- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- iPhone topik
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Kernel #48628 üzenetére
A keverős megoldás tetszik. Jelenleg a 7-es lábra kötöttem egy 1k ellenállással, de ugyebár itt az említett 1.8V körüli érték mérhető.
A keverő azért volna jó, mert egy sima csatlakozóval megúsznám, nem kellene kapcsoló a magnó/pc üzemmód választáshoz.
Pár kérdés, mert nem értek az elektronikához. Az IC2 erősítő fokozatonként működik és a jelformálást az IC1-6 végzi? Illetve a végén miért kell még egy tranzisztor? A C5 kondinál mi az 1/50? Nem tiszta az értéke.
[ Szerkesztve ]
-
Tubi2
senior tag
válasz Kernel #48656 üzenetére
Köszi a választ!
Tehát ha megveszem a panelt azzal kész az akkupakk, de kell egy töltő nekem, ami az áramgenerátor szerepét fogja betölteni? Vagy vegyem meg és figyeljem, kontollálja-e a felvett áramot?
Bocsánat, nem ragaszkodok az Ebay-hez, csak nem ismerek más lelőhelyet ilyenekhez.
[ Szerkesztve ]
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
Tubi2
senior tag
válasz Kernel #48660 üzenetére
Van is ilyenem, de véleményem szerint ez lineárisan tölt és tudtommal a lítium cellát sajátosabb módon kéne tölteni. És épp ez a problémám, hogy házilag nem tudom kivitelezni.
Tényleg azt látom a legegyszerűbbnek, hogy külön minden cellát egyilyenre rákötök és úgy töltöm fel őket.- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
Ribi
nagyúr
válasz Kernel #48667 üzenetére
Ugyanarra az LM195-ösre. Ott komplementerbe van kötve, csak elvileg a collectort kell "előre" kötni.
És a darlingtont ha ugyanúgy Colectorral előre kötöm be, akkor nem teljesen ugyan az lesz a bekötési sorrend.
A kis tranzisztor "előtt" lesz a nagy. Míg az lm195-ös rajzon a kicsi "után" van a nagy.
Bár ahogy nézem neten complementary vs darlingtont, ott is fordítva van és úgy a jó.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Kernel #48671 üzenetére
Na mostan én leszimuláltam a cuccost és nem értettem, hogy miért akkor kell nagyobb ellenállást rakni, ha darlingtont kötök a rendszer elé és nem sina tranyót?
lm117-et raktam 12V-ra belőve, elé egy tip145-öt (egybe PNP darlington), ekkor 1 ohm esetén 0.3V és 0.3A megy át rajta, a többi pedig a tranyón.
Ha kicserélem mondjuk 2n2955-re (szimulátorban a bétája elvileg nagy), akkor az ellenállást 2ohmra kell venni, hogy megint csak 0.3A essen rajta.
Illetve ezen azt nem teljesen értem, hogy a tranzisztor bázisa és emittere között 0.6V-nak kellene lennie nem? De az első esetben ugye annyi esik, mint az ellenálláson, vagyis 0.3V. Sőt, darlington esetén 1.2V kellene.
Hogy most a szimuláció mond hülyeséget, vagy valamit nagyon nem értek -
pohár
félisten
válasz Kernel #48704 üzenetére
holnap még megpróbálom pisztollyal is, azzal hátha sikerül megoldanom, na persze a panel szétégetése nélkül... akkor hagyom is ezt a fajta kókányolást, saját monitorba menne, azért gondoltam rá, hogy ha teszi így is a dolgát, akkor megcsinálom így, de akkor tényleg felejtős...
bár már 4000ft-ért kapni egy olyan alap forrasztóállomást, amin lehet szabályozni a hőmérsékletet, lehet, hogy be kellene ruházni egy olyanba, ha nem sikerül kerítenem egy jobb/erősebb pákát, vagy a pisztollyal sem megyek semmire, a másik út a javíttatás lenne, a kondikat már megvettem, csak be kell forrasztani, amit biztos nem nagyon csinálnak 1500-2000ft alatt szerintem, akkor már inkább jöjjön az új páka
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
Teasüti
nagyúr
válasz Kernel #48715 üzenetére
Kap vezérlő elektronikát távirányítóval meg minden. Annak a specifikációja meg 12-24V tápfeszt követel, ha a töltőfeszültségre gondolsz.
Tehát akkor mekkora biztosíték kell? Elég ha a max terhelés a biztosíték névleges értéke alatt van, vagy van vmilyen ökölszabály a méretezésre?(#48718) mezis
Itt lazább a szabályzás, nincs kategorikusan betiltva a kivilágítás.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Kernel #48720 üzenetére
Köszönöm, hogy rávilágítottál egy gyenge pontra!
Mi lehetne a lehetséges megoldás?
Keresgéltem voltage stabilizer, regulator kulcsszavakkal, de eddig eredménytelenül. Ez esetben jól jönne egy plusz áramkör, ami stabil 12V-ot csinál az ingadozó tápból, lehetőleg 3-5A áramerősséggel.
Esetleg ez? Lehetséges ilyen szimpla megoldás? -
Teasüti
nagyúr
válasz Kernel #48724 üzenetére
Ha jól értem ez csökkenti a feszültséget? Egy egyszerű ellenállás nem tudná ugyanezt? Vagy vmi mást is csinál? Bocsi, nem értek hozzá. Vagy ez egy kapcsoló üzemű táp volna? Mint amilyenek a konzumer adapterek, hogy 120-240V között bármiből csinál egy stabil kimenetet?
Tehát a step down részét értem, de mit tud kezdeni a feszültség ingadozással?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Kernel #48727 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ, tényleg nagyra értékelem, de sajnos már az Elektrotechnika 1. tárgyból elhasaltam a fizikai bevezetőnél, így elég keveset fogtam fel a válaszból, noha irigylem az elektronikai tudást. Akkor már csak egy kérdésem volna, mielőtt megrendelem. Pontosan mit is fog csinálni konyhanyelven? Egy ingadozó bemenetből (ami amennyire tudom bármi lehet az akku feszültsége és akár 50 voltos tüskék között, persze átlagban a töltőfeszültség volna ideális), csinál egy előre beszabályzott stabil kimenetet? A szabályzott kimenet relatív vagy abszolút módon állítható? Tehát mondjuk maxra tekerve adja a legkisebb step down/dropout értéket, ami csak a bemenettől függ, hogy mi jön ki VAGY abszolút értéket állít be a potméter és "ahhoz tartja magát" függetlenül a bemenettől?
Köszönöm!Gondolom nem úszom meg egy multiméter vásárlását.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Kernel #48733 üzenetére
Szupi, köszi! Rendeltem is egy voltméteres verziót.
Más. Keresgéltem project box-ot, viszont nem találok olyat, aminek a két végén lenne nyílás. Ezeket nekem kéne szétfurkálni és tömszelencézni, vagy ezek vmi másra valók?
Vagy rossz ötlet bedobozolni ezt a "tápot"?[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
válasz Kernel #48740 üzenetére
Felírom a 'todo list'-re a gyanta vásárlást
mezis: Biztos. Furatról próbáltam először leszedni az ónt, adtam hozzá egy kis sajátot is, kevés sikerrel, majd egy fémdarabon folyasztottam meg egy kis óndarabot és azt is próbáltam felszedni a szalaggal.
darvinya: Szerintem ezért iktattam be a hozzászólásomba egy linket, ahol relatíve részletesen leírom, hogy mi történik, illetve milyen gaztetteket szenvedett el az erősítő a kezem alatt. ÍME újra.
A gitárerősítő egy Line 6 Spyder IV-es, ebből is a 15-ös. Egy kép és még egy képA lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
válasz Kernel #48836 üzenetére
Na én ilyet még nem hallottam... 8-O Elhiszem, csak új
Ettől függetlenül, átverni nem sok értelme van, egy nem megfelelő terhelhetőségű tápegységből nem fog tudni kiszívni nagyobb áramot Kisebbre persze lehet, ha arra van szükség, de gondolom ez a ritkább eset.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Kernel #48842 üzenetére
Az oké, csak fura volt, hogy ezt meg akarod változtatni a tápon. Amúgy logikus, hogy valahogy azonosítja a töltőt, de amúgy eddig eszembe se jutott, hogy ilyen van (és nem is hallottam róla sehol) úgy tudtam, a telefon beterhel, amennyire tud, ami jön a tápból, azt felveszi a saját, vagy a tápegység áramkorlátjáig.
-
válasz Kernel #48868 üzenetére
Igen, ezért volt fura... akkor összerakom, mibe' fogadunk, hogy nekem vagy füstölni fog, vagy meg sem mozdul?
Köszi amúgy, így már érthető
Homályosan sejtettem, hogy áram lesz a dologban, de nem voltam benne biztos, hogy az a szerepe a 10k-nak. Meg nagyon soknak tűnt az a 30V.
Viszont így ha jól sejtem, ha kisebb ellenállást használok, nem fog 30V kelleni?[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #48909 üzenetére
Illetve annyiból elsiettem, hogy az egyiknél (a féklámpánál) a dióda nem is szükséges:
A pozitív kapcsolású rajznál szintén. Mivel a diódákon esik némi feszültség, ha a fényerőkülönbség észrevehető, akkor Schottky-diódával érdemes próbálkozni, azon kevesebb esik.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Kernel #48910 üzenetére
Aha, szóval ha jól értem a dióda a megoldás lényege; ez fogja megakadályozni, hogy az 1.2 kiegészítő kapcsoló hatással legyen mindkét szalagra, amik ugye a dióda előtt össze vannak kötve. Asszem világos.
Az mindegy milyen diódákat veszek? Mármint konkrétan, leakasztok vmit a polcról, ami dióda és jó lesz?Néztem egy egyszerű kapcsolást a dual intensity meghajtásra (helyzetjelző kisebb fényerő és féklámpa teljes fényerő) két diódával és egy ellenállással 3pin to 2pin felállásban. Gondolom ugyanolyan dióda, ami a példában szerepel jó lesz ide is.
Ami a LED szalagot illeti valószínűleg igazad van, nem gondoltam hogy ez számítana. Gondolom párhuzamosan vannak felfűzve egy sínre az SMD ledek vagy átlapolva, mint a karácsonyfa izzóknál. COB LED szalag esetén is ez a helyzet? Tegnap láttam ilyet először, megtetszett be is rendeltem rögtön.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Kernel #48915 üzenetére
Aha, de miként oltja ki a fék kapcsolót?
Mert mint írja:
Vagyis adott két féklámpa, eddig faék egyszerű helyzet. A kérdés az, hogy tudok az egyikre ráakasztani egy kapcsolót, amivel szabadon kapcsolhatom azt az egy féklámpát úgy, hogy ez ne legyen hatással a fék áramkörére.Tehát a 2 féklámpa alapesetben a fék kapcsolóval működik.
Ezt 1 kapcsolóval 1 lámpát fixre kapcsolni.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
zsolti_20
senior tag
válasz Kernel #48899 üzenetére
Sikerült végül megoldani egy akkumulátorsegítségével. 4 kivezetése van a feszszabályzómnak. Plussz a test az saját maga. Első kettőre megy a generátor. 3-4-et össze kell kötni, és erre megy az akkumulátor pozitív,világítás. A testet értelemszerűen vázra húzni, illetve az akkumulátor negatívját is. Így az akksi vissza töltődik, lámpám pedig világít. Olyan mintha az akkumulátor szabályozná le a feszültséget. Ez nélkül felszökik 60-70v-ra is, elképzelhető hogy az izzók valamennyit lehúznak belőle, de annyit nem tudnak, hogy a 21w-os ne égjen ki. Mostmár teljesen jól működik köszönöm a segítséget.
-
Teasüti
nagyúr
-
kjani18
őstag
válasz Kernel #48921 üzenetére
Szia
Ezek szerint, ha stabil 14,4V -ot adok autóakksinak, arról feltöltődik, és rajta maradhat az "idők végeztéig"?
Elvileg már ott nem vesz fel áramot, menet közben is ( akár huzamosan - 20 óra autópálya ) ennyit kap, a kocsi csak a feszt szabályozza, a töltőáramot külön nem figyeli semmi.[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #49009 üzenetére
Áttanulmányozom, köszönöm! A kivitelezéssel kapcsolatban is kérdeznék. Első körben próbapanellel gondoltam megvalósítani. Viszont a NYÁKra tehető, pl. jack, vagy RCA csatlakozók lábai nem feltétlen olyan vékonyak, hogy beleférjenek a próbapanel kis lyukaiba. Erre van valami kiforrott megoldás, vagy vékonyabb lábú csatlakozókat is be lehet szerezni, esetleg csak nyomjam össze kicsit a csatlakozók lábait?
-
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #49016 üzenetére
Igen, végül is az utolsó bekezdés józan paraszti ésszel is logikus, ha végiggondolja az ember.
Akkor hogyan lehetne megoldani a tápellátását a linkelt kapcsolásnak, ha van hozzá egy 12 Voltos, 2 Amperes stabil táp, kondenzátor, ellenállás, meg dióda (az, hogy pontosan milyen, még meg kell néznem)? Trafó az sajnos nincs.
Találtam egy ilyen kapcsolást itt. Mivel a 12V feszültség már megvan, gondolnám, hogy a trafó nem szükséges. Viszont nem tudom, hogy ez a "virtuális föld" nevű dolog mennyire egészséges egy erősítő tápellátásánál?
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #49019 üzenetére
Gondolom a 2*6 Voltra felezéshez is az aktív elektronikás megoldások kellenének.
Ez esetben kénytelen leszek jövő héten nézni valami trafót, vagy esetleg valami kész, szimetrikus, 2x12 Voltos tápegységet (ha egyáltalán létezik ilyen). Örültem volna, ha az itthon lévő alkatrészekből össze tudom hozni, vagy legalább kisfeszültségnél maradhatok teljes egészében, nem kell 230-as vezetéket behúzni a betáp miatt. De ezek szerint ez nem kivitelezhető.
[ Szerkesztve ]
-
Anubis_9
őstag
válasz Kernel #49029 üzenetére
Ezek ilyen izzók lesznek. Elvileg nem gagyik.
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Windows 10
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest