-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nowhereman
őstag
válasz
CPT.Pirk #17117 üzenetére
Most mi a gép? CPU+RAM, vagy bele tartozik a GPU és GRAM is?
A GTK3 a mérés szerint roppant hatékony, holott sok ember tapasztalata szerint egy olyan régi nem játékos(girnyo GPU+0GRAM) laptopon csak nyekeregnek aGTK3-as felületek, miközben a Win8 is repül hozzájuk képest...
-
Nowhereman
őstag
válasz
CPT.Pirk #17111 üzenetére
Mondjuk van benne egy két marhaság. A Mint13-as esetén ott valamit nagyon elqrt, mert nekem a 1.8-as cerkával 1-2% a terhelés Mate-val, a Bodhival meg ha pingvinek potyogtak a conkys égő képernyőn, akkor se tudott a 14% közelébe se kerülni. Szóval itt figyelni kéne a videokártya terhelését is.
A KDE-hez limitként meghatározott 615MB-t hogyan lehet összehozni? -
Claude Leon
senior tag
válasz
CPT.Pirk #17098 üzenetére
Elég használható összefoglalás a desktopokról és az erőforrásigényükről.
Colomb:
ex2fsd vagy ex2_IFS win alá elég jól megoldja, hogy ne kelljen az ntfs nyűgjeivel foglalkozni.
(igaz, ezekből valamelyiket telepíteni kell a winbe) -
mrhitoshi
veterán
válasz
CPT.Pirk #17095 üzenetére
Fain. Mindegy most már, majd legközelebb.
Egyébként megpróbáltam turkálni a mirrorlist fájlban, de nekem kicsit magas ez a terminálos szövegszerkesztő. Miért nem listázza ki a fájl tartalmát, illetve próbáltam bevinni értékeket, de hibát dobott ki, méghozzá azt, hogy nem találja az etc/pacman.d/mirrorlist fájlt. -
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #17074 üzenetére
Hát, nálam ez a reboot, shutdown probléma úgy néz ki, hogy kikapcsolás után fekete alapon fehér betűk kezdenek el csinálni valamit, hogy mit azt nem tudom értelmesen leírni, próbáltam a szöveg alapján kitalálni, hogy mi lehet, de nem jártam sikerrel, sokszor szerepelt benne a CPU,CPU1, stb, illetve volt valami WatchDog problem is.. de leginkább számomra értelmezhetetlen mondatok
És sosem áll le .. majd még lehet az LMDE-t kipróbálom, csak sajnálom, mert már mindent belőttem amúgy faszára, svn, IDE-k ... :/
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #17072 üzenetére
LM14-et nem is tudtam használni, feltettem, ment, majd első reboot után fekete képernyő, 2-3x visszaraktam, detto. Így utólag lehet az volt a baj, hogy a vga drivert az amd honlapjáról tettem fel, nem pedig a beépített nemjuteszembeanevéből. LM13 szerencsére megy, de a kernel pánik, ha ez jelenti azt, hogy kikapcsoláskor, újraindításkor infinite loopba kerül, itt is jelentkezik, illetve a böngészőkben állandóan beég a kép
Ezen kívül egyébként tetszik, és pöpec
-
Nowhereman
őstag
válasz
CPT.Pirk #17064 üzenetére
Az melyik változat volt? Mert sajnos a Minten keresztül is kiviláglik a nem LTS kiadások nyavalyája. Nem véletlen, hogy sok Ubuntu alapú disztró nem is szopatja magát vele. A Mint is jobban tenné, ha átállna az LTS félrollingra.
xfce és Mate alatt a Mint13 kellően stabil(KDE-t nem próbáltam), míg az Ubiból 10.10 óta egy kezelőfelülettel sem hozta a nívót, hacsak nem a Win95 szintjére szállítjuk le a mércét. -
pc-user
senior tag
válasz
CPT.Pirk #17033 üzenetére
Kipróbáltam; gyorsabban megy, mint az Ubuntu és egész felhasználóbarát. Viszont nem tudtam átállítani a képernyő felbontást 1280x720-ra, a max. 1024x768 volt
A másik gondom: a videókat lassítva játssza le - a cpu-használat 100%... Ubuntu 11.04-en ugyanezek a videók simán mennek - mi lehet ennek az oka?
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #16950 üzenetére
Unity sok lenne annak sztem... esetleg más DE-vel tehet egy próbát, de a via linux portalon meg kellene nézni mihez vannak cuccaik... Nekem újabb integrált cucchoz sem volt fent 10.10-nél frissebb driver, nem volt HW gyorsítás meg ilyesmi, a CPU fullon volt folyamatosan szinte...
-
-
válasz
CPT.Pirk #16909 üzenetére
Szerintem Minten is működik, noha nekem nem kell legacy driver.
Soha nem fogom egyébként megérteni, hogy egyesek (kiskaktusz, ez most nem kifejezetten Neked szól, hanem általában) miért a bonyolultabb módját választják a VGA-driver telepítésének, ahelyett, amit a rendszer eléjük rak.
-
peter9228
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #16871 üzenetére
Őőő, és ha nincs xorg.conf fájlom? (etc/X11, ugye?)
Ráguglizva megtaláltam, hogy az újabb kiadásokban nincs. Találtam rá egy megoldást:
X -configure
cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
A configure Fatal error-t ír (Could not create lock file in /tmp/.tX0-lock) A cp pedig nem talál ilyen fájlt. Úgy sem, ha .new nélkül írom be. (recovery módban indítottam) -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #16857 üzenetére
Alakul azért. Sztem azok nagy része olyan, mint én: linux user, de játékra, munkára ott a win. Most meg már nem kapcsol windowsra egy kis játékért.
Mi lesz majd, ha egy klikkre futnak majd a droidos gémek? Hehe... emberek nagy részének a windows azért kell, mert "azt ismeri", kell az IE ikon, meg a mediaplayer (ami nem játszik alapból semmit szinte...). -
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16850 üzenetére
Az XP után semmi gondom a boot sebességével.
Mondjuk én nem KDE-t szedtem le az Intel M-s procimra
XFCE-t és eléggé bejön. A Chakra KDE-vel az volt a gond, hogy elég öreg volt hozzá a laposom, akkor elkezdtem az Arch-t buherálni, de sehogy se volt a legmegfelelőbb. De ez, ez most zsíros. Végre egy használható asztali disztró a laposomra, amit nem kell nyúzni, hogy menjen.
A Mandriva volt még ilyen, de az is bazira pörgette szegényt. Ebben alapban van Cairo,Steam,Chromium,vlc meg egy rakat dolog, amit fölös részletezni.
A noatime-t miért is kell beszúrni az fstabba?
Erről még nem is hallottam..
Egyébként ez a Conky is tetszetős dolog... Hmm... Lehet bepróbálom valamelyikre (Chakra,Manjaro).
-
-
Lacces
őstag
válasz
CPT.Pirk #16794 üzenetére
Jaja, ahogy sh4d0w mondhatja, jobban tesztelt. Belföldi hívásnál nincs gond, de Spanyol ( ez az egyetlen külföldi nekem) ott igen van, és gondolom ez nem egyedi probléma, más disztró fórumoknál is láttam ezt panaszolni.
Biztos még tettek hozzá, ezt - azt az eredetihez képest, mert olyan 33%-al nagyobb a mérete a telepítő fájlnak.Thusor, köszi mégegyszer
(Mondjuk egyszer csak vonal szakadt 5 perc után de ez nem probléma) Jelentősen jobb most már
-
Thusor
őstag
válasz
CPT.Pirk #16794 üzenetére
Pontosan azért van rá szükség mert ezt amit innen szed le, az optimalizálva van az ubuntu-ra, legalábbis a 12.04 LTS verzióra tuti, amit a hivatalos skype oldalról szedtem le az mindig lefagyott, hibával leállt, vagy nem lehetett hívást kezdeményezni, ha pedig hívtak akkor nem lehetett felvenni. Szóval valami gubanc mindig volt vele. Ez pedig tuti működik.
-
-
-
-
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #16753 üzenetére
A form az jó ötlet, más topikokban is hasznos.
Gép adatai: CPU, RAM, HDD, partíciók száma. Mire használná a linuxot? Ilyesmik gondolom.Korrektorhoz nem ragaszkodom, csak azért írtam, mert tudom, h sokadikra olvasva az ember nehezebben veszi észre a hibákat, mint aki először látja. Én is át szoktam olvastatni a cikkeimet
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #16748 üzenetére
Jó lett, pár dolog amit esetleg -de nem feltétlenül kell- beleírnék:
sok egyéb területhez felsorolnék párat, amiken még előfordul linux (ha nem is kizárólagosan):
Smart TV, set top box, asztali médialejátszók, Android, MeeGo, Google keresés is linuxon fut, illetve a szuperszámítógépeken is nagyrészt valami linux van. Persze ezeknek az asztalihoz sok köze nincs, de mégis profitálunk belőle, a fejlesztések ide is átkerülnek.Az akadhatnak eszközök, amihez nincs támogatás részhez zárójelbe: régebbi nyomtatók, scannerek, hangkártyák, wifi modulok. Csak azért, h lássák nem a vinyójukat nem látja majd.
A KDE asztali környezet meg a népszerűség egy mondatban sztem paradoxon...Terminálos részhez annyit még esetleg, hogy vannak parancsok, amik disztribúciónként eltérnek (pl. frissítésre yum vagy apt-get), ezért ha segítség kell, akkor vagy kitöltött adatlap, vagy disztró név kellene.
Van pár helyesírási/elütés hiba, puhatestű korrektor barátunknak szólni kell és átnézi, utána sztem mehetne is. Köszönjük a munkádat!
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16498 üzenetére
Én nagyon elégedett vagyok a Chakra-val, de a Mageia szerintem borzasztóan jó és egyszerű kezelni. Szimplán azért nem azt raktam fel a kis serveremre, mert abban kevés segítséget tudok kérni itt PH-n, mert nagyon kevesen használják. Talán nem is nagyon olvastam olyan embert itt, aki azt használná rajtam kívül.
Baromi jó a csomagkezelése, egyszerű, letöltöm a prgot, rákattintok és már fel is rakta. Ha vannak függőségek, akkor azokat kell lekezelni. Jó kis linux a Mageia annak, aki winről jön át
-
rybank
senior tag
válasz
CPT.Pirk #16495 üzenetére
Ez jó. A Chakrát könnyű használni. Grafikusan telepíti az ember mindent betud lőni rajta. Szerintem már csak két dolog kell, hogy egy birka is tudja telepíteni. Valami grafikus nagyon könnyen kezelhető, leegyszerűsített update felület és ugyanez a csomagkezelővel.
Szerintem ezzel a kettővel gyakorlatilag egy Ubuntu szintet üt meg egyszerűség és könnyen felhasználhatóság szempontjából.
-
válasz
CPT.Pirk #16491 üzenetére
600+MB is 2GB felett módosít a rendszeren.
Még mindig virtuálison, ez tény, de már nem Arch lett beállítva, hanem Linux 2.6 (64bit).
Az ütközések azok voltak, amik a tárolókban cserélődtek, és a sok enter nem volt célravezető, el kellett olvasnom mit akar mire cserélni, mert volt ami helyett 2t is felajánlott, vagy a default válasz a nem volt, de így meg nem jutott el a csomag letöltésig sem. (A nemre a mysql-client cseréje volt(+2 libje), valami számomra ismeretlenre...)Igen, anno olvastam ezt a Suse posztját g+on, de ismerjük a vérmérsékletét. Most már akkor elképzelni sem merem, de Fedora KDE-t használna? Csak nem...
-
válasz
CPT.Pirk #16474 üzenetére
Chakra újra fent, már megy a frissítés, egészen addig, hogy lehúzza a csomagokat. Aztán a systemd getty1 (nem emlékszem pontosan a hibaüzenetre) megléte miatt elszáll az egész.
Pedig jó kis 600+MB pack jött le.És persze a konfliktokat kézzel kellett feloldani...
Egyébként a KDE valamivel javult a szememben, mióta láttam a Fedorában az alap Gnome-ot.
Még egy SuSe a kalapban van, de ha jól rémlik a Mageia képfájlja is vár egy próbára.
-
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #16472 üzenetére
"Erre szoktam mondani, hogy pl. arch wiki rulz."
Ez így igaz. Volt már, hogy ubuntura is tudtam alkalmazni belőle
A kettő között annyi különbség azért van, hogy míg az ubuntuval el lehet boldogulni (az esetek nagy többségében) wiki nélkül is (windowsra sincs wiki, mégis sokan elvannak vele) addig az arch wiki nélkül esélytelen
így kötelező is neki a rulez wiki
-
válasz
CPT.Pirk #16474 üzenetére
Azért az se normális, hogy egy virtualbox bele tud szólni a csomagkezelő dolgaiba. Értem én, ha mondjuk hardveresen vannak furcsaságok, megesik. De a csomagkezelőben?
Egyébként, mint anno említettem a Fedora volt a soron következő, de ez se alkotott bennem maradandót, hiába használja Linus (vagy itt még páran). Annyira alap a Gnome, hogy az Ubuntuból megszokott messagemenu, soundmenu stb hiányzott nekem rendesen. Tudom, extensionok kellenek rá.
Még nincs letörölve, nem késő. -
válasz
CPT.Pirk #16463 üzenetére
Szóval egy libva miatt, ami akár az amd driverrel is keveredhetett nézeteltérésbe. Elhiszem, hogy még megannyi példád van, de ez se jót, se rosszat nem jelent.
De én még mindig ott tartok, hogy a frissen leszedett (201301) Chakrat nem tudtam frissíteni, hiába írtam be terminálba a varázsszót. Tehát? Fikázni, hibát találni bármiben lehet. De gondolom nem vettétek a fáradtságot, hogy jelentsétek a bugot.
Maga a modell nekem is tetszik, bár azóta sem látom be, hogy mi a különbség, hogy a nagy update csomagot telepíted, vagy a verzióupgrade gombra kattintasz, lehúzza a friss rendszert, és rebootkor már az új rendszer fogad, ez mindkettőre egyaránt igaz. Más kérdés, hogy az appok közben hogyan vannak megoldva. Igaz, ez sem teljesen összehasonlítható, gondolom Chakrán nem 39k csomag van, szóval, hogy azon felül hogyan oldod meg, az a te bajod. Én pedig a többnyire maga a fejlesztő által karbantartott PPAkat használhatom. Ha pedig ennyire nem érdekel a dolog, akkor az sem zavar, ha nem a legújabb van fent, a biztonsági frissítés ettől még jár.
-
chab7
addikt
válasz
Neked rossz tapasztalataid vannak az ubuntuval. Minket viszont meg ez nem győz meg róla, hogy nem kellene használnunk
mert attól, hogy valaki belefut ilyenbe, nem kell általánosítani. NEkem sem jött be a chakra mikor próbáltam, mégsem beszélek rá senkit, hogy ne használja.
-
Picturemaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #16465 üzenetére
Nem ezt próbáltam. De ezt nem is tudom, ez már bonyolult nekem, mert hibákat, ír, meg nem tud létrehozni könyvtárakat.
Lehet, hogy eleve nem jól csinálom (tényleg nem értek hozzá):
Ebben nincs a ./configure parancs.
A make-re ezt adja: grep: /usr/include/bits/time.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
azután fut tovább, de később még több baja van. -
Picturemaker
őstag
válasz
Tisztába téve (biztosan nem voltam világos):
Látszik a fényképezőgép, de a gphoto2 expókiolvasása nem ad eredményt. Végigfut, de nincs adat, pedig a támogatási listában benne van ez a típus olyan megjegyzéssel, hogy "ptp mód". Azokon a gépeken amik "simán" csatlakoznak nincs gond. Ezért kéne ez a ptp driver. -
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #16451 üzenetére
Ja igen, tényleg..
Linkeltél egy ilyet: [link]
illetve egy Debian alapú linux mintet.~25gb gondolom bőségesen elég lesz a linuxnak, feltéve, hogy a home-ot átrakom egy másik partícióra?! (30gb win, 25gb linux, maradék szabad az ssd miatt) Egyébként ezt már telepítésnél meg kell tenni, vagy jó utána is?
-
mobidic.
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #16412 üzenetére
Köszi megtaláltam de nem indul el, a lényeg hogy ki tudtam tenni külső monitorra a képet.
Egy két alap kérdést szeretnék feltenni.
Milyen kitrjesztésűek a linuxos programok?
Mindegyik linux program elfut mindegyik linux rendszeren?
Hogy kell telpíteni a programokat ? nekem nem akarnak felemenni. -
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #16409 üzenetére
Én nagyon jót vidultam, amikor a win 7 térben megjelenített ablakváltásától el voltak ájulva az emberek, én meg vígan forgattam a kockát.
Tényleg hihetetlen effekteket hoztak létre a compizban, de ez véleményem szerint az egyszeri felhasználóknak jó, aki dolgozik a gépen, annak inkább zavaró.(#16406) rybank
Ha szeretsz kísérletezni, akkor van jó néhány ablakkezelő, ami még sorban áll.
1-2 évvel ezelőtt még ez e17-et is nézegettem. -
mobidic.
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #16390 üzenetére
Szia!
Fel szeretném tenni egy külön partícióra.
Egyszer már próbáltam nem kis adatvesztéssel járt.
Van 1db 20gb üres primary partícióm.
Egyiken a win 8 van , és annak van egy külön 100mb indító partíciója.
400gb logiai partícióm.20 gb üresre feltehetem? Milyenre kell formázni, Meg valami csatolási mappa vagy mi kellett neki mikor próbáltam.
-
MacCaine
őstag
válasz
Backtrack 5 R3, kimaradt az 5.
Mindennapos használatra is tökéletes, már több, mint egy éve van a céges gépemen BT. Annyi, hogy a menüje az ubihoz képest erősen hiányos, pár plusz csomagot fel kell rakni, ha nem csak penetration tesztre használja az ember a rendszert.
-
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #16382 üzenetére
Gnome 2 volt eleinte, persze compizzal megfűszerezve. Aztán elkezdtek zavarni a csili-vili effektek. Volt egy kis kitérő KDE 3 irányban 1-2 hónapra, aztán vissza Gnome-ra. Majd KDE4-re voltam kíváncsi, órákban lehet számolni, meddig volt fent.
Végül a gnome-shell akasztott ki. Kipróbáltam az openbox-ot és vissza sem néztem. Egyébként tényleg inkább minimalista beállítottságú vagyok. Amennyire idegenkedtem eleinte a termináltól, annyira megkedveltem mostanra. Sokszor egyszerűbb megoldani egy feladatot néhány utasítással, mint kattintgatni.
Tint2-ből egy valamit hiányolok, a futó alkalmazások csoportosítását, de már belőttem kiegészítésnek a dockbarx-et.
-
-
válasz
CPT.Pirk #16394 üzenetére
Értem én, hogy mi az a halfrolling, csak azt nem, hogy ha minden része folyamatosan frissül, akkor miért halfrolling. A rendszer frissítéseket te is csomagban kapod meg? Akkor nem sokban különbözik egy verziófrissítéstől.
De azért fura, nekem a 3.7ről nem a stabil kernel jutna eszembe. Változnak az idők. -
chab7
addikt
válasz
"már a suliban is eléggé le lettek nézve az Ubuntus emberek"
Mondhatom szép
pedig bug minden disztróban van (nem igen van az ubuntuban sem több mint másban, akkor nem használnánk megelégedve.)
Én is elfordultam tőle a unity után, de kalandozásaim közben más disztrók felé rájöttem azok sem problémamentesek. Sőt, van amit azokban nehezebb megoldani.
Viszatérve ubuntura pedig látom, hogy dolgoznak ám ezen rendesen.
Azokat a disztrókat amiket pedig próbáltam, nem sajnálom le azért mert nem jöttek be. Inkább szem előtt tarom miben voltak éppen jobbak az ubuntunál, de nem elfelejtve ám azt sem miben meg rosszabbak.
A pro/kontra arány pedig - az én esetemben - az ubuntunál a legjobb (jelen pillanatban, de természetesen ugye a disztrók folyton változnak és biztos lesz ez a jövőben másként is). -
válasz
Igen?
PPAból csak a nekem kulcsfontosságú programok frissességét állíthatom, általában több lépésben (pl stable, beta), és ha valami gáz van, visszaállhatok a repoban lévőhöz, amíg frissítés nem érkezik. Az automata frissítő sem zavar be, a PPAk nem biztonsági frissítések.Egyébként, nem értem én ezt a halfrolling mániád. Mi számít nálad alapnak, rendszernek, ami miatt nem full rolling? 3.7es (páratlan számú, dev verziós) kernelt hozod fel folyamatosan, mi ez ha nem a rendszer alapja? Akkor mi az, ami nem rolling nálad? Persze, én is felraktam a backportolt 3.5t, és a többit is fel fogom majd.
A suliról, meg a lenézésről annyit, hogy 1-2 ember elhájpolt gondolatai nem mindenhatóak. Ha bemész egy apple fanclubba, és véletlen CSAK androidod van (az iMac mellett), akkor lenéznek.
Egyes embereknek a Rolex az órák csúcsa, sosem hallottak az IWC, Patek Philippe, Vacheron Constantine márkákról. Ugyanez igaz a Merdzsóra, de hol van az akár a saját luxusmárkájához képest (Maybach)? Nálam egy-egy brand vagy ideológia istenítése nem azt mondja, hogy valami hűdekirály, hanem hogy jó a marketingje.(És hogy nagy az Isten állatkertje.
)
Visszakanyarodva a linux világába: ha valami (desktop) linux, akkor nincsenek nagy különbségek. Hiszem, hogy az Ubuntu is képes arra, amire a Debian. Azon lehet vitatkozni, hogy egyes helyzetekben melyik default config a jobb, de hogy ne legyen (mégha bonyolultabb) átmenet a kettő között, azt nem hinném.
Csak divat lett fikázni...
Amíg itt mindannyian meg vagyunk elégedve az éppen jól futó rendszerünkkel, addig egyiket sem lehet alávalóbbnak nevezni, a másikhoz képest. Inkább öröljünk, hogy egy remek, gyors, testreszabható rendszert használhatunk, mindezt ingyen. -
-
válasz
CPT.Pirk #16382 üzenetére
Ki lett adva Unityvel, és az ment. A gnome3 nem hivatalos DE rajta.
De mondhatom azt is, hogy én örülök, hogy gyorsan váltottak a Unityvel az újra, ezzel is megelőzve a későbbi gondokat. Mégha még nem is olyan a Unity, mint kéne, de a javulást látni.
2D mindenen megy, mivel a CPU számol.Ezért gondolkoztam én is sokáig melyiket válaszzam, de kb negyedévet 2Dvel, negyedévet 3D-vel bírtam ki, aztán jött a megváltás.
A 11.10-el én sem voltam kibékülve, de túléltem, és örültem, hogy nem év(ek)re ragadtam rajta, hanem fél év múlva jött az új. Mostanra (és ezekből okulva) már nem sietek annyira, figyelemmel kísérem a változásokat, de az LTS maradni fog még, és inkább egy jól beállított rendszer, a megfelelő PPAkkal, mint hogy félévente újrakonfigoljam.
-
válasz
CPT.Pirk #16352 üzenetére
Hogy annak a képet raktam bele, hiszen az van fent VBoxban.
Én is vártam fél évet, Unity 2D ment főleg addig. Hogy komoly, vagy nem komoly, ezt el lehet dönteni. Az Ubuntuban egyik verzió sem volt alap Gnome3as, így az, hogy ezek nem készültek el, ez nem csorba a kiadási ütemen. Másrészről, az alap gnome theme elkészültéről, illetve az alap indicatorok átportolásáért nem az Ubuntu felelős, vagy hogy jóval több gnome2-es ext volt, mint gnome3as akkoriban. Friss dolog volt, most már annyira nem az.
-
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #16352 üzenetére
"A Gnome3-ról meg inkább nem beszélnék, egy rövid ideig használtam, de valami kegyetlenül korlátolt DE."
Egyszerűen nem Neked való. Fanatikus QT/KDE rajongó vagy...
Ha kötekedni akarnék megkérdezném, miért korlátolt, mit nem találsz benne? Teljesen... sőt!
_TELJESEN_ át lehet szabni. Rengeteg kieg van hozzá. Akarod lyuniti, akarod Gnome 2, ha akarod XFCE... amit csak kívánsz. OK, KDE-re nem lehet szabni, én pl. ezért szeretemAz, hogy ez a Thorvalds vagy ki
mit mondott róla az megint nem lehet releváns, biztosan valami klyútí fan ő is
-
válasz
CPT.Pirk #16341 üzenetére
Nem az a lényeg, ott volt egy Xubuntu LTS, elfért ennyi memórián, és maradt is, ahogy kérted.
A 11.10 tényleg gány volt, de ez részben az Ubi hibája. A gtk3-ra való portolás nem készült el teljesen, így tényleg elég gázul nézett ki a classic gnome, én sem használtam. Azóta viszont ez is megoldódott. A memóriaéhsége sem nőtt meg nagyon, de azért valamennyivel több, ez tény.De ne az Ubit tegyük felelőssé azért, mert a gnome3 többet eszik, mint a gnome2. Ez van. Hamarosan a debiannak is döntenie kell.
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16321 üzenetére
Hát brazosom nem is hiszem, hogy elég mondjuk egy fifa 13-hoz, mással meg nem is játszok.
Arra meg itt van a Win a másik gépen.
Egyébként a Debiben ebből a szempontból teljesen igazad van, internetezésre, zenehallgatásra ilyenekre tényleg tökéletes, de mondjuk ha már komolyabb kép- videószerkesztést akarunk, vagy full hd-t lejátszani, vagy hasonlók,akkor arra azért jobb egy másik disztró.
Viszont ettől függetlenül Long Live Debian,mert én imádom!
-
válasz
CPT.Pirk #16324 üzenetére
Őrület. A gnome2nek alapból egy kevéssel kevesebb a ram igénye, mint pl gnome3nak (mármint a classicnak), és erre még ugye rájön a unity vagy a shell. Valóban több lesz. Micsoda meglepetés!
De mondok valamit, ha ezeréves csomagokkal operálnánk Ubuntun (pl 10.04 korából), akkor ott is kevesebbet kapnánk! Magic?
Éshát, xfce még mindig alternatíva. Az, hogy mennyi memórián netezel, az mindig attól függ, hogy ne indíts flash és java pluginokat.
Most is lehetne ennyi memórián gépezni, csak pl xubuntuval.
Tudnivalók: első érték Flash plugin mellett, második érték nélküle.
(sajnos most nincs vboxban gnome3 classic, hogy megmérettessük)Nem kell valakit lenézni, mert már Ubuntuval is beéri.
-
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #16328 üzenetére
A 6-os előtti telepítők még kicsit bonyolultabbak voltak, de a mostani már nagyon barátságos.
Rögtön az első képernyőnél lehet kiválasztani az xfce vagy lxde felületet, ha a delikvens nem enterezik/kattint azonnal a telepítés funkcióra hanem lentebb megy egyel-kettővel (a pontos menüpont neve nem jut eszembe, de valami advanced options szerű alatt) és ott kiválasztja, majd ezután nyom a telepítésre. -
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #16324 üzenetére
Köszi, ez szimpi
Hát, igazából ugye a Raspbian-t a Pi-n is SSH-val használom, nincs GUI egyáltalán, így valahogy az villant be, hogy ha Debian, akkor az kevéssé lesz user-friendly az asztali gépen , bár gondolom ez téves feltételezés volt.
Debiant össze lehet párosítani Xfce-vel?
Ja és még egy -számomra- fontos kérdés: SSD-re tenném, 8gb ramom van, és jelenleg úgy használom a gépem, hogy rendszer az SSD-n, az adatok egy usb3-al a gépre kötött külső merevlemezen. Meg lehet oldani ezt linux-al is, hogy az adatok a külső merevlemezre menjenek?
-
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #16321 üzenetére
"ráadásul sokkal kevesebb erőforrást eszik, mint pl. az aktuális Ubuntu." - ezt tanúsítom én is, annyi különbséggel, hogy nem sokkal kevesebb, hanem valamivel kevesebb erőforrást.
(Legalábbis ha nem az erőforrásigényes unity felületet hasonlítjuk össze valamilyen más felületet használó debiannal.)(#16324) CPT.Pirk: De miért kell mindenáron lebeszélni az embereket az ubuntu vonalról. Felteszi, ha neki is lesz vele baja akkor majd néz mást. Attól hogy neked rossz tapasztalataid voltak vele még nem kell kijelenteni hogy ördögtől való. Másoknak problémamentes.
Az xfce pedig nem snassz, egy jó téma (főtéma/ablaktéma/egérmutatók/ikonok) + kompozitás bekapcsolása és már látványos (akár mint a kde, ha már arra érted a látványosságot) miközben kevesebbel is beéri mint a kde.
-
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #16315 üzenetére
Én pedig 2005 óta használok ubuntut (az 5.10-es volt az első) és tulajdonképpen a unity megjelenéséig teljesen elégedetten használtam. Ekkor kezdtem el igazán más disztrók felé kacsintgatni. Na persze előtte is kipróbáltam egyet-egyet, de évi szinten max csak 4-5 volt, a unity utáni időszakban viszont már heti szinten kezdtem próbálgatni a többi vonalat is. De végül csak visszajutottam
igaz ehhez az kellett, hogy
a unity helyettazaz pontosabban a gnome2 helyett (mert annak maradt abba a fejlesztése) más felületet kellett keresnem, ami az lxde majd az xfce lett a végére.
Igazán ezen évek alatt csak apróbb problémáim voltak amit viszonylag hamar orvosolni lehetett. Verziófrissítések miatt is csak az első években volt összeomlásom - de amióta megtanultam hogy a home könyvtár tartalmát mentve a programok mappáit visszamásolgatva ugyanott folytathatom a munkát ahol tartottam, már ezek az összeomlás-veszélyek sem érdekelnek, de már nem is találkoztam ilyennel régóta.Különbözőek a tapasztalatok, olyan ez mint az életben minden más is.Az egyiknek bejön, a másiknak nem.
Gondoljunk csak a nőkre. Lehet nő témában is más lenne a véleményünk és a szimpatizáltdisztró(bocsánat hölgyeim) típus/alkat/stílus.
(#16318) CPT.Pirk: Pedig nekem van egy pár amit netről töltök (azon kívül hogy a tárolókból is a netről töltöm ugyebár
, csak hát a kérdező is úgy értette, hogy az alkalmazás weboldaláról közvetlenül letöltve.
Többek közt az operát és a skype-t is mindig közvetlen a weboldaláról szoktam leszedni (első alkalommal, azután már bekerül a tárolója is és frissít.) -
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #16313 üzenetére
Jelenleg a másik partíción debian van, de megmondom őszintén, desktopnak nincs olyan kellemes mint az ubuntu. Többet kell reszelgetni beállítgatni - helyenként kínlódni valamivel, hogy ugyanaz menjen ami ubuntun alapból megy. ha meg már reszelgetés állítgatás akkor inkább az arch meg ymajd a helyére.
Na és nekem desktop felhasználás kell, hiszen egy darab saját gép (laptop) van és azt használom, semmi szerver semmi nagyobb hangvételű dolgot nem csinál a gép. (Ha specializált feladata lenne más lenne a rendszer is - de akkor a tudásom is)
Ha meg nem a saját gépem akkor meg főleg ubuntut rakok mert pont ez a lényeg egy (nem is írom, hogy kezdő, mert muter, nagymuter, sógornő stb sose lesz haladó, csak felhasználó) sima felhasználónál, hogy legtöbb dolog menjen simán, vagy ha valami segítség kell akkor az fél perces telefon segítséggel elnavigálható legyen menüben. -
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #16309 üzenetére
Na látod, éppen ezért van az, hogy teljes körűen nem lehet ezt a disztrót ajánlani (és azért nem is szoktad) kivétel nélkül mindenkinek
de már én is gyanakodni kezdtem, hogy kapsz érte valamit
Viszont hiába van már nagyon sok mindenkinek erős friss hardvere, irtózatosan sokan vannak kisebb szerényebb gépekkel. Főleg linuxos körökben, mert ugye aki linuxot használ az olyan dolgokat csinál nagyrészt a gépen amihez elég egy szerényebb vas is.
Értem ezalatt, hogy kinuxon a játszósok is kevesebben vannak, ami ugyebár a nagy előrevivője a hardver fejlesztésnek.
Az én thinkpad r52-esem is még bőven nyújtja munkára amit elvárok tőle, max a csillivilli ablakkezelőkkel gyűlik meg a baja, de azokat így nem is használom.
Egy szónak is száz a vége (vagy pont fordítva) a lényeg hogy a chakra azért inkább egy bizonyos réteg igényeit kielégítő disztró, nem olyan amit mindenkinek nyugodt szívvel lehet ajánlani (na ide milyen szmájlit tegyek?
vagy
vagy
)
(#16311) ViZion: Na az androidos appok futtatása nagyon nagy lenne, és valóban sokakat húzna linux irányba. (Itt szintén megint sokat dob a latba a játék appok használata)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Samsung DM48E 48" LED Monitor
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged