Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Drága Bluetooth tagek olcsóbb alternatívái (MiLi MiTag, LiTag, OTAG, stb.)
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- MIUI / HyperOS topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jack B.
csendes tag
Felújított Gaggia Espresso eladó, ritka szép állapotban. Itt hirdetem.
-
-
cotagg
tag
Hát a hőstabilitás azért barokkos túlzás, de sokkal kezelhetőbbé válik. Én általában csak egy presszót készítek egyszerre, de vannak akik a bordával 3-4 presszót húznak sorban, ami alap állapotban nem kivetelezhető visszahűtés nélkül. Én azt tapasztaltam, hogy sokkal kiszámíthatóbb, konzisztensebb az eredmény a hűtőbordával. De azért továbbra is körbe kell udvarolni a hölgyet, ha jó eredményt akarsz. És úgy teszek, mintha a 'masszív rondítás' elkerülte volna a figyelmemet

-
lehet egy szegény pavoniból (ilyen masszív rondítással) hőstabil gépet csinálni egyébként?
-
mdav88
aktív tag
Mérethelyes, rácuppan.(50mm)
Hűtőborda legszélébe tettem egy 2.5mm furatot, amibe a hőelemet belelógattam, egy hártyavékony alu választja el a fejtől, de persze ez eredményezhet még mindig eltérést a mérésben. Lehet hogy megnyitom teljesen, és a fejhez szorítom a hőelemet.
-
cotagg
tag
Ha mérethelyes a hűtőborda és óvatosan teszed fel, akkor nem bántja. Érdemes kicsit bevizezni a fejet mielőtt ráerőlteted. Még arra érdemes figyelni, hogy ha a bordába fúrt lyukban méred a fejhőmérsékletet, az jóval alacsonyabb értéket mutat, mint ha közvetlenül a fejre csatlakoztatott mérőt használtsz. Ha jól emlékszem nálam legalábbis 7-8 fok volt a különbség.
-
CB
senior tag
Jól olvastam a fórum közepén, hogy PallYotz kávét valahol Budaörs közelében tudok venni? Csütörtökön megyek az Ikeába a lányommal, akkor vennék friss pörkölést, és megkostólnám végre a Choco madness-t, amit annyiszor emlegettek. Vagy valami mást próbáljak? Még nincs PID a gépemben, melyik az ami annyira nem érzékeny a pontos hőfokra?
-
BOANerges
tag
Nem ide, bocs.
-
válasz
qvik27
üzenetére
elbeszéltek egymás mellett most már, zárjuk rövidre. mindenki eldöntheti, hogy megéri-e neki. védhető érv az is, hogy "erősen korlátos gépet ne tuningoljunk" (én sem tenném, mert eleve inkább gépet akarnék váltani) és az is, hogy "a gép adott, miért ne javítsak rajta".
-
zarew
senior tag
Laikusként kérdem a Gaggia Carezza Delux készülékről mi a véleményetek? Érdemes PID elni? Nyomást lehet állítani? Tetszik a készülék csak kérdés érdemes tuningolni?
-
soldier2
őstag
válasz
qvik27
üzenetére
A magasabb nyomás egy ilyen gépen leginkább azzal ront, hogy nagyobb eséllyel csatornásít. Ha sikerül ezt elkerülni pl rendes előkészítéssel a sok egyéb hiba mellett már nem tűnik fel a különbség. Számít persze, Dr a sok egyéb hiba mellett már nem számít annyira és nem éri meg költeni rá. Szerintem.
Szaki1986: érdemes leragasztani, mert a fagyott, merev membrán nem zár tökéletesen. És ezek a rém egyszerű kontrukciók egyébként sem zárnak teljesen légmentesen, és hűtő szagú légfrissítőt nem véletlenül nem dobott piacra senki
de hűtő ízű kávé sincs még a Frei-nél sem, pedig ízesítenek minden szarral 
-
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Aha, így már mindent értek.
Azt mondjuk eddig még sehol sem olvastam, hogy 40% nyomáskülönbségnek elhanyagolható hatása volna a kávé minőségére 5-6% hőmérsékletkülönbséghez képest. Aki tud ilyen írást, megosztaná, lszi? -
szaki1986
tag
Sziasztok!
Kávét hogy illik/érdemes fagyasztani? Jött 5 csomag P&Y, és lehet nem tárolnám a spájzban több hétig. Simán csak bedobom a bontatlan csomagolást oszt jóccakát, vagy mondjuk ragasszam le a szelepet vmivel?
-
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nekem is spriccelni kellett a Majornál (is), hogy ne legyen sztatikusság.
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Kávépogácsa állapota miatt kérdés: Graef őrlővel ugyanazon a fokozaton a pogácsa korábban órák után is nedves volt a karban, könnyen kiszedhető, most viszont beton keménységű, alig lehet kivakarni ugyanannyi idő elteltével.
Optimálisabb az őrlési fokozat, ha nem köt így bele? Ez mitől lehet amúgy, ha ugyanazon a fokozaton van ilyen változás?
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
próbáltad amúgy presszóra? nekem is ez a tapasztalaton, hogy korlátos, de én játszok a grammokkal és így iszonyat jókat húzok vele, valahogy más mint a többi örlő ( ZM késsel persze), nehezen tudom vele túloldani a kofikat, ezért mondjuk annyira nem is érzek nagy különbséget 4-5 mp-es csapolási idők között, ahol mondjuk más örlő már érezhetően túloldaná ( rossz értelemben mondjuk bekeserítené) az italt, így ezért nem érdekel annyira, hogy nem annyira pontotan állítható presszóra, lehet hülyén fogalmaztam amit írtam, de mondjuk a graefnél sokkal szarabb illetve zavaróbb volt két fokozat közötti a távolság,
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
A Robur kés kiválóan tölti a kávét. A világos pőlörit is. Jó tudom, az kúpos, de itt vsz nem a méret a lényeg.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
"Mazzer ZM késsel kiváló gazdaságos filterőrlő. "
Presszóra nem ajánlott sem így, sem úgy? -
fragola.6035
aktív tag
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ezt kifejtenéd?
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
De, Major van itthon, viszont akkor hibás

(oké, friss malabar-t daráltam, de akkor is) -
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Elkelt, köszönöm az érdeklődést!
-
mdav88
aktív tag
Sztaitkusság ellen ki mivel küzd?
Söpörhető is legyen a garat, miközben nem tölt fel... (csepp vizet leszámítva) -
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Huu ez nagyon korrekt igy, mehet bele a ZM kes es megvan a tuti daralo
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Eladó egy San Marco SM 95/A daráló. 83 mm-es kések, stb.. Ára: 60e. Ft. Részletek itt.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Igen, először kellene egy aránylag hőstabil gép. Aztán egy valamilyen vízterítés. El kellene takarítani a nyomásfokozót és kellene egy jó tamper. Ha ezek megvannak, akkor mehet a tuningolás.
Most adott egy 50-60 ezer Ft-os kommersz kávégép, amin lehet vitatkozni, hogy eléri-e a belépőszintet. Most ezen bármit tuningolok, vagy beépítek 10-15e. Ft árú cuccot, az értéke jó, ha eléri a 20e. Ft-ot. Azt a gépet ha kihozod a Media Marktból, onnantól kezdve lényegében értéktelen, eladhatatlan. Innentől kezdve nincs értelme pimpelésről beszélni. És akkor most nem leszóltam a kereskedelmi gépeket, hanem csak a hobbista szeméből nézem.
Itt aztán el lehet gondolkodni, hogy veszünk egy bolti gépet 50 ezerért, vagy veszünk szép használt alap Classicot 65-ért szzs fórumtárstól, vagy bárkitől. Mert amit egy Classicba beépítünk tuningot, az kb. ugyanannyival növeli a használtpiaci árát. -
válasz
fragola.6035
üzenetére
Bocs, most nem lesznek ekezetek.
Szoval azt mondjatok metakommunikative, hogy ha nem hostabil a gep es nem popec a vizteritese, akkor nem lenyeges, hogy 9 vagy 15 bar nyomason huzod a kavet. ?
Nekem vmi azt sugja, h nem mindegy ez sem, es ahogy irtam, tapasztaltam is.
Ha pedig az osszegekrol esik szo, hogye is megy egy rendberakott gc? -
fragola.6035
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Mert valószínű, hogy észrevehető változást nem hoz. Aztán drága is egy ilyen értékű géphez képest.
Ugrik a garancia, ami egy Gaggia Classicnál nem nagyon számít, de ennél a gépnél ki tudja. Aztán később szervizbe viszi és elhajtják a francba a pimpelt géppel.
Az is kérdés, hogy ki tenné bele az opv-t. Itt a fórumos szerelők biztosan nem vállalják. -
soldier2
őstag
válasz
qvik27
üzenetére
Azért, mert nem hozza azt a pluszt amit elvársz tőle. Az egész ha nem tudod megoldani otthon (a többségünk nem tudja) bőven 10k fölött jön ki (és szeretek számolni a saját elcseszett időmmel is, de anélkül sem hiszem, hogy 10k alatt lennél sokkal) viszonylag hosszú időre nélkülözöd a gépet, és ugrik a gari is (ezeket a gépeket a fórumos mesterek sem szívesen vállalják). Cserében hiába lesz stabil a nyomás, de továbbra sem hőstabil, rossz a vízterítés stb. A munkahelyi gépen a törött idom cseréje előtt pont 9-10 bar-ra állt be a nyomás, de érdemi különbség nem volt az ital ízében. Egyszerűen nem a nyomás a szűk keresztmetszet.
#72731 Clemi: arra a nyakamat teszem, hogy ennyi idő alatt még nem ismerted ki a gépet és van még javítani való a technikádon is. A legegyszerűbb mindig a gépben keresni a hibát, ezen mindegyikünk túlesett az elején, de ha odafigyelsz az előkészületekre (wdt, nem ferde tömörítés, mindig ugyanannyi őrlemény lehetőleg tizedgrammra mérve) akkor sokkal nagyobbat lépsz előre mint egy technikai tuningal. Ha meg kimaxoltad a lehetőségeket és úgy érzed nem elég, akkor add el a jelenlegi gépet (x hónap maradék garanciával, saját dobozában sokkal jobb hívószó a Jófogáson, mint egy opv-vel 9 bar-ra belőve, gari nélkül) vegyél egy Gaggia Classicot vagy Babyt és tuningoltasd szénné.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Bevallom, ezt nem annyira értem.
Itt pusztán annyiról beszélünk, hogy egy szerényebb gépen egy apró kiegészítéssel normálisra állítod a nyomást. Ez pont a túlnyomás problémáját oldaná meg, Miért kéne elfogadni ehelyett azt, ami van?
Hangsúlyozom: a nyomásbeállításról beszélek. -
válasz
soldier2
üzenetére
Nem állítom, hogy minden gépben, amiben nincs OPV, annak hiánya a "legszűkebb keresztmetszet". Abban viszont majdnem teljesen biztos vagyok, hogy 15+ bar-os pumpával nem lehet normális lefolyást elérni úgy, hogy kb. 9 bar nyomja a kávéőrleményt.
Egyébként egy FoT OPV kb, 2500-3000 Ft, persze kell még hozzá venni néhány kis bizbaszt néhány száz forintért, hogy be tudd építeni - ennyi az anyagár. -
Bazsee71
őstag
válasz
von toth
üzenetére
Én még kotyogóssal is tudok kávét csinálni!
Nem mondtam, hogy kötelező darab egy drágább egyengető. (Ez is mihez képest ugye: a fióknak 3e is drága, egy minőségi, jól kitalált, évekig napi szinten használható termékre 20e sem.) Csak arra utaltam, hogy pénzkidobásnak tartom a többit. Kávét akár vicctamperrel is lehet csinálni, wdt ingyen van, ezek kényelmi eszközök (vagy dísztárgyak).
-
Értem, és ezért is gondoltam, hogy beszállok a beszélgetésbe. A döntés a Tiéd.
A 15-18bar nyomástra képes pumpákkal OPV nélkül két lehetőséged van:
1. átszalad a víz az őrleményen - ha eltalálod valahogy- kb. megfelelő nyomáson;
2. megfelelő az időbeli lefutás, de a pogácsára ható legnagyobb nyomás túl magas lesz.
Előbbinél nem lesz krémes, jó állagú a kávé, utóbbinál -tapasztalatom szerint- szegényes ízű és leginkább zavaróan savanyú.
Számomra ez akkor körvonalazódott világosan, amikor a kis Pavoniban elromlott a gyárilag beletett OPV, és kiszedtem. Képtelen voltam elfogadható eszpresszót csinálni vele. Az új (FoT) OPV beszerelése után -láss csodát- kifejezetten élvezhető lett a kávé ismét, sőt, jobb, mint új korában. (Egyébként épp hirdetem a kis gépet.)
Szóval a döntésed, hogy az 1. vagy 2. valamelyike mellett megőrzöd a garanciát, vagypedig betetetsz és beméretsz egy OPV-t, és húzol jó kávékat nem garanciális gépen. -
-
Akár a kínai vicc disztribútorokat néztem, akár a Mottát, egyiknél sem tetszett maga a geometria. Az egyik bajom, hogy középen van egy terület, ahol gyakorlatilag nem oszlatnak, csak lenyomnak és políroznak, ott tehát nem teszik azt, amit jó volna. A másik bajom velük, hogy a kifelé tartó sávok túl szélesek, így az őrleményre helyezéskor ezek alatt is történik egy kezdeti lenyomás (tömörítés), és szerintem ezeket a lenyomott sávokat az adott geometriával nem is lazítja/oszlatja újra a pörgetéssel. Szóval a következtetésem alapján nem kapsz ezekkel homogénnek tekinthető eloszlást.
...ellenben a Keresztapper-félével... Azzal várhatóan valóban egyenletesen oszlatott őrleményt kapsz. (Én is ezt nézegetem epként.)
Aztán jöhet a Fragola féle precíz tamper, hogy a tömörítés során is kvázi homogén maradjon a pogácsa. -
cotagg
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Azért szerintem azt érdemes megjegyezni, hogy függetlenül attól, hogy összefoglaló néven ‘distribution tool’-ként emlegetik a wdt eszközöket és ezt a ‘simogatót’ is, alapvetően tök más a funckiójuk. A wdt célja, hogy a kosárban egyenletessé tegye a szemcseeloszlást, a simogató pedig egy állandó vízszintes felületet hoz létre, előkészítendő a felületet a tömörítéshez (segít megelőzni a félretömörtést, illetve a tömörítés során végig ugyanakkora nyomóerő hat az egész pogácsára). Aztán, hogy melyiknek mennyi értelme van a gyakorlatban, azt mindenki döntse el maga.
-
-
-
sz.zs.
őstag
Eladó a Bazsee71-től tavaly ősszel vásárolt Mazzer Majorom.
Hirdetés itt! -
-
-
-
Ebayes distributort próbált már valaki? [link] ennek még nincs annyira elmebeteg ára mint pl az OCD-nek.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Eredeti Lenovo 135W töltők (sárga téglalap)
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A14 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Jól látom, hogy ennél a gőzcsapban van valami biztonsági szelep?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, motoros darálóban is tölt
kár, pedig jó áron lett volna.