Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel topik
- Milyen robotporszívót vegyek karácsonyra? (2025)
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Telekom mobilszolgáltatások
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Smiley
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Persze azt hozza kell tenni, hogy ebben az esetben erdemes ki kommentezni az fstab-bol a swap resz, ha mar korabban be volt kapcsolva.
A hibernalas jo kerdes, google alapjan mukodhet a dolog. Ki kellene probalni, amugy ssd mellett meg semmi ertelmet nem latom, kb 5 mp a bootido, azert ez belefer.
-
Smiley
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Persze ertem a terkepes peldat, de ez nem egy olyan bonyolult dolog, amit egy kezdo ne tudna elvegezni. Mivel csak Ubuntu van most nalam virtualisan, ott tudtam kiprobalni... konkretan annyit kellett csinalni, hogy:
sudo apt-get install zram-config
Majd egy ujrainditas es mar automatan be is allitotta magat. Gondolom a tobbi distro alatt se lehet ennel sokkal bonyolultabb. Aztan ha a kezdo ezutan szeretne jobban elemerulni benne, akkor mar lehet turkalni a zram config-ot. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Én újabban úgy csinálom, hogy az első két partíció a windows 10-é, a harmadik az /ADAT (ez NTFS csakazért is) és ebben van a Letöltések mappa és a negyedik (ez kiterjesztett) a linuxé benne a logikai / és a logikai swap partíció. A linux letöltései is a /ADAT partíció Letöltések mappájába vannak irányítva. Tudom hogy eretnekség linuxban NTFS partíciót használni , de én ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Hozzáteszem, hogy nem sokat torrentezek, és csak "hivatalos" célokból torrentezek.
-
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mekkora minimum hely szükséges a rendszernek? Sajnos a laptopban egy 240-es SSD-van arra menne a 2 rendszer. Egyéb file-ok tárolására nem azt használom, tehát csak a 2 rendszernek kellene, ez elég lehet?
Bocs a sok kérdésért, de ha nem minden feltétel adott, akkor nem állok neki. -
norbert400
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
most már így hagyom, de hogy kellett volna beállítanom hogy ne egy helyen legyenek?
Partition: ID-1: / size: 103G used: 5.2G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /home size: 147G used: 1.8G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
ID-3: /media/norbi/UBUNTU 16_0 size: 7.3G used: 1.5G (21%) fs: vfat dev: /dev/sdc1
ID-4: swap-1 size: 8.46GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5nem kellett volna beállitani csatolási pontot vagy micsodát ugye csak szimplán üresen hagyni és a fájlrendszert beállitani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nekem nem egyértelmű amit linkeltél. Franc tudja pontosan mit csinál az.

Az én megoldásom az [link], hogy azt a 350MB-os mappát ahová ment mindent, azt rakod be a ramdiskbe. Ha normális neted van, akkor nem is kell semmi mással foglalkozni, mert egy weblap betöltése gyorsabb, mint ugyanazokat kiolvasni a háttértárról.
Igaz ez a dolog az SSD-k idejében már kevésbé érdekes, de egy lassú hdd-s gépen ég és föld különbséget tud jelenteni.
-
norbert400
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
én szedtem le a debian 9et a hivatalos oldalról amd64et választottam netinst.
Live verziót a netinst előtt kipróbáltam de nem indult el. Nem tulajdonítottam neki sokat.debian 8.9et leszedtem, szintén netinst bár nem talált hálózati hardvert (ami a wifistickem lett volna), így csak egy cli ment volna fel rá, viszont ugyan ott elhalt. barátnőmhöz csak azért kellett menni mert itthon nincs tartalék gép, max apámnak laptopja de az munkahelyi és ő nincs itthon a jelszót pedig nem tudom.
mintet azért nem rakok fel mert ott már az olcsó vacak tp linkes wifi stick driverével kéne vacakolnom amit utánaolvasva nem egy magamfajtának való szórakozás. Aztán az eredmény is eléggé sekélyes.
Ubuntuval okés minden viszont szerintem elronthattam a particionálást vagy nem tudom hogy ennek így kéne e lennie, szóval:
Van két wincheszterem egy ssd meg egy ezeréves hdd. sddre ment egy gyökér és swap, a hddra a home.
Ha rákattintok a fájlok ikonra akkor bedob egyből a / -ra és benne van a home is ami a 2. winyóm particiója.
Nem kellene külön szerepelnie két meghajtónak? -
Smiley
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ugyanugy kezdo vagyok mint itt sokan, en sem ismerem az ilyen apro trukkoket. A server oldal teljesen mas, maximum a szemleletmod egyezik meg.
De akkor meg egy gyors kerdes, ahogy eszrevettem a gtk3-as app-okban tok jol megy a scroll, olyan mint az osx-en, viszont az ilyen 3rd party cuccokban mint a spotify messengerdesktop vagy a chrome ez nem mukodik. A chrome alatt meg annyira nem is gond, mert arra van plugin, de a tobbinel eleg idegesito.
Ez a wayland-nek a hianyossaga lenne? -
Smiley
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Eleg sok ujdonsag van... a filekezelotol a wayland-ig.
En azert valtottam osx-re 2004-ben, mert iszonyat jol hasznalhato volt, akkor koroket vertek mindenkire a Panther-el. Mellette a pc-n a debian+kde3 futott ami eleg uj volt akkoriban. Aztan az inteles valtas utan macbookpro, az asztalin pedig hackintosh, es a linux hanyagolva lett. Meloban ugye a server oldal azert elegge mas tema, foleg mivel nagyreszt halozati resszel foglalkozok. Jobs halala ota melyrepulesben van az apple, sz@r hw iszonyat dragan, es olyan lett az osx mint a windows ami elol anno menekultem. Szereztem a cegnel egy ilyen eldobhato x230-as thinkpad-et, ugysem volt meg soha pc-s notebook-om, aztan akkor feldobtam az arch-ot, es a reddit-en lattam hogy milyen "csini" gnome-ot lehet manapsag faragni... bennem ugye az az ocsmany gnome2 kepe ragadt meg.Azert az en szemszogembol nezve ez torten ~10 ev alatt.

Funkciok teren, ott van ahol kb osx, egyedul a font-ok azok amik nem az igaziak meg, de ezen gondolom lehet javitni. Azert a kde5-re meg kivancsi vagyok, de ezzel a gnome-al nagyon telibe talaltam.
-
Smiley
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Konkretan csak pislogok... Arch+Gnome3 iszonyat jo paros. Gyonyoru, es minden kezreall. Egyre tobb a nyug az osx-el, es gondoltam meg kene nezni hova jutottunk, mert folyamatosan csak varjuk a linux desktop evet, es azt kell, hogy mondjam nagyon tetszik az irany... sot ez a systemd es networkmanager is tok jo cucc, ha desktop-ban gondolkozik az ember.
Remelem a gentoo azert meg tartja magat egy jo darabig az openrc-hez, mert a servereken nagyon nem tudom elviselni a systemd-s filozofiat.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Smiley
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Egyaltalan nem a vi-rol van szo, ez ennel joval tobb... termeszetesen ha be van allitva a default editor, akkor a visudo azt fogja megnyitni.
visudo edits the sudoers file in a safe fashion, analogous to vipw(8). visudo locks the sudoers file against multiple simultaneous edits, provides basic sanity checks, and checks for parse errors.
Itt a vege a legfontosabb, ha mar egy kezdo topicban vagyunk. Igazabol ettol lesz hulyebiztos, ha mar mindenkepp szerekeszteni akarjuk, es kb lovesunk sincs mi lehet ez a file. Szerintem a kezdo user sokkal konnyebben megertene ha ugy talalnak neki, hogy letezik a sudo group, aki ennek a group-nak a tagja az automatikusan rendelkezni fog root joggal. Ezzel az egyszeru paranccsal csak hozza kell adni a kivant user-t a group-hoz:
usermod -aG sudo username -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Arról beszéltem én is, hogy miért nehéz az autorunt internet kapcsolat függővé tenni.
Ezt kikerülendő van ott a másodperces delay a képen, amit mutattál. Nyilván jó lenne ez a többi DE-be is.Szerkesztésre:
[https://blog.martin-graesslin.com/blog/2017/02/editing-files-as-root/]Röviden:
sudoeditAmúgy azokat a fájlokat általában nano alatt szerkesztem, mert ilyenkor úgy is terminálban matat az ember az meg kéznél van. Vagy ott van az mc és annak az editorja is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha a user tudja mi a gond, akkor a kézi késleltetés jó lehet.
Ellenben az internet kapcsolat meglétét nem egyszerű ellenőrizni, mert pl. simán lehetsz olyan hálózaton, ahol nem mennek ki a ping csomagok... Itt ezzel a net csekkolásal foglalkoznak: https://unix.stackexchange.com/questions/190513/shell-scripting-proper-way-to-check-for-internet-connectivity
Nézd meg az 5. posztot, egy csomó dolgot kell csekkolni, hogy biztosra menj. -
törölt tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
A Mint-es frissítés kezelő a trayre kerül, de máshogy működik. Az a jobb gombos menüből hozható elő. Ez nyilván valamilyen megfontolás eredménye. A chakrás octopi-notifier megnyitja az octopi-t, de van jobb gombos menüje is.
A delayre meg ilyesmit találtam, ami a háttérbe küldi a sleep-el együtt amit szeretnél:
sleep 10s && spideroak &Lehet csinálnék egy sh scriptet, amiben egy ciklus próbálná elérni mondjuk a google.com-ot. Aztán akkor lépne csak ki a ciklusból, ha már ment neki és minden fasza.
Ennek a problémának igazából nincs "gyári" megoldása Linuxon. -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Na megnéztem, ha a Pidginről volt szó (mint Messenger) akkor nálam bezárásra a "tálcára" teszi magát a jobb oldalra, mivel a beállításokban alapértelmezetten az van hogy ezt tegye, de át lehet állítani csak új üzenet esetén vagy soha verziókra is. Ha megnyomom ezt az ikont azonnal megnyitja a Pidgint. Szerintem ennek így kell működnie.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Jó, tehát nem is használod ezeket (nyilván, hiszen nem tudja a Nemo), meg különben is hagyjuk, csak akkor ne mondj már olyanokat, hogy ugyanazt tudja, mert nagyon nem tudja ugyanazt. A Nemo egy pacthelt Nautilus, ennyi és nem több. Megjegyzem én szeretem/szerettem a Nautilust is, de ahhoz nagyon vastag szemüveg kell, hogy egy Nautilus-származékot egy szinten említsünk a Dolphinnal. Megvannak a KDE nyűgjei/hátrányai is, a fájlkezelő viszont pont nem az.
A minimalizálásos problémád meg simán lehet hogy valami GTK specifikus dolog, gondolom egy programról van szó, mivel mi továbbra sem értjük. Ha teheted, váltsd ki egy Qt alternatívával. De esküszöm mindjárt megnézem egy VM-ben, ha már ennyire ezen lovagolsz.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem tudom hogy jött ide a Dolhpin/Nemo, de akkor mondok párat, amit szerintem nem tud a Nemo:
-nincsen szűrősáv
-nem tudom paraméterezni a keresést
-nem tudom a különböző nétzetmódokat részletesen testreszabni
-nem tudom fájltípusra meghatározni minek legyen előnézete és minek nem
-nem tudom a kontext menüt testreszabni
-pluginekben sokkal kisebb a választék, és kevesebbet is nyújtanak
-nincs terminál panel
-a zoom pár fokozatban állítható csak, abból is csak kb. 3 használható értelmesen
-az eszköztárak is csak korlátozottan testreszabhatóak -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
A KDE jobb oldali részére az óra mellett arra van, hogy az arra felkészített alkalmazásokat oda lehet minimalizálni. A tálca középső része az normál tálca, az egyéb területre meg tudsz tenni pl. gyorsindítót.
Szóval az említett programod azért nem minimalizál a panel tray részére, mert nem készítették fel rá, vagy mert nem engedélyezted a beállításaiban. Nem ismerem azt a progit. Btw, kilépés az nem minimalizálás.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nekem pl. ott van a "tálcán" a Kmail, rányomok és előugrik a Kmail, nem tudom nálad
mi nem megy, de igazából azt látom, hogy ami nem Cinnamon, az szerinted már jó nem lehet, és mindennek úgy kellene működnie mint annak, mert te azt szereted. De ilyet leírni, hogy a panel dísznek van, az kicsit erős, mert ez semmi másról nem szól, mint a te preferenciáidról/rövid távú személyes élményeidről, amit úthengerként próbálsz lenyomni mindenkinek a torkán, szokás szerint.Az "erőforrás zabálásról": a KDE OpenGL gyorsítást használ, tehát normál esetben a GPU rajzolja a felületet, CPU-t alig használ. Memóriahasználatban pedig sokkal takarékosabb, mint a Gnome 3 és ennek származékai, egy alap Manjaro telepítés pl. 4-500MB RAM használattal bír.
-
Csavargoo8
csendes tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem állítottam be swap-ot, ez egy következő kérdés lett volna, hogy mekkorát állítsak be?
Asztali környezetet tudok újratelepítés nélkül váltani? Például a mostani Cinnamon helyett csak kipróbálásra KDE-t? Esetleg lehet több is egyszerre egymás mellett?
Lehet, hogy a HDD miatt lassú, de azzal mit tudok kezdeni? -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem dísznek van, én pl. tudom használni. Legyünk egy picit objektívebbek!
Csavargoo8: a KDE az egyik legjobban testreszabható asztali környezet, nagyon nem nyúlhatsz mellé. Elsőre még ijesztő is lehet a beállítások mennyisége, de idővel azért ki fogod ismerni magad. Hajrá!
-
Csavargoo8
csendes tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azért nem írtam problémát, mert szerintem egy rendes telepítéssel megoldódik.
Egyébként igen fura. Ha hibernálom, vagy készenléti állapotban hagyom a gépet, akkor visszatérés után rendesen működik pár percig. Azután egyszer csak lefagy teljesen, újra kell indítanom.
Illetve lassúnak is találom az egész rendszert.
Egyszerűen csak szeretek konfigolni, ezért gondoltam a KDE-re.
Azért csak azt a tárolót írtam, mert csak az van. Arról fut a rendszer. Nincs SSD-m. -
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Csatlakoznék Bob kollégához, nekem ilyen kérdések akkor voltak, amikor az automatikus bejelentkezést választottam telepítéskor, akkor mindenhova kellett jelszót írni, és ha jól emlékszem főleg kde alatt...
A hang problémám meg igen szégyenletes, egy restart kellett, vagyis írtam is, hogy kipróbálom deepin alatt, ott jó volt, azután már mint alatt is. Pedig ezt a restart dolgot windózosnak tartottam. Egyébként érdekes, minap szólt a lányom, hogy nincs hang FF alatt, pedig eddig volt, aztán egy oldal frissités megoldotta....igazából ettől nagyobb gondom ne legyen.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ennek szerintem semmi köze a Mint-hez, KDE függő. A Kwallet nekem mindig működött elsőre Manjaro alatt (üres jelszóval), szóval arra nem tudok mit mondani. Ubi alatt még anno volt ilyen a sailfish-sel, ott néha előjött újra és újra. Megoldása nem volt, csak mindig ment az üres jelszó.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
A fordítás hiányosságai Manjaro alatt is ugyanúgy megvannak, gondolom a fordítók nem tudják tartani a lépést a KDE-vel. Pl. nemrég lett lefordítva a "next desktop wallpaper", és a "paste one file" még mindig nincs. A sok funkció/lehetőség sokkal több feladatot ad a fordítóknak is, de szerintem ezzel együtt lehet élni azért.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
>> Nem, a Mint Cinnamon vagy a Mate a legkezdőbarátabb
Erre gondoltam, csak nem fejeztem ki magam pontosan.
>>a KDE használók. Te is az vagy, nem?
Nope. Imádom a KDE-t, de most nagyon jóban vagyok az Antergos / Gnome Shell kombóval. Gyors, nincs semmi nyűgje, úgyhogy ez van.
>>végén még dicsérni fogom szegény Unityt!
(ezt ne merd idézni sehol, főleg az Ubuntu topikban ne!)Késő. Screenshotolva, elmentve "nehezebb napokra"

>>Arch telepítős videó lesz?
Nem. Nem kezdő topic. Bár sokan nyúznak, hogy legyen egy haladóbb videó sorozat is... meglátom. De egyelőre nem tervezem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tudod, hogy nem szeretem az Ubi vonalat pár hülyeségük miatt, de a Mint KDE működik faszán, azon dolgozok a cégnél. Egy apróságot találtam ami azóta már javított KDE bug, de a Mint / Ubi kiadási modellje miatt a jelenlegi verzióban már nem kerül javításra.
Maga a disztró, és benne a KDE is faszán működik, egy összeomlás vagy hasonló sem fordult elő pedig meg van nyúzva melóban.Egyébként alap kiépítésben a KDE5 rettentő egyszerűen használható. Sőt, a menüben kell átkapcsolni, hogy visszakapd a KDE4-nél megszokott bőséges lehetőségeket.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
>> nem is értem hová butítják még ezt a rendszert.
Figyeld csak meg, lesznek itt még furcsább dolgok is, ahogy a Canonical és az Microsoft egyre jobban közelítenek egymáshoz. Nem véletlen, hogy Archon vagyok. De még mindig ez a legkezdőbarátabb, ezt kell mutogatni. Az asztali felület és minden funkció is még nem végleges, te is tudod beta2... majd még változhat, plusz te is tudod jól, hogy az LTS-ek közti 'ákombákom' kiadások csak próbák az LTS-hez. Meglátjuk mit tesz le az asztalra a 18.04, aztán akkor lehet kiforrott véleményt alkotni az új generációs Ubuntukról.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A böngésző biztosan pulse-t használ
A böngésző _nem_biztos_, hogy pulse-t használNem annak a pár hozzászólásnak a törlése volt a lényeg. Amúgy pont a Ti csörtéteknek kellett volna átmenni Linux offtopik témába, ha már ott tartunk, hogy mi hova való.
A kezdők nem úgy lesznek haladók, hogy a profiktól tanulnak? Az meg elég szubjektív ki/mi számít kezdőnek.
Nem a systemd lelkét tárgyaltuk ki, csak magának az init rendszernek a visszásságairól volt szó. Szerintem ez még nem haladó szint. Plusz jó ha tudják hogy a "nagyok" miért fújnak a systemd-re, aztán mindenki eldöntheti kinek ad igazat, vagy menyire érdekli ez a kérdés. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha böngészős játékoknak/rendszerhangoknak van hangja, akkor miért tegye fel a pulseaudót?
Tudtommal csak a Firefox követel PulseAudiót, a többi böngészőnek mindegy.Flowtation
Milyen HW-t(Gondolok itt arra, hogy másik útvonalon megy ki a hang, legyen az alaplapi hang, vagy VGA HDMI kimenet),böngészőt,hankezelőt használsz?(ALSA,PulseAudio, JACK)
Volt amikor az Amarok/VLC megszólalt?
A programok konfigurációjában mire van tekerve a kimenet?A videós évődésetekből semmit nem tanultam, csak zavart. Simán mehetett volna privátba. Míg az általad lelőtt systemd beszélgetésből sokat tanultam(és lenne még mit!)
-
Flowtation
őstag
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
8. percnél ott tartok, hogy ha már ennyire minden össze van irkálva, akkor akár terminalba is bemásolhatom ezeket(kisebb módosítással persze), csak ott nem fehér, hanem fekete a háttér.
Megjegyzem, ha a terminaltól fél egy kezdő, akkor a script irás hallatán keresni kezdi az ixpécédéjét by béluska vagy karloszka. 
-tetszik ez így, kockánként kielemezni a videjót, időt kell most már szakajtanom a többire is.......
ppa:webupd8team/java - ennél megjegyezném, hogy majd adóbevalláskor figyeljünk oda, hátha még nem fogja szeretni a 9-es verziót a NAV
-miért minuszt mondasz a köpőjel helyett?

-11:52... a rendszer firssítése, elírtad
-13:19.... rendszerjelszó? phhhü, ammegmi, mondja a kezdő -
kmisi99
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi kiírtam oda is.
Arra rájöttem, hogy ha mappelem hálózati meghajtónak \\server\privát user mappa\ így már elfogadja a saját felhasználóm. Valószínű ez volt a baj. Bár most csak egyetlen felhasználót enged, hogy mappeljek, ha másikat akarok akkor törölnöm kell az előző mappelést. -
-
Oneironauta
csendes tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
>> Amihez nem értesz, arról nem lesz videó, értem én
Pontosan. Ha nem értek valamihez nem beszélek róla, ez még mindig jobb megoldás, mint okoskodni és fél vagy tévinfót adni valakinek akinek ebből később hátránya /kára lehet.
A játékkal kapcsolatban pedig. Felnyitottad a szemem. Ezentúl a non family friendly videók elején lesz egy pár másodperces felhívás erre! Mármint erős nyelvezet, 18+ tartalom. Köszi az áttételes ötletet!
-
Oneironauta
csendes tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Igazad van, ha máshol is hallhatja, akkor miért ne, más is lop, miért ne lopjak én is. Nagyszerű!
"A szövegértelmezés talán nem az erősséged...
Egy alapesetben felnőtteknek vagy tiniknek szóló videóban kifogásoltál egy olyan dolgot, ami az ilyen stílusú videók 90%-ban jelen van.
Felhoztál egy eléggé valószínűtlen esetet (apuci megmutatja a videót a gyereknek...), aminek értelmetlenségére én az életben sokkal valószínűbb szituációval (iskolai, környezeti hatások) válaszoltam.
Én sem értek egyet azzal, hogy a gyerekek hamar megtanulnak káromkodni, de ez a való világ...Nem igazán értem a logikai triplaszaltót, amivel eljutottál a lopásig, és annak morális indoklásáig...de szerintem hagyjuk is...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igazából Ubuntun pont nem kell ezt tenni, mert LTS verziókat támogatja az AMD.
Pont az Ubuntu leváltása a cél hosszú távon, mert van pár ettöl független csomag, amiböl jobb lenne új verzió.
Illetve a Canonical valamit tuti mókolt a 16.04-ben lévö kernellel, mert nem müxik a 13 éves rajztáblám Ubuntun. 14.04-en még jó volt, és eddig minden más disztrón is jól ment.Szóval egyelöre elvagyok az Ubuntuval, de azért készülök a váltásra szép lassan.
Az Arch-os irány tetszik, ki fogom próbálni.

-
Oneironauta
csendes tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Ha már játékról van szó, mi van ha az apuka mutatja a gyereknek, hogy nézdcsaktegyerekmittaláltamitt, no innentől kezdve a gyerek el is végezte a kocsistanfolyamot."
A 0AD nem hiszem, hogy könnyen játszható egy 5-7 évesnek, efelett a kor felett pedig az iskolában, vagy akár az utcán hall elég b+-et a gyerek...hacsak nem buborékban nő fel.
Ami a trágárságot illeti, a gamestreamek nagyrészében jelen van és nem csak magyar nyelven, mondhatni a műfaj velejárója...:-)
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Itt nem a játék bemutatása "megtanítása" volt a lényeg, hanem a közös szórakozás. Tudod, úgy ahogy az emberek szoktak.

>>ha az apuka mutatja a gyereknek
Akkor rájön 2 perc alatt, hogy ez nem family friendly tartalom, és másik csatornára kapcsol. A Steam-en pontosan ezért van aktiválva a 18-as "karika" megerősítés kérés mielőtt indítod a streamet. Igaz, ez nálam YT-on nincs kitéve. De lehet, hogy ezek után gondolkozom rajta, hogy csináljak a nem family friendly tartalmak elé egy 18-as figyelmeztetést.
>>Egyébként mi lesz a következő szakmai videó tartalma? Készül már a systemd vs sysvinit videód?
Pontosan ismered a csatorna tematikáját, és hogy ki a célközönség, ezért ezt a kérdést szándékos szurkálódásnak ítélem, és elzárkózom a válaszadás elől!

-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
ubyegon2
Az az értelme főni, hogy rohadt sokan kérnek natív játékot, lehetőleg ingyeneset. Na a 0AD kimeríti ezt.
Plusz van egy másik réteg, aki még mindig abban tévhitben él, hogy "linux alatt nem lehet játszani", nem véletlen ez a sorozat címe. Azoknak is példaként szolgál.>> Nem lehetne visszatérned a szakmai videókhoz? Azok tényleg népszerűek és hasznosak.
Hiszen csinálom azokat is. Ha megnézed a játék vs. nem játék videó arányát, az 5% az 95%-höz.
berus.berus
Mi is így gondoljuk. Ez a túlzott modorosság meg urambátyámozástól a belünk fordul ki.

-
growler
őstag
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszönöm, sikerült az amazon-t eltávolítani, a synapcstics-ot feltenni. Kedvencem a system load indicator (rendszerterhelés indikátor) is felkerült. Van esetleg egy olyan kis app, ami az időjárást mutatja hasonlóan ott fent?
"Normál pendrive-okkal ez bizony lassú lehet, főleg, ha azok akár egyike USB2-es."
Egy ilyen 64GB-s verzió (usb3).Néha nagyon be tud fagyni a rendszer, néha egész használható. Valahogy rá tudok mérni a pendrive-ra (mint pl a crystaldsikmark windwosnál)? (Csak ugye windwows-on most az ext4 miatt nem látok semmit)
Másik. Ha jól tudom még az elején az ubuntu kipróbálására kattintva a ram-ba tölti be a dolgokat. Mivel a gépemben viszonylag sok van (8GB) meg lehet ezt oldani rendes rendszernél is, így kiküszöbölve a pendrive lassúságát?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azthiszem rájöttem: A PragonBackup ver át, ill én voltam figyelmetlen. Amikor vissztenném az MBR-t, az nem tudja, mert LVM. És itt már rájöttem, hogy keverem a szezont a fazonnal

Kíváncsiságból feltettem az ArchBang-et (ami boot-kor azt írja, hogy ő egy Artix). Már telepítéskor meglepődtem, mert ennek a grub-ja felismeri a W10-et.
Cserébe nem működik az Application menüje:
Érvénytelen kimenet a csővezetékek-menüből "xdg_menu --format openbox3-pipe --root-menu /etc/xdg/menus/arch-applications.menu" -
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Itt nem a mount-ról van szó, ebben az esetben a / lesz a gyökérkönyvtár, amit a win megcsinál C meghajtó néven"
Magyarán kiválaszthatom, hogy melyik mappába telepítse fel a linux-ot. mint egy programot?"Itt te határozod meg, hogy a /-en kivűl milyen partícióid legyenek, /home, /boot /var"
Ezek alapból nem egy meghatón vannak?
Vagy meg lehet csinálni, hogy a dokumentumok, adatok (/home) egy másik meghajtón legyenek? (pl biztonsági okból, vagy mert kicsi a merevlemez/ssd mérete)a /boot és a /var mappákban mik vannak? (milyen fájlok)?
Köszönöm a segítséget!

-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Összeszedem magam és remélhetőleg 1-2 héten belül megírom a Manjaros bemutatóm, ami 90%-ban a KDE-ről fog szólni, abban rengeteg minden benne lesz ami hasznos tudnivaló. Sok mindenre kellett nekem is rájönnöm a használat során, de egyre jobban megszoktam és a többi DE már sajnos túl kevés ezek után. Arra pl. ma jöttem csak rá, hogy a system monitort fel lehet bővíteni plusz érzékelő és egyéb adatokkal, gyakorlatilag te válogathatod össze mit mutasson. Zseniális cucc, csak elsőre nagyon ijesztő/túlkomplikált tud lenni az egész (még talán másodikra is).
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
én sem értem pontosan. Ami olyan program, az bezáráskor lemegy a panel jobb oldalára, pl. transgui, discord. Ami meg alapból ott van, az nem mind nyilik meg kattra, csak jobb kattintásra. Pl. a frissitéskezelő, discord csak jobbklikk-> helyi menü, de a fent említett transgui egyből felúszik.
-
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Pont az a kérdés, hogy a te listád mennyiben különbözik colomb2 listájától. Ezek a "pici" distro-k is csak annyit csinálnak, hogy rátesznek egy saját skin-t, vagy mélyebben összecsiszolják, +segítenek a fejlesztésben?
Létezik a linux tree-hez hasonló asztal/ablakkezelő fa?
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem esélytelen, hogy ki tudd kerülni a bugokat. Csökkenteni persze lehet, de rendszertől függetlenül így is úgy is lesznek. Könnyebb áthidalni esetleg megszokni őket. KDE alatt is akad bőven (több mint Unity alatt volt), mégis sokkal jobbak a KDE appok meg az egész rendszer rugalmassága, mint a GTK alapúak, így elnézem és együtt élek vele. Rolling rendszereknél a javítások is gyorsabban jönnek, nem úgy mint pl. az Evolutionhöz 16.04 alatt (aminek meg Gnome függőségei vannak, ami meg verzióhoz kötött ugye).
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem te kérted, hogy fejezzük be a systemd-zést
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A distrowatch szerint
• light-locker 1.8.0-1
• light-locker-settings 1.5.3-1
• lightdm 1:1.22.0-1
• lightdm-webkit2-greeter 2.2.5-1Nem keveri a verziószámokat és/vagy a megnevezéseket? Ha jól láttam a lightdm legfrissebb verziója 1.22, akkor hogyan követelné az 1.7-nél nagyobb a verziót? Szerintem a systemd-t használó rendszereknek van szüksége a light-locker 1.7-nél nagyobb verziójára,. +Mivel már 1.8, ezért az 1.7.5-1.7.9-es limiten is kívül esik.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ezekszerint ...

Megint próbálgatok... Tegnap este feltettem az Artegos-t és ott alapból felkerül ez a csoda. Elméletileg a Beállítások -» Energiagazdálkodás -» Képernyő elsötétítése kapcsolja a képernyővédőt.
Beállítom 1 percre, és nem történik semmi. Ilyenkor a LightLocker screensaver sorában is Never szerepel.
Ha LL-ben is elhúzom a csúszkát 1 percre Se 1 se 1+1 perc utáb nem történik semmi. Pontosabban mégis változik valami. A LL scrensaver csúszkája visszaál Never-re.
Valahogy nem tűnik logiksunak (A KISS ből a stupid már stimmel. Persze ez lehet rám vonatkozik)Továbbá azt sem értem, hogy felrakja az xscreensaver-t, azt miért nem lehet beállítani. Valahol egy lépés kimaradt?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
[És (#55003) inf3rno]
Az init mint olyan, az egyik legfontosabb téma, csak nem ebben a "szar a systemd, pusztuljon P." stílusban, olyan Linux evangelistáktól, akik érdemben nem tudnak érvelni egyik init ellen és mellett sem, csak más Linux evangelisták hasonló stílusú és mélységű irományait linkelgetik, ennek így tényleg nincs sok értelme...
Az hogy a systemd asztali rendszernek jó, szervernek nem, ez megint csak egy végtelen leegyszerűsítés, amibe ilyen formán nem kéne belemenni...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem teljesen érthető, már ha az ember szoftver fejlesztéssel foglalkozik. Általában az az alapelv, hogy kicsi modulokból építsük fel a rendszert, amiket egy csomag kezelővel tudunk telepíteni. Minden modul egy témakörhöz ért. Ha szükségünk van abból a témakörből valamire, akkor a csomagkezelővel kikeressük a hozzá való modult, letöltjük, aztán importáljuk a kódunkba, hogy tudjuk használni. Nagyjából arról szól az írás, hogy ezt az elvet totál felrúgja a systemd. Emiatt végső soron szerintem biztosan más lesz helyette majd, mert ahogy nő, úgy fog elrohadni jobban és jobban a kódja. Feltéve, hogy igaz az írás, én sem igazán értem, hogy hogyan lehetett alapértelmezett bárhol is. Utánanéztem a forkjának, aminek az a célja, hogy kiszórja belőle a szemetet, de már 3 éve nem fejlesztik, bár ilyen névvel nem is csodálom, hogy érdeklődés hiányában abbahagyták. Senki nem fogja felhozni semmilyen körülmények között, hogy egy useless nevű rendszert fejleszt...
Hogyis van az, egyél szart, egymillió légy nem tévedhet.
Egyébként én is Ubuntu-t használok, és kicsit sem érdekel, hogy milyen init rendszer van alatta, amíg nem jelent biztonsági kockázatot. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ahogy elnézem, a 10 évvel ezelőtti megoldás egyszerűbb volt. Ma kell a preload és a prelink csomag is, hogy rendesen előtöltsd a használt dolgokat.
berus.berus: de, pont ugyanakkora gáz, mint korábban. Poettering & Co. nem hajlandó beismerni, ha valamit elbaltáznak, mindenki más a hibás, csak ők nem. Így meg kenheted a hajadra a bugreportjaidat. Ámbátor ha jól látom, csak el kéne olvasni, amiket korábban itt a topicban linkeltünk...
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Jogos, bár a korai időkben volt pár brutál szopás a systemdvel, de ma már annyira nem gáz.
Egyébként édesek ezek az ellenzők, akik kilométeres wiki oldalakat gyártogatnak, hogy mié xar, ahelyett, hogy a) váltana ha nem tetszik neki, vagy hogy b) bugreportolna normálisan, hogy segítse a fejlesztést, vagy hogy c) írna egy jobbat... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Efölött a megoldás felett már annyira eljárt az idő, hogy az aktuális Windowsok is erre használják a ram egy igen jelentős részét, már a Win7 óta.
A 7-ben pl. ki lehetett kapcsolni az os valamint az applikációk előtöltését is, ami után drasztikusan akár többszörösére is megnőtt a bootidő.Csak mint érdekesség...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Crypto Trade
- Milyen TV-t vegyek?
- Becsszó, még mindig készül a Half-Life 3!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Xbox One
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Akvarisztika
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honda topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ::::: HATALMAS LEÁRAZÁSOK! I JOGTISZTA MICROSOFT TERMÉKEK I 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I 10 ÉV GARANCIA ::::
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- SzoftverPremium.hu
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 500+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3133, 95% Akkumulátor
- Samsung Galaxy Ring 12mm, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ugye ismeritek azt az idegesítő reklámot: "De miért?"
CPT.Pirk