Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• szaki1986

tag

Sziasztok!

Egy kérdéssel fárasztanálak benneteket: miért lehet az, hogy két egymást követő csapolásnál 7 mp-es különbség jelentkezik a lefolyásban? Leírom részletesen a menetét, hogy mit hogy csináltam, hátha ti tudtok vmi magyarázattal szolgálni.

A gép egy full tuning GC (mínusz rézbojler), a daráló egy Mazzer SJ, a kávé pedig PY Choco Madness, üvegedényben légmentesen lezárva tárolva.
    Szóval, kimértem 17 g-ot, beraktam a darálóba, majd kimértem a köv. adag 17 g-ot és lefedtem a mérőpoharat (hogy azalatt a 3-4 perc alatt mire sorra kerül ne kapjon nagyon oxigént). Első adag darál -> WDT -> Puck Perfecter -> Palmtamp. A kávépogácsa tetejére nedvesített szűrőpapírt rakok -> 2 mp-re benyomom a pumpát, hogy egy kis víz kijöjjön -> 4-5 mp-t várok -> gépbe berak -> nyomászszabályozó maxon (hogy ne legyen semmi változó a nyomás felépülésében) -> lefolyás 25 mp alatt 34 g. A képen ez látható bal oldalt.
    Kar kivesz -> zacc kiüt-> csap alatt átöblítem a szűrőt majd szárazra törlöm -> újra darálás -> DWT, puck perfecter, stb. minden teljesen ugyanúgy -> átöblített szűrőpapírt ráteszem -> megint 2 mp üres csapolás -> gépbe berak -> lefolyás ezúttal pedig 32 mp alatt 34 g. Azaz 7 mp-el lassabb. A végeredmény a kép jobb oldalán. Mindkét esetben kb. 6 mp-nél jelent meg a kifolyócsőben a kávé.

Látható, hogy az első csapolás szebb, sötétebb barna cremát eredményezett. De a vicc, hogy megkóstoltam mindkettőt és szerintem hajszál híján ugyanaz volt ízre mindkettő :).
    Az előző darálómnál (Graef 800) amúgy pont fordítva történt hasonló esetben a lefolyás, ott mindig a második csészénél volt gyorsabb a lefolyás (és ízben is volt rendesen különbség). Gondoltam felmelegszik a gép egy kicsit és nem tudja ugyanazt a szemcseméretet tartani két darálás során. Most viszont a Mazzerrel ez nem hiszem, hogy előfordulna.

Szóval lövésem sincs mi lehetett a változó ami miatt ennyire eltérő lefolyás jött össze. Tudtok vmi racionális magyarázattal szolgálni? :)

Új hozzászólás Aktív témák