- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iGO Primo
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
jFox
addikt
válasz
Nyugdíjas #5985 üzenetére
való igaz Valdi már leírta egy párszor, hogy hogy kell a grub-ot újrahúzni, meg én is 1x [link]
igaz ez uhu, de ua.
ja és a /boot/grub/menu.lst -be érdemes beírni a win boot partícióját (/dev/hda1 ha a wint istaláltad először)
de legjobb lett volna először Win és utána linux telepítés, és akkor megcsinálja magától a linux, hogy bootolható legyen mindkét oprendszer.
Üdv
jFox -
rtom
senior tag
válasz
Nyugdíjas #5973 üzenetére
Az Ubuntu közösség csinált egy EeeXubuntu nevű disztrót, csak erre a gépre, a Full Circle-ben is volt cikk róla.
-
-
-
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5697 üzenetére
Elég sok minden
Az indexelő cuccokkal lehet kezdeni.
Annyira nem ismerem az ubit, de biztos vagyok benne, hogy van telepített apache.
Nem kell. telnet, ftp-szerver, ssh-szerver (elég a kliens), nyomtatószerver, stb.
Általában a csak javasolt vagy ajánlott csomagokat le lehet szedni. Ez nagyjából a rendszernek több, mint a fele. dev-csomagok. Nemigen kell 5 böngésző, 8-féle videolejátszó, egytucat zenelejátszó, és húsz képnézegető sem.
Ezzel el leszel pár napig, mert nem egykönnyen akar lejönni némelyik. Eltávolításkor figyelni kell arra, mit vinnének magukkal, pl.ablakkezelő, ezt persze nem kell hagyni. -
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5692 üzenetére
"Vesszek meg, nem értem Kinai nekem ez a linux-nyelv még egy kicsit...
Amugy nincsen adat. Most készülök épp menteni mindet. Vagy azt sem kell?"
Ha nincs adat, mit mentenél? Rakd újra az egészet.
A telepítővel töröld a particiókat, hozd őket létre, és be kell írni a csatolási pontot. A particíó csatolási pontját. /, /home, stb.Nálam spec 10 particíón, és két winyón van egy debian lenny.
-
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5686 üzenetére
"2. home könyvtárat hogyan tegyem külön particióra? Valahogy nem tűnik logikusnak, hogy csak úgy átmásolom a másik particióra. Vagy igen?"
Attól függ, van-e rajta adat. Illetve attól sem függ. csatolási pontnak beírod, hogy /home, és hogy formázás nélkül csatolja fel."4. Volt szó arról, hogy "vékonyabb ablakkezelő" kellene nekem, mert nem valami erőgép ez a kis noti. Hogyan, és mit?"
xfce. csomagok telepítésekor ezt jelölöd be. Általában, ámde nem ubinál
ubiéknál vagy szöveges módban telepitesz, és utólag felteszed, vagy letöltöd a xubuntu cd-t. -
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5667 üzenetére
Rövid példa
Joker karakterek: * bármennyi, bármilyen karakter
? egy bármilyen karakter
Namost ha van egy könyvtárban egy rahedli fájl, mondjuk képek, amiknek a neve pl tartalmazza a dátumát, ahogy egy telefon elnevezheti a képfájlokat, pár paranccsal szét lehet öket szórni.
egyszerüsítve: van 0506 -os képekből pár darab, 0406-osból, 0505-ősből, a dátumok mögött sorszámokkal.pl.: 050613254378.jpg
§mkdir 0506
§mv 0506* 0506
ez az összes május hatodikai képet berakja a 0506 könyvtárba.
ha az április és május hatodikait szeretném beleszórni:
§mv ??06* 0506 -
rtom
senior tag
válasz
Nyugdíjas #5662 üzenetére
A Gparted-et az Ubuntu LiveCD-ről használtam.
Wine téma: van pár megoldás a neten, de különböző eredményességgel, ami működhet:
- wine leszed, home/"user"/.wine könyvtár törlése, wine újratelepítése
- indítás root-ként (sudo-val)
- wine upgrade / másik verzió
- winecfg állítgatása -
rtom
senior tag
válasz
Nyugdíjas #5651 üzenetére
A gz-t még ki kéne csomagolni meg valszeg utána configure - make- make install, ha forrást szedtél le, de a repókból tudsz MC-t telepíteni, csak már nem emlékszem milyen néven van fent. Synapticban rákeresel az MC vagy midnight szavakra, és meglesz, megkímélve magadat a forrásból történő installtól.
Szerk.: szégyen-nem szégyen én van hogy wine+TC-t használok
-
rtom
senior tag
-
valóságépítő
tag
válasz
Nyugdíjas #5635 üzenetére
elvileg az alap rhythmbox is kezeli az ipodot, csak be kell dugni.
viszont nem tudom az van-e a kubiban. ha nincs akkor amarok az eleve kdelibessonar:
smartmontools -
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5625 üzenetére
Megfelelő linuxoss jártasság után egyértelműen debian. Azt úgy szögelgeted, ahogy akarod. Vhogy úgy képzeld el, mit egy olyan disztró, ami sz@rik az userre: "Majd megcsinálja, ha akarja meg ahogyan akarja" hozzáállással
Mint az olyan autós játékok, ahol magadnak kell összeraknod a kocsidat az alapoktól, de még azért pont nem csavar-szintről indulva.
A mandriva, suse, (k)ubuntu, stb. user-friendly disztrók pedig az olyan userekhez szólnak, akik nem akarnak a feltétlenül muszálynál jobban belemélyülni, csak jó, talán csilli-villi rendszert akarnak a lehető legrövidebb idő alatt, legegyszerűbb beállíthatósággal és akiknél nem számít annyira a hw-igény (szerintem).
Azért a célvasad elnézve inkább az ablakkezelő vékonyításában gondolkodnék, tehát nem KDE v. Gnome, hanem vmi kevésbé "éhes" tipusban. A helyedben előszőr megpróbálnám a kubuntut lecsontozni, kezdve a fölös szolgáltatások kilövésével/eltávolításával. No meg persze attól függ, mire akarod használni.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5620 üzenetére
No para, nem kenyerem a "vmit vmiért"
Egyszerűen szivesen segítek, ha tudok, főleg ha lelkes a másik is és nem lusta utánnanézni, próbálgatni dolgokat. Sajnos linux alatt sokmindenre nincs egyértelmű gyógyszer, hiába azonos a disztró meg minden.
Az mp3 játékossal mákod volt, mert én is nemrég futottam bele egy ilyen szituba, onnan vok ilyen naprakész MPT-ből
A vége az lett, hogy -bár tudtam kezelni jobban is linux alatt, mint xp-n- de alig 1 hét múlva gyorsan túladtam a lejátszón. -
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5616 üzenetére
Van két kifejezetten ZEN-re szögelt program, a Kzenexplorer és a gnomad2.
Egyébb kérdés, óhaj-sóhaj?Ímhol vannak ubuntu binárisok, ahonnan letöltheted a Kzenexplorert akármilyen arch-ra, ha vmiért nem lenne a csomagkezelőben.
Ha nem menne vmiért fel binárisból, akkor forrásban itt vannak mindenféle verziói.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5614 üzenetére
mp3 játékos: őkelme az MTP (Media Transfer Protocol) -t haználja file átvitelre, ezért nincs meghajtóként jelen win alatt sem. jukebox v. hasonló nevű program képes rá, csak keress a "jukebox" szóra a csomagkezelőben. Ha nem nyert, akkor az "mtp" -re. Mandriván egy jukebox nevű programocskával tökéletesen működött, azon az űber-szuper buguntun is csak lesz már akkor...
A jukebox úgy néz ki, mint egy windows intéző, az átviteltechnika a "Húzd és ejtsd" eljáráson alapszikID3: első körben az easytag nevű programocskát ajánlom, az tökéletesen tudja amiket felsoroltál és még gyönyörűen is néz ki
Jah meg gnome-os, ami előny buguntun... -
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5602 üzenetére
"szeretem, ha tudom mi miért történt"
Helyes!
Az történt, hogy lett egy unrar nevű cuccod, ami tud unrarozni (nahát) és olyan helyen, ami benne van az általános keresési listában v. PATH-ban. Az ark-od meg nem más, mint egy sima, mezei kis grafikus frontend, ami a parancssoros progikat hivogtja. Mivel az ark is a PATH-ban keres és talál -esetünkben unrar-t - , ezért örül, kicsomagol, hazamegy.
Eszembe jutott mégvalami a bináris unrar-free csomagotokról (mert vkinek másnak is pont ugyanez volt a baja)..... Nem is merem leírni, félek, hogy kettévágtok. Olyan egyszerű, nem is kellett volna ez az egész hercehurca amúgy, csak tényleg most jutott eszembe a tuti.... Jujj, annyira félek, le sem írom inkáb
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5579 üzenetére
raros témához: szedd le a rarlab.com oldaláról a linuxos verziót és tedd a /usr/local/src alá. Tömörísd ki vhogy így:
tar -xvf rarlinux-3.7.1.tar.gz (vagy mc-ben egy sima ENTER-el)
és próbáld ki előbb:
cd rar
rar
Ha nem jön hibaüzenet, hanem kedvesen kilistázza a kapcsolóit, akkor telepítheted:
make (bizony, a Makefile-ben csak a kimásolás van, kész binárisokkal szállítják, nem kell mögé az 'install')Ha nincs szerencséd, mert vmi "./rar: /lib/tls/libc.so.6: version `GLIBC_2.4' not found (required by ./rar)" v. vmi más hiba jön vissza, akkor töltsd le inkább ezt mondjuk a /usr/local/src -be és kövesd el ezeket a lépéseket:
cd /usr/local/src
tar -xvf unrarsrc-3.4.1.tar.gz
cd unrar
ln -s makefile.unix Makefile (ügyelj a nagybetűre a Makefile-nél)
makeAztán ha hiba nélkül lefordult (nem volt semilyen Error-al kezdődő sor)
ln -s unrar /usr/local/bin/unrar
ősi unixos konvenció, amit nem árt észben tartani később sem: a nem disztróval kapott, forrásból feltett progikat mindig a /usr/local/ alá kell/célszerű tenni, hogy ne keveredjen a rendszer "saját" cuccaival. Pár kivétel van azért, de csak hogy erősítse a szabályt
Ezután az ark is fogja kezelni (elvileg), de ha nem, keine panic, használata egyszerű parancssoron:
unrar -e valami.rarOszt használd egészséggel
-
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5593 üzenetére
Először innen
# deb http://archive.canonical.com/ubuntu hardy partner
# deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu hardy partner
töröld ki a kettöskeresztet, aztán üss egy apt-get update -t.
Esetleg majd valaki mond még ubis repókat.
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy#How_to_add_extra_repositories -
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5563 üzenetére
Tessék szépen mplayert használni, mert az kiváló magyar termék.
A tipp amit írtam ugye. Terminált elő és smplayer parancs. A kimeneteket állítsd át:
Opciók - beállítások - Általános/általános - videó: legyen xv, x11, gl vagy gl2 ezeket próbálgasd
ugyanitt hang: alsa vagy pulse. Az egyikkel mennie kell.
Minden beállításnál lejátszó restart. -
dr_strange
senior tag
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5554 üzenetére
Nah látom sikerült annyira felbosszantani, hogy inkább települt, csak hagyd már békén...
A videóra előbb jó lenne tudni, hogy milyen kódolás, és milyen lejátszóval próbálkozol éppen. Valamint milyen kimenetet használ a program.
Van xorgos driver az intelhez. az i810 elvileg elviszi. A vga beállításoknál nézd a drivert.
A hangkártyát meg elvileg megeszi uzsonnára a linux.
Itt a pulse audio okozhat gondot. (Hú de utálom azt a kis szrt. Már megint szivatott F9 alattDe amúgy ez sima user error.
)
Trükk: ha valami szoftver nem hajlandó normálisan működni, akkor nyiss egy terminált és onnan indísd. Akkor a terminálba értelmes hibaüzeneteket dobál. Simán a program nevével indítható.
-
dr_strange
senior tag
válasz
Nyugdíjas #5558 üzenetére
Ha már ismert a kártya pontos típusa, akkor az itt "tanyázó" (k)Ubuntu-tudorok már tovább tudnak segíteni abban, támogatott-e a kártya az Ubuntu kernele által, be van-e töltve a megfelelő modul (a.k.a. driver) stb. (Én nem vagyok Ubuntus.)
Mindenesetre ha már bemásolod ide az lspci kimenetét, egyből egy lsmod kimenetet is adhatsz.
A hangerőszabályzó applet csak akkor fog működni, ha a hangeszköz rendben működik, úgyhogy először azt kell rendbe tenni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5534 üzenetére
ööö... 1 kérdés: a normál image-t próbálod, vagy az alternate-et. az alternate-tel én is hasonló hibákba ütköztem, a normál gyönyörűen felment, és nem volt kevesebb, mint az alternate. a többi meg megy netről. úgy látom, ez alapján nyűgölöd. alternate-re van más megoldás, de azt nem próbáltam, mert nem volt rá szükség.
a 2 között "mindössze" a bootolásnál van különbség, de épp elég ahoz, hogy ez alapján csak a live menjen.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5518 üzenetére
sdb1 lesz akkor a megfelelő. csak azt nem értem, hogy miért no such file or directory. vagy /cdrom, vagy /dev/cdroms/cdrom0 nincs, ha az eszközt nem találná, akkor no such device lenne a hiba, esetleg valami hosszabb dolog.
mindenesetre egy
dmesg | tail
talán mond valami okosat.
mod: az ilyenek veszik el az ismerkedők kedvét a linuxtól. egy másik leírás alapján csináltam pd-ról bootolható live ubuntut, 1 szkript kellett hozzá, és működött nálam.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5512 üzenetére
sda1 az első "sd-eszköz" 1. partíciója. "sd-eszköz" pedig lehet vinyó is, pendrive is.
cat /proc/partitions
ez kiírja, hogy milyen partíciókat lát, és azok mekkorák. méret alapján megtalálod, hogy melyik is az, amit cd helyett akarsz használni, és azt kell beírni.
több oldalas listázás: a végére tedd oda:
| more
vagy
| less
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest