Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
Új hozzászólás Aktív témák
-
pb99.5
újonc
1. Ennek szerintem nincs sok értelme. Ott vannak az időpontok, és annak utána tud nézni hogy a cégek csődbe mentek-e (nem, mert még mindig léteznek), tehát vagy önként léptem le, vagy kirúgtak.
2. Valószínűleg ez történhetett.
3. Egy másik alverziót valószínűbbnek tartok: az "az alkalmazottat mi fizetjük, tehát a neve kuss" vezetői filozófiát. Igazából nem ez az első alkalom, hogy ilyenbe belefutok; még jó is, ha ez időben kiderül.Ilyen szituációra eddigi tapasztalatok alapján nem voltam felkészülve. Eddig a legrosszabb tapasztalatom az volt, amikor elvezettem Ausztriába azért, hogy egy tábla elé állíthassanak és feleltethessenek; azóta minden interjú előtt kérek listát a témákról, amiből fel kell készülni, és ez szokott is működni. A mostani esetből viszont nem tudom milyen a tanulságot lehet levonni.
-
pb99.5
újonc
már 2x lebegtettem meg sokkal magasabb ajánlatot (i.e. piaci értékem nőtt), és sosem jött rá értelmezhető counter. Belsős teljesítményfelméréseim is mindig jól sikerültek.
Ez a fajta beszélgetés igazából mindig oda lyukad ki, hogy vannak akiket toltak/jó helyen voltak/tényleg kivételesen tehetségesek, és úgy képzelik el, hogy akit nem küldenek meg évi 20% emeléssel az lébecol vagy ügyefogyott.
Mégis, uraim, ha valahonnan jön 30-50%-kal magasabb ajánlat, és nem matchelik, akkor mit kéne tenni a "csapatjátkosnak", aki nem akar "jobhoppolni"? Még jobban igyekezni, hátha majd egyszer megesik rajta a vezetőség szíve? A minap beszéltünk erről ugyanitt: a karrierem eleje felé beígértek nekem a 30+%-os ajánlatra egy *potenciális* előléptetést majd 2.5 év múlva; ennyi idő alatt ez a különbség akkor egy lakás önereje volt kb.
#42259 mrots: Persze, szíve joga bárkit felvenni, de ugye megnézhette a CV-met előtte, és ha annyira kifogásolni valónak találta az előítéletem, tényleg minek behívni. Igazából még bunkónak is szíve joga lenni, itt csak azt bánom, hogy sikerült engem is kibillenteni a pókerarcomból. -
pb99.5
újonc
Kb. fizufelmérés céljából jelentkeztem elektro vonalon fejlesztő pozira (kideríteni, lehetséges-e Pesten a 1.5m bruttó egy eléggé niche szaktudással). Az interjú szakmai része szerintem egész jól is ment, de beült a HR-es vezető is, aki legalább 3x félbeszakított azon csámcsogva, mekkora jobhopper vagyok (kb 2-3 éves munkaviszonyok vannak a cv-mben feltüntetve). Az elején még próbáltam udvariasan terelni, de a végén elpattant egy ér az agyamban és elkezdtem fejtegetni az RTO meg a rendszeres "inflációkövető" emelések erőteljes retentív hatását
.Ezután, talán életemben először, én köszöntem meg és kívántam sok sikert a további jelöltkereséshez. Kicsit sajnálom, mert ez egy apró szelete a szakmának (mondjuk évente kijön 1-2 ember az egyetemről), és még így is inkább nekiállnak baszogatni az érdeklődőket, én hülye meg bekaptam a horgot és leálltam kb. veszekedni a nénivel.
-
pb99.5
újonc
válasz
tototos
üzenetére
Jó vicc, amikor végeztem a doktorival, elmentem a főnököm után hogy kéne már kezdeni valamit a depresszív fizummal. Végtelen terelés és vagy 3-4 fingreszelős meeting után kiderült, hogy majd 2.5 év múlva pályázhatok a technical expert pozira. Ekkor már futott több pályázatom is, és pont ezen ominózus megbeszélés másnapján tudtam is küldeni a felmondást: jól esett.
Teamlead bizonygatta hogy lehet máshol többet ajánlanak, de a Bosch egy robusztus cég, ahol nem kell aggódni az állásom miatt meg esténként túlórázni. Ehhez képest ő egy évvel később lelépett máshova másfélszeres fizuért (szóval az én "előléptetésem" valószínűleg itt úszott/reszetelődött is volna), és ahogy hallom mostanság meg egész osztálynyi embereket röptetnek a cégből.A mostani főnökömmel pont ma volt egy hasonló megbeszélésem, de mivel szarul megy a cégnek, nem is számítottam jobbra. A különbség, hogy most közelében sem vagyok másik (nemhogy jobb) ajánlatnak, szóval annyit tudok tenni, hogy próbálok mellékesekből egykis extrát összeszedni és közben nem kirúgódni.
-
pb99.5
újonc
válasz
Citroware
üzenetére
ETH MSc-t végzett emberek közül válogathatunk a meghirdetett gyakornoki pozícióinknál, úgy, hogy megmondjuk nekik hogy valószínűtlen hogy kapnak staff szerződést a végén (így próbálja a teamlead kicselezni a létszámstoppot, mivel a gyakornok nem számít headcountnak).
Baráti körömben 3 embert építettek le csak az idén.
Ja és a vámokon fosik az összes fizikai termékkel rendelkező cég.
-
pb99.5
újonc
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ezt könnyű mondani, de hiába kötelezi el magát "valami" mellett az ember, ha utána egyszerűen nincs kapás.
Nekem ez a határterületugrálósdi az alábbi módon nézett ki:
1. meló: elektromágneses szimulációs terület, valamennyi programozással. Előtte max matlab ment szkript szinten, itt megtanultam mellé egy kis OOP-t, gitet, pythont.
2. meló: kockáztattam, nagy ugrás fizuban, próbaidő alatt kibasztak

3. meló: általánosabb elektronikai r&d, nyáktervezés, de még több programozás, python és c/c++ (főleg beágyazott, de azért utánamentem az elméletnek is).4. meló: investment banking: nehéz volt a váltás; azért nem haltam bele, de rengeteg interjút megcsináltam. Ha nem is mentem át, elmagyaráztattam a válaszokat a kérdésekre (konkrétan egy kulcskérdést a sikeres interjúm előtt kb pár nappal magyaráztak el egy bebukotton) + leetcode, egyetemi oktatójegyzetek átnézése (programozás, algoritmusok, statisztika). Ehhez kellett az is hogy a 3. meló kicsit láblógatós legyen (chiphiány + lead timeok + nagyon ineffektív menedzsment

Itt voltam kb 2 hetet, és jött két ajánlat kb egyidőben Svájcból és Németországból; azóta Svájcban.
5. meló: elektromágneses szimuláció, de a gyakorlatban túlnyomórészt programozás + én vagyok a group devops + misc IT adminja. Semmi ördöngősség, és egy sima swdev kiírást ránézve még mindig nem tudnék megpályázni, bár szerintem többet kódolok mint sok echte programozó (minimális meeting / adminisztrációs burden van a cégnél).
Próbálok még felszedni egykis cloud és AI tudást, de a mostani kontrakció miatt kevésbé érzem úgy, hogy van értelme, mint mondjuk az 1-3. meló alatt, amikor a mantra a 'learn to code' volt. Úgy vélem ez az alapvetően szerencsés pálya főleg véletlenek sorozatának és egy kis kitartásnak köszönhető, és egy célzott erőfeszítéssel nem hiszem hogy előrébb lettem volna.
-
-
pb99.5
újonc
válasz
JackFeryll
üzenetére
Létezik ilyen, de egyáltalán nem általános. Inkább úgy fogalmaznám át, hogy a high performance korrelál a jó váltásokkal, és van olyan menedzsment, aki ezt belátja és tesz azért, hogy megtartson. De ez inkább a kisebbség.
Leépítésnél biztos segít, de tipikusan ott is elég ha nem vagy a bottom 20%-ban; ha többtől válnak meg akkor nem biztos hogy maradni akarsz. -
pb99.5
újonc
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Én ugye tavaly év végén egyeztem meg hogy standardon felül tudjak HO-zni, és mostanáig tartott hogy a főnök elkezdjen hápogni (pedig egyáltalán nem éltem vissza vele, és tényleg erőn felül teljesítek).
Gondolkodom, mi lehet a megoldás, mert a piac brutálisan be van száradva, és ami jön is megkeresés/visszajelzés ott max 2, de sokszor 1 HO/hét a policy. Ahogy látom a cégből távozókat abszolút nem próbálják marasztalni, szóval fenyegetni / alkudozni sincs értelme, pedig csapatban volt egy 30% párolgás az elmúlt 1.5 évben (4-en mentek, 1-et vettek fel helyettük, tudtommal senki sem kapott értelmezhető counteroffert).
Valószínűleg ez olyan időszak, amit ki kell ülni; lehetne rosszabb és lehet lesz is. Abban gondolkodom, hogy visszatekerem az igyekezetet a szükséges minimumra és megpróbálom munkaidőben képezni magam, hogy ha egyszer lesz enyhülés lendületből tudjak váltani.
-
pb99.5
újonc
válasz
Benny89
üzenetére
1) igen, ez kb a piaci árad lehet
2) egy 15 év tapasztalatú szakemberként viszont objektívan kurvagyenge
3) home office elő-előfordul, de új belépőként nem egyszerű ráalkudni; az az érzésem hogyha az interjún felhozod a témát, egyből azt feltételezik csak lógni szeretnél
lehetőségek: nyelvtanulás + adieu vagy alkudj meg véle. Gépész tervezőként egyéni vállalkozóként sem lehetetlen munkát találni, de rálátásom szerintem nem minidig annyira megérős az sem.
én villamos háttérrel hasonló dilemmában voltam, és kis kitérőkkel külföld lett a dologból.
-
pb99.5
újonc
Nem: Férfi
Kor: 33
Munkakör: Electrical R&D (gyakorlatban 90% programozás és devops + egy kis AI)
Fizetés: 95k CHF + bónusz (36h / hét)
Nyelv: Angol felső, német közép
Tapasztalat: PhD + 6 év
Hely: Luzern környékeA performance review trükkösen van megoldva a cégnél, év elejére lövik be, nem sokkal azután hogy közölnék az emeléseket, hogy ne arra hivatkozva akarj alkudni. Ennek megpróbáltam elébe menni azzal, hogy tavaly év végén kértem véleményeket a feletteseimtől, és miután mindkettőtől jó értékelést kaptam; próbáltam is puhatolózni az emelés irányába. Ezt lelőttek egy "hát sajnos rosszul megy a cégnek" dumával, majd 1-2 héttel utána kiszórtak mindenkinek fél havi bónuszt.
A munkaerőpiac lehalt, tavaly elmentem pár interjúra felmérni a terepet, most meg még meghirdetett állásokat is alig látok; ismerősöktől kb. ugyanezt hallom, nem ritka a leépítés sem. Kérdés, van-e értelme ajánlat nélkül nyomnom (a velem egyébként elvileg nagyon elégedett) team/groupleadet, hogy próbáljanak intézni valami előléptetést/emelést az év végén, vagy inkább próbáljak a nem anyagi benefitek felé mozdulni (tavaly év végén beleegyeztek, hogy "kevesebbet" járjak be, de sosem lett konkrétan lefektetve, és idén elmennék pár hétre nomádkodni Portugáliába; ezt felhozhatnám pl. a közelgő review-n)?
-
pb99.5
újonc
válasz
skoda12
üzenetére
Nekem azért más tapasztalatom van; az interjúk folyamán említettem, hogy még van egy fél éves részmunkaidejű szerződésem az egyetemen, és önként ajánlották fel, hogy 90%-ban dolgozzak a lejártáig, ami aztán úgy is maradt (így is simán kijövök belőle anyagilag).
A svájci cégek elég kreatívak a munkaidőmenedzsmenttel: nekünk pl. 40 óra a hivatalos munkaidő, de kapunk egy csomó plusz szabadnapot (pl. ha csüt. államünnep, pénteken ki sem nyit az iroda, idén a karácsonyi szünetre is kijött 2 hét állásidő), és ezeket kompenzálva jön ki a 42 órás full-time munkahét. Cserébe viszont 22 nap szabadságunk van (általában a 30 nap elég ritka, szerintem inkább a 25 jellemző egyébként, és 20 a törvényi előírás). Ezen felül sok helyen lehetőség van fizetetlen szabadságok "vásárlására" is, és a túlórakeret terhére gyakorlatilag bármikor csúsztathatok egész napokat is.
Olyan ismerősöm is van, aki ugyanezt az arrangementet tolja 42 órás névleges, 44 v 45 órás tényleges munkahéttel, és bár irodai munka, kb. tilos a HO. Ez már oda tud baszni.
Ami meg az orvosokkal történik, az konkrétan kegyetlen; egy másik ismerősöm --munkáját elvégezve-- sokszor hazament a 10 óra letelte előtt, majd a határozott idejő szerződése vége felé rájött, hogy ezt be fogják rajta vasalni, és heteken át 12-órázott. És ő még a szerencsésebb, mert nincsenek ügyeletei, más orvosoknál ezek még az 50 órán felül számolódnak. Ehhez képest lehet 45 éves korára eljut oda, hogy többet keressen mint egy IT-s. Nem meglepő, hogy a kórházakban helyi orvost szinte egyáltalán nem találsz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Warhammer 40.000
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Ezek voltak az év játékai 2025-ben szerintetek
- Gumi és felni topik
- Majdnem megfelezi a GeForce GPU-k gyártókapacitását az NVIDIA?
- BMW topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Motoros topic
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hó garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Xiaomi 14 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16GB - 2+ ÉV ALZA GARANCIA
- Samsung Galaxy Z Flip 5 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 4.2Ghz 16GB RAM 256GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- Apple iPhone 12 Mini / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 89%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B760 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD Asus ROG RTX 3090 24GB Zalman Z1 1000W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.