- iPhone topik
- Mobil flották
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Íme az új Android Auto!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Barret001 #80623 üzenetére
Kínai hosszabbítóba gyakran hiányzik a védővezető, amit méricskélsz az erre utal, az smps tápokba van 2 kondenzátor a fázis-nulla között és a közös pontjuk megy a védővezetőre. Az csipked de belehalni nem lehet mert nagyon kicsi a kapacitív áram.
Csipogtasd ki a kínai hosszabbító föld érintkezőit. Szerintam meg fogsz lepődni. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #80612 üzenetére
A buck / boost DC konverterek egy ilyen műfaj, egyszerű, olcsó, szimpla tekercsre épül, jó hatásfokú, de például a többszöröző képességének vannak korlátai. Nagyobb áttételeket már trafóval szoktak megoldani, ami értelemszerűen le is választ.
A piac részéről is gyakrabban van igény ezekre, valószínűleg ezért gyakoribbak a piactereken is. Noha lehet találni DC-isolatorok különböző példányait is.
-
válasz
Barret001 #80551 üzenetére
Noti, botmixer, szendvicssütő (7-800w), ilyesmi.
Örömmel lehúznám, de alienwarehez nincs 19vos dugó, csak a tápegységes megoldás működik sajnos. Eddig sima szivargyújtós megoldással használtam egy asus ultrabookot, de ez egy sima usb eszköz csatlakoztatása után közvetlenül (érthetetlen módon) elhalálozott... Szóval az alienem beköltözik az fülkébe, ehhez viszont hálózati szinuszos inverter kellene, mert kár lenne érte.
(Vagy valamit tudsz amiről még nem hallottam)
-
-
mexel
veterán
válasz
Barret001 #80472 üzenetére
Köszönöm! Minőségben mi lehet a különbség, hogy van 300ft-os és 3000 ft-os is akár. ( méretbeli különbségeket láttam) Ez ami benne van 85C fokig van írva.
A 25V az még akár jó, vagy felfelé mehet pl 100V-ig is? ( csak azért kérdezem mert itthon lehet hogy találok valamit) -
-
-
-
-
válasz
Barret001 #80224 üzenetére
Igen tudom de az motivál hogy valaki idetéved és butaságokat olvas, azt hiszi hogy ebben a komoly szakmai topikba minden szentírás.
Pedig marhaságok is vannak.
Ezért próbálok korrigálni.
Én is tévedhetek, és visszafelé is szívesen veszem sőt elvárom a korrekciót, ebből sértődés nem lehet, ez így működik. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #80091 üzenetére
van usb-c - jack kanoc lehet azzal menne, igaz azon meg tapfesz nincs.
nem tudom az a kolonc erdemben csinal e valami hasznosat (tucctucc novelesen kivul), en levagnam a ..csaba es ra egy sima kanoc jack-el.
amugy ahogy neztem nem egy nagy kincs ilyen 60 dolcsiert lattam eladottat, az nem egy nagy penz ennyiert kerdes erdemes e kuzdeni vele. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #79991 üzenetére
Csináltam a szokásos HAKKO 900M mintájú pákával is, azzal is sikerült éppen, de itt a leírást inkább a másik módszerre éleztem ki, ami talán simább ügynek mondható.
Noha nem gondolom, hogy mindenkinél ott figyel a legjobban bevált 75 W-os cseh páka, de az érdekesség kedvéért felvázoltam.
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #79948 üzenetére
hat eleve tizedmm-ekrol van szo a vegin. mas kerdes hogy mikent lehetne megakadalyozni hogy megtorjon, pedig jo minosegu sennheiser de fel evente megtorik a csati folott. igaz nagyon sokat hasznalom. probaltam rahuzni zsugort hogy legyen egy rugalmas atmenet sot meg ossze se zsugoritottam hogy legyen helye lotyizni de vegul megtort a cso veginel. szep lassan fogynak a vezetekek mert mindig le kell vagnom a veget.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #79912 üzenetére
Azért túlzás rendszernek nevezni, inkább tákolmány.
Laptopról bontott ICR cellák, 3S6P kiosztásban, egy mezei 40 A BMS lóg rajtuk, a mélykisülés elleni védelem okán. Az akukkat egy 15Vos Toshiba laptop töltő tölti, ami egy dc/dc átalakítóval 11.8 voltra van belőve. A lámpák csak áramszünet esetén kapcsolódnak az akkura, egy 230 voltos relé figyeli a hálózatot, és a húzva szakitó érintője van bekötve, tehát ha nincs hálózat, elejt a relé, és bekapcsol a veszvilágítás. kb. ennyi a sztori, remélem érthető valamennyire.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #79885 üzenetére
Persze, csak ilyenkor én fejben többféle variációt látok magam előtt, de ha úgy mondod, hogy pl. túlszaladt a töltőfeszültség, már jobban értem.
Itt a védelem dolga, hogy 12,6 V felett megszakítsa a töltést, reálisan számítva 24 V-ot azért még illik elviselni, mellesleg a rajzon szerepel a 25 V-os MOSFET alkalmazása, aminél kisebbet talán nem is gyártanak, ha jól rémlik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #79879 üzenetére
Nem tudom így értelmezni sem, mit, hová kötsz.
– Érzékelnie kell 3 db soros cellát, anélkül nem engedélyez.
– Mindegyik tag feszültsége 2,5 - 4,2 V között legyen, anélkül nem engedélyez.
– Képeden a 430 jelű (43 ohm) ellenállásokat rákapcsolja kisütésként 4,25 V felett, így igyekszik lehúzni túltöltődés esetén a cellát.Áramkorlát alábbi képen jobban érthető: a piros nyíllal jelölt ellenálláson eső feszültséget figyeli, csak tiédnél ezt már a rézfólia ellenállásából alakították ki, mivel az R003 nagyon kis érték (0,003 ohm).
Ezeknél a védelem általában helyreálló típusú, vagyis a kiváltó ok megszűnése után visszakapcsol, egyéb áramtalanítás vagy reset nélkül.
10 db MOSFET azért szükséges, mert 5 db terhelés irányában, 5 db töltés irányában van bekötve, illetve képes megszakítani az áramkört. (A MOSFET csak egy irányban kaphat feszültséget, másik irányban a belső D-S diódák amúgy is vezetnek / korlátoznak.)
4S rajz, de lényegileg ilyen a 3S is:
-
válasz
Barret001 #79866 üzenetére
Bár már láttam pár Robojax videót de most célirányosan néztem bele néhányba.
Az vontam le hogy az fennen hangoztatott 97-98% hatásfok az sehol sincsen.
Esetleg ha csak pár voltot kell csökkenteni és a terhelőáram 1A alatti akkor lehet 90% feletti de a jellemző használatkor a hatásfok 75-82% közötti.A videók korrektek, ezek alapján a XL4015 ic-s step-down modul jó lesz nekem. Pláne ha ráragasztok egy picike bordát az IC-re.
A videókon forgatja a paneleket, és én látom rosszul, vagy már nem divat az IC pad alatti 20-30 lyukgalván, ezzel is segítve a hűtést, nagyobb felületre átvive a keletkező hőmennyiséget? -
atesss
addikt
válasz
Barret001 #79827 üzenetére
Ja ok, akkor az tényleg nem sok.
De az így viszont fura hogy egy FM transzmitter nem fogyaszt néhány mA-t se teljesen feltöltve bekapcsolt állapotában. Mondjuk egy hulladék az akksija is, szóval ennél már kb. semmin se lepődök meg.
Akkor kezdésnek rakok rá - a microUSB kábelt kettévágva, és oda párhuzamosan bekötve - egy 50mA-es műterhelést.
Ami egy darab 100 Ohm 0,4W/0,6W ellenállás lesz, és így akkor hogy nem fog melegedni semennyire sem, így nyugodtan be-zsugorcsövezve. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #79804 üzenetére
Zener-dióda ott csak túlfeszvédelmet képez a tirisztorral együttműködve.
3V + a tirisztor nyitófeszültsége 1,5V azaz nagyjából 4,5 V felett a tirisztor kapcsol és rövidre zárja a 12 V betápot, amitől a PC-tápegység (aminek része) leáll. Leállás oka nem túláramvédelem, hanem ebben a kategóriában gyakran alkalmazott feszültségvédelem, ami érzékeli a 12 V szabálytalan esését, emiatt állítja meg a primer vezérlést.
Az UC3864 a belső 5 V-ot felére osztja, azaz 2,5 V referenciával hasonlítja össze a leosztott kimeneti feszültséget.
Vagyis eszerint 2,5 V-ra kell leosztani / állítani az általad igényelt kimeneti feszültséget, mivel a negatív visszacsatolás mindig erre az értékre igyekszik stabilizálni a 2. láb feszültségét.
Vagy másképp fogalmazva a műveleti erősítő mindig arra "törekszik" a kimenetével szabályozva, hogy az invert-noninvert (-/+) bemenetei között minimalizálja a feszültségkülönbséget.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #79801 üzenetére
Át lehet, a zd1 zenert ha kicseréled 12 voltosra, elvileg meg is vagy, de ez csak 50W körül tud max, 12 volton az 4A környéke. Az R4 értékét is változtatni kell, azt ezzel képlettel tudod kisuamolni: (Rs az R4, az ne zavarjon.)
Vagy próbáld meg a savas akkus solar töltőt, 4 soros diódával, az pont 12 volt elméletileg.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #79799 üzenetére
Ha li-ion és 3 cella sorosan, akkor 12,6 volt kell neked, ha a jelenlegi solar töltő 14.4 voltos, akkor három dióda sorban az mínusz 1,8 azaz pont 12,6 jön ki.
De fingom sincs ez képes e így li-ion cellát tölteni... Lehet nem fogod megúszni, valami töltésvezérlőt venned kell... Mit szólsz ehhez? Ez pont azt tudja ami neked kell. Balancered és/vagy BMS van az akkukhoz?
-
törölt tag
válasz
Barret001 #79797 üzenetére
Én egy ilyet használok régóta, ezzel mindent is fel lehet tölteni, plusz megölhetetlen, nekem legalábbis nem sikerült (még)
A bemenetre bármit rá lehet kötni ami egyenáramot ad, a kimenetre meg lúgos, savas, nicd/nimh li-ion/polimer vasfoszfát akkut köthetsz, van cc/CV mód, meg az anyám tudja még mi... párszor már ajánlottam itt másoknak, irtó hasznos kütyü. De ez is relatíve sok pénzbe kerül, és házilag nehéz megcsinalni, olyan megoldást sajna nem tudok neked ajánlani.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #79790 üzenetére
A napelem önmagában is áramkorlátozott, azaz áramgenerátoros jellegű, mivel van bizonyos belső ellenállása. Csak nem mindegy, mennyire "erős", vagyis az akkura direktbe kötve mekkora áram alakul ki, fénytől is függően.
Ha feltételezünk olyan kisebb napelemet, ami eleve nem is képes kártékony nagyságú áram produkálására, azt rá is lehet kötni direktben az akkura, viszont a feszültséget figyelni kell, akár egy egyszerűbb áramkörrel, ami egy szinten lekapcsolja a töltést. Plusz be kell iktatni egy diódát is arra az esetre, ha nincs fény, mivel az akkut visszamerítené.
Az sem ideális, hiszen pl. egy 14,4 V végfeszültségű akkut ezen a ponton még nem jó lekapcsolni, nincs teljesen feltöltődve. Ahhoz még ezen a feszültségen kell tartani, míg a felvett áram visszaesik kb. 0,02C értékre. De az már feszültségszabályzást is igényelne.
Egyszerűbb esetben, ha bírja az akku, direkt (diódás) kötés, feszültségfigyelés, lekapcsolás. Vállalva a nem teljes töltést. Igényesebb esetben hozzávaló MPPT szabályzó.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #79790 üzenetére
Nem én lettem kérdezve, de egy 100w-os hagyományos izzó a trafó primer körébe sorosan, és meg is van az automata töltőd. Ha két 100w-os körtét használsz még a kimenő áramot is tudod szabályozni, gyors-lassú viszonylatban. Nem akarlak untatni a részletekkel, próbáld ki, működik.
Feltéve hogy savas ólom akkumulátorról van szó és hagyományos trafóról.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #79785 üzenetére
Mindegy, milyen tranzisztor, akár MOSFET is. Lineáris (disszipatív) szabályzó lényege, példa kedvéért:
- Bemegy 18 V, kimegy 12 V.
- Megterheled 1 A árammal.
- A tranzisztoron 6 V esik és 6 x 1 = 6W teljesítményt fog, illetve kell elfűteni.
- Saját értékeid behelyettesítve.Ezt csak kapcsolóüzemű konverterrel tudod elkerülni.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #79539 üzenetére
Ezért is írtam.
Nem értem, ha a segéd fázis nem pont 90fokra van, az nem a tengely hibája, hanem a fázist toló kapacitásé.
Ha a szinusz hullám nem szinusz, az sem a tengely hibája, ha a tekercsek lazák az sem a tengely hibája, ha a csapagyazas hibás az sem a tengely hibája, és így tovább.
Vagyis nem azért búg mert tengely van benne, hanem azért mert valami más nem stimmel.A többi meg tök mindegy, milyen a motor kialakítása.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #79259 üzenetére
Egy sokolt az atomtámadás sem tudja elpusztítani. Tipikus van benne anyag termék.
Jóapám is nyüstöl egyet, a mai napig recseg rajta a Kossuth...
csak ő két laposelemről hajtja a vasat.
Ami számomra meglepő az a hangminősége, a középhullám ellenére teljesen vállalható.
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001 #78373 üzenetére
Akkor maradok a költségcsökkentés, illetve a kompakt méret miatt az ellenállásos megoldásnál.
Ez az oldal használható az ellenállás számításához?VIPowER
Ilyen LED-ekre gondoltam pont, csak az 5 mm átmérőjűre. A 3 és 5 mm-es között csak a méret különbség? -
törölt tag
válasz
Barret001 #78044 üzenetére
Ahogy te is írtad, azért ez erősen típus függő. Nálunk vannak berendezések amik áramszünet esetén akkuról üzemelnek, a bennük lévő akkuk 14 volt fölött puffadnak mint a rizs és pár év alatt lehet kidobni. Amióta más fajta töltő tölti őket és 13,8 fölé nem megy a fesz, van olyan ami 10 évet is elmegy. Igaz ezek speckó standby akkuk, fejjel lefelé is beépíthető ha úgy van, és rá is van írva az adattábláján, hogy stby use 13,8V cycle use 14,4V.
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001 #78034 üzenetére
A sima, egyszerű savas-ólomlemezes, kereskedelemben is legjobban elterjedt autóakkumulátorra gondolok. Ezt használják az autók 99%-ban. A generátorban lévő töltésvezérlő is 14,4V-nál szabályoz emlékeim szerint! De lehet én vagyok már elavulva... Mármint a tudásom!
Én erre a típusú savas akksira gondoltam.
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001 #78007 üzenetére
Köszönöm a választ!
Közben még felvetődött bennem, hogy a szolár panel által leadott áramerősség nem lesz e sok az elektronikának / Li-Ion töltő áramkörnek?
Szerintem 3-5A között fog "ingadozni". Nem tudom mi szabályozza be eredetileg. Vagy ez nem számít ebben az esetben? -
törölt tag
válasz
Barret001 #77975 üzenetére
Gyász amit művelnek!
Pedig lehetne okosan is, van egy compaq monitorom valamikor 2000 környékén lett gyártva, jelenleg is üzemel, köszöni jól van. 2 évtized alatt 1 hibája volt, az alsó csövek megadták magukat, elvilágitásos, alul 3 felül 3 cső, csere annyi volt, hogy kiszedtem a kijelzőt és annak szétszedése nélkül, oldalra ki lehetett húzni a csöveket, újra cserélni és öröm-boldogság. Próbáld ezt meg ma eljátszani.
simán meglehetne pedig oldani, hogy a hátlapra hátulról legyenek a ledek felfogatva, és így játszva cserélhető lenne szétszedni se kéne, de nem inkább dobd ki, vegyél másikat.
-
válasz
Barret001 #77534 üzenetére
De még mindig nem értesz.
A modul kimeneti feszültségével állítod egy áteresztőtranzisztor bázisfeszültségét. Aminek kimenetén béta*áram jön ki.
Minek a modul? Ezt meg lehet tenni egy zenerdióda és potenciométer segítségével is, ha nagyon precíz akarok lenni akkor darlington kell.
Áramlorlát így sincs meg úgy se, zárt visszacsatoló hurok sincsen, a stabilitás csak a béta függvénye.Ugyanaz a végeredmény.
Minek ehhez egy 400kHz-en ketyegő kapcsolóüzemű bonyolult modul, aminek csak a kimeneti DC feszültségét használod, azt is csak egy feszültségkövető vezérlése céljából. -
-
válasz
Barret001 #77526 üzenetére
Ahhoz nagyon át kellene alakítani a panelt.
És nem is biztos hogy működne, itt egy belső rajz, ez konkrétan az XL6009 ic.
A kimeneti SW lábon kéne meghajtani a külső fetet, viszont ide egy komlett push-pull driver is kéne, lévén 400kHz a kapcsolófrekvencia.
És ugrott a belső CC áramlimit, azaz a túláram és rövidzárvédelem is mert annak a figyelő ellenállása is a tokba van integrálva.
Vagyis kellene egy külön, külső, pl. lm358 által megvalósított áramlimit ami a FB lábon beavatkozik. Különben egy zárlatnál pukkan a külső fet.
Ennyit szerintem nem ér az egész, egyszerűbb egy nagyobb teljesítményűt venni.
Ez sajnos már nem az a "megfejelem egy 2n3055-tel" kategória.
Ezek cél ic-k, amire ki vannak találva arra tökéletes de épp a kompaktságra törekvés miatt (ami baromira egyszerűvé teszi a használatot) nagyon rugalmatlan, a belső kivezetések hozzáférhetetlensége miatt.
A szóbanforgó ic-nek 5 lába van .
Negaítív, pozitív, kimenet, és a standby.
Egyetlenegy visszacsatoló pont van kivezetve, a feedback pin ahol beállítható a kimenőfeszültség.
Snitt. -
válasz
Barret001 #77511 üzenetére
Ha van egy 24V 1,5A-es tápom (ha jól emlékszem 80%-os hatáfokú) és azt megterhelem led szalaggal akkor nem kell sikitófrászt kapnom mert konnektorból 36W-ot fogyaszt mert valójában nem határon megy hanem DC oldalon kb 29W-ot fogyaszt ami pont ideális terhelés még. Jól gondolom?
-
válasz
Barret001 #77490 üzenetére
Hát nekem nincs műhelyem, kis túlzással ott forrasztok, ahol éppen van hely a lakásban.
Így pedig igenis jól jött, hogy pont ott csinált fényt, ahol kellett.
De úgy tűnik, hogy ez így marad, mert az égőt kicsavarni nem tudom, a pákát szétcsavarozni meg megint nem, mert ilyen: (- -) fejű csavarok vannak benne, amihez nincs csavarhúzóm, ami van, azzal meg nem bírom megmozdítani őket.Dr. Szilikát: A LED jó ötlet, kívülről barkácsolok rá egyet.
-
darvinya
titán
válasz
Barret001 #76366 üzenetére
Igen, klíma, stb. bekapcsolásával emeli az alapjáratot 850-ről max. 1100-ra, s közben akku töltést lekapcsolja.
Ha elektromos fogyasztó is van, akkor min. 1500-ra emeli, ekkor is lelő pár dolgot.
Legjobb 1000cm³ Turbó kávédarálók, amiknél 3500-öt is lehetet mérni.
S csodálkoznak, hogy 5 évet sem bír ki a motor, persze addigra kaszni is úgy fog kinézni, mintha 10 évet állt városban napon szabadban. -
válasz
Barret001 #76344 üzenetére
Kijavitalak mert tevedsz.
Az hohy hany volttal tolt az addig igaz amig a generator a tervezett munkapontjabol ki nem esik.
Ez lehet a toltesigenyhez kepest alacsony fordulatszam, ilyenkor emelheted az egekig a gerjesztest, fizikailag keptelen a nevleges aramanak a negyedere se. Ergo a toltofeszultseg is zuhan.
Tipikus pelda, regi 54A generator, alapjarat. Szepen megvan a 14,4V.
Kezdd el terhelni, fenyszorok, minden oke. Ablakfutes, meg mindig oke. Futesventillator, meg birja. Majd egy egeszen kis fogyaszto, pl egy 30-40wattos bekapcsolasakor meredeken elkezd zuhanni a toltofeszultseg, esik 12,5 voltig is es vele a toltoaram is esik. Kiesett minden mukapontbol, keves a maximalis gerjesztes is hogy fenntartsa a sajat munkapontjat.
Ugyanezt el lehet erni mai 100-140 vagy akarhany amperes generatornal is, nagyobb terhelesekkel, kodlampa, ulesfutesek stb.A megoldas a leirt jelensegre, emelni kell a fordulatszamot.
Helyreall a rend.A masik hatarolas, az a generator maximalis aramterhelhetosege.
Viccbol van rairva hogy pl. 84A..? Nem, mert erre a maximumra van meretezve az alloresztekercseles, a diodahid, az ekszij altal atviheto nyomatek es meg sok minden.
Ezert a tervezesbol kifolyolag egy nevlegesen 84 amperes generator, jol mukodo fesz.szabalyzoval meg uveghangon porgetve, teljes gerjesztessel sem fog 84A fole menni.Amit leirtal, Te akkor nem fesz.szabalyzot kototted le jaro motornal hanem az akkusarut vetted le.
-
válasz
Barret001 #76286 üzenetére
nem ízzó
Én sehol nem írtam izzóról. Lámpáról írtam.
90%-a áramgenerátoros
Akkor ez az Osram előttem biztos a 10%-ba tartozik, mert egy DB (diódahíd) és néhány ellenállat kivételével semmi más nincs az elektronikáján (pont itt volt a polcon mellettem, mert az üvege eltörött és egy burás lámpába akarom ellőni).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TUF Gaming F15 FX506HE 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- MSI Prestige 15 i5-1240P/ 8gb ram/512ssd FHD IPS/RTX3050Ti
- Szuper áron DELL XPS 13 9380 /i7-/16 GB Ram/512 GB SSD 4K Touch/IPS/
- Apple Watch Ultra S1 49mm 1év garancia.
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- Bomba ár! Dell Latitude 7490 - i7-8GEN I 16GB I 256-512SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest