- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #31379 üzenetére
Köszi, ezek jó linkek lennének, ha lenne fogalmam, hogy minek felel meg ennek a procinak a VGA része vagy IGP- je?
Semmi különösra nem használnám, csak eccerű Linuxos home user, böngészés, torrentezés, legalábbis, amíg ezek az agyhalott fityiszbunkók is úgy akarják! Hogy lehet egy kormánytag annyira sötét, hogy megkérdezi, miért nem az iwiw- et használjáka magyarok? Ha 70-80 éves vének vezetnék ezt az országot, akkor is durva lenne az ilyen tájékozatlanság, mint amit L.'tévedhet az a levél a postán is' László tanusított!
-
válasz
lev258 #31375 üzenetére
Aha, köszi! Fenti darabok átlagos Linux felhasználásra szerinted kielégítő lenne?
Egy HD5450 VGA- hoz képest milyen fenti Intel proci videó képessége?Jobban ajánlanád akkor ezt a párost, mint valamilyen APU- s megoldást? Kezdem nem megfelelőnek érezni ezt az alaplapot, főleg az SSD miatt persze, hogy sata1- ben dolgozik rajta!
Ahogy elnézem, 50-60 eft. alatt nem úszom meg a cserét, mert ddr2 RAM se lesz jó, mostani trióm meg kb 20 eft- t ér.
-
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31267 üzenetére
holnap megpróbálom
amiket bemásoltam terminálból a hardverekről
azokból te meg tudod mondani, hogy látszik-e valami wifi?
vagy csak az usb-s wifi cuccot látod?mert ez felháborító, hogy a szervízben elcseszték a wifit, ahogy írtad
kihúzták vagy vmi
mert ha az működne most windows-on akkor tuti nem lenne gáz linuxon, somán felismerné
a nyakamat tenném rá, pedig annyira nem értek hozzámár ha tényleg elcseszték
mert szerintem igen
előtte nem volt vele gondom XP alatt
szerviz óta sehogy sem sikerült megcsinálnom a wifit -
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31258 üzenetére
pendrive-ra rátettem a 14.10-et
annyit próbáltam ki live-on, hogy működik-e magától
hát nemúgyhogy további ötleteket várok
nem bízok ebben a gagyi tp-link usb wifiben
csak windows-t támogatja a drivere, legalábbis a hivatalos oldala szerintami pedig a laptopban van wifi, mint ahogy mondtam már szervíz óta egyszerűen nem működik
a wifi driver neve odyssey, hiába tettem fel XP alá is, nem jó csak azzal az usb stickkelrégen rájöttem, hogyan kell használni, 2x-er meg is csináltam win újratelepítések után
akkor nem volt gond vele nagyon, bár konkrétan nem emlékszem hogy csináltammost egyszerűen nem tudom megcsinálni XP-n
azért kellett venni ezt az usb sticket -
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31254 üzenetére
CPT.Pirk a hálózati kapcsolatokban, amit az előbb írtam, ott be van állítva a titkosítás, az ami a routeren is be van állítva
meg is néztem a routerben
ezeket magától írta be a hálózati kapcsolatokbamegpróbálom a 14.04-et live-ot
ahogy ubyegon2 mondta, kikapcsoltam a vezetékest, aztán próbáltam a vezetéknélkülit, hiába
előtte is így csináltam csak akkor kihúztam a kábelt, nem a linuxban kapcsoltam ki
viszont most azt a zárt SmartLinkes driverre kapcsoltam át megint a driverkezelőben és most megint jó
ha kihúznám szerintem újra elmenne :\ -
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31251 üzenetére
az a baj, hogy én se értek hozzá
beállításkezelőben találtam "hálózati kapcsolatok" menüpontotezt találtam:
képwifin, szerkesztés gomb, bead egy új ablakot, ezen több fül is van
Általános: automatikus kapcsolódás ehhez a hálózathoz, ha elérhető: kipipálvawifi fül:
ssid név megegyezik wifi nevével
mac címe is (ezeket magától írta be, mikor csatlakoztam, előtte nem voltak ott)biztonság fül:
jelszó is helyesen van megadvaa panelon(vagy tálca?) van egy kapcsolatok ikon
ha rákattintok a wifi bekapcsolására, akkor ugye nem kapcsolódik, de az usb sticken villan egyet a led -
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31247 üzenetére
a panelon jelezte a vezetékes kapcsolatot, próbálgattam bekapcsolni a wifit, nem ment
vagy ha igen egy pillanatra több beállítási lehetőség volt ott, de el is tűnt azonnalelmentem a beállításkezelőbe > további illesztő programok > kereste, talált egyet:
Ismeretlen
Smartlink Modemdémon szoftver használata innen: sl-modem-daemon(zárt)
másik lehetőség az volt, hogy ne használja ezt az eszköztszóval beállítottam, hogy ezt használja és működik
sl-modem-daemon ez valami parancs lenne? le lehetne szedni terminalon keresztül is? -
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31240 üzenetére
lshw parancsra rengeteg mindent kiad, de én nem látok wifi-t, legalábbis szerintem nincs semmi olyasmi
egyszer szervizben telepítették újra ezt a gépet (XP) azóta hiába teszem rá a driver-t, nyomkodom a wifi gombot nem tudom bekapcsolni
tp-link TL-WN721N usb wifi adapterrel van használva, de ennek nincs drivere linuxhoz
amilo li1720 a laptop neveitt van amit kiírt:
[link] -
-
-PLevi-
senior tag
válasz
lev258 #31203 üzenetére
"Most akkor nem tud (nincs rá opció), vagy nem sikerül usb-ről boot-olni?"
Kb. másfél éve sikerült Slax-ot, illetve Puppy-t beboot-olni, szóval elvileg tudja, de most sehol sem sikerül beállítani."Nem tudom, mi ez a Plop"
Egy CD-ről boot-olható bootmanager, amivel tetszőlegesen lehet merevlemezmeghajtókat és akár pendrive-ot is boot-oltatni. A pendrive-on természetesen Lubuntu telepítő van.Megjegyzem, fura dolgokat tud produkálni ez az USB boot. Teljesen másik gép, Win8.1-et kellene telepíteni. Megnézem tudja az USB boot-ot, megörülök. El is indul, aztán hibát ír a GParted-ra is és a Win telepítőjére is (másik gépen persze működik)... Akkor nagy hasznát vettem a Plop-nak.
-
CanibelZ
aktív tag
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
lev258 #31165 üzenetére
Igazából a boot sorrend jobb lenne, mert kevesebb kavarással jár. De ha már muszáj, akkor a windows alap rendszerválasztója jöjjön fel és ha ott választom a linux-ot, akkor jöhet a grub.
Swap ... tehát vagy nem kell ha nem akarok hibernálni vagy 1,5xese a ramnak, egyébként nincs értelme? Mondjuk 4 giga tök felesleges lenne?
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #31109 üzenetére
Kiegészítés. Végre találtam egy megfelelő leírást, amiből kiderült, hogy a Mint egy kissé megkavarja a dolgokat. Szóval kicsit meg kell kavarnunk a Mint-et is.
sudo apt-get install -y lightdm gnome-settings-daemon indicator-session ubuntu-mono unity- gnome-control-center- light-themes unity-greeter/trusty
Ha kérdi, kiválasztod a lightdm-et.
sudo rm /usr/share/unity-greeter/logo.png
sudo apt-get purge bumblebee* bbswitch-dkms
sudo apt-get install nvidia-current nvidia-settings nvidia-prime prime-indicator
Újraindítás.
Az előző írásom tárgytalan. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
lev258 #30982 üzenetére
Üdv, elnézést a késői válaszért.
-
Nestor16
senior tag
válasz
lev258 #31088 üzenetére
A Peppermint menü előjön és van olyan pont, hogy disk ellenőrzés. De lehet igazatok van és a merevlemezt ellenőrizni. Még xp van rajta, lehet megnézem majd a Hard sentiel programmal vagy mi is a neve.
Arra még nem jöttem rá hogy hogyan jön be a BIOS. Rögtön egy Toshiba logó jön be, f12 és az alatta lévő 5 icon közül lehet választani. Lehet, hogy csak ennyit tud. Onnan tudtam bootolni a CD - t is.
Majd akkor délután mégegyszer átnézem. Csak nekem nem volt több ötletem.
Jah illetve live vagy install módban egy fehér képnél áll meg(a bal felső sarokban egy negyed képernyőnyi, a többi rész fekete) és nem megy tovább. -
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31043 üzenetére
több beállítási lehetőség lett a driverben
viszont már csak 640x480-as a maximum beállítható felbontásdriver kezelőben
nvidia 304... verziószámú volt beállítva
átállítom az nvidia331-re mellé oda is van írva zölddel, hogy (ajánlott)
aztán újraindítom a gépet és meglátom mi lesz -
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31041 üzenetére
ezt beírtam most másodjára
az első parancs lefut
bár írta, hogy Warning: not supported for local: HU utf-8de a sudo nvidia-xconfig parancsra ezt adja ki
vagy ezt kéne neki?
az első parancs az nvidia driver frissítése lenne, nem?
keresőbe beírtam az nvidia-t, megnyitottam, de még mindig ugyanaz -
Apollyon
Korrektor
válasz
lev258 #31033 üzenetére
Ha nem jó, akkor erre az esetre meg ott van a saját repóban elérhető meghajtó, ami tökéletes arra a célra (is) hogy játékokat futtasson.
Egy kezdőnek a telepítés után a rendszerrel kéne ismerkednie, nem egyből developer driver telepítéssel, aminek semmi hasznát nem veszi, amellett hogy semmi plusz beállítást nem fog rajta tudni eszközölni.
De nekem aztán mindegy, ha sikerül felrakni, majd meglátja. -
Apollyon
Korrektor
válasz
lev258 #31022 üzenetére
Tudom hogy nem rakja fel, de a nyílt drivernek is jónak kell lennie. Ha meg mindenképpen zárt nvidia driver kell, az meg van a csomagkezelőben, ami a rendszerhez van optimalizálva
Forrásból sosem ajánlunk video drivert, főleg abszolút kezdő szinten... pláne, hogy egyébként meg developereknek van.
-
zolka95
őstag
válasz
lev258 #31008 üzenetére
jelenleg egy windows 7 SP1 ultimate x64 van a gepen
melle raktam fel a Minteta parancsra ezt irja ki
az elso az egy szaz megas particio, amit a win7 hozott letre maganak alapbol
a 2. a linux ugye
a 3. a win7
a 4-re pedig filmek,progik stb kerulnenekrendszerbetoltonek? az mi?
szerk: lol latszik, hogy angolra van beallitva a billentyu, ra kellett keresnem google-n a kukacra, mert nem tudtam beirni
csak azert van megnyitva az a lap, a terminal mogott -
PumpkinSeed
addikt
válasz
lev258 #30980 üzenetére
Megnézem, viszont lenne egy másik kérdésem.
Rászokott a raspbianom, hogy a /etc/init.d/mysql restart után ezt kapom:
[....] /etc/init.d/mysql: ERROR: The partition with /var/lib/mysql is too full! [FA failed!
Utána néztem, és már újratelepítettem a mysql-t is, de nem akar rendbe jönni, csak egy rendszer újraindítás után. Akkor is csak kis időre. Mi lehet a probléma?
-
CanibelZ
aktív tag
-
Armahun
addikt
-
Armahun
addikt
válasz
lev258 #30965 üzenetére
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.13.0-37-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.13.0-37-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.13.0-32-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.13.0-32-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Windows 8 (loader) on /dev/sda1 -
B.Goblin
újonc
válasz
lev258 #30909 üzenetére
Tegnap lett feltelepítve és akkor szedtem le a szoftverközpontból. Nem rég volt a ram tesztelve, azzal minden oké, a vinyóval is. A szoftverközpontban lefelé görgetve is lassul... Tegnap pl. játszottam a super tux 2-vel (szeretem a kis gagyi pingvines játékot
) és az ment simán, szóval nem tudom mi lehet. Okés, nem egy vga meg proci igényes játék, de a görgetésnél biztosan több erőfelhasználás kell hozzá. A fórumot simán tudom lefelé görgetni, de pl. a facebookot nem és több oldallal van így.
-
zolka95
őstag
válasz
lev258 #30859 üzenetére
kinagyítottam és ott van
a lubuntu és a xubuntu az ubuntu-nak egy változata, nem?
egyszer régen valaki mondta, hogy linuxra szívás programokat telepíteni, de most leszedtem a skype-ot, az oldaon kiválasztottam az ubuntut, lejött és valami csomegkezelő telepítette fel
a windows-ban is direkt erre van egy program, nem? hogy a programok telepítőjét futtatni tudja
a .NET keretrendszer lenne az vagy melyik?és az összes ubuntu-s disztróban ilyen csomagkezelő van?
pl nem ubuntus linuxon is van ilyen?vannak olyan linuxok, amikre nem ilyen egyszerű programot telepíteni?
-
zolka95
őstag
válasz
lev258 #30852 üzenetére
arra is, de előtte ki akarom próbálni virtualboxon
még sosem telepítettem fel linuxot
a régi gépre pedig xubuntut vagy lubuntut akaroka sajátomra is akarok egy linuxot, de ez nagyobb gép szóval nem muszáj xubuntunak vagy lubuntunak lennie
sztem a Mint-et teszem fel, de most a gyengébb gép fontosabbigazad volt
képmost már csak 1 kérdésem van: Lubuntu és Xubuntu között van valami különbség?
-
TAKÍÍ
tag
válasz
lev258 #30791 üzenetére
1) Elhiszem, hogy a te gépeden tökéletesen megy és hogy valszeg a Mintet használók 90% ez tökéletes.
2) Nem volt sok kedvem újra kezdeni, de mondom ezen ne múljon. Elsőként töröltem a Kmailt, meg a CLawt. Ne zavarjanak be. Ezután az Evolutionből is töröltem az összes fiokot az se zavarjon be fizikailag.
3) Szépen minden fiókot töröltem, majd egyesével beállítva újra felvettem. Igen az elején van egy menüpont, hogy jegyezze meg a jelszót. Ez bizony alapból ki van pipálva. (Sőt az elsőnél a pipát kivettem és vissza is tettem. Ezután szépen mind a 3 emailcím beállítva Smtp- nek gmail.com beállítva és minden jó. Szépen müködött. Bezártam és még utána is jó volt.
4) Gép újraindít. Gépbetöltésekor semmi nem történt. Nem kért semmi jelszót. Majd amint megnyitottam a TB -t rögtön kérte mindhárom jelszót. Kész mindegyik felejtő. (Viszont ezt a kulcstartó feloldása gyökérséget nem kérte)
5) Evolution gmail.com fiók konfigurálása, amint kész rögtön jelszót kért és vele a kulcstartó feloldása/rootjelszó.
6) Gép újraindult. Gyors képlopó megnyitása: és megvan a tettes:
7) Kéretik elhinni, hogy ez a probléma fennáll és valós.Egyébként érdekes, ha itt mégsére kattintok akkor behozza az email bekérő jelszót, majd ha ott is mégse, akkor megint visszajutok ide. A gépet elvileg tudom használni, de ez be nem csukódik, míg be nem írom a root jelszót.
8) Ezt a kakit az Evolution generálja, mert oda írtam csak be egy gmail.com os címet és az elején valszeg ahogy "bebootol" a program kéri az email jelszavakat és a feldosát./(feloldozást.) Sőőt szerintem a Kmail is így működött, ezért egy rootjelszó majd 3 emailjelszó, majd megint az egész mégegszer ismételve.(sokszornem értettem miért kell kétszer megadnom egy adott emailcím jelszavát kétszer. )
A Thunderbird ennél finomabb: az szegény csak megjegyezni nem tudja, de amikor betölt a Linux az elején nem kéri.
9) Valamit biztos a Linuxban jelszók és kulcsok körül kéne babrálnom, csak nem tudom mit!? -
TAKÍÍ
tag
válasz
lev258 #30786 üzenetére
Áhh még emlékszel rám.
Na bevallom nem csináltma újra a varászlót. Helyette felraktam másik két ilyen klienst, hátha ott jó lesz, de ott se jó. Kérésre kép a jelszókezelőről:
Azt ötletet innen vettem:[link]
Ott alul van egy olyan gomb, hogy jelszavak megjelenítése: na akkor kiírja őket, DE szerkeszteni nem lehet őket.
Apám leült a gép elé és tiszta ideg lett, mert hogy miért nem lehet ezt szerkeszteni, változtatni, mert a hiperjó 2003 as Outlookban a várázslóba bemész és lehet szekkeszteni/változtatni is. Bevallom, ha működne ez a valami eszembe nem jutna megkeresni hol tárolja a jelszót.
Gondolkodtam ezen a lehetőségen: [link] , de ez szerintme totál rossz irányvonal. Mindegyik kliensnél szarakszik, főleg a gép bekapcsolásakor: egy root jelszó, majd 3 email jelszó.
A megoldás valahol itt van: [link] csomó hasonló gugli találat van erre.
csak nekem jelszavak és kulcsoknál ez a képernyő van: -
válasz
lev258 #30752 üzenetére
Ubuntu meg Debianra épül, mégis van jócskán különbség, ezt éppen tapasztaltam Debian 7.5 Gnome3- nál simán visszadobott Gnome Classic- ba AMD HD5450- el, úgy kellett felszenvedni rá az fglrx drivert.
Nyílt driver se volt benne, ami pedig az Ubi/MINT- ben simán benne van.
Szóval a bennük lévő drivereknek sok köze nincs az Ubuntuhoz. Mindkettő annyit rak a disztróba alapból, amennyit akar.Érdekes, hogy Ubiban 3,130 csomag van, MINT- ben meg csak 1,990, Debianban meg 48,627.
-
sebijani1982
senior tag
válasz
lev258 #30730 üzenetére
Értem, akkor az a tanácsod, hogy szedjek legy 13.04-t vagy 14.04-t?
Akkor az már megtalál majd mindent?
Azért volt furcsa, hogy nem mentek a különböző hardverek, mert az előző laptopomnál nem volt ilyen gond. (Acer Aspire 5720ZG és arra anno egy 8.04 ment fel először)
Köszönöm a segítséged!
Bocsánat, nem tudtam melyik topik "pörög" jobban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- E-roller topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Sweet.tv - internetes TV
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Suzuki topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hálózati / IP kamera
- Nintendo Switch 2
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged