- Mobil flották
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
codec
senior tag
" Szerintem kicashelni a legjobb ez a 3%-os kamat"
Végre valaki meglátta, hogy miről is szól ez az egész..
Fidss pont erre találta ki, plusz még milyen jó kis szavazatvásárlás is, majd jönnek az óriás plakátok, hogy segíícsük a családokat ezzel is...!
"Az megvan amúgy, hogy a 3%-os kamat és a piaci kamat közötti különbözetett az adófizetők fogják állni"
Jah, és hogy az adófizetők nem fogják 25 évig fizetni az qrvaélet! (fidss marad, kell a lóvé másra, tisza lesz törli el a "3.14 csába" az egészet...)
Majd lesznek itt még meglepik... -
FireKeeper
nagyúr
mint lakás vásárlásra vágyó egyedülálló "fiatal" (35+ már lassan) Budapesten, kb így: [link]
kb a tavaly nyár ótához képest +10-20%-al magasabb szintekre állnak be az új cuccok, a jól beárazott, jobb helyen lévő kis lakások még mindig napok alatt mennek el, a túlárazott szarok viszont pihennem a "wishlistemben" jó ideje. mivel ez lett a default, meg a média is teleharsogta a sajtót a "pörög a lakáspiac" meg "lakhatási válság" cikkekkel, nem igazán látom hogy az eladók belemennének nagyobb alkukba egyelőre. szóval kb egy adott helyen lévő, adott méretű cucc tavaly óta jó 10M-t ment fel árban, csak nekem nem lett hirtelen annyival több pénzem.
már a kivándorlást fontolgatom és bérlek inkább a hanyatló nyugaton, mert ez itt jelenleg esélytelen.
-
Drizzt
nagyúr
Nagyon függ attól, hogy melyik szegmensről beszélünk. Van ami nagyon megy, meg van ami beállt, mint a szög. Legalább várost/főváros esetén kerületet érdemes megadni ehhez a kérdéshez. Budapesten nagy általánosságban növekvő kínálat van, de területileg és lakástípusilag ez nagyon eltérő képet mutat.
-
Mauzes
addikt
Én sem örülök neki, hogy mi van a piacon. És valóban van egy "rossz" része az árfelhajtásnak, amit a kormány különféle programjai okoztak, az ingatlanos cégek pedig iszonyúan rárepülnek mindig a FOMO-ra.
De a realitás sajnos az, hogy mit várhatunk szerinted észszerűen? Ezt írtad: "2, csak azok hirdetnek akik most akarnak magas áron eladni ". Tehát akkor majd jönnek az új eladók a jövőben, akik már alacsonyabb áron akarnak eladni? Hogyan, miért? Tényleges nominális árcsökkenés az elmúlt 25 évben egyetlen egyszer volt érdemben, amikor komoly gazdasági, banki és pénzpiaci válság volt a 2008-as események után.
-
sakal83
addikt
Igen. Ez a sajat lakhatas miatt eladoknak akik vennenek is, egy igazi szivas helyzet. 23 es 24 eleje sokkal jobb volt. Nem porgott, de legalabb volt kinalat es nem volt kiarazodasi lehetoseg. Lattam 120mert 4 keruleti 80nmeres panelt a comon. Vmi egeszen hihetetlen. De a 15 ben is 93m a legolcsobb...
Na akkor most az ember hogy arazza a sajatjat? Mondjuk egy 3 szobas panel a 4ben mennyi, ha 120 a 4 szobas? Aranyosan 100m? Meger mondjuk egy szoba havi cca 140e ft torlesztot?
Es akkor mennyit er egy onallo ujszeru 140 nmeres csaladi haz a 4ben? 280m?annak a torlesztoje 20-80bam 1.5m/ho
56 evnyi atlagjovedelem...
-
Qtya123
őstag
Akkor lesz igazán saját farkába harapó kígyó, ha a fiatalok a még nagyobb kilátástalanság miatt még többen nem vállalnak majd gyereket, vagy még többen külföldre távoznak.
Főleg a fővárosban így is rengeteg 30-as, 30+os albérletben dekkol, lakást venni nem tud, gyereket addig nem vállal.Ez nem gyerekszülést serkentő dolog, hanem szimpla választási ígéret.... Eleve telibe van hazudva az emberek pofájába.... Élete végéig tartó adómentesség? Téééééényleg? Mert ezt nem lehet egy tollvonással majd megszüntetni? És megint lesz rengeteg 1 bites, aki ezt teljesen készpénznek veszi, hogy na de rendes a Vitya, innentől örök életre megvan a plusz bevételem, futok tenni az X-et. Mikor meg megszüntetik, akkor néz bambán és üvölt, hogy hát, de ezt hogy lehet?????
(Egyébként zseniálisan csinálják: ha bármikor is egy másik párt kerül hatalomra - amit ebben az országban kb lassan már csodaként lehetne emlegetni - akkor azon azonnal ott lenne a sok teher mellett egy újabb teher, hogyha ezt beszántja, akkor kb azonnal bukott minden 2 vagy 3 gyereket szült anyát, mint szavazót, plusz a családtagjaikat is nagy valószínűséggel. És ők meg tudnak mutogatni ellenzékből, hogy nézd a szemét családgyilkos intézkedést... Ha meg esetleg az ő kormányzásuk alatt kénytelenek megszüntetni, akkor azért úgyis más lesz a hibás....).
AI és alapjövedelem részhez: Valóban érdekes jövő lesz, az alapjövedelmet kb kizártnak tartom itthon nagyon sokáig, vagy ha lesz akkor majd a dolgozókat nyúzzák még jobban, hogy termelje ki azt is. Egyébként véleményem szerint az AI legelőször nem feltétlen az alacsony fizetésen tengődő gyári munkásokat fogja kicsinálni. Sokkal nagyobb beruházás kell az automatizálásra és sokkal tovább tart a megtérülése, mint azoknál a munkáknál, amelyek ugyan szellemi munkák, de sok feladat bennük repetitív, nem minden mozzanatában szakértelmet igénylő. Pl különböző számviteli, könyvelői, adatrögzítői munkák, fordítók, stb... Ők jellemzően 1.5-2x annyit is megkeresnek egy multinál, mint egy szalagmunkás, a munkájuk kiváltásához viszont nem kell gyártósorokat átalakítani, jóformán elég egy szoftver és 1/3-ad annyi dolgozó kell belőlük.....
Én egyébként attól kezdek egyre jobban frusztrált lenni, hogy ilyen téren egyre nehezebb a jövőt tervezni. Egyszerűen nem tudsz már 10-15 évre, de lassan 5 évre sem előre gondolkodni. A legnagyobb félelmem az, hogy kb pont olyan 55 éves korom környékére lesz lefutva a legnagyobb átalakulás (az még 16 év) és mi van, ha már nem tudom lereagálni, megfelelően alkalmazkodni és elveszi a mozgásterem és alkalmazkodási lehetőségemet a korom... (az nem megoldás, hogy ma szépen mindenki képezze át magát IT-s szakembernek, de ugye ott sem látunk a jövőbe, ott is tűnhetnek el munkakörök, vagy feleződhet a szükséges dolgozói létszám....)
-
Segal
veterán
Ez szerintem már most is csak Budapestre igaz. Persze vidéken is van 1-2 ember aki emel, de ott a csökkentés sem ritka.
Majd jön a pofáraesés, ha a pmap kamatok nem ingatlanban landolnak, vagy legalábbis sokkal kisebb mértékben az eddig kiváró eladók meg piacra lépnek. Csökkenő érdeklődés fog a bövülő kínálattal találkozni... -
sakal83
addikt
Sajnos a kedves volt jegybankarunk szobeli intervenciot alkalmazott az ingatlanpiacon, amely miatt az eladok tekintelyes meretut emeltek az araikon, amely lavinat inditott el. Gyakorlatilag az emberek jo resze eleteben nem latott es nem is fog annyi penzt egyben amennyit a lakasuk er.
Sajat peldamon probalom szemleltetni a problemakort:
Feltettem a hazam egy realisabb aron(legolcsobb hasonlo - 12m), egy jelentkezo volt, mas meg csak nem is hivott. Adott egy elsore elfogadhatatlan ajanlatot azzal hogy januárba kotne csak szerzodest, mert az o vevoje januarban venne fel hitelt, mert akkor 5% lesz...Nagy nehezen magamban eldontottem, hogy adok 11 honap fizetesi haladekot! En pedig befoglalok egyet.
Erre itt jott a fonak, hogy amit kineztem vagy elkelt, mert megijedtek a vevok a hirekre, de nagyreszt 10-40mos emeleseket csinaltak az eladok.
Igy vagy keritek egy olcsobbat, vagy visszautasitom es leveszem a hirdetest, es ekkor a vevom is, mert nem tud dragabbat venni,. Harmadik lehetoseg hogy ugy emelek 20mot, hogy igy sem viszi a kutya sem.
Na, ezert nincs kinalat es ezert emelik az arakat sokan latszolag ok nelkul.
Most hogy belekerultem, rajottem a motivaciora...
Ebbol ingatlanlufi lesz. Az igazi szerintem.
Es ami igazan keseredes jovo a cegeknek, hogy sanszos hogy ezert parom egy 1.1.-1.2m ftos berajanlatot utasit vissza, mert nem jon ki matek a lakhatasnal
-
MrCsiT
addikt
Déli agglóban Taksonyban nézegess, ott biztos találsz jó áron valamit.
(2026-tól pedig várhatóan már a vasúti közlekedés is újraindulhat a térségben, azzal még könnyebb lesz ingázni.)Egyébként az inflációt mindenki érzi minden nap. Így viszont a drágulás miért is épp ezt (az ingatlan) piacot kerülné el, nem is értem, ki mire gondol, hogy majd pl. épp az agglóban és Bp-n csökkenni fognak az árak? Vannak nagyobb számok, és ennyi. Ez szerintem az idősek számára igazi kihívás, akik még abban élnek, hogy minden legyen olcsó, egy kg kenyér meg 200 Ft.. Fel kellene ébredni lassan.
-
- Az inflációkövető kincstárjegyeket jövőre fogja mindenki visszaváltani a *csába, ti. normalizálódott az árindex, ezután már nem lehet vele kaszálni; valamit kezdeni kell a felszabaduló pénzzel, és ugye a magyar az állampapírokat és az ingatlant ismeri.
- Nyugdíjpénztárból adómentesen lehet ingatlanba fordítani a kuporgatott vagyonkákat.
- CSOK nem vész el, csak átalakul.
- 11. kerben, a mi környékünön az utóbbi egy évben 10%+ körüli volt az áremelkedés.Szóval lehet, hogy nem fognak duplázódni az ingatlanárak, de hogy továbbra is magabiztosan fognak nőni, az szerintem borítékolható.
Szvsz akinek van pénze, kézügyessége, kapcsolódó szakmája, az simán belevághat lepukkant, kótyavetyére került kecók saját kezű felújításának, nem fogja megbánni.
-
-
-
Felejtsd el.
...ha megszegem a szabályt és jobban beépítem a telket az mivel járhat?
Bontási határozat + vastag bírság. Persze ez Magyarország, ahol fél Budaörs illegálisan van beépítve, és még egyetlen kecót se bontattak le. Csak erre aztán nem hivatkozhatsz majd, amikor éppen téged pécéznek ki! -
MrCsiT
addikt
Ha egy - mint a példában, 50M -s (de akár:10-60M-t is nézhetünk - hitelnél nem sikerül a felvevőnek gondolatban eljutnia épp oda, amit felvázoltál, hogy 10+ év alatt akármi (is) történhet, és így nem képez a váratlan eseményekre jelentős tartalékot (ezalatt min. 1 évnyi törlesztőre gondolnék) ahhoz, hogy maradjon mozgástere, akkor jogosan fog rosszul aludni.
Amit mások írtak, hogy adott esetben befektetési forrásnak tekintve a kapott hitelt, máris nyugodtabban lehet szemlélni az eseményeket, azzal teljesen egyetértek, viszont az már épp a fentebb vázolt "van tartalék" kategória lesz ismét, ahol a hitelfelvevő döntheti és dönti el, hogy még tovább használja a banki forrást, vagy előtörleszt.
Sajnos, az alacsony pénzügyi tudatosság miatt sokan buknak el jelentős összegeket is akár, csak mert az "úristen, nehogy hitelem legyen?!" álláspontot "tanulták" (értsd: épp, hogy nem tanulták.)
A "marad pénzed másra is?" kérdés már eleve problémás, mert azt feltételezi, hogy a hitelfelvevő átgondolás nélkül, anyagi háttér nélkül, kvázi "jump in the fire" módon fejest ugrott valamibe, amit nem lát át, nem ért és így persze tervezni sem tud. Akinél ez van, hát.. ott nagy baj van.
Racionális döntéssel igen, nyilván marad pénzed másra is. -
Drizzt
nagyúr
[link]
Tavaly november végéig összesen 210000-en vették igénybe a csokot. Ha jól számolom, akkor 7.5 éves volt akkor a CSOK. Az havi átlagban legyen ~2500 CSOK tranzakció. Portfolió elemzés alapján nagyjából a jogosultak köre a harmada és hatoda közötti lehet az eddigiekben. Ez alapján mindenképpen havi 1000 alatti CSOK+ tranzakcióra számítanék. -
Nagyon szkeptikus vagyok. Ugye nálunk a telek elúszott, az olcsó finanszírozásunkat be akartuk tolni valamilyen ingatlanba, de feladtuk. Egyszerűn nem éri meg, még hosszú távon sem. 50-60 milliós range-ben új lakásból csak 1-2 szobások vannak már, az érdemi bérleti díjat nem tud termelni (nagyon maximum 200 ezer forint/hó), az ingatlan felértékelődésére pedig egyszerűen zéró esélyt látok. Ezek nem prémium lakások, nem kiemelt lokációsok, egyszerűen random giga lakópark random lakása.
A használtak megint nagyon le vannak rongyolódva ennyiért, szar lokációban, rossz állapotban. Ami jó, azért irreális árat kérnek, és nem tudod megfizettetni a bérlővel. Ezeknél is adott, hogy felértékelődésre nincs esély. Az ingatlanpiac szerintem elérte a csúcsát tavaly, ennyit lehetett kipréselni az emberekből adott bérszínvonalon, és extrém alacsony kamatkörnyezetben. Ilyen kamatkörnyezet a következő pár évben biztosan nem lesz, a reálbérek pedig csökkennek.
Ami érdekesség lehet sokaknak, hogy befektetőként nem feltétlenül van hozzáadott értéke egy nagyobb lakásnak. Ingatlanos küldözgetett nekem is 80 nm körüliket, de kiadhatóságban nem tud többet, mint egy 50-60-as jó elosztású panel. Simán lehet, hogy emiatt a nagy lakások beszorulnak (ingatlanos is mondta, hogy ezeket régóta nem tudják eladni). Ez esetleg a családoknak kedvezhet, akik lakni vennék az ingatlant.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hardcore café
- Gmail
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Éjszakai műszak
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Samsung Galaxy A16 12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- Macbook White 13" unibody
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest