- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mindig tetszettek az ilyen ötletes egyedi valamik, anno Lathronos ft mixei is tök jók voltak!
Egyébként, ha akarsz a perzisztenciából egy modult (sb=Slax Bundle) csinálni, akkor el kell navigálni a
/run/initramfs/memory/data/modules mappába és ott kell kiadni a sudo sevechanges izeebizee.sb parancsot.Atyaég, már megint olyanokat írsz, amiből betűt se értek!
A linkek jól jöhetnek még, az ilyeneket mindig elmentegetem, mert később vissza tudok emlékezni, hogy vannak ilyenjeim, ha olyan témával találkozom.
Kernelfrissítést talán kerülni fogom, ha ilyen trükkös! Viszont ha meglesz a kopasz pendrive, tényleg kipróbálom ezt a perzisztens módot, soha nem próbáltam ki, pedig hasznos az tuti! Ja és ez a tartalék pendrive is igen strapabíró darab, bírni fogja a gyűrődést, igaz nem fogom agyonhasználni szerintem....
Ja szedjél le egy htop progit a sinaptic-kal, az jól jöhet Load to ram opció esetén.
Most is azt akartam indítani elsőnek, de persze a
is jó volt kicsit átállítva1, t, m gombokkal.
-
Csak megtörtem a jeget, a majd 10 éve kizárólag csak iso-k felírására használt 32gigás pendrive-ra ügyeskedtem fel ezt a csodát, de mindkét particiót megcsináltam és simán bebootolt. Van egy kopasz pendrive-om, arra akartam felrakni, az csak 16GB, 4gigással nem szenvedünk.
Viszont szerintem a perszisztens része lehet hasznos, az első live-nak tűnik, azzal ugyanott vagyok, mintha lenne rajta egy Mint Cinnamon live, viszont a Fresh boot vagy micsoda az nekem nem jött le, miben különbözik az első sortól a bootképernyőn!
Ez elég durva, hogy SSD-vel nem működik, de ez van. Elég csúnya Debian XfCE jellege van a Cinnamon után, de a hasznossága a lényeg!
Viszont a wifi elcsípése ugyanolyan nyögvenyelős volt, mint egy hete a Debian-nal, nem tudom mi a fene lelte ezeket, eddig csak Archklónok csinálták ezt a beta iwlwifi-vel.
load to ram opcióval nem találkoztam! 12GB RAM van a gépben most amúgy. Ja és nem is így néz ki, mint a (#86367) képein!
No de megoldottam, sikerült indítani is, egész jó kis svájcibicsakot lehet csinálni ezzel, jó munkát végeztél!
-
Ó...értem, fene se emlékszik már, pedig több fájlt elolvastam, de amit itt írtál hsz-ben azokból egy betűt nem értettem, viszont beugrott, hogy anno ezt már pendrive-on anno sikerült megcsinálnom, ezért nem is foglalkoztam ezzel a hibarésszel. Ráadásul a root Nemoban alapból van terminal rész és ott használtam a parancsokat és azt hittem valami gubanc onnan ered és azzal bíbelődtem egy órát legalább. De legalább az akkor rendben van...ezerévente egyszer csinálok ilyesmit, szóval nem csoda, hogy rossz irányba indultam a hibakereséssel.
No mindjárt jobb egy fokkal! Viszont most nincs csak ext4 particióm, de szerintem a fat32 nekem nem is kell, mivel nincs UEFI....
Nem csuklottál amúgy utóbbi 2 órában?
Egyébként ettől függetlenül gratula a művedhez, nem kevés bíbelődés lehet benne, talán flexelés nélkül is ment....
Próba megvolt, nem látja az eszközt, de rémlik, hogy valamit át kell másolgatni a fat32 mappába, akkor azt csak kell kreálnom újra....
This sets the USB to boot and exposes the EFI folder next to the linux folder.
Now copy the latter EFI folder to the Fat32 partition. Then you can empty the previous EFI folder.Ez is megvolt a kreált fat32 particióra....ugyanaz, boot és nem látja BIOS csak az addigi boot eszközt!
Csak legacy gépen nem akarja.....
-
Próbálgatom, de nem akarja...végül a régen már bevált módon csináltam egy USB házban lévő SSD-ről, de valami nagyon nem kóser.
Az adott mappában akár root akár normál terminalból csinálom, ezt dobja:
$ sudo ./bootinst.sh
./bootinst.sh: 18: ./extlinux.x64: Permission denied
Error installing boot loader.
Read the errors above and press enter to exit...Megnéztem a pár évvel ezelőttit, ott működött:
root@ubymint19cv2:/media/ubyegon/PENDRIVE/slax/boot# sudo chmod a+x ./bootinst.sh
root@ubymint19cv2:/media/ubyegon/PENDRIVE/slax/boot# sudo ./bootinst.sh
* attempting to install bootloader to /media/ubyegon/PENDRIVE/slax/boot...
* setup MBR on /dev/sde
* set bootable flag for /dev/sde1
Boot installation finished.
Press Enter...Valamelyik leírásban hiba lesz! De szerintem anno egyetlen ext4 particiót csináltam, most meg van pluszban egy fat32 is...már kétségeim voltak, mikor olvastam az EFI-t, ilyenek ellen be van oltva a HP 8570p.
Most csak ext4 particiót csináltam, de az eredmény ugyanaz:
root@Mint-C-20:/media/ubyegon/2a3cf5c2-9f09-402f-6d18-5c8f33d75c24/linux/boot# chmod a+x ./bootinst.sh
root@Mint-C-20:/media/ubyegon/2a3cf5c2-9f09-402f-6d18-5c8f33d75c24/linux/boot# ./bootinst.sh
./bootinst.sh: 18: ./extlinux.x64: Permission denied
Error installing boot loader.
Read the errors above and press enter to exit...extlinux.x64 valahogy nem akarja az igazságot!
-
-
Ueda
senior tag
(Nemtudom, hogy ez igaze ?)De 4,4 GiB (4 683 182 872) méret kaptam .
Freearc next 0.11 innen : https://encode.su/threads/2621-FreeArc-Next?highlight=freearc
A linuxos változatot használtam (futtattási jogot adtam neki, majd beraktam egy elérési útba (path-ba)).$ fa a teszt1.fan -dup -m=xtor PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage\(221103\).img
Scanning: 16,173,498,368 bytes in 0 folders and 1 files (RAM 3 MiB, I/O 0.000 sec, cpu 0.000 sec, real 0.000 sec)
Compress with 4x4:tor
Using 4 threads * 141mb + 10 * 16mb I/O buffers = total 724mb, 48b..4kb.. chunks. Prefetch 256mb using 1 thread
100%: 16,173,498,368 -> 4,662,122,362: 28.83%. RAM 71 MiB. I/O 11.136 sec, cpu 214 MiB/s (72.141 sec), real 253 MiB/s (60.989 sec) = 118%
Archive directory: 21,060,510 bytes. Decompression memory: 3,433 + N*52 = 3,484..3,638 MiB
Beállítások jelentése :
fa : program neve, freearc
a : add
teszt1.fan : tesztfájl neve (azt hittem többet kell majd bírkózni vele)
-dup : deduplikáció kb. azt jelenti, hogy "végtelen" ablakméret
-m=xtor : a tornádónak a többszálas változata (4x4 fent), a sima tor az 1 szál lenne
és az utolsó a fájlnévTesztelés.
$ fa t teszt1.fan
Testing 16,173,498,368 bytes in 0 folders and 1 files
100%: 4,662,122,362 -> 16,173,498,368: 28.83%. RAM 0 / 3,433 MiB. I/O 4.308 sec, cpu 1227 MiB/s (12.569 sec), real 1153 MiB/s (13.378 sec) = 94%
Jó lett, mert kitömörítettem máshol és a crc ellenőrzés megegyezik.
Kibontás :
$ fa x teszt1.fan
Extracting 16,173,498,368 bytes in 0 folders and 1 files
100%: 4,662,122,362 -> 16,173,498,368: 28.83%. RAM 0 / 3,433 MiB. I/O 73.182 sec, cpu 386 MiB/s (40.005 sec), real 81.1 MiB/s (190.127 sec) = 21%
sha-1 : 1fda8571d7a6622e5eb10dc3ef09c8df2fb59799
-
Ueda
senior tag
Tömörítés szempontjából lettem kiváncsi rá. Az első 2 kisérletnél nem sokat nyertem.
$ zstd --long=30 PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage\(221103\).img
PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img : 87.04% ( 15.1 GiB => 13.1 GiB, PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img.zst)
$ zstd -11 --long=30 PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage\(221103\).img
PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img : 86.93% ( 15.1 GiB => 13.1 GiB, PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img.zst)
Majd 1 GB -al kevesebb. Beállítások jelentése : -11 közepes tömörítési szint -T0 összes szál --long=31 maximális 2 GB ablakméret, a --long=30 (fent) 1 GB jelent.
$ time zstd -11 -T0 --long=31 PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage\(221103\).img
PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img : 80.75% ( 15.1 GiB => 12.2 GiB, PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img.zst)
real 5m57,528s
user 20m26,921s
sys 0m29,819s
Tesztelésnél (kicsomagolásnál) figyelni kell (, a --long kapcsoló nem alapértelmezett, később rakták bele).
$ zstd --test PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage\(221103\).img.zst
mage(221103).img.zst : Decoding error (36) : Frame requires too much memory for decoding
mage(221103).img.zst : Window size larger than maximum : 2147483648 > 134217728
mage(221103).img.zst : Use --long=31 or --memory=2048MB
Így már jó.
$ time zstd --test --long=31 PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage\(221103\).img.zst
PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img.zst: 16173498368 bytes
real 0m24,977s
user 0m5,456s
sys 0m8,796s
A (linuxos) 7z -nek nem okoz gondot.
$ time 7z t PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage\(221103\).img.zst
7-Zip [64] 17.04 : Copyright (c) 1999-2021 Igor Pavlov : 2017-08-28
p7zip Version 17.04 (locale=hu_HU.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,64 bits,4 CPUs x64)
Scanning the drive for archives:
1 file, 13060848954 bytes (13 GiB)
Testing archive: PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img.zst
--
Path = PeppermintXfceDebianSlaxDiskImage(221103).img.zst
Type = zstd
Everything is Ok
Size: 0
Compressed: 13060848954
real 0m26,394s
user 0m4,105s
sys 0m6,190s
-
-
-
csixy
addikt
Sziasztok. Csináltam egy működő Live-linux képfájlt egy telepített Peppermint Xfce (lényegében debián)distróból. Nem telepítő, csak egy élő, lényegében Slax linux. Live-linux kit segítségével készítettem és a livelinux rootcopy /usr/bin/ 8darab scriptje meg lett csinálva egy slaxosító.sb modulnak és ez is bele lett téve a modules mappába, igy már úgy customizálható, ahogy a Slax honlapon le van írva. 64 bites rendszer. Ext4-es fájlrendszerre telepítettem, azért hogy a changes mappába fastruktúra szerint tudja menteni a változásokat (ez a perzisztenciája). A második partíció Fat32-es, ez teszi lehetővé, hogy az UEFI bootja is működjön, az MBR-ben pedig ott van a Legacy boot. Bootolható mindenhogy , ahogy a Slax linuxot lehet (persistens módban, tiszta indítással a perzisztencia mellőzésével,debug is van és Load to RAM opcíóval is, ilyenkor villámgyors). Minimálisan legalább 6 Giga RAM kell neki, ha a RAM-ba töltjük, de még 8Giga esetén is ki tud akadni, ha például eliindítjuk a genslaxiso parancsot, 16 giga RAM-mal viszont nem tudtam lefagyasztani, ezért ajánlatos 8 Giga RAM esetén a bebootolás után a saját Gpartedje segítségével még bekapcsolni valahonnan a 8Giga RAM-hoz még legalább 8Giga swap partíciót.
A júzer az user és a jelszó passwd. Sudo működik űgy ahogy egy telepített linuxnak kell, alapból tehát nem root módban fut, mint a sima slax.
A képfájlt a Lemezek (Gnome-disk utility) alkalmazás segítségével készítettem és ezzel is pörkölhető vissza. Legalább 16 Gigás eszközre lehet felírni, de csak vagy pendrájvra, vagy régifajta (nem scsi) SaTA , vagy PATA csatolós USB-s HDD-re. SSD sem fog menni!!! Zip-be tömörítve töltöttem fel a MEGA-ra , mert így nyertem 2 Gigabájtot. A neve sajnos aposztrófban van, mert zárójelet sikerült raknom a nevébe, de ez nem zavarja a mőködést. Letöltés után ki kell tömöríteni akarmi.img fájlba (16,2 Gigabájt , ellenőrző összeget sajnos nem csináltam). A letöltés elérhető itt: [link] . A nagy fájlméret miatt a MEGAsync-et fogja javasolni, vagy chromium böngésző használatát a firefox helyett. Szerintem kerek lett. Szánjatok meg és nézzetek rá. Köszönöm !!! -
törölt tag
Hát nem tudom, ha simán másolok grafikus felületen, jobb klikk menüvel. Akkor sem lesz idézőjel. [APOSZTRÓF = ' ' IDÉZŐJEL = " "]
michael@hpzbook:~/Letöltések/lmde
$ ls -l
összesen 2013276
-rw-r--r-- 1 michael michael 93 okt 9 11.41 checksum
-rw-r--r-- 1 michael michael 2061582336 okt 9 11.42 lmde-5-cinnamon-64bit.iso
drwxr-xr-x 2 michael michael 4096 nov 4 09.46 másikmappa
michael@hpzbook:~/Letöltések/lmde
$ cd másikmappa/
michael@hpzbook:~/Letöltések/lmde/másikmappa
$ ls -l
összesen 2013268
-rw-r--r-- 1 michael michael 2061582336 okt 9 11.42 lmde-5-cinnamon-64bit.iso
michael@hpzbook:~/Letöltések/lmde/másikmappa
$
Szerintem a zárójeles rész a fájl névben, az okozza az idéző jelet.
-
-
Apa kezdődik!
Igaz a magam lovát ütöm de nem megoldás átklónozni a penre, előre előkészített partíciószerkezettre és az EFI-be beszögelni az indítóját?
Te nagymestere vagy az MBR mókolásoknak, azt simán megoldod és akkor elindul bármin.
Vagy a konzerv alatt passzív rendszert értesz, ISO szerűség, vagy hogy? -
-
törölt tag
Egy ElementaryOS-t pl. így biztos nem raksz fel, mert a 100MB efi partíció kevés neki. Ezen a ponton tovább se megy a telepítő. Egyébként tudom, amit írsz. De nekem unszimpatikus a Win uefi partícióján közösködni. Semmi nem tiltja egy lemezen több uefi partíció használatát.
Tomi azt kérdezte, hogy én hogy csinálom. Így. -
apszi
őstag
Szia!
Megcsiináltam amit írtál, sőt a végén nekifutásból toltam az entert, hogy elég nagy legyen, de ugyanúgy a speciális menü alatt lévő verziókkal tudom csak elindítani...ami nekem nem baj, persze más kérsdés, hogy rendszerszinten ez mennyire normális, de nagyin köszönöm a segítséged.
#85947tordaitibi
De de, azt is csináltam.Azért köszönöm neked is.
-
[Nekem lassan 2 éve ilyen van]
Benne egy 1TB m2 WD ssd. Mindent tud, trim, egyebeket, kicsi, zsebrevágható. -
törölt tag
Nekem van egy EMTEC X200-as külső SSD-m. Itt az infó róla.
michael@hpzbook:~
$ sudo hdparm -I /dev/sdc
/dev/sdc:
ATA device, with non-removable media
Model Number: SATA SSD
Serial Number: A0910718148000042587
Firmware Revision: SBFM61.5
Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0
Standards:
Supported: 11 10 9 8 7 6 5
Likely used: 11
Configuration:
Logical max current
cylinders 16383 16383
heads 16 16
sectors/track 63 63
--
CHS current addressable sectors: 16514064
LBA user addressable sectors: 268435455
LBA48 user addressable sectors: 500118192
Logical Sector size: 512 bytes
Physical Sector size: 512 bytes
Logical Sector-0 offset: 0 bytes
device size with M = 1024*1024: 244198 MBytes
device size with M = 1000*1000: 256060 MBytes (256 GB)
cache/buffer size = unknown
Form Factor: less than 1.8 inch
Nominal Media Rotation Rate: Solid State Device
Capabilities:
LBA, IORDY(can be disabled)
Queue depth: 32
Standby timer values: spec'd by Standard, no device specific minimum
R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16
DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
Cycle time: min=120ns recommended=120ns
PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns
Commands/features:
Enabled Supported:
* SMART feature set
Security Mode feature set
* Power Management feature set
* Write cache
* Look-ahead
* Host Protected Area feature set
* WRITE_BUFFER command
* READ_BUFFER command
* NOP cmd
* DOWNLOAD_MICROCODE
SET_MAX security extension
* 48-bit Address feature set
* Device Configuration Overlay feature set
* Mandatory FLUSH_CACHE
* FLUSH_CACHE_EXT
* SMART error logging
* SMART self-test
* General Purpose Logging feature set
* WRITE_{DMA|MULTIPLE}_FUA_EXT
* WRITE_UNCORRECTABLE_EXT command
* {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands
* Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
* Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
* Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)
* Gen3 signaling speed (6.0Gb/s)
* Native Command Queueing (NCQ)
* Phy event counters
* READ_LOG_DMA_EXT equivalent to READ_LOG_EXT
DMA Setup Auto-Activate optimization
Device-initiated interface power management
* Software settings preservation
* DOWNLOAD MICROCODE DMA command
* SET MAX SETPASSWORD/UNLOCK DMA commands
* WRITE BUFFER DMA command
* READ BUFFER DMA command
* DEVICE CONFIGURATION SET/IDENTIFY DMA commands
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
Security:
Master password revision code = 65534
supported
not enabled
not locked
not frozen
not expired: security count
supported: enhanced erase
20min for SECURITY ERASE UNIT. 60min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
Checksum: correct
michael@hpzbook:~
$
-
Alakul ez, már csak ezek a vad színek....azt a default terminalt nagyon nem kedveltem, kb használhatatlan volt, nem kell ennyire csicsának lennie egy terminalnak, de ezzel a Nemo-val jól megzavartál, nem gondoltam, hogy KDE-re könnyen felmegy. Kicserélem én is akkor majd a terminal-t meg a fájlkezelőt. No várjunk, a fish az a shell a bash helyett, a terminal az a konsole! Ne zavarj össze!
Arra vagyok még kíváncsi, hogy 32GB RAM mellé csinál 32GB zram-ot nálad? Mondjuk túl sok értelme nem lenne, az tény. Abban az Assistant segédben láttam, hogy elég sok GTK-s program van, igaz régóta tudják egymás dolgait kezelni a QT meg a GTK....
Gondolom ezeket is megtaláltad már...
USB 3.0 külső házak vezérlőinek jellemzői Linux alatt
Live Linux használata külső merevlemezek teszteléséhez
Ennek a topiknak az Összefoglalójában van táblázat külső házakról, chip, UASP, etc...
-
growler
őstag
Ugye tudod hogy ha nem "gyári" USB-s az SSD, hanem valamilyen 2.5'-os
házba Te tetted az SSD-t, akkor nem mindegy hogy milyen a ház.
Csak UASP és trim támogatású ház megfelelő !
A másik: Arch alapú kiadásokon külön engedélyezni kell az fstrim.timer-t.
sudo systemctl enable fstrim.timer --now -
Nekem is sok a KDE, de ennél a Garudánál egyszerűen ez a csúcs, a többi verziót csak a játék kedvéért csinálták! Cinnamonnal meg se akartam nézni, de mivel mindketten azt raktátok fel, rápillantottam.... nem kellett volna!
Igaz Cinnamon nekem csak a Minttel elképzelhető!
-
K0zm0
aktív tag
-
Valamikor nagyon szimpi volt a Manjaro, de aztán a boot-b@szakodása miatt kezdtem végleg kerülni.
Rohadt bosszantó, én is azért dobtam mindig, most még várom, hogy a Mint frissítsen kernelt és megnézem, meghal-e újra ettől a Manjaro!
A folytonos mentegetésekeket is ki lehet belőle iktatni? Új mint esetén is első dolgom, hogy synaptickal leszedem a timeshiftet.
Szerintem ki lehet iktatni a mentéseket, a Mint-nél se alkalmaztam soha. Amíg Garuda futott és nézegettem a dolgait, semmi jele nem volt, hogy egyáltalán fenn lenne a Timeshift, magától nem is mentegetett semmi. Az is lehet, hogy a tweak résznél vagy más bejelölős opcióknál kell aktiválni a rendszeres mentéseket, de ezzel még tényleg nem találkoztam. Majd nekiugrok megint valamikor és minden opciót tüzetesen átnézegetek, de szerintem nyugodtan felrakhatod, nem fog mentegetni!
Még az is felmerül most bennem, hogy maga a Timeshift is BTRFS automentésre volt bekonfigolva és mivel ezt kilőttem a rendszer alól, ezért nem is menteget, arra emlékszem, hogy volt néhány almenü, ami kifejezetten BTRFS-sel kapcsolatos beállításokkal foglalkozott, nyilván ezeket meg se néztem.
Csak mondom, az AUR helper neve Chaotic-AUR....csak, hogy tudd mi történik, ha használod!
... A pamac-aur nem egy sima pamac, hanem egyben aur helper is és ugye azért pamac, hogy grafikus is. ... Hát ... ezért.
Aham, értem....vagyis kezdem érteni, de nem vagyok egy Archklón-zseni, így nekem már az is valami, ha a pacman meg a pamac közötti különbség felvillan az agyamban!
Ezért volt tán kis képzavar e témában a kérdéseimben. Nem ritka nálam az ilyen.
-
törölt tag
Szerintem az Edeavour-ben meg
paru
a parancssoros aurhelper, ha jól emlékszem.
De amúgy jellemző ez apamac-aur
éslibpamac
anomália, más rendszeren volt nekem is. Jobbára ezt inkább csak grafikus frissítés jelzőnek meg gyors aur csomag keresésre használtam már uóbbi időben. A rendszerfrissítést meg terminálból, bármelyik aur helperrel.trizen -Syu
,yay -Syu
stb.... . Mindegyik lefuttatja a teljes frissítést. AUR csomagot meg terminálból telepítek. -
Warton
őstag
Ez a Pisi Linux?
-
törölt tag
Nagy valószínűséggel a pamac azért nem megy jól a tea disztrón. Mert nincs felkészítve a sudo használatra. Csak su-val tudsz rootra váltani, nincs is telepítve a sudo. Ha felrakod a sudo-t lesz sudoers fájlod, de nem lesz sudo csoportod. Csinálni kell, hozzáadni a usert. Alapból wheel csoportban van csak a user. Továbbá szerintem kellenek más csoportok is a rendszergazda jogú sudos usernek. Más Arch rendszerrel most nem néztem össze. Meg a default Fisch shell is bekavarhat, nem Bash a default.
Ettől függetlenül én elboldogultam vele, van Yay aurhelpernek. -
Annak a csoda török disztrókának repüljpáva akkor!
Distrowatch-on még a jelentkezők között sincs...egyébként a múltkor felrakott Manjaro KDE-n most megnéztem, milyen packagemanager van és képzeld, pamac! Úgy lenyomott 1giga frissítést és utána AUR-t teszteltem a kedvedért, egy vivaldi-snapshot ment fel, semmi gondja nem volt. Konklúzió tehát, a pamac jó*, a TerekArch nem annyira.
*tény, hogy ez Manjaro devs által simogatott csomag...
Gond egy szál se, épp egy Garuda Wayfire-t néztem meg, ami egy 3D Wayland compositor-ral megáldott égedelem (tényleg az, minden ablak lángolt bezáráskor), no szóval itt amikor a wifi password-ot akartam beírni, a fájlkezelő ugrott fel a networkmanager helyett!
Viszont van egy Garuda KDE Lite edition, no ebben még böngirnyó sem volt alapból, de itt is a pamac intézte a Firefoxot! Mikor végzett, felugró ablak mondta, hogy reboot kéne, rányomtam.....hát ugye abban a pillanatban ugrott be, hogy ez live futáson van!
Szóval a pamac mindkét helyen jól szuperál!
vagy...
5 Great AUR Helpers for Arch Linux
Egyébként Manjaro KDE egész gyors még öreg HP 8570p-n is!
systemd-analyze
Startup finished in 3.561s (kernel) + 1.625s (userspace) = 5.187s
graphical.target reached after 881ms inCsak az az idióta konsole ne lenne, tök idiótán húzza szét a szavakat....
-
-
zoltanz
nagyúr
"De akkor a 64 bites linux fel kellene, hogy vegye a grub menüje harmadik sorába a windowst."
Kellett volna igen, jó esetben szokta is. De a Windows rendszerpartícióját nem ismer fel a
gpart unknown
-ként definiálja fájlrendszer típusát.
Érdekes mert a rendszerindítótntfs
-ként renben hozza. (nincs semmi extra amúgy raid, titkosítás stb) -
Warton
őstag
Teljesen komolyan gondolom most is. Én alap dolgokra használom a számítógépet: youtube bámulás, szövegszerkesztés, táblázatozás, zenehallgatás, fényképek/RAW szerkesztése. Múltkor kellett videót vágnom és teljesen ledöbbentem a kdenlive-on, hogy van ilyen ingyenes progi linuxra és használható.
A különféle játékok elindításán túl eddig még nem nagyon volt olyan feladat, amit linux alatt ne tudtam volna linuxos programmal megcsinálni.
De alapvetően én magamról beszélek, ha valaki ragaszkodik wines programokhoz és el tudja őket indítani.... hát felőlem aztán csinál, amit akar.
-
Pls. elvonatkoztatni kicsit a konkrét progitól
A gondolat arra vonatkozott, hogy van, aki ha kell valamit csinálni, akkor megnézi, hogyan lehet azt azon az OS-en, ami előtt ül (vagy ülni fog), meg van, aki azt várja el, hogy egy gombnyomásra egyszer csak menjen minden anélkül, hogy gondolkodnia kelljen. Magától meg semmi nem működik, így az utóbbi mindig szívni fog. -
Warton
őstag
Én is szeretem a Linux disztribúciók konzisztens működését.
Nem akarok semmi jó elrontója lenni, de ha zenét akarsz hallgatni akkor a nuclear progit tudom ajánlani, csak nem kell letöltögetni a számokat a lemezre. De ha mégis, offline-ba is akarsz hallgatni akkor is van rá letöltési opció a programban, de én még nem próbáltam.
AUR-ból simán letölthető, LinuxMintesek meg majd megoldják valahogy a telepítést.
-
Warton
őstag
Ezt mondjuk nem értem mi olyan bonyi, mp3 letöltés:
youtube-dl -x --audio-format mp3 link
Manjaro alatt a linket 'aposztrófba' kell tenni, mert különben nem megy, más linuxokat nem tudom, windows alatt nem kellett aposztróffal szarozni. Ilyenkor home-ba tölti, valahogy meg lehet adni neki, hogy hova töltse, de eddig még nem vettem a fáradtságot kideríteni hogyan.
-
-
-
-
törölt tag
Igazából 2 uefis noti közt hurcibálom, vagy ritkábban még egy harmadik is beesik. Végül is van egy legacy-t is tudó régebbi notim is, amit már nyugdíjaztam. Viszont bíbelődni jó lesz az ajánlásod.
Ha már itt vagyunk a külső SSD témánál. Valamelyik topikban volt róla szó, hogy kimennek-e a trimm parancsok az usb vezérlőn vagy nem. Arra volt ott okosság, csak nem találom.
Ami most van az egy EMTEC X200 USB3.1/mSATA [link] . De van még másik SATA/USB házam is, meg SATA-s SSD-m is. Aztán arra is jó lenne ránézni. -
PoP OS épp a Dell Precision M4700-on volt kipróbálva a Quadro K2000M miatt, de a HP-n tuti nem hagynám a BIOS upgrade-et, alapból egy kényes picsa ezen a BIOS.
Okozott félóra fejvakarást pár éve, mikor seképsehang lett a gépnél BIOS állítgatás után, mikor 850 EVO meg 860 EVO SSD-ken tesztelgettem valamit, szóval ez már ezzel a BIOS-szal megy nyugdíjba!
Féléve meg a Dell-re tettem valamiért egy Ubuntu 22.04-et és kiírta, hogy a legacy install nem javasolt, ha nagyon akarom, saját felelősségre továbbléphetek! Idióta OS, mindtha nem saját felelősségemre raknák fel bármit is a gépekre....
-
Próbáld ki, könnyű azt mondani...de eskü felveszem a várólistára, már egy hete ki akarom próbálni a Kaisen Linuxot, de 3. hete nem tudok dógolni, mert hol én egerészek vidéken, hol a vidéke rokik ejtenek útba, szóval most nagyon pihennem kéne, távfőnök szerint meg a munka frontja lenne már a jó irány.
De mivel ez a Porteus is ír menzetságű, megnézem, ezeréve nem láttam systemd nélküli disztrót úgysem, bár ez az ismeretlen csomagkezelés....atyaég... No majd átnézek a topikjába!
És még mindig nincs sehol a Mint 21 iso-ja.
-
Lehet, hogy ezért félsz tőle? Hát még élsz nemdebár?
No igen, még élek, de lehet abban valami, amit mondasz, a vénasszonyok főzeteitől alapból ódzkodom, szóval így sem nőtt a vágyakozás a kavi után!
Szerintem amíg valami nem kóros méreteket öltő, addig nem érdemes beavatkozni a természet működésébe. Az agyi kapacitásom is ilyen szerintem, anno vettem észre, minél többet tanultam, annál jobban fejeltettem, mióta nem tanulok, ez nincs. Meg amúgy mindent is tudok én már!
-
Cavinytonyt....óóó én a saját agyamat biztosan nem nyírom ki mindenféle gyógyászatinak mondott hatóanyagokkal, amit elfelejtek az, nem annyira fontos. Ha mégis, akkor így jártam, belefér, úgyis romlik idővel ebbéli állapota mindenkinek. Cavinton meg csak bekavar a dementio megfelelő időben történő felismerésébe, szóval veszélyes ez így! De nyilván Te ezt sokkal jobban tudod nálam.
-
fatpingvin
addikt
-
-
-
Vasti74
senior tag
Az szép kis masina lehet!
Én a kis EliteBook 840-eket 200€ körül vettem: az egyik FullHD IPS érintőkijelzős :-) A másik nem érintős, de a nagyobbik lányom azt mondja nem is használná... Tényleg eléggé koszolódik a kisebbiknél ;-)
Nagyon tetszenek nekem szakmai szemmel! Piszkosul könnyű és masszív gépek, és kb. az egész alja levehető egy retesz elhúzása után: alatta ott van minden kiterítve, jól hozzáférhetően, amihez az ember nyúlni akar valamiért, és a procihűtőt is ki lehet takarítani.
Régen amennyi elmebeteg megoldást láttam az olcsó és közepesen drága laptopoknál, ez egy csoda ;-) -
Vasti74
senior tag
10 éve még a szinte alap kategóriában is jó gépeket lehetett kapni szerintem... Ez mára eléggé megváltozott.
De már régóta azt ajánlom mindenkinek, hogy az új hulladék helyett (hacsak nem pizsok sok pénz áll rendelkezésre egy csúcs új gépre) keressen inkább valami jó levetett üzleti masinát. A gyerekeknek is azt vettem laptopból meg asztali gépből is: hibátlan állapotban vannak (a laptopokat szerintem sokszor irodában használják, dokkolón) , és ég és föld a minőség egy gagyi géphez képest. Nekem a 10 éves laptopom egy Lenovo B590, a lányaimnak meg HP EliteBook 840 G2-ket vettem pár éve: azért a Lenovo egy puha műanyag vacak, na ;-) A kis HP-k nagyon szép és masszív gépek (igaz, az új áruk sem volt semmi)
Ezért is írtam, hogy hirdetési oldalakon érdemes gépet keresni - félreérthető volt, mert a használt prémiumokra gondoltam ;-) -
Ugyeugye írtam pár hete hogy mennie kéne ennek a Systemback-kel.
Költői kérdés, ez így mire jó? Igaz nem mindennek kell értelmét keresni de ez egy teljesen statikus valami. Nem tud semmit elmenteni.
Vagyis ideális anonim felhasználásra, full nyom nélküli működés. Viszont ere jó egy live rendszer is. Bár azt meg nehéz vagy nemleges szoftverezni. -
Én már nem tudom felidézni ezt a Linux Lite nevű disztrót, de tuti nagyon rövid találkozásunk volt. A Q4OS az meg főleg nem kezdőbarát, soha nem jövünk rá, hogy a kolléga honnan a ragyából húzta ezeket elő, főleg úgy, hogy itt kapott normális javaslatokat. Hacsak nem Tibi komám öcséje és fel van bujtva, mintegy promózandó az új blogtopikját, ami egész olvasmányos az eddigiekhez képest.
Nem is galádkodtam még oda.
pici promó ide is:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged