- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Aktív témák
-
proximus
senior tag
Hmm, ezt a ''feltettem, de felfalta a fél vinyómat'':) nem sok embertől hallottam eddig, bár ha valaki most kezdett el Linux-szal foglalatoskodni (+_minél gyorsabban föl akarja rakni, ezért csak a ''tovább'' gombot nyomkodja_:) ), akkor nem kizárt, hogy telepítéskor nem tud választani a sok csomi közül, ezért kipipálja a ''rakj fel mindent'':D
-
BTamas
csendes tag
Amikor olyan Linux disztribről beszéltek mely DVD-n van forgalomban, s
letelepítésnél 6 GB, akkor pontosan melyik disztribre gondoltok?
Csak azért mert a SuSE Linux 9.0 esetében 5 CD van és 1 DVD. De csak akkor
6 GB a telepítésnél ha mindent leakartok telepíteni. Ez meg ügyebár hülyeség,
hiszen a Linux annyira szerteágazó, hogy mindenre nem hiszem, hogy szükség
lenne. Pl. ha valakinek a kedvence az XChat, akkor miért akarná, hogy a
gépén még 6 különböző IRC kliens legyen?
A SuSE 9.1 mint legújabb termék is hasonló felépítésü, még a mellékelt
kézikönyvek tekintetében is.
Valaki itt írta, hogy a SuSE Linux 9.0 nem ismerte fel a hangkártyáját . . .
Kivi lennék rá, hogy pontosan milyen hangkártyád van.
Szerintem mindenre mindig létezik valamilyen megoldás, csak van úgy, hogy
néha kicsit mélyebbre kell nyúlni ;)
Pl. annak idején mikor kipróbálás szintjén felraktam a SuSE 8.2 -t, akkor nem
támogatta az alaplapomon lévő NVIDIA Chipsetes integrált hálózati kártyámat.
Neten néztem szét mindenfelé, mikor akkor forráskódban találtam egy egyedi
megoldást, s azt leforgatva már minden ok volt :)
Keresgélésre kipróbálhatjátok ezt is, ha még nem ismernétek:
http://www.linuxbazis.hu/ -
Honnan
csendes tag
thx
-
taltos
senior tag
válasz
_Volkovy_ #50 üzenetére
Ha linuxozol, akkor a fórumoknak van egy pár alternatívája:
[L]http://ubk.helyhir.hu/news.php[/L]
[L]http://www.linuxforum.hu/[/L]
[L]http://www.hup.hu[/L]
[L]http://www.linuxbazis.hu[/L]
[L]http://www.linuxportal.hu[/L]
[L]http://linux.lap.hu[/L]
[L]http://operaciosrendszer.lap.hu[/L]
:) -
_Volkovy_
nagyúr
Ezer köszi mindenkinek :)
Majd még szólok,ha van valami kérdésem.
Érdekes,amikor felraktam először az UHU-t,a nagy híres linuxfórumon le se szartak egy hétig,itt meg :) -
proximus
senior tag
válasz
_Volkovy_ #43 üzenetére
Hi!
''A filerendszerről tartana...'' Naszóval, Linux -nál nincs -látszólag- olyan szinten szétválasztva a rendszer könyvtár a munka, vagy felhasználói könyvtártól, mint Win -ben. Sőt, nem egy ''Linux'' könyvtár alatt érhető el minden rendszercucc -ala Win- , hanem ''kintebb'' vannak.
A felhasználók ''adatai'', változtatásai a /home/''felhasználó_neve'' alatt találhatók szinte minden esetben, ezért érdemes mindig az aktuális felh. neve szerinti kt. -ben tárolni a dokumentumokat, filmeket, mp3 -makat.:) Egyébként meg teheted bárhová, ahol joga van hozzá az akt. felh. -nak, csak nem mindegyik célszerű. Pl. a /tmp -ben én nem tárolnék fontos dolgokat, de pl. ha én tesztelek(fordítok) egy progit, a tmp -be rakom(másolom), majd ha már fönt van, esetleg csomagot is csináltam belőle, törlöm. Pl. ha a /home -ban csinálsz magadnak egy könyvtárat, akkor abban is lehet egészségesen tárolni amit kell.
''a meghajtókat hogy lehet gyorsan elérni...'' ? Megmondom én:) : kinézel magadnak egy tetszőleges könyvtárat(lehetőleg üreset, mert átmenetileg ''eltűnik'' a régi tartalma), ahol szivesen látnád a meghajtó tartalmát, és oda felmountolod. VIGYÁZZ!! , nehogy figyelmetlenül letörölj ettől fentebb lévő tartalmazó könyvtárat vagy a csatolási pontot, mert kitörlöd a meghajtó tartalmát is. A mountolás elsőre: mount /dev/hda''a száma '''' nélkül'' /ahova/kinézted Másodikra: beteszed a /etc /fstab -ba a ''mit hová hogyant -t...'' és csak ennyit írsz: mount /ahova/kinézted Egyébként a /dev szolgál a pszeudo, illetve fizikai eszközök elérésére, manipulálására, persze pl. közvetlenül nincs értelme(meg nem is szabad) a /dev/cdrom -ot, vagy /dev/hda -t ''babrálni'' hanem a programok majd kezelik őket ahogy kell. A közvetlenül ''babrálni'' arra vonatkozik, hogy pl. nem próbáljuk meg szerkesztésre megnyitni a fájlt, nem irányítjuk bele valaminek a kimenetét, stb, stb, mert az ezt kezelni tudó progik sem így csinálják, hanem különféle hívásokat, utasításokat adnak át rajtuk keresztül.
Ha valami még mindig nem állt össze a kép valamivel kapcsolatban, visíts.:DDD -
Sipi
addikt
válasz
_Volkovy_ #43 üzenetére
Win-emulátor: wine. Van, amivel megy, van, amivel nem. Egyébként DirectX-et is viszonylag jól emulál már.
Könyvtárak:
/boot - indítóállományok
/etc - szinte minden cucc beállítása
/lib - alapvető rendszerkönyvtárak (mint a Windows system32-je)
/var - gyakran változó állományok (futásjelzők, egyes ideiglenes állományok, stb.)
/tmp - a rendszer ideiglenes állományai
/sbin - alapvető rendszerbinárisok (rendszergazdai programok)
/bin alapvető rendszerbinárisok (felhasználói programok)
/dev - a géped hardverének ''lenyomata''
/home - felhasználói könyvtárak gyűjtője
/mnt - egyéb csatolt filerendszerek (pl. cdrom, floppy)
/opt - egyéb, esetlegesen nem szabad szoftverek könyvtára (pl. játékok, OpenOffice)
/usr - felhasználói programok
A /home/akarki alatt vannak a saját file-jaid. Sehova máshova nem írhatsz. Itt viszont nincs sok könyvtár, nem értem, milyen 26 mélységről beszélsz...:)
Plusz meghajtókat a /mnt alá szoktak csatolni. Pl. Windows-os C: meghajtót a /mnt/c alá, stb.
Sipi -
_Volkovy_
nagyúr
A Linux név említésével is ki lehet kergetni a világból.:D
Uhu alá tényleg nem létezik normális Win emulátor,vagy csak én nem találtam anno?
A filerendszerről tartana nekem valaki egy pár szavas okítást?Például a saját cuccaimat hova érdemes másolni,meg a meghajtókat hogy lehet gyorsan elérni(nem a 26. könyvtár alkönytáraként)? -
doc
nagyúr
kösz :) bár még a régi van kint a HUP-on, remélem lassan azért ott lesz az új is...
amúgy ha már videofeldolgozás:
az mplayer már használja az OpenDML-t, aminek megvan az a kellemes mellékhatása, hogy megszűnt a 2GB/4GB-os AVI limit, már szépen bele lehet pörgetni akár a 60 GB-os fileokba is! ennek megfelelően vágni is lehet vele, bár a mencoder erre a célra nem a legtökéletesebb eszköz, de legalább műXik -
proximus
senior tag
Amit föntebb doc kollega ajánlott, az szerintem is jó lesz videóra, főleg hogy sok helyen ajánlották már az emberek egymásnak. Ha még nem nézted volna, az mplayer, mencoder részével is lehet szép eredményeket elérni. Az mencoder-hez van graf. felület is, Dmencoder néven.
Zene vágásra pedig: Audacity, rezound szerintem jó lesz. (illetve ezekhez, ogg, mp3 kóderek megléte a gépen vorbis-tools->oggenc; lame) -
syr
csendes tag
szerbusztok
lenne egy problémám
sok linuxot kipróbáltam, de még nem találtam olyat ami jó lenne ''videóvágás, vj. animáció,zene szerkesztéshez..., ja és lehetőleg ne legyen érthetetlen.(kissé windows-hoz vagyok szokva)
köszi -
eddie303
őstag
Hát igen, mondjuk ne adjon az Isten a kezed közé winmodemet Linux alatt, nekem
volt dolgom vele, SEMMIRE nem volt képes, pedig drivert szedtem hozzá, minden
eshetőt kipróbáltam, de a legjobb amit elértem az az volt, hogy a ''kiforrott''
winmodem driver akkorát fagyasztott az egész gépen, hogy csak resetre indult
újra.... Szal azért SAJNOS van HW ami nem képes együttmýködni, de mostmár
megkövetelik szerencsére a támogatást. S egyre könnyebb kezdőknek is áttérni
egyes disztrókra, pl SuSE, UHU, Mandrake mind emberbarát fajta szerintem. E
három közül valamelyikkel kezdeném a tisztes topikindító helyében az
ismerkedést. S szerintem Vangelis-nek is lett volna megoldás a hangkártyájára,
csak nem túrkált eleget a neten :) -
Zoltán
őstag
''Mert mondjuk nincsenek hozzá driverek meg illesztőprogramok meg kiegészítők....'' -ez ma már nem igaz. Én még nem találkoztam olyan hardware-rel amihez ne találtam volna drivert. Az újabb cuccokhoz meg már gyakran adják is, nem kell a netről letölteni. (pl.: most vettem egy Samsung lézernyomit, ahhoz is adták.)
Ha meg netezel, akkor egyenesen muszáj. Itt főleg a biztonságra és a vírusokra gondolok. Meg mondjuk az se lényegtelen, hogy Én win alatt mit szenvedtem az ADSL-lel. (Hálókátrtya-telepítés- halál, adslmodem telepítés-halál, utána axelero-val veszekedés-halál. ) Linux alatt viszont csal beírtam: adsl-setup és 5 kérdésre feleltem, onnantól kezdve tökéletesen ment. Se hálókártyával, se adsl-modemmel nem volt gond, még tűzfal is volt egyből. Ennyit a netről.
De hogy egy negatívumot is írjak: sok játék telepítése valóban macerás, le kell tölteni a netről a linuxos installprogit hozzá, de nincs mindegyikhez. -
escie
őstag
hát, igen...
a ''hogyan térjek át winről linuxra'' iromány első pontja.
''tedd fel magadnak a kérdést: kell e nekem a linux?''
ha engem kérdel, mint linux felhasználót, akkor azt mondom, ''hagyni a francba'' a wint kell. ;]
hogy konkrétan válaszoljak, ne csak mellébeszéljek: :)
zene, film, net : kipipálva
játék: hmm, nehezebb kérdés. a játékok nagy részét winre írják...
de egyre több a linuxon natíve játszható játék...
pl: UT2003; 2004; Q3; stb...
ha kitartó vagy, és megtetszik a linux, sokat tanulsz róla, ez sem _lesz_ gond.
Ati kártyával támadhatnak problémáid, Nvidiaval könnyebb lesz a játékok beizzítása.
wines progik: emulátorral futtathatóak, de ez még odébb van, ha teljesen kezdő vagy.
azt javaslom neked, a win mellé telepíts egy UHU-t, aztán majd meglátod, mi lesz...
előre szólok sok türelemre lesz szükséged, de megéri. -
lacko22
aktív tag
A Windowsos programokat lehet e rá telepíteni vagy nem?
-
lacko22
aktív tag
Akkor most azt kérdezném hogy egyáltalán érdemes e ? egy Windowsos felhasználónak Linuxot használni ha van netje , szeret játszani, zenét hallgatni filmet nézni stb.
Ezért meg a biztonságért érdemes é megpróbálkozni vele vagy hagyni kell a francba.
Mert mondjuk nincsenek hozzá driverek meg illesztőprogramok meg kiegészítők.... -
escie
őstag
válasz
#51736960 #29 üzenetére
én is tartozom egy elnézést kéréssel, kicsit provokatívra vettem a figurát.
belebotlottam én is rengeteg problémába: gprs-net, 3d-gyorsítás, programok ''telepítése''...
figy, nekem nagyon elkezdett tetszeni a Linux, úgy éreztem, érdemes belefektetni egy kevés energiát, megéri.
a format+wininstall kombó szvsz a lustaság eredménye. nem személyeskedésként írom, szerintem ezt te is belátod. azt akarom mondani, hogy nem nem tudtad megoldani az ominózus problémát, hanem nem voltál hozzá elég türelmes. (eltekintve most a nagyon oprendszerspecifikus dolgoktól, amiknek nem nagyon van működő linuxos altrnatívája)
hogy szerintem meddig fog jutni? lehet egy telepítés után feladja, de lehet ő a jövő kernel-hackere. :)
és ha még érdekli a topiknyitót a dolog, én is az uhut javasolnám. ingyen van, bár ha megveszed a 2cds változatot letöltés helyett, azzal nagyban támogatod a fejlesztőket. (~5000 HuF)
könnyen települ, szép, színes-szagos, és teljeskörű irodai programokkal rendelkezik.
a linux-szal, unix-szal kapcsolat sok infót találsz a wiki.hup.hu -n, de a google.com/linux -szal is.
kicsit lentebb írta valaki: ''az uhu debian alapú''. nem igaz. csak ugyanaz a csomikezelője, mint a deb-nek. (apt) -
törölt tag
Nos igen, elnézést mindenkitől, ha keményen fogalmaztam volna.
Én mindössze a saját tapasztalataimat írtam le: többször nekifutottam a linuxnak, többféle disztribúciót is kipróbáltam. Előbb-utóbb mindig olyan problémával találkoztam, aminek az egyedüli megoldása (legalábbis számomra) a format+wininstall kombó volt.
Jómagam már '92 óta vagyok számítogép-használó. Műszaki diplomám van, sőt alapszinten programozni is tudok (basic, c++). Ennek ellenére nem bírok a linux-al, előbb-utóbb mindig beszopok vele.
Akkor most képzelj el egy embert (pl topicindító), aki azért akar linuxot használni, mert a ''szerverekben is az van'' és mert ''6 cd a telepítője''. Szerinted meddig fog jutni? -
Zoltán
őstag
''Vagy esetleg arra gondoltál, hogy ''sok'' hardverrel nem tudsz mit kezdeni Linux alatt, mert nincs hozzá driver?'' -hála Istennek, ez ma már nem jellemző. Pl.: a nyomtatók közül talán csak a Canon nyomtatókhoz nincs ma már egyedül driver, de netről azokhoz is tudsz letölteni.
Sok esetben pont fordított a helyzet. Pl.: a pendrive-ommal sokat szenvedtem win98se alatt, mert mind az usb-m driverét peccselni kellett, mind a pendrive-nak külön driver kellett. De Linux alatt csak rádugtam az oprendszer telepítése után és ment! (xp-n is elég rádugni, de egyszer kihúztam ''eltávolitás'' nélkül, azóta se megy azon a gépen egy pendrive se. Linux alatt meg nyugodtan kihúzhatod, ha már nem villog)
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
válasz
#51736960 #25 üzenetére
Érdekes hozzáállás mit mondjak...DDD
Valószínűleg nem a semmiből ötlik fel az emberben hogy én márpedig ha valahi is gépet fogok használni, akkor azt tuti Linux fogja hajtani. Hacsak külön nem ösztönzik az emberpalántákat az alternatívák megismerésében, akkor az biza először Win -es ''tapasztalatokra'' tesz szert,:( és csak ezután jön a Linux. 1. mert megunja a Win-t, 2. mert kisebb, nagyobb attrocitások, traumák érték az eddigi munkálkodása alatt.:DD
Ad 2: hogy a Linux-szal állandóan szívások lennének? Nem hinném, csak jól kell választani a rengeteg disztriből, amihez segítséget itt, vagy egyéb helyeken kérhet is, és többnyire kap is. Vagy esetleg arra gondoltál, hogy ''sok'' hardverrel nem tudsz mit kezdeni Linux alatt, mert nincs hozzá driver? Azt kell hogy mondjam, hogy ez a helyzet nem a Linux gyengesége miatt áll fönn, hanem a támogatottság visszatartásától, a mocsok full kapitalista gondolkodású cégek miatt, mert jajj csak a profit, a profit, meg a profit dőljön befelé,:(( minden(ki) más le van ******. De hagy főljenek csak a saját levükben, egyszerűen nem kell olyan cumót venni, ami nem megy normálisan -vagy egyáltalán- Linux alatt, ami meg már megvan, azt hasonló tudású, de használható holmira el kell cserélni, ennyi..., csapó:DDD
''...mindjárt a pingvin-arcképes emberektől'' Rossz aki rosszra gondol.;] :DDD
Na jó, peace:) -
törölt tag
Ha most kezdesz ismerkedni az operációs rendszerekkel, akkor az XP-t ajánlanám, gyenge gépre a win98se-t. Ha linux-al kezdesz, akkor egyetlen véget nem érő f*sszívásból fog állni az életed, és csak elmegy a kedved az egész számítástechnikától.
Ez csak az én véleményem, gondolom meg is kapom érte a letolást mindjárt a pingvin-arcképes emberektől :) -
Zoltán
őstag
válasz
Warlock_42 #16 üzenetére
Ilyen gyenge gépen is tudsz grafikus felületet használni, de a KDE-t és a GNOME-t nem. Ez a 2 a legelterjedtebb. Viszont az xfce-t azt tudod, az jóval egyszerűbb. TErmészetesen sennilyen karakteres kezelőfelületet nem kell letöltened, sokféle kezelőfelület alapból van a különböző disztribúciókban
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
Nettel rendelkezõknek erõsen javallott a Debian-nál a netinstall használata: egy 30-40 megás CDRW-re kiír image-rõl boot-ol az ember, és a szükséges csomagokat a netrõl szedi le az operedszer.
Hogy hol?
[L]http://people.debian.org/~blade/boot-floppies/cvs/[/L]
A bootbf2_4_iso.zip a legtöbb esetben tökéletes. -
Zoltán
őstag
UHU-Linux 1.1.1- et (Kamion a neve ennek a végleges verziónak) ajánlom. Több okból:
-Már a telepítője is magyar nyelvű
-Rengeteg software eleve benne van, pl. az általad kérdezett tűzfalakból is van benne többféle.
-Magyar emberek igényei alapján lett kialakítva, tehát benne van pl.: a teljes Magyar CD Jogtár. Teljesen ingyen. De persze nem vagy köteles minden részét feltelepíteni. 300KB-tól 2 GB ig terjedhet a frissen feltelepített linuxod. Plusz egy (általában) 256 Mb-os swap partició.
-Van benne még Open Office (mint az M$ Office), Gimp,... -
zfarkas
senior tag
válasz
Warlock_42 #16 üzenetére
Kis gép: alapvetõen régebbi komponensekkel bõven elmegy a cucc. Érts: régi (2.4.x) kernel, régi XFree (3.6), illetve böngészõnek tudnám ajánlani az Opera-t a Mozilla helyett. Én egy 166-os gépen próbáltam, sokkal gyorsabb volt az Opera (igaz, hogy 128M ram volt a gépben, de akkor is).
Nagy gépre: grafikus felületnek nyugodtam tolhatsz fel elõször KDE-t, aztán idõvel megkedveled majd a WindowMaker-t. Szerintem a legjobb ablakkezelõ: kicsit, gyors, szarrá konfigurálható. -
Zoltán
őstag
Linux sokkal kulétúráltabb/biztonságosabb. A vírusok 90%-át így is megkapod a gépedre, de nem fog tudni ártani, mert nem tud futni. És igen, kezelni tudsz vele mondjuk az M$ formátumaiba mentett filékat, pl.: egy Wordel írt dokumentumot. Vannak is olyan progik Linux alá, amik tudnak menteni is windowos formátumokba. Tehát mondjuk elkezdhetsz készíteni egy excel táblázatot Linuxon, és befejezheted windows-on.
-
WN31RD
addikt
válasz
Warlock_42 #16 üzenetére
''Egyik kellene a 200-as (meg 32 megz ram) körüli kis gépemre. Alap kérdés, hogy menne-e ezen valamilyen grafikus felület, vagy maradjak a karakteresnél?''
Egy szerényebb (nem Gnome, nem KDE) grafikus felület simán elmegy rajta, a kérdés inkább az, hogy a grafikus alkalmazások mennyire fogják szeretni. Pl. a Mozilla vagy az OpenOffice elég nagy dög, és nem elsősorban azért, mert grafikus.
(Én régen használtam a 486, 8 MB gépemen grafikus felülettel Linuxot, és gyorsabb volt, mint a Win98. De az egy régi Linux volt, régi alkalmazásokkal. A Debian Woodyban levő dselect pl. 24 MB RAM-nál eléggé nagyon lassú...)
''Vagy az US verzióban nincs benne 1-2 dolog jogi problémák miatt?''
Pontosan. Nincs értelme az US verziót használnod.
''A két utolsón források vannak ?''
Nem, azokon (is) a ritkábban használt binárisok vannak. Van külön 7 (+1 US) forrás CD.
Olvasgasd egyébként a Debian doksikat, a legtöbb kérdésedre fogsz találni választ.
A CD-kről pl itt vannak infók: [L]http://www.nl.debian.org/CD/faq/index.hu.html[/L]
[Szerkesztve] -
Warlock_42
senior tag
Beszállnék 1-2 kérdéssel.
Szeretnék egy Debiant. Illetve kettőt.
Egyik kellene a 200-as (meg 32 megz ram) körüli kis gépemre. Alap kérdés, hogy menne-e ezen valamilyen grafikus felület, vagy maradjak a karakteresnél? Honnan tudok ilyesmit letölteni (karaktereset) ? Hogyan tudom ezt majd távmanagelni?
A másik a fő gépemre kellene grafikus felülettel. Már kinéztem a Linuxiso.org-on,
ezeket:
Debian GNU/Linux - Disk 1 Generic boot (Non-US)
Debian GNU/Linux - Disk 1 Generic boot (US)
Debian GNU/Linux - Disk 2 'vanilla' boot
Debian GNU/Linux - Disk 3 'compact' boot
Debian GNU/Linux - Disk 4 'idepci' boot
Debian GNU/Linux - Disk 5 'bf2.4' boot
Debian GNU/Linux - Disk 6
Debian GNU/Linux - Disk 7
Ezek közül melyik CD-k kellenek? A Disk 1 két verziója nyelvtámogatásban különbözik? Vagy az US verzióban nincs benne 1-2 dolog jogi problémák miatt?
A két utolsón források vannak ? -
kaktusztea
tag
Én is inkább az UHU Linuxot tudnám javasolni kezdésnek. Ezt nem kell elsőre annyit konfigolni, ha nincs valami spéci hardware-ed, viszont mélyebben is bele lehet nyúlni, ha akarsz (Debian Linux alapú). Ráadásul magyar disztribúció :)
Itt van a honlapja:
[L]http://www.uhulinux.hu[/L]
Ezt a két CD-image-et töltsd le, és írd ki 700MB-os CD-kre:
[L]http://download.uhulinux.hu/ISO/uhu-linux-1.1.1-cd1.iso[/L]
[L]http://download.uhulinux.hu/ISO/uhu-linux-1.1.1-cd2.iso[/L]
Elvileg az első CD is elég, de azért csak töltsd le a másikat is :)
Segítséget és érthető magyar nyelvű leírásokat pedig a www.linuxforum.hu -n találsz többek közt. Ott van egy UHU-Linux-os topik is [L]http://www.linuxforum.hu/modules.php?name=Forums[/L] ide (is) írnak az UHU-t használók, ha nem megy valami, a többi meg segít, ha tud.
Ha valamit nem tudsz beállítani, arra vannak a HOWTO-k (magyarul HOGYAN-ok), amik egy-egy megoldandó beállítást, feladatot, részletesen leírnak, végigvezetve a teendőkön.
Itt elég sok van összegyűjtve: [L]http://tldp.fsf.hu/HOWTO/HOWTO-INDEX/howtos.html[/L]
Ahol magyar zászlócskát látsz, az magyar nyelvű (le van fordítva).
Itt pedig a The Linux Dokumentation Project oldala: [L]http://www.tldp.org/[/L] ahol összegyűjtik a Linux-szal kapcsolatos doksikat. A HOWTO-k itt is megtalálhatóak és még sok minden más is :)) -
lacko22
aktív tag
TI melyik operációs rendszert ajánljátok?
Hozzá milyen tűzfalat?
Az XP vel csak ez az egy gondom van.Sok a vírus. -
lacko22
aktív tag
Az emulátorok be vannak építve vagy a programokat emulátorokat nekem kell beszerezni /a nem tudom honnan/
? -
lacko22
aktív tag
mi az a backup?
-
lacko22
aktív tag
A lassúság alatt nagyon lassút értesz?
Ha feltelepíteném meg átpartícionálnám a Winyót utána vissza lehet ugyanolyanra csinálni?
Vagy nem érdemes vele szenvedni? -
-
Cathfaern
nagyúr
Hú, kezdjük a tárgyi tévedésekkel:
Olyan, hogy ''új Linux'' nincs. A linux az tulajdonképpen egy kernelt jelent, ami köré sokan - sokfél operációs rendszert építettek. Persze ezek nagymértékben hasonlítanak egymáshoz. Ezeket hívjuk disztribúciónak. Kezdésnek én a magyar UHU linux-ot ajánlanám.
Az, hogy nem megy rá vírus, ebben a formában nem igaz. Az viszont igen, hogy jelenleg a vírusok döntő többségét Windowsra írják. Ezek természetesen a linuxot nem tudják megfertőzni.
A Windows-os fájlokat támogatja, viszont Windows-ra írt programokat nem tud futtatni alapból. Ehhez valamilyen emulátor kell, de azok meg nem tökéletesek: vagy túl lassúak (vmware) vagy kevés programmal kompatiblisek (winex).
Az első pontból adódóan az is változó, hogy egy-egy linux disztribúció mekkora. Vannak 1 CD-s verziók is, de vannak 8 CD-sek is (s már kezdenek a DVD-sek is terjedni).
Ja, és amit kihagytam: maga a linux kernel ingyenes, de a disztribúciók nem feltétlenül (bár a többség az).
Azt hogy a rendszergazdák ezt szeretik, megint nem lehet egyértelműen kijelenteni, sőt. Sajnos nagyon sok olyan ''rendszergazda'' van, aki még életében nem is látott linuxot.
Szépnek szép, grafikusnak grafikus, s kernel (s a programok nagy része) tényleg nyílt forráskódú.
Attól, hogy valamit szerveren használnak, még nem jelenti azt, hogy otthoni gépre is jó, mivel a szerverek teljesen más követelményeket támasztanak. De a lényeg a lényeg: ha van elég kitartásod, s kedved a dologhoz, próbáld ki.
S igen, tényleg csak szokás kérdése, sőt ha csak használni akarod, a mélyére nem akarsz beletúrni, akkor pár nap alatt át lehet szokni.
DOS alatt gondolom MS-DOS-t értesz :P ha jól tudom, ahhoz fullos emulátor van, tehát kvázi igen, támogatja.
[Szerkesztve] -
lacko22
aktív tag
Azt mondják hogy ami most van az már a SUSE9 utáni legújabb.
Nem tudom hogy ebben van e valami fejlődés.
Meg a DOS-t támogatja -e? -
Esmein
nagyúr
Ha sokat netezel akkor mindenképpen próbáld ki. Az uhu 1.1-essel elkezdheted az installálást egy windowsnál nem nehezebb feltelepiteni és nagyon egyszerű beállítgatni is. Linux nagyon erős hálózati alkalmazások terén.(böngésző, irc, telnet, ssh, ftp minden) Van alá majdnem minden ami windows alá is.(soulseek dc). Egy próbát megér.
-
Vangelis
félisten
sokmindenben igazad van de nem mindenben
Sajna nekem volt gondom a suse9.0 val (hang), vagyis nem támogatta a hangkarimat ezért mellőztem.
Egyébként kezeli a win particiót legyen akármilyen (az ntfs ről csak olvasni tud, talán)
Programokat emulátorral kezeli
Vírust kevesebbet írnak rá de, létezik
Sokan kedvelik mert ingyenes
a windows elfogadottabb, tehát ha nagyon win progoóikat használsz akkor marad a win
De próbáld ki nagyon jó a linux(érdekes)
sok sikert -
lacko22
aktív tag
Ezeket a dolgokat alá tudjátok támasztani?
Meg hogy ezt az oprendszert is csak meg kell szokni. -
lacko22
aktív tag
Sziasztok azt hallottam hogy az új Linux sokkal jobb mint az XP vagy akármelyik nem megy rá a vírus meg sokkal stabilabb. Támogatja a Windowsos dolgokat fájlokat stb.
Úgy tudom egy DVD-re fér rá. Feltelepítve vagy 6 giga.
Ez igaz szerintetek vagy rosszul tudom.
És a rendszergazdák ezt szeretik.
Meg szép grafikus oprendszer és nyílt forráskódú persze.
Mikor ezt megtudtam meg azt hogy a szerverekre ezt telepítik azóta én is ezt akarom használni.
Persze az XP is csak Magyarországon 45000 ft a Linux ingyenes............
Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest