Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most nem érzek iróniát amúgy...Értem, miért írja 5letes kolléga, amit ír, de esetünkben nincs miről beszélni. Már attól arcidegzsábát kapok, ha konkrétabb esetben azt mondjuk, hogy SSD. Egyrészt ég és föld van SSD tipusok között, akár egy adott gyártó két tipusa között is. Az SSD topikokban elég neuralgikus pont az SSD-k melegedése. Ez igaz! Viszont ez az NVMe SSD-k esetén releváns. Sata SSD-nél gyakorlatilag nincs melegedési probléma. De persze a jobb minőségűeknél nyilván kevésbé jellemző még a minimális melegedés is. Érdekes példa a két Crucial, a BX500 gyengébb teljesítmányű DRAMless, mégis hajlamos a melegedésre, az MX500 jobb teljesítménnyel és DRAM-mal meg nem melegszik. Jól mondjátok, az operatív hőtartomány 70 celsius max, de ha egy Sata ezt eléri, az már extrém eset. Nekem a HP 8570p-ben igencsak zártan van az SSD, ráadásul egy fémburkolatba kell beszerelni, ami ez esetben épp nem a hűtést szolgálja, inkább elzárja az amúgy nem fémházú eszközt. Ennek ellenére élete során 59 celsius volt a max elért hőfok, a normál operatív hőtartomány 45-47 celsius. Ha egy Sata SSD el is ér egy magasabb hőfokot, momdjuk 65 celsius, akkor sem fut tartós terheléssel így.
Egyszóval külön kell választani az SSD-ket, a Sata3 eszközöknél nincs melegedési probléma, az NVMe SSD-knél aztán megint elkezdhetnénk különválogatni, melyik melegedős és miért. Egyébként is egy SSD normál használat mellett igen ritkán és relatív rövid ideig kap olyan max terhelést, amivel eléri a saját max hőfokát. De ez semmi gondot nem okozhat.
Hirtelen ennyi, ha már megidéztetek, próbáltam röviden leírni, szerintem mi a helyzet.
Kb mindenki tudja ezeket, csak épp a túl sok SSD tipus miatt könnyű belekeveredni, mint majom a házicérnába.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azért nem rakom OFF-ba, mert OS-t már mindenki SSD-re telepít és célszerű ismerni az eszköz tulajdonságait, ami igen fontos a rendszer működése szempontjából. No para, használni kell azt az SSD-t, ha már meg van! (akinek Samu SSD-je van, az lapozhat tovább)

-
-
Necronom
senior tag
hat ha az smb.conf ugyanaz es ugyanoda kell akkor az sima liba

fstab akkor hogyan lesz automatice csatolas? mert ha nincs addig nincs samba se...Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
skamilinux mar sokszor beszelgettem, de o maskepp csinal mindent mint en
alap pc-re pakolgat minddenfele Android rendszereket es azon jatszik
Nekem meg olyan kene mint a Wine..de ha nincs akkor jujj de neee maa :( -
Sajnos az utolsó bekezdésdre +1, 5-6 éve ezt tapasztalom. Már 2024 van és minden leírás úgy kezdődik hogy "nyisd meg szerkesztésre az smb.conf fájlt.
irkálj bele ezt-azt, terminálba adj meg samba usert meg csekkold a daemonját stb.
Félreértés ne essék, eddig, kb. 7-8x mindig sikerült a samba nekem csak ezt 1-2-3 akárhány órányi gugli előzte meg.
Az is érdekes hogy a Dolphin hálózatfelderítése meg nulla, érdekes ugyanazon a gépen ugyanabban a hálózatos környezetbe a Dolphin semmit, a Thunar meg mindent megtalál a hálózat tallózásakor.
Ez valami KDE sajátosság. -
ceia
őstag
Elnezest az ekezetes betuk hianyaert, az elobb mar irni akartam, de kifagyott a Puppy a Palemoon miatt, csak mert megnyitottam meg egy tabot es ujra kellett inditanom a gepet, es nincs kedvem most mindent beallitgatni ujra, sem idom. Live CD-rol megy 2GB rammal.
Tokeletesen ertem, mit irtak ott es csatlakozom Rowon kollegahoz. Mind a hat adat begyujtese aggalyos. Vagy talan ahhoz, hogy telepitsd a Zorint, nem kell letrehoznod egy accountot? Ahhoz meg gondolom kellenek ezek. En azonban a diagnosztikai celu adatokkal sem ertek egyet, csak akkor, ha a user beleegyezik. Es az installt ne kossek a beleegyezeshez. Kulonben van veluk mas bajom is, a Zorin rendszeresen pinget kuld haza, hogy monitorozzak a felhasznalast, vagy minek. Szerintuk csak nagyobb idokozonkent, ha jol emlekszem orankent (bar az is tul sok) de egy forumon arra panaszkodott valaki, hogy 5 percenkent kuldi a pinget! Na hat ebbol sem kerek, nekem kell a net.Talaltam egy jo oldalt, Distrosea a neve. Online ki lehet probalni egy csomo disztrot!
Probaltam a Mintet konfiguralni, de olyat egyelore nem talaltam, hogy az ablakok sarkosak legyenek. Igazabol csak szinsemak vannak, de az ablakok vagy vilagos, vagy sotet szurkek, nagyon szegenyesek a lehetosegek. De meg probalkozom.. Csak gyorsan kiprobaltam, hogy egyaltalan megy-e ezen a szutyok Plaemoonon, meg a Puppyn. -
Necronom
senior tag
Azert GUI mert meg kezdo vagyok es a terminalozas helyett inkabb megcsinalnam grafikus feluleten a dolgokat...most az akkora eroforast nem fog elvenni, hogy szamottevo legyen...Eddig Lubuntu volt rajta, de idovel belassult szegeny, fentebb le is irtam a jelenseget
Ezert szeretnek egy teljesen masik distro ami elfutgal ezen a pici gepen vidaman
(je es nem puppy meg ilyesmi)Rowon: Koszonom, de mar probaltam es olyan yayy meg ize az nekem
Tudod nekem sokkal egyszerubb a mappa megosztas es kesz
Tul "sok" az OMV -
De majd jön Uby és elmondja a véleményét.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ó...most látom, volt kis irónia.

Ha a Puppyról van szó, nincs véleményem, cuki kutyulik, ez tény, de nem ajánlanám senkinek semmilyen gépre. 8-10 éve még talán volt létjogosultsága, ha valakinek volt kedve kinlódni vele, egyszer ki akartam próbálni, nem kellett volna...

-
Többször próbálgattam ilyen csecsákat, de nem ennivalók ezek, akkor inkább menne vissza windows xp. Gyakorlatlan user az ilyen puppyktől valószinűleg csak rángógörcsöt kapna. Az LMDE6-os meg tökéletes és átlag windowshoz szokott felhasználó által megszokható, használati szinten megtanulható.
-
-
Necronom
senior tag
leszedtem mashonnan ezt a reszt, nincs windowsos gepem
amim van az is icike pici "J"-s cerka 1100Mhz
ez csk file server, probaltam felhasznalni filmnezos gepnek, full HD-ig okes
ami nekem epp eleg, kicsike Lubuntu szaladgal rajta mar evek ota megy, neha bongeszgetek meg youtube ...nalam ebbe kimerul a szamgep hasznalata idehaza. stream nem igazan muxik ezen - dehat nem kell naaaa 
Majd egyszer epitek egy nagyobb es erosebb gepet, hogy tudjak megint rajzolgatni meg zenet szerkeszteni, meg videot vagni -
Warton
őstag
Jó, hogy mondjátok ezeket, mert ha előfizetek valamire akkor ennek azért utána kell majd nézni. Tiszta szerencse, hogy a Netflix nem ennyire finnyás és lehet linuxról nézni. Bár egyszer mintha valami youtube videóban láttam, hogy linux alól nem megy a 4k vagy valami ilyesmi.
-
Necronom
senior tag
Jo akkor legyen double commander, ha igy kell
de szvsz biztosan tudtad mirol beszelek
koszonom, de sajna terminalos unrar parancs se segitett
es beztos nem en raktam ilyen cifra karaktert bele....mindegy majd valahogy megoldom
ertem en, hogy streaming, de vajon 20 ev mulva is fent lesz? mert nalam meglesz akkor is
ps: am erdekes modon az androidos kodi szo nelkul lejatszotta a becsomagolt verzsont is, sajna a linuxos kodi nem jatsza...
es ami meg erdekesebb az, hogy kicsomagolni android alatt sem tudtam, lejatszani meg simande azert koszi a segiteni akarast T Urak !
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg nem fog menni neked se. Én pont a lemondásán gondolkodom, mert én leginkább gépről használnék streaminget.
A rar-t nem tudom, ilyet utoljára évekkel ezelőtt a torrent oldalakon láttam, gondolom így próbálták rejteni az ISP elől a forgalmat... De ott zippelték a rart is...
-
Elég komoly feladatot ellátó német berendezések, maga a vezérlő résszel nincs gond, azt újraindítva is marad a gond, Win reboot után javul minden. De nem értek hozzá, azt tudom, hogy van egy űrrakétakilövő kinézetű berendezés, amin nincs Win, soha nem áll le sw miatt, durva is lenne ha nem így lenne.
Nem értek a sw részéhez de kizárólag egyetlen célszoftver fut a gépeken. De lehet igazad van, a Win jó...(#94064) Rowon
Atya világ, milyen cégeknek dolgozol Te? TOP SECRET!
Sajna nem, nyűgösebb annál, állati oltóanyag(vírus) gyártás, így aztán nem is számítógépes vírusokkal bíbelődünk.
IT lovagok melójánál 1000x fárasztóbb, főleg amikor tisztatéri szkafanderben rohangálunk fél napokat... ja és ha itt valaki valamit elbaszarint, akkor rengeteg ember 4napos sarzs termelése mehet kukába. Márpedig egyes területeken az oltóanyag és komponensei kezelése nulla micron szennyezőanyagot tartalmazhat, ez se egyszerű, amikor több anyagot elegyítesz egy spéci edényzetbe. -
Nem értesz.
6 éve végigjáram mindent ami negatív a Linuxokkal, és ott és akkor nem adtam fel, minden nap itt meg másik fórumokon nyavajogtam 1 évig mire összekalapáltam a Kubuntumat.
És utána mint kérdező eltűntem a topikokból mert jól működött.
Hobbi rendszer mert nálam a Windows nélkülözhetetlen, de nagyon jó hobbi rendszer.
Az az Ubuntu lejárt sajnos, egyre nehezebben tudom lélegzeztetőgépen tartani az Ubuntu Pro és a Snap segítségével. És a Snap nem gyerebe, totál korlátolt az egész.
Megszokásból bepróbáltam pár hete az Ubi22.04-et.
Totál csalódás. Snapcentrikus, aminek a korlátait én nem tudom elfogadni.
És ismét indult a kanosszajárás. Egy nyamvadt mediaplyert nem lehet úgy működésre bírni ahogyan én 10+ éve megszoktam, de ez semmi, napi szenvedésk voltak más szoftverekkel és beállításokkal is.
Kaptam tippeket disztrókra. Az egyik fel se ment, a másik a Debian mert stabil.
Az lehet hogy stabil.
De ezekszerint én vagyok túl önbizalmas, hogy 6 év full aktív, tanulással töltött idő és napi használat után, szarrá aláz egy Linux rendszer.
Ez a sudos root tagja-nem tagja, hülyén telepítetted, stb. adta meg neki a kegyelemdöfést, de ez csak az utolsó csepp volt már a pohárba.
2 napja le se szálltam a Gugliról, dolgoztam vele csak nem mindent itt kérdeztem meg. Pár nyamvadt szoftver telepítésével félnapig voltam el, nem kell ez nekem.
és ezzel elég is volt.
Nem akarok többet tanulni, nem akarok megint 1 év alatt belakni egy oprendszert, és nem, nagyon nem akarok megint napi 5 órát guglin lógni meg titeket kérdésekkel bombázni.
Gparted, sdc9 partíció delete és ennyi.
42 éve vezetek. Kb. 500 féle teher és személyautó, busz volt a lábam alatt.
Mekkora lett volna már hogy minden egyes kocsinál 1 éves gyorstalpaló, külön tanulás meg egyéb lett volna?
Meg tudod érteni a mondandómat, vagy megint flamet generálok és megkapom a hidegvizet?
Ubiegonra való tekintettel (akit a nyers stílusa ellenére nagyon csípek mert a kezdeti balhék után eléggé megtaláltuk a hangot egymással, rájöttem hogy még humora is van), rápróbálok még egy Mintre.
Ha az is ilyen szívatósra sikerül, egy kolléga írta neki a Debian a sziklaszirt, hát akkor tényleg megköszönöm az eddigi nagyon korrekt segítőkészségeteket és marad az én sziklaszirtem.
25 éve a Windows. Minden hibájával egyetemben. Legalább arra egy adott szoftvert telepíteni 5-10, és bekonfigolni másik 5-10 kattintás.
Nagyon fog hiányozni a felület, és néhány tényleg jól eltalát feature de azon az áron hogy most megint fél-1 év kell hogy megfaragjak egy rendszert( 6 év rutin után) ez már nekem nem megy. Mert ha nem itt akkor ott, ha nem ma akkor holnap de keresztbetesz. -
Köszi a törődést

Opera browser deb, Smplayer deb, yt-dlp, a rendszeré snapes, DE az Smplayer a sajátját használja amit a Githubról ránt le magának, azaz ez is natív.
A snapes is jó, mindent le tudok vele tölteni. csak együtt nem jó.A többieknél kb. %-os arányba 80% működik, 20% nem működik de ebből a 20%-ból mind VLC-s.
Smplayer 2 főverzióval van elmaradva az Ubi tárolóba. Ezért tettem fel a legújabbat.
Butítsam vissza a friss 23xx szoftvert 21xxx-re? Menjek vissza majdnem 3 évet, a 21xxx verzió 2021.10 havi kiadás. -
Playing: /tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d[file] Cannot open file '/tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d': No such file or directoryFailed to open /tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d.Exiting... (Some errors happened)
Ezt írja ki ha böngészőből próbálom MPV-re küldeni a videót.
Ha Smplayer-t választom,
Ezt írja ki egyébként kínjába mindig, ha elavult a yt-dlp, ha nem tudja megnyitnia videót.
Hiába tölti le a legújabb yt-dlp-t 25x, persze hogy nem indul el.
Ha egy snapes yt-dlp-t symlinkelek a /home/tibi/bin könyvtárba, azt se tudja használni.
Az öreg Kubuntumon így működik 1 éve, a snap yt-dlp-vel.
Nem tudom hogyan tudnék más hibaüzenetet mellékelni, ha terminálba indítom a playert, semmit nem ír ki amikor a hiba jelentkezik:tibi@tibi-ubuntu:~$ smplayerEz az SMPlayer v. 23.12.0 (revízió 10207) ami Linux -n futtibi@tibi-ubuntu:~$
Minden a legfrisseb verzió ami elérhető.
A Smplayer először tárolóból volt telepítve de ott 2 főverzióval előbbi érhető csak el, a 21xxxx, ezért leszedtem a legrfisebb debet a honlapjukról, a 23.12-es verziót.
A yt-dlp 2023.12.30 verzió, amit letölt és a snapes is, ez a legfrissebb, van az összes Windowsomon és a régi Kubuntukon is és működik vagyis ez is jó.
A yt-dlp magába hibátlan, lejátszási listákat bármit pillanatok alatt letölt.
Nemrég próbáltam 1 hétig egy Manjarot, abba is működött ez a funkció.
A player meg a yt-dlp nem tud egymással kommunikálni de hogy miért, és csak ezen a nyamvadt friss telepítés 22.04-en, erről lövésem nincs. -
-
hunaqua
addikt
Ezek nagy méretű "anyagok" 50-70GB. Ezeknél már a lejátszónak is kell tudni a sebességet. A 100-as cuccoknál elfogynak. Nem a letöltés érdekes,azt látom.Arra lennék kíváncsi mi fogy el,hogy rángat a lejátszás az OMV szerver és a lejátszó között.
CoreElec boxon ezzel látom:
curl -s https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py | python - -
Szeretem a buta feladatokat, mert a válaszból, hogy miért buta a feladat, sokat lehet tanulni.
Első körben a Downloads mappa kerülne a külső ssd-re.
Torrent nincs is a gépemen, az nem téma.
Annyi könnyítés van a dologban, hogy letöltés közben nem fogok váltani, sőt lehúzáskor még rá is nyonok az unmountra, de ezzel az erővel egy (pl.: undock.sh) scriptet is lefuttathatok, amiben benne van az unmount.
A dokkolás is mehetne így, ez tény, de ezt jobban szeretném automatikusra, hogy ha mountolódik a külső cucc, akkor másoljon át mindent a külsőre, hogy üres legyen a belső Downloads mappa, és rá lehessen montolni a külsőt.Köszi a linket!

Neki is esek.
-
cigam
titán
Ja és a könyvtárak ...
/home
Azért szokták külön partícióra rakni, hogy pl. újratelepítéskor megmaradjon az összes felhasználó "Home" mappája, és azon belül az adatok/beállítások./var és /tmp
Azért szokás külön partícióra rakni, ha egy program megbolondul, és ész nélkül hozza létre a temp fájlokat, vagy naplóbejegyzéseket, akkor az ne tudja elfogyasztani a rendszer számára fenntartott összes helyet. Így megelőzhető, hogy a rendszermeghajtón elfogyjon a hely, ami rengeteg problémát okozhat, pl. a rendszer leáll, és el sem tud indulni. -
Hallod, jövök neked sörrel vagy csokival!
Másik partícióról, konkrétan a Nobara partícióján létrehoztam egy könyvtárat, csatoltam a /home/tibi alá és működik.
De akkor NTFS miért nem működik? Mi baja az ntfs-sel, amikor azon úgy tudom automatikusan a mindent mindenkinek jog érvényes, és chmodoztam 777, az egész ntfs adatpartíciómat is amúgy.
ext4, engedélyek megadva és működik.
ntfs, minden engedély megadva és nem működik.
Akkor a feladat adott, már csa az okára kéne rájönni
-
-
-
Nem tudom mi változott pár év alatt de nálam az Ubuntu EFI bejegyzése 2,4+3,6MB azaz összesen 6.
A W10-é meg 25,1MB, a 11-é se lehet sokkal nagyobb.
Mit akar az felpakolni 300 megára..?Nem ismerem a Debian efi metódusát, esetleg telepíted ha engedi efi bejegyzés nélkül, aztán levadászol egy Debian vagy más linuxos EFI bejegyzést, bemásolod az EFI alá és átirkálod a grub.cfg-be az uuid-t. Ebben tudok segíteni, elküldöm az én efi bejegyzésemet és átirkálod és bemásolod.
Ha már nem így működik, elnézést, lánykoromba még így működött egy efi boot.Vagy mint az előző, efi nélküli telepítés és felveszed a W11 Bcd-be a Debiant és akkor a Winnek lesz egy választómenüje.
Hallottam olyat aki látott már olyan embert akinek az ismerősének a haverja ezt megcsinálta
elvileg lehet de hogyan, ehhez már én is tök vagyok.
szerk, közbe kaptál ötletet második EFI partícióra, az is jó lehet. -
Ilyen inkompatibilitást már rég nem tapasztaltam (2008 környékén dobtam otthonról a win-t, akkoriban azért belefutott az ember hasonlókba).
ASUS S1090 PRIME J4005I-C
gigabyte gp-gsm2ne3128gntdNo mindegy, van a fiókban másik ssd- legfeljebb újrahúzom a rendszert arra.
De előtte azért ránézek egy live rendszeren (bár nem tudom mit csinálna egy fsck a file rendszerrel mivel ha újra indítom (reset gombbal) a gépet akkor "megjavul" - kb. 1 napra)
-
De miért a program letöltő vagyon linkelve? Értem, hogy segítőkészség, de akár valami sufni or*sz szerver linkje is lehetne... inkább az origi gyártói oldalt célszerűbb linkelni, már aki a Linux-szal is hajlandó foglalkozni, az egy "download" fület is megtalál a honlapon sejtésem szerint.
-
Azért szerintem alap, ha YT videót vagy direkt linket linkelünk, hogy azt valahogy jelezzük, épp a mobilt használók miatt minimum, de sajnos ha magadtól nem érted, miért írom ezt, akkor felesleges írnom is.
Itt van pár példa erre. Mondjuk egy iso-t linkelnék és valaki mobilneten rákattan, az nagyon örülne neki.Az még mindig áll, hogy Linuxos topikban miért is kéne letölthető Windowsos programot direktlinkelni, de gyanítom ez is csak nekem fura. Közös platformos app weboldalának a linkje az OK, de...nem érdekes. Be is fejezem az offolást, mert kizárt, hogy nem értitek, amit mondok.
-
Ha egy programnak elkészítik a Linux alatt is futtatható verzióját, az miért Windows-os program
Tudom, hogy most is csak kekeckedsz... A Hard Disk Sentinelnek a Linuxos verziója a Windowsos program tudásának 1 %-át sem alkalmazza, így nem értem, miről is beszélünk? 
Vagy lehet nem láttál még Windowson HDS-t?
-
Flash SSD topikban kérdezd, sok HDS-kép fals adatokat dob és ott mindenkit ledorongolnak, hogy mindig a legfrissebb HDS-t kell használni, igaz ez nem minden értékre vonatkozik.
Mindegy is, aki Linuxot használ, annak célszerűbb Linux alá készült CLI-s programot használni vagy annak GUI-s változatát. Ez épp a smartctl/smartmontools ill a Gsmartcontrol lenne. (továbbiakban már ne egy Windowsos programról beszéljünk, ha lehet)
Linuxos HDS pár adatot ír ki, például a GUI-s talán adatot dob...
growler köszi a kép linkjét, nem nekem kell beraknom.

-
Petya XT
senior tag
Én két verziót találtam a hivatalos oldalon, van egy egyszerűbb, grafikus formában, rendszergazdai jogosultságokkal futtatható, meg egy parancssoros. Pár hónapja néztem meg utoljára, ha jól emlékszem, mind a két csomag letölthető a HDS honlapról.
A grafikus mód még tálca, értesítési ikont is ad.
A képet az egyszerű grafikus módról bármelyik keresőbe megtalálod, kérlek tedd meg ezt, keress rá, nekem nincs fent most, nincs rá szükségem. De hidd el, nem állítanám, ha nem találkoztam volna vele a hivatalos oldalon, ill. ki is próbáltam, de hátha ezt még itt valaki meg tudja erősíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs olyan csomag. ocl-icd van, meg egy adag más is, nézd meg, hogy az kell-e neked: https://wiki.archlinux.org/title/GPGPU
-
Warton
őstag
Nem vagyok tudója a dolognak, de itt egy dmesg output:
~ sudo dmesg | grep Blue ✔
[ 7.283810] Bluetooth: Core ver 2.22
[ 7.283836] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 7.283839] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 7.283842] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 7.283845] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[ 7.438479] Bluetooth: hci0: CSR: Setting up dongle with HCI ver=6 rev=22bb
[ 7.438482] Bluetooth: hci0: LMP ver=6 subver=22bb; manufacturer=10
[ 9.941380] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[ 9.941384] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[ 9.941388] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
[ 9.944437] Bluetooth: MGMT ver 1.22
[ 54.572928] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 54.572940] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 54.572945] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
[ 1365.193955] Bluetooth: hci0: Opcode 0x 408 failed: -107
[ 2147.129492] Bluetooth: hci0: Opcode 0x 408 failed: -114
[ 4036.307555] Bluetooth: hci0: CSR: Setting up dongle with HCI ver=6 rev=22bb
[ 4036.307574] Bluetooth: hci0: LMP ver=6 subver=22bb; manufacturer=10
[ 4036.349960] Bluetooth: MGMT ver 1.22
[ 4228.159532] Bluetooth: hci0: Ignoring error of Inquiry Cancel command
[ 6430.301543] Bluetooth: hci0: CSR: Setting up dongle with HCI ver=6 rev=22bb
[ 6430.301564] Bluetooth: hci0: LMP ver=6 subver=22bb; manufacturer=10
[ 6430.344282] Bluetooth: MGMT ver 1.22
Systemctl:sudo systemctl status bluetooth.service ✔
● bluetooth.service - Bluetooth service
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; preset: disabled)
Active: active (running) since Mon 2023-10-16 18:18:35 CEST; 1h 52min ago
Docs: man:bluetoothd(8)
Main PID: 403 (bluetoothd)
Status: "Running"
Tasks: 1 (limit: 19075)
Memory: 2.8M
CPU: 209ms
CGroup: /system.slice/bluetooth.service
└─403 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd -
Persze, tudom, de ez éppen itt indiferens. Egyébként beszólsz mindenkinek, hogy ne itt offoljon és utána pofátlanul ideoffolsz?
Jó lennél akár te is nagybetűsnek. No gondolom kapom is a bant nemsoká, valahogy mindig feljelentődök ilyenkor...(#91235) K0zm0
Óóó...ez most szívenütött nagyon.
Néha fel kell rázni a punnyadó állapotban leledző népeket, ez amúgy teljesen tudományosan ment nálam.
(nem Linuxos topikokban is remekeltem már...) -
cigam
titán
-
Köszi , megpróbálom.
Épp a harddisk sentinelt nézem a windowson
sajnos ez oem verzió
hivatalos fw frissítés nem lehetséges
Csak az a lehetőség marad, amit írtál.
Ha megdühödök beteszem a tokból a laposba a 480GB WD Green SN350 SSD -t a PM961-es helyére és azt meg kipaterolom az USB-s tokba, mert saját magát úgyis felismeri. Persze lehet, hogy a PM961-es csak a Dell laposban hajlandó helyesen működni, mert oda csinálták, mint OEM alkatrészt és máshol nem is lesz hajlandő bootolni. Akkor meg maradhat úgy ahogy van, mert a swájci bicskám ezek szerint csak a Dellben lévő PM961-es NVME SSD-t nem ismeri fel, más laposokba bele fogok tudni vele turkálni. -
Csak , hogy Ubiegon2 is értse. Az első kép a USB-s tokos NVME SSD-re telepített rendszerről szól. Tehát telepített. Ezen csinálom a frissítéseket meg majd és amikor megint kaffa lesz, akkor megint csinálok egy pendrájvra kibontható Thomas Mateicek féle live linuxot belőle, amit már nem Mateicek szerint a saját fejem után bootolhatóvá teszek UEFI és Legacy körülmények küzött is. Ez a Mateicek féle konzervesítés csak Debiánon működik, tehát LMDE jó neki, de a sima linux minten már meghal az egér és csak egy függőleges vonalon lehet vele karistolni, mert az ubuntu.
A rendszert egy HP250G7-es laposon csináltam meg eredetileg, azon látja a lapos NVME SSD-jét is.
Most egy Dell Precision 5520-as laposon bootoltam be és ennek az NVME SSD-jét nem látja.
Majd mindjárt teszem fel a konzolos kimeneteket is.
Addig is köszönöm.
noki@brabra123:~$ lspci | egrep -i "nvm|ata"
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Q170/Q150/B150/H170/H110/Z170/CM236 Chipset SATA Controller [AHCI Mode] (rev 31)
04:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller SM961/PM961/SM963
noki@brabra123:~$ dmesg | grep -i "nvme"
[ 3.743985] nvme nvme0: pci function 0000:04:00.0
[ 3.757608] nvme nvme0: 7/0/0 default/read/poll queues
[ 3.791980] nvme0n1: p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p9
[ 3.957331] usb 4-1: Product: AXAGON USB M.2 NVMe box
[ 37.982834] nvme nvme0: controller is down; will reset: CSTS=0xffffffff, PCI_STATUS=0xffff
[ 37.982839] nvme nvme0: Does your device have a faulty power saving mode enabled?
[ 37.982840] nvme nvme0: Try "nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 pcie_aspm=off" and report a bug
[ 38.012903] nvme0n1: I/O Cmd(0x2) @ LBA 966659968, 8 blocks, I/O Error (sct 0x3 / sc 0x71)
[ 38.012908] I/O error, dev nvme0n1, sector 966659968 op 0x0:(READ) flags 0x80700 phys_seg 1 prio class 2
[ 38.028726] nvme 0000:04:00.0: Unable to change power state from D3cold to D0, device inaccessible
[ 38.028895] nvme nvme0: Removing after probe failure status: -19
[ 38.044680] nvme0n1: detected capacity change from 1000215216 to 0
[ 38.044724] Buffer I/O error on dev nvme0n1p9, logical block 7498992, async page read
[ 38.045042] Buffer I/O error on dev nvme0n1p7, logical block 81904, async page read
[ 38.045254] Buffer I/O error on dev nvme0n1p5, logical block 27393520, async page read
[ 38.045469] Buffer I/O error on dev nvme0n1p3, logical block 685179264, async page read
[ 38.045474] Buffer I/O error on dev nvme0n1p3, logical block 685179265, async page read
[ 38.045478] Buffer I/O error on dev nvme0n1p3, logical block 685179266, async page read
[ 38.045481] Buffer I/O error on dev nvme0n1p3, logical block 685179267, async page read
[ 38.045485] Buffer I/O error on dev nvme0n1p3, logical block 685179268, async page read
[ 38.045488] Buffer I/O error on dev nvme0n1p3, logical block 685179269, async page read
[ 38.045491] Buffer I/O error on dev nvme0n1p3, logical block 685179270, async page read
noki@brabra123:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
[sudo] noki jelszava:
sudo: smartctl: parancs nem található
noki@brabra123:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
smartctl 7.3 2022-02-28 r5338 [x86_64-linux-6.1.0-12-amd64] (local build)
Copyright (C) 2002-22, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
Smartctl open device: /dev/nvme0n1p1 failed: No such device
noki@brabra123:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/mmcblk0: 14,63 GiB, 15707668480 bytes, 30679040 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xa479f19c
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/mmcblk0p1 2048 30679039 30676992 14,6G b W95 FAT32
Disk /dev/sda: 447,13 GiB, 480103981056 bytes, 937703088 sectors
Disk model: 80G2G0C-00AJ
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 767556CC-FA56-44D2-B721-B6FAEFE053E3
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 4095 2048 1M BIOS boot
/dev/sda2 4096 659455 655360 320M EFI System
/dev/sda3 659456 1314815 655360 320M Microsoft basic data
/dev/sda4 1314816 1970175 655360 320M Microsoft basic data
/dev/sda5 1970176 211685375 209715200 100G Linux filesystem
/dev/sda6 211685376 264114175 52428800 25G Linux filesystem
/dev/sda7 264114176 473829375 209715200 100G Linux filesystem
/dev/sda8 473829376 870594559 396765184 189,2G Microsoft basic data
/dev/sda9 870594560 937701375 67106816 32G Linux swap
noki@brabra123:~$ -
Ez egy szíven döfés volt ubyegon2-nek
Ne is mondd...évek óta nem olvastam ilyen elszörnyesztőt...
Mindig ez van, a telepített kinézet visszafogott színekkel operál, bezzeg a kínai Deepin maga a varázslat. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
No mindegy, azért csixy koma előkerülhetne már, hogy mi nála a problema, de tuti valami banális balfac*ság lesz.
(#90744) natë
a korosabb Intel gépemen a 11 amúgy sem futna
Én mindeddig azt hittem, nagyon új hardverek miatt erőlteted a kísérleti köztes kiadást...
A köztes kiadás simán frissíthető az októberi 23.10-re.
Aham, szerintem erről majd akkor beszéljünk, ha már múltidő lesz! Mégiscsak Ubiról van szó...
Ha azt mondod, hogy a 23.10 meg frissíthető a 24.04 LTS -re, tényleg megeszem a sapimat. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
tudom, hogy témázható, akkor se nem
Nem, én azt írtam, hogy superül testreszabható, nagyon nem ugyanaz a kettő. Ubuntu Gnome-ot már anno átszabtam Cinnamonná, de Cinnamonnal is meg tudod ugyanezt csinálni, ez még érdekesebb is, mint a sima hopperkedés. De miért is használnéd a legjobb DE-t...

-
Az nyilvánvaló, hogy csixy komám a notebookjában lévő NVMe SSD-ről már futtatott disztrókat, de nem ez a lényeg.
Egyrészt az NVMe driver már ezer éve benne van a kernelben, másrészt már a Debian sem, de főleg az LMDE nem használ olyan repot, amiben nincs nonfree csomag. Ettől függetlenül az elvet értem, amit írsz, mert valóban több csomagot töröl a telepítő a végleges install-ról, ezeket a telepítő médiára menti is fájlba egyébként.
No mindegy, majd kiderül, hogy valami pofonegyszerű dologra nem figyelt csixy kománk, meg az is kiderült, hogy valamelyikőnknek nem ártana kis NVMe SSD gyorstalpaló sem...

-
-
natë
nagyúr
Köszi.
Ubuntu alapúakat teljesen kilőttem, Debiant is a régebbi csomagok miatt.
Arch most valamit nagyon elcsesszintett, az összes ilyen alapú distro fekete képernyőbe hal telepítés, kikapcs, vagy újraindítás után.
OSuse nagyon bloat.
A Fedora maradt gyakorlatilag, ami igényeimnek megfelel és nem egy "based on". Esetleg a Solus.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Fujitsu Lifebook A3510 Laptop
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159, 100% Akksi
- Bomba ár! HP ProBook 440 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 64GB(2x32GB) Kingston Fury Beast 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Most nem érzek iróniát amúgy...

es beztos nem en raktam ilyen cifra karaktert bele....mindegy majd valahogy megoldom 
Ezt írja ki egyébként kínjába mindig, ha elavult a yt-dlp, ha nem tudja megnyitnia videót.

CPT.Pirk