Keresés

Aktív témák

• Cathfaern

nagyúr

válasz lacko22 #1 üzenetére

Hú, kezdjük a tárgyi tévedésekkel:
    Olyan, hogy ''új Linux'' nincs. A linux az tulajdonképpen egy kernelt jelent, ami köré sokan - sokfél operációs rendszert építettek. Persze ezek nagymértékben hasonlítanak egymáshoz. Ezeket hívjuk disztribúciónak. Kezdésnek én a magyar UHU linux-ot ajánlanám.
    Az, hogy nem megy rá vírus, ebben a formában nem igaz. Az viszont igen, hogy jelenleg a vírusok döntő többségét Windowsra írják. Ezek természetesen a linuxot nem tudják megfertőzni.
    A Windows-os fájlokat támogatja, viszont Windows-ra írt programokat nem tud futtatni alapból. Ehhez valamilyen emulátor kell, de azok meg nem tökéletesek: vagy túl lassúak (vmware) vagy kevés programmal kompatiblisek (winex).
    Az első pontból adódóan az is változó, hogy egy-egy linux disztribúció mekkora. Vannak 1 CD-s verziók is, de vannak 8 CD-sek is (s már kezdenek a DVD-sek is terjedni).
    Ja, és amit kihagytam: maga a linux kernel ingyenes, de a disztribúciók nem feltétlenül (bár a többség az).

Azt hogy a rendszergazdák ezt szeretik, megint nem lehet egyértelműen kijelenteni, sőt. Sajnos nagyon sok olyan ''rendszergazda'' van, aki még életében nem is látott linuxot.

Szépnek szép, grafikusnak grafikus, s kernel (s a programok nagy része) tényleg nyílt forráskódú.

Attól, hogy valamit szerveren használnak, még nem jelenti azt, hogy otthoni gépre is jó, mivel a szerverek teljesen más követelményeket támasztanak. De a lényeg a lényeg: ha van elég kitartásod, s kedved a dologhoz, próbáld ki.
    S igen, tényleg csak szokás kérdése, sőt ha csak használni akarod, a mélyére nem akarsz beletúrni, akkor pár nap alatt át lehet szokni.

DOS alatt gondolom MS-DOS-t értesz :P ha jól tudom, ahhoz fullos emulátor van, tehát kvázi igen, támogatja.

[Szerkesztve]

Aktív témák