Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- iPhone topik
- Mobil flották
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
Új hozzászólás Aktív témák
-
nega12
csendes tag
Üdv!
A napokban váltanám le Core 2 Duo E8500-amat egy erősebb 4 magos társára. Tudnék QX9650-et némileg olcsóbban, de sok helyen látom a Xeon E5450-ös megoldást, ami durván fele annyiba kerül mint a QX9650. Mekkora a különbség? Ha van rá lehetőségem inkább a QX9650-at vegyem? Tanácstalan vagyok!
Konfig:
Asus P5QD Turbo
Geil Black Dragon 2x2GB DDR2-800 (+ még fog kapni a proci mellé 2x2-őt)
EAH5770 1GB
Thermaltake TR2-420 -
-
Remus389
veterán
válasz
Laci2277
üzenetére
1.35V-on 9.5x474(4.5GHz) rendben bejött a win, igaz az fsb kért még egy kis utánpótlást, de úgy érzem ezen a szinten lehet stabilan hajtani 24/7-re egy jobb hűtővel. A fesz se olyan vészes, mivel az intel által javasolt érték tetején van, tehát még csak túl sem léptem.
hú, 4,5 ghz, ez jól hangzik, lehet majd valamikor az E5440-esem (most 3,8 ghz alapfeszen) ilyenre cserélem, bár szerintem 1,35 volton az enyém is többet tudhat (egyenlőre elég így is nekem bőven)
én Asus Silent Knight-al hűtöm, egy zalman fan mate-el, imádom, olcsó, szép, halk, rosszat nem tudok róla mondani
ha égeti a zsebed a pénz..., szerintem ettől jobbra nemigen van szükség, sőt még a Hyper TX2(pont ilyenem volt) is igen jó ha feltekered maxra, látható a nagy csodahűtők se sokkal jobbak [link]

-
Laci2277
senior tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
-
-
glutamin
őstag
Egy Cooler Master Hyper 103-as lett a nyertes (ennél lehet elég lett volna valami olcsóbb is). Így most terhelés nélkül 30 fok alatt van a proci, és AIDA64-es stresszteszttel sem megy 60 fok fölé. Meg persze CPU throttling sincs ennek örömére. Gyári hűtővel már terhelés nélkül is 50-60 fok között mozgott, terhelésre meg pillanatok alatt elérte a 70 fokos határt.
-
Laci2277
senior tag
Belépek én is a xeonos klubba egy x5460-as procival és egy Asus p5q-deluxe lappal.
Mivel csak egy hyper tx2-es hűtőm van, az is csak úgy rátéve a procira, tehát nem lefogatva, ezért csak alulfeszeléssel teszteltem eddig prim95-tel. Majd ha lesz normális hűtőm akkor nagyobb feszen is megizzasztom. 
Ezen a két hűtőn vacilálok 1, 2 melyik lenne jobb választás a forrófejű procihoz?
Bios 1.25V az alapfesz, amit lépésenként lecsökkentettem 1.02V-ra, itt a prime nem hibázik, igaz csak kb 20percet futott.

Alapfeszen belőttem 9.5x442-re(4.2GHz) win feláll semmi probléma, de érthető okokból még nincs kitesztelve.
1.3V-on 9.5x463(4.4GHz) itt is megtörtént a boot, de már a magas fsb miatt kellett az fsb-nek plusz kakaó.
1.35V-on 9.5x474(4.5GHz) rendben bejött a win, igaz az fsb kért még egy kis utánpótlást, de úgy érzem ezen a szinten lehet stabilan hajtani 24/7-re egy jobb hűtővel. A fesz se olyan vészes, mivel az intel által javasolt érték tetején van, tehát még csak túl sem léptem.Egyelőre ennyi, majd ha meg lesz a hűtő még jelentkezem.

-
glutamin
őstag
Tegnap csinált egy kék halált a gépem, de ma kap egy komolyabb hőcsöves hűtést a gyári helyett.
-
válasz
Medocsabi
üzenetére
Bacsis kolléga volt az a lekváros, lóbalzsamos, lábizzadásgátlós emberke!
Beteg egy ürge.Ha még maradt a pasztából, ajánlom, hogy kend újra az északi híd hűtőjét is vele, mert ott méééég durvább a gyári paszta, mint amit most levakartál a procidról. Ha még mindig marad azután, akkor a vidkari a soros.Óvatosan, mert pici chip, védőkupak IHS nélkül, nem szereti ha billegetik rajta a hűtőt. Amúgy menni fog az is, ha netán megcsinálnád, nem nagy cucc és sokat javít.

-
zalyy
tag
Az a helyzet nagyon kezdő vagyok ebben. Letudnád írni a pontos beállításokat a BIOSba?
AMI Bios van. Kösz -
zalyy
tag
Sziasztok! Egy Intel Core 2 Quad Q9650 3.0Ghz-et szeretnék tuningolni 4Ghz-re legalább. 3.3-ig eljutottam de afelett fekete képernyő, nem bootol a windows.
Mi lehet a gond? Kösz
-
Medocsabi
addikt
válasz
BiOszi
üzenetére
Hát igen...Olvastam a prohardveren valamikor egy cikket,amiben a vállakozó szellemű kollega mindenféle cuccost kent a procira paszta helyett...hát lehet h ha a sárgabarack lekvárt kentem volna rá nem lett volna semmi gond...

inkább mint ezt a noname fost...
MX4 én így szeretlek!

-
Medocsabi
addikt
Na újrapasztáztam,és hihetetlen,de ez volt a gebasz!most 15 perc aida teszt alatt a maximum hő 65 fok!
Sejtettem h javulni fog,dehogy ekkorát...kukába landolt a régi paszta,1 nap alatt szintre csontra száradt a porcihűtőn,alig tudtam levakarni róla.tépkedtem volna a hajamat ha egy párszáz forintos tétel miatt meghalt volna a gép...
akkor a kövi lépés egy jobb hűtő és legalább 3 ghz elérése lesz,persze ez a jövő zenéje!
Köszönöm mindenkinek a segítséget! -
belaazallat
addikt
válasz
Medocsabi
üzenetére
Nem szabad auto beállításon hagyni semmilyen feszültség értékeket a bios-ban! Amit lehet manuálisan be kell állítani, legrosszabb esetben is "normal" beállításra kell állítani!
Auto beállításon simán túl feszelheti a lapod a procid, ez okozhatja a magas hőmérsékletet.
-
Medocsabi
addikt
válasz
belaazallat
üzenetére
minden auto-n van,egyenlőre nem akartam tökölni vele,párom úgyis csak facebookozik
.most fejből pontosan nem is tudom,de az tuti hogy p41es chipset és gigabyte lap,este megnézem pontosan. -
MrBrook
aktív tag
sziaztok, de ha neki minden auton van biosban, simán lehet,h 1.28 v akár 1.3v-t kap a cpu. én első körben azt venném le 1.2re
a két hűtő közt is nem kevés különbség van szerintem.
-
Medocsabi
addikt
Na megvan a q9400,de van egy kis bibi.idle alatt is kb 55-60 fokos,aida teszt pedig szinte el sem kezdtem,és majdnem 80-90 fokot mutatott!a hútő: arctic-cooling-alpine-11-rev-2,megnéztem,hátha rosszul rögzítettem,de rajta van rendesen.lehet az a gond,hogy a paszta elég régi amit rákentem?fiók mélyéről került elö,valami noném cucc.biosban minden alapon van,semmi tuning,még az enegriagazdálkodás s on...
-
glutamin
őstag
Ma estére eddig jutottam: [link]
-
glutamin
őstag
Ilyen értékeket produkál alapon. Amit látok, hogy az SSE 4.1-et valamint a VT-x-et nem tudja. Ezt gondolom BIOS mikrokód kiegészítéssel lehet beröffenteni.
Szeretném majd a feszültségeket csökkenteni ahol lehet. (érdemesebb manuálisan alulfeszelni, vay a speedstep esetén fogyaszt kevesebbet?)
Tuningban nincs sok tapasztalatom, kb annyi, hogy az fsb értékét feljebb tudom venni az alap 333-ról, de a többi beállítással még nem nagyon foglalkoztam.
-
glutamin
őstag
Ma este végre sikerült összeraknom a gépet. Jó kis móka felragasztani a matricát aprocira, meg foglalatot farigcsálni. Egyelőre megy alap beállításon. F9-es (legújabb) bios szépen felismerte.
Most meg jöhet majd a tuning, feszek beállítása stb.
-
korn
aktív tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
VID 1.0875V
Masszív egy proci. Pont ideális gyengébb lapokba, mert 1066Mhz az FSB-je, 8x-os szorzó. 95°C a Tjmax, 72°C Tcase. Ideális tuning proci. Kár, hogy nem csináltak valami hasonlót nagyobb frekivel.
-
-
foka
aktív tag
válasz
bolcsodal
üzenetére
Anno FX fórumon is sok mindenkinek egynapos LinX/Prime95 tesztek után a farmos játék alatt omlott össze a flash.
Meglett a lapom (P5Q SE2) hardveraproról, és a proci (L5410) ebay kiváncsi vagyok mi sül ki belőle. Először még hűtőlefogatás kell a Termalright XP-120-ra, meg a házat is átalakítani Mini BTX-ről ATX-re. -
PAtr0n
addikt
válasz
bolcsodal
üzenetére
Nekem az i5 4670K csinálta 4.4Ghz-en, hogy Chrome flash videó alatt újraindult. De csak 1x. Multi alatt meg néha kidobált (CS GO). De FPU stress alatt (Prime) stabil volt. A 4.2Ghz atomstabil eddig. Azt javasolták a Hasi fórumban, hogy adjak pici offset-et a CPU-nak.
Nálad szerintem még a ref-ekkel kéne játszani picit. De majd kicsipacsker jön, oszt megmondja a tutit.
-
glutamin
őstag
Penteken vegre megerkezett a procim (L5430 Nemeto-bol). Valamint napokkal korabban megjott a labkiosztas atalakito is (az meg Gorogo-ol). Jovo heten remelhetoleg lesz idom osszerekni. 3.2GHz vagy egy kicsit tobb jo lenne.
-
fagy53
nagyúr
válasz
bolcsodal
üzenetére
Üdv!
Nekem is ua. a procim van, bár az alaplapom más.
Lehetőleg ne használj semmilyen OS alatt futó progit, még gyárit sem, ami elvileg a BIOS beállításokat vezérli!
Ez lehet alaplap, VGA stb,, ha a BIOS értékeket akarod változtatni, akkor azt pl jelen esetben kézzel a BIOS-ban, vagy VGA esetében újraégetéssel szintén kézi buherával végezd, a mindenkori OS alól végzett ilyetén beavatkozások nem várt meglepetésekkel szolgálhatnak....csak jótanács volt, át is ugorhatsz felette!
-
JohnK
aktív tag
Azoktól kérdem, akik komolyabb vagy kisebb tuningot raktak a procira:
Milyenek a gép alkatrészének hőfokai? Idle és terhelt is érdel.

Válaszokat előre is köszi.

Azért érdekelne, hogy merjek-e feljebb menni a tuninggal.
-
bolcsodal
addikt
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Láthatóan komálja, mert már 6 órája nem hibázik...
De akkor óvatos leszek. -
válasz
bolcsodal
üzenetére
Ha ET6-tal állítasz valamit és utána restartolsz, akkor átírja a biost, igen.
Egyébként: 1. nagyon nem ajánlom az et6-ot, ótvar egy program.
2. a refeket hibásan jelzi ki. Azért mutatta az mch/dram refet 0,900-nak, mert 2,200V-hoz 1,100-at állítotál a biosban. Az ugye pont a fele. A default ram fesz az 1,800V, annak a fele pedig 0,900V. Ergo nem nézi a kijelzésnél, hogy te állítottad-e a ramfeszt. És mindig az alap ramfeszhez képest írja ki, hogy arányában mennyi az mch/dram. Te feltoltad 1,06-ra. Az 1,80-hoz képest viszonyítva nézd. Az az 59%-a az alap ramfesznek. Tehát ET6-ban ne a tényleges értéket nézd, hanem azt, hogy hány százaléka a dram/mch ref. az 1,80V-os alap ramfesznek. A te módosított ram feszeddel az a valóságban 1,30V körül van már! Szerintem az nagyon sok, nem hinném, hogy ott komálja a ramod.
Remélem érteni. -
bolcsodal
addikt
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Érdekes, hogy default FSB333-nál stabilak a RAM-ok.
FSB425-nél eldobja a Blend-et, de Small FFT stabil, tehát a RAM a ludas. Ezek a feszültségek vajon rendben vannak:

Rosszul jelzi a DRAM feszeket. 2.22VDIM mellé mindet 1.11-re állítottam BIOS-ban. Az MCH/DRAM ref. is 1.11 annak ellenére, hogy az ET6 0.89-nek írta ki.
Itt beállítottam 1.06V-ra ET6 alól...

-
-
bolcsodal
addikt
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Köszönöm a tippet. Tényleg az MCH/DRAM refernce feszültségen hasalt el....

Szépen beállítva droppal kalkulált 2.1V-ot 1.1 MCH/DRAM ref-en vígan szaladgál CL5-ben (Eddig 0.9V-ra volt állítva, 2.3V-os DRAM fesz mellett...
)..1 óra 17 perc Blend-et kibírt...majd látjuk, hogy a játékok hogy fexenek nekik. -
bolcsodal
addikt
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Érdekes, hogy van külön mch/dram ref. és síma dram ref. Az utóbbit állítja automatikusan. Az előzőt neked kell beállítani.
-
-
bolcsodal
addikt
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Fasza..akkor elkezdem a DRAM/NB reference játékot...

Azmiaz a gtl?
Egyébként a tRFC 68-on van.
-
válasz
bolcsodal
üzenetére
Elnéztem az adatlapodon, azt hittem P35 lapod van.
Óóóóó apám, fölöslegesen szenvedsz itt az időzítésekkel és fesszel.
MCH/DRAM gtl-t kéne belőni, jellemzően valahol 0,9-1,05V között fogja szeretni (leginkább 0,95-1,00).
Mindent lehet állítgatni a lapodban. Az összes skew-t, gtl-t. Rossz helyen kapiskáltál eddig. -
bolcsodal
addikt
válasz
kicsipapucs
üzenetére
" nb/dram ref" Ezt éppen lehet állítani. Ez magas, vagy alacsony legyen?
A probléma az, hogy default-on nem akar menni minden Auto-n, 5-5-5-15-ön.
Most lefutott egy blend 6-6-6-18-on öt és fél órán keresztül. Turbo perf. level-en. Szóval nem értem, hogy egy CL5-ös RAM miért nem viszi a CL5-öt....
Ha hazaérek kipróbálom FSB425-ön CL6-on, ahogy már korábban ajánlották..ha lefut szarok bele, úgyiy platformot kellett volna már rég újítanom.

-
válasz
bolcsodal
üzenetére
Megprobalok segiteni, csak eddig nem voltam valaszkepes, ezert csak olvasni tudtam amiket irsz.
Kezdolepes: trfc mennyin van? Aida is mutatja, memset is, biosban is van ilyen ertek, csak talan mas nevvel.
40-80 kozti ertekrol van szo. Mert az lehet tul szuk. Vagy az nb/dram ref nem tetszik a ramodnak (amit ebben a lapban viszont nem lehet allitani), ergo akkor az kvazi inkompatibilis.
Elsore ezek a tippjeim. -
Medocsabi
addikt
Sziasztok!megvettem a gépbe a q9400as procit! egy gigabite p41es lapban 6gb 800mhz kingston ram mellett meddig lehet biztonságosan húzni?kb 3-3,5 ghz-et szeretnék kihozni belőle stabilan!
-
bolcsodal
addikt
Hali! Használ itt még valaki Corsair Dominator-okat? 1066/5-5-5-15-ös modulok 2x2GB.
Valahol azt olvastam, hogy az alap cl5-öt is csak elk*rt magas feszen hozzák. Régóta szenvedek velük, már BIOS 2.32V-ig is felmentem, de mg mindig kékhalálozik ez a szar.
Meddig lehet ezeket feszelni?
Auto időzítések mellett 5-7-7-23 úgy néz ki elszaladgálnak, de nyilván a maxot akarom kisajtolni belőlük, ha már a Turbo perf. lvl-t szinte semilyen beállítás mellett nem viszik.
Más, ha a VDIMM magas, akkor máshol kell túlfeszelnem? Pl. 2.3-2.4V-os VDIMM mellett az NB-nek hol kellene állnia?
Jelenleg FSB425-ön hajtom a lapot, de a RAM-miatt idegesítően instabil, pedig csak 1020MHzI/5-5-5-15-ben hajtanám...

-
JohnK
aktív tag
Rendesen vagytok, de majdnem kínai amit írtok.
dealerman kolléga tanácsára az FSB-t felemeltem 380-ra így most 3,2 Gh-z-en fut nagyon többet nem is terveztem húzni, ha így stabil marad nem piszkálom jobban. -
Abban a hsz-ben emlitett konfigban minden agyon van feszelve. A kornyezo hsz-elbol kiderul, hogy nem ajanlott beallitasokkal uzemel (annak ellenere, hogy stabil neki)
Ahogy a tobbiek is irtak, 400-as FSB-t alap feszekkel is mennie illene a gepnek.
Annyit tennek elsore hozza, hogy ne hagyd auton a feszeket, lodd be kezzel a kivant ertekre.
-
korn
aktív tag
Nálam egy p5k 440fsb-ig ment el feszemelés nélkül. Mármint a lap feszültségeinek emelése nélkül. Itt volt vége a lapnak egy e5420-szal.
Ki kell deríteni a proci gyári vid feszültségét pl hwinfo-val, és azt kézzel beállítani a biosban, továbbá cpu pll 1.5V, fsb termiation 1.2V, NB voltage 1.2V, többi lehet auto. PCIE freki 100-ra. FSB memória arányt visszaosztani,amit már bír a memo. -
JohnK
aktív tag
Sziasztok!
Egy Xeon 5440-nel rendekelezem és gondolkozom némi tuningon, viszont a tapasztalatom benne szinte nulla...
A gépem összes része az adatlapomon. Nem várom el senkitől hogy hosszú sorokon keresztül magyarázza a dolgokat, csak valami támpont vagy ajánlott beállítások kellene.
Pl. ebben a hozzászólásban látható dolgokat érdemes beállítani? [link] Nekem is hasonló szintű a procim. Én max 3,2 Ghz-ig gondoltam...

-
Alpi.
addikt
válasz
BiOszi
üzenetére
Cseppet ?!

Az nagyon sok. 1.5 maradhat. Csak nagyobb órajelnél kell (kéne) emelni, de nitrogén nélkül nem fogsz oda eljutni.
Milyen hűtésed van ? A 78 fok max annyira nem vészes quadnál. Mondjuk ha jól tippelek 3,4 Ghz-en vagy, 1.2 V körüli Cpu fesszel lehetne azért jóval kevesebb is.
-
korn
aktív tag
válasz
Laci2277
üzenetére
Hát én nem tudom, nekem nem tetszenek ezek az X-es procik. Most jött pár nem túl drága proci, köztük egy x5260 is.
Az x5260 elég nagy csalódás, alapfeszen 3800-3850Mhz körül kifúj, többet vártam tőle. És fűt mint a kazán.
Most van egy E0-s e5420 az elég jó, alapfeszen 3500Mhz körül tud.
Van egy kis l5320-as, ami alig melegszik, és 2600Mhz körül megy alapfeszen. Kellemes kis proc 3500ft-ért. A speedstep nem megy valamiért, hiába mikrokódos a bios.
E5240 3700 alapfeszen.
Van egy E5205 -amit tévedésből küldtek először az x5260 helyett-, easytune6-tal alapfeszen 3400Mhz-ig stabil.
3700-nál a memók kifújnak, de a proci ment volna még, fesz emeléssel természetesen. Viszont ha biosban állítom az értékeket, akkor alapfeszen csak 3200Mhz körül indul el a gép sajnos. 
-
válasz
Laci2277
üzenetére
A 400-as FSB-s Xeon procik rendre ótvarok. Olyanok mint egy QX9770 mondjuk. Te érteni fogod, volt neked olyan. Egy mezei Q9550 veri őket. Dettó a Xeon 400-asokkal is.

Amit én ajánlok az E5440. Nagyon sok bennük a jó tuningos E0 példány, majdnem beérik a világbajnok Q9550-em. 1,168V-on 4GHz és társaik. Ha viszont nagyon erős hűtésed van, akkor X5470. 10x-es szorzója van, csak a fesz fog gátat szabni neked, hamarabb éred el a nitró alatt a 2V-ot vele, mint sem a lapod FSB-je kifulladjon.

Kérek szépen privit, hogy mi lett a te Maximus II Formuláddal.

-
Alpi.
addikt
válasz
Remus389
üzenetére
Ha nem nézzük a szorzót, akk L-es a legjobb, aztán E és végül az X. Egyre nagyobb TDP-jük van viszont a lehetséges szorzó is növekszik. L-eshez egy nagy fsb-jü lap kell 4 Ghz- fölé (L5430), míg x-esböl van x5270 is, ami 400-as fsb-vel tudja a 4 Ghz-et pl. Kérdés, meddig tudod hűteni.

-
Remus389
veterán
válasz
kicsipapucs
üzenetére
L, E és X procik tényleg ezek közt mi a különbség, nekem E5440 van, az a legjobb?!
-
Laci2277
senior tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
De gagyik.
Érdekesség képpen szeretnék összedobni egy ilyen rendszert, tehát egy jó tuning deszka feltétel a magas fsb miatt. Melyik procit érdemes megvenni a legnagyobb tuning elérése reményében, gondolom a 333MHz-es fsb-vel rendelkezőt a magasabb szorzó miatt, nem? -
-
Laci2277
senior tag
A xeon prociknál lehet a szorzót felfelé állítani például az E5450-nél, vagy csak az X-eseknél(X5470) lehet?

-
senzaj
senior tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Egy kicsit szigorítottam 13-ról 11-re a ram performance levelen és hirtelen ugrott az adott aida érték egy 100-ast. Ha már itt vagyok, akkor én is felteszem a jelenlegi BIOS beállításaim. Tudom, hogy magasak a fesz értékek, de mivel a cpu vid-em alapból 1,3V és 8GB ramom van, szerintem reális. Ezen értékek fölött fagy a rendszer. Nem gond a hőmérséklet, ugyanis egy b*szott nagy ventit állítottam a gép mellé oldallapot leszedve.
Várom a kollegáktól az instrukciókat. 

Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747
- Samsung Galaxy A26 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB DeepCool CC560 Thermaltake 730W
- Eladó Apple iPhone 14 128GB Fekete / AKKU 100% / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Egy 5770-et bőben kihajt egy E5450-is szerintem! Üdv.

De akkor óvatos leszek.
Bocsi ha n00b kérdés...