- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
cashback #45994 üzenetére
keress hozzá 4.2V li-ion töltőt ebay-en, esetleg próbálj meg beleapplikálni egy erősebb Qi töltőpadot és akkor vezetéknélküli töltésed lesz
az lemaradt, hogy a Qi-t ne az akkura kösd, hanem ki kell vadászni hogy valahol megtalálható e az USB 5V ágával direkt kötésben lévő pont ahová lehet forrasztani
-
tornas
őstag
válasz
cashback #24551 üzenetére
"A csökkentet szívási teljesítmény a fogyasztás érdekében vagy csak hogy ne szívjon annyira?"
Ez esetben mind a kettő érvényesül.A csökkentett szívási teljesítmény alatt azt értettem, hogy ne szívjon annyira. Ilyenkor kevesebb a gép fogyasztása is. Kisebb percenkénti fordulat, kisebb nyomaték, ergo kisebb teljesítményfelvétel a hálózatból is. Ha még a porszívó csövön is megtalálható az állítható nyílás(ok) is rajta, akkor ez már eléggé sokoldalúvá teszi a gépet. Levesszük a fordulatot minimumra plusz még a csövön található nyílásokat is kinyitjuk, akkor már a nagyon finom anyagokhoz is jó használható a porszívó. Egy kis fantáziával akár egyéb ésszerű felhasználása is szóba jöhet még.
Igaz, egy picivel több a hiba lehetőség az elektronika miatt. Lásd: a poti hibája (persze nem működés közben ment tönkre, hanem szétszedés közben /alapos puceválás céljából/ sérült meg, nem megfelelő szétszedési technika miatt).
-
zka67
őstag
válasz
cashback #18901 üzenetére
Elméletben. A gyakorlatban azonban az 1 és 2 rétegű nyákok a leggyakoribbak, alaplapoknál sem használnak 4 rétegnél többet. Mint mondtam, a középső két rétegen csak a tápok mennek.
Egy 16 rétegű nyák még kínában is aranyárba kerülne, nem pedig telerakva alkatrészekkel, ideszállítva 8 ezer forintba. Hidd el nekem, hogy meg lehet tervezni egy alaplapot 2+2 rétegben is, a kínaiak sem szeretik a sok selejtet. A középső két rétegre is csak azért van szükség, mert 80-100A-t kell elvinni a processzorhoz. Igaz nem egyben, hanem 4-8-12 részletben, de ezt már nem lehet elvinni a processzor lábai között 0.2mm-es csíkszélességen.
-
zka67
őstag
válasz
cashback #18898 üzenetére
Látom, számodra csak az alaplap létezik, mint áramkör
Most lehet, hogy újat mondok neked, de az alaplapok 4 rétegű nyákra épülnek. És ebből a középső két rétegben csak a tápok mennek...
Vannak olyan dolgok, amiket nem érdemes visszaküldeni a gyártónak, mert többe kerül a szállítás, mint maga az áramkör. Vagy hogy mondjak egy konkrét példát? Ott vannak a DVR-ek, amikre ugye kamerákat kötnek. Ezek a kamerák sokszor kültéren vannak és bizony beléjük csapdos a villám. És utána nem szoktak működni, pedig csak egy 50 Ft-os SMD IC-t (4051) szokott tönkretenni a villám. Az ügyfél meg milyen? Hisztis, hogy most akkor több hétig nem lesz neki felvétele, azonnal adjunk neki másik készüléket. Mire kihisztizi magát, addigra kész is vagyok a cserével (~10 perc szét- és összeszereléssel), kifizeti a 6000 Ft-ot + Áfát (villámcsapásra nincs garancia) és mindenki boldog. Egy-egy vihar után tízesével hozzák az ilyen készülékeket...
Szóval érdemes megtanulni az SMD cuccokat ki- beforrasztani. Biztos van pár rossz alaplapod, amin tudnál gyakorolni. A trükk az az, hogy nem leszedni kell a lábakról az ónt, hanem jó sokat kell rátenni, úgy, hogy az összes lábon egybefolyjon. Egy hegyes csavarhúzóval alányúlsz az IC-nek, vagy egy jó erős csipesszel megfogod és a pákát oda-vissza húzogatva megolvasztod az összes lábat az egyik oldalon, amíg az IC-t féli fel nem tudod hajtani. A másik oldal már sokkal könnyebb lesz. Ha kint van, rézhálóval leszeded az ónt a panelről, az új IC-t megfogatod a két átlós végénél, aztán beforrasztod a többi lábat. Persze nem kettes cinnel. Ha összefolyik két lábnál, akkor élére állítod a panelt, és nyomsz még rá egy kis ónt, és azzal az ónnal "lehúzatod" róla a felesleget.
Vannak folyasztószerek is, de én nem használok, pedig azzal lényegesen egyszerűbb lenne a dolog. Ez így leírva jóval bonyolultabb, mint a valóságban.
-
zka67
őstag
válasz
cashback #18896 üzenetére
még az is lehet hogy maghasadással és hideg-fúzióval is találkozok... de akkor most azt is tanuljam meg?
Ezt a részt talán kihagyhatod a tananyagból, mert ha ezekkel találkozol, úgyis csak (jó esetben) néhány másodperced marad a hasznosítására
Ha ki is mérem kizárt hogy smd alkatrészeket én itthon kicseréljek
Miért? Most komolyan magyarázd el nekem, hogy miért féltek az SMD cuccoktól? Miben másak, mint a furatszerelt alkatrészek? Jó, kisebbbek, de megfelelő pákával, pákaheggyel egyszerűbben cserélhetők, mint a furatszerelt társaik. Ha meg remeg a kezed, bedobsz előtte egy-két felest
Ha rossz a szemed, akkor el kell menni szemészetre és csináltatni megfelelő szemüveget. Én pl. nem szeretek nagyító alatt dolgozni.
-
zka67
őstag
válasz
cashback #18891 üzenetére
Én híradástechnikai szakközépbe jártam, ahol az első két évben tudod mit csináltunk? Reszeltünk, fúrtunk, esztergáltunk. Egy lakatosműhelyben. Majdnem otthagytam a sulit, mert ez engem marhára nem érdekelt. De így 30 év után be kell látnom, hogy igenis hasznos dolgokat tanultam meg.
Ma programozóként dolgozok, emellett áramköröket tervezek, nyákot hozzá és gyakorlatilag mindent én csinálok egy-egy projekten (hú de utálom ezt a szót). A másik három kollégám, (ebből kettő diplomás és egyik a "főnököm") csak segédmunkásként használható, mert semmihez nem értenek. Rossz nézni, ahogy a fúrógépet fogják... A sebességükről meg nem is beszélve, amit én megcsinálok fél óra alatt, az nekik 2-3 munkanap, két embernek.
És sírnak, hogy miért háromszor akkora a fizetésem mint az övék. Szóval nem ijedek meg, ha ki kell fúrni pár lyukat vagy le kell vágni egy darab lemezt, esetleg még meg is kell hajlítani.
Viszont a magyart és a történelmet, meg a testnevelés órákat szívesen kihagytam volna az életemből, mert azoknak aztán semmi hasznát nem vettem még az életben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Nagyképűnek tűnhetek egyeseknek, de őszintén mondom, hogy nagyon sok év tanulás és még sokkal-sokkal több gyakorlat mondatja velem, hogy:
- Minden információ hasznos, de lehet unalmas, ha olyat mondanak, amit tudunk. Ha pedig tanulásról van szó, akkor nem arról szól a dolog, hogy tétel vagy nem tétel, vagy kiciglizni egy tanárt, hanem tudni vagy nem tudni valamit.
- Amiket felsorolsz nem egyebek, mint a középiskolai fizikai ismeretek felfrissítései. Ha visszaolvasgatsz alaposabban akár a Hobbi elektronika, Azonnali kérdések, Modding, Hi-Fi stb. topikokban meglátod milyen mindennapi problémákkal szembesülnek a kollégák, hogy bizony van értelme mérésekről, trafókról, alkatrészekről, mágneses térről - és ne soroljam - tanulni. Mint számítógépszerelő is fogsz egyéb készülékekbe ütközni kötelezettségi vagy - adja az elektronika Istene - hobbis indíttatásból. Egy megoldott javítás hatalmas sikerélménnyel jár és ha új dolgokról van szó, ez csak fokozódik (ha már elkapott a "gépszíj").
- Nem azért mentél tanfolyamra, hogy diplomát kapj, hanem megtanulni a mesterséget. Ennek alapján mérlegelj!Hogy vigasztaló szó is legyen: lehet a forgatónyomaték nem olyan fontos, vagy soha nem fogsz talákozni vele (bár ebben nem vagyok biztos), de a tantervet összeállító tanár is egy ember kvalitásokkal, hibákkal, kedvenc témákkal. Lehet ez fontos neki. Ennyit engedj meg!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Figy, nekem van egy számítástechnikai műszerész technikus végzettségem, ott is mindent tanultunk a deriválástól a vastag réteg IC-k gyártásáig. Mondjuk ez nem tanfolyam volt, hanem 2 év okj-s suli. Persze túl sok számítógépet mi sem szereltünk, "műszerészkedés" meg abszolút nem volt, de ez a 2 év remek alapot adott a továbbtanuláshoz mint villmérnök, plusz igazából elvoltunk mint a befőtt...
Hogy kell-e az a sok cucc neked? Nem. Persze nem rossz tudni, de attól még a villamos energiaátalakítókat (motorok / generátorok, trafók) elég lenne az oktatónak megemlítenie.
Ez nálunk alaphangon egy külön tárgy, tananyaga 2 darab 300+ oldalas könyv, aki olyan szakirányra megy, annak meg 3 tárgy. Szóval szerintem azért tolja ezt az oktató, mert ehhez ért.Amúgy számítógép szerelést megtanulni leginkább az érdeklődés alapján, saját kézzel lehet. Ha van egy kis hajlam a bütykölésre, akkor hamar összejön a kellő tudás, PH! és társai meg hozzák az új információkat.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #18101 üzenetére
Azért érdekes egy állatfaj ez a dupla kétszínű LED. És még érdekesebb a vezérlése... Ha igaz, amit az adatlapja ír, akkor ugyanolyan fényerőhöz a zöld dupla áramot kér a sárgához képest (20/10mA). Tehát nem elég csak váltogatni a polaritást, hanem egyetlen előtétellenállás használatánál (másképp nem megy a mindössze 2 láb miatt) a feszültséget is változtatni kellene, ha azt szeretnénk, hogy egyik színben ne ragyogjon jobban, mint a másikban. Mert - ugye - a nyitófeszültségük nagyjából hasonló.
Ez olyan "stoppolt zokni" szerű.
-
Hujikolp
őstag
válasz
cashback #17536 üzenetére
Meg lehet oldani. A 9V-os adapter helyett inkább 12V-ot használj. Kisebb feszültségről üzemeltetve instabil lehet a készülék működése, rosszabb eseben biztosíték kiég, vagy valamelyik alkatrészen túl nagy áram folyhat át, stb.. Mellesleg az most DC 9V, vagy AC 9V? Remélem, inkább DC.
A tápod 12V-ját rákötheted a készülékre."Hacsak nem jövök rá hogy lehet kiküszöbölni az eredeti panelt és csak a kijelzőt felhasználni."
Felejtsd el. Ott az AV, tessék azt használni. (vannak benne konvertáló ic-k meg jelfeldozó stb.. nem hinném, hogy ki szeretnéd hagyni. Ráadásul a kijelző meghajtó IC-t sem ismered, (én sem) és szerintem nem is lenne róla dokumentum. Nekiállnál AVR-t vagy PIC-et programozni és kapcsolatot teremteni az LCD és a mikrokontroller között? Ha nem vagy profi, akkor nem, ha az lennél, akkor nem kérdezted volna.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #17461 üzenetére
A billentyűzet gombjai egy 4x3-as mátrixba vannak kötve. Az elképzelésedhez valószínű, hogy rendesen szanaszét kell szabdalni az összeköttetéseket, majd újrakábelezni a "kódod" szerint. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a gombok nem a kimondottan nagyobb áramokra is képes kontaktusok. Tehát 3 sorbakötésével nem biztos, hogy képesek lesz kapcsolni egy elektromos borotva motorjából és aksijából (plusz zármechanika mint terhelés) álló áramkört.
-
válasz
cashback #17112 üzenetére
Jó reggelt!
Szerintem a VGA-don a bekarikázás melletti stabilizátor "ment gallyra" és az okozta az égést.Sajnos a VGA nevében benne a baj.Nekem is itt van 2db 8800GT(X) és már 1-2 vállalkozó szellemű neki is futott,hogy majd ő tudja a tutit és megcsinálja nekem(hát ez nem sikerült csak ideig óráig)
Volt olyan VGA-m amiről tizen db apró SMD kodi és ellenállás hiányzott és még is ment és nem hibázott tesztek alatt sem.Elajándékoztam a hiányosságok miatt vagy 2 éve az óta is meg.Néha érdekes dolgokat tudnak produkálni a hardverek. -
mezis
félisten
válasz
cashback #17091 üzenetére
Én a SuSE Linux-ot használom időnként. Ma már felhasználói akár szőke titkárnőknek is lehet ajánlani. Installálás : be a DVD-t kiválasztod a nyelvet és a többi megy magától. Nem kell utána még irodai programcsomagot, telepíteni, kódot érvényesíttetni. (A LibreOff ismeri az MS Off. dokumentumait, fordítva már talán MS is kezd észbe kapni.) Frissítések automatikusan is mehetnek, és csak nagyon ritkán kell ilyen miatt újraindítani.
Az is igaz, hogy a Linuxra sokkal kevesebb hw. gyártó készít drivert és ez sok esetben keservessé vagy lehetetlenné teszi a beüzemelését.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cashback #17094 üzenetére
Ez a kép soronként töltött be. 2012-be ez elég kemény.
Am. amit bekarikáztál, az egy forrasztási PAD, és onnan hiányzik egy SMD kondenzátor. Értékét valszeg nem fogod megtudni, ha nem fontos a cucc, akkor próbálkozz random kondik berakásával.
Egyszer lenyomtam csavarhúzóval 3 smd ellenállást egy vidkariról, 1-et megtaláltam a szőnyegen, 2-t meg rövidzárral helyettesítettem, cserébe jobban bírta a tuningot 15MHz-el.
cashback #17097: megértem, mindig van ilyen probléma és lesznek is javarészt a gyártók miatt, mert bizonyos megoldások nem férnek bele az ingyenes / opensurce keretei közé, más különben a wifi kártyád drivere ott figyelt volna a kernelben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cashback #17083 üzenetére
Októberben már több Win7 volt, mint XP. Írják is a linkelt oldaladon.
PHM:
Jó az a szöveg!Viszont sajnos koncepcióbeli hiányosságokkal nem tudsz mit kezdeni. A mindenki = rendszergazdai fiók problémát az XP utáni Windowsokban megoldották szerencsére az UAC-vel, de ennek hiányát nem lehet pusztán tűzfal + virker + anti trójai progikkal megoldani XP-n.
-
Hujikolp
őstag
válasz
cashback #17062 üzenetére
A színek teljesen mindegy.
Itt van ez a program. LCD hype.
És egy másik: LCD Smartie Ezek tanulmányozd át. FŐLEG a bekötéseket. Értem ezalatt, hogy csak akkor működőképes, ha a megfelelően van bekötve az ic-hez az lpt port. Adatlapja alapján visszakeresheted. (pl multiméter, csipogó állás)Ha teszel fel jó minőségű közeli képeket, akkor talán többet is lehet róla mondani.
Az usb-s meghajtás, az megint teljesen más. Kell hozzá egy átalakító áramkör. Lehet venni, de azt is még fel kell programozni, kell rajta forrasztgatni, elég sok munka van benne. És ráadásul, aki nincs is benne a témában, annak szinte esélytelen összeozni. Ha komolyan érdekel a téma, akkor neki lehet vágni, de sokat kell vele tanulni. (PIC, AVR mikrovezérlők, assemby, c, programozás. digitális elektronika stb..)
-
zka67
őstag
válasz
cashback #17060 üzenetére
Felejtsd már el a soros portot ebben a formában. Először is teljesen máshogy működik, mint a párhuzamos, másodszor nem TTL jeleket használ, hanem +/-12V-ot. Ahhoz, hogy működésre bírd, a mai világban mindenképp kelleni fog hozzá egy elektronika is, mert mondom, a win7 alatt már nem tudod használni a párhuzamos portot. Csak a win7 küldhet ki rajta adatot a nyomtatónak, te már nem tudod programozni a kimeneteket.
A vezetékeket nézd meg újra, hogy mi hova megy, mert vagy kevés vagy sok, és nem hiszem, hogy az árnyékolást a reset kimenetre kötötték volna.
Azért lehet kevés, mert ha 8 bites interfésszel használja a kijelzőt, ahhoz még kell legalább 2 vezérlőjel is. Ha pedig 4 bitseben, akkor meg sok, mert ahhoz is elég 2 vagy 3 vezérlőjel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #17055 üzenetére
Felvetődött az is hogy egy párhuzamos-usb csatlakozót szerzek be... viszont benne van a hiba lehetőség hogy ez így nem használható erre a célra.
És ez sajnos teljesen igaz. Nem lesz egyszerű egy PC-ről ellátni adatokkal. Érdemes elolvasgatni az adatlapját.
-
cashback
őstag
válasz
cashback #17043 üzenetére
Egyébként a kijelző típusa: 16T202DA1E
Erre azt írják hogy a HD44780-vel kompatibilis (vagy mi). [link]
Felvetődött az is hogy egy párhuzamos-usb csatlakozót szerzek be... viszont benne van a hiba lehetőség hogy ez így nem használható erre a célra.
Esetleg a fenti videóban látható usb-s átalakítót tudja valaki mi és lehet-e kapni nálunk (ha-n?)?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #16058 üzenetére
Délután kiszámoltuk, hogy a csúcson 7.33A folyik a diódán. Ha megvolna mindkét fázis, az átlag (effektív) érték 5.2A lenne teljes üzemmódban. Ennek elloptuk a felét (egyik félhullám), marad 2.6A átlagolva. Ezt a dióda bírja és úgy látszik a csúcson bírja a 3x értéket. Ez jó! Kérdés, hogy meddig? Még tehetnél valamit. Félóra fűtés után áramtalanítsd az egész cuccot és nagyon hamar tapogasd meg a diódát, hogy mennyire meleg. Ez irányadó lehet. Ha azt a típust használod, amit legelőször idéztél (koaxiális konstrukció), annál használna hűtésként a lábak meghagyása teljes hosszban, ha nincs hely, akkor mindkét végét feltekerve valamire olyan spirálosan.
Jaaa, még ismétlem magam (tegnapról?) az idő 4x nő mert átlagfesz és átlagáram is feleződött, tehát félszerfél az negyed.
-
mezis
félisten
válasz
cashback #16049 üzenetére
3 A-es diódával én csak úgy kísérleteznék, hogy sorba kötnék egy villanyvasalót (főzőlapot, stb) aztán amikor már felmelegedett a fűtőbetét valamennyire, egy kapcsolóval rövidre zárnám a vasalót. Még így is nagy esélyed van a diódád mennybemenetelének.
Csak egy db. van ebből a fajtából ?
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #16035 üzenetére
A-t is lehet esetleg csökkenteni vagy az nem ajánlatos?
Nem lehet! 1200W-os ellenállás esetén 230V-on a színuszgörbe csúcsán 7.33A folyik. Ezt még meg kell fejelni jócskán a hideg ellenállás nagyobb áramigénye miatt (nem tudom fűtésnél mekkora a különbség, tény. hogy egy izzónál lehet 10x is). Tehát a 10A-es dióda elkerülhetetlen.
-
válasz
cashback #15994 üzenetére
Nem nagy pénz és a csere alkalmával megejtheted a takarítást.
Amúgy régi házaknál ahol már "kicsit" labilis a hálózat ott szoktak egy olyan megoldást is csinálni,hogy vastagabb kábelen a villanyórától közvetlen visznek áramot a "nagy" fogyasztókhoz(felfúrnak a padlásra az adott helyiségbe meg levezetik)
Nem a legszebb megoldás de hasznos lehet. -
válasz
cashback #15994 üzenetére
Üdv.
Esetleg a fűtő betét cseréje kisebbre?(legalább egy úttal az esetleges vízkő eltávolítás is megtörténne)
Az érthető,hogy kisebb fogyasztást szeretnél de nem inkább ez lenne az egyik legegyszerűbb megoldás?Ha "tiszta" egy bojler belseje(nem vízköves a betét) és kisebb pár 100W-al az jó megoldás lehet.CPT.Pirk: Az a baj,hogy már maga a Win a vírus.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #15989 üzenetére
Ez egy 20A-es dióda, ami a fémtokjával jobban bírja a melegedést és a mezis által idézett hideg csúcsáramot.
el tudom képzelni hogy 230V/600W-ot átvigyen
Ez egy picit másképp van azért, ha átvisz, akkor áramot visz át és a feszültség rajta max. 1A. Ez nyitott irányban. Fordítva lezárja (magán tartja) a 230V-ot úgy, hogy ne folyjon áram. Ez a záró irány. A jelenség pedig az egyenirányítás. Olyan mint a bojlered bemenetén az egyirányú szelep (Rückschlagventil).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #15982 üzenetére
Ezek a termosztátok elbírnának egy 1200W-os felvételt?
Lehet belőlük válogatni, van 10A-es, ami 2300W-ot jelent.
Illetve megtudom vele felezni a teljesítményt?
Nem, mert csak ki-/bekapcsolja a fogyasztót az érzékelt hőmérséklettől függően, de akkor full fogyasztáson.
Neked tényleg a triac-os fázishasítás kell.
Egyébként hány literes a bojler, 300W nem fűti fel 4x idő alatt? (@Mezis
)
-
mezis
félisten
válasz
cashback #15972 üzenetére
Üdv.!
A legegyszerűbben felezheted az általa felvett teljesítményt egy db 1000V/10 A-es diódával.
(A 10 A-t csak saccoltam, lehet, hogy nagyobb áramú kellene a fűtőbetét hidegen felvett csúcsárama miatt.)
A diódával párhuzamosan köthetsz egy kapcsolót, azzal visszatérhetsz az 1200 W-hoz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cashback #15979 üzenetére
Urbántól még nem rendeltem, de máshol a kit azt jelentette, hogy kaptál egy komplett nyákot, mellé egy leírást és csak be kellett forrasztani az alkatrészeket a leírtaknak megfelelően. Meg mivel ez hálózati cucc, bedobozolni, figyelni az érintésvédelmi előírásokra. Kb. 5*5 centi lehet a cucc mérete így saccra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cashback #15972 üzenetére
2000W-ig jó triakos teljesítményszabályzót (ez csinálja a PHM által írt fázishasítást) még kit-ben is vehetsz, 3500Ft az urbánelektornikában. Túl sok bojlert még nem láttam szétszedve, de gondolom ebben is bimmetál meg fűtőszál van, azokat meg nem igen lehet elcseszni.
Viszont mi ennek a célja? A 600W 4 óra alatt pont annyi teljesítményfelvétel, mint 1200W 2 óra alatt.
totya694: ez együtt jár a Windowsal...
-
válasz
cashback #14688 üzenetére
Ha a FET forrasztása előtt hajszárítóval felmelegíted a környékét akkor még kisebb forrasztóval is nagyobb lesz az esélyed a leforrasztásra.Én már vettem le LAN chip-et alaplapról 1600W-os tescós hőléfújóval
és most is megy a lap.
Ha viszont az a bizonyos FET a chipset-et látta el árammal(ami igen csak közel van neki) akkor lehet azt is kinyír(hat)ta.Láttam keresel olcsón Sempront.Én is csak ilyen és hasonló esetekre tartok egy Sempront.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #14685 üzenetére
Ettől tartok én is a legjobban hogy ilyen hiba is benne van a pakliban.
A legkellemetlenebb, ha nem veszed az ilyet észre, utána meg téped a hajad keresgélve egyéb hibákat. Főleg ha átmeneteknél a lyukgalvanizálás elválik belső réteg(ek)től.
...csak sima forrasztó pisztolyom és pákám van otthon...
Esetleg boldogul(hat)sz azzal is, elég "nagy" az alkatrész.
ez is megfelelne: FDD8780
Igen
...
Igazán nincs mit, csekély erőfeszítésembe került.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback #14683 üzenetére
Próbálok azért utána járni a dolognak, de nem tiszta miért is alternatívája az APM2030N-nek az FDD5690. (kinézetre hasonlítanak, de tudásra ég és földnek tűnik, nekem)
Inkább fordítva - föld és ég - mert az utóbbi tűnik sokkal robosztusabbnak.
Egyébként mindhárom típus használható a paraméterek alapján, a "legsoványabb" pont az eredeti.
Volna egy tanácsom: Mivel a FET a NYÁK valamelyik rétegének a rézfóliáját használja hűtőbordának, a lap meg eléggé meg van pörkölődve, kérdés, hogy ez a dolog működik-e majd a csere után. Meg kellene jól vizslasd, hogy nincsen(ek) a FET alatt még valami átmenetek is. Utána pedig egy hasonló paraméterekkel rendelkező nem SMD tokozásút tennél "légszereléssel", elfektetve a lappal párhuzamosan, akár kis hűtőbordával, mert a környezetét nézve simán elférne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Milyen TV-t vegyek?
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- PlayStation 3
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Philips LCD és LED TV-k
- Suzuki topik
- Macska topik
- HTPC (házimozi PC) topik
- További aktív témák...
- Xiaomi 13T - 12/256 - fekete - garanciás
- Motorola G55 5G - 8/256 - szürke - garanciás
- OHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 16/512 FHD IPS Iris Xe Magyar
- ELADÓ TELJES GAMER SETUP!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest