-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kernel #54804 üzenetére
A honvédségi cuccok külön kategória szvsz... ott sztem több is a valós teljesítmény mint amit ráírnak mert nehogy már 2év múlva be kelljen húzni a harckocsikat télen egy szar akku miatt
Persze ezzel nem azt mondom hogy a hétköznapi akksikat kényünkre kedvünkre zárjuk rövidre, de ismerek olyan embert akinél a szakiskolában egy salakmentesített hegesztőpálcával ez rendszeres időtöltés volt
-
válasz
Kernel #54743 üzenetére
Értem. Az Xtar verzió egyszerűbb lett volna és nem végleges változás lett volna számára. Ha kiszedem a cuccot belőle egy mozdulattal, továbbra is töltő maradt volna.
Akkor marad a TP4056 és egy komolyabb 5V-os adapter beszerzése, mert a jelenlegi 500mA-os. Nem mintha számítana csak ha már 1A a töltőáramkör legyen is kihasználva.
Aztán ha már itt vagyunk gondolkodok egy komolyabb rádió átalakításán is ha van benne értelem. Mindenek előtt be kell szerezni a cuccot mert nincs és az egészben az a borzasztó hogy volt ilyenem de most nincs.
Ha jól vettem ki a kapcsolási rajzon ebbe 8ohm-os sugárzók vannak. Modernizálás után (mert elsősorban USB-ről és/vagy telefonról szólna a muzsika) bele kerülne egy ilyen erősítő ami képes 12V-ról is menni. Ez a 12V kinyerhető sorba kötött Li-ion akkukból is ugye? Sztem a 2×40W teljesítmény kamu - ha a fele igaz már az is nagy szó összesen főleg ennyi pénzért. Véleményem szerint ha a Videoton hangszóró nem változik 2×2W teljesítmény lesz kihasználva amihez véleményem szerint már 6db 26650 elég lenne 2×3db sorban és ez a két blokk párhuzamosítva. Kérdés ez az erősítő mit kezdene a 12,6V-ról folyamatosan csökkenő feszültséggel. Vagy praktikusabb volna egy kicsi 12V-os akkuval megoldani ezt a témát, de akkor meg kellene oldani a töltését mondjuk egy ilyennel. Nagyon képlékeny még ez a terv, de életképes lehet?
-
válasz
Kernel #54723 üzenetére
Értem akkor továbbra is számításban van a védelmes TP4056.
Nem tudom elsőre érthetően fogalmaztam e meg a párhuzamosítást, ez úgy nézne ki hogy csak powerbank üzemmódban valósulna meg. Töltéskor minden az eredeti állapotba lenne. Vagy ha továbbra se biztonságos, mi van akkor, ha a másik slotban lévő akkut elszigetelem a töltőtől és úgy párhuzamosítok? Ezzel a verzióval meg az a baj hogy egy slotnak kell 2db 26650-t tölteni...
Vagy maradjon inkább az eredeti felállás?
"x" mennyiségű 26650 tokozva és párhuzamosítva, 1db védelmes TP4056 tölti az összeset. Ez a blokk a rádió akku helyére kerül és ad majd vélhetően jókora futásidőt az eredeti állapothoz képest. -
Ribi
nagyúr
válasz
Kernel #54726 üzenetére
Azt majd még ellenőrzöm, bár leginkább a búgása zavar, a cucc gumilábakon áll.
Van egy régebbi böszme trafó is, annak nincs gumilába, de tök csöndben van. Viszont érezni, hogy az alatta lévő szőnyeget rezgeti rendesen. Majd kicsit "megbökdösöm" hogy hátha valamelyik szál nagyon laza.
Csak attól félek, hogy a nagyon zümmögés hatására kidörzsöli a drót szigetelést valahol és abból egyszer csak zárlat lesz. -
tvamos
nagyúr
válasz
Kernel #54716 üzenetére
Megoldanám, ha bírná a meleget! Hidd el, nem az a gond. Most ezen a fekete hőálló szilon gondolkodom nagyon...
(#54717) xxxjjjkkk válasza tvamos (#54714) üzenetére
Nem... Olyan 50-70 fok lehet, max. Szerintem.Nem akartam szilozni, mert roh@dt sokáig köt meg, addig "oda kell fogni." Persze, ha beröffentem... gyorsabban "szárad."
-
Magnat
veterán
válasz
Kernel #54619 üzenetére
Közben kiderült, feltöltéskor sem fékez be a board, egészen 12.89-ig felment (mikor láttam, gyorsan levettem és merítettem kicsit, a fotón már nincs tele annyira, de látszik, h nem a boardot megkerülve mértem:
Egyébként először én is bontott akkukkal akartam vezérlés nélkül, de pont itt beszéltek le róla, mert h a nem high drain akkuk úgysem bírnának el egy fúrót és a töltést sem könnyű megoldani... Egyébként nekem 8 cella nem is férne el az eredeti akku dobozban.
-
Magnat
veterán
válasz
Kernel #54613 üzenetére
Az volt a fura, h még a 4.3 voltos szinten is meg tudta forgatni a hivatalosan 12 voltos fúrót, persze lefogni nem volt nehéz, de egyébként egész jól forgatta, szóval már utólag kissé szkeptikus vagyok, h talán a multiméter tüskéi nem érintkeztek rendesen méréskor... Bár az is tény, h többször odanyomtam és ennyi volt a max, amit mutatott... Most rátettem egy 13 voltos töltőt, kiderül, h töltéskor lekapcsol-e - ha ott sem limitál, tuti nem jó vmi.
-
válasz
Kernel #54599 üzenetére
A gyári szivattyúkimenetet nem lehet csak vezérlésre használni? Vagy modulál a szivattyú?
Szerk, a padlófűtés külön szivattyú, nem a kazán gyárija? Ha a beépített, akkor be kell állítani 10 percre az utókeringetést, ennek a készüléknek kb. 4 kilométer hosszú a szervizmenüje, és ez is állítható.
Ha szivattyú nélküli, akkor ugyanez, akkor van szivattyú kimenet. -
DuDieHUN
aktív tag
válasz
Kernel #54594 üzenetére
lefenykepeztem a kazan bekoteset, ahova a termosztat jele megy TA1 sajnos nem 230V jel
megy, amugy egy ariston genus premium evo 24 a tipusaezek szerint szükségem lenne egy kétáramkörös relére?
haluxvill-be lehet ilyet kapni? - esetleg meg tudod mitatni melyiket erdemes venni?ahogy latom egy falonkivuli DIN-es dobozra is sziksegem
lesz, egy 4 tagura gondoltam, es lehet teszek bele meg egy biztositekot is amivel aramtalanitani tudom ezt az egeszet -
DuDieHUN
aktív tag
válasz
Kernel #54591 üzenetére
elnézést, hogy ilyen szájbarágósan se értem, biztosra akarok menni
van több vezetékem:
- be van kötve a termosztát a 230-ba, ez OK
- a kazán rá van kötve a termosztát L1, Lx pontjára ez OK
- a szivattyút rákötöm az időrelé 38 és A2 pontjaira, ez OK- gondolom rá kellene kötnöm még a 230-at az időrelére, a szivattyú meghajtásához, de hova?
- a termosztát vezérlését az időrelére kell kötni, az Lx-et az S-re, az L1-et az A1-re? -
teo77
őstag
válasz
Kernel #54565 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Nem cseréltem kábelt, csak szétszedtem a fejet, és az eltört fém lapot összekötöttem egy vékony fémdróttal.
Ez a drót viszont hozzáért egy pillanatra a másik pólushoz. És ekkor volt egy kis szikra. Miközben teszteltem az eredményt.
Valszeg ez nyomhatott ki valamit. Lenovo Ideapad G50-ről van szó.
Vállalsz ilyesmit? Hogy megnézd? -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #54513 üzenetére
Tettem rá annyit is, ez valahogy nem ok. de tettem 1ohmot is, meg 1Mohmot is. Már a próbalámpa terhelésétől is be kéne állnia 9Vra, szerintem.
Igazság szerint, egy 20+ éves hibás fermator panelből szedtem ki. -Ma már nem divat paneleket javítani, pedig sokszor, csak egy led megy ki, vagy csak a greatz száll el, sok esetben még csak nem is SMD alkatrész.- Az adatlapját sem találom, de gondolom a fennt linkelt lábak ugyan azok, meg eleve, nem mérek más értéket. A 6-7 közt van 1,2Volt, a 9-10közt szintén. 9 és 7 közt van ez.
Mindegy veszek egy újat a lomexbe, mert nekem valami nem kerek.A szuper kinai elektronikás dso138 meg kifejezetten írja, hogy nehogy 12V+ legyen
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #54505 üzenetére
Kösz a választ, meg is csináltam. Kapott kb 2,2 ohm ot. Mivel a munkahelyi multiméter eléggé fura a 200ohm alatti mérő állás egyben a zárlat kereső, így természetesen csak sípol. Szóval a 2000 res skálával tudtam ellenállást keresni. (tudom színkód alapján is lehet, de a piros/narancs/barna kb ugyan az nekem. De mivel szerintem eléggé meg lettek pusztítva a ledek szerintem kompletten mindet cserélem, 1-2 még így is villog, gondolom már a végüket járják. A 2ohm körüli ellenállás az marad, ahogy láttam az kb pont elég, 3,5v led 20mA, és 4V tápfeszültséghez.
-
-
demars
addikt
válasz
Kernel #54472 üzenetére
Sorba volt kötve igen. Ez is eszembe jutott, hátha valami olvadó biztosíték féle. Valamit tegyek be helyette?
WL400 16
Mekkora bizti kell helyette? Van itthon üveg bizti, hozzá foglalat, tokozat. Van késes bizti, hozzá foglalat. Bár késesben azt hiszem 5A a legkisebb (kocsihoz való). -
yohnsee
tag
válasz
Kernel #54458 üzenetére
De igen, sokkal egyszerűbb lenne. Régebben is ajánlottad, akkor rendeltem is belőle próbaképpen. Az egyik gond, hogy a kimenete AC esetén ugyanúgy hullám, így azt is egyenirányítanom kellene, szűrni, stb. A másik, hogy valamiért jobban bízok egy áramváltóban, mint egy ilyen IC-ben. További hozadéka a dolognak: így jobban megérteném a műveleti erősítők működését. Ráadásul összeszámoltam, ha megbízható forrásból szerzem be ezt az IC-t, és még számla is kell róla, akkor sokkal magasabb az ára mint egy áramváltó + műv. erősítő + néhány ellenállás és dióda.
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #54460 üzenetére
Ez a második oldal (leginkább), brutál jó keresővel van felruházva (használható), köszönöm!
Az meg külön érdekes, hogy csak 6 kaput integrálnak egy ic-be... Nagyobb nincs. Azt hittem, csak én nem találok a neten nagyobbat, de akkor nem is nagyon árulnak úgy látszik.Köszönöm még1x.
-
válasz
Kernel #54389 üzenetére
Azám, de ahogy elnéztem a kapott képet, inkább a vízszintes felbontás (vagy szinkron) a gond, a 60hz-es jel egész jól ízlett a tunernek NTSC-ben. A fekete-fehér kép itt nem baj.
Szabadidő megléte esetén kipróbálom a fbset parancsot - elsősorban karakteres konzolt kéne megjeleníteni, arra tökéletes lenne egy TV felbontású kép, és ezt lehet, hogy be is lehet állítani. A framebuffer drivernek mindenesetre elég jó paraméterezése van.@Draco31 : Nagyobb áramú Schottky-k megfelelőek lennének neked, én elég könnyen találtam itthon egy combosabb darabot.
Amúgy egy akkut bekötve, meg egy ebay-es pár száz forintos TPS IC-vel serelt töltővel mekgapod azt, hogy akkuról is megy, és tápról is.
Nekem is így volt tablet alaplapból home szerverem. Arra egy Nokia BL-5 akku volt drótozva (de az a saját tápját használta). -
VIPowER
őstag
válasz
Kernel #54410 üzenetére
"Csak hirtelen azt hittem, ez valami többtrafós rendszer, a szekunder szakadása pedig elég ritka, ezért nem is gondoltam erre." Én sem láttam még erre példát, és úgy néz ki egy darabig nem is fogok. Ugyanis a 230-as oldalon átkötöttem a hőkioldót, de hogy a szekunder oldalon is van még összesen vagy 5 bizti, na erre nem gondoltam. Megbontottam a szekunder oldalt is, és ott néznek rám holtan. Tehát nem kell a trafó. Öröm, átkötöttem, bekapcsoltam, füst. Tudom, hülye voltam, nem méregettem a panelon, de nem gondoltam volna hogy na.... Az egyik TDA7296-os zárlatos volt, Valszeg ezért mentek ki a biztik, és nem a tüske miatt. Megmondom őszintén nem számítottam a kínaiaktól erre. Vigyáztak rám, oké, nem rám.
-
Zola007
veterán
válasz
Kernel #54410 üzenetére
Az anyag, amiből tanulok ezt írja:
Tüske – Rövid ideig tartó hirtelen feszültségnövekedés, amely meghaladja a normál tápvonali feszültség 100%-át.
Áramlöket – Nagymértékű, az elektromos áram normális szintjét meghaladó feszültségugrás. Néhány nanoszekundumig tart
Az angol szaknyelv is különbséget tesz, de mégis másként írja le. Melyik a helyesebb?
tüske - spike
áramlöket - surgePower Spike – A very short pulse of energy on a power line. Power spikes can contain very high voltages – up to and beyond 6000 volts – but usually last only a few milliseconds, as opposed to longer, but lower voltage power surge. Since they occur for such a short duration of time they don’t always cause equipment failure, but the potential is there for great damage to sensitive equipment and in many instances they can be catastrophic. Worse, while equipment may not fail right away when exposed to spikes, semiconductor devices can be “weakened” and may fail later. Modern power supply technology does a remarkably good job of filtering out moderate instances of these high frequency, high voltage components on the power line. Nevertheless they do almost always cause noticeable clicks and pops in audio and frequently will corrupt data in digital equipment. For very sensitive equipment and/or critical applications, additional power line filtering and voltage clamping can be deployed to further reduce the consequences of spikes.
Power Surge – A power surge is a temporary increase in voltage on a power line. Surges typically have less voltage than power spikes (usually 10% to 35% above the normal line voltage) but last much longer, from 15 milliseconds up to several minutes. Surges are common when power is supplied from lower quality generators. Sometimes surges are preceded or followed by spikes. Most modern power supplies can provide sufficient voltage regulation to protect equipment from everyday surges, but with very sensitive equipment and/or critical applications additional regulation is warranted. Voltage clamping devices such as spike protectors can help against some power surges, but this typically falls in the domain of something best handled by more of a voltage regulator.
Most akkor csak az időtartam és amplitúdóban térnek el és az áramlöket nem más mint egy kisméretű, de hosszan tartó "tüske"?
-
VIPowER
őstag
válasz
Kernel #54405 üzenetére
Mint mondtam "csak az első és hátsó hangszórók nem szólnak", a center ,mély igen. A hőbiztosítékot már nagyon régen kidobtam belőle, mert ezzel kezdődött az egész. Volt valami feszültségtüske (vihar volt), nem csak a hangrendszer romlott el akkor. Próbáltam vadászni belevaló trafót, de nem jártam sikerrel. 3800-ért meg nem fogok venni 2×10-12V-os min 60W-os trafót. De ha valaki tud linkelni ilyet max 1000-ért, akkor nem szórakozom ezzel.
Megmondom őszintén nem sok kedvem van tekergetni, tehát ez kiesik. Az hogy letekerek pár menetet még belefér.
-
VIPowER
őstag
válasz
Kernel #54401 üzenetére
Van egy Genius 5.1 3600-as rendszerem. Ebben megszakadt a trafó azon tekercse (valahol belül), ami az első hátsó hangszóróknak adta a tápot. Megjavítani ezt persze én nem tudom, ezért külön trafóval, és bár nem szimmetrikus a trafó, egy ilyen kapcsolással oldanám meg 2×10000 mikrós kondikkal. Viszont az a huszonpár volt sok a TDA7269-eseknek, ezért kell letekernem belőle. De akkor próbálgatás útján megoldom valahogy.
Kösz a válaszokat.
-
szaszlaci
addikt
válasz
Kernel #54392 üzenetére
Na igen, nálam is ez a terv, hogy a közeljövőben egy SSD kerül beszerzésre, menjen az a semmittevés alatt. A vinyón meg ritkábban használt dolgok vannak, gyakran napokig nincs is szükségem, ne kopjon feleslegesen.
Akkor ezzel kalkulálok, hogy nálad se volt semmi nem várt probléma. (Mondjuk miért is lenne, de hát ki tudja, ugye.)mezis: van ennek gyakorlati haszna? Akkor inkább egy kicsit nagyobb feszültségű relé, 6 – 7 Volttal már a 12 Voltos is meghúz. Már persze ha tényleg melegszik, amit természetesen ellenőrzök.
Köszi a válaszokat!
-
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #54368 üzenetére
Az az érdekes, hogy sokszor van, mikor egyáltalán nem jelez ki elem szimbólumot.
Ma reggel is néztem, rajta hagytam egy akkut, jelezte az elem képet, nem is villogott, de csak a negyedik, legfelső kis kocka volt kitöltve, a többi kis keret alatta üres volt.
Kihúztam, újra bedugtam, újra bekapcsoltam a töltést, megint csak üres kockás, villogó elem kép, majd pár másodperc múlva a felső kocka besötétedett és abbahagyta a villogást, mintha fel lenne töltve az akku.
Korábban ilyenkor egymás után gyorsan kitöltődött az összes kocka, meg lett a teli oszlop és úgy hagyta abba.
Netán a melegedéstől mikor érintkezne az LCD, mikor nem ??Gondoltam a szétszedésére én is, de valszeg nem könnyű és kicsit barkácsolni kell hozzá, mert csavar nincsen rajta, vagy össze olvasztották az alsó-felső műanyag felet, vagy ragasztották.
Korábban szedtem szét egy kapcs. üzemű dugasz tápot, azt végül csak fűrészelni tudtam, mert úgy össze volt ragasztva, viszont azt nem is akartam után összerakni.Véleményed szerint a kijelzés hibája semmiképpen sem lehet szoftver hiba a mikrokontrollerben, csak is LCD érintkezési hiba ?
A feszültség kijelzés alapján úgy tűnik, hogy rendesen felmegy és lekapcsol 14,4-nél, de nehéz megfigyelni, nem tudok órákat mellette ülni, illetve ha hosszabb idő múlva jelez pl. 13,6V-ot, akkor elem ábra nélkül nem tudom, hogy most még töltési fázisban van, vagy már feltöltött és már csap csepptöltés, esik vissza a feszültség, azért van csak 13,6V.
Üdv.
-
draco31
veterán
válasz
Kernel #54349 üzenetére
Nem volt még pótakkuval tesztelve. 2 akku van benne egyébként sorba kötve. Azon gondolkozom, hogy olyat lehetne-e, hogy nem dugom konnektorba a szünetmentest, és az akku csati helyére egy PC tápot kötök csak egy próba erejéig, hogy beindul-e vagy sem. Ha nem lehet, akkor kimegyek a kocsihoz, aztán annak az akkujával kipróbálom.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Kernel #54343 üzenetére
Nincs egyáltalán hozzávaló akku.
A trafó ami van benne az egyenirányítva van és a +-ból jön egy zeneres feszültségstabilizátor ami egy tranzisztorral van kiegészítve. A tranzisztorra van egy 100 ohmos ellenállás kötve meg egy 1n4148-as dióda, majd végül a 12V-os kimenet. A 100 ohmos ellenállás előtt van még egy sáv elvezetve az ic-knek.
Így gondolom én ez a 12V-os kimenet semmit sem csinál. A COM-ot nem tudom mit kéne rákötni.
A feszültségeket folyamatosan szoktam nézni, minden egyes szerszámgépemnél, szükség esetén szoktam csak kiegyenlíteni (pl ha már 0.02V eltérés van) -
gyenesmartin
őstag
válasz
Kernel #54339 üzenetére
A 12V-ot nem figyeli semmi, csak ad az akkumulátornak ekkora feszültséget. 14.4-18V van a töltőre írva, ezért sem tudom, mit is jelent itt a com. Jelenleg 18V-os akksit szeretnék tölteni, amin nincs semmi elektronika (nem is nagyon kell. Nem melegszik és teljes feltöltés, teljes lemerülés között a cellák maximum 0.01V-ot térnek el egymáshoz képest.)
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #54312 üzenetére
Nos kipróbáltam egy kósza 110 nanóssal egy 10 meg 11w-os Global fényforrást. Az előbbi jó volt, bár a vibrálás észlelhető volt a második (ígényesebbnek tűnő) viszont rendesen villogott. Úgyhogy már kevésbé vagyok optimista...
Viszont rákerestem 30W-os driverekre, szerinted jó közülük valamelyik? Sok mindent nem írnak, csak annyit, hogy "dimmable" meg hogy 900mA-esek. Azt nem hogy milyen módon. (fali triacos dimmerrel-e vagy máshogy)
Csak az elsőnél említik, hogy led panelhez, reflektorhoz, stb-hez. (Meg ennél állítható is 700-1000 között.)AC 220V-240V 30W 40W 10-12x3W LED Panel Light Constant Current Dimmable Driver
Vagy hasonlókat itthon is lehet kapni emberi áron?
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #54309 üzenetére
Igazából még mindig ugyanazon gondolkodok: egy 30W-os LED-es reflektort "dimmelni".
Arra jutottam, hogy ezt kéne kipróbálni:
-Simán párhuzamos ágakon különböző méretű fóliakondik, mert így egyszerű. Úgy nézem a Hestore-on van minden méret ami kellhet, kivéve 3 mikrósat. (Más jó elektrós webshopot meg nem ismerek)
-Eléjük egy kis ellenállást. A kapacitív előtétes (2, 1 miro és egy 220 nanos) ledsoromnál csak öt ohmos van. Már néhány éve bírja, a kapcsoló sem ponthegesztette magát.
-Valahonnan egy körbeforgós kapcsolót, mert úgy néz ki a hestore-on kaphatók nem olyanok. Remélem ezek forraszthatók bírják annyira a strapát mint a fali kapcsoló ami a mostani világításnál van.
-Előbbihez gombot meg számlapot.
-Valamilyen dobozt, meg kábelt a dobozig egy konnektortól. Ezt nem tudom milyen lenne praktikus.Az utolsó háromhoz szívesen fogadom a tippeket.
A körbeforgós kapcsoló azért lenne érdekes mert így az egyik irányba lehetne direktben a fényforrás (magyarul teljes fényerőn) a másikban meg fokozatosan növekedhetne a fényerő. Mondjuk jobban belegondolva, mivel nem kell mind a 12 fokozat enélkül is megoldható lenne. Csak valahol középtájt kéne bekötetlenül hagyni.
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #54206 üzenetére
Te mivel oldanád meg a nagy áram löketet?
Termisztor nem lenne jó?
Mondjuk akárhogy nézem a dokumentumot nem bírom értelmezni, hogy mennyi lesz az ellenállása használat közben. (Van egy B 25/85 érték, de nekem ez nem mond semmit). -
bandi94
tag
válasz
Kernel #54296 üzenetére
és @tordaitibi Nekem ebből a beszélgetésből az jött le, hogy kb mindegy melyiket akasztom a napelem és az akksi közé.
Igazából nem a világot akarom megváltani vele, csak valamit kezdeni akartam azzal a napelemmel. Még ha lassan is tölt, de akkor is tölt rajta valamennyit.
-
válasz
Kernel #54290 üzenetére
Amit linkeltél, az sem mppt, a pwm egészen más itt.
Egyébként ilyen kis teljesítményen lehet kár rágódnunk a minden szempontból korrekt töltésvezérlésen,
ráakasztja a kolléga a solar panelt az egyik végére, akkupackot a másikra, és tölt, és kész.Nagyobb rendszerek a sima pwm szabályzó kontra mppt vezérlővel 50% javulást érnek el, természetesen az mppt javára, itt sajnos az árban is megmutatkozik, a legegyszerűbb 10-20A IVT vezérlő is 25.000ft körül van.
(nálunk gyártják, Bp. Cziráki utca, volt EMG területén, a Panelectron nevű cég, és innen szórják nyugatra is, milyen ismerős szituáció... )Amúgy a napelemnél nonlineárisabb eszköz nem nagyon van, pl. egy 4kW mező déli állandó napsütésben is 10-15% "sétálást" produkál. És ezt biz le kell követni, hacsak nem akarunk drasztikus hatásfokcsökkenést.
-
válasz
Kernel #54287 üzenetére
Mppt, azaz
maximum-power-point-tracking, maximális teljesítményű munkapont követés,
Semmit nem kell, nem is lehet rajta állítani, egy mikroprocesszor megfelelő algoritmus alapján mindig a legnagyobb TELJESÍTMÉNYRE állítja az elektronikát. Nem a voltot, nem az ampert figyeli, hanem a legnagyobb kivehető teljesítményt igyekszik kivenni az éppen adott munkapontban.Szerk, a munkapontot úgy tologatja, hogy a legnagyobb teljesítmény legyen kivehető. Így szabatosabb.
Közvetlen li-ion töltő kimenettel nem nagyon fog találni, a töltésvezérlőkön csak usb 5v kimenet van.
-
fehér_ember
addikt
válasz
Kernel #54257 üzenetére
Rendben, köszönöm, akkor megpróbálok kapirgálni. Ezek szerint nem véletlenül volt alapból ónozva a vezeték legvége (ha ezt tudtam volna, nem rövidítek).
Amúgy nagyon sokáig melegítettem a pákával (olvadt is a "csak ráhúzott" külső köpeny) és folyasztószerrel is próbálkoztam, mindhiába; öngyújtóval már nem próbálkoznék az már túl sok volna, mert már nem túl hosszú a szekunder ág.(#54262) Zola007
Rezonátor: kvarc -
-
válasz
Kernel #54248 üzenetére
Értem köszi! Nem is a teljesítmény volt az igazán lényeges, egy másik gyártó sztem tök ugyanilyen hangfalán valami 80-100W szerepelt... hanem az impedancia. Érdemes e tisztán 4ohm rendszert építeni - ez csak az aktív hangfalat érintette volna, passzívban akad 8ohm is, de akkor önálló erősítő kell. Egyébként most 8ohm minden.
Meg hogy ezek a megoldások 60k körül legyen passzív, vagy aktív amibe már ott van az erősítő hogyan viszonyulnak a mostani rendszerhez ami 100% SAL hangfal és egy Yamaha erősítő ami annak idején 150k körül állt meg a teljes kivitelezést is beleszámolva - doboz/asztalos, stb. ez meg itt van készen féláron és még csak erősítő se kell mert benne van.
Mindent összevetve akkor sztem érdemes lehet megkeresni a HI-FI topikot ezzel, ha van. Köszi az infókat.
-
válasz
Kernel #54249 üzenetére
Azt kigugliztam, hogy két kondenzátor és egy tekercs kellene a szűréshez. Csak az értékek nem tiszták. Az egyik legjobb, amit találtam, az 470uF párhuzamosan, 10H a pozitívban sorosan, majd 1000uF megint párhuzamosan. A 10H nem tul sok? A kondenzátorok 35 voltosak lennének esetemben, ez is tiszta. RCA izolátort is találtam, igaz, nem tudom, milyen belül, de az értékelések szerint működik.
Olyasmit olvastam még, hogy a kondi a feszültséget, a tekercs az áramot szűri. Ez így igaz?
-
xxxjjjkkk
senior tag
-
válasz
Kernel #54241 üzenetére
Pontosan így volt kötve. Nem is tudom, hogy lehetne másként. Annyit még kipróbálok, hogy a kasztni helyett az akkuról hozom a negatívot is. Duplán fűztem hatos kábelt anno.
A táp zajszűrésére tudnál megoldást, konkrét alkatrészekkel, vagy kész panellal? eBay-en nem találtam, csak kis áramhoz valót (pedig biztos van). Illetve a galvanikus leválasztásra is hasonló kellene. Eléggé kezdő vagyok a témában.
-
válasz
Kernel #54230 üzenetére
Egy dolog még van. Általában USB-ről szól a zene, de rádión maradt a fej, így is teszteltem. Zavart hallottam, de betudtam az FM jelnek.
Viszont miután leválasztottam a végfokot, megszűnt a zavar. Okozhat-e ez az összeállítás zavart, vagy tényleg csak az FM jellel volt átmeneti probléma.
A bemeneti jelszinttel túl sokat nem tudok kezdeni, belépő szintű a fej, 2V az RCA, eddig nem is volt használva az alacsony szintű kimenet.
-
válasz
Kernel #54228 üzenetére
Igen, az autó saját akkuja, álló helyzetben, így a generátorzaj is kizárva. Földhurok nem lehet, minden azonos helyre van testelve.
Azt nem probáltam, hogy jelforrás nélkül feltekerve van-e hangja...letekert potinál néma, azt próbáltam.
Hogy lehet, hogy érzésre ugyanolyan hangos 12 volton, mint 32-n? Vagy csak becsap a fülem?
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #54216 üzenetére
" hogy miért ne lehetne kapcsolni vagy fokozatkapcsolni, mindegy."
Hát mert simán nem is lehet megcsinálni, hogy hozzáadódjanak az ágak. Csak egy külön ágra lehet átkapcsolni. Neked lehet nyilvánvaló a Lompos48 által említett relés diódás megoldás, nekem nem."Tekercs pedig nagyjából hasonló eset, mint amikor a kapacitív előtétről volt szó: kompromisszumos"
Ezt kifejtenéd?
"Darabonként 40V x 20 mA = 800 mW legfeljebb, ami sok gyakorlati célra kevés, veszteségként pedig sok."
Viszont nem muszáj hogy 40V essen rajta. Egy sor ledhez ideálisnak tűnt.
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #54206 üzenetére
Jó-jó, kellhet ez meg az de nem volt a lényeg, úgyhogy nem is írtam róla. A kérdésre nem válaszoltál.
Még mindig nem tudom hogy lehet-e párhuzamos ágakat fokozatkapcsolni, hogy ne egyesével kelljen kapcsolni N ágat. Ami körlülményes is és több kapcsoló is kell ha háromnál többet akarok, ami mégtöbb problémát vet fel. -
darvinya
titán
-
dave0825
őstag
válasz
Kernel #54089 üzenetére
és (#54090) tordaitibi: értem, köszönöm. Tehát érdemes inkább megint elvinnem a szerelőhöz, aki korábban is javította? Mit cserélhetett akkor benne, ha nem konkrétan 1 végfokot (mivel az ezek szerint nincs benne, hanem komplett áramkörrel van megoldva)?? Vagy más ötlet, hogy mit mérjek ki, amitől lehet a hiba?
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #54062 üzenetére
"Egy ilyen 30 W-os fényvetőnél viszont már teljesen inkorrekt. "
Jó, de mi történne. Nem működne? Villogna?
"Eleve a kapacitív előtétes módszernek csak kis áramokon van létjogosultsága, ennek számos oka van."
Konkrétan? Én nem látok semmi különbséget
"Amellett az aktív áramgenerátor csökkenő feszültség mellett is igyekszik fenntartani ugyanazt az áramot, stabilizálni, már amíg lehet."
Nyilván. Épp ennek a kiütése a cél.
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #54062 üzenetére
Hmm.... Nem igazán szeretném eldobni a garanciát egy új fényforráshoz. Főleg úgy hogy a jelenlegi tapasztalat alapján 4-ből kettő elhalálozik még garanciális termékből is... (1 V-TAC, 1 Global)
Arról nem is beszélve, hogy manapság nem divat sérülés nélkül szétszedhetőre csinálni dolgokat.A "speciális" (nem fázishasítós) dimmer az milyen szokott lenni olyan LED-es fényforrásoknál amikhez az izzóhoz való nem használható. (És ezeknek mi a belső elektronikai követelménye?)
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #54057 üzenetére
Akkor nem tudom mi lehet. Eddig nem volt semmi probléma 20 évig, és másik konnektor jól működik, szóval tuti valami emiatt történt. Közben kiderült, mégsem adja le a kellő áramot és szaggatja a töltést az usb. Kérek egy refund-ot, és max. kísérletezek, ha kikötöm, hogy úgy megszűnik-e a problem.
(Vagy lehet ott se lehet meg a 220 és ezért nincs meg a teljesítmény....)
Na akkor nyomozok tovább....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged