-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52519 üzenetére
Ha ott elég az 1-2 W akkor a másiknak sem kell nagy áram.
Illetve akár a 19Vos táp is elég. -
norbert1998
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52519 üzenetére
El is hiszem
-
norbert1998
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52516 üzenetére
Viszont ha a hangerőt valaha is a vége felé szeretnéd vinni, akkor kevés lesz az a táp. Az enyém csak egy sztereó 50W-os erősítőt hajt. A tied meg, hajól értem, sztereó 30w meg 50 a sub.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52514 üzenetére
Figyi, a fél teljesítmény (cirka 55w) és a max teljesítmény (110w) közt 3dB hangerő beli különbség van, ami nagyon kevés hangerőben, viszont felvett áramban nagyon sok. Ha nme hajtod ki teljesen, akkor elégnek kell lennie a 3A-esnek is, úgyis lekapcsol a védelem, ha túltolod. Nekem csak full hangerőn szokott lekapcsolni, de csak ha nagyon sok bass van a zanében (amit csak akkor hallgatok, ha mindfuck állapotom van
), viszont akkor már a 80/150-es Magnat pár a vége felé van hangerőben.
Egyébként múltkor nézegettem a TPA3116-nak a leírását, megfelelő körülmények között stereoban akár 80-90W-ot is le tud adni. Igaz, akkor a THD már 10%, 0.1%-al azt hiszem 75W volt a max.
-
soldi3r
veterán
válasz
gyenesmartin #52510 üzenetére
HiFi-hez en ilyet keresnek a megfelelo meretben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52455 üzenetére
Földhurok miatt zúgott nekem, tápzajok behallatszottak. Kísérleteztem LC-szűrőkkel, egyebekkel, külön tápegységgel szűnt meg teljesen a zúgás. Vagy a bemenetnél lehetne beiktatni galvanikus leválasztót.
Vagy épp az előzményben szereplő TDA8932 kapcsán jutott eszembe, hogy ez földfüggetlen, differenciális bemenettel rendelkezik, milyen lenne rákötni az alaplap kimenetére és a 12V-ról táplálni. Lehet, hogy kiküszöbölné a zúgást.
(#52456) Tubi2
Pedig én egy nagyon jó monitort járattam a PC-tápról. 12V-ról ment a saját gyártmányú háttérvilágítás, 5V-ról az alaplap.
Ilyen csatlakozót szereltem a hátára:
http://www.ebay.com/itm/260857980946
Vezeték másik vége molex. Egyébként elvileg jobb hatásfokkal működik így a tápegység, ha jobban le van terhelve, illetve nem két külön tápegység állítja elő ugyanazt a teljesítményt. Persze az sem mindegy, hogy valaki komolyabban terheli a gépet játékkal vagy akármivel. Nálam nincs ilyen szempontból terhelve, viszont megy általában reggeltől estig.
Mindamellett a PC-tápról való járatást főleg az indokolta, hogy a fénycsöves inverter (27V) helyett a 12 V-os LED-szalag került be, így egyszerűbbnek is tűnt megoldani, az eredeti, túlbonyolított, PFC-s tápot pedig kidobni belőle.
Hibátlanul működött, csak azóta lecserélődött a monitor egy még nagyobb TV-re. Az érdekesség kedvéért, ez a TV 12V és 24V-ot igényel a működéshez, de ezt amúgy sem akarnám kiváltani, mert egy kiváló hatásfokú, alig melegedő tápja van.
-
kjani18
őstag
válasz
Én ezzel és ezzel értem el eredményt.
A viszonylag kis teljesítmény ( nem igazán terheli a PC tápját) ellenére két normálisabb hangfallal igazán szépen szól. Szerintem lakásba nem is kell ennél nagyobb teljesítmény, és fillérekből meg lehet oldani.
A többit hasonlóan csináltam, mint ahogy írtad, csak nem kellett step-up konverter, amivel csak a gond lesz (tapasztalatom szerint). -
Tubi2
senior tag
válasz
Én is gondolkoztam ilyenen, a 12V-os monitortápomat akartam kiváltani, de végül arra jutottam, hogy nem terhelem a PC tápot felesleges dolgokkal.
-
Gyula84
veterán
válasz
gyenesmartin #52158 üzenetére
mihez képest
-
vizimento
senior tag
válasz
gyenesmartin #52153 üzenetére
Használt laptopakksiból bontottat...
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52144 üzenetére
Akkor lenne probléma, ha túl nagy belsőellenállás miatt nem bírná a terhelést, ezért leesne a feszültség. De nem esik le, ezek az akkuk bőven elbírják ezt a terhelést.
Hasonlattal: minden lánc annyit bír, mint a leggyengébb szem. De ha a leggyengébb szem is túlméretezett, akkor nincs miről beszélni.
Más kérdés, ezt inkább úgy lehetne felfogni, hogy például emeletek vannak egymáson, felül ráteszünk egy terhelést (most az elmélet kedvéért tekintsünk el a szintek saját önsúlyától).
Az emeletek közül az fog összeomlani, amelyik nem bírja a terhelést. Amíg bírja, addig semmi gond.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52142 üzenetére
Akkor nem probléma, amíg minden cella tartja a saját feszültségét, addig mehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52140 üzenetére
Elbír éppen többet is, de hogyan van megoldva a töltés, külön-külön?
Kisütésnél, amíg van benne töltés, nem lenne gond, hogy nem egyforma. Amikor egyik hamarabb lemerül, ott kezdődnek a problémák.
Ha tudod figyelni a feszültségeket terhelés közben egy ilyennel vagy egyéb védőáramkörrel, akkor mehetne.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #51522 üzenetére
A központi zárban ment tönkre egy dióda. Most már jó.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #51522 üzenetére
Test rohadás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #51315 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #51270 üzenetére
Nem próbáltam még ilyet, más témákban előfordul néha, legutóbb itt is írt valaki hasonlóról, ha jól emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #50985 üzenetére
A célnak megfelel, balanszírozás kérdését megoldja.
Akinek nincs ilyen trafója, vagy dugasztápokat sem akar halmozni, 4S BMS PCB-t lehet használni, ami 42 mA balanszképességgel rendelkezik.
Ez a tulajdonság sok gyári megoldásból is hiányzik, ahol csak a cellák önhatároló képességét használják ki. A 4,3 V elvileg épp azért alakul ki, mert afelett már nőni kezdene a cella által felvett áram, ha önmagában lenne és ennyi feszültséget kapcsolnánk rá.
De mivel sorban vannak és az áram is korlátozott, így jó esetben (amíg jó állapotú az akku), egy ponton megáll a növekedés, csak a többi cella nő tovább. Nem mindegy persze az sem, hogy mennyi ideig, mennyi áramra van így igénybe véve.
Kétségtelen, ha biztosabbra akarunk menni, jobb a balanszírozás, főleg Li-po akkunál.
Az LM2569 természetesen hűtendő, ha melegszik, vagy az áramból kell visszavenni.
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #50704 üzenetére
Úgy látszik, hogy az egész LED szalagot kellene árnyékolnod. De akkor a fény sem fog kijönni belőle.
Illetve van egy átlátszó fém: DRÓTKERÍTÉS. -
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #50704 üzenetére
Akkor például a LED-szalagra 100 nF kerámia kondenzátorokat tenni a +/- forrpontokra, több helyen is, amellett védőföldre kötni, plusz a bifiláris szűrők.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #50702 üzenetére
Táp és a LED-szalag között nincs PWM-fényerőszabályzó?
Ha nincs rendes szűrőkör a tápegységben, akkor pótolni kell, védőföldelt csatlakozást is lehet használni, ahol a védőföldet rákötni a tápegység negatív kimenetére, fémházra (a kettő általában ugyanaz).
Így talán elkerülhető, hogy a LED-szalag antennaként sugározza az impulzusokat.
Noha azt tudni kell, hogy kettős szigetelésű készüléket elvileg nem szabad védőföldessé alakítani, mert a védőföld csak addig biztonságos, míg nem jön rá valahonnan külső feszültség. Kettős szigetelésnél ez a veszély nem áll fenn.
TV-kben általában dupla bifiláris szűrőkör szokott lenni. Pl. egy a csatlakozónál (fenti kép), másik a táppanelon, vagy a kettő egyben:
-
válasz
gyenesmartin #50700 üzenetére
Szerintem földelési probléma a rádiónal. Hasonló problémám volt egy ledfüggyönnyel a stúdióban. Több napom ment rá, mire rájöttem, hogy a mikrofon tápjánál gond volt a földeléssel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #50302 üzenetére
Az is egy lehetőség, de a nagyáramú kisütés problémáját sípolós / LED-es vészjelzővel szokták megoldani:
https://www.youtube.com/watch?v=dD9UbOzqZLA
Így nem szükséges FET-kapcsoló, használat közben mégis jelez, hogy gond van, így elkerülhető az akku kinyírása.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #50300 üzenetére
A szimpla balanszer csak a cellák közötti feszültségkülönbséget figyeli, töltés, kisütés, vagy üresjárás lényegtelen ilyen szempontból. Áramot nem mér, így nem is tudja, hogy mi történik, csak feszültséget figyel, komparál. Bizonyos eltérésnél a nagyobbra ellenállást kapcsol. Ha kiegyenlítődik, a kisütést leállítja. Leválasztó FET nincs rajta, így a főáramkört nem is tudná megszakítani.
Amelyiken további védelmi alkatrészek is vannak, az tudja a szokásos PCB funkciókat is. Mint például a másik panel, csak tegnap este elnéztem, ezen is ellenállások fűtik el a különbséget, a négy FET nem azért van, hanem párhuzamosan biztosítja a 20A terhelhetőséget. A bekötésen is látszik, hogy ez már képes megszakítani is az áramkört:
Nyíllal jelöltem a söntöt, ami az áramméréshez kell:
Azt gondolom nem kell mondani, régebben a topikban is felmerült, hogy a töltést is a PCB két végpontjára kell kötni (nem a cellákra közvetlenül):
Olyan is van, hogy feltüntetik a balance vagy BMS / Battery Management System kifejezéseket, de csak kereskedői tudatlanságból (tegyük fel, hogy nem szándékos megtévesztés).
Itt is például egy kommentben teszi helyre a vásárló, hogy ez csak védőpanel, nem balanszer (ez háromcellás, csak a példa kedvéért):
Also keep in mind that the board does not balance the cells. It just protects the battery with the cut-off MOSFETs if one of the cells is out of range.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #50298 üzenetére
Nem, de ez olyan dolog, hogy én legalábbis laptopakkuban sem láttam balanszert.
Amit balanszerként árusítanak, annál fel is tüntetik, illetve látszik rajta teljesítmény disszipálására alkalmas ellenállás vagy félvezető, illetve láttam már hűtőbordás változatot is.
Balanszer nélkül valószínűleg azon alapul a dolog, hogy amíg jók az akkuk, egyformán töltődnek, így elég a biztonsági védelem is, de az mindenképpen kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #50291 üzenetére
A korrekt megoldás elvileg egy 4S PCB beszerzése (4 serial) és egy 16,8V-os Li-ion töltővel tölteni, vagy egy ilyen panellel, amit pontosan be kell állítani.
-
PitLee
őstag
válasz
gyenesmartin #49911 üzenetére
Egy 2KW-os sarokcsiszoló kapcsolója nem bírná ? vagy olyan sűrű a kibe kapcsolás ? nagy a terhelés a motoron ?
Nálunk minden ilyen motorindító kapcsolóval volt bekötve amiben volt ilyen hővédelem az értékesebb cuccokban meg fázis kimaradás ellni védelem is volt. Van új műanyagtól a régi fémdobozosig minden, nem egy motor köszönheti életét nekik, és megúszták egy csapágy cserével, egy kicsi 1,5KW motornál nem vészes, de egy 30KW-ost ha újra kellene tekercselni gyanítom nem a pár 100 forintos tétel. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #49909 üzenetére
Hogy képzeled el a kapcsolást? Összekötöd a kaput (G) az anóddal (T2)? Azonnal elfüstöl. Inkább olvasgasd el a triac adatlapját. Igaz: mind a 4 negyetben "gyújtható", de a kapuáram még a leghátrányosabb negyedben (T2- G+) is 100mA. Ebből elképzelhető már a tűzijáték.
Ugyancsak az adatlapból olvasató ki (3. oldal), hogy az 1kW-nak megfelelő kb. 4.3A áram esetén 4-6W körül mozog a disszipáció. Ahhoz pedig kell hűtőborda és nem is a legapróbbakból. -
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #49909 üzenetére
Nem nevezném nagy teljesítményűnek, mert a kézifúróm nagyobb.
Ott inkább a kapcsoló sz…r.
Nagy teljesítményű motorokat mágnes kapcsolókkal szokták kapcsolni, mert vész lekapcsolást így lehet megoldani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #49078 üzenetére
Kisebb szikra még így is elképzelhető, ami később a kapcsolóra káros lehet. Ezt úgy is lehet érzékelni, hogy konnektorba bedugás közben figyelni a szikrázást. Vagy vezeték érintésével, persze nem mindenki szeret 230V-os vezetékekkel játszani, és ez nem is ajánlható, ha valaki nem biztos magában.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #49071 üzenetére
Előbb már nem volt időm részletezni, 33μ-t úgy értettem, hogy az alábbihoz hasonló áramkörön nem változtattam, gyárilag 10μ van a Graetz-hídon, majd az ellenállás után 22μ-t én tettem rá.
Ez így CRC-szűrőt alkot, ami valamivel hatékonyabb (az ellenállás is besegít a simításba), nem érezni vibrálást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #49066 üzenetére
A két puffert miért kellett sorosan kötni?
Így feleződik a kapacitás (ami még egyébként is túl sok), illetve kondenzátort nem is szabad feszültségosztó ellenállások nélkül sorba kötni, mert így a DC-arányok csak esetlegesen állnak be.
100 k nagyságrendű ellenállásokkal szokás beállítani feszültségosztást egyformára.
De nincs is szükség 60 mA terhelésnél ekkora pufferre. Én 33 mikrót raktam (szintén 60 mA-es lámpába) már attól is "égve" marad kikapcsolás után, csak lassan alszik ki. El lehet képzelni, hogy akkor a szinuszhullám csúcsai közötti időt is át tudja hidalni, minimális eséssel.
100-150 mikrós pufferek 100 W-os TV-tápokban szoktak lenni, ekkora kapacitásnál már a bekapcsolási töltőimpulzust is ellenállással kell korlátozni, mert beégeti a kapcsolót a szikra. Ehhez néhány ohmos ellenállást szoktak alkalmazni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #47006 üzenetére
Többféle kivitel van:
http://www.google.com/images?q=electret+condenser+stereo+microphone
Például ezen látszik egyértelműen, hogy merre áll:
Ha kártya bemenete nem dinamikus mikrofonhoz van méretezve, hanem ezekhez a kapszulákhoz, akkor elvileg nem nagyon lehet mellélőni a választással.
-
And
veterán
válasz
gyenesmartin #47006 üzenetére
Te írtad, hogy a hangkártyád vonalbemenetére kötnéd
. Ezt sem említetted, de ha nem hifi célra kell, és csak valami egyszerű elektret-patronokról van szó, akkor nem igazán lényegesek ezek a paraméterek. A jelszint rendben lesz, a hangkártya bemenetén is elég tág átfogásra ad lehetőséget a vezérlő 'potméter'. Ha meg normális minőséget akarnál elérni, akkor valószínűleg úgysem úsznád meg az előerősítőt, és első körben nem feltétlenül hangkártyára küldenéd az analóg jelet.
-
And
veterán
válasz
gyenesmartin #47003 üzenetére
Azonos típusok között biztos nem lesz jelentős különbség. De ha mégis, akkor a hangkártya vonalbemenetén mindenképp ki lehet egyenlíteni szoftverből, mert a kezelőfelületen is akad egy balansz potméter erre a célra (a mikrofonbemenet szokásosan egycsatornás / mono). Tehát ha az előerősítést esetleg nem is kerülheted meg, a csatornák egyensúlya programból mindenképp állítható.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
gyenesmartin #46690 üzenetére
Terheld le, és le fog esni a feszültsége.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #46688 üzenetére
Új akkumulátort venni bele, mert az a hibája.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #46211 üzenetére
Patex, pillanat ragasztó rideg ami törik.
Papírt enyv szerűvel ragasztják, ami bizonyos mértékben rugalmas. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #46032 üzenetére
Pinkompatibilisnek tűnik. Nagy az esély, hogy cserélhető.
-
zedok
őstag
válasz
gyenesmartin #44622 üzenetére
Középső állásban van. Amúgy a fém henger és a hegy között van 1-2 mm hézag.
Ne röhögjetek ki, abszolút kezdő vagyok.
Így áll a helyzet
Kezdés előtt vizes szivacsban megtekertem picit - épp hogy nedves volt a szivacs. Aztán próbáltam "felfuttatni" a hegyén az ónt. Tudom, tudom gáz.
Ami még lényeges, hogy a legelejétől kezdve csak a hegy fölötti rész - ahol a képen is fehérebb - ott olvadt meg egyedül az anyag.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #44543 üzenetére
Az sem mindegy, a potméter hová van földelve, annak "útközben" kell lennie, az árnyékolt kábel megszakításával.
A potméter fémházát lehet kötni az erősítő fémházához, de a potméter "alsó" pontja az árnyékolt kábel harisnyájához csatlakozzon.
A bemenetnél pedig nem kell összekötni a fémházzal az RCA GND pontját, szigetelt csatlakozót kell használni.
-
mezis
félisten
válasz
Az panelek föld, tápvezetékei lehetőleg egyetlen fizikai pontból induljanak. Ha forrasztva vannak, egymáshoz közeli pontra legyenek forrasztva.
A ki - bemenetek földelését én a panelre forrasztottam (árnyékolást is).
-
darvinya
titán
válasz
Potméter testét is kötsd földre.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #44539 üzenetére
Földhuroknak épp ez az egyik tulajdonsága, hogy a külső mágneses terek áramot indukálnak benne. Másik a különféle tápáramok miatt létrejövő csatolás.
Ha a bemenet rövidre van zárva, de a kábel bemeneti vége nincs földelve (csak levegőben lóg), az ilyen értelemben nem földhurok, de a harisnyában indukálódhat áram.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #44539 üzenetére
Én rendes nagyfrekis koaxot használok erre a célra amit wifikhez, GPS-ekhez használnak, kapni bármelyik elektrós v. számtech boltban. Ha megfelel a pár GHz-re, akkor nekem is jó lesz.
Amúgy amit írtál, annak a végét nem teljesen értem. Rövidre zárt bemenet mellett számít, hogy merre van rakva a kábel? Itt valami furcsa nekem.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #43729 üzenetére
HR elektronikában van BD139-16STU (FAI) NPN 80V 1,5A 12,5W >50MHz TO126ISO 70Ft/DB
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #43729 üzenetére
Ennek 2 változata van, amik a végletek: egyik felől babona (placebó), másik felől lehetséges hamisítvány. Egy kereskedelmi típus pontosan van defineálva az adatlapi paraméterek által. Egy BD139-16 ráadásul még szűkebbre van válogatva (áramerősítés alapján). Normális körülmények között egy erősítőben nem mutathatnak különbséget. De ha ragaszkodsz hozzá, keresd tovább!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #43717 üzenetére
Miért feltétlenül Philips? Azt a típust majdnem mindenki gyártotta már harminc évvel ezelőtt. Ugyanolyan jó a Fairchild, NXP, ITT (Intermetall), ST MIcroelectronics, SEMI vagy akár a román IPRS is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #42515 üzenetére
Az a baj, hogy az adatlap semmit nem árul el a 10. lábhoz kapcsolódó belső áramkörről, így nem tudható, de nem hinném, hogy ez segítene rajta.
Ha meg véletlenül semmi baja, csak az SMD kondi vezet át, még kárt is okozhatsz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #42512 üzenetére
Ilyen esetben mondjuk én nem tudok ebben megnyugodni, míg külön ki nem mértem, például az IC-lábának elválasztásával (ónleszedés, megreszelt injekciós tű stb.). SMD kondi simán lehet átvezetéses.
Még mindig jobb egy felesleges vizsgálat, mint amikor kicserél az ember egy IC-t, utána jön az arcra esés: nem változott semmi.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #42512 üzenetére
eBay-est nem tudni, csak ha már megjött.
Nem igazán lehetne helyettesíteni ezzekkel.
De majd a nagyobb szakik megmondják. -
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #42509 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #42509 üzenetére
Az IC adatlapja szerint a 10. láb lényegében a koppanásgátlásban játszik szerepet, ha nagyobb kondi van rajta, akkor később éled az áramkör, kisebb kondival hamarabb. Ha esetleg zárlatos lenne a kondi, akkor elvileg nem éled egyáltalán.
Mute és standby lábakon feszültségnek kell lenni (1,5 és 2,9 V felett), kimeneteken pedig féltápnak.
Ez egy Toshiba IC, nem tudom, van-e helyettesítője.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #41418 üzenetére
Nagyfeszültségű és azon dolgozó tranzisztort nagyfeszültségen kell tesztelni. Ez pedig otthon nem megy. Azok a kütyük egy néhány volton mérnek (max. 9V a rajz szerint), a tranzisztorok pedig sokszáz volton működnek. Teljes hibát (szakadás, rövidzár) kimutathatnak, de az nem minden.
Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a tranzisztor rossz. Az ilyen megítélése az. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #41416 üzenetére
Műszerrel ellenőrzött és jónak talált nagyfeszültségű tranzisztor nem biztos, hogy tudja, amit kell.
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #41413 üzenetére
Sajnos amíg a sorkimenő 16 KHz nem működik, addig jóformán semmit sem tudsz mérni. Az meg többnyire azért nem indul, mert vagy a trafó hibásodott meg vagy az őt meghajtó elektronika. (Régen nagyfeszültségű teljesítmény tranzisztor, mostanában IC).
Vagyis csak a csere döntené el, melyik alkatrész hibásodott meg. Nem éri meg. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #41413 üzenetére
"...bedugásnál furcsa hangot ad ki, ami gondolom lehet azért van, mert épp feltöltődik a kondi..."
Az inkább a kapcsolóból való táplálás esetén az első indítási fázis: a képernyő demagnetizálása a szélén körbefutó tekercs segítségével, ami elég nagy (váltó)árammal történik.
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #41409 üzenetére
-
GIJoe
addikt
válasz
gyenesmartin #41184 üzenetére
nekem volt essential, de sok ramot evett, inkább a bitdefender free editionnál maradtam
-
artiny
őstag
válasz
gyenesmartin #41181 üzenetére
es mire cserelted?
-
artiny
őstag
válasz
gyenesmartin #41179 üzenetére
Tudom hogy kicsit off,de mar probalkoztam mindehol es gondoltam itt vannak elektrot ertok is
es hatha a konnektor okozza ezt,hogy valami rosszul van bekotve.
Vegul lekapcsoltam a virusirot es eltunt hala istenek a problema
(Avastot hasznaltam)
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #40176 üzenetére
és (#40177) PHM
Köszönöm, így már érhető.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #40156 üzenetére
Minimális kapcsolásnál?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #39734 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #39729 üzenetére
Zajszűrés. Lásd 6. oldal. Az R1+P1 csökkentése is ugyanazzal a csökkenéssel jár, mert az időállandókat az RC szorzat adja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #39727 üzenetére
C1-et csökkentve, de nem bizttos, hogy ezt a motor díjazni fogja.
-
kjani18
őstag
válasz
gyenesmartin #39328 üzenetére
A bizti ok nélkül nem ég ki... Lesz ott még más is
-
kjani18
őstag
válasz
gyenesmartin #39324 üzenetére
"Ha nem megy erőltesd, ha eltörik, úgy is ki kellett volna cserélni..."
MÁS
Szerintetek mi lehet benne???
-
Kernel
nagyúr
válasz
Múltkor írta valaki a fagyasztós megoldást, mélyhűtőbe tenni, utána jobban törik, reped. Nem próbáltam még.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Még a címke közepén is lehet rejtve csavar, ami esetleg kitapogatható.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #39322 üzenetére
Érdemes megpróbálni a csavarok "kiásását", másképp szakadni/törni fog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #39319 üzenetére
Elsősorban ez egy hálózati adapter és nem egy transzformátor.
Másodsorban, ha ebből az állapotból nem tudod szétpattintással folytatni - tehán nem karmokkal van összefogva -, akkor csak a további szétvágás a megoldás. Azt ellenben ajánlatos finoman csinálni, hogy utólag esetleg, ha ragasztva is vissza lehessen dobozolni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #39316 üzenetére
Esetleg egy fotót róla?
-
Ribi
nagyúr
válasz
gyenesmartin #39102 üzenetére
Biztosíték nem ég el így, plusz ott még sok más alkatrész is igen szarul néz ki. Valószínűleg nem csak azt az 1 dolgot kell cserélni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37716 üzenetére
Lehet hülyeség, de a doksiban R1-re 1k van, és a rajzon is akkor te miért más értékeket raksz be?
Plusz ha kimeneten megjenelik 2V akkor valami el volt kötve.csabyka666: Van valami szabály, hogy milyen hosszt lehet rákötni 1 tápra max.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37713 üzenetére
...az R1 értéke határozza meg a bemeneti ellenállást...
Ez így igaz egy nagy nyílthurkú erősítésű opampnál.
...ez a 2.2K majd amit fogok belerakni nem lesz kevés akár egy 10K-s potihoz?
Nem. A zaj forrását pedig ne keresd az ellenállás értékében. Máshonnan jön az.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37710 üzenetére
Most csak spekulálok.
Az R1 növelésével, ha az R2 értéke nem változik, az erősítés értéke (ami A=R2/R1) csökken. A spekuláció pedig: ha ugyanolyan hangerővel akarsz valamit hallgatni, akkor fennebb kell húzni a potmétert és ezáltal a forrásból érkező zaj is megnő. Az invertáló erősítőben a bemeneti ellenállás nem tudja közvetlenül befolyásolni a zajt.
Maradok az előző véleményem mellett: majdnem bármilyen potmétert használhatsz a felsoroltakból.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37705 üzenetére
Melyik ellenállásnak az értéke es a 2k?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37703 üzenetére
Honnan van ez a 2k-s érték? Az adatlap 300k-t specifikál.
...milyen potit vegyek?
Szerintem 10, 20, 50, 100k is lehet, nem fogsz különbséget hallani.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37701 üzenetére
Kis hangerőnél nagyon közel marad a lineárishoz. A 2x...3x-os arány - amit írsz - ugyancsak durva megközelítése a logaritmikus jelleggörbének.
Nézd ezt át.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37695 üzenetére
Hangerőszabályozáshoz MINDIG logaritmikust kell tenni. Az emberi fül az oka.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #37503 üzenetére
Úgy tűnik sikerült megcsinálnom. Átváltoztattam fázist fordító-ra. Viszont így meg van egy kis alapzaja. Először 100K/330K-ra tettem az ellenállásokat. Így nagyon nagy volt. Később lett 22 és 68K. Most 10 és 22 van. Így már nincs nagy alapzaja. Csak egy érzékeny fülesről lehet hallani egy kicsit, de így meg nem valami egyenletesen nő a hangerő. Mert a poti meg 50K-s. Úgyhogy vagy teszek bele egy 10K-s lineáris potit, meg egy 2.2/10K ellenállást. Vagy egy logaritmikus potit.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37547 üzenetére
Ha nincs más megoldás, akkor tehetsz. Ártani nem tud, a hallgatót pedig nem fogja kínozni egy egyenfeszültség.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37535 üzenetére
Kipróbálhatod rákapcsolt jellel is. Az is egyenirányítva lesz és feszültséget ad (ugyanabban a felállításban. Legrosszabb esetben használatra benne hagyhatod a kicsatoló kondenzátorokat a mélyhangokra kiszámolva.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37533 üzenetére
Nem a kondin kell megjelenjen feszültség. A kondi leválaszt egyenáramilag és átengedi a váltót. A dióda egyenirányít, ha van mit, pl. a gerjedés keltette váltót. Ezt kötöd a terhelésre (hangszóró, hallgató vagy ugyanolyan értékű ellenállás). Ha nincs gerjedés, akkor nem jön át semmi és nem mérsz semmit a terhelésen. Ha van akkor ellenban lesz rajta DC, aminek a polaritása a dióda függvényében pozitív vagy negatív.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37530 üzenetére
Előbb meg kellene bizonyosodni a gerjedés létéről. Korábban le lett írva egy módja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37525 üzenetére
Nagyfrekvenciás gerjedés nem feltétlenül hallható vagy okoz torzítást. Melegíteni annál gyakrabban tud.
Vagy az lenne a baja, mert be van forrasztva a thermal pad-ja is?
Az nem, ha a GND-re van forrasztva, sőt! Az adatlap szószerint írja, hogy: "Connect to ground. The thermal pad must be soldered down in all applications to properly secure device on the PCB."
-
PHM
addikt
válasz
gyenesmartin #37524 üzenetére
"A kimenet és a föld közé betettem egy 220nF-es kondit, de semmit nem változtatott.
Elkezdett melegedni az ic. Eddig nem csinált ilyet."
Ez azt valószínűsíti, hogy némi nagyfrekvenciás gerjedés van,
ahogy azt Lompos48 úr megjósolta.
De ő azt is mondta, hogy köss egy diódát sorba a kondenzátorral,
és úgy kösd a kondit testre. Ekkor mérj a kondin feszültséget.
Ezt ismételd meg úgy, hogy a dióda lábait megcseréled.
Ha mindkét irányban tudsz feszültséget mérni a kondin,
gerjed az erősítő kimenete.
Az eredeti kapcsolás nem stabilizátorokról van megtáplálva? -
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #37524 üzenetére
Vagy az lenne a baja, mert be van forrasztva a thermal pad-ja is?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37505 üzenetére
Ez már adhat DC eltolódást, de talán mégsem akkorát. A 100nF-os kondikat minél közelebb kell kötni az IC lábaihoz a gerjedések megelőzésére. Ha nincs egy szkóp esetleges oszcillációk mérésére, akkor a kimenettel sorbakötött kondenzátor-dióda-terhelés kombóval mérhető a jelenlétük. A kondi nem enged át DCt, a dióda egyenirányít, ha vannak oszcillációk így mérhetőkké válnak.
Ami gyanús a DC jelenléte bemeneti jel nélkül is. Azt nem írtad, hogy rövidrezárt bemenetekkel mi a helyzet. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gyenesmartin #37503 üzenetére
Mekkora a két táp értéke MÉRVE?
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #37198 üzenetére
Ma már nem szokás izzólámpák fényerejét PWM és mással sem csökkenteni. Ha kisebb fényre van szükséged, kapcsolj be kevesebbet ! Ugyanis az izzószál hőmérsékletének csökkenésével igencsak leromlik a fénykibocsájtás egyébként is gyenge hatásfoka. Ez akkor volt divat, amikor olcsók lettek a félvezetők.
-
Doki16
addikt
válasz
gyenesmartin #37096 üzenetére
Tapasztalatom egy ilyennel van. Egy kis helységben használom kb. 1.5mx2.5m. Nagyon jó fényt ad simán jobb mint egy kompakt fénycső.
Ha valóban 36W-ot szeretnél akkor ahhoz 3A kell. Ajánlott egy 4A-es tápegység hozzá. PC tápra is nyugodtan kötheted, legfeljebb jól túl lesz méretezve.
60-as égőhöz képest biztos erősebb lesz. Sokat számít, hogy hova fogod elhelyezni, de ez már dekor kérdés
-
Doki16
addikt
válasz
gyenesmartin #37092 üzenetére
Én ilyet vettem szerintem nem drága, ahhoz képest, hogy mennyivel jobb az 5050-nél.
RGB-be azt bele kell kalkulálni, hogy ha csak egy színt világítasz akkor drasztikusan csökkenni fog a fényerő. Leginkább díszvilágításnak szoktuk használni.
-
Doki16
addikt
válasz
gyenesmartin #37086 üzenetére
Ha teheted inkább az 5630-as ledet válaszd. Észrevehetően erősebb az 5050-nél. Még annyi, hogy ne RGB legyen, mert az a három színből "keveri" ki a fehéret.
-
PHM
addikt
válasz
gyenesmartin #37086 üzenetére
Világításra én inkább fehér led szalagot használnék.
Hogy hideg, meleg, vagy neutrál, az már egyéni ízlés kérdése.
Szerk: Itt érdemes érdeklődni még. -
tornas
őstag
válasz
gyenesmartin #37032 üzenetére
A Hitachi meg a Matshita/Panasonic is a legjobbak között van.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
gyenesmartin #36966 üzenetére
Nem hiszem hogy lehet mert itt a hajlékony részek könnyen lehet hogy poliamidból vannak amit ha megsütsz... Illetve sok olyan alkatrész van az FR4+ HDI nyákra integrálva amit te nem vagy nehezen tudsz leforasztani de le kell mert azokat nem sütheted meg.
-
Doki16
addikt
válasz
gyenesmartin #36654 üzenetére
Toltom az van. Viszont a balanszert nem ismerem
-
rostiron
őstag
válasz
gyenesmartin #36231 üzenetére
De nekem autó szivargyújtóról nem búg. A trafó nem lehet szar ??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest