-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Merula Alba #9365 üzenetére
A router 5Ghz-re van állítva? A stick valóban csak azt ismeri, ellenőrizd a jelet.
-
válasz
CPT.Pirk #9331 üzenetére
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
idézet a linkből:
apt /Advanced Package Tools, csomagkezelő/.....
-get autoclean (a már nem használt csomagok törlése -> sudo apt-get autoclean régebbi, a már forrásoldali szerveren, tárolóban nem lévő csomagok cache-énak ürítése)
.....
.....
-get clean (apt cache tisztítása, azaz a letöltött csomagok gyorsítótárának ürítése -> sudo apt-get clean )*******************************************
Szerintem akár törölheted is a Kezdő topikból a fenti linket, úgysem érdekel senkit.
(fejből egyébként összekeveri az ember a clean/autoclean-t)
-
Szia!
Azt kell mondanom, a lehető legrosszabb választás volt a Mint 18.3, ha csak ezekre a célokra használod, bár azt nem írtad, melyik felülettel, de biztosan Cinnamon van rajta. Úgy van összerakva, hogy a lehető legkomplexebb, legfelhasználóbarátabb legyen, nem túl moduláris, gyakorlatilag kicsontozhatatlan, ha kell az asztali felület is.
Valami lightos rendszert kéne használnod inkább. Akár XFCE is jobb, ha már Mint. -
Lehet, hogy jó ötlet az is, amit említesz, mindenképp kívülről kell végrehajtani a partició műveletet, én Win alatti programokat nem ismerem, ha ezek kezelik jól az ext fájlrendszerű particiókat, akkor OK úgy is. A particiók elhelyezkedése/száma okozhat még gondot az átméretezésnél. Erről úgy látom nincs infó.
-
-
válasz
Skullwipe #9250 üzenetére
Egyre rosszabb a helyzet. Úgy értettem, hogy live-ban indítva nézed meg, hogy fut a rendszer, pendrive-ról bootolva.
Nem ismerem az nVidiát, de szokták javasolni nem a legfrissebb driverek kipróbálását is. Valaminek frissülnie kellett, ami ezt a jelenséget okozza, mert ha a hw-ek is jók, sw környezet sem változott, akkor nem változhatna más sem. Ez kb 1000 %. -
válasz
Padree.c2 #9245 üzenetére
Igazán nincs mit!
Ahogy említettem, ha a frissítéskor váltásra kényszerülne a rendszer, azt egy ilyen konfig ablak nélkül nem fogja cserélni.
Szerintem a folyamat során nem kéne a jelszavakkal is variálnia, de a felhasználó látja, mi történik és az nem te voltál. Ilyenkor akár ideges is lehet, aki ezzel szembekerül laikusként és bármi megtörténhet. Szerencsére login manager csere nem túl sűrűn történik, olyankor is rákérdez a rendszer.A módszert azért ne felejtsd el, ha nem te használod a gépet.
Most ugrik be, hogy a auto password-ot is itt lehet beállítani, még az is lehet, hogy megváltoztatta a jelszót akár üresre is, aki nyomogatta a gombokat.
-
válasz
nemurea #9242 üzenetére
Örülök, hogy sikerült végül a tisztogatás.
Nem tudom megmondani neked, mi lehet a gond, kijelentkezés után lehet választani, ha rendben fenn van a másik felület is. Szerintem írj privit a remasternek, mert nem tudom, mikor olvas be ide, más nem fog ebben segíteni, ez az egyik hátránya most, hogy ezt használod.
-
válasz
nemurea #9240 üzenetére
Nem tudom, mi lehetett a gond, de az egyik gépre kizárólag egy disztró volt hajlandó bootolni, a 17.3. Azzal kéne megpróbálnod. Fujitsu-Siemens laptop volt, bővítettük 3/4-ed GB-ra a memóját és SSD-t raktunk bele.
Ezért fut a remaster is, mert 17.3 alapú.Most látom, hogy Cinnamont írtál!
Az eleve esélytelen.
Amúgy érdemes a Synapticot használnod, ha nem akarsz parancssorozni, jól áttekinthetők ott is a függőségek, törött csomagok.
-
válasz
nemurea #9237 üzenetére
Akármilyen jók is ezek a remasterek, ebben az esetben célszerűbb lenne az eredeti Mint XFCE 17.3 32bit-et megpróbálnod. Két rendkívül gyenge laptopra is raktam már fel, most amiatt érdemes megpróbálni, mert a remasterben sok plusz csomag van, a képen is valami pluginnal van probléma.
-
Amúgy igazad van, különösebben nincs jelentősége, ha angol nyelvi beállítások vannak, ha live-ban nézek meg valamit, akkor se akadok el. Emiatt nem is nagyon vettem észre, mert amiket megértek, azt bárhogy megértem, sok beállítási opciót meg akkor se értek, ha magyarul van a gombfelirata. Viszont megszoktam, hogy mindent magyar nyelven használok. Az, hogy a számtech nyelve az angol, érdekelje azokat, akik professzionálisabban foglalkoznak ezzel, home userként én magyarul akarom látni ezt is. Meg mindent.
Reklámoknál is magyarokat akarok látni, vagyis azokat akarom blokkolni, így helyesebb.Na most, kérdés az, ha mindent megértek úgy is, ha véletlenül bekeveredik az angol felirat, akkor miért ne legyen a 99%-a mégis magyar. A számtech nyelve ugyan az angol, de az enyém meg a magyar. Nem vagyok én intergalaktikus utazó.
-
Van egy Mint XFCE a laptopon, nem emlékszem nem magyar feliratokra. Live-ban ezt nincs értelme megnézni amúgy. Hol tapasztalsz angol nyelvet a 16.04-nél, megnézem neked a Mint-en, hogy ott milyen.
Plussz, tudja hozni a Xubi teljesítményét, megéri váltani?
Nem lehet észrevehető különbség a Xubuntu és a Mint XFCE között. Az alap és a DE ugyanaz.
Mint-nél vannak saját programok (Xapps) meg más a kinézet, de ennyi.
-
válasz
Padree.c2 #9205 üzenetére
Szokásos dolgait csinálta:
- böngészőben - google docsban dolgozott
- közben böngészőben youtube "hallgatás"
- délután ugyan ez külső monitorra kötve (youtube, csak ez esetben nézés)
- volt rendszerfrissítés is valamikor napközben
- este filmnézés szintén külső monitoron - HDMI-velNa ez a vastagított sor az érdekes, mert ez nem Windows, itt nincs valamikor rendszerfrissítés. Akkor van, amikor a felhasználó erre kiadja a parancsot. Ez érdekes lenne, mert a 17.x esetén lehet olyan frissítést is csinálni, ami verziót ugrik és beleeshetett ez a login manager is ebbe, az viszont nem megy újrakonfigurálás nélkül. Ha egyáltalán ez a probléma!
A konzolba úgy tudsz bejelentkezni, hogy bootkor kiválasztott a recovery sort és ha úgy bootol, akkor ott van valami parancssoros lehetőség, nem tudom hirtelen a pontos nevét, de egyértelmű lesz.
Próbáld meg ezt az említett reconf-os parancsot onnan, de ha ez nem segít, akkor bármi lehet, a nélkül a rendszerfrissítés ismerete nélkül vakok vagyunk eléggé.
Live-ot hagyd most, csak ugyanazt tudnád csinálni, mint a recovery-s boottal.
-
válasz
Padree.c2 #9195 üzenetére
Az sejthető, hogy 18.1-nél nem lehetett újabb a Mint, de ez a bejelentkező panel cseréje hogyan történt? Rendszerfrissítés nem fogja lecserélni az mdm-et lightdm-re.
Ennek a részleteiről mesélhetnél valamit.
Ha konzolból kiadod a következő parancsot
sudo dpkg-reconfigure lightdm
bejön egy ilyen ablak:
Itt kell végigmenned, ahogy írja. De a fenti infók kellenének.
(#9200) csixy
Itt nincs külön root jelszó.
-
A fenéket, miden OK volt itt, csak nem figyeltem a jelekre, most jöttem rá mit kellett volna csinálnom, miközben néztem ezt a Szaljut 7 c. orosz filmet.
Mivel mindenhol jó volt már a megjelenítés és a fontok is, csak egyetlen helyen nem, így azt kellett volna újratelepítenem. Már emlékszem is, hogy valami gond, akadás volt, amikor a témákat meg a kompozitort állítgattam és közben mentek a frissítések is. Olyan nincs, hogy jó a fontok megjelenítése, de ott meg mégsem.Ezeket a 3. party dolgokat egyszer összehasonlítottam, hogy mi az ami pluszban felkerül még, nem sok minden, ez nem okozhatta a gubancot. Meg kelett volna néznem, mi a neve a beállító programnak és azt újratelepítettem volna és nincs ez a szenvedés. Most is tökéletesen használható volt a rendszer, csak idegesített, hogy ott benn ragadtak ezek a nyomi betűk.
Kicsit túlzás azért még temetni az LTS verziókat, nem változott a véleményem erről. Igazad van, fejlődik az opensörcs, de nem feltétlenül kell mindenkinek rohanni vele. A biztonsági javításokat megkapom LTS-ben is ugyanúgy, ez a rengeteg új hardver és technológia meg egyrészt az én döntésem alapján kerül be a desktopomba, másrészt azért az LTS sem azt jelenti, hogy lemarad fényévekkel.
Keresgélem még ezt a fáljt, amiben rögzítettem a plusz dolgokat a 3. party bekapcsolása miatt anno, de abban nem lesz zárt driver. Egyszerűen minden jó volt, csak nem figyeltem, ebben az a rossz, hogy nem sokat tudok segíteni a többieknek, akiknek hasonló anomáliákkal indult a telepítés, ha a kötelező frissítéseket felrakják, megjavul minden. Annyit érdemes megjegyezni, hogy ilyen nagyobb frissítésekkor ne állítgassuk a rendszer konfigjait GUI-san se.
-
válasz
ubyegon2 #9191 üzenetére
Most már annyival rosszabb a helyzet, hogy újratelepítettem, reboot után jött a villódzós hiba, frissítettem óvatos módban, utána kernelfrissítést is engedtem, egyelőre mást nem, a mesa is maradt alap 17.02.
Minden tökéletesen működik. Halvány elképzelésem sincs, az első telepítésnél mi volt a gond, ugyanezeket rakta fel akkor is először.
Illetve annyit változtattam, hogy telepítés elején kivettem a pipát a 3. party programok telepítése elől. Nem zárható ki, hogy valamit ez rakhatott fel. Amikor először filmlejátszásra kattintottam, csak az ahhoz szükséges csomagokat szedte le.
-
Már csak egyetlen gond van, amit nem is értek, mert live alatt nincs gond ezzel a megjelenítéssel:
Ami az előző hsz-ben van, azzal meg képtelen vagyok bármit kezdeni, máshol már jók a fontok is.
Már minden elképzelhető téma és egyéb változtatást kipróbáltam, utoljára hagytam az infinality fontok állítgatását, az is hatástalan erre.
Live-ban FF alatt is egész jók a fontok:
Kompozitor alapból be van kapcsolva, nincs szétesés, fennakadás a megjelenítésnél. Filmlejátszással sincs semmi probléma.
-
Nem értek én ehhez a wayland-hoz, de erős a gyanúm, hogy sok minden nincs ezen a Mint KDE-n fenn, ezekre pillantottam rá gyorsan, nem kéne ezeknek fenn lenni? Nem csak a kijelölt ablakban lévőkre gondolok.......
Ilyen furák a betűk és az óramutató:
A FF-ban viszont már egész jók a fontok.
Egyébként a KDE a bleeding edge-ről szól
Ugyehogy! Nem értem akkor miért erőlteti a nem rolling vonal.
Rájöttem, hogy csak lényeges nekem, ha egy futó filmet arrébb húzok, akkor opálosan átlásszon az alatta lévő ablak tartalma!
Most ezt ráncigálom, hátha megnyekken, de nem akar.
-
OK, de én csak a KDE-ről beszéltem most, ami nem a kis erőforrású gépekre való szerintem, azokra ott van a Mate, XFCE, ezek is teljes értékű jó asztali felületek, nem lehet szénné konfigolni, de gyenge gépnél nem is ez a cél.
Szóval érdemes sokaknak kipróbálni a Linuxot, a megfelelő DE-vel persze. :-) régi Toshibáról én is levettem hamar a KDE, Cinnamon párost és marad a Mate, XFCE felület.
-
Ja, a következő lépés az lesz, hogy valami frissebb kerneles disztrót próbálok ki, már csak kíváncsiságból is, mert az én gépem technológiai színvonalához tökéletesen elég amúgy ez az elmaradott Cinnamon is.
ezt lehet, hogy már említettem...
Ha ez a helyzet amúgy a Mint-nél, jobb is, ha hagyják elmenni, de gyanítom, hogy a Debian/Ubuntu vonalon is ezek miatt mostoha kicsit az élet KDE vonalon.
Ezek szerint a kompozitor birizgálása nem segített.
A kezdeti probléma az elmúlt viszont teljesen, ill. nem tejesen, de csak a terminal kiírt sorai között jelent meg vékony csíkokban az alatta lévő kép. Érdekes, de azért is, mert eddig ilyet nem csinált még egyik DE sem, KDE sem. Na, majd kiderül....addig elvagyok ezzel a technológiai kövülettel!
Az is lehet, hogy felrakom a 4.15-ös kernelt a Mint-re és az elérhető legfrissebb mesa-t. PPA persze.
-
&& (#9181) Bohus
Pont azt szűrtem le ebből a Mint KDE-s próbából is, amit papagájként hajtogatok, hogy nagyon hardverfüggő, hogy egy adott verziójú disztró egy adott DE-vel hogyan fut a hardvereden. Az utóbbi időben sokan panaszkodtak ugyanezen jelenségekre, amik nálam is előjöttek és lehet, hogy más, mondjuk épp rolling disztróval jól futna a KDE.
Visszamentem a Mint KDE-re és próbálkoztam sokáig, az addigi jelenségek elmúltak, viszont előjött más, amit itt szintén többen említettek, katasztrófálisan ocsmány széteső fontok. Az első boot után azzal még nem volt baj.
Maga a KDE sokaknak kedvence, akik már sok-sok órát beleöltek, hogy rájöjjenek az igazán idióta és értelmetlen szétszórt rendszerbeállítások módjaira. Aki viszont először fog neki.....például én elkezdtem fél órán keresztül állítgatni a kompozitor dolgait, rengeteg van tényleg, felül két rejtett opció ki-be kapcsolja azon funkciók elrejtését, ami az adott hardveren nem működik(állítólag). Ha ezzel megvan az ember és nem igazán jut sehová, akkor jóval lejjebb talál egy másik beállítási kategóriát, amiben viszont ott van egy egyszerű opció, a kompozitor ki-be kapcsolása. Mire ide eljutottam, közel egy óra telt el, pedig csak ezt szerettem volna, viszont jóval feljebb ott volt a kompozitor részletes beállígatása. Ha mondjuk épp ezen kategórián belül lett volna legfelül ez a kompozitor ki-be kapcsolási lehetősége.....no mindegy, biztosan van ennek is valami oka, hogy ennyire logikátlan módon és értelmetlenül van szétszórva ez az amúgy is rengeteg opció.
A Mesa-t nem kell próbálgatni, azt felteszi a KDE, mert a Wayland miatt modesetting kernel drivert használ minden kártyához, a hardveres gyorsításhoz meg Mesa-t. A Xorg-os driverrel nem tud mit kezdeni, mert már nem Xorg-on alapul, mint a Cinmanó.
Lehet, hogy ez az oka, hogy mondjuk sok harver Mint-en nem jól működik együtt a KDE-vel, a többi DE meg igen, mert azok még nem waylandra támaszkodnak. Nem tudom, de tény, hogy nem működik a KDE a Mint-tel, a többi DE meg igen. Mintesek meg dobják a KDE-t. Most már legalább kezdem érteni, mi az oka.
Ezeken a régebbi AMD kártyákon a wayland és a vdpau vaapi nélküli hardveres gyorsítás kevés lenne? Ez azért furcsa, mert Cinnamon és Mate, XFCE alatt se szoktam használni, csak az alapból fennlévő mesa-t és mégis működik minden.
Amúgy amikor ki-be kapcsolgattam a kompozitor és rebootoltam, mindkét esetben 370-380MB volt a fogyasztás. Hű de nagyszerű, ezt sokan felemlegetik, hogy milyen jó keveset fogyaszt a KDE! Mi lenne, ha mondjuk 3x ennyit fogyasztana, de működne normálisan???? 16GB mellett nem dobtam el az agyam, hogy félgiga alatt megállt. Nem azoknak készítik a KDE-t, akiknek kevés a memójuk! Akkor meg mi értelme ennek az egésznek így?
Szó se róla, ahogy próbálgattam a böngészést, valami hipergyors volt, ahogy behozta a lapokat, szóval van benne potenciál rendesen. De azt olvastam nemrég is, hogy még kevesebb erőforrást fog használni, valamit kivesznek és gyorsabb lesz a boot meg ilyesmi......Van rengeteg memóriám és kapcsoljam ki a kompozitort??? Akkor felrakhatok egy fapados DE-t is, az se fogyaszt sokat.Valaki mesélje már el ezt a minimum memória használat hajhászást, hogy ennek ugyan mi értelme van? Most 2018-ban, mert 10 éve lett volna értelme, de most.....
Szóval, ezután az, aki Mint-et akar felrakni, konkrétan jobb, ha a KDE verziót elfelejti. Nyugodtan tegye, a fejlesztők is ezt tették, nem lehet véletlen. Ne gyertek most hurrogni, nem a KDE-t szidom, csak levontam a következtetést és Mint esetén a KDE-t kerülendőnek tartom AMD VGA-val legalábbis. Most már jönnek a más disztrós KDE-k is, mert valóban kíváncsi vagyok, kezd az a gyanú felmerülni bennem, hogy ha Mint, Debian és Ubuntu is rosszul jön ki a KDE-vel, akkor ez a DE valóban a rolling rendszerekhez van optimalizálva. Mondjuk ha ez így van, akkor száradna le a pofájuk, hogy ezt így nem írják le nyíltan.
-
válasz
ubyegon2 #9179 üzenetére
lejárt az idő
Minr említettem, nem csak a FF csinálja, hanem a filmlejátszás is elég sajátos nála. Ezek szerint jó lesz ez, csak minden egyes programnál végig kell nézegetni, állítgatni, hogy hardveres gyorsítást használ-e?
Érdekes, hogy sem XFCE, sem Mate verziónál nincs gond. Fene se érti, miért éppen a KDE verziót hanyagolja a jövőben a Mint.........
Lehet a jövő héten én is újrahúzom az Archot, hátha helyrehozza a.....
Ez ugyanaz az Arch lenne, amiről írtad, hogy ezt csak egyszer kell feltenni, nem kell 1-2 évente újratelepíteni, mint a buta Debian/Ubuntukat!?
(igaz azt nem írtad, hogy havonta egyszer és a hónap végére sikerül is belőni, ha nem, akkor kezdjük újra)
-
Most esett le, amikor először láttam olyan deja vu érzésem volt, akkor ezért! Mert nekem még ez soha nem volt, pedig számtalan KDE-s disztrót látott már ez a desktop.
(#9178) Frawly
Cinmanót tessék illő módon temetni, sokáig használtad, szeretted
Nagyszerű ötlet valóban! emiatt már gondolkodom is rajta ezerrel:
KDE kompozitor kikapcsolása, ha ki volt kapcsolva, akkor bekapcsolása, az ott lévő opciók végigpróbálgatása.
Fentiek nagyon csalogatónak tűnnek a Cinnamonos verzióval szemben, mert azt is raktam fel egy tök újat a fél napos hangeszköz eltűnése miatt (ezt valahogy én nyírtam ki) igaz nem kellett, mert csak visszajött a hangeszköz, valószínűleg lusta voltam újraindítani variálás közben. :-)
Most már értem, miért emlegetted mindig, hogy a Cinnamonban nincs kompozitor.(persze van, de nem kell állítgatni)
Az a helyzet, hogy a két felrakott verzió közül az egyik tényleg tökéletesen out of box-ként működött és mint említettem, 15 MB volt a felállt rendszer memózabálása között a különbség.Ettől függetlenül köszi a tippet, valamikor neki akarok állni amúgy is a vdpau, vaapi mesa próbálgatásának.
Látom nálad is elég nyűgös ez a KDE használat, sok sikert az újratelepítés utáni beállítgatásokhoz! Minek is használna valaki Cinnamont, ha azt csak fel kell rakni és működik. -
Kéne egy gyorstipp KDE-t használóktól. Felraktam a KDE verziót, frissítettem 2 lépésben, mert érdekes módon a Frissítéskezelő most is felrakta a friss kernelt, amit terminal egyik frissítési móddal sem akart.
15MB-tal kevesebb memóriával éri be, mint a Cinnamonos friss telepítés, a boot normális:
Utána jött a szokatlan, a FF villódzott görgetésre, arrébhúzásra meg fenn akadt a fán:
Hirtelen nem tudtam mire vélni, mert a desktopon még egy disztró sem csinált ilyet, a Mint KDE meg más KDE sem. Tapasztaltatok már ilyet? Mi a manó okozza ezt?
Ja igen, filmlejátszást is kipróbáltam, teljes képernyőből leváltottam default méretre és ott maradt a pillanatkép teljes méretben, a film a default méretű ablakban ment tovább. Merre induljak? Ha van tipp, megoldom a dolgot, köszi előre is!
-
Nem omlott össze a DE, a kisalkalmazások közül raktál fel valamit, ami ezzel a verzióval nem kompatibilis. Leszeded, jó lesz.
Tudod, az i betű, amiről már szó volt. Elvisz ide, itt megnézheted a kompatibilitást, sokszor a hozzászólásokban is írják, hogy x.y verzióval még nem működik.
A sorában látható felkiáltójelre is ráviheted az egeret, informál.
-
Amellett, hogy az ebben írtakat sem árt átnézni (hang téma), a ilyen komplexebb programok néha a rendszer beállításoktól függetlenül beállítandók. VLC nagyon ilyen, filmlejátszásnál érdemes a beállításokkal operálni, hogy hardveresen játssza le a videót mondjuk, de itt a Smplayer is, amiben most megnéztem a hangeszköz kezelés és itt van egy opció, ahol meg lehet neki adni, min adja ki a hangot:
Ha egy ilyen komplex programot telepítünk, esélyes, hogy konfigolni kell.
-
A képen egy alap conky látható, a managerben ügyeskedj, hogy eltünjön. Nem használom, így pontosabbat nem tudok.
Azt hiszem a Win azért nem ismeri fel a pent, ha Linux formázta, mert nem tudja kezelni a létrehozott particiókat, de próbáld meg, hátha mégis. Igaz, van több penem is, de Winen egyiket se tudom használni, ill. nem használok Wint.
A Nemo, ja persze, elég fura ez a magyarítása a dolgoknak.
Nem jól mondtam ezek szerint. Nem a meghajtó ikonján kell jobbgombos művelet, hanem az ablakában egy üres helyen.Az így megnyitott Nemoban viszont csak azon meghajtók/particiók jelennek meg, amik amúgy fel vannak csatolva, ahogy azt a normál Nemoban láthatod ill. meg is teheted, hogy felcsatolod esetileg is. Pendrive-nál persze automount van.
-
Rendszerfigyelésre rengeteg program van, többnyire terminalos megoldások a kedveltek itt kivételesen, a glances-t kedvelik sokan (tárolóban is megvan) vagy a psensor-t, de van aki conky-t használ, majd kiismered magad e területen is. Vannak komolyabb specifikus rendszer működést ellenőrző programok is persze.
Conkynak van egy könnyebb alkalmazási útja is, a conky-manager
A pendrive dolog nem nyűgös Linuxon, akkor az, ha itt megfozmázod live-nak és utána a Win nem kezeli.
Ha nem tudsz rá írni, az jogosultsági probléma, alapból nincs, de nálam is előjön néha, ha össze-vissza mindent csatlakoztatok és a rendszer már nem tudja lassan a sok usb eszköz közül, mi micsoda. Gondolom nem szimpi neki az NTFS-re formázott pen.Ilyenkor Nemo-ban nyomok egy jobb gombot és megnyitom rendszergazdaként a másolgatások idejére. Volt már nagyon meghülyült pendrive-om is, azt a Gparted-ben újrainicializáltam, formáztam újra és jó lett. Sajnos a TV-ben használt penre nem jó az exfat, így NTFS-t kell használni.
-
Mentsd el a linkeket, aztán majd ismerkedés közben úgyis bele-bele olvas az ember az ilyenekbe.
Ez a crypto miner dolog részben platform független, mert itt is szabályozod a böngésződ működését, mint akár a Windowson, amit ki vagy beengedsz, az itt is jön, legfeljebb nem tudnak mit kezdeni a kártevők a Linux-szal, legfeljebb a fejüket vakarják, hogy most hová is kerültek tulajdonképpen. Ezt úgy általában írom a kártevőkről, de léteznek Linuxra írt kártevők is, szóval nem árt vigyázni. Hallani még nem hallottam, hogy pont Linuxon gépen futott volna miner script, de nem zárható ki. Van kifejezetten Linux Crypto-miner Botnet is. Persze ez is spéci úton közlekedik.
Tegyük hozzá, hogy ez a terület nekem ismeretlen, de a fentiek attól még megállják a helyüket.
A Cinnamon beállításai bőven elegendőek normál felhasználónak, ennél mélyebb konfigolást csak a KDE tesz lehetővé. Sokan nem is ismerik a Cinnamont és rámondják, hogy ebben semmit nem lehet beállítani, már olyat is mondott nemrég egy szagtekintélynek nehezen nevezhető felhasználó, hogy fapados a Cinnamon.
Nekem eddig még mindenre megfelelt majd 5 év alatt.Ami a Chrome vagy Chromium-mal történt nálad, olyan elő szokott fordulni, de pici gyakorlattal már ezt kezelni lehet könnyen.
-
Amúgy első telepítés után hasznos lehet ez a
todo list
is, de csak ésszel érdemes nekiugrani:10 things to do first in Linux Mint 18.3 Cinnamon
Ha valami nem teljesen tiszta, azt akkor se próbáld ki, ha tízen biztatnak!
Alap customizáláshoz ez is segítség:
-
Miért akar mindenki darkos témát?
Nem tudom, de nekem egyrészt tetszenek, másrészt szemkímélőbb jóval.
(#9135) milangfx leegyszerűsítette!Mondhatni első használatra egyforma nehézségű. Lehet rég használtad már?
Nem az a lényeg, hogy régen használtam, hanem az olyan dolgokat, amikben több profilú programot elegyítenek, sosem bízom annyira, mint a célprogamokban. Ezt a Disks-et a smart kiolvasására és lemezteljesítmény tesztelésre szoktam használni, bár erre is vannak célprogramok amúgy, de az utóbbi része teljesen jól működik, a smart az inkább vicces adatokat ír ki, mint amikor a vadiúj SSD-t néztem vele és kiírta, hogy túl öreg.
Bár én ezt be tettem volna egy biztonság nevű csoportba, és onnan lehetne minden hasonló beállítást elvégezni.
Itt a menün belül a Beállítások csoportban van. De a kedvedért rászántam egy percet:
Ahogy a kinézetet is úgy szabod át, ahogy tetszik, így a Menüben is olyan kategóriákat jozol létre és azt raksz oda, amit akarsz. (a témaszerkesztést még anno próbálgattam, már fogalmam sincs mivel, kell valami külön témaszerkesztő azt tudom)
Menü átalakítása, jobb gomb katt a Menü-n, a feljövő ablakban a Menü panelre katt és középen a Menüszerkesztő megnyitása:
-
Azt az előbb el is felejtettem, hogy ha tudom, hogy elcsúfítod a rendszert Wines kinézetűre, akkor én is inkább a Manjarot ajánlottam volna.
Más kérdés, hogy nekem a túl feltűnő kinézet nem annyira kelti fel a figyelmem. Talán anno ezért kezdtem a Mint-tel, gondoltam, ha nem a rikító kinézettel akarja felkelteni a figyelmet, akkor érdemes rá odafigyelni.
Gondolom akkor a Lemezek (Disks) nevű saját alkalmazással oldottad meg az átnevezést. Nekem a Gparted használata egyszerűbb, persze ez a disks alkalmazás meg elég sok mindent tud egyben, a különböző csatolásokat is meg lehet oldani, ha valaki nem akar FSTAB-ot szerkeszteni.
Ha előjön újra a kulcstartó kérdés, a Menüben keress rá a Jelszavak és kulcsok-ra és a képen látható helyen változtasd meg a jelszót, de úgy, hogy semmit nem írsz be, így üresen hagyva mented el.
-
Örülök, ha van értelme segíteni!
Ilyenkor tényleg gyorsabb újratelepíteni, mint sokkal hosszabb ideig bajlódni a hiba kiküszöbölésének a megértésével. Az elején én is így oldottam meg, később már nem jó így, csak ha nagyon nem egy másképpen.Ha nagyon becézgetni akarod a partíciókat, itt nemrég leírtam valakinek a módszert.
A hanggal kísérletezz, előző hsz-ban szó volt róla, mivel érdemes majd próbálkoznod.
Jó kísérletezgetést!
-
válasz
Merula Alba #9128 üzenetére
Szerintem nem úszod meg. Nem használtam még virtual-t, de ha lehet benne csatolni meghajtókat, akkor ezt a beállítást is el kell fogadnia így ezen keresztül a rendszernek. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha lehetne a Wint is live-ból indítani.....bár anno valaki linkelt erre is megoldást, de nem tudtam megjegyezni.
Itt is van ilyen, de ez sem egyszerűbb, mint a virtual.
-
Milyen pici képeket említesz?
Az asztaltémáknál rakattintasz az i-re az ablak alján és elvisz a weboldalra, ahol látod nagyban is.
Amúgy a nooblabs-on is vannak felrakható témák még. Ablakkeretek és Vezérlőelemek is bővülnek az itt letöltött témákkal.
Ezt a testreszabást is szokni kell, de itt Cinnamonban egyszerű.Nem tudom mit csinálok rosszul de a böngésző angol akar maradni minden áron.
Fogalmam sincs, mert egyetlen csomagban vannak a nyelvek, ha az telepítve van, akkor csak választani kell böngészőn belül.
A hangra érdemes felrakni ilyenkor a pulseaudio csomagokat, a PulseAudio equalizer-t PPA felrakása után tudod telepíteni. A Pulseaudio managert kicsit nehéz megtalálni, paman néven fut.
A Rendszerbeállításoknál a Hang részen is lehet állítgatni.ez is hasznos írás:
Hogyan működik:a Linux-hangrendszer leírásaEgyébként a telepítéseket érdemes s synaptic-ból végezni szerinte, ha még a terminal annyira nem jön be.
Jelszócseréhez ezt nézd meg: Linux jelszó megváltoztatása
Amúgy most frissítés után jó lett a kernel és a mesa verziód.
Ha nem javul a hang, akkor majd le kell szedni a pulseaudiót, ritkán ez is okozhat galibát egyes eszközöknél.
-
Érdemes felrakni helyette a Ciat?
Igen. (OK, tőlem más válasz erre nem nagyon lesz)
Közben keresgéltem arra a video gondra is a megoldást, de szerencsére megoldódott.
Kezdd újra egy Cinnamonos verzióval. (alapból ezt kellett volna mondanom, de akkor az van, hogy na persze, mert utálom a KDE-t/Cinfan vagyok-----)
Meglátjuk ott hogyan kezeli azt a külső hangkártyát, de lehet, hogy kell majd más hangbeállító az alap helyet, ez nem nagy nehézség. Egyelőre.....
-
válasz
Petya XT #9108 üzenetére
Szia!
Ha később nincs baj az eléréssel, akkor lehet netelérés késleltetés is akár. Próbáld növelni a delay szintet.
Nézd meg az auto induló programokat, nincs-e túl sok berakva ugyanazon időre.
Gondolom a meghajtóval nincs gond, de időnként azt sem árt ellenőrizni, ha ilyesmi van.A boot késleltetésről is csinálhatnál egy terminal kimenetet:
systemd-analyze blame
parancs kell hozzá -
A Frissítési szinteknél jelöld be nyugodtan 1-4 szinteket, célszerű lenne azta az állapotot elérned kernelnél meg a mesa-nál, amire így frissíti a rendszert, ahogy látod az én bemásolt
inxi -F
kimenetemben is. A kernel frissítése biztonsági szempontból is fontos, bár a régebbi kernelek is kapnak frissítést erre, de csak a fő verziók. A4.10.0-42.46
a legfrissebb a 4.10-es kernelekből.System:
Host: mintcinnamon-18 Kernel: 4.13.0-37-generic x86_64 (64 bit)Graphics:
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8A Chromium nekem alapból magyar, szerintem ennek nincs külön nyelvi csomagja, mint a FF-nak. Lehet, hogy böngészőn belül kell beállítanod.
-
A lényeg, hogy ezekből nézd meg, ami alapján majd telepíteni fogsz, azt mondtam neked, hogy a többi részével most ne foglalkozz, de csak írtad, hogy majd a googliban megnézed, mi ez az FSTAB dolog, emiatt is öntöttem rád azt a hzs-t, mert így már megérted, miért mondtam, hogy majd, ha kicsit kiismered a rendszert, visszatérünk az FSTAB-ra. A mai ismeretek szerint, ha semmit nem csinálsz vele, akkor sincs gond, ez már inkább csak optimalizálás lesz.
Szóval egyszerűen csak telepítsd fel a rendszert, használd, ha valami kérdésed van, felteszed. Meglátod a videókból is, mennyire könnyű az egész. Az összes többivel egyelőre ne foglalkozz, mert akkor megint rád fogok ijeszteni!
A videókból elég, ha ezt a KDE telepítést nézed meg most először, a többit csak érdekességképpen, max, mert ha mindbe belemerülsz, akkor összezavarodsz.
Amúgy ja, rettentő sokan vagyunk!
De szó se róla, egyre többeket érdekel a dolog szerencsére. Mi minden új Linuxosnak örülünk.
Annyit még megemlítenék, hogy a videótól eltérően én 25- 30GB gyökér, azaz / particiót csinálnék, /home és /swap nélkül. Ahhoz, hogy megismerd a rendszert, ez bővel elég, úgyis fogsz még párszor telepíteni.
A /home-ot ez esetben maga a rendszer hozza létre a /-en belül. Én a mai napig így csinálom, a letöltő meghajtók úgyis külön vannak. -
válasz
ubyegon2 #9103 üzenetére
lejárt a szerk idő
Ha lefut az első frissítés, egy
inxi -F
terminal kimenetet rakj be ide, hogy lássuk, frissült-e minden fontos, lehet, hogy majd mégis az alsó opciót kell bejelölnöd, ha szükségesnek látjuk.Megnyitod a terminalt és beírod a fenti sort és enter, kb ennyit látsz majd:
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ inxi -F
System: Host: mintcinnamon-18 Kernel: 4.13.0-37-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.6.7 Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) cache: 8192 KB
clock speeds: max: 3800 MHz 1: 2900 MHz 2: 3800 MHz 3: 1900 MHz
4: 1400 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: radeon
Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.13.0-37-generic, LLVM 5.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8
....................
..................
(nem raktam be az egészet)Most már tiszta minden, remélem!
-
Beállítom a boot részt aztán Live és telepítek egy tiszta rendszert.
Ez a boot beállítás nekem ködös, neked viszont így egyszerűbb dolgod lesz, akár csinálhatod a Linux MIND YT csatorna vonatkozó videója alapján is.
Itt nem tudom mire gondoltál, de az FSTAB-ot se vágom. Majd rá guglizok.
Az Összefoglalókban erről is esett szó, de tisztában vagyok vele, bármennyire is próbáltam nagyon egyszerűre összeállítani, aki először olvassa, annak azért még nehezen átlátható.
Erre gondoltam FSTAB szerkesztés alatt:
[link]Elég régen írtam már, nekem is fura, de a lényeg, hogy a leírt mód annyiban változik Mint esetén, hogy a
gksu xed /etc/fstab parancs lesz, ami előhozza a szerkesztendő fájlta példának megfelelően a két piros sorral kell kiegélszíteni a fájlt:
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94c25334-65fa-4a22-k7c5-bgc5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1Ha külön meghajtókat/particiókat is akarsz csatolni, azt is itt kell beírnod majd.
Bármilyen programot keresel, amit Win alatt ismertél, szintén az Összefoglalóban láthatod az
https://alternativeto.net/
oldalt, ahol rengeteg alternatív programot találsz a Linux fül alatt, ha beírod a kívánt program nevét.open office már nem default, a Libre Office van a legtöbb rendszerben alapból. [link]
Amit keresel, az 30 napos trial. [link]
Ezt az open drivert gondolom a frissítés feldobja magától és nem kell külön keresgélnem.
Ezt is felejtsd el, a rendszer minden szükséges drivert tartalmaz és a telepítés után ezek frissülni fognak természetesen, ilyesmiket nem kell keresgélni. Mivel nemsoká kijön a 19, így az alap 18.3 telepítése után jó sok frissítés lesz majd, de nem vészes, ez nem Windows, hamar lefut a frissítés, de a Frissítéskezelőben jobb, ha először a középső opciót választod:
-
válasz
Merula Alba #9093 üzenetére
Én csak Win alól olvastam még ennek az anomáliának a megoldását. Más megközelítést is láttam, de attól többen meg óvnak mindenkit, így azt ugorgyuk.
(#9094) J.C.G.
Gondolom Win mellé telepíted először. Célszerű a Képregény alapján végigmenned, ez esetben nem lényeg, hogy az sem UEFI-s módszert ír le.
Kevés SSD-nél lehetnek gondok, ma már nem annyira gyakori téma az SSD Linuxon, a Fury az fog gond nélkül működni. A két megszokott funkciót akár belerakhatod majd az FSTAB-ba, ha már kezded megismerni a rendszert, de ha nem, az se gond.
Próbaképpen telepítettem a Comodo víruskergetőjét és sikerült. Nem tudom hogyan, mert csak találomra csináltam, de működött. Most már tudom hogyan kell külső forrásból telepíteni.
Annyira büszke vagyok rád!
Akkor ez meg is volt, most pedig ezeket a külső forrásokat felejtsd el egy hosszabb időre! Virusírtónak meg semmi értelme nincs, akkor lenne, ha Winnel közös meghajtókat használnál.
(ha valamit felraknál és nem találod a tárolókban és PPA sincs rá, akkor inkább kérdezz)Várható valami galiba telepítés közben vagy utána az AMD miatt?
Én mióta Linuxot használok, AMD kártyáim voltak, most épp APU, 4-5 éve még voltak nehézségek, de most csak egyféle driver van, a nyílt, az pedig egész jó.
Ha nem hibernálsz, nem kell swap.
-
-
válasz
Merula Alba #9089 üzenetére
Boot alatt van valamilyen optikai lemez a gépben?
Az a hibakód I/O hibára utal, de szerencsére nem HDD, hanem optikai lemezre. Ha van benne ilyen, akkor vedd ki és úgy bootolj. -
válasz
Merula Alba #9086 üzenetére
Szia!
Az első képet rakd fel valahová, akár ide is beszerkesztheted, mert csak annyit látni, hogy add meg az adataidat a belépéshez.
A második kép nem lényeg, mert megnézed a Képregény első képei között, hogyan tudod kikapcsolni Win alatt a gyors rendszerindítást, ugyanis az akadályozza a lemez csatolását Linux alatt. De attól még berakhatod a képet.
-
Ha nem lennék ennyire kényelmes.....az apt csomagkezelő parancsait már úgy-ahogy megjegyeztem meg aztán nekem a Mint/Debian mindig működik, járt utat meg....
Abban viszont nincs igazad, hogy legalább lehetne nagy az archom, Tg cím nélkül se lett az kicsi!
Sőt! Az kissé vissza is fogott.
-
A pár éves Debian másod disztróként való használata azért elég jó volt a kutyulgatás kipróbálására (kb 2 év alatt tudtam csak kinyírni a Jessie-t). Anno január 01-én hajnalban raktam fel egy Arch-ot is, a koncentráció segített eltereli a figyelmet a zümmögésről az agyamban.
Ha nagyon muszáj, elvagyok én ezekkel is, a sok disztró inkább csak kíváncsiságból volt/van fenn (már egyre kevesebb persze), no meg a sok kezdő kérdés megoldására is kíváncsi voltam gondolom, talán volt bennem egy adag segítőkészség is, emiatt csináltak belőlem Tg-t, gondolom. (sajna ki lettem utálva, így valahová terelnem kell a megmaradt kevés szabadidőmet)
A Mint desktopon nagyon be van lakva, emiatt marad ez a fő disztróm, a laptoppal meg kísérletezgetek, pár kollégám gépére emiatt is sikerült találni mindig megfelelően működő disztrót.Amúgy minden reggel úgy ébredek fel, hogy ma felrakok valami legózós disztrót végre és mélyebben belenézek a dolgokba, de aztán elkezdek olvasgatni és elmarad.
Ami sötét terület nekem, az a VGA-k és a működtetésükhöz szükséges különféle driverek, ezen a területen kéne bővítenem ismereteimet, AMD-vel úgy-ahogy elvagyok persze, de itt sem minden tiszta teljesen a vdpau, vaapi, stb használatával, bár tudom mindnek a funkcióját elméletben.
Köszi az iránymutatást egyébként, sose árt egy más megközelítés, bár én soha nem rettegtem az LTS használata alatt, milyen lesz a következő, ennyi erővel a rollingnál is retteghetnék a folyamatos frissítések miatt vagy éppen amiatt, hogy kihagyok pár hetet és amiatt kampózik a rendszer, mint azt a Manjaro topikban olvastam pár napja.Lényegében én egy jó kezdő rutinnal rendelkezem, nem értek semmihez, de már képes vagyok megtalálni a megoldást, ha gond van, ez jól is jött a topikokban való segítéshez.
(#9074) Mirr Murr
Fentiek alapján is láthatod, nem túl sürgős a laptop vétel.
-
& Mirr Murr
Köszi a tippeket, valami HP Elitebook 8560/70p körül keresgéltem anno, abban már megfelelő a proci is.
Ezek drágábbak, mint amit eddig néztem, most megpróbálok valami legózós módszerrel felrakni pure disztrót a Toshibára, a legfrissebb kerneleket bírja, lehet, a Mint nagy hibája, hogy nem engedi kiherélni a felesleges dolgokat, húzná magával a DE-t is sok esetben. Látom már, hogy nem úszom meg a hosszadalmas telepítést, pedig imádtam a desktop disztrókban, hogy 10 perc alatt konyhakész lett.Addig gyűjtögetek az Elitbookra.
-
& Cyrin
Ha vennem kell valamit, csak úgy, mint a mobilnál, strapa vagy fémházas eszköz lesz, ezt a Toshiba Satellitet csak úgy kaptam az öcsémtől meghajtó nélkül, egy darabig úgy használtam penről.
Amiket most lehet kapni 300 alatt, azok a notebookok talán ingyen ha kellenének.
Különben az a helyzet Linux alatti FB flash gamékkal, hogy akármit raktam fel inteles vga vonalon, semmi nem változott, de észrevettem, hogy raktam fel Chrome-ot nemrég, azzal meg tök simán mennek ezek a haszontalanságok. Érdekes, mert Firefox alá is felraktam a pepperflasht, valahogy mégsem jó, halál lassú a játék.
-
Ezen már az ezeréves bios a legújabb, a processzornak is van ez a titokzatos nyűgje, amit csak a processor.nocst opcióval tudok gyógyítani, de nagyon feltöltve is ugyanúgy monokrómosítja magát. Pont jó lesz old computer Linuxokat tesztelni, tán a Manjarot se köhögi ki, de ez nem tuti.
Találtam egy ilyet, ezt a jóisten is Linuxra teremtette, de elég enfant a termék adatlapjának a kitöltése, kicsit taszít így a dolog. Ha ott helyben ki lehet próbálni Mint Cinnamonnal és működik, akkor simán megéri a 35 rugót, persze a halál 250 GB-os meghajtó nélkül. Persze ez is WInnel szennyezett, de csak le tudom róla pucolni a nyomokat.
-
Faszbukozni nem szoktam, arról nem tudok nyilatkozni. Akkor már ketten vagyunk, én se jáccódok ilyen flash alapú vackokkal sem, mert ezek nem váltanak HTML5-re.
A ........-okba gondolom dicséret és nagy egyetértést szántál, azt moderáltad ki vele, hogy ne tűnj rajongónak
Igen, vigyáznom kell a kialakult képre, hogy nézne már az ki, ha nem galádkodom valakivel.....
indítószívással megalapozod a dolgokat, és utána viszont nem lesznek apró ilyen-olyan szívások a jövőben, hogy egy-egy frissítésnél egyszer nem megy ez, nem megy az.
Ilyenem nem volt még Arch alapnál, hogy nem megy ez vagy az, egyszerűen agyhalál minden téren, olyanom volt anno, talán ezért ódzkodom kissé. Lehet, hogy ma már nem ez a helyzet, de pár Arch alapút próbáltam már és mindig kampeca lett a vége. Nálam a Mint és Debian az elpusztíthatatlan, mármint desktopon, a laptop csak kísérleti patkány szerepet tölt be. HP 8440p-t már 35eft körül lehet venni, azzal már futkorászna a flash-game is. Egy olyan disztrót mindig kell tartanom a laptopon, ami erre alkalmas.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy procit cseréljek a Toshibában, ráadásul szerintem forrasztva van. -
A proci elég gyatra valóban, olyan disztró kéne rá, amin a FB flash gamék nem lassúak, mint a halál, nem akarok emiatt venni valami használt üzletit. Az is lehet, hogy valami más böngirnyót kéne használni rajta.
Ettől a sz*rtól (FB) eltekintve nincs vele gond, a FF pörgeti fel csak kissé a ventiket.Egyedül a Cinmanó legyen száműzve, hogy haladj a korral
........... itt ki kellett pontoznom a válaszomat a közismert népszerűségem miatt, többek között!
furmányos LTS
-
De pont ez az, egy normális disztró megy minden hardveren normálisan.
Értem, akkor a Manjaro is kilőve.
nálam pont nem fut jobban
A Dw jól írta, mert ott a kiadáskori állapot van feltüntetve a 18.3-nál, egyébként ez a verzió van benne:
libegl1-mesa:amd64 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2
ez a sor nem tudom hogyan maradt ott:
libegl1-mesa-drivers:amd64 12.0.6-0ubuntu0.16.04.1
Mesa 17.2.8 a mostani.
A vén Toshiba amúgy remekül fut a 10-es mesa-val a Debian 8 alapú Bunsenlab-bal. Lehet, hogy ezek a majd 10 éves gépek nem is tudják, hogy a frissebb mennyivel jobb.
Most már addig magyarázod ezt a Manjarot, hogy felrakok rá egyet, melyik verziót próbáljam rá szerinted? Lehet community-s is. Legutóbb Cinnamonos volt, de az halál volt nagyon, pedig a Mint C tökéletesen fut rajta.adatai:
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F serial: X8371747Q
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 7981
clock speeds: min/max: 1000/2000 MHz 1: 1000 MHz 2: 1000 MHz
Memory: Array-1 capacity: 8 GB devices: 2 EC: None max module size: 4 GB
Device-1: DIMM0 size: 2 GB (Single-bank) speed: 667 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Hynix part: 151515151515151515151515151515151515 serial: 04004215
Device-2: DIMM2 size: 2 GB (Single-bank) speed: 667 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Hynix part: 444444444444444444444444444444444444 serial: 00003244
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2a42
Display Server: X.org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
tty size: 180x51 Advanced Data: N/A for root
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:293e
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.14.7-041407-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:002a
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (8.3% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SHFS37A size: 120.0GB serial: 50026B725A0B0DE1 temp: 25C -
Ezzel nincs értelme vitázni, mivel tudjuk, hogy erősen hardverfüggő, melyik gépen melyik Linux fut jobban. Sok esetben épp a frissebb driverek vagy kernel okoz gondot. Nálam gyakorlatilag épp a Manjarok futnak a legrosszabb hatásfokkal az öreg Toshibán és eddig az öreg laptopokon is Mint-et tudtam jó hatásfokkal telepíteni, volt egy régi Fujitsu-Siemens laptop, amire kizárólag a Mint 17.3 XFCE volt hajlandó bootolni.
Az öreg Toshibán ráadásul semmi nem működött úgy, mint némelyik Ubuntu származék, bár azok se mind szuperáltak jól.Egyszóval gépfüggő, hogy mi fut éppen jól az adott konfigon. Ettől még persze lobbizhattok tovább a Manjaroval, de amit írsz, hogy az emberek panaszkodnak a tearingre......talán sokkal többen Ubuntusok, ja, mivel nagyságrendekkel többet használnak belőle. Akinél pedig minden jól működik, az nem fogja ide beírni.
Engem ettől még abszolút nem érdekel, ha mindenkit áthúztok a Manjarora vagy más rollingra.
Legfeljebb ne úgy vezessétek elő, mint ha csak az lenne a tuti, a Debian/Ubuntu vonal meg tulajdonképpen használhatatlan.
Mondjuk ettől a 12-es Mesától is lementem hídba
Mesa 17.2.8 van a tárolókban. Mint 18.3
-
Én eddig azt olvastam a topikokban, hogy nVidiánál a zártat kell használni, AMD-nél viszont jobb a nyílt. Írtam is, hogy nem ismerem az nVidiát, de ettől még mindenütt ezt mondják.
Jó lenne nekem ez a Mint, de egy gondom van vele: a grafikai teljesítmény érezhetően rosszabb, mint Windows 10-en.
Gondolok itt arra, hogy amikor például a Firefoxban görgetek egy honlapot, a Minten sokkal darabosabb, míg Win alatt tiszta smooth.
Ez elégedetlenkedésnek számít szerinted?
-
Super! Gondoltam, hogy beválik, fene tudja ezek a default media playerek mi okból vannak fenn, gondolom teljesen alap feladatokat ellátnak és azt feltételezik, hogy mindenki felrakja majd a kedvencét, ha használja ilyen célokra a disztróját. Amikre használom a gépet, arra sem használom a beépített appot, például a trasnmission-t egyből le szoktam cserélni qbittorrentre, az üzenetkezelőket is fel kell rakni, de már egész jó a helyzet a Mint 18.3-nál. Egyrészt a Flatpak bekerülésével olyan appok is telepíthetőek, amiket addig elég körülményesen lehetett csak felrakni, Spotify, Deezer-ez a webapp unity nem tudom, működik-e amúgy.
Messenger, Viber, Skype...etc, mind könnyedén felrakhatók.
Az nVidia témának utánaolvastam itt a topikban, hát, nem az én szintem ez a bürhülés.
Nem jössz rá, amíg ki nem próbálod!
Egyébként ami a Rendszerbeállításoknál ott van, azt felrakhatod, az egyszerű. A többi sem nehéz, majd segítünk a felrakásában, ha elakadsz.
Ahogy látom, most már hivatalos a friss drivereket tartalmazó PPA így akár azzal is indíthatsz, hogy felrakod a PPA tárolót a
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
paranccsal és frissíteszsudo apt-get update
Ebben vannak a verziók, már 390-es is van, de ez nem jelenti, hogy az lesz a jobb, hardverfüggő.
-
Nekem tök jók az alapból fenn lévő lejátszók, de nem is nagyon használok ilyesmit, viszont ezeket szokták ajánlani inkább, ki melyikre esküszik:
Innen az első kettő és a DeaDBeeF.
nVidia VGA-m sincs, de ajánlott az itt olvasottak szerint is a zárt driver felrakása. A verziók közül melyik lesz tökéleteshez közeli...... ki kell próbálnod.
-
Ha segít, ez a két leírás szól arról, amit a két említett opció kikapcsol:
The PCI Express Advanced Error Reporting Driver Guide HOWTO
no
Advanced Error Reportingno
Message Signaled Interrupt -
válasz
Safranek #8908 üzenetére
Ja, hogy ezekre a főnöki hasznos tulajdonságokra gondoltál!
Ha nem ilyen a tag, akkor az egy alkalmatlan kupac csak. Én 10 évig gyakoroltam ezt a kombót, de nem is azért főképpen, mert ez hatékony, ha eredményt szeretnénk elérni, hanem egyszerűen van a dolgoknak emberi oldala is....no meg azt gondoltam, ha én ilyen vagyok, akkor én is ezt kapom majd vissza valamilyen formában. Igazából azt mondom, hogy bejött jórészt!Különben azt soha nem értettem, ha valaki valamit jól csinált, miért nem közli vele a főnöke minden esetben, bezzeg a letolást az osztja. Pedig a tényszerű elismerésnek nagyon erős pozitív hatása van és aki elismeri a másikat valamilyen formában, az is kap a dolog pozitív sugárzásából!
-
válasz
Safranek #8904 üzenetére
Ez nagyon szuper! Örülök, hogy megoldottuk és igazán nincs mit, örömmel segítettem.
Amúgy én csak ösztökéltelek, Te oldottad meg végül a problémát, ami igen ritka, kicsit már aggódtam is, hogy csak a tiszta telepítés lesz a megoldás, de ebben az esetben akkor is jelentkezett a probléma a frissítés miatt.
Már jól kezdődik a hetünk!
Te pedig megérdemled a sikert és a működő rendszert, mert kitartó voltál és ügyesen csináltad!
-
válasz
Safranek #8902 üzenetére
Ajaj, eléggé keverednek itt a verziók témái, ahogy nézem, bár még ilyet nem láttam. Laikusként az a tippem, hogy már nem az mdm a default a 17.3-ban, hanem a lightdm, kéne csinálnod egy kísérletet a cserére.
Először próbálj egy javítást és rekonfigot, hátha, dea srcrrenlets-től meg kéne szabadulnod, azt szedd le, bekavarhat az is.
Linux Mint MDM failed to start
ha ez nem segít, akkor ez alapján fel kell raknod a lightdm-et
How To Install LightDM In Linux Mint (And Replace MDM)
Ezt is átolvashatod, hasonló hiba volt ez is csak más verziók között.
Hátha....sajnos a mint-x témával is gond van, meg olvasok itt Quiana-s dolgokat is.....
Egyébként alapból csak egy normál frissítést csináltál először vagy 17.2 to 17.3-at?
Ha nem működik, még ezt sem ártana újratelepíteni:
https://mint.pkgs.org/17.3/mint-main-amd64/mint-themes-gtk3_3.10+13_all.deb.html -
válasz
Safranek #8900 üzenetére
Azt írja, hogy ezzel a paranccsal telepítsd:
apt-get install libgdk-pixbuf2.0-dev
Nézd meg előbb ezzel a paranccsal, hogy lásd, mi történne:
apt-get install libgdk-pixbuf2.0-dev -s
Látni fogod, hogy miket telepítene. Az
-s
a végén a szimulációt jelenti. Ha úgy néz ki, hogy telepítené, amit kell, akkorsudo
elé és mehet-s
nélkül.(amit kiírt, azt azért írta, mert a cahe-ben nem volt már benne)
-
válasz
Safranek #8898 üzenetére
Meg kéne próbálnod 17.3-ra frissíteni azzal a módszerrel, amit akkor alkalmaztak, mikor még nem lehetett GUI-ból frissíteni.
Early upgrade Linux Mint from 17.2 to 17.3
Elméletileg működnie kéne, ha a tárolók jók. A parancsokat konzolból ki tudod adni.
-
válasz
Safranek #8896 üzenetére
Bocsi, rossz szöveget másoltam a link alá, ez a jó. [link]
Amúgy ha ilyennel találkozol, kimásolod, beilleszted a böngésző címsorába és úgy is jó lesz.
Először ezt próbáld konzolból telepíteni:
gdk-pixbuf-query-loaders > /usr/lib/x86_64-linux-gnu/gdk-pixbuf-2.0/2.10.0/loaders.cache
-
válasz
ubyegon2 #8894 üzenetére
gdk-pixbuf-2.0
Ez a bűnös, ahogy az én hozzáértésem láttatja. Írja is, hogy próbáld külön telepíteni a cache-ből ezel a paranccsal, mert ennek a csomagnak megszakadt a telepítése: ehhez elég volt a term.log is
gdk-pixbuf-query-loaders > /usr/lib/x86_64-linux-gnu/gdk-pixbuf-2.0/2.10.0/loaders.cache
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=gdk-pixbuf
Itt a trusty verziónál már ez a verziószám van
libgdk-pixbuf2.0-0 (2.30.7-0ubuntu1.8 and others
, gondolom ezt nem sikerült leszednie, azért akarja a korábbi verziót telepíttetni a cache-ből, főleg, ha nem csináltál valamikor cache-pucolást.Próbáld meg kézzel azt a hosszú parancsot felrakni, hátha...ha nem sikerül, akkor valahogyan le kell szedned a trusty verziót és azt telepíteni konzolból.
-
válasz
Safranek #8893 üzenetére
A telepítés előzményéről szóló logot se felejtsd el! /var/log/apt/term.log és az alatta lévő ....1.gz is, ha az előző nem tartalmazza a szükséges időszakot.
Fentiek alapján ez igen nagyszerű, de azokat a logokat, amiket nézegettél, miért nem rakod be? A hibák a telepítési előzményekből nem fognak kiderülni, bár azt szeretnéd.
upd
Közben már jött a syslog iskern.log is jó lenne vagy a syslog, de a 7.200635 sec előtti rész is
-
válasz
Safranek #8887 üzenetére
Nem nagyon akartam már itt feleslegesen okoskodni, de még szükségesnek látszik:
Logokban (még)nem látom a hiba okát.Hogyan tovább
Egy pillanatig nem gondoltál arra, ha nem látod a logokban a hiba okát, akkor talán meg kéne mutatni azoknak, akik segíthetnének?
pastebinnel beraknád ide és talán lenne esély a megoldásra!
A telepítés előzményéről szóló logot se felejtsd el!
/var/log/apt/term.log
és az alatta lévő ....1.gz is, ha az előző nem tartalmazza a szükséges időszakot.(#8889) Safranek Super, ha teljesen tisztában voltál vele, hogyan működik. Ha nem, akkor pár évre még felejts el ezeket a trükkös, de minimális hozzáértést feltételező módszereket.
(addig használjátok ki ezeket a zseniális okoskodásaimat, amíg nem írom a saját személyi FSTAB-omba a
ro
opciót) -
Szeretnék egy olyan widgetet ami egy szép függőleges sávban teszi ki az adatokat.
Dehogy szeretnél, szívatni szereted magad, már bocsi! Ott van a link a tegnapi hsz-ben, amit küldtem, a managerrel úgy állítod horizontálisan és vertikálisan és oda, ahová akarod, minden kis alablakot.
Ugyanezt a conky-t használtam anno és hol alul volt egy sorban,. hol oldalt, bár lehet félreértelek és direkt konfigolni akarsz, nem akarod az egyszerűbb GUI-s megoldást.
-
válasz
growler #8871 üzenetére
Naugyehogy! Köszi a megerősítést, bár a jelző itt szinte felesleges, mert mint keselyűmadár is alapból dögöt eszik.
Akkor jó érzékkel választottam avatart! Kb így kedveltek engem páran, fel is lettem szabadítva Tg-ségem alól.
(védettséget azonban nem túlzottan élveztem)A WinDeath disztróm mellé illik is ez a Wineat bird.
-
Ja, valóban félreértettem, bocsi. Azt viszont nem értem miért van, sajna nem tudom kipróbálni, mert nincs NTFS most egyik meghajtón sem.
Most, ahogy nézem a programot, azt írja, csak Linuxos fájlrendszerre készít mentést. Lehet, hogy csinálnod kéne neki az NTFS-ből Ext mentő particiót.
Mivel az rsync-et használva növekményesen ment, túl nagy hely nem is kell neki. Alap 10 GB lesz a mentés és csak a változásoka menti már utána, a változatlanokat hivatkozással oldaja meg. Ha MBR van a lemezen, akkor csak a sda6-ot tudod az sda5 felé húzni és mögötte lesz még helyed, új partíciót már másképp nem tudsz csinálni. -
Fene tudja mit ronthatsz el, szerintem adatpartíciót nem is kéne Timeshift-tel mentened, nincs kizárva, hogy ezt nem is tudja, mivel értelmetlen funkció lenne. (de az is lehet, hogy nem voltak csatolva, hagyd az NTFS-t a fenébe, ami azon van simán tudod másolni/menteni)
Nekem egy állandó és több nem mindennapos használatú partícióm van, 20, 14,14,14 ....GB-osak. A rendszer ha már használtam, belakott vagy 10-12 gigát, ha adsz neki 20GB-ot, sokáig elég lesz, rengeteg program felmegy rá. Ha hosszú idő eltelt, a régi kerneleket érdemes azért lepucolni.
#8861) growler
Ahogy kéklufi mondja, a Win csak azt látja, hogy számára ehető a partició, ezek amúgy is közösen használt particiók, a Win mindent csinálhat velük. Szerencsére Linux alatt nem töredezik, csak minimálisan, ha fogy a hely. De lehet hülyeséget beszélek, mert az inkább az ext-nél van.....megzavart ez a nick-váltás.
(#8860) Mirr Murr
Most meg tollas lett a hátam!
-
Ha az adat partíció marad NTFS, akkor mindenképpen érdemes home partíciót létrehozni, igaz?
Emiatt nem kell a külön /home. Mivel elég nagy az NTFS partíciód, akár azt is megadhatod neki letöltőmappának. Mint tudod, a Linux kezeli az NTFS fájlrendszert, kicsit lassabb lesz, minimálisan több processzor teljesítménybe kerül, de nem annyira sűrűn csinálsz mentéseket.
Az FSTAB-ba ugyanúgy szerkesztheted be, mint bármely partíciót..
Ha így oldod meg, akkor csak a /-t kell megadnod telepítéskor, majd a rendszer csinál magának /home-ot azon belül. Még mindig a kézi particionálást javaslom telepítéskor!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Google Pixel topik
- BestBuy topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- SSD kibeszélő
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Fotók, videók mobillal
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 24 Hours of Le Mans
- 100 millió dolláros bónuszokkal csábítja a Meta az OpenAI szakembereit
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest