- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
troll81
addikt
válasz
#85619712 #79848 üzenetére
1 Ohm RMS Power @ 12.0V
1 x 5100W (THD <1%)
2 Ohm RMS Power @ 14.4V
1 x 4100W (THD <1%)
1 Ohm RMS Power @ 14.4V
1 x 7400W (THD <1%)
2 Ohm Linked RMS Power @ 14.4V
1 x 14800W (THD <1%)
Input sensitivity
6V - 0.2V
Low Pass (24oct)
35Hz - 250Hz
Subsonic (24oct)
10Hz - 50Hz
Bass Boost(0-12dB)
0 - 9dB @45HzEz lenne az adatlapja. Elvileg Fda24n40f az volt benne és a gyári 50f elvileg.
A 40f megy szépen. Így marad lehet 14.4V lett mérve 4500 most javítás után. Nem fogom piszkálni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #79819 üzenetére
Több irányból is megközelíthető, ami ugyanoda vezet. Egy értelmezés az is, hogy a műveleti erősítő egyszerűen felerősíti / többszörözi a referencia DC-szintet.
Ha 2,5 V a referencia és a két ellenállás egyforma, meg azt is tudjuk, hogy a műveleti erősítő mindig úgy igyekszik korrigálni a kimenetét, hogy a két input között minimalizálja a feszültséget (pontosabban ez a negatív visszacsatolás következménye, nem véletlen a negatív / invertáló bemenet használata), akkor logikusan 5 V-ra emeli a kimenetet, ekkor áll elő a feltétel.
Ahol pirossal elvágtam, ott viszont még lehetnek beiktatva további alkatrészek, tranzisztor stb., lényegen nem változtat, mert a műveleti erősítő akkor is úgy fog szabályozni, hogy a fenti feltétel teljesüljön.
Természetesen egy ilyen erősítőt ki is lehet akasztani, a saját korlátait (tápjának határait) biztosan nem tudja túllépni. Típustól függően képes esetleg megközelíteni, tehát azon belül kell operálni.
-
törölt tag
válasz
Megpróbálom elmagyarázni, már amennyire én értem.
A szabályozás úgy működik, hogy van egy folyamat aminek a kimenetét adott értéken akarjuk tartani.
Az adott érték a referencia.
A vissza csatolot jelet(arányos a kimenettel, de az abszolút értéke össze hasonlítható a referencia abszolút értékével), amit a referenciához hasonlít. Ha a kettő különbözik akkor beavatkozik a folyamatba amíg a különbség a 2 jel között nem esik hibahatáron belül.Ami a lényeg, az IC nek van egy fix 5 voltos kimenete ami független mind a be mind a kimenettol, így jó referenciának. Vagyis azt az 5 voltos jelet úgy osztjuk, hogy a referencia bemeneten legyen egy adott feszültség.
A vissza csatolással meg úgy játszunk, hogy a másik bemeneten akkor legyen azonos a feszültség a referencia feszültséggel, amikor a kimeneten az általunk elvárt feszültség van. -
Barret001
addikt
válasz
A kisDc-Dc konvertereknél ez a visszacsatolós dolog szépen megfigyelhető! Közvetlen kimenetelére kell tenni a voltmérőt.Hosszú kábellal megterhelni,és akár 2-3Vot is rápakol,hogy tudja a kimeneten tartani a feszültséget.Viszont rövid kábellel ez nem látszik,mert nincs hova dolgoznia.Ez is elég stabil,12-17V között alig van 1 tized eltérés.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #79815 üzenetére
Az ugyanúgy szabályoz, mint a legtöbb feszültségstabilizátor. Pontosan a kimeneti feszültséget figyeli az R9-en keresztül és azt stabilizálja.
A műveleti erősítő a leosztott részt hasonlítja össze 2,5 V-tal, ami meg a belső 5V-ból származik és referencia-pontosságú.
Tehát ebben az esetben a 2,5 V képezi a referenciát, illetve befolyásolná a stabilitást is, ha elmászna, de épp azért csinálják pontosra, mivel hatása lenne a kimenetre is.
-
Barret001
addikt
válasz
#85619712 #79813 üzenetére
Lett belőle egy 5V-os tápegység.Nyugalmi áramfelvétele 90mA.A kimenetén nagyobb áram van,mint a bemenetén
Ha megterhelem,be röcög néha. Hallhatóan. Eddig jónak néz ki,autó ízzóval 3-4A van a kimenetén.Ha nem fog melegedni,akkor jó lesz ezt így. Köszönöm a segítséget.a páciens túlélte a műtétet.
5,1 zéner került bele. -
Barret001
addikt
válasz
#85619712 #79806 üzenetére
Ez a megoldás már működik,még van kérdésem! Ez az áramkör terhelhető,20-22V-tal? Az alap kérdés már megoldódott!
100 Ohm ellenállást raktam párhuzamosan az eredetivel,9-10V közé emelkedett a kimeneti feszültség. Többször vittem már zárlatba az áramkört...Kis pihenés után megjavulKöszi mindenkinek, UC 3843 van benne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #79800 üzenetére
Lehet éppen tölteni vele, de csak kapcsoló módban , azaz tartószakasz (CV) nélkül, ami nem ideális, mint előzőleg részleteztem. Relés kapcsoló, aminek állítható az alsó és felső (be-ki) értéke, amit az akkun figyel:
DC-konverter csak az elektronika és a relé 5V tápját szolgáltatja. Vagy a felsőnél két lépcsőben, nem 5 V-os relé, ha jól látom, külön van még stab IC az elektronikának.
De az LM2596 legfeljebb 40 V-ot bír. Ennél valami más megoldást alkalmazhattak, ami 60 V-ot is kibír:
-
Barret001
addikt
válasz
#85619712 #79800 üzenetére
Igen,van rajta BMS .
Van egy [ilyen] buck konverterem,3,3v-os. Ezt nem lehet átalakítani 12V-ra?
Semmiképpen nem akarom 12,6V-ra tölteni,mert az jelentősen csökkenti a töltési ciklusszámot. 12V-ot meg rajta lehet hagyni folyamatosan,ha elérte,leesik az áramfelvétel kb nullára. -
Barret001
addikt
válasz
#85619712 #79795 üzenetére
Nagyon szép,nagyon jó,nagyon tetszik!
Nekem elég lenne,100W-os,otthon elkészíthető egyszerű megoldás. 12W 8A. El sem hiszed,mennyi gyári modult tettem már tönkre...Egyikben sem volt túlterhelés védelem.Az minek bele ugye?
Az a gond,hogy Li-Ion akkukról lenne szó...Nagyon kényesek,a túltöltésre.
Most próbálkozom velük először,előtte hagyományos akku volt,az bírta a mindent is! -
válasz
#85619712 #79730 üzenetére
A cucc jó de én a saját kezem törtem volna el ilyen kivitelezéssel.
A mai nyáktervezőkkel bármilyen topológia gyerekjáték, a bekötő sorkapcsot oldalra tettem volna, kis hűtőborda pedig nagy ívban lesz....arja a kéményhatást és idióta módon vízszintesen vannak a bordái.
Miból tartott volna függőlegesen felragasztani? -
PROTRON
addikt
válasz
#85619712 #79711 üzenetére
Nekem is ez volt az első reakcióm hogy a szagértő túltolja az aggódást amikor aksiról vagy generátorról üzemeltetve sima multiméterrel rámért, a dugalj feszültség alatti pólusai (fázis, nulla, ahogy Te is írod mind1) és föld között 110V-ot mért.
Igen, csillagpontú.
Szerk.:
időközben látom a hozott kapcsolási rajzot és a leírást, köszönöm szépen. -
törölt tag
válasz
#85619712 #79652 üzenetére
Nem, 2 külön munkahely.
Az első teljesítmény elektronikát gyártott ami inverterek és akkumulátor töltőkben merült ki.
A második helyen, ahol most vagyunk, belső égésű reciprocating motorral generatorokat forgatunk, a nagy büdös semmi közepén Pl Sunrise Dam vagy Darlot. -
törölt tag
válasz
#85619712 #79649 üzenetére
Egyszer látogass meg egy generátor telepet a sivatagban, többet nem fogsz panaszkodni a meleg miatt.
Kb 30 percenként szünet, ha a motorok között dolgozol, mert agylagyulast kapsz. Óránként 3-4 liter folyadék simán bemegy. A zajok és a felszerelés már csak hab a tortán, fulvedovel szemüvegben hosszú ujjú felső plusz rendes nadrág. -
törölt tag
válasz
#85619712 #79644 üzenetére
3.6kW os boiler futoszalnak kb 15 ohm a hideg ellenallasa.
Volt cegemnel abol epitettunk muterhelest.
Volt meg valami 6kW kornyeki futoszal is de az leghuteses lehetett a lamellakbol itelve.
Igaz nalunk volt, hogy 900A 240VDC kimenetelu cuccot kellett letesztelni, kb 5 perc alatt felfutotte az egesz gyarcsarnokot ami kb 700nm.(Persze nyar volt eleve 40 fok, nehogy mar jol erezzuk magunkat
)
-
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #79582 üzenetére
HD Sentinel azt csinálja lényegében, az egész felület épségét vizuálisan áttekinthetővé teszi, a nehezebben olvasható részek megmutatásával. Egy ismeretlen előéletű lemez esetében nagyon is hasznos tud lenni.
SMART annyira külön dolog, találkoztam olyannal, hogy a SMART infó szerint tökéletes lett volna, közben olyan szektorhiba volt a terület szélénél, amit kénytelen voltam particionálással lehatárolni / elrejteni, különben fagyásokat produkált.
Kérdés persze, hogy minek nekem ilyen, de amúgy is két példányban tárolok adatokat, tehát be van biztosítva, meg ilyenre nem is a fontosabbat teszem.
-
válasz
#85619712 #79582 üzenetére
Tudom hogy ez nem az a tiltott mélyformázás hanem a normál.
Kb. 5évente állítok üzembe magamnak HDD-t ennyi vesződés az elején belefér. Csak most az baszott fel hogy egyéb okból már kb. 1hónapja nem foglalkoztam semmivel se a gépen, erre most végre ráérek jön az áramszolgáltató és elkezd baszakodni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #79579 üzenetére
A klasszikus értelemben vett LLF (Low Level Format) már vagy 25 éve nem értelmezhető, később a HDD-gyártók maguk is átértelmezték a fogalmat, amikor LLF elnevezésű programokat mellékeltek, de az már csak szektorszintű felülírást végzett.
Ez a művelet adatmegsemmisítő is, ugyanakkor volt rá példa, hogy a teljes "gyalu" bizonyos javító hatással is járt. Olyan is volt, hogy többszöri felülírásokkal javítani tudtam egy HDD szektorain, tehát amit előző képen látsz, lassulásokat lehetett korrigálni.
Új HDD esetében a Microsoft a számítógépgyártóknak azt javasolja, hogy nem szükséges teljes felületi ellenőrzés, mert azt a HDD gyártója már elvégezte, legfeljebb szállítási sérülés okozhat elvben problémát.
Erre gondolhat magánember is, hátha "útközben" sérült és neki megnyugtatóbb egy teljes ellenőrzés.
Használt HDD esetén meg főleg jó legyalulni mindent és tiszta lappal kezdeni, egyúttal detektálva az esetleges hibákat is.
Windows Vista óta a "lassú" formázás szektorszintű teljes felülírást végez (adatmegsemmisítő is), előtte az XP még csak olvasta és az volt az ellenőrzés.
#79578 SchumiBácsi
Végigfut természetesen, az egész felületen. Ugyanaz voltaképpen, mint bármelyik szektorszintű felülíró program, csak ennek jó a kezelőfelülete, noha létezik más hasonló is.
-
daninet
veterán
válasz
#85619712 #79464 üzenetére
a ventillátor lekapcsolásához pluszban kellene drótozni mert az alaplapra van rádugva, az inditja valami logika szerint. azt a vezetéket kellene szétvágni és megszakitani bármilyen módon. Jelenleg csak 3x1,5 vezeték megy a FC-hoz és szerintem nincs csövem ami a relékhez megy onnan. Jelenleg a legegyszerűbb elvennem az áramot.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
#85619712 #79354 üzenetére
Nincs sajnos, ezzel próbálkoztam legelőször. A bekapcs gomb is nagyon szépen, érzékenyen működik, és amint bekapcsoltam, még egy gombnyomásra kéne kikapcsolnia, azonban nem csinál semmit, ugyanarra a gombra se.
Szétszerelésnél amúgy egyből szemet szúrt a fedlapon ez a melegedési/égési nyom, nem tudom ez összefügghet e a problémával
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #79256 üzenetére
Pedig a PNP-világban jobban jön ki így, de ha jól rémlik, régen több szakmai cikkben is ezzel indokolták.
Hiszen a földelt emitteres alapkapcsolásból kiindulva, PNP-nél pont átértelmeződik a polaritás. Ha manapság kellene PNP-alapokon tervezni egy ilyet, én sem csinálnám másképp.
PNP-t sem hobbiból alkalmazták, a korai germánium technikából fakadt, hogy abból PNP-t volt egyszerűbb / olcsóbb gyártani. A trafós megoldású végfok lehetővé tette, hogy még oda sem kellett komplementer (NPN pár).
-
-
-
tillatrilla
senior tag
válasz
#85619712 #79180 üzenetére
Ez nekem is eszembe jutott,de a rossz motorból aránylag könnyen kifordítva az állórész visszahelyezése valami központosító eszköz nélkül nem megy. Nem tudom egyszerre a két átlós felét nyomni,ezért ezt az ötletet elvetettem. A hibátlanul működő motort nem lett volna jó ötlet szétrobbantani. Viszont a négy rögzítési pont alá 2-2 M6 anyát hosszabb csavarral hézagolva tökéletes lett az eredmény.Csendesen megy,tolja a levegőt,és nem búg.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
#85619712 #79177 üzenetére
Kicsit korai volt az öröm,mert ezen a motoron a homlok lemezen nincs 4 menetes furat gyárilag.Hanem a két fél házhoz rögzítették azt a műanyag tartót.Ennek a műanyag tartónak a luk osztása stimmel,csak a levegőben áll,ami miatt a tartó keret,és a ventillátorház között van kb. 1 cm hézag.
De holnap kitalálok valami megoldást,ez már csak nem fog ki rajtam
-
tillatrilla
senior tag
válasz
#85619712 #79175 üzenetére
Nem az anyagköltség,hanem a beszerzése okoz gondot,mert nekem azonnal kéne
De,mivel írtam,hogy a rendszer ellensége vagyok,volt egy nemrég kicsi pénzért vásárolt home by somogyi semmitsemérő,ellenben hangos léghűtő elfekvőben.Szétszedtem rögtön,és mit találtam benne? Hát pont ami nekem kell
A motor egy az egyben csereszavatos
És típus száma is van. Holnap szerelünk!!
-
daninet
veterán
válasz
#85619712 #78919 üzenetére
ehhez mind újra kéne vezetékelnem a házat, mert a 3x1mm nem elég neki, kell még 2 ér. És a többi lámpám is dali kellene persze legyen a szobában különben nem dimmeli.
Belemélyedtem, mert kerestem a megoldást.
Ez egy családi házban totális overkill egyébként, ez úgy érdekes, hogy van mondjuk egy nagy középület, bedrótozzák az összes lámpát dali-ra és onnantól gyakrolatilag tetszőlegesen programozható hogy egy kapcsoló melyik lámpákat kapcsolja, visszajelzi ha elromlott, ha dimmelve van azt is visszajelzi hány százalékon megy. Beállíthatod ha felkapcsolod akkor fade effekt-el kapcsolja be stb.
Ez az irány a lámpák következő lépése de a plusz vezeték és a rendszerhez tartozó drága elemek miatt sokba kerül.Az a "dali master usb interface" 160ezer
Dr. Szilikát
Ezt az áramgenerátoros dolgot én sem tudtam. Van egy labor tápom, adtam a lámpának direktben 30V 450mA-t de nem adott fényt. Igazából nem is értettem miért.
Ezeket néztem ki a dali helyére, ez fázishasításos. Ez a kör így sajnos 35ezrembe kerül, de én voltam figyelmetlenEmezeket max elhasználom máshova ahol nem kell dimmelni.
Az isel port nem az áramerősséget limitálja? Mintha azt olvastam volna.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78919 üzenetére
Több vezérlő és fogyasztó egy kétvezetékes adatbuszon kommunikál:
További részletek:
http://www.pierlite.co.nz/tools-services/technical-information/dimming-options/
#78918 daninet
Konkrétan nem 50 V-os, hanem áramgenerátoros driver. Hogy milyen áramot generál, az Isel pontokon állítható be, az ellenállás cseréjével.
Pár napja itt írtam az áramgenerátoros elvről:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_19679-19679.html
Az áramgenerátoros táplálást sokan nem értik, sőt múltkor a másik topikban kifogtam egy trollt is, aki szabályosan engem nézett hülyének, pedig ő nem értette, hogy miről szól az egész.
-
darvinya
titán
-
darvinya
titán
válasz
#85619712 #78877 üzenetére
Elsősorban anyag különbség miatt, lesz egy frekvencia tördelés.
Másodsorban, zajt jobban átadja a forró ereknek.
Mivel telefonhoz lesz, amit biztosan tölteni fognak, akkor abba a pillanatban zúgni fog.
De ezt a fórumtárs írja.
Amúgy alapból autó csatlakozóban sincs árnyékolt kábel, antennán kívül, ami külön van.Otthonra viszont nagyon is jó, csak autóba nem.
Dr. Szilikát
IDX, vagy molex az érintkező, de utóbbit linkelted.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78837 üzenetére
A felsoroltak mindegyike (száradása) halkulást okozhatna legfeljebb, de nem nagyon szokásuk, ebben a kategóriában. Pláne két oldalon, egyformán, már csak a valószínűségi esély miatt sem.
Meg ezek a kondik impulzusterhelésnek sincsenek kitéve, ami a tápkörökben okoz problémát.
-
válasz
#85619712 #78820 üzenetére
Értem, köszi.
Az a baj, hogy a legtöbb elosztó ma már szétszedhetetlen, szóval nem lehet hozzáférni a kapcsolóhoz
Konyhapult és a felső perem világításának a kapcsolását ilyen világítós kapcsolókkal oldottam meg, ezek esztétikusak, vízállóak, bekötéstől függően be vagy kikapcsolt állapotban világítanak, szóval az asszony is elégedett velük
-
-
PROTRON
addikt
válasz
#85619712 #78810 üzenetére
Igen, egy feladatra többféle megoldást is lehet adni.
Én mondjuk konyhabútor frontjára nem raknék ilyet pláne a tápegységgel együtt nehogy a vendégek meglássák...ellenben egy jedi kapcsoló érzékelőjét elegánsan el tudom rejteni és ebben az esetben a tápegység sem lesz szem előtt.
Konyhapult világítás kapcsoláshoz nagyszerű.Az előszoba/konyhai csillárt kiváltandó, a konyhabútor tetején végighúzott, födémről visszaverődő led világítást inkább 12V mozgásérzékelőről járatom.
-
-
válasz
#85619712 #78744 üzenetére
Köszönöm a választ.
Ez egy évek óta nonstop működő laptop, egy biztonságtechnikai szoftver fut rajta.Az akkut kivettem belőle mert másfél évig bírja egy pakk a folyamatos töltés mellett, már 3 pakk tönkrement. Ez okból az ajánlott külső akku nem járható út szerintem, hasonló sorsra jutna .A 16W a leg-leg nagyobb terhelés amit mértem, az átlag 11W (kijelző nem megy, külső monitor van) Az épület ahol van a laptop, 150 méter hálózati vezetéken lóg. Innen működik 2 darab 1,2kW szivattyú, egy villanyradiátor. Ezek teljesen random működnek, és amikor minden megy éppen és pont bekapcsol a hűtőszekrény, akkor a laptop eldobja az összes USB perifériát, gondolom a pillanatnyi feszültségesés miatt és ez nagyon kellemetlen. Minden más megy tovább a laptopon, kép van, minden oké csak megszűnik az elérhetősége, kezelhetősége, se bill. se egér, elveszíti a külső hdd-t is amire a mentések történnek. Ilyenkor kényszer reboot azaz kihúzom a konnektorből és ez nem a legjobb megoldás. Ez havonta kb. 2-3x történik meg és ezért nem vennék UPS-t. Ezért gondoltam a kondenzátorra.
47000uF/25V kapható, összesen pár ezer forintba megállna, szerintem ez lesz a megoldás. Lehet hogy 1 darab elég lenne. -
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78724 üzenetére
Nem kell beledörzsölni, elég sűrűn kerül bele így is (építőipar)!
hcl: A fókusz szorulása meggyógyul, ha belemártod az egész objektívet egy vödör olajba! Max utána a fotók olajfestményszerűek lesznek...
Én sem irígyellek! Ha nekem 2mm-es csavartól kisebbet kell kiszednem és közben mindenre is vigyázni kell, rögtön ledobom a láncot!Sok sikert!
-
Ribi
nagyúr
-
válasz
#85619712 #78683 üzenetére
És tényleg.
Vannak ilyen extrém alacsony nyitójú diódák.OK, ha 0,9V -on állt meg a töltés, akkor 3db 0,3V-os is lehetett
Mondjuk ilyen 0,2V-os jól jött volna az akkuteszterembe is.
-
CirrMee
addikt
válasz
#85619712 #78603 üzenetére
Nem tudom annyira nem értek a kispolszkikhoz (se), de azt látom hogy gombokért árulják a hozzá való dinamókat.
A vaskalaposokat "öregítőket" leszámítva inkább szabadulni akartak a dinamóktól a tulajok, aki tehette, inkább generátorosra szerelte a sajátját, ha gyárilag nem úgy futott ki. Emiatt aztán családon belül sem nagyon volt piacuk a használt alkatrészek között.
-
-
Batman2
őstag
válasz
#85619712 #78594 üzenetére
Nem működnek a linkek !
Nem akarok nagyon sokat költeni a dologra, az autó generátor a legszélesebb körben hozzáférhető, használtan is.
Mosógépmotor van, kefe nélküli, de azzal nem tudom mennyivel vagyok előrébb.
Néztem már pár olyan videót, amiben kefe nélküli mosogép motort alakítottak át szélturbina generátorrá, de ott asszem a tekercselést is megválzoztatták, hogy 12V-os rendszerhez alkalmas legyen.
Mondjuk egy autó generátor forgó részét is el lehetne valahogyan látni neodímium mágnesekkel, akkor nem kellene gerjeszteni, lehet valamivel hatékonyabb lenne erre a célra, de az sem kis átalakítás lenne.Üdv.
-
TGWH
őstag
válasz
#85619712 #78500 üzenetére
Na. Most van rá időm, bocsánat.
Na így most már én sem értem
Kiürítésre csatornája össze van kötve, egyik mindig ellentétes polaritást kap, így alapból folyik áram benne, akár n-es akár p csatornás, eddig oks.
Növekményes n zár alapból, p meg nyitva van, ez tuti.
Vagy csak túlbonyolítom, és annyi az egész, hogy növekményes p-s kap áramot, pn átmenet vezet, majd ahogy veszed el a feszt, úgy negatívabb lesz a p-s réteg, és elzárja a csatornát? Az n-s meg alapból nem kap elég feszt, tehát nincs elég kraft hogy np átmenet között fesz indukálódjon, de több fesz hatására vezetni kezd a csatorna?
Maradok annál, hogy a jFet és a kiürítéses mosfet n és p csatornás mindig alapból vezet, valamint növekményes n-es alapból zárt, a p-s meg nyitva van.
Kössz. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78500 üzenetére
Gondolom, csak azt próbálja szemléltetni, hogy földelt source vagy emitteres alapkapcsolást tekintve, ahhoz képest milyen polaritást igényel a bemenet (gate / bázis), illetve milyen irányú táplálást kér a kimenet (drain / kollektor).
Négylábú a dual gate MOSFET, ami főleg régebben az FM és TV-tunerekben praktikusnak bizonyult, pl. egyik kapu a bemenet, másik kapun az AGC-feszültséggel egyszerűen szabályozható az erősítés, vagy épp keverőként is jól működött, illetve az egyszerűség mellett minőségi jellemzőkben is jól teljesített (zaj / torzítás).
Valamikor építettem is ilyesmiket, JFET-tunert, illetve komplett sztereó rádiót. De később a Gelkában dolgozva hozzájutottam Orion ST 250 nagyon profi tunerhez (mármint annak belső RF egységéhez), akkor már az lett a kedvenc.
#78509 Babetta-X
...én sem, úgyhogy nem nagyon tudok hozzászólni, esetleg kontakthibát / korrodálást lehetne keresni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest