-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #30485 üzenetére
Jah értem. Nálunk ez kicsit liberálisabban volt megfogalmazva:
Ne használj egzotikus fontokat, szorítkozz a minden gépen elérhető fontokra. Ilyenek a Times New Roman, Arial, Courier és a Symbol fontok.
Feltehetőleg a gazdagabb formai információtartalom miatt a talpas (times new roman) típusú fontok jobban olvashatók, ezért bekezdés szövegben célszerű ezeket használni.
Bár igaz ez így sem teljesen jó, mert az említett TNR alapból nincs meg minden számítógépen. Mindegy, sok sikert a szakdogához!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #30448 üzenetére
Igen, amit a csomagkezelőből / sw központból telepítesz, az frissül is onnan mikor frissítesz.
St3ven: testdisk, gpart progik segíthetnek helyrehozni a partíciós táblát, be kellene ezeket izzítanod a live rendszer alá. [link]
fradi81: nézd meg ugyanazt SMPlayer alatt is, az is tud HW gyorsítást.
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #30354 üzenetére
Hiába na! Valaki a zöldet már pipával nyomja
Scannelés: Galaxy S2-vel scannelek, van hozzá alkalmazás amivel egyből pdf-be tudom menteni némi vágás után. Van az alkalmazásban egy vízmérték, így a telefont párhuzamosan tudom tartani a másolandó doksival. Nekem bevált, semmivel nem rosszabb mint egy síkágyas scanner. Illetve a célnak tökéletesen megfelel. Az a lényeg, hogy olyan telefon legyen, ami jó a makrókban.
-
válasz
DittyCat #30332 üzenetére
Jók az ilyen fazonok, de én egy ugyanilyet nem bírnék elviselni könnyen!
Köszi a bíztatást SSD ügyben, igazából minden sikerült, míg annyira el nem merültem a témában, hogy egy terminal parancs kiírta, mi okozza a lassúságát. Valami miatt a SATA2- es alaplapon SATA1 üzemmódban fut csak, erre még a guruk se tudtak eddig semmit mondani!
Conky az jó kis hasznos valami, de ha nem akarsz sokat kínlódni, akkor ezt az oldalt javaslom meglátogatni. Conky managerrel sokkal könnyebb és van rengeteg választható téma a letölthető csomagban!
(#30334) coco2
Biztosan van sok módja, egyet tudok hirtelen, ha terminalba beírod a locate csomagneve parancsot, akkor kilistázza, hol találod.egy példa:
ubyegon@uby17-M56S-S3 ~ $ locate qbittorrent
/usr/bin/qbittorrent
/usr/lib/mime/packages/qbittorrent
/usr/share/doc/qbittorrent
/usr/share/doc/qbittorrent/NEWS.Debian.gz
/usr/share/doc/qbittorrent/README
/usr/share/doc/qbittorrent/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/qbittorrent/copyright
/usr/share/icons/hicolor/128x128/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/16x16/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/192x192/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/22x22/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/24x24/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/36x36/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/64x64/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/72x72/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/96x96/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/128x128/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/16x16/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/22x22/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/24x24/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/256x256/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/32x32/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/48x48/apps/qbittorrent.png
/usr/share/linuxmint/mintinstall/icons/qbittorrent.png
/usr/share/linuxmint/mintinstall/installed/qbittorrent.png
/usr/share/man/man1/qbittorrent.1.gz
/usr/share/menu/qbittorrent
/usr/share/pixmaps/qbittorrent.png
/usr/share/pixmaps/qbittorrent.xpm
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.list
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.md5sums
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.postinst
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.postrm -
válasz
DittyCat #30328 üzenetére
Enyhén túlzol azért, inkáb morgós vagyok meg kekec, pár ember a fórumról elég nehezen bírja az iróniát, ők igazolhatnak.
Én is lépésről lépésre fedezgettem fel az elején a Linuxot, eleinte minden disztrót ki akartam próbálni. A kinézettel elvagyok, mióta be tudtam állítani jó sötét kinézetet, új telepítéseknél a betűk rendes beállítása szokott nehezen menni, nem a módja, hanem valahogy meg kell szokni, mert mindíg elfelejtem, melyik beállítás hol jelenik meg.
Valamit mindíg próbálgatok az eddig legjobban bevált MINT- en, most az új SSD- t próbálom optimalizálni és már napok óta olvasgatok a problémáról, de nem akar megoldódni egy dolog, ami a legfontosabb! De nem adjuk fel, szóval ugyanazt élem meg SSD- vel, mint Te a Linux- szal.
A legjobb ami törpénhetett velünk, hogy a Win lapátra került!
Menü Editort inkább ugorgyuk', úgysem tűnik el nekem se, amit akarok, nem is nagyon zavar!
-
válasz
DittyCat #30318 üzenetére
Fantörpikus, ügyi vagy!
Látod, mi lett egy egyszerű kérdésből, hogy miként lehet a mappák szinét átállítani? Újra csak azt mondom, hogy öröm neked segíteni!
Szerencsére ezek a szinek még a 16- on belül vannak!
Amúgy ha a Menü- t megnyitva a keresőbe beírod, hogy menu, akkor előugrik a cinnamon-menu-editor és ki tudod gyomlálni a felesleges megjelenéseket a Menüdből! Gondolom az Akadálymentesítés meg a Bejelentkező ablak ikon nem fontos, hogy mindíg megjelenjen.
Azt mindenképp meg kell említenem, hogy említettük már az elején, hogy átszabható a rendszer kinézete!
Most már tudod, mire értettük.
-
válasz
DittyCat #30286 üzenetére
Nagyon jó témákat vetsz fel, mert legalább rápontosítok dolgokra, amiket már elfelejtettem.
Az off az tényleg rendkívül szines.
Rózsaszínt csak irónikálódásból szúrtam be.
Tényleg ne fogd vissza magad! Az viszont ráférne az offra, hogy ott is megjelenj, mert a nagy öregek már saját magukat is unják.Szóval, ki fogom próbálni ezt az ikontelepítőt, mekkora jó dolog már 😁!
Ugye, hogy jobb, mint a mappa átszinezése, bár az sem semmi!(#30285) carrick16
Az a FF- ben eltünős dolog lehet a VGA driver miatt is, próbáltál már nyílt/zárt driver cserét? Pontosan nem tudom elmagyarázni, mert XFCE- t nem ismerem!(#30287) DittyCat
Végre! Csak 5-6 x említettük már!(#30288) carrick16
Ne szórakozz már! A telepítés módszere volt itt a hangsúlyosabb. -
válasz
DittyCat #30279 üzenetére
Szia! Most is felrakhatsz bármilyen ikonsort pillanatok alatt akár innen is 3 terminal parancs az egész és utána a Témák- nál csak beállítod, ami tetszik.
Itt egy példa és így néz ki:
Beállítás:
Az újratelepítést felejts el újra, 2019- ig a MINT 17 támogatott. Azt hiszem a köztes kiadások csak azért lesznek, hogy 2 év múlva ne kelljen iszonyú sok frissítést felrakni, ha valaki akkor telepítené a 17- et.
Ez az átszinezés meg ki tudja mikor lesz, de ugye nem raksz fel rózsaszinű mappákat?
-
válasz
DittyCat #30250 üzenetére
Igen, a szine az nagyon szép!
Sajna csak alul-felül van, ezzel együtt kell tudni élni.(#30251) Angelotti
MBR- ben 4 elsődleges partíciót használhatsz. Ha viszont 1 elsődlegest csinálsz az XP miatt, akkor utána csinálj kiterjesztett partíciót és abból már tudsz sok logikait csinálni!
partícionálás első bekezdések, de itt van partíció szerkesztő leírása is -
válasz
DittyCat #30244 üzenetére
Frissítőt bezárhatod. Középen, ahol választhatsz különböző betűk között, miért írtál be kérdőjelet? Az nincs az opciók között!
Utána már új parancsként értelmezte az i betűt, azért ajánlott rá egy telepítést. Azt az ipritet nem kell telepítened!Add ki újra a kért parancsot és válaszd az alapértelmezett n betűt.
Nem szól örökre semmi, főleg nem a sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade parancs, ez mindíg kiadandó, ha frissíteni akarod a tárolókat és utána a rendszert!
-
-
wopi
aktív tag
válasz
DittyCat #29941 üzenetére
Szia!
Igen, sikerült, rendben működik. Bár tény, hogy újratettem miatta az Ubuntut, mivel korábban 32bit-es rendszerem volt. Amikor még telepítgettem, nem láttam indokoltnak a 64bit-est feltenni. Mindegy, amúgy is újra akartam tenni, mert a sok próbálkozásomnak hála, eléggé tele volt szemetelve. Csupán azt nem tudtam, hogy maradjak az Ubinál, vagy próbálkozzak-e mással... Maradok még egy kicsit.
Köszi a tapasztalatot!
-
-
válasz
DittyCat #29980 üzenetére
Nem veszítesz vele, de a kérdés, miként törölsz egy csomagot!?
Van pár módja, erről még nem esett szó, de biztosan ismersz már több módszert is.
Ez esetben én a $ sudo apt-get purge csomagnév módszert választanám, de lehet, hogy feleslegesen, a guruk majd megmondják. Mindenesetre ez a mód eltávolítja a programot a konfigurációs beállításaival együtt.
[link]
[link]Az apt-cache show csomagnév megmutatja egy adott program függőségeit. csak érdekességként
-
válasz
DittyCat #29961 üzenetére
Lifeograph- nak örülök, de az a Knotes nem nagy ötlet, tekintve, hogy egy sárga cetlis program felhúzza magával a fél KDE- t.Más DE vagy annak részei felrakása okozhat érdekes dolgokat.
http://alternativeto.net/software/xpad-1/?platform=linux
Alternatív programok keresése is segíthet.
-
-
DittyCat
tag
válasz
DittyCat #29953 üzenetére
Jójójó, már mindent értek. Decepticon hozzászólását most olvastam. No. Akkor hát ez tiszta sor. Köszönöm.
Egyik barátom ma telepít Mintet. Én adtam hozzá az instrukciókat. Honnan töltse, melyiket, hogyan. És már eleve tanácsért hívott fel. Dagadt a mellem rendesen
! Hamar híre ment, hogy linuxos vagyok, bár gyanítom, túlértékelnek kicsit
Nem tudom, hogy halad a telepítéssel, de holnap megtudom
!
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
DittyCat #29927 üzenetére
Nem csak a színek mások. 😃
Máshogy működik belül a rendszer, és máshogy áll kézre.
Egyszerűen leírva egy példával:
A tálcát az egyiknél megfogod az egérrel, és oda húzod ahová akarod. A másiknál ezt beállitóprogramban teszed meg, a harmadiknál átírsz egy konfigfilet, ugyanakkor tippelhetsz melyik való gyengébb gépre. Persze ettől kicsit összetettebb, de ebből talán érted különbséget. -
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29911 üzenetére
A Mint és az Ubuntu fej-fej mellett halad, mind a kettő elég népszerű. Végül is a Mint is egy módosított Ubuntu, meg az Ubuntu tárolóit használja a Mint is. Csak a Mintnél a distrowatch egybeszámolja az összes variánst (Cinnamon, MATE, KDE, Xfce), míg Ubuntunál (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Gubuntu, egyebek) külön. Jól jártál az Minttel, mert szerintem összességében kevesebb vele a nyűg (még inkább gondoltak a kezdőkre), mint Ubuntukkal, bár utóbbiak sem rosszak, szintén ajánlhatók kezdőknek is. Igazából, ha belejössz a linuxozásba, eldől, hogy milyen grafikus felület jön be, milyen programokat használsz, akkor szinte bármelyik disztróval el fogsz boldogulni, a kedvenc dolgaidat bármelyik alá fel tudod telepíteni.
-
válasz
DittyCat #29897 üzenetére
Ahogy néztem a distrowatch-on, a Mint már megelőzte az Ubuntut
Csalóka az a lista, mert az első 30- ban Ubuntu 5x szerepel külön számolják ugyanis a más DE- vel kiadott verziókat, míg a MINT- eket egybe számolják. Nem is említettük a többi Ubuntura épülő disztrókat. Mint a MINT és sokan mások.
Más tészta, hogy a MINT tényleg nagyon jól össze van rakva.
Verzióváltáskor nincs sok teendőd, mert a jelenlegi 5 évig támogatott. Ha hosszú távon MINT- et használ valaki, akkor külön /home partíciót használ, így az abban lévő beállítások megmaradnak, elég csak az új kiadást telepíteni és csatolni a /home- ot hozzá. Én ezt tervezem lassan a MINT- tel, de ehhez kellett jó pár hónap, hogy eldöntsem, Te is ráérsz még ezzel. Kezdőknek ezért sem javasolják a külön /home- ot. Jól haladsz nagyon, de lehet, hogy egy hónap múlva másik disztrót választasz, addig bőven jó, ha csak a /root partíció van. Bár az is igaz, hogy a MINT nagyon meg tudja fogni az embert azzal, hogy minden működik és szerintem jól is néz ki. Sokak szerint kicsit lomha, az ablakkezelő meg a Nemo tényleg az.
Új kinézetet, témát, DE- t cserélhetsz ezen a disztrón is, mint azt már többször említették itt a nálam hozzáértőbbek.(#29898) lev258 meg is előzött, jobban le is írta a lényeget!
Valami köztes kiadások ezért lesznek, de most nem emlékszem pontosan, talán 2 évente? -
lev258
veterán
válasz
DittyCat #29897 üzenetére
Ha LTS kiadást használsz, egy pár évig nem érdemes verzióváltásban gondolkodni. A grafikus felületeket szabadon tudod felrakni, kipróbálni. Pl. Ubuntura felteheted a Cinnamon-t, a MATE-t, XFCE-t. Ha pedig újratelepíted a rendszert és előzőleg a /home külön partícióra került, akkor fel tudod telepíteni az új rendszert anélkül, hogy elvesztenéd a dokumentumok, képek, .. mappákat. Esetleg érdemes ilyenkor a rejtett, beállításokat tartalmazó fájlokat, mappákat átnevezni, hogy ne akadjanak össze az új rendszerrel.
Megjegyzés:a Linux Mint-nél most tértek át egy új rendszerre, amely szerint nem lesznek köztes kiadások, hanem az aktuális LTS verzió kapja meg frissítésként az új dolgokat. -
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29883 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott. Ezzel mindenki így van, eleinte minden kis sikerélmény és problémamegoldás sokat dob az önbizalmon.
Ez a jó a Linuxban, hogy mindenre van egy csomó megoldás, ha nem működik az egyik implementáció (itt esetünkben az MTP protokoll kezelése), akkor lehet próbálkozni másikkal. Valahol viszont a hátránya is ez, a sok fejlesztő kapacitása feldarabolódik a sok projekt között, míg a M$ szinte az egész erőforráshalmazát egyetlen dologba ölheti bele.
Ugyanez a sokszínűség és választási szabadság áll az ablakkezelőkre. Nyugodtan maradj a Cinnamonnál, ha az van telepítve. Egyrészt mert nem rossz, és a Mintnél az a fő támogatott csapásvonal, abba ölik a legtöbb munkaórát, másrészt még mindenképp érdemes neki hosszabb távú esélyt adni, jobban megismerni, hogy a többit utána jobban hozzá tudd viszonyítani, miben jobb, miben rosszabb. Ha mégis kíváncsi vagy a KDE (szerintem jobb és szebb, mint a Cinnamon) vagy az Xfce-re (ez kicsit primitívebb a Cinnamontól megjelenésében), akkor vagy kiírod pendrive-ra vagy DVDRW-re őket (letöltöd .iso fájlként a Mint oldaláról) és Live rendszerként futtatod (de nem telepíted), vagy virtuális gépben próbálod ki (VirtualBox), vagy a neten is lehet róluk képernyőfelvételeket vagy YouTube-videókat nézni. Nagyjából így látni fogod, hogy miben mások.
Azt én sem tudom, hogy miért lett Cinnamon a neve, mikor nem sok köze van a fahéjhoz. Ahogy már írtam múltkor az elnevezéseknél, a linuxos világban szokás ilyen idióta neveket adni, évek óta nagy módi. A neten utánaolvasottak alapján azt gyanítom, hogy mivel a Cinnamon egyes részei és előzményei is süteményneveket viseltek (pl. Muffin), ezért maradtak egy süteményeknél is használt fűszer nevénél.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29849 üzenetére
Amit írtam, az még csak ötletelés volt, nem konkrét megoldási módozat. Sajnos (vagy pont hogy nem sajnos, mert jó, hogy nem szívtam még ilyennel) nem ismerem ezeket az MTP-s eszközöket. Nekem csak Mass Storage-es telefonom és mp3 lejátszóm van itthon, azokat csak USB-n rádugod a gépre, driver sem kell nekik, azonnal mennek hibátlanul Windows és Linux alatt is, rendesen le lehet róluk játszani a fájlokat, és másolni/törölni róluk, mint akármelyik pendrive-ról. Tudom, téged ez nem vigasztal.
Ahogy nézem, a fájlkezelők nem tudnak két fájlművelet között időbelileg várakoztatni, ehhez scriptet kell írni, ami nem egyszerű. Viszont nem is nehéz, de most el vagyok havazva. A cache-t meg nem tudom, hogy hol lehet kikapcsolni, azt passzolom.
Esetleg még jmtpfs-ről olvasom, hogy jól kezeli az MTP-s eszközöket, azt meg lehetne próbálni telepíteni (sudo apt-get install jmtpfs), és jmtpfs ~/mtp paranccsal felcsatolni a lejátszót (előtte kell csinálni a home mappádban egy mtp mappát), használat után meg lecsatolni.
-
válasz
DittyCat #29871 üzenetére
Amilyen ügyi vagy, menni fog a Manjaro is, nagyon jó kis rendszer az is.
Azt meg majd eldöntöd saját magad, neked melyik a jobb. Ne várj sokáig, mert ha már megszokod a MINT- et, akkor számodra az lesz az igazi. Arra is érdemes felkészülnöd, hogy nem fog menni ez vagy az a rendszer a gépeden, nálam is sok ilyen disztró volt már. Próbálj ki minél több disztrót, legalább tudni fogod, miért a MINT az igazi!
Kíváncsian várjuk az eredményeket!
Ja, ha KDE- s disztrót próbálnál ki, mindenképp a Chakra- val tedd!próbáltam egy Debian vonalas terminalos program telepítést 3 sorban elhelyezni:
sudo apt-get install synaptic
sudo apt-get
install
synaptictényleg 3 sor így!
-
DittyCat
tag
válasz
Nincs ilyen beállítási lehetőség.
Viszont. A vért izzadva felmásolt, jelen lévő, de használhatatlan fájlokat felmásoltam a munkahelyi gépemre, majd onnan VISSZA a lejátszóra (W7). És most teljesen jó. Tehát nem sérült a felmásolás során, csak a lejátszó nem ismerte fel. Kezd vicces lenni a dolog. -
whbear
senior tag
válasz
DittyCat #29851 üzenetére
Szerintem egy Manjaro xfce semmivel sem bonyolultabb, sőt ha megtanulsz pár alap parancsot terminálban, de még az sem kell mert szinte mindennek van grafikus felülete, kivéve a yaourt - nak akkor meglátod milyen nagyszerű rendszer is a Linux. Valamint Manjaron elérhető az AUR is. Ott aztán minden van ami Linuxra elérhető. Ha Windows szerű felületre vágysz akkor KDE verziót érdemes megnézni, ha kicsit Linuxosabbra akkor az xfce-t. Mindkettő telepítése ugyanolyan egyszerű, csak ez működik. Kb egy évig Manjarót használtam otthon is és munkára is, teljes megelégedéssel. Valamint nagyon jó az Arch wiki és az itteni fórumon bob.zxr és colomb2 fórumtárs keni vágja a dolgokat, nekem mindig azonnal segítettek. Most már Fedorát használok de ez már a következő lépés. Szerintem nem érdemes egy disztrónál leragadni, ki kell próbálni Live módban többfélét gondolom van egy 2 gigás pendrive otthon. Linux alatt dd vel, Windows alatt win32disk image writerrel minden kezdőknek is ajánlott disztró fog menni. Én a DistroWatch.com - ról szinte az összeset kipróbáltam mire kialakult mit is várok el a Linuxtól és melyik disztró adja meg ezt nekem. Ez hosszú idő mire eljutsz a célhoz de itt az utazást élveztem inkább, mint a célba érést, ami majd 2 évig tartott. (Azóta már ismét másfelé is kacsingatok☺)
-
whbear
senior tag
válasz
Nem kell Windows semmire se. Még arra sem amire végképp azt hiszed hogy kell. Egy normális Linux kell, nem Ubuntu alapú. Az csak arra jó, hogy elvegye a kedved az egésztől. Arch vonalon a Manjaron kifogástalanul megy az MTP, mind KDE mind Openbox alatt. Valamint Fedorán is naponta másolgatok MTP-n, ha épp nem sambával wifin keresztül LG G2-re és MP3 lejátszóra. Elnézést akit megbántottam, de ez a személyes tapasztalatom.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29843 üzenetére
Nem muszáj egyesével. Esetleg be kéne állítani valamelyik fájlkezelőben, vagy szkripttel megoldani, hogy két fájl másolása között várjon egy kis plusz időt, hogy az eszköz megeméssze az előző műveletet.
Esetleg azt lehetne még csinálni, hogy az MTP-s eszköznél kikapcsolni a gyorsítótáraztást (cache-t), lehet azt nem bírja, hogy gyorsítótárból agresszíven ömlik az arcába az eszköznek az az adatmennyiség, amivel nem bír mit kezdeni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #29835 üzenetére
Linkeltem nemrég, hogy kb. mindössze 1 éve van működő MTP driver Linux alá, ami ezek szerint nem tökéletes. Nem tudok segíteni a problémádon, vagy kivárod hogy hátha jobb lesz a helyzet később, vagy lecseréled egy olyan eszközre, ami rendes mass storage (gyak. pendrive) módban működik.
Egyébként bedugtam ma az MTP-s telómat egy XP-s gépbe és hopp, az se játszott le filmet a telóról, lemásolta magának előbb a tempbe. Az MTP már csak ilyen....
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29812 üzenetére
Én is nagyon örülök, hogy sikerült az átállás, gratulálok! A helyedben én sem hanyagolnám a topikot. Megmondom, hogy miért: én is abból tanulom a legtöbbet, ha az itt felmerült problémákra megkeresem a megoldást. Bevallom, sokszor goglizok és úgy adok tanácsot. DE, ha nem lenne probléma felvetés, akkor nem is néztem volna utána, mert itthon nincs gond a rendszerrel. No, de én nem azért váltottam Linuxra, hogy aztán nem tudjam minimum úgy használni mint a Windowst! Sőt, ellenkezőleg! Szóval, mi itt vagyunk és ha van kedved, akkor visszavárunk sűrűbben. Ki tudja, lehet, holnap te segítesz egy kezdőnek
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29812 üzenetére
Na, akkor sikertörténet. Majd ha eltelik fél év, ülj vissza egy windowsos gép elé szörnyülködni, hogy mit hagytál ki. Garantálom, hogy meg fogsz botránkozni, ha hozzászoksz a Linuxhoz, és utána kell windowsozni. Nem fogod érteni, hogy miért nem hamarabb váltottál.
Könyvből viszont nem nagyon lehet tanulni, vagy csak nagyon-nagyon alapokat, csak címszavakban. Inkább mindennapi feladatokat kell a gépen megoldani (tudom, ezért a múltkor le lettem ugatva a topikban, hogy megint hülye vagyok, de nem érdekel), és ha elakadtál, neten utánakeresni a megoldásnak, megcsinálni a te rendszereden. Olyan mindennapi feladatokra gondolok, mint bizonyos fájlok törlése mappában, almappáiban, lemezkép fel/lecsatolása, nyomtatás pdf-be, stb.. Ezek mind olyan feladatok, amik Windows alatt is előjönnek a mindennapi használat során. Ugyanez LibreOffice alatt, olyan dokumentumokat kell csinálni, amit MS Office alatt is megcsinálnál, és menet közben, ahogy csinálod, úgy tanulsz. Könyvből pont annyira lehet az informatikai dolgokat megtanulni, mint zongorázni.
Hidd el, nem lesz minden ilyen happy, mindig bele fogsz futni valami megoldásra váró feladatba, bár idővel, ahogy gyűlik a rutin, egyre gyorsabban találod rá meg a megoldást.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29709 üzenetére
Nem, nem baj, nem korholunk érte. Nehogy elkeseredj. Csak furcsálltam, hogy pont a Mintben ne lenne benne mindez, már-már azt hittem, hogy az én memóriám rossz ennyire.
Csak ezért ne telepítsd újra, ezeket a hiányokat utólag kézzel is lehet pótolni, a Flashplayert már feltetted, a helyesírás-ellenőrzés sem nagy szám, meg egy-egy magyar nyelvi csomag a csomagkezelőben. Ha a Clementine nem játszana le valamit, akkor meg a GStreamer pluginhez valamelyik csomag hiányzik neki, már az is előre borítékolható.
Máskor, ha Linuxot töltesz, akkor sose tölts le olyat, aminek túl sok minden van a nevében, ha ilyen Netinstall, Alternate install, OEM, Corporate, Server, Prerelease, Testing, és egyéb furcsa dolgok vannak a nevében, azt ne töltsd le. Mindig az Akármilyen Linux sima változatot töltsd, az szokott a letöltési lista legelején lenni, de abból mindig a 64 biteset. Linux Mintnél az alapváltozat Linux Mint 17 Cinnamon. A Cinnamon nem spéci szó, az a grafikus ablakkezelő neve, bár a KDE-s is jó, meg kicsit fapados a kinézetük, de a MATE, Xfce is használható, de azok régi, gyenge gépre vannak. Szóval neked vagy Cinnamon vagy KDE így elsőnek.
A Qiana is ott van a névben, de az meg a 17-es kiadás kódneve. Ugyanis azoknak az embereknek a kedvéért, akik nem tudják megjegyezni a számmal kifejezett verziókat, adnak egy-egy nagyobb Linux-kiadásnak kódnevet is. Ez a Mint esetén mindig lánynév (általában a-ra végződik), Ubuntu esetén valami kitalált állatnév, Debiannál fiúnevek, a Fedoránál valami elvont hülyeség szokott lenni. Ilyen kódneve a Windows kiadásoknak is van, csak nem szokták annyit emlegetni. Mindig is utáltam ezeket a fantázianeveket, verziószám szerint könnyebb követni.
-
_Dumber_
őstag
válasz
DittyCat #29724 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy a program meg van, de a bal alsó indítómenüben nincs benne, és ezért nem találja.
Ugyanakkor terminalból nem szerencsés grafikus programot futtatni, mert ha valamiért bezárod a terminált akkor azzal megölöd a progit is, normális kilépés (esetleges adatmentés) nélkül -
Vladi
nagyúr
-
válasz
DittyCat #29714 üzenetére
Ezt olvastad?
(#29713) CPT.Pirk
Persze, nem egyértelmű, inkább az az egyértelmű, hogy pontosan meg kell adni, hogy milyen Linuxot használsz, ha gondod van vele. A Chakránál viszonylag könnyű, mert nincs túl sok változata, bár még itt is voltak gondjai valakinek egy megelőző változat telepítése esetén.(#29718) Tim82
Screenshotról volt szó, annak nem kell link. -
válasz
DittyCat #29709 üzenetére
A Windowsokat mindig így árulják. ÁÁÁÁááááá.....
Hardvereket is így árulják, de nem a doboz a lényeg.Figyelmesnek kell lenned, mert akár egy karakter eltérés is számít!
Archos példa, nemrég így akart telepíteni valaki egy programot:
sudo pacman -s chromium nem ment neki, pedig így olvasta, és jól is emlékezett rá, de a bibi itt volt: sudo pacman -S chromium Már ugyanaz a betű sem jó, ha nagy betűt kell írni, ebből következik, hogy figyelmesen kell minden lépést csinálni, különben hajtépés lesz belőle!
Nem lenne gond az OEM változattal sem, meg lehet oldani, amire szükség van, csakhogy mindenki azt hitte, hogy normál változatot használsz és úgy jelentkeznek az említett hibák!
Úgy tudtuk, hogy Linux MINT Cinnamont telepítettél, a 3 betűs eltérés okozott kis gondot, de túléljük, bár többen lehet, hogy ápolódnak éppen.
vajon mér' van sok kopasz férfi?
(#29710) Decepticon
Reménykedjünk, hogy első javallata lesz a dobozos iso letöltés mellőzése! -
válasz
DittyCat #29704 üzenetére
Most az egyszer kérd meg azt a programozót, hogy magyarázza el neked, mi az az OEM.
A táblázatot Te is nézegesd kicsit, nagy segítség, amit az OEM változathoz írtak, különösen a multimédia support utáni NO szócskát!
Ne haladj olyan sebességgel, hogy az alapvető dolgok mellett elsuhanj!Ez olyan dolog, amihez még nulla Linuxos tudás is elég.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29678 üzenetére
Milyen böngészőről van szó? Firefox alatt lehet külön helyesírási szótárakat hozzáadni, keress rá a Google-ben, de lehet úgy is, hogy meglátogatod az about:addons oldalt, ott új addon hozzáadását választod, majd az ottani keresőben rákeresel a magyar szótárra. Addonszerűen fogja telepíteni. Onnan már csak jobbklikk egy szövegdobozba írt szövegre és kiválasztod, hogy magyar szótárral ellenőrizzen.
Egyébként morbid, amiket írsz. Állítólag a Mint 17 Cinnamont tetted fel, de se magyar helyesírás-ellenőrzés, se Flashplayer, se semmi nem volt fent, mikor ezeknek alapból fent kéne lennie, pont ez a Mint erőssége a többi disztróval szemben, hogy minden be van készítve, alapból megy, nem kell vele kínlódni egy teljesen kezdőnek sem. Esetleg az a baj, hogy nem futtatod le a frissítéseket, amit ajánl, vagy a Frissítéskezelővel kéne vagy terminálból a sudo apt-get update paranccsal.
A napló telepítése: ha azt a írta ki, hogy 66 csomag, akkor nem volt telepítve. nagy i-t kellett volna neki nyomni (I = Igen) és elkezdte volna telepíteni, először a 66 csomagot, ami kell hozzá előfeltételként (függőség), aztán magát a programot. Jelszavas naplóra nem nagyon tudok mit ajánlani, legfeljebb dm-crypt titkosított konténerben sima szövegfájl, amit a kedvenc szövegszerkesztőddel szerkesztgetsz, és akkor nyitod meg a konténert, mikor dolgozni akarsz vele, bár ez a megoldás bonyásabb, mint erre való programot letölteni, de én így csinálnám.
-
válasz
DittyCat #29679 üzenetére
Ez így van. Aki régóta repül már, nehezen tudja elképzelni, milyenek az első lépések- a járásban!
Ami érdekesebb, kiadtam ezt a a parancsot sudo apt-get install lifeograph, település után pedig simán beírtam terminalba a lifeograph- ot és simán indult.
Pillanatnyilag milyen Linuxot használsz pontosan?
-
DittyCat
tag
válasz
DittyCat #29678 üzenetére
Na, most büszkék lesztek rám.
Kerestem magamnak naplót. Lifeograph - szuper. Install.
Nincs a gépen. Menüben keresem, semmi. Keresővel sem!
Terminal. "sudo apt-get install lifeograph"
Ekkor kijött, hogy kész, legfrissebb verzió, 66 csomag (vagy ilyesmi).
Szóval a szöveg arra utalt, hogy ez már telepítve van.
Keresem a szoftverboltban, ott is azt írja, már telepítve.
Eltávolít, újra install. Nincs meg... pedig azt írja, már megvan nekem.De akkor hová tűnt...???
-
válasz
DittyCat #29673 üzenetére
+ King Unique
Jó látni, hogy benneteket is így megfogott a Linux. kezdőként én is szivesen segítek igen korlátozott tudásomhoz mérten!
Furcsa, hogy függőséget okoz a Linux, de nálam is ez alakult ki, meló után egyből a Linuxos kutyulások jönnek, még a kedvenc sorozataim is háttérbe szorultak. Nem gondoltam volna, hogy a Win elhagyása ezzel jár majd, de nem bánom annyira!Talán a Linux disztró, DE varióciói annyira sokfélék, hogy az ember nem bír betelni velük! Hálás vagyok a Windowsnak is, hogy a különböző védelmi programokkal együtt annyira visszafogta már a gépemet, hogy kénytelen voltam áttérni a Linuxra.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
DittyCat #29653 üzenetére
Amikor terminálban jelszót kér, sosem fog látszódni a begépelt jelszó, csillagozva, vagy pontozva sem – biztonsági okokból.
Minden bizonnyal meg sem próbáltad beírni és entert nyomni. Írd be, enter, és el fogja fogadni, azzal ne törődj hogy nem látszik.Háhh - megelőztek
Ez amúgy már többször felvetült itt, be kéne írni az összefoglalóba.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29647 üzenetére
Ott valami nagyon hibádzik, meg a Linux Mintekben alapból benne szokott lenni a Flash, megy FF alatt is. Chrome-ban is alapból benne van a saját Flashe. Mindegy, azért terminálba add ki azt a telepítőparancsot, amit felettem írtak.
A YouTube valószínűleg azért megy, mert HTML5-re van állítva.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29647 üzenetére
Próbáld meg ezt:
sudo apt-get install flashplugin-installer
A Youtube-ot egyébként át szoktuk állítani html5-re: https://www.youtube.com/html5
-
_Dumber_
őstag
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29627 üzenetére
Vess egy pillantást a Gnome-ra is, szerintem megéri. A 3-as verzió széles körben utált Linuxos körben, mivel a 2-es verziója éppen annyira népszerű volt. A Cinnamon és a többi ennek alapjain született meg. Mármint a 2-es verzió alapján. A 3-as nekem azért tetszett meg, mert nagyon hasonlít az Android felületére. Szándékosan. Végtelenül egyszerű és elüt a hagyományos desktop felfogástól. Éppen akkora dobás, mint a Windows Live Tile felület. Csak sokkal használhatóbb.
Ide még Conky sem szükséges, így nagyon nem szükséges belemászni a Python-nyelvbe. Alapvetően nagyon funkció szegényes, de van egy remek weblap, ahonnan kattintásos telepítéssel, grafikusan fel tudod turbózni. Van itt az indikátorsávba épülő Google Translate, Weather bar, Calendar, Multiedia bar és egy csomó más 15 oldalon keresztül. Egy kattintással teleül, majd ecs csúszkával aktiválod. Ha nem kell, akkor a csúszka vissza, majd egy kattintás visszavenni.
Azt mondtad, hogy sokat használtad az Androidot és megszoktad. Én ezzel éppen így voltam és ezért imádom a Gnome 3-at. Azt akartam, ha már Linuxra váltok vissza, akkor az mindenben üssön el a Windows-tól, a desktop-ot is beleértve. Ráadásul van itt egy Das to Dock nevű indítópanel, ahova ha kipakolod a gyakran használt applikációk ikonjait, akkor gyakorlatilag az egész rendszert erről az egy felületről használhatod, mindenféle felugráló, keresgélős menüket nélkülözve. Ha akarod, ikonokat még itt is lehet kipakolni, bár szerintem az amolyan titkárnős szokás.
Íme egy kis kedvcsináló:
A képernyővédőn keresztül lehet belépni a bejelentkező képernyőre. Itt már vannak rendszerüzenetek is: bejövő levelek, chat értesítés, zene állapot stb.:
Ez a Windows Rendszerfigyelőhöz hasonló rendszerfigyelő és a naptár (ebbe alapvetően nincs beépítve, de innen lehet indítani a levelezőklienst (nálam Thunderbird - mint Windows alatt) és a Google Calendarhoz csatlakoztatott Thunderbird naptárklienst. Pofon egyszerű a beállítása, ebben tudok step by step segíteni:
Csatlakoztatott bluetooth füles és a beállító felület:
Egyszerű felbukkanó értesítés csatolt eszközről:
A Gnome Shell Extensions (csak Firefox-szal működik) beállító felülete. Itt lehet egy kattintással aktiválni és törölni, ha nem kell (vagy a böngészőben is lehet aktiválni online):
Ez gyakorlatilag a Start Menü vagy menü. Olyan mint az Androidon. Ide belépni a Dash alján lévő 4 négyzetes gombra kattintva lehet belépni (mindig ott van legelul, az gomb témától függően változik, de a menü gomb mindig a legalsó):
Íme a Google Translate beépülve az indikátorba (felső sávot hívjuk így). A Yandexet is képes futtatni, nem csak a Google-féle fordítót:
Íme a Tácla (futó alkalmazás váltó-sosem használom, nincs rá szükségem). A számítógép vagy laptop Windows ikonjával is gyorsan elő lehet hívni. Mi ezt a gombot Linux alatt Super-nek hívjuk:
Nem akarlak összezavarni a sokféle desktop felülettel, csak írtad az Androidot, gondoltam, hátha érdekelhet. Aztán az is lehet, hogy te is utálnád mint a többiek
-
válasz
DittyCat #29623 üzenetére
Használd a MINT Cinnamont ismerkedésre, nehogy valami KDE- s disztró miatt letöröld, ha nagyon ki akarod próbálni, csak elfér 500 GB- os vinyón még egy disztró!
A MINT Cinnamonnan kezdőknek a legideálisabb, ami más disztróra vagy DE- re megvan, az ebben biztosan a legegyszerűbben alkalmazható. Példának hoznám fel az emlegetett Conky- t, ezt sok esetben szerkesztgetni kell meg terminal parancsokkal vezérelni, hogy jól működjön.
MINT- en csak felrakod a conky managert és kattingatsz. Ez persze működik Debian/Ubuntu vonalon más disztrókon is, de az ilyesmit eléggé le szokták fitymálni, nem annyira macsós módszer, mint terminalból indítgatni.Ettől nagyszerű a Linux MINT Cinnamon, hogy unmacsósra van csinálva direkt. Ha nagyanyámnak odaadnám pendrive- on, másfél óra múlva azt látnák a szomszédok, hogy repkednek ki az ablakon a Wines cd- k, dvd- k!
Ha letörlöd a MINT Cinnamont, sírva fogsz fakadni.
gondolom van dobozos zsepi a kezed ügyében
(#29630) _Dumber_
A /home mappa kezdőknek c. fejezetet én is tapasztaltam gyakorlatban nokedliként.
Igen messzire érdemes kerülni abszolút kezdőnek a külön /home- ot, ráér akkor csinálni ilyet, ha már kipróbált sok disztrót és azt mondja, hogy most mindent lepucolok, mert megvan az a disztró, ami nekem kell. Akkor már érdemes /home- ot külön csinálni. -
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29627 üzenetére
Na, és milyen férfi bőrben? A Linux ilyen, eleinte sok időt el tud venni, sokszor kell próbálgatni, míg ki nem tapasztalod.
A linuxos iso-lemezképfájlt nem muszáj torrenttel tölteni, csak akkor, ha a sima HTTP vagy FTP módszerrel lassan jön le. A Linuxokba be szokott lenni építve alapból torrentkliens, vagy a Linux Mint 17 Cinnamonban is, azt hiszem, abba a Transmission-t teszik, erre keress rá, mert fent kell lennie, szóval még telepítened sem kell. Sőt, még talán rákeresni sem, csak letöltöd a .torrent végű fájlt böngészővel, megnyitod, és automatikusan elő kéne jönnie a torrentező programnak, meg kérdeznie kéne a letöltési helyet.
Azt jól teszed, ha még nem lakod be nagyon a rendszered az első napokban. Aztán, ahogy kialakulnak a szokásaid, minden működik, akkor mehet rá minden. Meg érdemes az adataidnak külön partíciót létrehozni telepítéskor (kézi módszer), mert akkor arról egy újratelepítéskor sem vesznek el az adataid.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29623 üzenetére
Nem kell feltétlenül az egészet elölről csinálni. Letöltöd az Linux Mint 17 KDE 64 biteset (ezt inkább ajánlom), vagy a legújabb Kubuntu 14.04 64 biteset (ez sem rossz), kiírod CD/DVD-re vagy pendrive-ra, bebootsz róla, és live módban megnézed, hogy milyen a KDE felület, mennek-e az mp3-ak az eszközeidről. Ha tetszik, beválik, akkor feltelepíted a Linux Mint 17 Cinnamon helyére, gondolom még annyira nem laktad be, ha mégis, akkor elmented valahová a /home mappát.
Azt még kalkuláld bele, hogy az alap elarun-oxygen témás KDE nem annyira tetszetős, én egy általad választott szép hátteret, az United tálcatémát és a FormaN vagy a glowglass cupertino ablaktémákat ajánlom. Van a KDE-hez egy rakat téma, csak bele kell menni a Rendszerbeállítások-ba, ott Ablakdekorációk/Asztali téma majd Új dekorációk/témák letöltése gomb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- SSD kibeszélő
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Íme az új Android Auto!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest