha fémházas kell mindenképp ilyen árban, azt tényleg csak az Elitebooktól kapod meg. Esetleg, ha ThinkPadon gondolkodnál, előre szólok, hogy anyaghasználatra nem tartósak, már a régebbi generáció sem, X220 sem, szeret a burkolata törni, főleg a palmrestnél, és az újabb modellek meg még ennél is gyengébb eresztések. Esetleg a Latitude sorozat, abban vannak masszívak, igaz nem fémházasak, de elég strapabíró némelyik, pl. az E5430-cal van pozitív tapasztalatom.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9063 üzenetére
35k-ért nem rossz vétel, linuxozásra teljesen jó. Néha viszont kicsit drágábban kapsz 2. és 3. generációs Core i-s gépet is, amik kicsit újabbak, igaz azok 40-50 ezres ársávba esnek be, nagyon sok függ a gép fizikai állapotától is (kopás, karc, esztétikai hiba, töltő és aksi állapota, milyen kijelző van benne), meg hogy mennyiért fogod ki.
Az ilyen Espire, Vivobook, meg hasonló tablet, netbook ócskaságokat el kell felejteni, amikor a boltban megveszed, már akkor elavultak, mi lesz még 3-5 év használat után, és a terméktámogatásuk is elég szar (nuku új BIOS, nuku új driverek, ergo nuku Win10, szar linuxos támogatottság). Egyszerűen nem érnek pénzt, akkor már használt üzleti gép, laptop.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #9063 üzenetére
" Persze ez is WInnel szennyezett, de csak le tudom róla pucolni a nyomokat."
Ha adsz nekik elég időt, ezek lepucolják !
Gyors:sudo shred -vzn 0 /dev/sdc1
--------------------------------------------------------------
Lassú: (biztonságos)
sudo shred -vzn 3 /dev/sdc1
sudo shred -v -n1 -z /dev/sdX
--------------------------------------------------------------
sudo scrub -p dod /dev/sdx
( A shred-et, és a scrub-ot valószínű telepíteni kell ! )
Egyébként: man shred .... man scrubEsetleg:
sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sdx bs=4096 -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9053 üzenetére
Faszbukozni nem szoktam, arról nem tudok nyilatkozni. Lehet tényleg ergya a proci a Flashhoz, már ha tényleg az és már nem HTML5-ös játék. Az ilyen fingóapp szintű game-ek soha nem tudtak lekötni, nem játszok ilyenekkel.
A ........-okba gondolom dicséret és nagy egyetértést szántál, azt moderáltad ki vele, hogy ne tűnj rajongónak
Tényleg ajánlom az Archot, lehet először nagyot szívsz vele (bár az sem biztos), de ezzel az egyszeri nagy, előre hozott indítószívással megalapozod a dolgokat, és utána viszont nem lesznek apró ilyen-olyan szívások a jövőben, hogy egy-egy frissítésnél egyszer nem megy ez, nem megy az. Azt nem garantálom, hogy a FB játék menni fog normálisan, ha gyenge a proci, azon csak upgrade-del lehet segíteni, használtan eBayről talán lehet bele erősebb T-s procit lőni, aminek ugyanolyan a foglalata meg a TDP-je, meg a mostani nincs ráforrasztra a lapra.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9051 üzenetére
Igaz, hogy régi, de ez nem olyan rossz kis laptop még. A proci kicsit gyenge benne, de 4 giga RAM, 120 gigás SSD, GMA4500-as GPU, azért még egész használható, ezen bármelyik disztrónak normálisan kéne mennie. Tegyél újra próbád a Manjaróval, felületből egyéni ízlés szerint választva. Egyedül a Cinmanó legyen száműzve, hogy haladj a korral
Ettől én használtam gyengébb lapost, T1400-as dual celerongy, 2 giga RAM, GMA3000-es GPU (965-ös grafikus mag), 5400 rpm HDD, és még azon is ment minden disztró normálisan, még a Ubuntu is Unityvel meg a KDE-s disztrók is, nem volt működésképtelen hardver. 64 bites, nagyobb DE-kkel kicsit komótos volt, de nem tarkón lövés lassúságban.
Vagy amikor Atom N2600-ról nyomtam, 1 giga RAM, bármelyik OS által támogatatlan GMA3600-as PowerVR GPU, 5400 rpm HDD. Erre eleve csakis Archot tettem, de kompozitált Openbox, LXDE, Xfce, i3wm elmegyegetett rajta. Egyedül a böngészés volt kínos, mert még Pale Moonnal is rendszeresen kiszaladtam a RAM-ból. Meg a tearinget nem lehetett teljesen megszüntetni hardveres DRI vsync hiányában, igaz a kompozitor csökkentette a jelenséget kb. 99%-kal, persze a legdurvább Mesa Gallium LLVMpipe szoftverrender OpenGL-es, mókolós, legagresszívebb vsynces beállítások kellettek hozzá Comptonban. De ez nem a disztró vagy a Linux hibája volt, mert ez a GPU hivatalosan csak Win7 alatt volt támogatva, de az alatt is szarul ment, ott is volt minimális tearing, meg egy 3D alkalmazás sem futott azalatt sem. Ahhoz képest, hogy mekkora hulladék kis netbook volt, még Linuxszal lehetett belőle a legtöbb mindent kihozni.
Én bármire már csak Archot teszek. Lehet adott hardveregyüttesnél először szívok a driverekkel, míg ki nem tapasztalom, utána nem nyomozok, hogy melyik optimális rá, de még sokszor ez is könnyebb, mint 20-30 féle disztrót rápróbálgatni, hátha majd valamelyik out of the box visz mindent, csak épp azt nem fogod tudni, hogy az az egy kivételes disztró hogy oldja meg, és ha az is frissül a jövőben, akkor egyszer csak nem fog menni. Igen, az Arch elsőre nem valami felhasználóbarát, de ha egyszer kiismered, onnantól fog menni bármin, és nem leszel többé semmilyen más disztróra rászorulva, semmilyen furmányos LTS meg hasonló kiadásra.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9046 üzenetére
De pont ez az, egy normális disztró megy minden hardveren normálisan. Pont innen ismerszik meg. Csak úgy valamilyen disztrót könnyű csinálni, ami megy a saját gépeden, a kihívás az, mikor az a cél, hogy mindenhol normálisan fusson, a mindenhol alatt persze azt értem, hogy a minimális rendszerkövetelményeknek megfelelő és erősebb/újabb gépeken.
A distrowatch ezek szerint rosszul tudja, a 18.3-as Mintnél is 12-es Mesát ír. Jó, hogy szólsz, ezek szerint megbízhatatlan, máskor nem hagyatkozok rá.
Szóval az lesz, hogy innentől fogva igenis a Manjarót fogom ajánlani, de nem azért, mert fan vagyok, de nem lesz választásom. Plusz az a helyzet, hogy már ezek a rolling disztrók is nagyon feljöttek, rég lejártak már azok a linuxos ősidők, mikor csak 1-2 nagyobb, konzervatív disztró volt az ász, a többi meg sz@rt se ért, mert elszigetelt, támogatatlan, amatőr próbálkozás volt. Most már a kicsik kezdik lelépni a nagyobb neveket. Lehet ez sok embernek nem tetszik, de ez van. Egyébként meg aki ért hozzá, annak mindegy milyen disztró, mert a felmerülő gondokat bármelyiken meg tudja oldani, de ilyenkor sem látom be, hogy miért ne a frissebbre menne rá valaki.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #9046 üzenetére
"Engem ettől még abszolút nem érdekel, ha mindenkit áthúztok a Manjarora vagy más rollingra.
Legfeljebb ne úgy vezessétek elő, mint ha csak az lenne a tuti, a Debian/Ubuntu vonal meg tulajdonképpen használhatatlan."
+1
Egyébként meg majd visszajönnek, ez így szokott lenni, hol ez hol az a menő-divatos-felkapott, láttunk már pár ilyet...
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9043 üzenetére
Ennek nincs köze sem a rollinghoz, sem a kernelverzióhoz. Már a Mintben sincs annyira régi kernel (4.10), hogy számítson, elég rég kiforrott benne a modesetting driver. Lehet talán a Xorg régi benne (1.18.x, Arch-vonalon pl. már évek óta 1.19-es van). Mondjuk ettől a 12-es Mesától is lementem hídba, korszerű disztrókon már rég 17.3.x ágat nyomják, és nyakunkon a 18-as ág megjelenése is, ami nemsokára várható bleeding edge rendszereken. Ez kell a kezdőnek, jó friss disztró, hadd szívjanak az emberek, ha valamit repón kívül kell feltenni, vagy jó grafikus teljesítményt akarnak, mert játszanának is (amit lehet is már Linuxon). Használhatatlan, de legalább 2387-ig támogatott ultraeltées vőrzsön, mert ezt a hihetetlen frissességet és üdeséget muszáj megőrizni az utókornak még évszázadokig. Abban igazad van, hogy lehet csak én szoktam hozzá a tutihoz rolling rendszerek alatt, és ezzel eltolódott az értékrendem, de ezt azért kétlem, mert a topikban előjövő tearing problémák arra utalnak, hogy erre friss linuxosoknak is igénye lenne valahol tudat alatt egy távoli galaxisban.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #8969 üzenetére
Nincs előttem Cinnamon, rég nem használok. A neten utánatúrva sem írják, hogy hogy kéne kikapcsolni. Van benne beépített kompozitor egyáltalán? Ne azt írd, hogy én mit írjak, te nagy Cinmanós vagy, fejből kéne vágnod, hogy hol érhetőek el benne a kompozitor beállításai. Nekem hihetetlen, hogy ilyen népszerű, nagy DE, és ne lenne kompozitor beépítve.
Ha nem lenne kompozitor beépítve, akkor a compton nevű kompozitort kell feltenni a csomagtárolóból, és meghívni (automatikus indulásba betenni) így:
compton --backend glx --vsync openglnVidia kártyám nekem sincs, így azt rosszul írtam, a nyílt driverben nem lehet vsyncet állítani, sem a Xorg conf-ba "TearFree" opciót tenni (az csak Intelnél és AMD-nél működik). A zárt driverben az nvidia-settings alkalmazást kell indítani, ott előjön egy grafikus vezérlőpult-féle, de ez meg szükségtelen, mert azt írta, hogy zárt drivernél sima volt a görgetés, ergo már be lehet kapcsolva.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #8963 üzenetére
A zárt drivertől óvva inteném a kollégát. Csak akkor használja, ha annyira muszáj és annyira elégedetlen a nyílt driverrel. A zárt driver ugyanis később gondot fok okozni, ha pl. később frissül a kernel, vagy hasonló alap komponens, és mivel zárt, nem lehet feloldani a verziófüggőséget. Esetleg egy újabb verziós zárt drivert lehet feltenni, ha van egyáltalán, és megy is.
Persze próbálkozni lehet vele.
-
St3ven
addikt
válasz
ubyegon2 #8961 üzenetére
Köszönöm, az Audacious be is vált. Rá is ismertem korábbról, másik disztrón is tökéletesen működött. De hogy miért kell ehhez egy harmadik lejátszót telepíteni a beépített kettő mellé.
Az nVidia témának utánaolvastam itt a topikban, hát, nem az én szintem ez a bürhülés.
-
Safranek
aktív tag
válasz
ubyegon2 #8903 üzenetére
Végül sikerült indulásra bírni , minden megvan.Nagyon köszönöm a segítségedet.
A probléma egy normál frissítés után jelentkezett.
Végig próbáltam mindent. Ligthdm - Failed to start session. Remove.
Mint themes reinstall , majd gdk-pixbuf-query-loaders >/usr/lib/x86_64-linux-gnu/gdk-pixbuf-2.0/2.10.0/loaders.cache. És ezután működött. -
Safranek
aktív tag
válasz
ubyegon2 #8901 üzenetére
Morgen ,
Megnéztem , majd telepítette. Elvégeztem a mint upgradet is.Sajnos a helyzet változatlan.
Még mindig panaszkodik:
cinnamon:2429): GdkPixbuf-CRITICAL **: gdk_pixbuf_get_height: assertion 'GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed
Illetve jött még ez is:
cinnamon-session[1911]: WARNING: t+5,12859s: App 'cinnamon2d.desktop' respawning too quickly
cinnamon-session[1911]: CRITICAL: t+5,13129s: We failed, but the fail whale is dead. Sorry....
cinnamon-session[1911]: WARNING: t+5,13167s: Application 'cinnamon2d.desktop' killed by signal.xsession_errors
term.log
syslog_part
kern_logKöszönöm előre is.
-
válasz
ubyegon2 #8894 üzenetére
gdk-pixbuf-2.0
Ez a bűnös, ahogy az én hozzáértésem láttatja. Írja is, hogy próbáld külön telepíteni a cache-ből ezel a paranccsal, mert ennek a csomagnak megszakadt a telepítése: ehhez elég volt a term.log is
gdk-pixbuf-query-loaders > /usr/lib/x86_64-linux-gnu/gdk-pixbuf-2.0/2.10.0/loaders.cache
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=gdk-pixbuf
Itt a trusty verziónál már ez a verziószám van
libgdk-pixbuf2.0-0 (2.30.7-0ubuntu1.8 and others
, gondolom ezt nem sikerült leszednie, azért akarja a korábbi verziót telepíttetni a cache-ből, főleg, ha nem csináltál valamikor cache-pucolást.Próbáld meg kézzel azt a hosszú parancsot felrakni, hátha...ha nem sikerül, akkor valahogyan le kell szedned a trusty verziót és azt telepíteni konzolból.
-
Safranek
aktív tag
válasz
ubyegon2 #8890 üzenetére
Nem használtam még pastebin-t.Még mielőtt...
Update.közben syslogban ezt találtam.
Jan 30 18:51:57 OOOO-ThinkPad-T500 mdmgreeter[1504]: WARNING: Pixbuf theme: Cannot load pixmap file /usr/share/themes/Mint-X/gtk-2.0/images/button/button-default.svg: Couldn't recognize the image file format for file '/usr/share/themes/Mint-X/gtk-2.0/images/button/button-default.svg'#012
Jan 30 18:51:57 OOOO-ThinkPad-T500 mdmgreeter[1504]: GdkPixbuf-CRITICAL: gdk_pixbuf_get_width: assertion 'GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed -
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8850 üzenetére
Köszi. Visszaolvasok. Illetve olvastam én, csak most az alapkérdés részemről más volt. De értem.
Linux Mint Cinnamon 18.3 van fenn (amúgy a profilomban benne van, egyszer még pont jegyezted meg, hogy jó lenne ha szerepeltetném) A D egy 500-as ketté partícionált merevlemez 2. partíciója (klasszikus win telepítés C+D). Bocs, nyilván ez nem jött le a hozzászólásomból. És azért van a D meghajtón, mert nemrég tértem át winről, de csak duál boot-ként és a D partícióból faragtam le szabad területet.
-
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #8786 üzenetére
Köszi, az első része így már érthető.
UPC Austria/kfki volt eddig; az előbbit átraktam energotel-re, de nincs változás. Korábban azt hiszem másnak is volt ilyen gondja és ott additional repo / PPA okozta, de nálam egyik sincs most engedélyezve.
A mintupdate nálam is 5.3.2. -
0xmilan
addikt
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8780 üzenetére
>Azt azért gondolom nem Cinnamont raktál fel.
Kapaszkodj meg! De
(#8781) Frawly
A RedShift jól detektálja a pozíciómat és jól is működik, csak a "kezdő-záró" időt szeretném neki megadni, mert már délután háromkor beindul. Ubyegon2 által linkelt oldalon sem találtam időszakra vonatkozó paramétert.
-
Tonyk
veterán
válasz
ubyegon2 #8757 üzenetére
Igen , ha jól emlékszem korábban (18.1, de lehet, hogy 17 alatt) még a desktopon működött a shift+görgetés fel/le is.
"Abban bízzunk, hogy most már még jobban a Cinnamonra tudnak koncentrálni, ha már a KDE verzió kiesett a kalapból."
Hááát, nem tom'... Egy redves desktop grid-ért is ha jól emlékszem 3-4 évet könyörgött a közösség. Szóval nem sok remény fűzök hozzá, hogy ez relative gyorsan javított hiba lesz (2017.08.24 óta érintetlen a bugreportja). A user exprerience nagy rákfenéje a Cinnamonnak sajna, de ahogy mondod is, hátha több idő marad rá mostantól.
-
Tonyk
veterán
válasz
ubyegon2 #8750 üzenetére
Nemo / Nézet-en belül van a Nagyítás, Kicsinyítés, Normál méret - azzal próbáld meg, 18.2-n most működik a billkombója. Ctrl - , Ctrl +
Ez tiszta sor, de ez csak a nemoban megnyitott adott könyvtárban lévő ikonok méretét változtatja. Itt az a bug, hogy a desktop ikonméretet ha egyszer beállítod az úgy is marad.
Be lesz drótozva.
igen boot után a beállított érték 100%-ra áll, de az ikon mérete az asztalon a korábban akár tévesen is beállított %-os értéken marad.
De itt egy videó róla:
-
válasz
ubyegon2 #8721 üzenetére
Nálam az az érdekes sztori volt, hogy ugye telepítés után, frissítéskor a mint felajánlja, hogy változtass tükörszervert. Nos én mindig gyorsabbakat választottam és érezhetően hamarabb le is futottak a frissítések. Az utolsó mint (18.3) telepítéskor viszont egyrészt több tükörre is kiírta, hogy nem jó (nem tudom szó szerint) másokról engedett frissíteni de állandóan kimaradtak csomagok amik bizonyos telepítésekkor hiányoztak. A frissítések viszont látszólag hibátlanúl lementek. Csak akkor volt meg minden mikor nem változtattam meg az alapból felajánlott szervereket. Előtte ilyen sosem fordult elő...
-
gojko.m
senior tag
válasz
ubyegon2 #8702 üzenetére
Akkor nem erőltetem a Mate lecserélését. Az Xfce tálcája jobban tetszett, és a menü rész is gyorsabb mint a Mate-nak. De annyira azért nem zavar, hogy megbolygassam a jól működő rendszerem.
(#8703) Mirr Murr: Én az egyik a windows-os képnézegetőtől, az IrfanView-től váltam meg nehezen. Egy ideig még erőltettem linux alatt is, amíg le nem cseréltem az XnView-re. Most meg már ott tartok, hogy win alatt is inkább átváltok erre a képnézegetőre.
Amire jelenleg nem találok egyenértékű alternatívát az az AIMP online rádió rögzítő funkciója. Ugyanis az AIMP képes műsorszámonként darabolva rögzíteni az adást, és a metaadatok alapján testre szabható, hogy milyen mappaszerkezetet hozzon létre, hogyan rendeződjenek a felvételek. Egy alkalmazást találtam linux-ra, ami tud darabolva stream-et rögzíteni, de a fájl elnevezések és a mappaszerkezet nem módosítható. A fejlesztőjét is megkerestem a lejátszó fórumán, akitől ígéretet már kaptam a funkció beépítésére, de konkrétan még semmi nem történt... -
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #8702 üzenetére
Még azt sem, vendéggépre nem szeretném felnyomni.
Egyébként ami Linux alatt számomra hiánycikk, az echte Windows-os Paint. Tudok a Linuxos alternatívákról (például Paint, MtPaint, Gimp), amelyek azonban számomra feleslegesen sokat vagy másképpen tudják a dolgokat, a Wines sokkal egyszerűbb.
A Windowsos régi, fapados verzióját még PoL-al sem sikerült telepíteni (a listában benne van) mert nem tudta letölteni a szükséges fájlokat, többszöri nekirugaszkodás után sem, vélhetően a távoli kiszolgáló többé már nem szolgál ki.
-
gojko.m
senior tag
válasz
ubyegon2 #8662 üzenetére
"Gondolom van, aki játszik a családban, azért kell a dual boot, egyébként már túl sok előnye nincs a Winnek, még az sem, hogy azt szokták meg, mert a Mint Cinnamon, Mate, KDE, XFCEa mind nagyon hasonlít a Win megjelenésére."
Nem igazán a játék miatt a dual boot. Az az egy-két ügyességi és stratégiai játék - amivel főleg a nejem játszik -, szerintem futna a Wine segítségével is (legalábbis, amit korábban próbáltam az ment gond nélkül). Viszont vannak olyan programok, amiknek nem találtam megfelelő alternatíváját. A windows-os változat működése közben meg hibák léptek fel. Szóval, biztosabbnak látom, ha mindkét rendszer ott a számítógépen. Így a különbségek is jobban előjönnek, és kísérletezésre is van lehetőség.
"Egyébként az általad használt módszer sem okozhat biztonsági problémákat, amíg a gyerek nem kezd el Linuxozni,..."
Nincs ilyen veszély, már kinőtt abból a korból.
Viszont ő is hasznát veszi a Linux Mint-nek az asztali gépen. Ugyanis van egy régi szkennerem, amit leggyakrabban ő használ. A szkennerhez sehol nem találtam Win8.1-es drivert, de találtam leírást arról, hogyan lehet ubuntu alapú rendszeren beüzemelni. A leírás segítségével sikerült is beüzemelni, és azóta is tökéletesen működik a lapolvasó.
Egyébként, ha már szóba kerültek a különböző asztalkezelők lenne egy kérdésem. Régebben Xfce-t használtam, de legutóbb a Linux Mint Mate verzióját telepítettem. Véleményetek szerint mennyire fenyegetné a rendszer stabilitását, ha felraknám az Xfce-t és a Mate összetevőit pedig leszedném?
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #8686 üzenetére
Csak az bánt, hogy a Linux alatti játék miatt alkalmatlankodtam itt, holott a korábbiakban a Steamen kívül sikerült tartós futtatással is beizzítanom Linux alatt direkt Windowsos, régebbi játékokat. :-(
Ezt a megoldást első ízben próbáltam ki, no, de alaposan besültem vele. -
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #8680 üzenetére
Nem gond, fellelkesültségemben csupán jót akartam, de jelen kísérletem kudarcos végeredményére én sem számítottam a sikeres első játékindítást és futtatást követően.
Ezt a kimondottan Linux alóli Windowsos Steam kísérletezést még folytathattam volna, de sajnos lassan át kell adnom a gépet, nem foglalhatom le a hülyeségeimmel.Habár nem arra koncentráltam, de azóta már eltüntettem a lilaságot.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8682 üzenetére
Közben felraktam egy PAE kernelt, most van SMP, két mag rendben.
apt install linux-headers-686-pae linux-image-686-pae
Viszont leszedtem a pulseaudio-t és most csak mono hang van Alsa-n, Intel HD (bár lehet előtte is az volt)
Ubi-nál is eltávolítottam, de ott működik a Stereo.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #8671 üzenetére
Ha elolvastad volna az első hozzászólásomban lévő linkelt hsz-t ezzel kapcsolatban, akkor világosabb lenne.
(#8672) lev258
Így van. Régebben Winetricks-el is szórakoztam sikerrel, de a PlayOnLinux több esetben hatékonyabb, felhasználóbarát és nem kell annyi időrabló buherálással foglalkozni.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #8662 üzenetére
Ha már játék és Linux, akkor itt olvasható egy tegnapi hozzászólásom, ami ugyan Ubuntu alól született, de Mintre is alkalmazható lehet esetenkénti dual-boot helyett.
-
-
-
Rollee
aktív tag
válasz
ubyegon2 #8607 üzenetére
Azt elfelejtettem, bocsi.
Szóval a böngésző megnyitásánál (amit mindig használok),frissítésnél(az is szinte naponta van).
Mezei felhasználó vagyok, elegem lett a microsoft windows-ból.
Gondoltam kipróbálom ezt, de ha nekem mindig, napi szinten többször jelszót kell beírnom, akkor keresek valami mást. Ez szerintem nagyon nem felhasználó barát! -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #8583 üzenetére
Köszi sikerült!
Flash-re:
Egy érdekesség vele kapcsolatban:
- Beraktam egy másik vinyót és egy teljesen tiszta telepítést csináltam egy sima frissítéssel, majd csak ráraktam az operát, a stable és a developer verziót és ugyanúgy csinálta a hibát.De meglett a végleges megoldás!
- Vissza kellett raknom egy régebbi addig még rendesen működő verziót, s onnantól semmi gond.
Szóval az operások kakkantottal el valamit de rendesen. (Mind2 esetben működik, régi működő rendszeren is és a frissen felrakotton is). -
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8587 üzenetére
Még windows alatt használtam, ott a kliens program megkérdezte mely mappákat, fájlokat szeretném szinkronizálni. Na, most kiürítettem a kukát a drive-on, majd meglátom. Fenn a drive-on nem lehet ezt külön beállítani, én legalább is nem találtam. Vannak fényképek és videók is felmentve, na azokat nem szinkronizálnám le, mert azok csak backup-ként vannak fenn, tehát a gépen is megvannak. Szinkronba nem akarom tenni, mert ha a gépről véletlenül törlődik, akkor a backup is. Amúgy általában csak a dokumentumaimat szoktam felmenteni, 1-2 excel, pdf az ami változik időközönként, vagy 1-2 kép. Nem nagy dolog, de azért megkönnyítette az életemet, hogy bárhonnan elérem és nem kell külön a szinkronizációval foglalkoznom otthon. Ahogy néztem a google még nem készített linuxra klienst, lehet, hogy majd az lesz az igazi megoldás.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8585 üzenetére
Megvan, köszi
Vajon be lehet állítani, hogy csak mely mappákat szinkronizálja? Mert van fenn vagy 30 GB, nem igazán szeretném, hogy azt most lehúzza, már csak a hely miatt is. Vagy ez hogy működik? Csak mutatja, hogy milyen fájlok vannak fenn és ha megnyitom, akkor letölti? Most ráadásul olyan fájlok és mappák is megjelentek, amiket már rég töröltem(ajjaj)
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #8581 üzenetére
Fél megoldásom van csak:
Synaptic csomagkezelőben legfrissebb peppertől még az ff-is meghülyült mikor azt felraktam
, Így azt töröltem is a fenébe. Majd a normál adobe flash plugin mellé még rákattintottam arra a kéttőre ami a képen mostmár telepítve van és máris elindult. (Eddig kimaradt ez a kettő telepítése csak a többivel mojoltam
) Kivételt hozzá kell adnom akkor már legalább elindul az operában.
Másik kérdés viszont ami még fura és nemtudom mi csinálhatja.
- Mikor frissíteném a rendszert ugye akkor lefut az update és kiírja ezt az ablakot majd leokézva megy minden tovább rendben. Ez milehet és hogy lehet eltüntetni? -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #8579 üzenetére
Nincs rá lehetőség hogy bekapcsoljam akár hol is. Nekem ff-ben megy
Ami állítás van az operában:Flash
Kérdezzen rá, mielőtt engedélyezi Flash futtatását a webhelyek számára (javasolt) --<<< ugye ez van bekapcsolva
A webhelyek Flash-futtatásának blokkolása
és a kivételek hozzáadása de aztán kifújt a flash-el való dolog. 18.1 serena fut. -
Frawly
veterán
-
Amazonas
senior tag
válasz
ubyegon2 #8418 üzenetére
Köszi!
Igen, a "Graphics Drivers" repository volt fent eddig is (egyébként pont ma frissült a driver 384.90-re).
Megcsináltam a leírtakat, most megy a tesztelés. Néztem egy kis Forma 1-et, abban azért elég sok és gyors kamera panning van, és mintha elmúlt volna.
Viszont ennél a tesztvideónál néha egy kicsit még előjön, de legalább nem a képernyő közepén és nem hosszan. Persze, ez a videó kimaxolja a jelenség előidézését, szóval, lehet, hogy azért jön még elő.
Illetve a kommenteknél találtam ezt a linket, ami gyakorlatilag ugyanazt csinálja, mint Fenyő kollega leírása, csak az UI-ban.
Mindenesetre, köszönöm! Neked is, szotadi!
Még filmezek bőszen és árgus szemekkel. -
paizinho
tag
válasz
ubyegon2 #8424 üzenetére
Szia!
Köszi a segítséget, javaslatokat.
Az általad javasolt PPA-s telepítés után sajnos a villódzás megmaradt.
Megpróbáltam az általam talált oldal alapján telepíteni. Nekem ez hozta meg az eredményt, nincs villódzás.
Ez lett inxi-ben :
GLX Renderer: ATI RV530 GLX Version: 2.1 Mesa 17.2.2 - padoka PPAAz általad képpel hivatkozott felhasználó megadásra én is ezt írtam:"egy db felhasználót adtam meg, mást nem is enged".
Az általam hivatkozott fióktípusok a Menü / Adminisztráció / Felhasználók és csoportok ablakban kiválasztott felhasználó esetén látható. Itt adtam hozzá a telepítés frissítése után a saját mindennapi felhasználómat, aminek a fióktípusa : Szabványos.
Az inxi kimenetet nem tudtam közvetlenül bemásolni, mert másik gépen tudtam csak dolgozni a villódzás miatt.
Még1x köszi a segítséget.
Paizinho -
paizinho
tag
válasz
ubyegon2 #8421 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ, segítséget.
Szerintem félreérted a felhasználókat, normál telepítést csináltam. A telepítéskor egy db felhasználót adtam meg, mást nem is enged telepítés során a felületen. Ez a felhasználó azonban nem normál (Mint=Szabványos), hanem Rendszergazda fióktipusú, ez a csoport a Mint-ben is létezik. Ezeket a megnevezéseket a Felhasználók és csoportok ablakban olvastam és nem a Windows-ból hoztam át. Nem én tehetek róla, ha mindkét rendszerben ugyanazt a megnevezést használják.
Indíttatás : nem használok teljes jogú felhasználót napi feladatokra.
A Frissítéskezelő működik, tükröket tudok cserélni, PPA-t már adtam is hozzá.
Az inxi -F beillesztésére a programkódot lehetőséget használtam, nekem nem lett olyan színes mint a Tiéd. Szerinted mit csinálok másképp, mint Te?Légy szíves a Mesa 17 telepítéséhez javasolj egy oldalt, én ezt találtam.
A VGA vibráláson kívül nem tapasztaltam más problémát. Mit gondolsz milyen feladatoknál lehet jelentősége a Cinnamon / XFCE különbségnek.
Segítségedet előre is köszönöm. -
paizinho
tag
válasz
ubyegon2 #8414 üzenetére
Szia !
Köszi a gyors választ.
A telepítést az Összefoglalóban meghivatkozott linuxmint.hu leírásnak megfelelően csináltam (bevallom csak most utólag olvastam el, mert már korábban is próbálkoztam más distro-k telepítésével), ami ha jól láttam abban tér el a Képregénytől, hogy ezen utolsó Windows mellé rakja. Én teljesen gyalultam a Windowst, és nem csináltam külön partíciókat.
A telepítésnél, amikor megkérdezte a user nevet, adminsztrator-t adtam, ami rendszergazdai csoportba tartozó user (Windows-t sem rendszergazdai user-rel használtam). Első indítás után apt-get update/upgrade-al frissítettem, majd utána létrehoztam a saját felhasználómat, ami a Szabványos user csoportba került (ezt írta ki a felületen).A telepítésnél egy jelszót adtam meg, magyar ékezetes nincs benne, de terminálban kipróbálva egyezik a telepítésnél megadottal, szóval szerintem nem gépeltem el, mégsem jelenik meg a Szoftverkezelő. Kipróbáltam a Frissítéskezelő elfogadja, terminálos apt-get update/upgrade elfogadja telepít.
A inxi -F kimenetét fájlba irányítottam, remélem látszik belőle valami:
[1;34mSystem: [0;37m [1;34mHost:[0;37m nx9420 [1;34mKernel:[0;37m 4.8.0-53-generic i686 (32 bit) [1;34mDesktop:[0;37m Cinnamon 3.4.6[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mDistro:[0;37m Linux Mint 18.2 Sonya[0;37m
[1;34mMachine: [0;37m [1;34mSystem:[0;37m Hewlett-Packard [1;34mproduct:[0;37m HP Compaq nx9420 (RH446EA#AKC) [1;34mv:[0;37m F.1D[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mMobo:[0;37m Hewlett-Packard [1;34mmodel:[0;37m 309F [1;34mv:[0;37m KBC Version 54.3D[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mBios:[0;37m Hewlett-Packard [1;34mv:[0;37m 68YAF Ver. F.1D [1;34mdate:[0;37m 07/11/2008[0;37m
[1;34mCPU: [0;37m [1;34mDual core[0;37m Intel Core2 T5600 (-MCP-)[0;37m [1;34mcache:[0;37m 2048 KB[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mclock speeds:[0;37m [1;34mmax:[0;37m 1833 MHz [1;34m1:[0;37m 1333 MHz [1;34m2:[0;37m 1333 MHz[0;37m
[1;34mGraphics: [0;37m [1;34mCard:[0;37m Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV530/M56-P [Mobility Radeon X1600][0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mDisplay Server:[0;37m X.Org 1.18.4 [1;34mdrivers:[0;37m ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) [1;34mResolution:[0;37m 1680x1050@60.11hz[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mGLX Renderer:[0;37m Gallium 0.4 on ATI RV530 [1;34mGLX Version:[0;37m 2.1 Mesa 12.0.6[0;37m
[1;34mAudio: [0;37m [1;34mCard[0;37m Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller [1;34mdriver:[0;37m snd_hda_intel[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mSound:[0;37m Advanced Linux Sound Architecture [1;34mv:[0;37m k4.8.0-53-generic[0;37m
[1;34mNetwork: [0;37m [1;34mCard-1:[0;37m Broadcom NetXtreme BCM5753M Gigabit Ethernet PCI Express [1;34mdriver:[0;37m tg3[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mIF:[0;37m ens1 [1;34mstate:[0;37m down [1;34mmac:[0;37m 00:16:d4:b8:57:34[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mCard-2:[0;37m Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [1;34mdriver:[0;37m iwl3945[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mIF:[0;37m wlp16s0 [1;34mstate:[0;37m up [1;34mmac:[0;37m 00:19:d2:74:8e:06[0;37m
[1;34mDrives: [0;37m [1;34mHDD Total Size:[0;37m 100.0GB (75.1% used) [1;34mID-1:[0;37m /dev/sda [1;34mmodel:[0;37m ST9100824AS [1;34msize:[0;37m 100.0GB[0;37m
[1;34mPartition:[0;37m [1;34mID-1:[0;37m / [1;34msize:[0;37m 90G [1;34mused:[0;37m 69G (81%) [1;34mfs:[0;37m ext4 [1;34mdev:[0;37m /dev/sda1[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mID-2:[0;37m swap-1 [1;34msize:[0;37m 2.15GB [1;34mused:[0;37m 0.00GB (0%) [1;34mfs:[0;37m swap [1;34mdev:[0;37m /dev/sda5[0;37m
[1;34mRAID: [0;37m No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present[0;37m
[1;34mSensors: [0;37m [1;34mSystem Temperatures: cpu:[0;37m 48.0C [1;34mmobo:[0;37m 47.0C[0;37m
[1;34m [0;37m [1;34mFan Speeds (in rpm): cpu:[0;37m N/A[0;37m
[1;34mInfo: [0;37m [1;34mProcesses:[0;37m 195 [1;34mUptime:[0;37m 5 min [1;34mMemory:[0;37m 563.4/2012.5MB [1;34mClient:[0;37m Shell (bash) [1;34minxi:[0;37m 2.2.35[0;37m [0;37m
[0m -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #8414 üzenetére
Múltkor írt hozzászólásban valaki (vagy te, vagy King Unique) valamelyik linuxos topikban egy összefoglalót a grafikus driverekről. Azt kéne kitenni az összefoglalóba, vagy logoutos cikkbe. Úgy tudom, hogy az ATI/AMD X1xxxx-as kártyákon csak a régi fajta amdgpu driver megy, szóval sok választás nincs rá. A másik, hogy nem elég a megfelelő grafikus drivert feltenni, tearing ellen az is kell, hogy fusson egy kompozitor is, ami kihasználja a driver vsync-jét.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- PlayStation 5
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest