- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #14074 üzenetére
Én találkoztam sérült MBR-ű vincseszterrel még régi IDE vinyó volt. Rövid használat után elkezdett kettyegni, Bekapcsolás után csak annyit lehetett hallani, hogy az írókarja ritmikusan kettyeg. Mást nem is csinált. Gondolon, hogy már az első útjelzőtáblánál elakadt és nem tudta hogyan tovább. Seagate Barracuda volt.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #14067 üzenetére
Ezt jó hogy írtad, mert nekem is birizgálta a csőröm, hogy ideírjam, hogy nem az oprenccer feladata, hogy tudja, hogy hol vannak az adatok egy SSD-n fizikailag, mert azokat az SSD vezérlője keveri állandóan mint a csemperagasztó-keverő a cefrét (csak itt az egész cefréshordó tartalma turmixolódik folyamatosan, még az üres helyek is és üres helyek nélkül nem működhetne ez az egész) és csak az tudja, hogy mikor melyik adatdarabka éppen melyik cellában foglal helyet. Épp emiatt nincs értelme és tilos az SSD-t defragmentálni. Még azt szeretném tudni, hogy ez a kutyuló mechanizmus külön külön megy partíciónként, vagy az egész vasra vonatkozik egy-az egyben a bootsector(oka)t kivéve, vagy azok is bele vannak keverve ebbe az egész slamasztikába?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #14045 üzenetére
Nálam sima asztali PC-vel nem megy normálisan az Ubuntu 22. Nincs benn semmi extrém alkatrész most, Asus, Gigabyte, Intel, AMD alkatrészek. Volt, hogy több óra munka ment el LibreOffice-ban, mert be akartam tenni egy táblázatot egy word doksiba, aztán attól összeomlott. Én inkább ilyen szoftver hibára gyanakszom, vagy valami GUI-hoz köthető dologra, nem kernel hibára. Eddig vártam vele, hátha valamelyik update megoldja, de már fogy a türelmem, meg kíváncsi vagyok a Mint+Cinnamonra. Amúgy milyen receptben használnak mentát és fahéjat? Most már tényleg érdekel. Egyesek szerint még kardamom is megy hozzájuk.
Összeraktam egy új szervert itthonra, aztán abba akarok olyan adattárolót, ami a hálókártya sebességét tudja, vagy legalább összemérhető vele. A régi szervert meg megpróbálom eladni, de nem nagyon van rá vevő, pedig összesen csak pár napot ment. Nem tudom, talán a mérete túl nagy, vagy passz. Az ára reális, talán még alacsony is, amilyen állapotban vannak az alkatrészek.
Én igazából ennyire nem néztem a modelleket, csak tudom, hogy a Samsung és a Hynix jó gyártók, van még egy pár ilyen, aztán most erre a legolcsóbb Hynix-re rárepültem volna, ha nem lenne túl nagy a mérete. Még jó, hogy szólt Varmi, hogy itt bizony méretek is vannak. A teszt alapján, amit linkeltem hűtés mindenképp kelleni fog neki, mert még a leggagyibb hűtéssel is ezerszer jobb, mint anélkül. Jó lett volna ez a 2TB-os, de 40k-nál nem akarok többet költeni rá, és úgy tűnik, amilyen nekem kell, abban horror áron van ez a méret.
Ha lejár a support, akkor megpróbálkozok majd a 20.3 upgrade-el 21-re, most valahogy nem érzem stabilnak az egészet. Mármint megnéztem Xubuntu 22-vel a tabletet, és a telepítő fullra akadt, 10 perc volt, amíg betöltötte, a Mint 20.3 telepítője meg pár másodperc alatt megvolt. A billentyűzet kiosztás sem stimmelt, pedig magyarra állítottam. A Mint 21 telepítője nem indult. Az Ubuntu 22 az asztali gépemen meg olyan, amilyen. Valami nem okés vagy a kernel vagy valami, ami arra épül, vagy passz. Inkább várok 2 évet, amíg stabilizálódik a helyzet, aztán majd akkor frissítek. Ennél a tabletnél csak az a lényeg, hogy a Firefox elmenjen vele meg a biztonsági frissítések meglegyenek.
-
válasz
ubyegon2 #13995 üzenetére
Elvileg már 20.04-től alapból nem engedélyezett az smb1.
[link]Hát... az átköltözés az nehéz. Gépen is, de alapvetően lakásból is...
Megnéztem, úgy tűnik, hogy a levelezésemet valamikor 2007 óta hurcolom magammal (bm... 15 éve... a legrégebbi levelem még az uhu-kezdo levelezőlistáról maradt meg.) -
válasz
ubyegon2 #13991 üzenetére
Egy dolognál megakadtam, mégpedig a hálózati nyomtatónál.
Nem sikeredik összehozni.
(NAS-ra kötve az usb nyomtató)
Ezt már végigcsináltam, a konfig fájlokat is összehasonlítottam, ahol kellett átszerkesztettem, de nem... eh...
Persze az is lehet, hogy majd a 22.04-es U*hoz tartozó workaround-ot kell megkeresni
Na majd este...Kicsit valami bugzik még a tálcánál, ahogy a nyitott programok minimalizált kis ablakocskái vannak; ha egérrel fölájük megyek, akkor fals képet adnak. Mondjuk nem igazán érdekel (Windos-nál is utálom a felugró xülyeségeket)
A Caja-nál szépen hozzá tudtam rendelni a NAS-okat, sima ügy volt (2 NAS is van, az egyik tényleg rendes hálózati tároló, a másik igazából csak nyomtatószerverként használatos /igaz, abban is van egy minimális hdd/)
-
válasz
ubyegon2 #13989 üzenetére
Mentés megvolt, az usb-vel volt valami gebasz, így őskövület DVD-s telepítés volt.
Eddig minden oké, szinte zökkenőmentesen visszamentettem a dolgaimat (már csak a gyereké van vissza, az meg nem olyan sok).
A NAS meg nyomtató, megy NAS-nyomtató beállításokat még meg kell csinálni, de hát nem lóverseny. Ha beválik, akkor a támogatás végéig ott is marad, ahol van.
Amúgy furcsa volt, hogy valami EFI-t szorgalmazott, hogy olyan kellene, folytatás csak saját kockázatra... Na fogalmam sincs mi az, de láttam már a fórumon, hogy van ilyen. Eddig sem volt, gondolom eztán sem kell (lustasági rátám a kor előrehaladtával dinamikusan növekszik)
-
válasz
ubyegon2 #13987 üzenetére
Az asztali gépen már korábban volt 16.04 -> 20.04 ubuntu átállás, így tudom mi vár rám
.
A nagyobb fájlokat (filmek, iso-k) már átmásoltam korábban. így nem kerül rsync-kelésre (szép magyar szó...)
A mázli az, hogy a laptop, amire megy majd a Mint21 az elsődlegesen zenehallgatós/filmnézős gép, így túl sok konfig talán nem is lesz; lekérem a telepített cuccok listáját, azokat visszatelepítem, aztán majd megnézem a "."-s könyvtárakat is.
(igazából ami fontos az a levelezés adatbázisa, a többi pótolható - ez viszont eddig nemokozott egyetlen főverzióváltásnál sem problémát.) -
válasz
ubyegon2 #13985 üzenetére
Köszönöm, hogy kipróbáltad!
Tegnap már elkészítettem az usb stick-et hozzá (ddrescue mint21-64bit.iso /dev/sdc --force -D
), de még a /home mentése a régi 16.04-es ubunturól csak ma este lesz.
Aztán megy fel a Mint21.
Aztán a /home-ból meg megpróválom visszaállítani azt, amit lehet. -
válasz
ubyegon2 #13984 üzenetére
Megnéztem a Mate verziót is, telepítéskor a Bejelentkezéskor kérjen jelszót opciót jelöltem be, így a notebook fedél lecsuk/kinyit után van screenlock, de ha Menüből zárolom a képernyőt, akkor is van visszatéréskor screenlock. Ja és persze Felfüggesztés gombra is ugyanez a helyzet.Desktopnál is működnie kell.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13980 üzenetére
Az a helyzet, hogy van egy kifogástalan 20.3 Cinnamon-om.
Ha eddig tudtam (kellett) várni a 21-re, akkor a hivatalos kiadása után is várhatok
még legalább egy hónapot. A kiadás után biztos lesznek még benne ilyen-olyan
gyermekbetegségek - 1-1.5 hónap csak elég lesz hogy ezek nagy részét javítsák.
Ezután próbálom ki az új upgrade managert - persze szigorúan egy friss rendszer-
visszaállítási pont készítése után. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13978 üzenetére
"De amúgy mit tapasztaltál?"
- A "mint-meta-codecs" telepítési kísérletre törött csomagot produkál - nem települ.
- Ezt ugyan nem próbáltam, de a nyelvi csomag telepítésénél is állítólag ugyanez a helyzet.
(Ezek jelentve lettek az "illetékeseknek" - a visszajelzés szerint ma (vagy hamarosan)
javítva lesznek.) -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13976 üzenetére
Hosszas várakozás után, mikor észrevettem ezt a letöltési lehetőséget
azonnal ugrottam rá.
De miután live-ként kipróbáltam, rá kellett jönnöm hogy ez még bizony
több sebből vérzik.
Nem tudom honnan kerültek ki ezek az iso-k, de nagyon úgy tűnik hogy
még nincsenek egészen készek.
Érdemes lesz megvárni a hivatalos kiadási bejelentést ! -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13856 üzenetére
A linket elmentettem,a jövő hónapban fogok venni egy monitort vagy nvidia kártyát. Ha belegondolok elég nekem a Linux is,csak ez a hiba miatt nem volt fen huzamosabb ideig sose. Ez a TV egy nagy *****,voot vele más bajom is. AMD kártyán valamiért nem RGB teszi Windows alatt hanem a másikba aminek az volt az eredménye hogy idönként elment a kép, de visszajött mindig. Mikor ezt meguntam akkor is felraktam egy Linuxor,szintén FHD 15Hz ment (Akkor még nem tudtam mi a hiba),de sose ment el a kép egy pár másodpercre,akkor jöttem rá hogy RGB-be megy a TV Linux alatt,és Windowson átrakva negszünt a bajom.
-
amdni
aktív tag
válasz
ubyegon2 #13830 üzenetére
Igen ezt tapasztaltam hogy kb. ugyanannyi a boot idő, de néha kényelmesebb a hibernálás számomra ha több program fut és induláskor szeretném ha minden program ugyanabban az állaptoban lenne.
A telefon töltés és mobilinternet megosztásra van állítva. Nem lát rá a PC a mobil tárhelyére. -
amdni
aktív tag
-
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #13812 üzenetére
Igen lecsekkoltam , benne van
Na mostmár visszakapcsolhatom a secure bootot ?noki@486dlc2buffer:~$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: Quadro M1200/PCIe/SSE2
OpenGL core profile version string: 4.6.0 NVIDIA 470.86
OpenGL core profile shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.6.0 NVIDIA 470.86
OpenGL shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 NVIDIA 470.86
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:
noki@486dlc2buffer:~$ inxi -Fxmz
System: Kernel: 5.13.0-23-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A Desktop: Cinnamon 5.2.7 Distro: Linux Mint 20.3 Una
base: Ubuntu 20.04 focal
Machine: Type: Laptop System: Dell product: Precision 5520 v: N/A serial: <filter>
Mobo: Dell model: 0R6JFH v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.25.0 date: 10/12/2021
Battery: ID-1: BAT0 charge: 73.6 Wh condition: 73.6/97.0 Wh (76%) model: SMP DELL GPM0365 status: Full
Memory: RAM: total: 15.48 GiB used: 1.60 GiB (10.3%)
RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.
CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i7-7820HQ bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake rev: 9 L2 cache: 8192 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 46398
Speed: 1020 MHz min/max: 800/3900 MHz Core speeds (MHz): 1: 1020 2: 1033 3: 1022 4: 1023 5: 1058 6: 1030 7: 1017
8: 1052
Graphics: Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
Device-2: NVIDIA GM107GLM [Quadro M1200 Mobile] vendor: Dell driver: nvidia v: 470.86 bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: modesetting,nvidia unloaded: fbdev,nouveau,vesa
resolution: 3840x2160~60Hz
OpenGL: renderer: Quadro M1200/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 470.86 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel CM238 HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3
Sound Server: ALSA v: k5.13.0-23-generic
Network: Device-1: Intel Wireless 8265 / 8275 driver: iwlwifi v: kernel port: e000 bus ID: 02:00.0
IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Drives: Local Storage: total: 476.94 GiB used: 15.56 GiB (3.3%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: PM961 NVMe 512GB size: 476.94 GiB
Partition: ID-1: / size: 105.81 GiB used: 15.53 GiB (14.7%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p5
Sensors: System Temperatures: cpu: 41.5 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 48 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 2474 fan-2: 2474
Info: Processes: 258 Uptime: 10m Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17 inxi: 3.0.38
noki@486dlc2buffer:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:591b
Device-2: NVIDIA GM107GLM [Quadro M1200 Mobile] vendor: Dell driver: nvidia v: 470.86 bus ID: 01:00.0
chip ID: 10de:13b6
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: modesetting,nvidia unloaded: fbdev,nouveau,vesa
resolution: 3840x2160~60Hz
OpenGL: renderer: Quadro M1200/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 470.86 direct render: Yes
noki@486dlc2buffer:~$ -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #13801 üzenetére
Igen , látom! Hogy tudom újratelepíteni a gyári drivert?
Akkor merült fel bennem a kétely , amikor a handbrake-kel lekódoltam egy 3840x2160-as videót 1920x1080-as felbontásúra és 90 fokokba űzgélte bele a coretempet , mind a nyolc csövemet agyonhajszolta. Már azt hittem, hogy el fog engedni a cin.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13774 üzenetére
Az SSD-t, amire a Garuda került, egy Mint 20.2-es liveként indított telepítőn
lévő GParted-el készítettem elő.
- gpt-s partíciós tábla létrehozása
- 300MB-os, Fat32-re formázott partíció létrehozása + boot és esp jelölők hozzáadása
- 25GIB-os Ext4 a /-nek, és a maradék területből 2048MIB-ot levonva (erre kerül a swap) /home-nak - szintén Ext4-re formázva.
- Mint telepítő leállít, -> Garuda telepítőj indít, és a továbbiakban a Calamares telepítő
használata. (Lényegében csak az előkészített partíciók csatolási pontjait kellett megadni.
(Pl. a 300MIB-os partíciónak /boot/efi csatolási pontot)
És utána hadd szóljon a telepítés ! -
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13767 üzenetére
A legelső pont frissítési lehetőségnél, (17 -> 17.1-re) valami félresikerült.
Lassan, de biztosan változott a Mint az Ubuntu irányába - máig sem értem
hogyan és miért !? ... Mikor a Mint frissítéskezelője az Ubuntuéra "váltott",
megelégeltem a dolgot, és visszaállítottam a 17-re.
Amikor kiadták a 17.2-t, akkor 17-ről közvetlenül 17.2-re frissítettem.
Ez így viszont tökéletesen sikeres volt. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13765 üzenetére
Az Ubuntu 20.04-et az 5.4-es kernellel adták ki.
Ez ugyan hivatalosan nem LTS, de a Canonical valamiért ezt választotta,
és a 20.04 támogatásának végéig karbantartja / visszaportolja bele
a hibajavításokat.
Mivel a Mint 20 minden pont verziójában 20.04 LTS alapú, ezért az "alap"
kernellel megy végig,
Persze e-mellett megadják a könnyű lehetőségét újabb, de korlátozott
támogatási idejű kernelek telepítésének is. -
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #13750 üzenetére
Köszi akkor a szoftverkezelőt kihagyom. Marad csak a synaptic és a terminál. Meg a rendszerfrissítő. Nekem ezen a vason is UEFi telepítés van , telepítés után még a secure bootot is visszakapcsoltam.
-
-
-
batyuska100
senior tag
válasz
ubyegon2 #13644 üzenetére
Beszéltem Discordon emberünkkel, ezek a dolgok nem tetszettek neki:
- ha görgetett akkor belezoomolt a képbe
- ha teljes képernyős módba rakott ablakokat akkor annak levágott mind a 4 oldalából (1280x1024-es monitorja van)
- egy csomó steames (és nem steames) játék nem ment neki
- a wine a .exe programok 80%-át nem tudta megnyitni (legfrissebb volt fent), amit megnyitott az meg össze vissza működött.Végül arra jutottunk hogy felrakta a Solus Budgie desktopját, de ez sem felel meg neki mert elvileg folyton kifagy és ma háramszor rakta újra. Most elvileg az Ubuntut akarja kipróbálni.
Ja és azért jött ide Windows telepítő készítéssel, mert a mediacreationtoolt sem nyitotta meg a wine, az isot nem tudta rámásolni a pendrájvjára, egyszer sikerült Rufus-szerűséggel kiflashelnie de valamit nem tudott megnyitni a telepítő.
Kicsit engem is felidegesített, mert csak a saját feje után megy, ha segíteni akar neki valaki azt nem hagyja.. Amikor jött neki ez a hirtelen ötlet hogy ő Linuxot akar akkor a Mintet ajánlottam neki, mert talán ez hasonlít a legjobban a Windowsra, de ezt sem tudta használni. Már a legelején megmondtam neki (többször is), hogy a Windows mellé rakja fel --> de ő nem, mert majd ezt fogja használni és a WIndows nem kell neki...
Egyébként erre átkozza fel ezeket a rendszereket:
AMD Athlon II X4 631
2x2GB KINGMAX DDR3
Radeon HD 6750 1GB
ASUS F1A75-M LE
Samsung 500GB Sata2 --> és akkor még csodálkozik hogy egy év mire betölt szegény vinyóról, ami újkorában sem volt valami gyors.. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #13660 üzenetére
A fél gyerekkori éltemet egy női vázas csepel biciklin éltem le. ... A másik nemmel sem az interneten keresztül randizgattam ... blablablabla. Nekem még a gabonakeresztek behordásakor beleharapott az ujjamba a farkánál fogva lógatott sárgásbarnna mezei pele és szúrta a hónom alját az árpa kalásza. ... és kóstoltam a nagyapám frissen kiforrott otelló-kunkordi-piros delaware borát ... utána muszáj volt valamit enni.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #13656 üzenetére
Eleinte felmenekültem a padlásra, hogy ne halljam, hogy visít szegény. ... Később az estebédhez fogyasztott söröktől úgy elszenderedtem, hogy este 11-kor arra ébredtem, hogy már biztosan reggel van. ... még később már nekem kellett a hátsó lábait fogni szúráskor és lerugdosta a betonalapzatnál a kézbütykeimről a bőrt a porcig.
...
Jó volt az a fülrágcsálás is ... persze kora délután a vénasszonyoktól elkunyerált friss rántotthús sokkal finomabb volt.
-
FastFox66
csendes tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13459 üzenetére
Oké, engedte. Ugyanúgy belassul.
Hát ez ennyi.
Amúgy fura, hogy a proci plafonon van közben, de csak az egyik mag és csak a Nemo pörög ilyenkor rajta 100%-on, minden más megy rendesen. Persze az simán lehet, hogy a Nemo az SSD hibája miatt gondolkozik.
A piros szál a Nemo, a narancson megy rendesen a zene, Face, Firefox.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13457 üzenetére
És hogy kell az FSTAB fájlt módosítani?
Mert ha megkeresem, beírom és el akarom menteni azt írja nincs jogosultságom, csak olvasható.
Utoljára 8-10 éve irkáltam ilyeneket Jegyzettömbbel a Stalker játékokba, mikor modoltam, meg állítgattam mikor éhezzen a karakter, mennyi súlyt tudjon vinni stb. De az Win XP volt, arról a rendszerről meg tudjuk, hogy mindent is lehetett, a következő újraindításnál meg nem tölt be soha többet.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13455 üzenetére
Nemot használok, az van alapból a Mintben. 4GB volt, átraktam 1GB-ra. Bár nincs a mappákban 1GB-nál nagyobb fájl, tehát ez szerintem nem segít.
Amúgy ugyanaz van, idő után beakad és lassú, darabos, amíg újra nem indítom a gépet. Mintha egy kicsit jobb lenne trim után, de lehet csak képzelem. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13453 üzenetére
/: 4,6 GiB (4953145344 bytes) trimmed
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Sat 2021-08-07 16:03:18 CEST 49min left Sat 2021-08-07 15:04:15 CEST 9min ago anacron.timer anacron.service
Sat 2021-08-07 21:33:40 CEST 6h left Sat 2021-08-07 09:20:55 CEST 5h 52min ago motd-news.timer motd-news.service
Sat 2021-08-07 21:54:59 CEST 6h left Sat 2021-08-07 08:48:49 CEST 6h ago apt-daily.timer apt-daily.service
Sun 2021-08-08 06:51:35 CEST 15h left Sat 2021-08-07 08:48:49 CEST 6h ago apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.service
Sun 2021-08-08 09:03:44 CEST 17h left Sat 2021-08-07 09:03:44 CEST 6h ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Mon 2021-08-09 00:00:00 CEST 1 day 8h left Mon 2021-08-02 15:05:54 CEST 5 days ago fstrim.timer fstrim.service
n/a n/a Sat 2021-08-07 08:49:34 CEST 6h ago ureadahead-stop.timer ureadahead-stop.service<file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=5db83104-c077-4d4a-9d0c-f2e43100d935 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=e24595ec-e3c0-4cda-9a7a-a03d468fbda7 /home ext4 defaults 0 2
/swapfile none swap sw 0 0
/dev/disk/by-uuid/D6A6CFA1A6CF810B /mnt/D6A6CFA1A6CF810B auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13451 üzenetére
Lefutott a rövid, az általános meg a kiterjesztett is, de mindegyik jónak írja. Van 4 millió olvasási hiba, meg ugyanennyi javított is, de ez évekkel ezelőtt is ennyin volt.
Áthelyezett szektort 0-nak írja, pedig tuti volt már ennyi idő után. Szóval ez a Smart nem valami megbízható, ezen a meghajtón legalábbis.Öööö. Nekem nincs sehol olyan sor, hogy
fstrim.timer: Succeeded.
A Started meg a Stopped az megvan, de elvégzett feliratot nem látok sehol. Ez gond lenne? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13446 üzenetére
Csak 51TB írás van rajta és 30 ezer órát ment eddig.
A Smarttal magában nem sokra megyek, mert mikor megvettem is folyamatosan hibákat írt a HD Sentinelben is, de 8 éve így megy és nem volt vele gond, ezek ilyen fals hibaüzenetek, ezzel már foglalkoztunk évekkel ezelőtt is az SSD topikban, hogy ezek nem valós hibaüzenetek, okára nem jöttünk rá valószínű FW-t kellett volna frissítenem, de nem foglalkoztam vele. Ha tényleges lenne a hiba amiket ír, már rég nem élne az SSD. Most is ír hibákat, ugyanazokra amikre évekkel ezelőtt is.
Úgyhogy majd tesztet futtatok, mert az fog reális képet adni.A hdparm amit találtam szimpatikusabb mert grafikus a felület, aztán rájöttem, hogy ez már alapból benne van a Mintben Lemezek néven, így megúsztam a telepítését is.
Megvárom amíg lefut a részletes teszt aztán majd kiderül. -
törölt tag
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #13408 üzenetére
Úgy hogy oda van a drivenak egy programja a Back up and Sync from Google, megadom a menteni kívánt mappát és ennyi, ami ott módosul az módosul a felhőben is.
Meg volt, hogy lesz játék is, az asszonynak sims meg nekem LoL, de gyerekek mellett idő sincs semmire sem, nem hogy játékra, szóval értelmét vesztette a win, főleg a 11-el.Műhelybe akarok majd kirakni vagy 2-4 asztalit majd (jó kis lga775 meg AM2
), csak nem tudom, hogy xp vagy win7 legyen rajta, switch-csel 1 hálózatban lesznek, és mehet a cod2 lan, meg az UT a haverokkal
. Akkor nekem a játék majd le is lesz tudva.
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #13402 üzenetére
Tudod a lustaság meg a kényelem...ha valami módosul a drive mappában, akkor az a háttérben szinkronizálódik és nem kell böngészővel "vacakolni". Na mindegy, most úgy sincs időm, kihasználom még a jó időt, de akkor neki futok mégegyszer a Mint-nem, mert amúgy nagyon szimpi.
-
Dani_kp
addikt
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13308 üzenetére
Igen, szerencsétlenek ezek az EEE gépek, de 99+%-ban ezeknek sincs baja a Linuxszal. Használtam már vagy 4 hasonló EEE PC-t, csak egynek volt vele problémája. De ezt a problémája részt úgy kell érteni, hogy még a probléma ellenére is jobban futott rajta az Arch, mint a gyárilag hivatalosan támogatott egyetlen OS, a Win7, kisebb lag, kevesebb swapelés, kevesebb tearing. Tehát ha úgy vesszük, a Linux vitte ebben az esetben is a prímet.
Ja, az SiS egy trágya gyártó volt, annak idején is utáltam, fórumokon le is húztam rendszeresen, aztán jöttek gyökerek ugatni, hogy azjóaz, mert az öreganyja pinaszőrtetvének is olyan van, és akkor kihozták, hogy én vagyok hozzá hülye. Nyilván, az idő is azt bizonyította be.
Ha IDE csatlakozós a cucc, akkor ki kell venni az SSD-t a házából és venni hozzá egy külön SATA-IDE adaptert, befér a két nyák együtt, egyedül rögzíteni nehéz. IDE SSD-t is lehet kapni, de nem éri meg, mert ócskák, drágák, olcsóbban kijön egy SATA, M.2 SATA, mSATA SSD egy külön adapterrel.
De egy gépnél, ha csak 756 MB RAM-ig lehet bővíteni, és még csak IDE csatlakozó van benne, annak még SiS nélkül is intő jelnek kéne lennie, hogy 202X-ben már bottal se kéne piszkálni. Ahhoz nem Optibay-t meg SSD-t kell venni, hanem csipketerítőt vázával, és azzal takarni le a gépet. Esetleg virágfölddel.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13302 üzenetére
Egyetértek, nekem még eddig minden laptop jól vitte a Linuxot. Általában minden ment out of the box. Még ilyen alsó kategóriás, 12 éves celeroncs Fujitsu Amilo meg Acer szutykokon is, nem hogy normálisabb ThinkPad, meg Latitude, Elitebook, Precision gépen. Nagyon ritkán, ha nem is ment valami, csak egy extra drivert kellett a tárolókból felrakni vagy valami nem kezelt multimédiás gombot bedrótozni a grafikus felületen.
Egy lapos volt, amin talán valami jelentősebb dolog nem ment, Asus EEE PC X101H, de az egy olyan hulladék volt, hogy a GPU-jához nem csak Linuxra, de még Windowsra sem volt működőképes driver, szóval ez egy extrém példa. Mert általában az EEE PC-k többsége is hibátlanul támogatott, csak ez a modell nem volt az, mert valami Intelnek csúfolt, de valami PowerVR szutyok integrált GPU volt benne (GMA3600).
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #13304 üzenetére
Nálam szintén Legacyval hasított, ez lehet a közös "legacynk".
Például annak idején egy AMD Kaverire épülő Lenovo IdeaPad Z50-75 notebook Wine-al futtatott játékkal is jól működött a zárt meghajtóval, de egy Dell Inspiron 7559 Nvidia GTX 960M grafikus meghajtóval már néha küzdősebb volt a korabeli kernelekkel. Lehetséges, hogy utóbbi gépen ma már zökkenőmentesen futna az Ubuntu és a Linux Mint, főleg szakértői kéz alatt.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #13302 üzenetére
Nem terjed ki a világ összes gépállományára, de például legkedvezőbb tapasztalatom Linux alatt Dell Precision M4600 (FirePro dVGA) és Lenovo ThinkPad T530 (NVS 5400M dVGA) alatt volt.
Általában üzleti laptopokon jól fut a Linux, konzumer gépeken néhány kivételtől eltekintve küzdelmesebb volt, hogy minden flottul működjön. Általában a sima Inteles, dedikált vGA nélküli gépek sima ügynek számítanak.
Viszont például egy Dell Inspiron 5748 pár évvel ezelőtti Linux Mint-al kiválóan működött (a benne lévő Nvidia GeForce 840M is "trükközés" nélkül) és egy Dell Inspiron 5749 is (Nvidia GeForce 820M-el), de ebben az esetben sem teljes körű a tapasztalat, hiszen rengetegféle notebook létezik.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13290 üzenetére
Ja, nyugatnak ez előnye, hogy ott a helyi Amazon elég gyors. Én is a legtöbb mindent az angol Amazonon veszek, mert gyorsan érkezik, néha másnap itt van, és a vevővédelmi garanciájuk is jobb, emiatt megbízhatóbb, mint az eBay. Kicsit drágább is, de ezek megérik a felárat.
AMD-s verzióval járnál legjobban, a 3 dedikált lehetőség közül az AMD FirePro M4000 a legerősebb (bár nem nagy erőfölénnyel nyer a Quadro K2000M-hez képest), jobb architektúra (GCN 1.0), GDDR3 helyett GDDR5 dedikált VRAM-ja van, Vulkanból újabb szabványt támogat, viszi a nyílt amdgpu driver is. Bár az Arch Wiki írja, hogy GCN 1-2-höz az amdgpu csak experimental, de a radeon driverrel csak akkor hajtanám, ha az amdgpu-val gond lenne. Mint-en AMD-hez semmit nem kell mókolni, a mesa, amdgpu és radeon nyílt kernelmodul, meg amdgpu-xf86/radeon-xf86 X.org 2D driverek is alapból fel kéne legyenek telepítve. Az AMD GPU-k a kernelverzióra sem annyira háklisak. Plusz AMD GPU-knak előnye, hogy teljes körű a Wayland-támogatásuk, míg NV-nek, csak EGL formájában működik a Wayland, és az csak Gnome, KDE alatt megy, a többi waylandes lehetőség kilőve.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13288 üzenetére
Na, 32 gigába már a Cinmanó jövőbeli verziói is elférnek, igaz épp hogy csak
A jövő Chrome-jának már nem lesz elég. Ha tényleg millás kiszerelés volt 2014-ben, akkor tényleg valószínű, hogy nem HD TN van benne, hanem FullHD IPS.
Abban egyetértek, hogy a SATA3 favorit, mert még mindig olcsóbb, mint az NVMe. Ezért én is jobban preferálom, azonos árért nagyobb tárhelyet kapni.
Bár én 32 giga RAM-os, 4 mag 8 szálas i7-re, meg 128 giga RAM-os, 64 magos Threadripperre is pálcika WM-et tennék meg terminálos megoldásokat. Ha egyszer ez a hatékony, ez a leggyorsabb, akkor ez.
Amiben talán még GPU-nál mindenképp előrelépést fogsz érezni, az nem csak az újabb médiacodec-ek hardveres kódolása, hanem pl. mivel támogatja a Vulkant, ezért a Wine-féle DXVK alapot használó DirectX-es játékok is kisebb overheaddel futhatnak.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13276 üzenetére
Az M4700-ban mindenképp van dedikált GPU, az 1000%, a kérdés itt csak az, hogy a 3 opcióból melyik van benne.
Ha 1920×1080-as, akkor valószínű IPS lesz, de még így se teljesen biztos. Proci is kérdéses, mert szerelték sokfélével, tipikusan a 4 mag 8 szálas i7 H/MQ/HQ a jellemző. De akkor a jelenlegi HP-dhez képest túl sok előrelépést nem nagyon fogsz tapasztalni. Bár ez attól is függ, hogy mire használod a gépet. Csak egy Cinnamon, böngésző, xed, stb. nem fog rajta semmivel se gyorsabban futni. De multimédia, játékok, kódforgatás, stb., az már jobban futhat. Ez az, amit akkor látsz meg, ha már használod.
Anno én is csalódtam kicsit az új laptopban, mert bár jobb, mint a régi, de igazából csak GPU+kijelző terén volt előrelépés. Jó, kicsit CPU-ban is, mert 4× annyi mag, 2× annyi szál, több cache, nagyobb IPC, de ezt csak tömörítésnél meg nagyobb kódforgatásnál érzem, mindennapos átlagos felhasználásnál nem jön ki, főleg nem minimalista rendszeren. A RAM épp úgy dual channel 16 giga mindkettőn, így abban sem érzek különbséget.
Igazából ez általános gond a régi notiknál, hogy a GPU avult el bennük leggyorsabban, meg anno szokás volt őket szutyok 720p-768p-800p-s TN panellel szerelni, és cserélni sem lehet, mert nincs hozzá kompatibilis panel (főleg 13-14 colnál), ha meg van, akkor azt a gyártó BIOS feketelistára tette, vagy nagyon drágán adja. Ez az Achilles-ín a legtöbb régi notiban, ami azért különösen pazarlás, mert maga a gép, CPU, RAM, bővíthetőség, bill, stb. miatt meg jól tartaná magát a gép. A másik még, ami régi notikon gyenge lehet, az az akkuidő, mert az akkora komponensek nagyobb csíkszélességen készültek, és többet fogyasztottak, jobban melegedtek, de ez nálam nem szokott szempont lenni, mármint az akkuidő.
Ha nagyon régi laptop, akkor a 2 mag only proci, max. 4-8 giga RAM, SATA2 limit, DDR2 limit, USB 3.x hiánya, UEFI hiánya is gond lehet, bár átlag felhasználásnál ez sem jelent feltétlenül túl nagy korlátot.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13274 üzenetére
A Dell Percision M4700-ban is biztosan van dedikált GPU. Vagy Quadro K1000M, vagy Quadro K2000M, vagy AMD FirePro M4000. Az, hogy milyen GPU, milyen kijelző, milyen CPU, az attól függ, hogy ilyen konfigurációban rendelték anno a gépet, esetleg upgrade-elték, downgrade-elték, azt a látóasszonyos topikban tudod megkérdezni, ott elvileg otthonosan kéne mozogjál, hiszen te nyitottad. Biztosan akkor tudunk, ha már nálad lesz a gép, fent lesz a Mint, és ki tudod nyomozni a részleteket. Addig csak ilyen tág lehetőségekről tudok neked írni, ráadásul duplán homályos, mert azt se tudjuk, hogy a mostani Elitebookod hányas, azt pontosan milyen kiszerelésben, komponensekkel hajtod, így végképp csak találgatás lehet, hogy miben érzed majd előrelépésnek az új gépet.
A workstationről azért hittem egyébként, hogy asztali lesz, mert rendőrkopó kollégával valami i5-2500K-t emlegettetek, az meg asztali proci.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13269 üzenetére
Az, hogy renderelnek vele, az nem jelenti azt, hogy jó kijelző van benne. Hamarabb inkább ezekben azért van normálisabb kijelző nagyobb eséllyel, mivel a maguk korában felső kategóriás gépek voltak, és elég ritkán szerelték őket 720p-800p TN-nel, mivel fél millás laptopnál már régen sem volt hozzá képük. De ennek ellenére lehet refurb modell, amiben kihaló kijelző helyére HD TN-t cseréltek, ezt a jósasszonyok topikban tudod megkérdezni, amíg magát a gépet nem láttad. Az, hogy milyen kijelző van benne, az az EDID kódból lehet lekérdezni, és a kód alapján a panelook.com oldalon utánanézni.
NV drivernél nem is biztos, hogy kell a KMS tiltása először, csak ha problémába ütközne valaki. Vész esetben írtam. Azt nem értem, hogy mit vezényeltetnél le rajta, írtad, hogy tiéd lesz a gép, így távolról nem kell levezényelni semmit. Elég egyszer kitapasztalni, és utána reflexből használod, telepíted. Ha vigasztal, ez Archon könnyebb, mivel azon telepítéskor még NINCS grafikus felület, ami NV kártyán elhasalhatna, mire meg felrakod a grafikus felüleltet és az tudna indulni, addigra az nvidia driver csomagja is felkerül, és már eleve azzal indítod elsőnek a grafikus felületet. De mivel a Mint mindjárt X.org-gal indul, így ott lehetnek gondok, míg a rendes driver nincs fent. Ugye-ugye, megint beigazolódik az, amit írtam, hogy nem mindig az a legkönnyebb, ami elsőre legkönnyebbnek, legfelhasználóbarátabbnak látszik! Ezt sose hiszed el, pedig így van.
A SATA2 limitet valóban hülyén írtam, a „talán” nem arra vonatkozott, hogy lehet lesz benne, lehet nem, hanem hogy a mostanihoz talán ebben IS lehet előrelépésed, mivel azt nem tudtam, hogy máris SATA3-on agy. Az tuti, hogy SATA3-as, természetesen.
A Quadro 2000-ben sem lehetünk biztosak, mert ezt a modellt szerelték 1000-sel is. Meg AMD FirePro-val is, de írtad, hogy NV, így az kiesik.
Egyébként egy szóval nem írtam, hogy rossz laptop. Úgy írtam, hogy régi, és emiatt a jelenlegi 3. genes Core i Elitebookjaidhoz képest nem biztos, hogy sok előrelépést érzel rajta, esetleg egy-két apróságban, kijelző, GPU.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13260 üzenetére
Hát, az M4700 elég régi, 7+ workstation laptop. Az a K1000 vagy K2000-es Quadro nem valami erős, Intel IGP-knél kicsit erősebb, Ryzen Vega IGP-knél kicsit gyengébb. A K1000 kicsivel a GTX8800 alatt van, a K2000 majdnem GTX260 szintje.
Maga a gép nem sok előrelépés lesz neked a HP után. Ha 4 magos i7-es, akkor talán, de akkor is max. tömörítéseknél, médiakonvertálásnál, forráskód forgatásánál (amit nem csinálsz). Meg talán nem lesz benne SATA2 limit. De átlag felhasználásnál nem fogsz gyorsulást tapasztalni egy i5-3xxxM vagy i7-3xxxM-hez képest.
A GPU viszont előrelépés lehet ahhoz a HD4000-hez képest, amihez szokva vagy. Egyrészt támogatja a releváns grafikus API-kat, másrészt újabb codeceket tud kódolni annál. Némi játékra is jobb azért annál, de olyan nagy ultramodern gamingre nem számíts, hogy Cyberpunk meg ilyesmi, mert azt a szintet nem üti meg, esetleg GTA4-5 eldöcöghet rajta, Bioshock, CS:GO, Overwatch, grafikailag levett Fortnite, ilyesmi.
A leírásodból én azt hittem, hogy asztali workstation, mert azokat lehet általában asztali GPU-val (igaz csak alacsony profilú) és asztali procival turbózni.
A Quadro K1000-hez és K2000-hez jó a legújabb NV driver ág. ami most Minten nvidia-driver-460 csomag, az Eszközkezelő, zárt driverek résznél is felteheted, meg a terminálban sudo apt install-lal. Nagyon sok nyűg nincs vele, csak egy újraindítást igényel, más csomagot se kell hozzá telepíteni, mert ez behúz mindent függőségnek, ami kellhet hozzá. Ami trükkös lehet, hogy ha először indul rajta grafikus felület, akkor lehet első körben kernelparaméterrel tiltani kell a KMS drivert, de csak a driver telepítése utáni újraindításig.
Ami még jobb lehet, az a kijelző, ha jobb fajta van benne. Workstationöknél jellemzőbb az FullHD IPS, mint az üzleti notikban lévő HD TN.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #13261 üzenetére
Helyes és IT-s szakiként írhatnál is egy blogot a működéséről
Hát a szakitól még messze vagyok, de köszi!Erre nem gondoltam még, de öltetnek kíváló. Mellette most sok minden mást is nyúzok meg tanulok Linux-szal kapcsolatban.
Tudod, hogy van ez: mindig kevés az idő, így szelektálni vagyok kénytelen, hogy mit tanuljak. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #13254 üzenetére
Timeshiftről:
Lehet, hogy egyedi eset vagyok, de nekem elsőre világos volt, hogy hogyan kell beállítani. Meglehet azért mert én eleve angolul használom az OS-t és nem kellett megküzdenem a fordítás miatti pontatlanságokkal.
Valaki régebben kérdezte már a topikban és a screenshoton én is láttam, hogy a fordítás miatt nem volt egyértelmű, hogy ki-kivel van.Egyetlen dolog amire én sem jöttem rá, hogy a backup file-t hogy a túróba lehet átmásolni külső tárolóra. (Alapbeállításnál lehet választani, ha felcsatolom a külső HDD-t, de azért nem fogom állandóan csatlakoztatva hagyni.) A jogosultságok is rendbe vannak. Ha lesz kedvem hozzá, jobban átbogarászom a leírésokat.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13254 üzenetére
Te tudod, engem zavarna, hogy szutykok futnak a háttérben, meg mentegetnek ilyen-olyan mappába, sunyi módon, meg erőforrásokat lekötnek.
Az NV dVGA-val sincs semmi baj egyébként. Annyi, hogy fel kell rakni a hozzá való, legújabb zárt NV driver ágat (ezt ki kell nyomozni melyik, de csak egyszer kell megtenni és attól függ az ág, hogy mennyire régi kártya), meg lehetőleg érdemesebb LTS kernellel használni, bár Minten a nem LTS is elég lehet hozzá, mivel nem frissül túl gyakran. Amúgy ha kitapasztalod, és nem kell állandóan a legfrissebb rendszer, akkor az NV GPU-val is el lehet menni, tehát nem arról van szó, hogy ne menne, ne működne, ne lehetne megtanulni működésre és stabil üzemre bírni. Nyilván az AMD GPU ideálisabb lenne, de az NV GPU is élhető, ha tudod mit csinálsz.
Amit még javaslok majd annál a Dell Hobbiállomásnál, ha nem túl muzeális, hogy a legjobb lehetőség, hogy egyben elmerülj az UEFI boot részleteiben is. A Dell-ek UEFI-je általában elég szabványos, szívásmentes, ezek nem olyanok, mint a HP szutykai, amihez jelenleg vagy szokva. Kiváló alkalom lehet, hogy kitapasztald ezt a témát is, és modernizálódj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AliExpress tapasztalatok
- Ford topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Utólag szállít kábelt az MSI az újabb tápjaihoz
- Autós kamerák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest