-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fireproof
őstag
válasz
darvinya #41034 üzenetére
Ó basszus tényleg most kicsit jobban megnéztem és a trafóból csak egy kábel indul csak utána kettéosztották...
Viszont lenne még két kérdésem:
- Az itthoni forrasztás mennyire bírja a 230V-ot?
- Van itthon még egy vészkijárat jelző ledes táblám. Viszont ebből csak egy barna és egy kék vezeték kandikál ki. Erre nem kéne földelés? Csak simán ráteszek egy dugót é már kész is?Nagyon köszönöm:
-
Met
nagyúr
válasz
darvinya #41001 üzenetére
Másik oldalról így néz ki, a tengely le van lapolva. Fontos a méret mert a potinak van egy "fészke" amiben ül és a tengelye a pedálba csatlakozik.
Akkor fontosak a méretek is? Arra gondolok hogy egy fajta potiból több méretben is létezik, mert nyilván nekem fontos a méret
Találtam neten egy szettet (két ilyen poti és egy ami a kormányba való) 17 dolcsi, de a postaköltség 60 dolcsi
-
fraba
aktív tag
válasz
darvinya #40968 üzenetére
nem tudom, hogy mire kell ez a cucc. csak azt tudom, hogy a volt kollégám (akivel már nem beszélek) el akarta kérni a főnöktől ezt a ketyerét, amit feljebb leírtam (ami amúgy arra van, hogy szúrópróbaszerűen motozzák a védett területről kilépő embereket). hogy mire akarja felhasználni, hogy pontosan mi a probléma, amit ezzel meg akar oldani, nem tudom.
a számlálós ÉS kapus cucc meg csak egy agymenésem, egy elméleti fejtegetés, filozóFA. that's all folks -
moli.hu
őstag
válasz
darvinya #40940 üzenetére
ezt most nem ertem, hisz ezeket en irtam a nyito hsz-ben, tehat mar tudott volt, hogy az alaplap a hibas. Akkor most merre tovabb? hogy tudom kideriteni, hogy az alaplap melyik egy alkatresze hibas az ezerbol? Vizualisan minden rendben. Es a videojel kijon, a kurzor villog.
-
hNp88
aktív tag
válasz
darvinya #40860 üzenetére
?
nem az a baj, hogy nincs.
jé, mennyivel olcsóbb a helyi bolthoz képest
a labortápomat bővítem (építek belőle mégegyet), aminek az áteresztő tranzisztorai 2x2N3055, párhuzamosan bekötve. csak BD249-ből van itthon, nem kellene külön még kettőt vennem, és a már meglévő tápban is kicserélném a BD-re, így jobban elférnék a hűtőbordán is.
ahogy nézem, 1 db 2N3055 magában is el kellene, hogy bírja ezt a teljesítményt, de gondolom, nem véletlenül tervezték 2 darab párhuzamos tranzisztorral a kapcsolást; nagyon megsütni meg semmit nem akarok.
bocs, ha kissé zagyválok most, reggel bevettem a fogalmazásgátlót, most meg már nagyon este van.
-
Lompos48
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #40734 üzenetére
Az nem C30, hanem C2 és C20 van.
Ezek gyakorlatilag egymással is párhozamosak, attól függetlenül, hogy helyileg az IC közelében vannak beforrasztva, a gerjedésgátló hatás érdekében. De nagyfrekvenciás gerjedés ellen hatnak, amit nem is hallasz, csak melegíti a cuccot:
C30 a tápegységben van:
Most tekintsünk el attól, hogy hiba folytán a C104 felirat is szerepel több kondinál. Simán 104-et kellett volna írni oda is (100 nF).
-
Bennedek
tag
válasz
darvinya #40723 üzenetére
Ez nem normális pedál mozgás.
Ha már ¼ pedál útnál „blokkol” az már hibás, magyarán „harap”.Komolyan ülj be egy rásegítés nélküli versenygépbe(vagy ülj fel egy fém fékcsöves motorra), mindegy hogy mekkora pedálút után egy bizonyos ponton teljesen felkeményedik a fék és ott fog csak igazán, de ekkor gyakorlatilag nem tudod mozdítani a fékpedált csupán minimálisat.
Miért is nem?
Mert a load-cell jelleggörbéje 0-tól indul, így csak a kapcsolás 'A' erősítését szükséges meghatározni egy feszültségosztóval,hogyha 0-5 voltos tartományba szeretném használni, legalábbis az én logikám szerint egy darab rail-to-rail műveleti erősítővel kivitelezhető.
-
Bennedek
tag
válasz
darvinya #40710 üzenetére
Én hiszek neked és hidd el elég sokat vezettem már
De hogy a valódi féket nem közelíti egy potméter ebben biztos vagyok és abban is hogy egy valódi autóban(most ne beszéljünk a vadiúj rásegítéses csodákról, amiknek lassan már közük sem lesz egy autóhoz) ha jó a fékrendszer(nem levegős, nem tud tágulni stb.) akkor egy határozott ponton fog felkeményedni. Azt a fél kilót pedig én eléggé érdekes adatnak érzem
Végül találtam adatokat 0-4,87 voltig van a teljes 100% tartomány
-
Bennedek
tag
válasz
darvinya #40703 üzenetére
Potival nem lehet szimulálni, a féknél az erő számít nem a pedál út hossza. Hiszen amikor nyomod a féket ameddig nem keményedik fel semmit nem fog, majd amikor felkeményedik szinte 'egy helyben marad' és csak a rá ható erő számít. Igen, nem szükséges hogy nagy erővel nyomd viszont így sokkal de sokkal jobban adagolható lesz a fék! Azokban az autókban ahol potmétert nyomsz és nem egy dugattyút azok nem autók, véleményem szerint.
De igazából nem is a load celles megvalósítás a kérdés, sőt az egyáltalán nem is kérdés. Inkább az hogy vajon a hall elem jeleit felfogja dolgozni a kormány vagy nem és kell erősítés?
-
Ribi
nagyúr
-
Bennedek
tag
válasz
darvinya #40691 üzenetére
[link] Ez a gyári áramkör. Ez azért ilyen bonyolult és azért van rajta két csatlakozó mert képes simán usb-vel is működni+ úgyis hogy a kormányhoz van dugva egy ps2-es kábellel.
Az A-C-vel jelölt csatlakozók tartoznak a kuplunghoz és a fékhez, de ezt sem igazán értem. Miért használnak négy vezetéket? Ha jól tudom ők is hall szenzort használnak és ahhoz elvileg elég kellene lennie 3-nak is(0,+5,signal) ugyanúgy ahogy a potihoz is.
Valamint mivel a g25 teljesen kompatibilis(csak átalakító kell hozzá) ezzel a Fanatec kormánnyal, ezért ez a kép is él:[link]. Szóval nem tudom mitévő legyek, a potikat sem járatják végállástól végállásig úgyhogy valószínűleg elég kellene hogy legyen a hall szenzor jeltartománya is. Csak az az aggályom hogy vajon az ADC átalakító gondolom kis jelnél kis felbontással működik.
-
Bennedek
tag
válasz
darvinya #40687 üzenetére
darvinya: Igen, egy Fanatec GT3 V2-höz építek pedálokat, konkrétan nem hiányoznak a pedáljai csak a load-celles pedálszettjei(ami már való valamire) ára nagyon magas és egyébként is szeretem az egyedi dolgokat.
mezis: Írtam hogy analóg hall szenzort használok, ami hasonlóan tud működni mint egy potenciométer. A mágneses tér erősségétől függően kiad egy lineáris jelet lásd:[link]. Ezt 4-5 volttal táplálva és egy erős mágnest a pólusaival rá merőlegesen elhelyezve lehet vele mérni a szögelfordulást.Lásd:[link](pontosabb mint egy poti)(Autótechnikában használnak ilyet!)
Jim Tonic: Sajnos itt az is a probléma hogy magát a pedált nem közvetlenül számítógépbe dugva szeretném használni, hanem magába a kormányba. De elvileg kalibrálja magát, szóval a Logitech g25/27 pedáljai is jók hozzá, ezért gondoltam hogy annyira nem fontos a jelszint 'szélesítése'.
Azt már kitaláltam hogy a load-cellt mindenképpen 0-5 voltig kell erősítenem, mert ha nem szerintem akkor mindig újra kalibrálja magát-egy nagyobb fékezéskor.
A kérdés, szerintetek egyenlőre próbáljam meg erősítés nélkül használni a hall szenzorokat és majd ha nem lesz jó akkor építsek neki egy áramkört?
A másik kérdés hogy vajon itt is jelentkezhet olyan probléma mint a potenciométernél, hogy zajosodik? Mert szerintem nem, de kiváncsi vagyok egy hozzáértő véleményére is.
Köszi a válaszokat!
-
-
d3lete
aktív tag
-
d3lete
aktív tag
válasz
darvinya #40561 üzenetére
Roppant egyszerű a dolog adott fordulat felett az ecu letiltja a z injectorokat tehát nincs kaja. Ezt egy karburátoros autónál nehéz megoldani. Ott gyújtást szakítanak meg. Igen gyárilag. így néz ki. Igaz ez injectoros de sokan használják pluszba hogy tudják állítani pl rajtprogramnak.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
darvinya #40514 üzenetére
állítólag 8 mil környékére tudsz lemenni vele. én 10 mil-es vezetékekkel és vezetéktávokkal dolgoztam és már úgy is necces volt, nem lett valami szép. valamilyen szinten mondjuk lehet javítani a dolgon, az összefolyt részeken le lehet vakarni a festéket, a szakadást meg filccel meg lehet javítani, de nagyon finom alkatrészekhez már tényleg nem jó. 0603-as alkatrészekhez, soic tokos IC-khez még jó lehet, de pl egy sűrűbb TQFP tokos IC-t már nem biztos hogy rá mernék tenni.
illetve ami még probléma hogy elég pazarló technika, mert a rajzolat szélei általában elég csúnyák, úgyhogy minden oldalról rá kell hagyni néhány centit.
de olcsó mint az állat, csak egy lézernyomtató kell, egy sima talpú vasaló, fényes felületű papír vagy fólia, illetve vasklorid a maratáshoz. és egyszerűbb furatos, vagy SMD-s nyákot össze tudsz vele hozni (elvileg lehet 2 oldalast is, de az azért már elég bonyás az illesztések miatt...).
kösz amúgy, de a NYÁK-nak csak a tervezését csináltam, a tanszéken gyártották le nekem ilyen szépre
hogy aztán ilyen-olyan forrasztási hibákkal elcsúnyítsam
mintAdarab: igazából szerintem élvezném összerakni, és szerintem szakdogának is simán eladhatnám, ha a nulláról tudnék építeni egy ilyet. a költségek mondjuk valószínű elég magasak lennének. a test nem vészes, de a mikrokontroller, szenzorok, távirányító, rádiós interfész, gps, kamera, ezekhez NYÁK, akku, motorok, propellerek... sztem 30-40k-ba simán benne volna
-
martong
tag
válasz
darvinya #40484 üzenetére
Gondoltam arra is, hogy a fali elosztóba rakom a trafót, de ott jelenleg nincs hely.
A szabályozó távirányítós lenne, tehát kézzel nem kell elérni a fenti egységet.
A habszivacs vastagsága 10 cm (ennyire áll ki a plafonból lefelé) egyéb mérete változó (több szobáról van szó)
Aránylag sok fényerő kell (nappali, amerikai konyha). A fürdőszobába kevesebb.
A plafon monolit beton, nem egyszerű a megmunkálása. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #40438 üzenetére
Akkor ez is a gyors munka eredménye, most már emlékszem, amikor a panelon a D-betűket igazítottam, valahogy fel sem tűnt, hogy nem az ellenálláshoz kell tenni. Mert csak azt néztem, hogy középen legyen.
De az jó benne, hogy egyszerre kijelölhetem például a D-betűket (Ctrl+klikk), utána egyszerre lehet őket tologatni egérrel, ezt viszont most fedeztem fel (bár elvileg adja magát).
-
mexel
veterán
válasz
darvinya #40211 üzenetére
Köszi, akkor aránylag jól sejtettem. Csak örültem amikor az elején még működött. Akkor rövid vékony kábellel sem kellene mennie, vagy számít a hossza is?
Crytec210: ezt mindenképpen jó tudni, ( eddig nem tudtam) de azt nem tudom így mérni hogy a töltőből mennyit vesz fel a tablet.
-
Rivaul
addikt
válasz
darvinya #40201 üzenetére
Értem s köszönöm a választ. Azt hittem van ilyesmi célra külön termék. Így ez elég rossz hír mert semmi fogalmam nincs az általad említett értékekről. Találomra javítani meg nem lenne túl célszerű mert igen komoly bajt okozhat. Lehet marad az új alkatrész beszerzése. Még 1x köszönöm az útbaigazítást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #40175 üzenetére
Test ágban mi célt szolgálnak a sorba kötött ellenállás és elko?
Amire már tegnap is utaltam, a negatív visszacsatolás ellenállásosztója, ami az erősítés mértékét meghatározza. A kondenzátor segítségével azonban az osztó alsó tagja DC szempontból végtelen ellenállást képez, ezáltal a DC-visszacsatolás 100 % lesz, ennek következményét és fontosságát már leírtam.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #40155 üzenetére
"Én a 100Ω/5W ellenállásból indultam ki,..."
És ezzel hibáztál. A rajzot kell nézni, érteni és számolni. Soha nem fogja fejhallgatóval a maximumon hallgatni, mivel az elméletileg maximális kimenet +12...-12V-ot közelít. Ez egy pillanat alatt kinyírná a hallgatókat.
De ha feltételezzük, hogy kibírnák is, még akkor is a csúcsáram rövidrezárt kimenettel sem éri el az 1/2A értéket. Ekkora áramnál rövid csík esetén nem lesz ott semmi "tölcsér". -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #40151 üzenetére
Ma megint rossz napod van!
Mi melegítené annyira azokata szerencsétlen tranzisztorokat?
A sok elvékonyított vezető sáv gondot fog okozni.
Milyen gondoT? Számolj utána egy 1mm csíkszélességel és 70um vastagsággal mekkora áramig mehetsz el!
...és rettentő zajos lesz a trafó közelsége.
Először is az nem zaj, hanem brumm, vagy hálózati búgás. Másodszor mekkorát jelent nálad a rettentő? Harmadszor: szerintem észre se fogja venni azt a "rettenetet".
-
kisi
aktív tag
válasz
darvinya #40142 üzenetére
Nincs adott fejhallgató, amihez külön tervezném.egyszerűen a gépem kimenete halk, és szoftveresen már nem lehet hangosabbra állítani. Úgy gondoltam, ha egy picit igényesebbet csinálok, az esetleg később más célra is jó lehet. (A jelenlegi fejhallgató egy Kanen KM-690)
Gyenesmartin : Cserélhetőre teszem bea jelenlegi 220ohmosat, ki fogom próbálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #40142 üzenetére
Nem tudom, mit akarsz ezzel kihozni, de teljesen értelmetlen.
Még az adatlapon felvázolt DC-balanszírozás is szükségtelen, mert a kapcsolás DC-szempontból 100 %-ban visszacsatolt, negatívan. A 10 µF leválasztó kapacitás nem ok nélkül van a körbe beiktatva.
Ez ugyebár azzal jár, hogy az IC a kimenetet a fejhallgatónál DC 0 V-ra szabályozza, így azután nincs mit jobban balanszírozni.
-
kisi
aktív tag
válasz
darvinya #40137 üzenetére
Jelenleg így néz ki a kapcsolásom.
Lehet, hogy ezt a 2x 3 lábat "nyitva hagyom, egy tüskesorra téve, és egy másik panelon teszem hozzá a szükséges alakatrészeket akkor.
Az egyszerűség kedvéért: a SW- poti lesz, de csak mint 3 forrszem szerepel a nyákon, ki-és bemenetek szintén, vezetékeltek lesznek.
(tudom, hogy ronda.) -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #40127 üzenetére
Tegnap-tegnapelott irtam, hogy az erosites Rc/Re, mint korabban Kernel is tette. Ezzel a valtozattal (ha kiszamolod) az erositetesed 0.1 lesz, tehat 10x csillapit. Ez kapasbol nem az, amit akarsz.
A zajrol is volt korabban szo. Egy tranzisztor vagy IC altal keltett par nV/Hz½ - mint ott utalas is tortent ra - legalabb 90dB jel/zaj viszonyt jelent. Tehat neked a komponensekbol nem lesz eszlelheto zajod. Valoszinuleg gerjed valami. Ha a T3 az, probalj kollektora es bazisa koze kis keramia kondenzatort kotni. -
d3lete
aktív tag
válasz
darvinya #40129 üzenetére
Köszönöm megoldottam mindent sikerült 5v ra felmenni. Már csak az a baj hogy a relé 68ma -nél nyit és ez a cucc csak 28ma -tud. ezt hogyan tudnám orvosolni? Nem nyikkan meg a relé de ha egy segédtestet rátolok akkor kinyit és úgy is marad mindaddig amíg meg nem szakítom a folyamatot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #40127 üzenetére
Valamennyi zajt minden erősítő generál, de egy ilyen fokozat gyakorlatilag nem szokott jelentős vagy nagyon észrevehető zajt hozzátenni, legalábbis ezen a szinten, ahol a bejövő jel sem olyan kicsi, a saját zajhoz képest. Az is lehet, megtéveszt valami egyéb zajforrás, vagyis a zaj már eleve ott van a fokozat bemenetén.
Viszont az ellenállásokat legjobb a gyakorlatban kikísérletezni, a tranzisztor munkapontját optimálisra bejátszani, a minimális torzítás érdekében. A kollektor DC-szintje nagyjából a táp 2/3-ára essen, illetve a PNP megoldásnál fordítva, vagyis 1/3.
Ugyanakkor a fokozat erősítését a kollektor- és emitterköri ellenállások egymáshoz való arányával lehet befolyásolni.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
darvinya #40107 üzenetére
Ez akkor működik dinamikus mikrofonnal? Tehát a kapcsolás amit linkeltél.
Egyébként amit én linkeltem azzal mi a gond? Tudom, hogy a beépített kondenzátor mikrofon felejtős, éppen ezért kérdeztem hogy az működhet-e dinamikus mikrofonnal? Mert nem ugyan az az illesztése.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #40100 üzenetére
Szó szerinti jelentését megmondja a Google, elektronikai szempontból a RIAA-korrektor egy előerősítő, ami a mágneses hangszedők mV nagyságrendű jelét vonali szintre erősíti, ugyanakkor a lemezen gyárilag előtorzított frekvenciamenetet korrigálja, a RIAA-szabvány szerinti, három időállandóval is definiált görbe mentén, ami lényegében magasvágás, mélyemelés, ezáltal a zajszintet, lemez sercegését, csökkenti.
Ugyanez használandó a dinamikus hangszedőkhöz is, csak ott az alacsonyabb jelfeszültség miatt még egy előfokozat vagy illesztőtrafó szükséges.
-
fero02
nagyúr
válasz
darvinya #40100 üzenetére
Ez nem ravasz, hanem *-x@>. kérdés.
"A korrekciós alapelv a következő:
Egy adott műsor hanglemezre történő rögzítése előtt a hanganyagot a RIAA (Recording Industry Association of America) szabvány szerint módosítják"
És Ph fórumnak is van saját keresője, csak használni kéne!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #40096 üzenetére
Ha megnézed az IC adatlapját és odaképzeled a potmétert rá tudsz jönni, hogy mértékétől függ az áramkör erősítése, mint minden opampnál a visszacsatoló-ellenállás. Ezért szerintem a viselkedése normálisnak tűnik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #40093 üzenetére
Nem tudom beleélni magam a "torzítós világodba". Nekem itt vagy innen a józan ész azt diktálná, hogy oszcilloszkóphoz vagy valaki oszcilloszkóposhoz forduljak és így meg tudjam nézni mi történik a kapcsolásban. Nincs mit spekulálni. Feszültségeket, hullámformákat nem ismerve csak találgatni lehet, vagy azt sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest