Aktív témák
-
Zoltán
őstag
''Mert mondjuk nincsenek hozzá driverek meg illesztőprogramok meg kiegészítők....'' -ez ma már nem igaz. Én még nem találkoztam olyan hardware-rel amihez ne találtam volna drivert. Az újabb cuccokhoz meg már gyakran adják is, nem kell a netről letölteni. (pl.: most vettem egy Samsung lézernyomit, ahhoz is adták.)
Ha meg netezel, akkor egyenesen muszáj. Itt főleg a biztonságra és a vírusokra gondolok. Meg mondjuk az se lényegtelen, hogy Én win alatt mit szenvedtem az ADSL-lel. (Hálókátrtya-telepítés- halál, adslmodem telepítés-halál, utána axelero-val veszekedés-halál. ) Linux alatt viszont csal beírtam: adsl-setup és 5 kérdésre feleltem, onnantól kezdve tökéletesen ment. Se hálókártyával, se adsl-modemmel nem volt gond, még tűzfal is volt egyből. Ennyit a netről.
De hogy egy negatívumot is írjak: sok játék telepítése valóban macerás, le kell tölteni a netről a linuxos installprogit hozzá, de nincs mindegyikhez. -
escie
őstag
hát, igen...
a ''hogyan térjek át winről linuxra'' iromány első pontja.
''tedd fel magadnak a kérdést: kell e nekem a linux?''
ha engem kérdel, mint linux felhasználót, akkor azt mondom, ''hagyni a francba'' a wint kell. ;]
hogy konkrétan válaszoljak, ne csak mellébeszéljek: :)
zene, film, net : kipipálva
játék: hmm, nehezebb kérdés. a játékok nagy részét winre írják...
de egyre több a linuxon natíve játszható játék...
pl: UT2003; 2004; Q3; stb...
ha kitartó vagy, és megtetszik a linux, sokat tanulsz róla, ez sem _lesz_ gond.
Ati kártyával támadhatnak problémáid, Nvidiaval könnyebb lesz a játékok beizzítása.
wines progik: emulátorral futtathatóak, de ez még odébb van, ha teljesen kezdő vagy.
azt javaslom neked, a win mellé telepíts egy UHU-t, aztán majd meglátod, mi lesz...
előre szólok sok türelemre lesz szükséged, de megéri. -
törölt tag
Ha most kezdesz ismerkedni az operációs rendszerekkel, akkor az XP-t ajánlanám, gyenge gépre a win98se-t. Ha linux-al kezdesz, akkor egyetlen véget nem érő f*sszívásból fog állni az életed, és csak elmegy a kedved az egész számítástechnikától.
Ez csak az én véleményem, gondolom meg is kapom érte a letolást mindjárt a pingvin-arcképes emberektől :) -
Zoltán
őstag
UHU-Linux 1.1.1- et (Kamion a neve ennek a végleges verziónak) ajánlom. Több okból:
-Már a telepítője is magyar nyelvű
-Rengeteg software eleve benne van, pl. az általad kérdezett tűzfalakból is van benne többféle.
-Magyar emberek igényei alapján lett kialakítva, tehát benne van pl.: a teljes Magyar CD Jogtár. Teljesen ingyen. De persze nem vagy köteles minden részét feltelepíteni. 300KB-tól 2 GB ig terjedhet a frissen feltelepített linuxod. Plusz egy (általában) 256 Mb-os swap partició.
-Van benne még Open Office (mint az M$ Office), Gimp,... -
Zoltán
őstag
Linux sokkal kulétúráltabb/biztonságosabb. A vírusok 90%-át így is megkapod a gépedre, de nem fog tudni ártani, mert nem tud futni. És igen, kezelni tudsz vele mondjuk az M$ formátumaiba mentett filékat, pl.: egy Wordel írt dokumentumot. Vannak is olyan progik Linux alá, amik tudnak menteni is windowos formátumokba. Tehát mondjuk elkezdhetsz készíteni egy excel táblázatot Linuxon, és befejezheted windows-on.
-
kaktusztea
tag
Én is inkább az UHU Linuxot tudnám javasolni kezdésnek. Ezt nem kell elsőre annyit konfigolni, ha nincs valami spéci hardware-ed, viszont mélyebben is bele lehet nyúlni, ha akarsz (Debian Linux alapú). Ráadásul magyar disztribúció :)
Itt van a honlapja:
[L]http://www.uhulinux.hu[/L]
Ezt a két CD-image-et töltsd le, és írd ki 700MB-os CD-kre:
[L]http://download.uhulinux.hu/ISO/uhu-linux-1.1.1-cd1.iso[/L]
[L]http://download.uhulinux.hu/ISO/uhu-linux-1.1.1-cd2.iso[/L]
Elvileg az első CD is elég, de azért csak töltsd le a másikat is :)
Segítséget és érthető magyar nyelvű leírásokat pedig a www.linuxforum.hu -n találsz többek közt. Ott van egy UHU-Linux-os topik is [L]http://www.linuxforum.hu/modules.php?name=Forums[/L] ide (is) írnak az UHU-t használók, ha nem megy valami, a többi meg segít, ha tud.
Ha valamit nem tudsz beállítani, arra vannak a HOWTO-k (magyarul HOGYAN-ok), amik egy-egy megoldandó beállítást, feladatot, részletesen leírnak, végigvezetve a teendőkön.
Itt elég sok van összegyűjtve: [L]http://tldp.fsf.hu/HOWTO/HOWTO-INDEX/howtos.html[/L]
Ahol magyar zászlócskát látsz, az magyar nyelvű (le van fordítva).
Itt pedig a The Linux Dokumentation Project oldala: [L]http://www.tldp.org/[/L] ahol összegyűjtik a Linux-szal kapcsolatos doksikat. A HOWTO-k itt is megtalálhatóak és még sok minden más is :)) -
-
Cathfaern
nagyúr
Hú, kezdjük a tárgyi tévedésekkel:
Olyan, hogy ''új Linux'' nincs. A linux az tulajdonképpen egy kernelt jelent, ami köré sokan - sokfél operációs rendszert építettek. Persze ezek nagymértékben hasonlítanak egymáshoz. Ezeket hívjuk disztribúciónak. Kezdésnek én a magyar UHU linux-ot ajánlanám.
Az, hogy nem megy rá vírus, ebben a formában nem igaz. Az viszont igen, hogy jelenleg a vírusok döntő többségét Windowsra írják. Ezek természetesen a linuxot nem tudják megfertőzni.
A Windows-os fájlokat támogatja, viszont Windows-ra írt programokat nem tud futtatni alapból. Ehhez valamilyen emulátor kell, de azok meg nem tökéletesek: vagy túl lassúak (vmware) vagy kevés programmal kompatiblisek (winex).
Az első pontból adódóan az is változó, hogy egy-egy linux disztribúció mekkora. Vannak 1 CD-s verziók is, de vannak 8 CD-sek is (s már kezdenek a DVD-sek is terjedni).
Ja, és amit kihagytam: maga a linux kernel ingyenes, de a disztribúciók nem feltétlenül (bár a többség az).
Azt hogy a rendszergazdák ezt szeretik, megint nem lehet egyértelműen kijelenteni, sőt. Sajnos nagyon sok olyan ''rendszergazda'' van, aki még életében nem is látott linuxot.
Szépnek szép, grafikusnak grafikus, s kernel (s a programok nagy része) tényleg nyílt forráskódú.
Attól, hogy valamit szerveren használnak, még nem jelenti azt, hogy otthoni gépre is jó, mivel a szerverek teljesen más követelményeket támasztanak. De a lényeg a lényeg: ha van elég kitartásod, s kedved a dologhoz, próbáld ki.
S igen, tényleg csak szokás kérdése, sőt ha csak használni akarod, a mélyére nem akarsz beletúrni, akkor pár nap alatt át lehet szokni.
DOS alatt gondolom MS-DOS-t értesz :P ha jól tudom, ahhoz fullos emulátor van, tehát kvázi igen, támogatja.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás topik
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- Medence topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest