Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- iPhone topik
- Mobil flották
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barni22
tag
Sziasztok.lehetőségem lenne lecserélni a régi 5850hd kártyámat 7870hd-ra.jobb sokkal ez a kártya?vagy nem hajtja már ki a 9550 3.4mhz-n se ?
-
echterion
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Jó kis írás, köszi.

-
válasz
DEV_NULL
üzenetére
Ez már a második hsz-ed, amiben azt írod, "tízezreket", "10-15 ezret" nem ér meg (neked), hogy jobban menjen a procid egy lapban.
Az EP35-DS3-ad eladhatod 7-8K-ért azonnal, meg fogják venni! Egy P5Q Deluxe pedig 11-13K. Az 3-6ezer forint ráköltés. Nem pedig 10-15!
A másik dolog, ez úgy alapból minden topiklakóhoz szól:
- Procit én egy módszerrel láttam eddig 775-ben megölni/degradálni, mégpedig: fosig nyomatott VTT fesszel (FSB feszültség).
A 45nm-es gyártástechnológiával készült York és Wolf procik alap FSB fesze 1,10V. Ezzel szemben a P35 lapok abból adódóan, hogy korábban készültek, mint hogy megjelentek volna ezek az újabb generációs 775 procik, 1,20V-os minimális VTT fesszel rendelkeznek. Ti (akikre vonatkozik) még erről az amúgy is magasabb feszről felnyomjátok az adható maximumra! Ez nagyon nem jó. Főleg mivel a lapotok limitál, nem a proci, azon belül is inkább a chipset. (a tápáramkörről nem beszélek, hogy olyan tüskés procifeszetek lenne szkóppal kimérve, hogy öröm lenne nézni, attól még mehetne 4GHz-en, akkor az senkit nem szokott érdekelni, hogy azzal mennyire nyírja a procit). És aztán ezek a VTT-vel szétnyúzott procik mennek fel az apróba "tuningot csak próba erejéig látott, de nagyon tuningos, mégis elég volt az ereje mindenre alapon" szöveggel az apróba.
Nálam EP45-UD3P-ben szinte minden 12MB L2 cache-sel rendelkező Quad 1,34-36V-os VTT-vel viszi az 500-as FSB-t
Ergo ha valamit feszelnetek lenne érdemes, az a chipset, de az is 1,20V-os alapfesszel bír, erre nyomtok +0,3-at. 1,50V-os északi híd, NB, chipset feszt én még a kilós borda-komplexummal rendelkező Maximus II Formulámon is csak óvatosan adtam. Mondanom sem kell, hogy egy fapados P35, P45 deszkán meg akkora a chipset hűtő mint egy rendes lapon a déli hídé. Szóval egy jobb P35 deszka (P35-DS3P/DS4, P5K Deluxe, P35 Platinum) kifullad 450-es FSB körül Quadok alatt. Egy gyenge pedig 420 körül és ha 450-et megy, akkor az már csoda. Nem lehet, hogy 450-es FSB menne kisebb feszekkel is?Végszó: ne adjátok esztelenül a feszt a procinak, meg lapnak, mert csak kinyírjátok ezeket az amúgy sokat tűrő kis szerkentyűket. Szánjátok rá az időt és teszteljétek ki, hogy ésszerű feszek mellett mennyit mennek és lehetőségekhez mérten összeillő dolgokat párosítsatok össze (lap-proci-ram-táp-vga)
-
PAtr0n
addikt
válasz
DEV_NULL
üzenetére
Ez olyan dolog, mint nálam, hogy míg Aida stress-t kibírta, Prime eldobta a magot. De ha belegondolunk ilyen extrém terhelést egyik játék allatt sem fog kapni. Ha tutira akar menni az ember akkor inkább szőrös fánkkal kell tesztelni, az adja a lényeges képet a rendszer stabilitásáról, ha a játék a lényeg. Szerintem.
Amúgy rohadt nagyokat droppol a vcore-ból a Giga lap, ez is számíthat rengeteget a tuningban.senzaj:
Köszi a tippet, ki fogom azokat a teszteket is próbálni, de nem a Hyper TX2 hűtővel. -
DEV_NULL
őstag
Szívesen megnézném a procimat egy jobb lapban mert a VID-je 1,2375V és a 450x8,5-et BIOS 1,275V-on tudja ami terhelés alatt droppolva 1,184V (!!!). Egy jobb lapban lehet még az 500x8,5-at is össze lehetne hozni vele, de 10-15ezret nem ér már meg nekem ez, szóval ígymarad. Inkább még az éve váltok Haswellre.
-
DEV_NULL
őstag
Nos újra tesztelgettem kicsit. BIOS 1.375V és FSB + 0,3V mellett is fagy 475x8,5-en...

-
DEV_NULL
őstag
válasz
senzaj
üzenetére
Jobban melegít valóban. Viszont ez a terhelés dolog relatív. Volt már, hogy primestabil órajel megadta magát egyből linx alatt. De olyan is előfordult, hogy a linx lement szépen 20x aztán a primeot dobta el az egyik mag jó 15-20 perc után.
Van linx képem is amúgy, de a fórumtárs primeosat kért.

-
PAtr0n
addikt
válasz
DEV_NULL
üzenetére
Hmm érdekes, igen stabil neked a Q9550 450-es FSB-n, és alap MCH, és FSB feszeken. De a hűtésed milyen? Most próbáltam 445FSB-n a Primeot, már tovább bírta, de eldobta 15 perc után az első magot megint. Ott már 63-65 fokos volt az 1-es mag. Lehet komolyabb hűtéssel is próbálkoznom kellene. Abban amúgy igazad van, hogy több befektetést az a pár 100Mhz már nem ér meg. De még ki tudja mire vetemedek. Igazából játékkal még nem próbáltam, mert kéne hozzá egy minimum HD7850-es kari, aminél már kijönne a CPU limit.
Geza60:
MCH fesz Aida szerint 1.25V ami szerintem az alap, de én +0.3V adtam BIOS-ban, az lehetséges, hogy 1.55-ön fut? FSB feszt nem tudom, de azon is max kakaó van adva BIOS-ban.
Amit írtál tényleg jó ötlet, így a ramok tényleg kizárhatóak lesznek. Kipróbálom! -
válasz
PAtr0n
üzenetére
Azt meg tudod nézni a lapodban, hogy mennyi az alapfesze az mch és fsb-nek?
Hogy mihez képest adja hozzá a 0,3V-ot.
De amit most is meg tudsz csinálni biztos ami biztos alapon, hogy egy jóval kisebb fsb-n (mondjuk 400-420 körül) beállítod a 900-950 körüli értékre (de inkább 950-re) és megnézed, hogy stabil-e a rendszer.
Így kizárhatod a ramokat és tesztelheted, ha lesz egy jobb lap alatta amivel 4GHz-re be tudod lőni a rendszert, akkor a ramok okoznak-e stabilitásbeli problémát, vagy nem
-
PAtr0n
addikt
válasz
DEV_NULL
üzenetére
Igazából nem nagyon tudsz feszt adni már semminek a CPU-n meg a ramon kívül, de nem ér semmit 460FSB felett, legalábbis nálam ez már kiderült.
A 460-as FSB, a 3.91Ghz 8.5x szorzóval, ez volt nekem is a max, érdekes módon az Aida stress-t kibírta, 1.325V Vcore mellett, de már néha bevibrált a kép, illetve a közben futtatott Chrome néha Upss-ozott, meg sokszor hibával leállt, az asztalkezelőszintén összeomlott, szóval ezt nem mondanám stabilnak. Aztán próbálkoztam a 4Ghz-vel, 1.4V vcore-al, de ott már fűt a cucc rendesen, az Aida stress tesztet kb. fél percig bírta.
Tegnap visszamentem 3.82Ghz-re (450FSB), 1.3 Vcore-nál Aida-t stress tesztet simán bírta, de Prime 95 a teszt 70%-nál eldobta az 1-es magot hibával. Szóval még az sem stabil, de programok alatt lehet nem fog jelentkezni sose a gond.
A feszekre visszatérve: Nálam mindvégig MCH és FSB overvoltage +3V-on, tehát maxon, ramszorzó a legkisebben tehát 2x, ramok +0.4V-on, egyedül a Vcore-al lehet játszani, de azzal meg nem érdemes, hisz ez a proci ment alapfeszen 4Ghz-t másik lapban.
Ennyit tud a lap sajnos, valóban. Te tesztelted a Prime 95-tel 450FSB-nél? Kíváncsi lennék neked is eldobálja e valamelyik magot. -
BerGeri
tag
válasz
PAtr0n
üzenetére
igen, olvastam az értékeid, de nekem nem EP35 van, hanem P35. Világos, 450-et nem fogok elérni léghűtéssel az alaplap miatt. Tiszta sor, De 420-at tán menni kéne neki
Ha ennyit nem tudok elérni ezekkel a hűtőberendezésekkel, akkor kár erőltetnem bármit is, a lapot nyilván nem cserélem mert nem éri meg. Akkor várok még 1 évet, teszek félre amit félretudok, ezt eladom majd és veszek egy másikat 
-
DEV_NULL
őstag
válasz
PAtr0n
üzenetére
Nekem a legtöbb amit egy EP-35DS3-ból és Q9505-ből ki tudtam hozni az 465x8,5, felette sajnos fagy. Biztos lehetne feljebb is menni vele, de akkor már nem csak a procinak kéne feszt adni, azt viszont nem akarom, mert nem valami acélos ez a lap. Így némi tanakodás után a kellemes 450x8,5 mellett döntöttem mindennapi használatra.
-
PAtr0n
addikt
válasz
BerGeri
üzenetére
Ha kicsit visszaolvasol, látni fogod, hogy nálam az EP35-DS3 maximuma valahol pont a 450-es FSB-nél van, de nekem még az sem igazán stabil. Az Aida Stress tesztet még kibírja, de a Prime 95 a teszt vége felé eldobta az egyik magot hibával. Ez nem tudom mennyire számít majd játékok alatt, lehet nem lesz semmi baj, csak a tudat, hogy nem stabil. Persze Pprocifüggő is, de ha neked Quad van, az még szerintem ennyit se fog menni. Persze kipróbálni ki lehet, nekem most a cél a 440-es FSB-t stabilizálni, és meg kell elégednem ennyivel. Hiába, 4 magosok alá illene egy P45 csipszet. Talán a Q6600 az egyetlen 4 magos amit a P35 jól ki tud húzni.
Persze, jó hűtéssel (leginkább vízzel), ki lehetne csikarni akár a 4 Ghz-t is, de szerintem a fő probléma nem a hőfok, hanem a gyenge MCH, és közepes CPU tápellátás. Ez a lap, bár jó tuningra, de nem arra született, hanem atomstabil de húzható deszkának. És azt hiszem az akkori új áráért, ezt maximálisan teljesítette. -
BerGeri
tag
Bocsi, reggeli kávé nem hatott még és elírtam Fsb értékeket. Tehát ez a teszt 375-el készült és a cél a patinás hűtéssel 450.
-
BerGeri
tag
Régen jelentkeztem már
Belinkelek két képet Aida64 stresszteszt eredményeiről. 300-as FSB.9 perc alatt volt egyetlen egy durva throttlingom még így is.
Szerintem nekem a hűtés a szűk keresztmetszet, ahogy korábban már kibeszéltük. Artic Cooling Freezer 13; Artic Cooling 13 CO, Coolermaster Gemini II, Coolermaster Hyper 212 EVO, CoolerMaster Hyper T4 vagy Scythe Big Shuriken 2 Rev. B lenne rá a jó hűtés? Házba beteszek 2db Artic F9 PWM-et (oldalra és hátra).
Plusz megcsinálom azt a házzal amit mondtatok, aztán ismét csinálok ilyen tesztet ha ez megvan. Mostanában a meló miatt nagyon kevés az időm.
A jelenlegi hűtőmet láttam iponnál durva áron:
Ha így sem jutok el 350FSB-ig legalább, akkor kivágom az egészet

-
echterion
nagyúr
-
PAtr0n
addikt
Áhh nem fog menni ez a 4Ghz, eldobálja a Prime 95 az 1-es magot, pedig már 1.4V volt ráengedve. MCH, FSB fesz maxon
A DDR feszt meg már nem piszkálom így is +0.4-van ráadva.
Többet nem merek tenni a Vcore-ra se, már így is 64fok körül kínlódott az 1-es mag 1.4V-nál. Aida Stress teszt meg kékhalál egy idő után, ha futtatni akarok valamit mellette. Most megpróbálom a 3.82Ghz-t stabilan belőni aztán kész. Jelenleg a Prime 95 ezen a frekin a 7-es tesztet eldobta az 1-es magnál, vcore persze vissza volt véve 1.35-re. Van egy érzésem amúgy, hogy itt már a lap lesz kevés, elég sokat droppol a beállított feszekből. De néztem a tápfeszültésg a táp felől pedig stabil. Sztem ennyit tud az EP35-DS3.
Valakinek még valami ötlet esetleg? -
PAtr0n
addikt
-
echterion
nagyúr
válasz
PAtr0n
üzenetére
Én most 413-on használom, minden alapfeszen van, 3,3 GHz, a ramok 1100 MHz-en mennek, így betonstabil a cucc. Majd ha lesz egy kis időm, akkor foglalkozom még vele, most így a 7770-es mellett mindenre elég, ami nekem kell (leginkább idle, meg egy kis WoT néhanapján).
Majd később némi BF3-mal tesztelgetem a különbséget a nagyobb órajel meg eközött. -
PAtr0n
addikt
válasz
echterion
üzenetére
Ennyi droppot nekem is csinál jelenleg a P35-DS3 is az E5440-el. (1.3V-ra belőve Biosban, CPUz szerint terhelés alatt, 1.235V körül) Bár még kárát nem láttam, eddig 460-as FSB-t csikartam ki stabilan belőle ami 3.91Ghz-t jelent, de nagyon körvonalazódni látszik, hogy a 800-as memóriáim lesznek a szűk keresztmetszet, le vannak osztva 2x-es szorzóra, ez a legkisebb, így mennek 920-at, de nem vagyok megijedve, sztem menni fog a 4Ghz, ott max 980 környékén járnak majd, voltak ezek már annak környékén, az E6750-el is.
Majd teszek fel eredményt, bár ezt a procit már tesztelte Geza60 kolléga, a hétvégén eloroztam tőle
Jahh és magasabb Core1-es hőmérséklet nálam is meg van, kb, 5-6 fokkal melegebb mint a többi, de a 3.91Ghz alatt, egy Hyper TX2-essel hűtve, 30 perc Aida stress után mérve 46 fokban megállt az összhőmérséklet, a Core1 volt 55 körül. -
Roba
tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Szia.
NB voltage 1.26 V, a Cpu PLL voltage 1.5V (beállítva alapra), FSB term. voltage is 1.26 V.
Mi az a bsod kód?
-
-
Roba
tag
Üdv!
4 ghz-en jár a procim (C1E support: enabled) és filmet (gondolom 6X445-ön 2670 mhz-en) nézve blue screen fogadott. Melyik feszültséget kell emelnem a stabil működéshez?
Köszi.
-
senzaj
senior tag
Egy piciny off: egy i7 920 + p6t deluxe combóra érdemes lenne 55k-ba lecserélni a konfigot? Gyorsulnék vele?
Vagy mi lenne az, amire már megérné nem túl nagy befektetéssel? -
-
echterion
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én ráérek, úgy sincs sok időm ezzel pepecselni most. Talán majd vasárnap.
-
-
echterion
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Sajna ilyen opció nincs a lapomban (MSI P45 Diamond), vagy legalábbis én nem találtam ilyet.
-
-
echterion
nagyúr
Na, egyenlőre addig jutottam, hogy 400-as fsb-n stabilan fut 3,2 GHz-en, alapfeszen. A drop elég magas, 1,1 V-ból marad 1,048 V cpuz szerint. Kíváncsi vagyok, mennyi lesz a vége, ibt-ben most 43 GFlops-ot számolgat.
Ezen a drop-on tudok valahogy segíteni? Vagy ezzel együtt kell élni? -
Barni22
tag
Hali.quad 9550-em van 3.4-en megy egy ideje stabil.a kérdésem az lenne hogy a memóriát /Kingston hyperx 1066 T1/ lehet vele húzni picit?mert ugye mindig "visszabutitottam" hogy ne menjen 1066 fölé.a lap asus p5q-pro.
-
echterion
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Idle minden zsír, egy-két fog a difi (ilyen 30 fok körül mocorognak mind a négyen), ezért azt gondolom, nem a szenzor a rossz. A CT-es választ köszi, megnyugtattál. Bíztam benne, hogy az Aida a jó, de így most már teljesen nyugodt vagyok.
Most a tripla radimat két 12-es venti fújja alul, kettő 20-as szívja felül, 5 V-on, így sokkal barátibb annak a renitens magnak is a hőmérséklete, sztem a napokban adok neki egy konkrétabb tuningot is, most csak a 3 GHz-es alapfeszes érték van neki belőve. Kíváncsi vagyok, hogy a 8 GB ddr3-as rammal mekkora fsb-t tudok 24/7-re stabilizálni.
-
gondos
csendes tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Hirtelen nem tudtam mire gondolsz (offsets) de sikerült végül.
"Ezeknek" ezt a xeonokra érted? -
válasz
echterion
üzenetére
Load alatt is 18 fokkal melegebb? Nem lehet, hoyga hőmérő szenzor hibás és nem tud alámérni?
Teszteld ki! Alulórajelezed a procit 2GHz-re és alulfeszeld amíg tudod. Akkor lejjebb megy a meleg mag hőfoka?
Minek higgy? Egyel feljebbi kommentben írom, hogy a CT miért csal és hogy hogyan tudod "jóvá tenni".
-
-
echterion
nagyúr
Hát, csak ez nagy különbség, és a tuningnál erősen korlátozni fog, mert ugye ennek a hőmérsékletéhez kell igazítani mindent.
De azt még nem tudom, hogy melyiknek higgyek: coretemp vagy aida? A kupakhő, amit az alaplap még, az aida méréseihez áll közel, a coretemp hőmérsékletei sokkal magasabbak, mint a kupaknál mért érték. -
BerGeri
tag
Bocsi hogy belekontárkodok egy kis off-al, de nem találok rá megfelelő topikot.
Elterveztem, hogy majd FRAPS-el veszek fel videókat játékból, és megszerkesztem. AC4 viderögzítés alatt 30FPS-t produkál stabilan. (Erre a limitre lett állítva a Fraps). Mikor megnyitom a videót lejátszásra, eszméletlenül szaggat, élvezhetetlen. 10-15FPS-el megy. Mi a gond ezzel? A processzor nem bírja a videót?
-
echterion
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Coretemp is ezt a különbséget mutatja, csak 15 fokkal többet mutat minden magon, mint az aida.
-
senzaj
senior tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Köszi szépen!
Nem sokára osztom az eredményeket!

-
echterion
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Ez nem sandy, csak még nem update-eltem a lapom. Ez egy Xeon E5430-as proci, és már háromféle hűtő (lég) és a víz volt eddig rajta és ezt mutatja. Ez a legnagyobb difi, természetesen terhelés alatt, az átlag 14-16 körül mozog. Üresben tök egyformák a hőmérsékletek. A bios-t mindjárt átfutom kicsit, meg frissítem az adatlapom is.
-
válasz
echterion
üzenetére
Érdekes, mert a Sandy Bridge az forrasztott kupakos, nem pedig pasztás, nekem nem tetszik az a plusz 18, az nagyon nem normális.
1. Jól van felrakva a blokk?
2. Jó a blokk alja? Nem hibás?
3. Nincs annak a magnak valami offset beállítva, hogy mindig 15 fokkal monjuk többet mutasson?
4. CoreTemp, AIDA, RealTemp is azt mutatja? -
echterion
nagyúr
válasz
Geza60
üzenetére
Én is vizezek most, de az egyik magom valamiért 18 fokkal magasabb hőmérsékleten van, mint a másik három. Most még nem gáz, csak 3 GHz-en van alapfeszen, de azért bosszantó, hogy kevés, szívásra állított, full csöndes ventivel 64 fokos a többi 44-45 foka mellett. A kupakot 51-52 fokosnak méri az aida.
-
válasz
senzaj
üzenetére
6-os szorzó: hoghy a proci tuti ne menjen túl gyorsan, ne kérje a feszt és nehogy az legyen a leggyengébb láncszem.
ram: azért 2x1-el teszteld, mert az terheli a legkevésbé az északi hidat. Ezeket csak addig kell használnod, amíg kiteszteled és megtalálod, hogy mi miatt nem megy a tuning, utána mehetnek majd vissza szépen. -
senzaj
senior tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Huh, durva.. nem akartam megbontani miatta a gépet, de majd hozzákezdek, ha lesz egy kis időm a napokban.
Miért a legkisebb szorzót állítsam be? 9-es nem lenne célszerűbb?
A 6gb ramra meg az a baj, hogy szükségem van, a BF4 megesz több, mint 5gb-ot.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezzel játszogatok egy kicsit, aztán jön az eggyel nagyobb

-
echterion
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Pláne, hogy most raktam össze a vízhűtésem, így már nem kell az alap E5430-assal megelégednem.

-
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Ne titkolózzatok, a nagyközönséget is érdekli a szex.
-
-
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Délután majd segítesz nekem is egy kis Quad tuningban?

Gondolok itt GTL meg ilyen finomságokra amiről fogalmam sincs -
válasz
senzaj
üzenetére
Na, a PL-ed auton van, 14-es értéket állít be neki a lap, az meg már túl laza!
10-11-en is megy, ott pedig már +1500-2000MB/s-el olvas a ramod.A helyedben én a következőt csinálnám:
2x2GB ram kivesz, marad a 2x1, az első és a harmadik slotokban.AI Overclock tuner: MANUAL
CPU Ratio Setting: 6x
FSB Strap to North Bridge: 333MHz
FSB Frequency: 450
PCI-E Frequency: 100
DRAM Frequency: 940
DRAM CLK Skew-k: AUTODRAM Timing Control: MANUAL
1st Information :
CAS# Latency: 5
DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
DRAM RAS# Precharge: 5
DRAM RAS# Activate to Precharge: 18
RAS# to RAS# Delay : AUTO
Row Refresh Cycle Time: 55
Write Recovery Time: AUTO
Read to Precharge Time: AUTODRAM Static Read Control: DISABLED
DRAM Read Training: AUTO
MEM. OC Charger: Enabled
AI Clock Twister: LIGHT
AI Transaction Booster: manual -10-esre lődd be a legfelső értéket az ott frissen megjelenő menürészben.CPU Voltage: 1.200V
CPU GTL Voltage Reference (0/2): AUTO
CPU GTL Voltage Reference (1/3): AUTO
CPU PLL Voltage: 1.54
FSB Termination Voltage: 1.30
DRAM Voltage: 2.10V
NB Voltage: 1.40V
NB GTL Reference: AUTO
SBridge Voltage: alap
PCIE SATA Voltage: alapLoad Line Calibration: Enabled
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Clock Skew : AUTO
NB Clock Skew : AUTOAdvance CPU Settings
CPU Ratio Setting: Manual
C1E Suppport: Disabled
Max CPUID Value Limit: Disabled
Intel® Virtualization Tech: Disabled
Vanderpool Technology: Disabled
CPU TM Function: Disabled
Execute Disable Bit: DisabledMég annyi, hogy elég nagy feszekkel üzemelteted az északi hidat+alapból 6giga ramod van, avagy terheled rendesen, ha még nem tetted, akkor zsírozd újra mx2-vel, vagy hasonló zsírral az NB-t meg SB-t. Nem tudom hogy írjam le a változást, milyen szavakkal... Konkrétan a gyártó zsírjával nincs hőátadás a borda felé. Hűvös a hűtő. MX2-vel pedig kézmeleg, vagy afölötti. A chipset befűti azt az egész réz borda-együttest. Az is számíthat a tuning limitednél!
Na és akkor a fenti beállításokat lődd be, aztán teszteld LinX-szel stabilitásra. Ha stabil, akkor biosba be és 5-el mehet feljebb az FSB, aztán megint LinX. Ezt egészen addig, amíg stabil. Ha nem stabil már, akkor jöhet a GTL meg a skew tuning, amiből támpont nem nagyon van, ugyanis az Intel ajánlások-leírások ellenére totál más értékek szoktak beválni. (pár tippet azért majd adok, ha oda justz, addig nem erőltetem meg az agyam)

Üdv!
-
senzaj
senior tag
Gyorsan lőttem pár képet, ezek a jelenlegi stabil beállítások. Lehet, hogy kisebb fesszel is menne, de még nem kísérletezgettem, inkább feljebb szeretnék menni.

Nem tudom, hogy miért így teszi be a képeket
... de jobb klikk és megnyitás új ablakban.. 
-
senzaj
senior tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Megnézem, köszi! Performance levelnek mennyi lenne a kényelmesen laza, illetve a gtl-eknek hogy álljak neki?
Olvastam, hogy egy kísérletezős türelemjáték, de azért jó lenne valahogy elindulni rajta.
Egyébként az nem befolyásolhatja a dolgokat, hogy a 2*2GB és a 2*1GB ram kitem eltér feszkóba? Az egyiken 2.0V, a másikon pedig 2.2V szerepel.
köszi a tanácsokat
-
válasz
senzaj
üzenetére
Az en P5Q Deluxe-aim mind 490-es FSB-t birtak quadokkal 24/7. 500 az stabilizalhatatlan volt. Vagy a procid wallos, vagy FSB hole-os, vagy a lapod nincs jol beallitva.
1. Ha FSB wall, akkor ez van, nem megy feljebb a proci miatt.
2. Ha FSB hole, akkor van egy lyuk benne, ahol nem megy. QX6700-am volt, ami ezzel a tunettel birt. 432-448 kozott nem ment. 431 meg stabil, 432 plusz egy tized volttal sem. Aztan 449 es felfele megint ment.
3. A lapod... Performance level (meg ott a kornyeken van 2 opcio meg, csak nem jutnak eszembe) kelloen lelazitva? Ram subtimingok? Gtl-ek? Ezen a szinten mar kellhetnek ezek is. En azt gondolom, hogy van meg benne par MHz!
A legjobbakat!
-
senzaj
senior tag
Úgy tűnik, hogy itt a vége a tuningnak

456*9.. elindul a gép magasabb fsbvel is, 470-el is indítottam, de 5 perc után kifagy a BF4, akármekkora feszt állítok (NB, FSB TERM:1,4 V, vcore: 1,38V, ram:2,1V stb...)
merjem feljebb tenni a feszeket, vagy hagyjam a picsbe? 
-
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Érdekes amit írtál.

A maximusban sincs ilyen opció?
-
válasz
Geza60
üzenetére
Az Abit TPower I45-ös lapomban volt olyan funkció, hogy wolfdale-enként egy magot lekapcsolt.
E8400-am 1 magos lett, Q9550-em pedig 2x1, mellé 2x6MB(!!!) L2-vel. Szerettem 2 magos módban használni, 4,3GHz-en, mert gyorsabb volt, mint egy E8*00 4,7-en.
Viszont... Az EP45(T)-UD3P/R szériákban nem tudok róla, hogy ez az opció benne lenne/engedélyezve lenne a biosban, azaz vagy belemodolták/előhozták a rejtett opciót a 'botosok, vagy csak windowsban van tiltva 2 mag. Az előbbi a jobb mód, 980X LGA1366 prociknál volt nagy szokás a biosos mag tiltás, mert 1-2 magos üzemmódban mentek +1GHz-et 6 maghoz képest.
Régebben utánajártam ennek én is, több procimhoz is kellett volna, hogy le tudjam tiltani az egyik(/2) magot, így 3-400MHz-eim maradtak bennük közel azonos feszen. Én azonban nem jártam sikerrel. Impresszív lenne, ha te viszont találnál valamit. -
válasz
ThodEE
üzenetére
Köszönöm a gyors választ, nem is néztem még ezt a biosban

1-2 aktív maggal mennyi órajel növekedést érhetek el? És mi alapján kapcsolja ki a magokat? Nem mindegyik mag sikerül ugyan olyan jóra, van ami előbb hibázik,stb. Ha pont az az egy rosszabb marad aktív akkor többet ártok a dologgal mint használok... -
Komoly kérdéssel fordulnék hozzátok!

Néztem, hogy pl a Q9550 órajelben top 10 helyezéseknél hwboton az összesnél 1-2 magot ír a cpu-z és a valid oldal is.
Ezt hogy csinálják? Hogy lehet magokat letiltani? Vagy ez csak valami bug? -
Roba
tag
válasz
senzaj
üzenetére
Az #1488-ban Superman írta: "Na most ezekhez az eredményekhez (szuper alacsony feszek) képest az XtremeSystems-en csak úgy röpködnek a feszek:
Vcore: 1.4Volt, VTT: 1.6Volt, PLL: 1.6Volt, NB:1.7Volt, SB: 1.6Volt. Ezen megy a palinak 3.95GHZ-en a Q9450-ese. Hét végére meglesz nekem is az Asus Striker II lapom, majd megkínálom egy kis feszültséggel.
A Maximus Extreme-ben nem tudom a ramokat 17000 fölé tornászni...."
Új hozzászólás Aktív témák
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
kihajcsa-e" a 7870-es azért jóval erősebb kari, mint egy 5850-es. Beteheted mellé, de maradni fog benne felbontástól függően

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

... de jobb klikk és megnyitás új ablakban..