- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
lev258 #61970 üzenetére
Feltelepítettem először a windowst úgy, hogy a recovery és boot partíció az ssd-re, maga a win a hdd-re ment. Ezután a manjarot úgy, hogy a root ment a maradék ssd helyre a manjaro root, a hdd maradékra a home.
Több módon próbáltam a boot partíciót. Régen mikor debiant felraktam, akkor annak nem kellett külön létrehozni, megcsinálta magától, itt nem ment. Utána próbaltam, hogy külön 1GB boot-ot létrehoztam az ssd-n, majd hogy a windows által létrehozott boot-ban rendeltem hozzá /boot/efi alatt. Úgy még nem próbáltam, hogy én hozok létre egy fat32-es /boot/efi partíciót, lehet ezt még megpróbálom.
Eddig itt tartok.Közben eszembe jutott valami a debiannal kapcsolatban. Azt lehet-e benne csinálni, hogy az unstable repoból csak bizonyos dolgokat, mondjuk csak a mesa-t frissítem, mást nem?
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
lev258 #61968 üzenetére
Igen, kikapcsoltam. De ez amúgy nem csak azt okozza, hogy linux alól nem lehet elérni a windows-os partíciókat?
Szerintem jól választottam ki és az EFI partíciót is megcsináltam, ezt a leírást követtem, máshol is így láttam. Mégbcdedit /set {bootmgr} path \EFI\manjaro\grubx64.efi
parancsot írták több helyen, hogy futtassam le CMD-ben, de ez se használt.
Mondjuk az furcsállom, hogy a leírások nagy része nem is választ ki boot partíciót a manjaronak és úgy telepíti. -
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61828 üzenetére
Feltettem a 18.04 -et, 4 napja van használatban és minden rendben van. Szándékosan nem írtam előbb, hátha addig valami oknál fogva elmegy a hang...
Érdekes, mert live alól nem volt hang, telepítve viszont már teljesen rendben van... Köszönöm a segítséget!
Más: Tervezem egy új monitor beszerzését. Valószínűleg a Dell P2317H modellre esik a választás. Kérdés, hogy mennyire működnek jól ezek a monitorok Linuxszal? Elvileg jár hozzá mindenféle driver telepítő, de nyilván windowshoz ....
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61814 üzenetére
Zsír új laptop, úgyhogy szerencsére a garanciával nem lesz gond.
Holnap felteszek rá egy windows 7 -et és kiderül, hogy mi a helyzet....
Egyébként általában indításnál romlik el. Néha jó, néha nem. Van, hogy szól, előfordul, hogy csak az egyik fele, aztán meg néma sokáig. Viszont minden esetben újra kell indítani, hogy változzon valami, olyan még nem volt, hogy használat közben hirtelen megjött a hang vagy elment.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61803 üzenetére
Nem örülnék neki.
Mindenesetre este még teszek egy próbát, kipróbálom a 18.04 -et, ha azzal se jó, akkor windows teszt jön. Előbb-utóbb kiderül, hogy mi a helyzet. Ilyen problémám se volt még soha, pedig nem kevés gépre/laptopra telepítettem már Ubuntut a 8.04 -től kezdve egészen a 18.04 -ig.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61784 üzenetére
Innen töltöttem le. Lehetséges, hogy akkor mégse 16.04.5, ez esetben viszont átvert a link...
Szerk: Nos igen, most, hogy ezt jelezted, utánanéztem a dolgoknak. Kilóg a kóser disznó lába, ugyanis kiderült, hogy nem az az ISO fájl lett kiírva lemezre, amit én letöltöttem, hanem egy másik, ami torrentről lett letöltve.....
Sikítok.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61779 üzenetére
Live -ban teljesen jól működik. Viszont egyre érdekesebb a történet. A mai bekapcsolás után ismét vannak „egyéb” más hangforrások is, pedig semmihez nem nyúltunk, hang azonban továbbra sincs. [kép]
ubyegon2: Íme a kimenetek:
lspci | grep Audio
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Device 9d71 (rev 21)
aplay -l
** PLAYBACK hardvereszközeinek listája **
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 0: ALC3227 Analog [ALC3227 Analog]
Aleszközök: 1/1
0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 3: HDMI 0 [HDMI 0]
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 7: HDMI 1 [HDMI 1]
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 8: HDMI 2 [HDMI 2]
0 számú aleszköz: subdevice #0aplay -L
lsmod | grep snd
snd_hda_codec_hdmi 53248 1
snd_hda_codec_realtek 90112 1
snd_hda_codec_generic 77824 1 snd_hda_codec_realtek
snd_hda_intel 40960 3
snd_hda_codec 135168 4 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel
snd_hda_core 77824 5 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel
snd_hwdep 16384 1 snd_hda_codec
snd_pcm 106496 4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_core
snd_seq_midi 16384 0
snd_seq_midi_event 16384 1 snd_seq_midi
snd_rawmidi 32768 1 snd_seq_midi
snd_seq 69632 2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device 16384 3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer 32768 2 snd_pcm,snd_seq
snd 81920 17 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore 16384 1 sndcat /proc/asound/cards
0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH HDA Intel PCH at 0xb1228000 irq 129
cat /proc/asound/card0/codec*
Codec: Realtek ALC3227 Address: 0 AFG Function Id: 0x1 (unsol 1) Vendor Id: 0x10ec0282 Subsystem Id: 0x103c832a Revision Id: 0x100003 No Modem Function Group found Default PCM: N/A Default Amp-In caps: N/A Default Amp-Out caps: N/A State of AFG node 0x01: Power: setting=UNKNOWN, actual=UNKNOWN, Error, Clock-stop-OK, Setting-reset Invalid AFG subtree Codec: Intel Kabylake HDMI Address: 2 AFG Function Id: 0x1 (unsol 0) Vendor Id: 0x8086280b Subsystem Id: 0x80860101 Revision Id: 0x100000 No Modem Function Group found Default PCM: N/A Default Amp-In caps: N/A Default Amp-Out caps: N/A State of AFG node 0x01: Power: setting=UNKNOWN, actual=UNKNOWN, Error, Clock-stop-OK, Setting-reset Invalid AFG subtree
cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61757 üzenetére
Feltettük a frissítéseket, így most már nem szaggat és nem csíkos. Cserébe teljesen elment a hang, totál néma az egész. Azt hittem, véletlenül némítva lett, de nem. A hangbeállításoknál tegnap több HDMI kimenet is volt, mára azok (a frissítés után) eltűntek.
Lehet, hogy itt is a kernel bűzlik....?
-
safranyek
tag
válasz
lev258 #61742 üzenetére
Ennek a hírnek örülök is meg nem is. Örülök mert nekem is sok windowsos játékom van, sok még be sincs aktiválva. Viszont nem vagyok benne biztos hogy ez jó lesz a natív linuxos játékok fejlesztésének. Lehet hogy azt mondják a fejlesztők, hogy minek készítsünk játékokat linuxra, ha ezt a valve megoldja helyettünk.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
lev258 #61742 üzenetére
lev258 Szép napot neked és mindenkinek.
A Prohardveren már volt említve igen, én is örülök hogy most már hivatalosan is a Valve-n a Steam új fejlesztése elérhető, igaz még béta is de fontos hogy most már működik.
A tapasztalataim a játékaimmal,hogy mind jól futnak és Steamen és ennek a kapcsán, hátha ez itt mindenkinek segítség - igen.
A Feral is dolgozik és portolta Linuxra az egyik kedvencemet és Vulkan-t használnak : Warhammer 40000 3-at , ez a játék csak Steamen érhető is el - ezt mindenki tudja, aki ismeri ezt a valós idejű stratégiai játékot.
A játék új ++ verziójú és 2017. április 27.-én jelent is meg Ms-re és máma már, nálunk a fiamnak a gépén, Vga - ami vulkán driver suppor: Antergos Arch Lunux rendszeren élesben: Lutris-al next next finis az installálása és jó teljesítménnyel fut, minden hókuszpókusz nélkül .
A lényeg nekem is Antergos Arch Lunux az éles rendszerem és az összes játékaim Steamen mind jól futnak, csak Vga-t kéne is cserélnem, csak az ára tart is vissza a váltástól, hogy vulkán driver support legyen a gépem, ha én is játszani szeretnék a Warhammer 40000 3-al és más komolyabbakkal is.A Linux 1 év alatt rengeteget fejlődött és grat a fejlesztőknek, hogy mára már - Linuxon is jól lehet játszani.
Másik témám a tanulás a Linux kapcsán - mint örök kezdőként, ha valakit komolyan érdekel a Linux - tanácsolnám is saját tapasztalataimnak az alapján - mondanám is az alábbiakat.
Az igazság az hogy kellett is akarat és kellő alázat és kitartás is az új os -nek - megismerésére, rengeteget is kellet olvasnom és jegyzetelnem is tanulhassam is hogy - Linux-on - most itt tarthatok is veletek, 5 év után is nagy nagy őrömmel.
Köszönetemet - szeretném kifejezni itt mindenkinek - ezúton is mert - illik is megköszönnöm és itt kaptam - igazi segítséget is tőletek és sok sok biztatást, hogy megtalálhassam a Linux-on is az örömömet.
Remélem nem is voltak off a mondataim.
Tisztelettel, István László
-
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #61684 üzenetére
LMDE-t akartam, bocsi
Még jó, hogy valaki figyel
PPA-t ez nem támogat. Visszanéztem, Mint 17 debütált, amikor próbálgattam az LMDE-t és ahogy itt találtam, a 19-es LMDE mint-nél a mai napig sincs másképp:
"That PPA is not yet supporting Mint 19. That's not strange because Mint 19 isn't out yet. You'll have to wait until it's supported, or find another solution."
-
-
-
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #61672 üzenetére
Szia!
KDE hibája volt, amikor pl. nem tudtam adatlemezt írni k3b-vel, mert nem lehetett megnyomni a gombot. Hasonló gondja volt másnak, akinek a libdbus-menu csomit javasolták. Olyat talált az apt-om, hogy libdbusmenu-gtk4:amd64, ami nem volt eddig telepítve. Felraktam és ezzel megoldódott a gondom ezen része nekem is és le is vezették szépen, milyen frissítés kvar be a dbus rendszerbe. Megnéztem most log-ban, ez volt 07.17.-én, tehát kb. ekkor vettem észre, hogy grimbusz van, mert a konsole sem bírt elindulni, ami nagyobb baj, mint a k3b.
07.03-án volt egy kernel frissítés libc-el együtt majd 09.-én linux-firmware" frissítés.
Utána néztem, nincs zárt binárisos intel driver linux alá, eben a kernel firmware-ba van belepukkantva valami nem túl világos módon. Gyanítom, itt a gond, mert korábbi kernelekkel sem szűnt meg a gond, amikor próbából azok valamelyikére bootoltattam rá.
Amúgy tutira megjelnítési gond van, mert ha beleklikkelek a "levegőbe" miután megnyomtam a menu-t, történik valami attól függően, mit találok el vakon. Amúgy itt a problémám, amit tegnap találtam és a végén vagy hazudott a srác v. tényleg ez a gond:Közben találtam egy ilyet a log-ban:
Start-Date: 2018-07-02 20:56:45
Commandline: aptdaemon role='role-install-packages' sender=':1.62'
Install: liferea:amd64 (1.10.17-1ubuntu2), liferea-data:amd64 (1.10.17-1ubuntu2, automatic), libmessaging-menu0:amd64 (13.10.1+15.10.20150505-0ubuntu1, automatic)
Error: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
End-Date: 2018-07-02 20:56:50Nem tudom még, mi ez a libmessaging-menu0 és van-e köze a gondhoz, de hiba.
-
hódmaci
senior tag
válasz
lev258 #61632 üzenetére
Ott működik
mint@mint ~ $ lsusb
Bus 002 Device 004: ID 10c4:8105 Cygnal Integrated Products, Inc.
Bus 002 Device 003: ID 0951:1613 Kingston Technology DataTraveler DT101C Flash Drive
Bus 002 Device 005: ID 04e8:6860 Samsung Electronics Co., Ltd Galaxy (MTP)
Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 138a:0007 Validity Sensors, Inc. VFS451 Fingerprint Reader
Bus 001 Device 004: ID 03f0:241d Hewlett-Packard Gobi 2000 Wireless Modem (QDL mode)
Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
mint@mint ~ $Na vajon miért nem szereti a másik pc a Samsungot? Mert csak. -
kmisi99
addikt
válasz
lev258 #61285 üzenetére
cd: /mnt/500GB1: No such file or directory
ezt kapom
Jogosultsággal se hatja meg a dolog. Alapból root ként vagyok benn de root.root ot hozzáadva se jó.
Totál nem értek hozzá youtube videó alapján csináltam szóval elképzelhető hogy valami procedúra kimaradt.Az SDA1 kötetet (500gb) még előzetesen grafikus felület alatt ext4 re formáztam, hogy itt már ne kelljen még azt is gépelgetni.
-
válasz
lev258 #61267 üzenetére
Lehet nem kellene ilyet javasolni.
Lehet. Nem is tenném, ha a kolléga nem lenne túl az 50 telepítésen és kipróbált kernelen. Eredménytelenül !!!!!!
Szerinted valami rosszabb lesz, mint volt? Ilyenkor szoktam írni, hogy akkor mondjatok használhatóbb tippeket.(#61258) 7etape
Inkább ne próbálj ki semmit, amit javasoltam. Így legalább tuti, hogy nem fog működni normálisan a rendszered.
Majd csak mondanak valami hasznosat a hozzáértők. -
D@reeo
aktív tag
válasz
lev258 #61263 üzenetére
Szia,
De a P2P protokoll egyik lényege, hogy képes legyen kiszűrni a hibás csomagokat és folytatni a letöltést ilyen esetekben is, nem?
Logban van pár "Piece XXXX, which was just downloaded, failed its checksum test" hibaüzenet, de feltételezem, hogy ilyenkor ezeket újra le kéne töltenie. Lehet tévedek, és nem tölti le, és ezért lesz korrupt az adat.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61259 üzenetére
Nyilván nekem nem kell az a plusz, eleve akkor nem is GT710 -zel és 1030-cal próbálkoztam volna.
Azért használok nvidiát, mert az első Linuxos találkozásom idején még egy ATI kártya volt a gépemben és azzal is rengeteg problémám akadt. Ezután vettem egy új ATI -t, de azzal se volt sokkal jobb a helyzet. Végül a problémát egy bolhapiacos 900 ft-os nvidia oldotta meg. Azzal nem kellett mókolni, egyszerűen csak működött. Ez maradt meg bennem és ezért meg se fordult a fejemben, hogy AMD/ATI kártyával próbálkozzak.
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #61155 üzenetére
Az mondjuk tényleg egyszerűbb, biztonságosabb, bár én az ilyen GUI-s csodákban nem bízom, nem valami megbízhatóak, vagy bootolható a kiírás vagy nem. A dd viszont biztosan működik, kivéve ha Windows telepítőt akarsz kiírni, mert azt nem azzal kell (vagy FAT32-es partícióra felmásolással vagy woeusb-vel).
A dd-nek az igazi veszélye, ha félregépeled a célmeghajtót. Nemrég egy ismerősöm szopta meg, pedig elég tapasztalt linuxos, sok éve űzi, reflexből tolta be neki a dd of=/dev/sdb-t, mert az szokott lenni a pendrive, közben meg valami miatt bootkor felcserélődtek a meghajtójelek, és a rendszermeghajtóját szántotta be helyette, ami egyébként /dev/sda szokott lenni, csak most nem az volt. Bárkivel megeshet, aki nem ellenőrzi kellően alaposan.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #61121 üzenetére
A secureboot biztos, hogy nem aktív. Egyébként most úgy néz ki, hogy rendben van a sebesség. GT1030 + nV 396 zárt driverrel eléggé jól működnek a dolgok. Habár nem 100% -os, de ezzel már elégedett vagyok. Érdekes egyébként, hogy még a 390 -es driverrel se volt igazán gyors, viszont a kisebb mókolás árán telepített 396 már jó.
Csak most meg nem akar betölteni.....
A nomodesetről fogalmam sincs. Nem tudom, hogy mi az, de igyekszem utánanézni. -
-
válasz
lev258 #61048 üzenetére
A HDS írja az összefoglalóban, ill. "az SSD által küldött S.M.A.R.T (Self- Monitoring, Analysis and Reporting Technology - azaz Önellenőrző Értékelő és Hibajelentő Technológia) értékekből számolja az SSD kondíciójának csökkenését. A HDS program S.M.A.R.T fülén ez a Samsungnál a #177 Wear Leveling Count alapján történik, de pl. az Intel SSD-knél a #233 Media Wearout Indicator (továbbiakban MWI), az Adata típusainál pedig a #231 SSD Life Left attribútum utal rá."
forás: [link]Az angol szöveg pedig idézet a Kingston SMART leírásából.
-
válasz
lev258 #61044 üzenetére
SSD-nél mást jelent(, de HDD-nél sem kell aggódni még 97%-os kondíció esetén). Ez csak egy becslés a használat alapján.
Indicates the approximate SDD life left, in terms of PE cycles or Flash blocks currently available for use.
Normalized Equation:
SSD Life Left = MIN[ MAX(termA, 10), termB]
termA = (Unused)/(Rated) x 100 Unused = (unused PE cycles) Rated = (rated PE cycles)
termB = (100* SBN) / SBM
SBN = Spare RBlocks Now
SBM = Spare RBlocks at Mfg. Time
Normalized Value Range:
100 = Best = Full SSD life remains
1 = Worst = Insu cient Flash blocks remain in service for proper SSD operationNálam is 100/97-et ír, viszont több mint 28TB(!) írás van benne.
-
-
válasz
lev258 #60994 üzenetére
Hát Fedora-t
Próbáltam Live-ban 18.04-es Ubuntu-val, és 9-es Debian-al is, de nem lett jobb. Pedig úgy rémlik régebben nem volt ilyen gond. Az elképzelhető, hogy a codec-ek és böngészők(vissza) fejlődtek, és ez a sok Inteles bug patch annyit visszavesz a tempóból, hogy ez a vége?
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #60900 üzenetére
Azzal csak akkor lehet gond, ha Windows mellé lett telepítve a Linux, vagy rosszul tudom?
Ezen a gépen sosem volt Windows.OpenGL: megcsináltam a firefox beállítást. Sajnos rosszabb lett, sokkal. Ugyanez a helyzet a nyílt vs. zárt driverek esetében is. A nyílt is rossz, de még mindig jobb vele, mint a zárttal.
-
válasz
lev258 #60676 üzenetére
Kipróbáltam mindkét verziót Ubuntuval is.
Sajnos semmi változás.
Viszont ez szerintem logikus is, hiszen a phoronix-on azt írják, hogy a 3.16-os kernel óta ez a default érték, vagyis nem kellene, hogy ez a kapcsoló változtasson bármin.Szerintem a BIOS-ban fogom még egy kicsit turkálni, és végigguglizom az összes homályos opciót.
Majd írok holnap este, hogy mire jutottam.Köszi a sok tippet addig is!
-
válasz
lev258 #60674 üzenetére
Én is így próbáltam, de amikor e betűt nyomok, akkor valami script látható, és nem tudom, hogy hova írjam.
Fura, mert Mint alatt nem így volt, és itt fedora alatt sokminden máshogy van.
Az egész GRUB tök más file-okkal operál, nincs update-grub, hanem van helyettegrub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
.Szóval kicsit még el vagyok kavarodva, pedig régen már fedoráztam egy sort, de aztán visszatértem a debian-származék vonalra.
-
válasz
lev258 #60671 üzenetére
Valamiért nem megy.
Gondolom a
/etc/default/grub
-ban kellene hozzáadnom, de nem lép érvénybe a módosítás.
Direkt átírtam mást is és az nem változott meg. Gondolom a kernel paraméter sem adódott hozzá.Futtattam
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
parancsot is szerkesztés után.Szerintem valamit elcseszek a grub menu átírásánál.
Hogy tudom megnézni, hogy a bapm be van-e kapcsolva?
-
válasz
lev258 #60669 üzenetére
radeon, mert VLIW4-es az IGP, ez még nem GCN.
Richland származék ez a proci.$ lshw -c video
WARNING: you should run this program as super-user.
*-display
description: VGA compatible controller
product: Richland [Radeon HD 8510G]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 1
bus info: pci@0000:00:01.0
version: 00
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=radeon latency=0
resources: irq:36 memory:e0000000-efffffff ioport:f000(size=256) memory:feb00000-feb3ffff memory:c0000-dffff
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user. -
válasz
lev258 #60666 üzenetére
Megnéztem egy pár hetes verziójú Lubuntuval, amiben 4.15-ös a kernel, ott is pont ugyanezt csinálja.
Frawly: Egy asztali ITX-es lapról van szó, aminél hirdetik is, hogy mennie kell 2700Mhz-en turbó módban.
Nézegettem már a BIOS-t elég tüzetesen, de eddig nem találtam semmi erre utaló opciót.
Guglizom még ez ügyben egy sort, hátha csak valamelyik általan nem ismert opció vonatkozik a turbóra.
(Gigabyte lapok után elég sok a számomra ismeretlen beállítás ennek a lapnak a BIOS-ában.)
Ha nem jön össze akkor az Arch-os kikerülő megoldás lesz a befutó.
Kössz a sok (és gyors) segítséget mindenkinek!
-
válasz
lev258 #60458 üzenetére
Most már ezt is tudom, a nagy UEFI promóterek ezeket nem mondják, nekem meg a desktopos alaplapok biosai nem csinálnak ilyeneket, nem is kell átállítani semmit, mert esetileg választható bootkor, hogy legacy v UEFI telepítést akarok. Mivel Win7 volt az utolsó, amit használtam, nekem ez a secure boot meg fastboot ki is maradt az életemből. Annyit tudtam, hogy ezeket figyeltem a HP biosában, hogy ne legyen bepipálva.
Most már mindegy, MBR/GPT átállítás megvolt, ettől még települt legacyban a Mint Cinnamon, ki szeretném próbálni a Tara-s repokkal, egyszer már félig sikerült is....(#60459) vargalex
Értem, sajna ez nem derülhetett ki, mert totál üres volt az SSD, de ezek szerint a vészmegoldás működött volna, áttenni desktopba, felrakni a disztrót és vissza. (annyira úgy volt, ahogy mondod, hogy még a bluetoot egér sem mozdult)
Ma is tanultam egy keveset, köszi nektek az infókat!
-
válasz
lev258 #60450 üzenetére
A secure nem volt bejelölve, azt láttam és ezelőtt futott live-ban a 64 bites Mint.
Valahogy az F10-et nyomtam addig, míg bejött a bios, átállítottam arra az opcióra, ahol mindkét lehetőség adott, szóval előrébb vagyok. Igaz azóta csak hardvertesztelésig jut el, most is azt írja, ha onnan kilépek, hogy nincs bootolható media.Hardver diagnostic UEFI, ez az ablak jön be fekete alapon.
Ha valaha is visszajutok a legacyba, biztosan megvuduzom, aki ezt a tetü UEFI-t megemlíti!
-
gordonfreemN
addikt
-
-
stigma
addikt
-
stigma
addikt
válasz
lev258 #59949 üzenetére
Igen újabb, Gemini Lake.
Viszont egy apróság...bekeverni más rendszerekkel nem akarok, de...
Feltettem a Debian 9.4-et CD-s veriónál, ami xfce-s felületed ad, ott ilyesmi problémába nem ütköztem.Gondolkodtam mi lehet a gond,maga a desktop amit felteszek(--no-install-recommends ubuntu-desktop), vagy épp más beállítás gond.
Ha sima Server-t teszem fel, HDMI gond akkor is előjön, mikor nincs grafikus felület, szóval ez valami beállítás gond lehet.
18.04-et várok, jövöhéten lesz ugye LTS, reméljük megoldódik a gond.
Délután lesz egy kis időm megpróbálom - igaz felesleges - de mian ha az egész desktop-ot teszem fel, nem csak egy részét.
Segítséget köszi mindkettőtöknek.
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #59949 üzenetére
Újabb, Gemini Lake.
-
stigma
addikt
válasz
lev258 #59947 üzenetére
Re, sok midnent nem tudok bosiban állítani, mert egy egy integrált CPU-s lap. (Asrock J4105-ITX)
Valamit most megpróbálok megnézni, viszont Windows-ban ezzel nincs gondom, pöccre megy.
Régi 16.04.2-es Ubuntuval tökéletesen ment a régi lapommal is ami ugyanez volt csak régebbi chipsettel szerelve (Asrock N3150-ITX), viszont a 16-os Ubuntut nem tudom feltenni VGA miatt, ezért kell 17.10, vagy újabb kiadás.
-
stigma
addikt
válasz
lev258 #59942 üzenetére
Hali, akkor mondom miket sikerült csinálnom:
TV-t és a Gépet direkbe összekötöttem, bootolás után ismét fekete kép fogadott.
Visszacsináltam az egészet (TV => erősítő HDMI => gép HDMI (alaplapi VGA)), majd mivel láttam frissült az intel chipset driver ezért frissítettem:
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt update
sudo apt upgrade -yEzenfelül a Grubban az alábbit írtam át: (ez sem segített)
GRUB_CMDLINE_LINUX="quiet splash"majd a sudo update-grub parancsot adtam meg.
Ezek után ugyanúgy HDMI jelet kell váltanom sajnos, mikor a gép betölt, mert azután megjön a kép.
Néztem Wayland és Xorg is van, mindkettőnél kipróbáltam de semmi eredménye sajnos.
-
stigma
addikt
válasz
lev258 #59942 üzenetére
Hello, köszi az infót.
Én laikusként nem tudtam, hol keressem a hibát, viszont angol fórumokban a grub-ra hivatkoztak lehet attól van.
Erősítőt azóta cseréltem, megpróbálom szombat/vasárnap kipróbálni hogy megy a betöltés most.
Jövőhéten meg kipróbálom milyen a 18.04 hátha ott már minden tökéletes
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #59789 üzenetére
Azt nem tudom, nem volt még NV kártyám, csak ATi/AMD és Intel GPU-kat használtam. De azt olvastam, hogy már a nyílt driver sem olyan rossz, annak ellenére, hogy a zárt állítólag több fps-t hoz. Kapitány majd megmondja, ő elvileg újabb NV-kártyát használ Arch-alapú disztrón.
Plusz most már a Wayland miatt is halnak ki a proprietary Xorg driverek, egyelőre az NV nem adta fel a zárt drivert, de támogatja már a modesettinget is benne, amit az Arch Wiki szerint kézzel kell engedélyezni. Majd szép lassan feladják ők is a zárt drivert, mint az AMD meg az Intel. Egyszerűen zárt drivernek nehéz lépést tartani az új kernel, Xorg, Wayland protokollt használó kompozitoros verziókkal, mire kihozzák az új zárt drivert, addigra már el is avult, a saját farkukat kergetik vele. Emiatt nem jó ötlet semmiből zártat használni, nem csak az opensoure-os hippikommuna hitvallás miatt, hanem a zárt forráskód akadályozza a fejlődést és a szabad frissítést.
A Xorg még tartja magát, mert sok kis WM eleve csak arra van, meg a nagyok közül a Cinnamon, Gnome is próbálja még támogatni, de hiába az ellenállás, a Wayland szép lassan veszi át az uralmat. Lehet lassítani a fejlődést, de megállítani nem. Ugyanúgy el fog terjedni, ahogy a systemd, szép lassan minden átveszi. Most már az alternatív disztrók inites rendszerei is abból állnak, hogy symlinkek halmazával odagányolsz bennük egyfajta systemd emulációt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged