Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz gyenesmartin #50300 üzenetére

    A szimpla balanszer csak a cellák közötti feszültségkülönbséget figyeli, töltés, kisütés, vagy üresjárás lényegtelen ilyen szempontból. Áramot nem mér, így nem is tudja, hogy mi történik, csak feszültséget figyel, komparál. Bizonyos eltérésnél a nagyobbra ellenállást kapcsol. Ha kiegyenlítődik, a kisütést leállítja. Leválasztó FET nincs rajta, így a főáramkört nem is tudná megszakítani.

    Amelyiken további védelmi alkatrészek is vannak, az tudja a szokásos PCB funkciókat is. Mint például a másik panel, csak tegnap este elnéztem, ezen is ellenállások fűtik el a különbséget, a négy FET nem azért van, hanem párhuzamosan biztosítja a 20A terhelhetőséget. A bekötésen is látszik, hogy ez már képes megszakítani is az áramkört:

    Nyíllal jelöltem a söntöt, ami az áramméréshez kell:

    Azt gondolom nem kell mondani, régebben a topikban is felmerült, hogy a töltést is a PCB két végpontjára kell kötni (nem a cellákra közvetlenül):

    Olyan is van, hogy feltüntetik a balance vagy BMS / Battery Management System kifejezéseket, de csak kereskedői tudatlanságból (tegyük fel, hogy nem szándékos megtévesztés).

    Itt is például egy kommentben teszi helyre a vásárló, hogy ez csak védőpanel, nem balanszer (ez háromcellás, csak a példa kedvéért):

    Also keep in mind that the board does not balance the cells. It just protects the battery with the cut-off MOSFETs if one of the cells is out of range.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák