Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fecke78 #11363 üzenetére
Szerintem is biztatóan néz ki az a hibrew (legalábbis a tudása), csak árnyaltam a képet.
Peetta @ ha elengednéd a beépített őrlősöket, hasonló árban nem biztos, hogy rosszabbul járnál egy alap delonghi dedica+valami kisebb elektromos őrlő kombóval. Df64II pl. most nagyon fut, kompakt méret, dizájnos, agyonveri ezeket a beépített vackokat. A delonghira kell egy normális öntvény kart venni, rendes minőségű kosárral (IMS pl.).
Vagy rápróbálsz a hibrew-ra és elmondod milyen :)
-
válasz
fecke78 #11357 üzenetére
Up. Legalábbis funkciókban. Csak épp tapasztalat nincs róla. Ez nem kötekedés, mindössze tény.
Az alapvetést muszáj megint hangsúlyoznom: az őrlő és a bab a két legfontosabb dolog, az italt nagyjából bármivel el lehet készíteni (bár nyilván lesz különbség az alap és a csúcs között)
Namost ebben van egy alap, 48mm acél késes őrlő. Legalább nem kerámia. Ennek az értéke mondjuk 30-50k Ft. A másik ~150-200k a főző és az "ajándékok". -
válasz
fecke78 #11338 üzenetére
Trollkodsz?
Lehet, hogy az egyik legolcsóbb új e61, csakhogy hx és vibra pumpa. Konkrétan semmivel nem készít jobb italt egy öreg GC-nál, cserébe igen hajlamos túlmelegedni két shot, illetve gőzölés után.
Az vegye meg ennyiért, akinek fontos mindenek felett a dizájn és lenyeli, hogy mondjuk fele ennyi a valós értéke. Akkor már inkább egy Sage BES920 ennyiért. -
kchris78
veterán
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
Ez azért erősen demagóg... Én 150-ért használtan (csináltak rajta 5 kávét) vettem egy Barista Expresst (valamilyen mindig van eladó itthon). Őrlő is van benne, kézzel sem kell tekergetni. Kézi átalakítással lejjebb mentem 2 barral, és így már lesz.rom a nyomást.. Egyedül azt nézem hogy mérlegen 8-10gr menjen be, és 20-22gr jöjjön le ne 5 és ne is 55 mp alatt... Illetve lehet tekergetni hogy milyen finom legyen az őrlés, de ahhoz nem kell pénz hogy egy pár videót átnézzen oldalt elolvasson az ember hogy milyen állítás mit eredményez... "Gyorsba" így 3 perc alatt megvan egy kávé... El lehet merülni éppen benne ha akarok, és nézni az időt meg mindent is annak tükrében hogy milyennek érzi az ember a főzetet.
A bemelegedés: 1-2 perc után lenyom az ember őrlemény nélküli shotot és már kb meleg is (amúgy ez meg gépfüggő, 10 perc után már nekem szinte túlmelegedik, reggelizek alatta..)A víz meg ilyen ez így működik.. Igazából INNI sem az igazi az agyon-klórozott vizet szóval ezt nem is annyira értem... Vízkövesedéssel a legolcsóbb gép esetén is foglalkozni kell.
-
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
Szia!
Én nemrég kezdtem el otthon kv-t főzni és kb 8-10 óra utánajárással (olvasás, videók és itteni fórum mérföldekkel jobb kv-t tudok készíteni mint mondjuk a nespresso Vertuo.
Egy adag elkészítése kézi őrlővel nagyon max 5p amiben már benne van az elmosogatás is.
Egyedül amit mérek a főzés közben az a súly, hogy pl 18 g kv-ból 36 g jöjjön le (espresso). Valószínűleg nem én főzöm itt a legjobb kv-t de nagyon minimális pénz és időbefektetéssel meg pár ökölszabállyal igenis minőségi ugrást tudtam elérni és ez nekem is megmard kv ivás szinten és nem valószín, hogy hobbi lesz. Ennyit viszont bele kell tenni (némi pénz, tanulás, 5p/kv)
Ráadásul reggel maga a process fel is ébreszt a kézi darálás meg jó fizikai munka -
goom
senior tag
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
Szerintem egy kávés fórumban annyira azért nem furcsa, hogy sokan igenis: hobbiként is űzzük. Szertartás, igényesség, odafigyelés - és minőség, adott korlátok között persze.
Őrlőt tudsz venni 50 környékén is (oké, tekerni kell), de sok jó használt cuccot is találsz, felújított Mazzer stb. sem 300-500, hanem 150 alatt van. Kávégép: szintén tisztességes helyről korrektül felújított, 120-150 körül simán megvan. én is ilyent használok igen nagy elégedettséggel.
Amikor két műszakba jártam, négykor keltem, az időkapcsoló megoldotta a felfűtött kazánt, pár ezer egy olyan... A szűrő méretén nem mindenki elmélkedik, hanem pl. itt olvas jó ajánlatokat; vannak egészen ésszerű, 5-10eFt értékűek is... Itt a fórumon készítettek nekem pár ezresért WDT-kütyüt, kb. 10" reggel, tampert oké, megvettem a Normcore-t, de rugós, szuper, örökéletmegegynap. Víz? BWT-kancsó, lazán tíz alatt és még egészséges is, tea stb. is abból megy... Bab nálam marad a zacsiban, de az mindig szelepes, hűvös-sötét helyen... Ja, és mindig és kizárólag minőségi, frissen pörkölt. Nem sárgacsibó árban - de ízben is élményben sem ott van. Nix pia, nix cigi, ez az egyetlen luxus, havi 13-14eFt a 4×250g.És az eredmény: elképesztően finom kávékat iszok.
-
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
"igaz ,hogy 30 perc mire bemelegszik, dehát itt mindenki ráér reggelente , nem megy dolgozni otthon van"
Csak erre az egy szegmensre reagálok.
Unokám 6-kor kel, meleg kávéfőzővel főz magának kávét.
Vettem egy ilyet [link], 5:30-kor bekapcsol, 6:00-ra üzemmeleg a gép.
8:00-kor lekapcsol, ha addig meg nem nyomja valaki a Sonoff kikapcsoló gombját. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
maradok inkább off-ban:
Az ugye megvan, hogy én egy Lelit Anna-s kérdésre válaszoltam?
honnan és milyen kávét tervezel vásárolni? nyomásfokozós kosárral fogod használni a kávégépedet?
"gép is 500 eztől . igaz ,hogy 30 perc mire bemelegszik , dehát itt mindenki ráér reggelente"
Nem tudom ez honnan jött: javasoltam egy 120-140 ezres manuális gépet az említett 110-130 ezres TB1 Plus vagy HiBrew ellenében. 0 másodperc alatt melegszik fel, mert nincs benne kazán, vízforraló kell mellé.
A "gyorsan szeretnék egy kávét", az még mindig az automata / kapszulás, amiknél 3 érintés, 20 másodperc boot, 30 másodperc kávé készítés, és a poharadban van.
Teljesen jó opció, árban is hasonló, a maga korlátait elfogadva teljesen élvezhető eredményt ad.Tökre megértem, hogy feleslegesen szénné bonyolítottnak tűnik a folyamat amit magad előtt látsz egy karos gép esetén, de egy nyomásfokozó nélküli kosárral ellátott gépnél időt kell szánni az előkészítésre, különben értékelhetetlen lesz az eredmény.
De amikor Lance Hedrick videók linkelésével indul a téma, és 200k-s kerettel keres valaki gépet (mint most számomra kiderült, nem Te, bár nem is Neked válaszoltam az imént, de az azonos avatar kicsit összezavart), akkor az jó eséllyel nem az az eset, mint a Tiéd.
Ha már kérdezed: kézi őrlőt kb 40ezertől (vagy amennyiért épp legolcsóbb a Kingrinder k6, 35 alatt is volt már) nagyon-nagyon jót lehet venni, elektromos szintén 40-50k-tól, használtan akár 30 körül is elérhető néha a Graef CM702 vagy valamelyik verziója.
Az említett DeLonghi géppel, akár HiBrew-val vagy valamelyik olcsóbb AVX géppel (hófehérke) akár 100k körül/alatt is ki lehet hozni.
-
scream
veterán
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
Szerintem olyan gép nem lesz, aminél valamennyi időt ne kellene rászánni rendszeresen.
Pl. automata gép napi használata (örlő is van benne) könnyű, aránylag gyors és fájdalommentes, a takarítása macerás (ha nem csak a csepptálcát/zacctartót/tartályt szeretnéd csak takarítani, hanem kicsit alaposabban is) + időleges karbantartás (zsírozás, belül takarítás, gumi/szilikon részek cseréje, ha aktuális). Van, esélyesen több/sok előre programozott profilja és megadja az örlő állítási lehetőséggel a saját beállítás/kísérletezgetés "élményét" is.
"Sima" karos gép - takarítani/szétszedni talán egyszerűbb és így gyorsabb lehet a folyamat, de napi használatban macerásabb, ceremónia szerűbb a használata (sokan nem csak a koffein miatt választják a kávét), ahol nem a gyorsaság van előtérbe helyezve. Általábosságban több dolgot rak a gép a felhasználóra, amire ügyelnie kell - ami a kezdetekben még időigényesebb lesz.
Kis troll a végére: Ha az idő az elsődleges szempont, akkor vízforraló és hideg/langyos vízben feloldott instant kávé + a forró vízzel higítani. Vagy koffein tapasz.
-
válasz
fecke78 #11285 üzenetére
Volt itt minden: ár-érték arány, értéktartás, tartósság, gyártási minőség, design.. Opciókra kérdezett a kolléga, off topikban (!) írtam manuális gépeket, olcsóbban (!), ha esetleg a tej nem szempont.
Kezdőként ugyanúgy végig fog menni az ember az összes puck prep szíváson minden gépen - milyenre őröljek, miért spriccel, miért nem ízlik, mekkora nyomáson, mikortól hány másodperc, túl lassú, túl gyors, hogy tampereljek, hány spricc víz, hány fokon, milyen arány, hány gramm, vizes a pogácsa, látszik a csavar a pogácsán, nem esik ki a pogácsa, nem egyben esik ki a pogácsa, keserű/savanyú, milyen kosarat vegyek stb.
Aztán jön minden tool: wdt, blind shaker, papír alul-felül, puck screen, mert kezdőként nagyon nehéz belőni, hogy mi megy félre, mi segítene, egyszerűbb mindent megvenni-kipróbálni.
Aztán a legtöbbet nyilván az idő segít - tapasztalat, ízérzékelés.Ha ebből az időszakból egy manuális géppel a shot-ok 60-70%-át meg tudja menteni azzal, hogy "ok, látom túl durva az őrlemény, lehúzom 3 bar-on ÉS MEGKÓSTOLOM" vagy "oh, ez túl finom őrlemény lett, nem akar megindulni, adok neki egy kis előáztatást hátha segít ÉS MEGKÓSTOLOM", akkor:
1) sokkal nagyobb sikerélmény
2) sokkal kevesebb pazarás
3) sokkal könnyebb tanulási folyamat
4) sokkal hamarabb rájöhet, hogy igazán elrontott shot-ot, minden paramétert uralva, nagyon ritkán lehet összehozni (igazából csak azzal, ha túl finom az őrlemény, és 10-12 bar-on sem jön le)Egy fix 9-10-12 bar-os rendszerre belőni az őrlőt, dózist a kávé pörkölésének, korának, térfogatának megfelelően szerintem egyáltalán nem könnyebb.
Ezért óriási upgrade a GC-n is a pumpa szabályozás - egyszerűen menthető vele egy csomó rosszul beállított kávéÉs még annyit, hogy: aki kezdő topikban 200k-ig keres gépet (ezen felül még kell őrlő), az valószínűleg elég komolyan gondolja ezt a hobbit ahhoz, hogy a fent leírtakon tényleg végigmenjen.
Legalábbis említés szintjén 200k-s ársávban hiba lenne kihagyni mint opció. -
tuzpenge
őstag
válasz
fecke78 #11278 üzenetére
Igen ezt olvastam a másik topicban is, de ugye ízlésről nem vitatkozunk...ezzel együtt a GC nem rossz gép (bár a 2018 előttiek jobbak ahogy olvastam). Olyan mint a régi major. Nyilván az se tetszik neked, viszont funkcionalitásban mind a mai napig veri az össze őrlőt ~ 4-500 ezerig...meg azt kb még az unokáid is használni fogják hibátlanul, ellenben a maiakkal...
@RetepNyaraB: nagyon egyszerre és egy gondolatmenettel...
-
válasz
fecke78 #11278 üzenetére
A GC ipari dizájn. Nem kell tessék, a maga nemében tökéletes megjelenése van. Ízlésekről nem vitatkozunk.
190k-t viszont egyáltalán nem ér, mert alaposan modolni érdemes a tudàsàhoz. Plusz a bevonatos kazán jó nagy bukta lett egyelőre a gyártónak.
200k táján egy full tuning pre 2015 GC az ajánlott, még ma is.
Mármint annak, aki szerint nem ronda.
Többieknek eszelősen túlárazott, csini Bambino plus (a simában nincs mágnesszelep sajnos), vagy tetszőleges óccó kínai. -
Fross
csendes tag
válasz
fecke78 #11219 üzenetére
Hónapok óta egy Hófehérkét használok, semmi probléma nincs vele, gyári kart és a non-pressurized vele járó kosarat használom, vettem hozzá 1 tampert meg 1 wdt-t és ennyi.
Ebben az árkategóriában ott lett volna a Dedica, de ahhoz még külön kart, kosarat is vennem kellett volna ami még 1 20-as körül áll meg, ami ott jelenleg nem fért nekem bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Újszerű HP 250 G10 - 15.6"FHD IPS - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1,5 garancia - MAGYAR
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged