- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Fenn van, mert felraktad. Nem jön a telepítéssel default.
Ha fenn is van, akár Ubuntu-n is és aktív autorestart-on van. Akkor fog restartolni, ha egy olyan frissítés jön, amiben direkt meg van határozva a telepítés utáni restart.
Lehet szbalogh ft. olyan firmware frissítést kapott, ami így volt terítve.
Debian-on még láttam olyan beállítást, hogy automatikusan letöltsön és telepítsen update-et. Hiába ott az u-u csomag, az magától nem fog letöltést csinálni. Az csak azt figyeli, hogy érkezik-e olyan csomag update során. -
Nem kell sejteni, Debiant hasznalok es azert, mert nekem a stabilitas es a biztonsag fontosabb, mint hogy allandoan bleeding edge-en legyek. Nincs olyan extrafriss hardverem, ami igenyelne ujabb kernelt (bar az is megoldhato Debianon), nincs olyan hipi-szupi feature-e egyik altalam hasznalt alkalmazasnak sem, ami miatt kellene a bleeding edge (hozzateszem, ket alkalmazas futtatasa a legfontosabb nekem: VMware Workstation es MongoDB - minden mas csak tartalomfogyasztasra van es gyanitom, hogy a VLC kepessegeinek a 98%-at sem hasznalom ki, de ezzel eddig mindent le tudtam jatszani, akar video, akar audio).
En azt is megertem, hogy vkinek mas a fontossagi listaja, de a snap-appimage-flatpak trio letjogosultsagat akkor sem ertem. Ad 1, a snap szolgaltatas szerveroldali kodja zart, nagyjabol a Canonical vmi olyasmit szeretne Linux alapon megvalositani, amit a Microsoft, meg az Apple csinal - mindig kicsit mas, mint a tobbi, mindig van valami megkerdeojelezheto dontese, mindig vmivel ki akar tunni a tobbiek kozul (legyen az pozitiv, vagy negativ). Ad 2, az eddig felmerult biztonsagi aggalyokra erdemben egyik csomagformatum, vagy a gazdaja sem adott erdemi valaszt - by design nem is lehet.
Ez viszont nalam mar instant buko: azt sem szeretnem, hogy az altalam fejlesztett dolgok kikeruljenek publikusba (mert kutatasi/tesztelesi celzattal vannak kozottuk malware-ek is), masreszt vannak nalam eles malware-ek is (amiket nalam sokkal jobb programozok irtak es amelyekrol olvashattal a multban), szinten kutatasi es tanulasi okokbol, harmadreszt van a kodjaim kozott olyan otlet is megvalositva, ami eddig senki masnak nem jutott eszebe, ergo ertekes lehet a jovoben.Ugyanakkor a rendszeradminisztraciora forditott idom minimalis, a rendszer azert van, hogy kiszolgalja az igenyeimet, nem pedig arra, hogy allandoan az utamba alljon mindenfele okoskodassal, "enugyisjobbantudom" hozzaallassal. Nem kell furni-faragni, ha vmi megis fatalisan elcseszodik, 10 perc alatt ujrarantom az OS-t (bar eddig meg nem kellett, mert inkabb VM-en kiserletezek), a konfigokat meg visszarantom githubrol, oszt csokolom.
-
törölt tag
(és minden hozzászóló)
A sokak által lenézett GoboLinux fejlesztők már rég keresik a megoldást, és nekem sokkal szimpatikusabb mint a snap és társai. Minden program (verzió) saját könyvtárba települ, és logikailag összefogják (szim-link) őket a rendszer számára könnyen kereshető könyvtárakba (pl. futtatható állományok az Executablesbe).
Jópofa ötlet és nézegettem néhány tesztet, elvileg müxik.
Egyszer ha nagyon unatkozom ki kéne próbálnom... -
Azert a snapre mar joparan hoztak par ellenervet, koztuk egy biztonsagit is, amihez en hozzatennek meg egyet: ha rosszul vannak beallitva a sandbox jogosultsagai, pont ugyanugy elerheti az egesz rendszert, ahogy a snapet futtato user. Ha ez tortenetesen mondjuk a root userrel tortenik, akkor root jogosultsaggal - gondolom innentol fogva nem kell tovabb magyaraznom...
-
Azt kellene megerteni, hogy egy *nix rendszer azt fogja csinalni, amit mondasz neki. Ha a csomagkezelo szol, hogy ha ezt csinalod, akkor felulvagja a korabbiakat es te nyomsz egy y-t, akkor felul fogja vagni. Nem foglalkozik azzal, hogy mi baszodik el, mert te vagy a user, a rendszer erted van. Meg az is lehet, hogy kutatsz valamit es szandekosan akarsz ilyen muveletet vegezni, mert kivancsi vagy, mi a hatasa a rendszeredre, meg a telepitett programjaidra.
Olyat esetleg lehet csinalni, hogy veszelyesebb muvelet elott csinalsz egy backupot, legyen hova visszaallni, ha nagyon elromlik valami.
-
Te dönthetsz, de nem tudhatod, hogy a már telepített program(ok) mit szól(nak), ha egy általa eddig használt könyvtárat lecserélsz egy frissebb-re. N+1 eset van amikor a library neve bele van égetve a kódba, pl. hisztizik, hogy nem találja a enyimé12.5-öt. Ilyenkor jó esetben elég egy link-et készíteni az aktuális verzióról, a régi nevén. De mi van ha az újabb kiadásban megszüntettek/módosítottak pár fügvény hívást? Hiába próbálja elérni a régi program, nem sikerül neki, hibára fut, nem működik.
Arról már ne is beszéljünk hogy egy másik program frissítése már a az enyimé2.0-át használja. Nem olyan egyszerű probléma ez. -
OpenSUSE-ban a Zypper egyébként mindenről szólt, azt hiszem valami 3 pontos lehetőséget kínált. Vagy frissítek és cserélem a csomagot, vagy töröm, vagy a régebbi csomaggal folytatom tovább, stb. Az elég intelligens csomagkezelő, bár legalább annyira bonyolult egy APT-hez képest. Igaz, az APT-t se értem még, csak Móricka szinten.
-
A lényeg azért kimaradt
Tegyük fel, hogy a rendszereden telepítve van libAv1. Az app, amit használni akarsz viszont libAv2-t igényel és mivel magasabb a verziószáma, a csomagkezelő engedni fogja a korábbi verzió lecserélését. Mivel könnyen megeshet, hogy az új verzió nem 100%-osan kompatibilis a régivel, meglehet, hogy az új appod működik, másik 15 meg nem, mivel kihúztad alóluk a nekik kellő libet.
Ezért kezdtek el kialakulni a snap és társai - nem kell foglalkozni ezekkel a kérdésekkel.
-
Cilimama
Na szép is lenne, ha ő irányítana, akkor tényleg kipusztulna fél Afrika. Is.
Rosszabb még az űrhajósnál is a meló, mert azok legalább null gravitációban mozognak. Igaz mi azért gyakrabban járunk haza.
(#94073) berusbacsi
Ha látnád ugyanezt a gyártóüzemet USA-ban, nem hinnéd el, hogy nem UFO-kat tenyésztenek. Egy sziklás hegység oldalán van a bejárata...de többet nem mondhatok, mert mindenkit elvinnének a teknőcök!
(ha még a cirill betűs ampullákról is említést tennék, akkor már el se vinnének, helyben likvido)
-
törölt tag
A Fedora-hoz erősen ajánlott az rpm-fusion repó hozzáadása. Az itt található csomagokat a Fedora és RH, az USA székhely és abból adódó szoftver licencelési jogszabályok-törvények miatt nem szállítja default. Van free és non-free ága is. Ha hozzá adod a Fedora-hoz, sokkal-sokkal több lehetőséged lesz.
-
törölt tag
-
törölt tag
Az egy picit más lenne, amire gondolsz. Akkor valakinek el kéne dobni a saját csomagformátumát és átvenni a másikét. Csak hát ki döntené el, hogy melyik legyen A csomagformátum? ( .deb? , .rpm? , stb).
Ez pont a linux adta szabadság miatt alakult ki, szabadon létre jöttek a disztrók. Egy közös van bennük, a kernel.
Aztán melyik köré alakul ki nagyobb fejlesztői és felhasználói bázis, az is a szabadságból adódik.
Persze nem kell elfelejteni, hogy a biznisz is beleszól jócskán. -
törölt tag
Többek között erre céloztam, amikor azt írtam, hogy a Linux sz@r és egyre sz@rabb lesz...
És ezt tetézik az olyan csapatok mint a GNOME, akik sportot űznek a "majd mi megmondjuk a tutit, mert mi jobban tudjuk mindenkinél" mentalitásból (lásd pl. a Waylandos szappanoperájukat). Hozzáállást tekintve nincs náluk kártékonyabb az openszósz világban, simán felveszik a versenyt Mr. Pöcsteringgel!És akkor őket tömik ki milliókkal!
-
törölt tag
Anno annak idején, jó pár éve. Amikor az EFI gondolata felmerült, pont az lett volna a lényege. Hogy egy amolyan köztes réteg lenne a bios és az oprendszer közt és csak arra kellene a gyártóknak drivereket írni. Nem pedig közvetlen operációs rendszerekre.
Aztán mire UEFI lett belőle, szépen kinyírták a nagyok az alapgondolatot, és maradt minden ugyanúgy. Plussz behozták még a secure boot intézményét is. -
-
törölt tag
Annyi értelme van a Snap-nek, Flatpak-nek, AppImage-nek, hogy disztró függetlenül tudja az app fejlesztője kiadni az app-ot.
A disztrónak csak a futtató környezetet kell tudnia.
A fejlesztő meg bepakolja az app-hoz szükséges motyót egy csomagba. Nem kell figyelni az összes disztró minden függőségét. Vagy arra várnia, hogy a legfrisebb kiadása mikor kerül be. A disztró kiadási sémájának megfelelően. Illetve a disztró csomagkarbantartók mikor végeznek a disztróba illesztéssel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Linux disztrók egyik problémája, hogy nincs egységes csomagformátum, ami a fejlesztők részéről probléma... A flatpack meg snap is próbál megoldást nyújtani erre, ugyanakkor kérdéses eredménnyel és szerintem nem közülük fog kikerülni a probléma megoldása.
Pl. a Snap-os Firefox amit az Ubuntu szállít, az még mindig lassabb mint a natív verzió, kezdetben meg sokkal lassabb volt... -
törölt tag
Hát, szerintem most értetted meg a klasszikus linuxos csomagkezelés lényegét.
Ha több alkalmazás igényel egy alapvető vagy közös csomagot (libet, akármit). Az elég egy példányban a rendszeren. Emiatt nem távolítódik el, amikor csak az azt használó appot törlöd.
Egy snap csomagban minden benne van az app működéséhez, függetlenül attól, hogy mi van a telepített rendszeren.
A klasszikus séma a disztró verziók alapja. Függőségi viszonyban vannak a rendszer komponensei.
A snap meg egy külön környezet az oprendszerben.
A snap függőség kezelése, homokozóban futása, tárhely igénye és erőforrás igénye már egy külön téma. -
butterfs...
Nem teljesen értem minek kéne nekem a butterfs pl. egy Debianra vagy Mintre.
Ez a fs egy olyan madár, aminek igen egyszerű a szükségessége. Akinek kell ez, az tudja, hogy kell neki és tudja is konfigolni, akinél előbbiek nincsenek meg, annak nincs rá szüksége.
(kivétel itt is erősíti beruskomám képében a szabályt)
De most jövök rá, hogy ezt anno főleg flexmester komával nagyon kitárgyaltuk, szinte BTRFS szakértők lettünk páran, aztán mégse...
De legalább pár tényleg hasznos link el van mentve a hsz-ekben.
Anno a JFS-re volt olyan érzésem, hogy az qrvára kell nekem, ill az SSD-mnek, ki is próbáltam. No de egy idő múlva rájöttem, hogy fogalmam sincs, miért is jobb ez az SSD-nek, aztán a következő installnál vissza is tért a jó öreg EXT4.
Ja és aki nagyon BTRFS-t akar, annak ott a csodás Garuda Linux.
-
törölt tag
Tényleg nem akarok flamewart, de:
- Ingyenes. > Ez OK.
- Stabil és megbízható. > Ez csak néhány terjesztésre igaz.
- Biztonságos (ha tudod mit csinálsz). > Nem az.
- Könnyen és gyorsan telepíthető. > Ez csak néhány terjesztésre igaz (lásd Btrfs normális konfigurálása).
- Szoftverek frissítése/telepítése nagyon egyszerű. > Ez OK, de Winen is megoldott (Winget).
- Rendszer frissítése gyors és automatizálható. > Ez OK (és ebben messze jobb mint a Win).
- Ergonómikus, multifunkciós és változatos asztali környezetek, pl. Gnome és KDE. > Borzalmas bogárfarmok, felhasználók és a minimális szabványosítási törekvések lesajnálása (pl. GNOME+ Wayland), stb.
- Terminálban sok dolog gyorsabb, mint GUI-n keresztül. > Ez OK, és igaz a PowerShellre is.
- Közeljövőben valószínűleg még jobban fejlődni fog, nagy cégek pumpálják bele a pénzt. > De nem azért, hogy neked jobb asztali környezeted legyen.
- Általában nyílt forráskódú, ami lehet éppen előny is. > Ez OK.
- Magánszféra és adatvédelem jobb, mint Windowson. > A Win hírhedt telemetriája 30 másodperc alatt kikapcsolható (lásd Gemini oldalam). Onnantól hogy csatlakoztál a ziternyetre a magánszférát felejtsd el (a legcukibb amikor a Zinsta meg F@szbuk felhasználók aggódnak, hogy kémkedik utánuk a Win).
-
A behaviorizmus irányzata érdekes, nyilván továbbfejlődött már, amúgy kedvenc könyvem a Társas érintkezés pszichológiája, rendkívül közérthető mindenki számára. Rengeteg üzleti területre íródott könyvem volt anno, de utáltam az egészet, mert alkatilag nem tudtam alkalmazni a bennük leírtakat. Sajna...különben már rohadt gazdag lennék.
A pszichiátria viszont maga a kényszerű kegyetlenség, attól hideg kiráz.
(most éppen a törpenyuszi viselkedését próbálom feltérképezni, főleg azt, mitől ilyen kis terrorista)
-
De a többiben is!
Amúgy mindettől függetlenül az LMDE Faye is teljesen tökéletes, nekem gyakorlatilag mindegy, melyiket használom, egyedül a Cinnamon 6 a komoly különbség. Ja és akinek fontos, a friss kernel is lényeges lehet.
Ha a Mint is snap-függő lenne, mint az Ubuntu, már keresném is az utódját, az tuti.
(de a lényeg, egyáltalán nem való Tiborúrnak semmilyen Mint)
-
Snap??? Jajjjj....soha nem is volt a Linux Mint-ben snap, flatpak van, de csak opcióként bújik meg a Szoftverközpont-ban, default kizárólag a tárolók .deb verzióit használja.
System:
Host: mint213-8570p Kernel: 6.5.0-14-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.3 Virginia base: Ubuntu 22.04 jammyJelenlegi állapota a 21.3-nak, de itt még a 21.2 kernele is látható, az is frissebb, mint az LMDE kernele.
No de ami tényleg számít, az a Cinnamon, Nemo és az Xapps, a Cinnamon főverziója mindig elég komoly ugrás szokott lenni, most is az lett, pattogósabb lett a DE és már majd egy szinten van az XFCE-vel rendszererőforrás használatban. Anno a Cinnamon a Gnome3 szintjén volt.
Elég meglepőek az infóid, azt kell mondjam, főleg a snap! Linux Mint-ben?
nem kell PPA tárolókat használni
Ezt se értem, Linux Mint-ben sem kell PPA-t használni, jelenleg a 21.3 van bootolva, nulla PPA-val, nem is lesz benne. Az meg, hogy akár használhatnék PPA-t is, nem tűnik annyira hátránynak.
(de látom jó sok zöldséget leírtak, mielőtt válaszolni tudtam volna, ennyire ismeretlen disztró lenne ez a Linux Mint?)
-
Na meg az LMDE, szerintem az jobb, de ez csak személyes meglátásom.
Néhány pontban leírhatnád, miért jobb a Debian alapú Mint.
Ha például épp Mint-et akar valaki kipróbálni, biztosan érdekelné. (még azokat is, akiknek amúgy halvány fogalmuk nincs, milyen rendszert használnak is éppen)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Desktopon igen. A gnome2-es időkben nagyon fasza volt, aztán a Unity-s évek nem voltak túl sikeresek és mire abból egy jó asztali környezet lett, akkor dobták és azóta Gnome3 van náluk. Én azt mondanám a fordulópontnak...
Ma aki ezen a vonalon mozogna, annak sokkal inkább egy Mint Cinnamont javasolnék.
-
Warton
őstag
Eszembe se jutott még soha vlc-vel youtube videót nézni, de kipróbáltam. Nálam is hasonlóan pufferelt meg mindent csinált, amit nem kellett volna. Lehet, hogy valami codeces beállítást kellene csinálni, de mindegy. Marad a Brave böngésző, ahol reccenéstelenül, reklámmentesen megy a youtube.
-
VLC nálam meg se nyitja.
Itt a demó, nem szaggat, azonnal indul.És full reklámmentes, mint kátod, mivel ha a böngibe katintottam volna a Bikini videóra, azonnal beba@szta volna a reklámot. Csak ez ugye a ratyi gépemen a 18.04 Kubuntu.
Be lehet állítani Smplayerbe a YT stream felbontásást, ez 720 amit felvettem.
Nálad nem tudom mi van, ennek reccenésmentesen kell működnie.
[link]
És ez egy középszutyok mini pc.
Azért nem látszik a videón a jobbklikk--> Send To Mpv player opció mert ez egy snapes Opera böngésző ami korlátolt.
Amíg debes volt ment, és W10-en megy a mai napig. -
Szerintem többé-kevésbé még aktuális, amit a RPM Fusion-ról írtam. Itt mesélik el, hogyan lehet lecserélni a "free" ffmpeg-et a fullosra.
-
-
És Growler.
Böngészőt használok, és abból küldöm ki a helyi playerre a videót.
Oka, nekem így nagyon kényelmes, a megszokott tucat gyorsgombom működik, zoom a videóba, képernyőméretre nagyítás egyebek.
Grátisz ajándék az abszolút reklámmentesség.
Grátisz2, így komplett lejátszási listákat is megeszik a player, innen akár pár kattintással a lista menthető, mazsolázható, yt-dlp-vel tölthető.Próbáld ki. VLC vagy MPV vagy SM, Yutub link jobbklikk, url másol, mediaplayerbe url beilleszt.
(ennek van beépülője is, minden böngészőhöz, több playerhez, multilplatform, Send To ...Mplayer ...VLC ...MPV és akkor 1 jobb és 1 bal kattintás az egész procedúra.)
Kell hozzá yt-dlp.
Nem mondom hogy meg fogod szeretni de ha mégis, jelezz vissza.
Amit nem értek, 6 oprendszeren, Linuxokon Wineken működik, így csinálom 5-6 éve. Vagyis rutinom van benne. És most az új 22.04 Kubuntun nem tudom megcsinálni sehogyse. -
-
-
Köszi, korrekt vagy.
Nem offolom a topikat csak annyi az előzmény, egyszer megtalált egy emberke, látta hogy mindenre elég nyitott vagyok és próbáljam ki a BP.-t. Nem tartott semmiből, kb. 5 perc után jöttem rá hogy egy innen-onnan összeszedett kutyaközönséges disztró.
Rpm, Ubuntu, meg még a fene tudja mit gyúrtak bele, megfejelve egy agyonkontrasztozott KDE-el, minden van benneés akkor azon a gépemen ugyanúgy fagyott mint a többi Linux. Így kb. 8perc 25 másodperc után ment a levesbe.
Az úr, nickneve szerint Tengődiarisz, egy darabig még járt a nyakamra de szépen lassan lemorzsolódott, ennek a hozadéka azon a szörnyű FB. oldalon az idézet. -
Erre annyit hogy most értesültem általad ennek a FB csoportnak a létzéséről, nem voltam tagja sose. Az írásomat valaki beollózta, ennyi,
Lennél szíves megtekinteni az előzményeket, azt az 1 éves masszív szívássorozatot ami miatt kiakadtam a Linuxra akkor? [link]
És utána törj pálcát felettem. -
Petya XT
senior tag
Nem tudom nálad pontosan mikre jelzett, de nagyon sok fórum zengett ettől, itt is volt téma már régebben. El kell engedni. Azokon a gépeken, ahol van Wine, nem is foglalkozok a ClamAv-vel, pont az általad leírtak miatt. Ha a KRD nem talál semmit egy rendszertől független vizsgálat alatt, akkor talán!(relatív) tiszta. Ahol nincsen Wine, ott használom a CAv-t, CLI-n. A vírusírtó topikban szoktam ledöbbenni, hogy mik vannak, mikor milyen szoftvert favorizálnak....azt sem tartom életszerűnek. Én ezt a kettőt használom, bajom nem volt még velük, ezért javasoltam a KRD-t, ha bizonytalan vagy. Ha valami féreg rágja a rendszered, majd az megoldja.
...amit valamiféle vírusnak (meg nem mondom már, hogy minek titulálta) ismert fel? Valószínűleg PUA. Javasolják is, ha grafikusan intézed ClamTK-val, abból vedd ki a pipát....de csak azt tudom mondani, hogy egyszerűbb megkergetni USB-ről, KRD-vel, mint guberálni a falsokat.
-
Nem lehet a Wint felcserélni Linux-szal, ott még nem tart a dolog és szerintem nem is fog soha.
De én a 20-25 éves programokról beszéltem, nem a játékokról, de Tordai úr sem az AAA játékok miatt tart WInt, de nem érdekes. Nem is játszon, Wint se használok, de ami tuti biztos, hogy soha nem fogok Linuxon Wines appokat Wine alatt használni.Egyszerűen nem tudják az asztali Win előnyét behozni.
Hát ez nagyon szomorú!
Mondjuk amíg az iskolától kezdve egyetemig Winnel erőszakolják és butítják a lurkókat, addig amúgy is Wint használnak a népek jórészt.
-
Amit akarok csinálni, azt a Debian csomagjaival meg tudom oldani.
Viszont az úgy túl unalmas, kellett kis izgalom!
Ahogy olvasom, vannak így páran mostanában. (mármint az izgalommal)
systemd
meg egy olyan madár, ami a haladó Linuxosokat rohadtul zavarja, a home userek meg úgy vannak vele, mint a portás a sasmadárral.Egyébként tényleg nem hiszem el, hogy ne lehetne a mai desktop Linuxok mellett végleg kukázni a Wint meg a wines appokat meg a Win emlékét is.
Bár biztosan nagy örömforrás, ha egy 20-25 éves XP-s app még mindig fut...
Mondjuk én is mindennap nézegetem a Win7-et...tiszta újszerű a matrica a HP 8570p-n.
-
-
-
Elmentettem a mankót könyvjelzők közé
Az jó, de el tudsz képzelni a mi user szintünkön olyan helyzetet, mikor nem fogunk megelégedni a
bash
shell nyújtotta szolgáltatással? Mert én nem nagyon. Van jó pár csuda shell amúgy, majd ha pálcikaWM-re cuppannék rá, akkor majd elő is veszem ezeket.Most, hogy lánygyerek lenyúlta a játékra is tök alkalmas Dell Precisionomat, kénytelen leszek egy újabb Precisiont venni, amiben 32GB RAM pihen, szerinted azzal kezdem el a pálcikaWM baromkodásomat? Persze jól hangzana, ha 85MB-on is elmenne a WM, élvezném is. 5 másodpercig kb.
-
"Usert nem is kérdezi meg?"
Tudom a mantra monomániám de HA a Linux desktop disztribúciókat átlag fehér (és néger) felhasználóknak fejlesztik, ahol előny a faék rendszerű telepítés és használat, akkor itt mit kérdezzen meg? Aki először lát majd ilyen kérdést néz mint vak a moziba. Neki ajánlották, dobjon fel egy Ubit vegy egy Mintet vagy egy akármit.
Ha nem, és ez amit leírtam nem célja a Linux rendszereknek, akkor természetesen maradjon meg a szűkebb kockák hobbiprojektjének de akkor egyáltalán minek kreálnak desktop disztrót...?
Érted mit nem értek ha mindent, debet, flatpakot snapet appimaget, aur-t ppa-t stb. ízekre boncolunk, az 101% hogy bármelyikbe lehet hibát, sérülékenységet találni.
Ezen a vonalom szerintem nem is érdemes se os-t se szoftvert vizsgálgatni.
A tolvaj mindig is 1 lépéssel előrébb járt mint a pandúr.
Én nem mondom hogy nem öltem bele a rendszerembe kismillió mukaórát de ezek 80%-a a hibák javítgatása volt, meg a nekem kellő szoftverek guberálása. A maradék a felület csicsázása +kényelmi funkciók.
Ezért desktop, legyen használható arra amire nekem kell.
Hogy mi van a motorháztatő alatt, az átlagot ez érdekli? Nem. -
K0zm0
aktív tag
+1!
Ez a téma pár havonta mindig előkerül. Mindenben van pro és kontra. Ha előtudom kotorni valahonnan, ide belinkelem azt a cikket, ahol a Flatpak-et szétszedték biztonsági szempontból. Ha jól emlékszem kitértek arra is, hogy hogyan lehetséges a Flatpak-sandboxából kimászni.
Mint tudjuk a leggyengébb láncszem mindig a tudatlan felhasználó, aki eszetlenül telepítget! Ha ne adj isten meg a redmondi csodáról jött át Linuxozni reflexből felficcen a kuglira, hogy valami 3rd-party oldalról leszedje a programját, amit nem talál meg repóban! -
Értelek de sajnos ma amikor egy bármilyen IT eszközt wifire vagy lanra csatlakoztatsz ettől kezdve csak a szerencsén múlik.
Nemrég olvasgattam az ssh sérülékenységéről, uefi kártevőkről amik átgázolnak secure booton, mindenen és a legalsó rétegbe eszik be magukat.
.Hát ha máe azt is, akkor egy mezei os-t ha nem akarnak csak akkor nem törnek meg.
Kb. mint mindegy milyen autód van, ha el akarják lopni az innentől csak idő kérdése.
É magam átlagfelgasználó vagyok, mindegy hogy mi a neve, snap flatpak kecskebéka addons stb. ha működik és nekem megfelel, használom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest