- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Telekom mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Komoly akcióval érkezik Magyarországra a Honor Magic V5
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #68286 üzenetére
2 út van:
1: A 12V-os táppal sorbakötve egy 10 ohm 3W-os ellenállás.
Ez olcsóbb, de nem lesz teljesen feltöltve az akkupakk, valamint
a töltés sem a legkorrektebb.
2: A 14V-os táp után egy LDO 12V-os stabilizátor, aminek a testje
meg van emelve egy soros szilíciumdiódával. Az áramkorlátot meg lehet oldani
egy soros ellenállással, mint az első esetben, vagy pár alkatrésszel az LDO előtt. -
válasz
darvinya #68163 üzenetére
aki építette berakta a tápot egy téglafal mögé és befalazta. kibontottam, és direkbe kötném a 220at arra az ágra amin a 12v volt és 220as downlightot teszek oda, ugyanis nem szeretném még egyszer kibontani, ha elhal a táp. 2oldal van, az egyiken simán megoldottam, mert hozzáfértem normálisan a kábelhez. itt viszont nem tudom kivenni a tápot, mert nem engedi a kábel, tehát a tápról leszedve az alkatrészeket kéne valahogy átvinnem a 220at a másik oldalára hogy azt a 12v oldalra bekötött kábelek megkapják.
ez az egyetlen ötletem. -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #68127 üzenetére
1. Illik forrást megjelölni.
2. Sehol nem állítja, hogy a "stabil és nagy hatótávolságú állóhullámok"-kal energiát lehetne szállítani.Csak zárójelben. Az állóhullám áll! Lásd akár mit jelent/mi a hatása egy koaxiális távvezetékben az állóhullámok jelenlétének. Ugyanazt az "éterben" is.
-
mzso
veterán
válasz
darvinya #68089 üzenetére
Nos, én az ilyen "közvetlenül kínából" izzóktól már ódzkodom.(Amúgy ezek között is vannak kiöntöttek bőven. ) Eddig még jóval nem találkoztam. Szóval szerinted ez a bolt jobb mint a többi aliexpress-es, vagy banggod?
Csak egy volt ami viszonylag jó lett, az a viszonylag drágább PIR-es de az is meghalt két év után, nemrég javítottam.Én először ilyen kukoricákkal próbálkoztam. Azok gyalázatosak, meg életveszélyesek voltak. Az ilyen műanyag bordázott-, lyukacsosból (gondolom ilyenekre gondoltál elsődlegesen) csak PIR-eset vettem. Ocsmány zöldessárga volt a meleg-fehér ebből is.
Max 4-5 wattosat is próbáltál? Nagyobbakkal vibrálás szempontjából ritkábban szokott baj lenni.
Bár most hogy mondod, nem is olyan rég (mert magyarhonban nem találtam) vettem egy piros 85-265V-os nem dimmelhető LED-et egy Ranpo-home nevű eladótól, és nem vibrál.
-
-
ftamas0201
senior tag
válasz
darvinya #67875 üzenetére
Persze, minden megvan, csak ugye aki lecserélte még az előző gazdája az autónak, nem rakott semmi féle tömítést így az a két égő foglalat szinte elporladt úgy szétrohadt és hát a lámpa testben is áll a víz. Azt kiszárítom és majd ha meglesznek az alkatrészek akkor forrasztok minden kábelt, szigetelek és akkor remélhetőleg megoldódtak a gondjaim.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
darvinya #67871 üzenetére
A baj ezekkel az hogy nem zárnak rendesen. Jelenleg is ilyen kábelt mókoltak a gyári foglalat helyére és betljesen beázott és szétrohadt minden mert ugye ez a plató alatt található, ott kapja a vizet a kerekekről rendesen, és szinte csak ez az egy képen látható foglalat a legmegfelelőbb erre a célra mert van egy gumi tömítése ami a foglalat elfordításakor rászorul a narancssárga búrára és nem enged be párát meg vizet.
-
-
-
ftamas0201
senior tag
válasz
darvinya #67865 üzenetére
Tudsz esetleg egy ebay vagy ali linket megosztani arról a csatlakozóról? Nem bánom ha 5-öt veszek ha jó áron van
Foglalatot úgy néz ki találtam de még az nem 100%. Bontóban nagyon kevés ilyesmi van, a csatlakozót meg nem vágják le, kábelt meg nem bogarásszák ki, inkább eldobják, Szemét banda sajnos...
-
Attix70
aktív tag
válasz
darvinya #67809 üzenetére
A kábel hol 0.75-ös?? Ha AEG10-es (szerintem vastagabb mert nem hagyományos vezeték mert kisebb feszültségnél kisebb szigetelés is elég) akkor is folyamatosan elbír 50A-t és rövid ideig ennek többszörösét is. LiFePO4 akkukat használnak ezekben a bikázókban, amit írtál az első mondatodban az is csak 30C (ha nem tudod mit jelent ez akkor nézz utána). Simán vannak 50C-vel bíró cellák (sőt még nagyobbak is), viszont kiemelik hogy mi lehet a max indítandó ccm (ezzel a hétköznapi embereknek a max. áramot egyszerűsítik le) mert különben károsodhatnak a cellák (túlterhelésnél felpuffadhatnak).
Megint csak nem volt tényszerű a közbeszólás.
Ezzel a témával kapcsolatosan nagyon félrevezeted a topik olvasóit. -
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #67811 üzenetére
Egyik szétszedős videóban awg10-et írtak rajta. Annyi nincs, de egy 1-es vezeték is bír 10mp-et 100A-en.
Szóval nem a kábel a gond. Nem USB vezetéken megy ki az autó töltő, annak külön elektronikája van.
Ami viszont neccesebb, hogy tényleg direktbe rá van kötve 3 litium akksi sorban. Direktbe. Vagyis a dróton van az a doboz, abban schottky diódák vannak hogy ne rakja rá fordítva.
Rövid zárban olyan 150A-t adtak le, de 2mp után az egyik akksi felpúposodott.
Szóval nem mondanám túl biztonságosnak ezeket. Egy bikzás után ki tudja milyen állapotban kerülnek. Nem tenném utána zsebre. Szóval kb egyszer használatra oké, de többször? -
mezis
félisten
válasz
darvinya #67798 üzenetére
Nem régen olvastam, láttam videót hasonló indítás rásegítőről egyik hazai autós magazinban. Én sem akartam hinni, de meggyőztek.
Azt is bemutatták, mi történik, ha túllépik a rövid idejű, csak egyszeri használatot: Igencsak gömbölyű és forró lett az eredendően szögletes power bank. -
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #67803 üzenetére
A és Ah nem ugyan az
Gondolom ez a normál rásegítő.
És ez az amiről most szó van.
Az egyik kinéz valahogy, a másik meg a vicc kategória. -
And
veterán
válasz
darvinya #67778 üzenetére
Én nem ezt látom az adatlapon: [link]. Amit te Vc-nek említettél, az a pdf szerint Vprog, és nem 5V, hanem 1V. Mellesleg a 2. oldal táblázatának adataiból (Ibat: 1000 mA @ Rprog = 1,2k) és a 3. oldalon lévő konkrét ellenállásértékekből (Rprog Current Setting) is így jön ki.
-
PH-User
addikt
válasz
darvinya #67445 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm segítőkészséged és mindenki másnak is aki reagált a problémámra, sikerült megoldani. Nem lett lecserélve a csatlakozó, mert a belső pin ép volt, így rá lett dugva az alaplapra a kábel és egy szélén az árnyékolás le lett forrasztva. Tökéletesen üzemel, a hiba elhárult.
A tápegységgel még majd jövök, addig is Kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek! -
-
-
-
bandi0000
nagyúr
válasz
darvinya #67351 üzenetére
király... tudsz valamit ajánlani? nem akarok túl sokat költeni rá, de a biztonság fontos...
a LED szalag elvileg may 7w-ot eszik méterenként, kb 3m ami be is lesz kötve
Ezek vannak a tápon, és ilyen a csatija :
(#67352) PHM köszi, néztem a fúró töltőmet az is zúg picit, pedig az Black&Decker, bár ez se jelent semmit
na már most a képeken azt írja, hogy 24W a kimenet, 21 W a max felvétele 3 méteren elvileg, ez belefér?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
darvinya #67305 üzenetére
Értem, hogy mit mondassz, gondolkdotam ezen is, de akkor már inkább a kis léptetőmotorok. Ezekkel az a baj, hogy soakt fogyasztanának és nem férnének el sajnos.
Ribi:
Igen pont erre lenen szükségemSzerk. most látom, hogy ezt össze kell hajtani kézzel. Igen szóval ilyesmire lenne szükségem, csak a mehanikát keresem ami össze tudna hajtani az egészet.
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #67081 üzenetére
Miért érezhető az egyenáram meg hamarabb, mint a váltakozó áram?
(#67084) tordaitibi: Önmagában a feszültség nem veszélyes lásd ugye MSZ HD 60364-4-41-ben nem tárgyalt
"Védelem az állandósult érintési áram és a kisülési energia korlátozásával" részt. Pl gyújtószikramentes ( régen RB, most Ex ) minőség.
-
fero02
nagyúr
válasz
darvinya #67091 üzenetére
Annak sem használtak mást a maga idejében, mint a csőnullás, vagy később az osztott nulla erű kábelt. Egyedül a híradástechnikában használtak papír szigetelésű, ólom csöves és acél páncélszalagos kábelt (BM kábel), de volt szerencsém azokhoz is. Egyrészt.
Másrészt ilyen helyeken saját TR állomások voltak, minimum ÉHTR-ek, és abból is több. Primer oldalon körzárási/körbontási lehetőséggel, szekunder oldalon szintén + üzemzavar esetén önálló aggregátorokkal.
Ilyen helyekre nem hinném, hogy te csak úgy bejutottál, hacsak nem voltál BM alkalmazott.Harmadrészt a korábbi meséd nem igazán passzol ezekhez a dolgokhoz.
"Igen, dolgoztam, nem 1x volt 25kA transzformátor állomásban dolgoztam, miközben épület olyan volt, mint a szita és persze szakadt az eső, és szolgáltató nem engedte lekapcsolni hálózatot.
320-as kábellel küzdeni 5°C-on esőben, miközben élő volt.
Munkavédelem gumiruha, azt ima ne akkor legyen átütés, mert sok nem maradna."Eleve, milyen az a 25kA-es TR? Csak mert a TR-eket VA-ban szokták megadni. kA meg pl zárlati áram.
Szakadó eső vs FAM tevékenység: Egyetlen szolgáltató sem hülye, hogy ekkora kockázatot vállaljon fel, hogy "szakadó esőben" dolgoztasson bárkit is. A FAM BSZ-ban kerek perec le van írva, hogy maximum jelentéktelen mértékű csapadék esetén lehet FAM beavatkozást végezni, ami kb a nagyon gyengén szemerkélő esőben ki is merül. Továbbá egyetlen dolgozóról sem vagyok képes elhinni, hogy a saját életét kockáztatná bármilyen FAM tevékenység miatt. Erre senki nem kötelezhet senkit.A kábel technológiai utasításában le van írva, hogy milyen hőmérséklet alatt nem is lehet vele dolgozni (ez pedig általában pont az az 5°C), ha nincs betartva a technológia utasítás, akkor ugrik mindennemű garancia. Ilyen értékű kábelnél ezt szintén nem vállalja fel a szolgáltató.
-
-
válasz
darvinya #67081 üzenetére
Ez most komoly...? a kérdés.
Tényleg semmi de semmi baja nem lehet senkinek egy kültéri beázott kapcsolótól a szakadó esőbe, átázott lábbelibe.
Ezekokán szerintem meg kéne keresned a szabványügyi hivatalt és az érintésvédelemmmel foglalkozó összes céget, hogy ennyi volt, finito, bezárhatnak mert szerinted semmi szükség ezekre.
Igen, igazad lehet, a 12V DC az bizony sokkal nagyobbat rúg nedves környezetbe, netán el is halálozhat vagy megéghet a delikvens, netán azonnal ionizálódik, sokkal jobban mint amikor a 230V AC-t fogdossa.
Sőt továbbvinném a gondolatmenetedet, a 10 vagy a 25KV akár nyalogatható is hisz ugye minél nagyobb és minél váltakozóbb, annál veszélytelenebb.
Komolyan mondom, kezdek rettegni egy ceruzaelem megérintésétől. Bármi történhet..."Ha meg jól van kiépítve, akkor még védelem is van."
Te már oldottál le ÉV relét egy derékig érő gödörbe, amibe térdig érő vízbe állsz kisflexszel a kezedbe és véletlenül rádnyitották azt a vízcsövet, amit épp flexezel?
Mert én igen, és azt az érzést senkinek nem kívánom, ha nincs ÉV relé akkor valószínűleg ott döglök meg, így csak 1 napig nem tudtam mozgatni a jobb kezem, percekig nehézlégzésem volt és bizseregtem még órák múlva is.
Pedig "csak" 230V AC volt. -
-
Samus
addikt
válasz
darvinya #67043 üzenetére
A bekötést átnéztem természetesen, de mindent rendben találtam, a csövek, ugyan kezdő vagyok, és csak magamnak csináltam, de szerintem jól vannak hajlítva, minden íves, a hajlatok kicsi oválisak, de nincs törés sehol.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vezetékek MBCU-ból vannak (ebből nagyon túlvásaroltunk a felújításkor), ezt bontottam szét a belső erekre, és ugye ennek a külső szigetelése kicsit vékonyabb.
Viszont továbbra sem tiszta, mert se lámpa nem világít, se multi nem jelez, és minden működik rendesen. A fázis egy szálon jön be, és két helyen szakad meg, abból egy átkötés (villanykapcsolóba be és tovább), minden jelölve van, ami más szín, de fázis, az alternatívok közötti szál megszakítás nélkül van fűzve.
-
válasz
darvinya #66948 üzenetére
Ismerősömnek másfél éve napelemes visszatápláló rendszerhez szó nélkül betették az ad-vesz órát a fadobozba. Azóta lehet változtak a dolgok, ezt nem tudom.
Akkor van a gond, pl. nálam is, bár jogosult vagyok a 32 amperre, most 20A van, minden további nélkül ingyen kicserélik a kisautomatát, DE, nálam a tetőről lejövő nagyon gatya és azt cserélni kéne, akkor meg már kérik a szabvány mérőhelyet is.
Ezt 2 hónapja Elmű regisztrált villanyszerelő mondta, ki kellett hívnom mert 170-180V-ra esett a házban a feszültség, ha 1 kilowattnál nagyobb fogyasztót használtam. Oszlopon a nulla lazult meg.
Már vette ki a kocsiból a 32A kismegszakítót, amikor felnézett a tetőbevezetőre és azt mondta, itt ő nem cseréli ki az automatát. -
-
And
veterán
válasz
darvinya #66784 üzenetére
"Tehát soros előtét ellenállás szerinted áramot korlátoz villamos mérnökként, s nem feszültséget."
Nem csak szerinte: a soros előtét márpedig áramot korlátoz.
"Pl: 5V voltos LED-re nyugodtan ráadható 12V is, [..]"
Nincs olyan, hogy 5V-os LED, csak olyan, hogy 20 vagy akárhány mA-es, mivel mindig az áramból indulunk ki, a LED alapból áramgenerátoros meghajtást igényel. Hogy mekkora nyitófeszültség alakul ki rajta működés közben, az nem lényegtelen ugyan, de az árama mellett másodlagos. Egy feszültségforrásból a soros ellenállás ha nem is állandó áramú generátort kreál, de áramgenerátoros jellegűvé változtatja (a terheléstől jóval kevésbé függ a kialakuló áram, mint soros ellenállás nélkül).
"[..] csak 100mA ne lépje túl, mert úgy is világít, s nem megy tönkre."
Ha az áramot korlátozzuk rajta, akkor a feszültsége sem lehet a névlegesnél lényegesen magasabb, mivel a kettő összefügg, de ettől még mindig nem a feszültségből indulunk ki.. -
Attix70
aktív tag
válasz
darvinya #66771 üzenetére
Ne is haragudj, de nagyon hiányosnak tűnik az elektronikával kapcsolatos tudásod (mint elektronikai műszerész és villamosmérnök írom). Sok mindenhez hozzászólsz de a nagy része téves mint az előtét ellenállás (a LED árammal működik, nem feszültséggel) vagy a korábbi hangszóró ( sziréna) téma. Ha valamivel nem vagy teljesen tisztába akkor inkább ne adj tanácsot.
-
-
Beni2360
félisten
válasz
darvinya #66778 üzenetére
Akkor e szerint egy 12 V trafóhoz egy konyhaszekrény alá tett led világításhoz egy billenő kapcsoló sem helyezhető? Vagy van olyan távirányítós relé amit a trafó elé iktatni olyan irányítója van mint egy kapunyitónak és azt oda rögzíti ahova akarja. De van wifis is de az már bonyolultabb kezelni.
-
válasz
darvinya #66775 üzenetére
Na ismét belenéztem egy meglévő kapcsolóba és olyan kicsi ott a hely hogy most reménytelennek látom az ellenállás cseréjét. Még arra se jöttem rá hogy van megoldva a bekötés. Forrasztás sztem nincs, mert egy műanyag cuccban van az egész. A tű ami billenti a fémkapcsokat kivehető de mögötte még van valami bent, valszeg ebbe csatlakozik valahogy az ellenállás.
Sztem mégiscsak egykörös lesz, azt legalább bontani se kell. (a kétkörös fétis a 230voltos rendszerekből fakad, oda azért kellett hogy kikapcsolásnál mindenképp szakítsa meg a fázist) A 12voltos világban inkább csak arra kell ügyelnem elméletileg hogy a pozitívat szakítsa meg.
Az egykörösön viszont 3tű is van. Ha jól értelmezem akkor lesz jó a bekötés ha 1esre kötöm az akkuról jövő pozitívat, 2esről meg távozik a fogyasztó felé. Ellenkező esetben akkor is világít a kapcsoló ha ki van kapcsolva ugye?
-
válasz
darvinya #66688 üzenetére
Meg ami közben eszembe jutott hogy van külön 14voltos kapcsoló is ebből, ami csak egy szált szakít.
Ami kellene két szálas az meg csak 12voltos. A kapcsolás sztem bírja de a LED is bírni fogja a 12-14V között változó feszt? Napelem felől 18 is lehet akár.
Vagy miért van a 12V és 14V külön kategorizálva?
-
válasz
darvinya #66748 üzenetére
Van koncert ami agyon jól szól, megnyugtatlak. Még én is képes voltam ilyenre anno. Ne mondd már hogy az Omega, akinek a cuccaival számtalan világsztárt hangosította a stadionba, nem szól jól. Kinnt voltál? mert én jópáron igen. A zenéjüket középszerűnek tartom de a az elsők voltak akik Magyarországra behoztal egy csomó technikai világszínvonalú újítást audio és vizuális effekt vonalon és nekik volt először saját magán studiójuk is. Ez előtt le a kalappal.
Pillanatra vissztérve a csodás cikkre:
"Az elektromágneses hangkeltők egy lengő fém membránból és az ezt vezérlő elektromágneses áramkörből állnak"
Basszus, ez a duda működési elve, az elektromágneses áramkör a megszakító. Láttál már szétszedve, tudod hogyan működik? Ha igen, ne erősködj már légyszíves, a cikk írója összekevert/hordott mindent egy kupacba.A képen amit csatoltál egy szélessávú, nagylöketű gumimembrános HANGSZÓRÓ látható, eléggé viharvert állapotban. NEM elektromágneses hangkeltő fém membránnal! A fém kupak az a közép és magas hangok átviteléért felelős dómsugárzó egység.
Mit értesz passzív piezón egy motorriasztón, hacsak nem az épületbiztonsági rendszerekben alkalmazott saját akkumulátorral ellátott kültéri szirénaegységekhez akarod hasonlítani. Ahol ha szabotázs van, vagyis a pancser azt hiszi, ha elvágja a sziréna kábelt, akkor kiiktatta, hát pont nem, azonnal megszólal.
A passzív eszközt nem így értettem, hanem hogy nincs benne a hangkeltésért felelős oszcillátor és végfok.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
darvinya #66751 üzenetére
[link]
Legkozelebb ez alapjan valaszolj.(other speaker types rész a tanulni valo)
Nem csak kristalyos rezges van ha membran nelkuli hangszorokrol beszelunk.van még kismillio fajta mozgo membran nelkuli kialakitas pl az emlegetett kurt,duda.
Az peldaul"Vasmembranos"megmozzdulas ami kulonbozik a piezzotol.Ha ez alapjan valaszolsz senki sem fog lehurrogni ,facepalmozni,rohamot kapni a valaszaidtol.
A nyelvtani hibás és a "nah ki itt a károly ha nem én"
Megnyilvanulasi módod turhetőbb ha korrektul megfontoltan, utananezve irsz az adott temaban. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
darvinya #66748 üzenetére
Itt nem arrol volt szo hogy milyen fajta membránok vannak.
Hanem hogy milyen kialakitasu elektromos hangkelto eszkozok vannak.
Itt tordatibi arrol beszelt amikor "nincs" membrán a hangszoroba.
Piezo az ennek egy alfaja.
Egy muanyagbol fembol stb bol keszult lemez rezeg de nem mozog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fogyjunk le!
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Linux Mint
- Debian GNU/Linux
- Azonnali játékos kérdések órája
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- Házimozi belépő szinten
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- DJI Avata 2 Fly More Combo (szinte új, 3 év garival)
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3005
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- iKing.hu - Samsung Galaxy Z Flip 7 Blue Shadow Újszerű, karcmentes állapotban 512 GB
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest