Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Barret001 #79790 üzenetére

    A napelem önmagában is áramkorlátozott, azaz áramgenerátoros jellegű, mivel van bizonyos belső ellenállása. Csak nem mindegy, mennyire "erős", vagyis az akkura direktbe kötve mekkora áram alakul ki, fénytől is függően.

    Ha feltételezünk olyan kisebb napelemet, ami eleve nem is képes kártékony nagyságú áram produkálására, azt rá is lehet kötni direktben az akkura, viszont a feszültséget figyelni kell, akár egy egyszerűbb áramkörrel, ami egy szinten lekapcsolja a töltést. Plusz be kell iktatni egy diódát is arra az esetre, ha nincs fény, mivel az akkut visszamerítené.

    Az sem ideális, hiszen pl. egy 14,4 V végfeszültségű akkut ezen a ponton még nem jó lekapcsolni, nincs teljesen feltöltődve. Ahhoz még ezen a feszültségen kell tartani, míg a felvett áram visszaesik kb. 0,02C értékre. De az már feszültségszabályzást is igényelne.

    Egyszerűbb esetben, ha bírja az akku, direkt (diódás) kötés, feszültségfigyelés, lekapcsolás. Vállalva a nem teljes töltést. Igényesebb esetben hozzávaló MPPT szabályzó.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák