- iPhone topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
fehér_ember #54255 üzenetére
Kicsit nem értem miről van szó, kép van?
Az egy eres a tömör? Azt nem kell onozni, onozni eleve nem szokás.
Érvéghüvely, vagy csoki kell neked, ha lemezes a csoki, nem kell érvéghüvely külön, de tömörre amúgy sem kell, csak a hajlékonyra.Forrasztásnál meleg kell legyen az anyag is, hogy szépen felfusson rá.
Nem valami ezer éves ón ugye? Folyasztószer általában van benne.Szerk: jahogy lakkozott, nem szóltam
Szerk2: közbe rájöttem miről van szó. -
Kernel
nagyúr
válasz
fehér_ember #54255 üzenetére
Lakkozott rézhuzalt nem futja az ón, le kell kaparni szikével fémtisztára. De a rezet nem elvékonyítva.
Vagy egy lehetőség a lakk leégetése öngyújtóval például, de azt is csak érzéssel. Vékony huzal el is éghet tőle.
Ha nem lakkozott, csak oxidált, akkor is fémtisztára előkészíteni, gyantával forrasztani.
-
bkercso
nagyúr
válasz
fehér_ember #53742 üzenetére
Semmit nem számít. A stabilizátor beállítja 12V-ra, amellett ennyit a hálózati fesz is inghat akár órás időskálán is.
Jó lesz ez a trafó, csak tegyél alá és fölé szivacsot. -
bkercso
nagyúr
válasz
fehér_ember #53740 üzenetére
Nm!
Amit írtam, abból baj nem lehet.Nem lehetett ez gond.
-
bkercso
nagyúr
válasz
fehér_ember #53737 üzenetére
Szerintem nem lesz szükséged 2A-re, de számoljunk akkor ezzel. Az LM350-nél 2A mellett a dropout 2,5V-on belül marad. Legyen 3V, hogy jobban szűrjön. Vagyis 15V-ra van szükség hozzá.
A trafó 4A-t tud 15V-on, üresjárati feszültségét lenne még jó tudni. De legegyszerűbb, ha 1A-rel terhelve leméred az egyik szekundert. Ehhez kb. 15V/1A=15 ohmos ellenállás kell, min. 20W-os. Pl. 3db soros 4,7 ohm/10W megteszi.Ha nem akarsz mérni, akkor a szokásos számítás szerint 19V körül lesz a fesz. Vagyis 4V marad "játszani". Legyen csak 3V, ami a primerköri szűrőellenállás miatt elveszik a szekunderfeszültségből. Ez a szekunderköri 19,6V-nak a 15%-a. Vagyis a primerköri 230V-nak a 15%-a eshet az ellenállásokon.
A trafó áttéte 230/15=15,3. A Primeren tehát 2A/15,3=0,13A folyik majd max. Ezen eshet 230V*15%=34,5V. Ehhez 34,5V/0,13A=265ohm kell. Ezt osszuk ketté a két primerágra, vagyis primeráganként mondjuk 100 ohmokat betehetsz. 0,13A^2*100=1,69W lesz a teljesítménydisszipációjuk, vagyis 2-2 db 47ohmos ellenállást köss sorba áganként, egyenként 2W-osakat, és akkor nem lesznek olyan forróak!
-
bkercso
nagyúr
válasz
fehér_ember #53734 üzenetére
Ez is az. Hasonló a hatása a ferritgyűrűhöz, csak hatásosabb.
Ez nekem már kínai, mert nem tudom hogy mekkorát, hová, hogyan, illetve hová, hogyan.
Mekkora a trafó szekunderfeszültsége és áramterhelhetősége, mekkora fesz. kell és mekkora áram? És mivel stabilizálsz?Egyik fránya fotón sem látszik, úgyhogy ezt most sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom
A beforrasztott lábuk látszik, meg az alátét szilikon is. Nélkülük meg nem működik az áramkör.tordaitibi:
-
bkercso
nagyúr
válasz
fehér_ember #53732 üzenetére
válaszoltam fentebb, kb. egyszerre Veled.
-
bkercso
nagyúr
válasz
fehér_ember #53727 üzenetére
veszek egy normálisabbat az ebay-en
Ez a legnehezebb része a dolognak.Primerköri DC-től is búghat a trafó, így ezt érdemes kimérni - persze ez nem 5-10 perc után kellene, hogy jelentkezzen.
A mostani trafó csavarjait érdemes meghúzni, míg a trafó és a rőgzítőelemei közé (ház alja is) szivacsot tenni. Öntapadós ablakszigetelő nekem bevált.Azt sem tudom hogy a transzformátorhoz kell ezeket méretezni vagy a transzformátor után lévő "cucchoz"
Is. Első körben hagyd, aztán, ha mindig kimegy, növelheted.Az az ún. közösmódusú zavarszűrő nem sokat ér hangfrekin, a betápkábel nagyfrekis antennázása ellen való.
Tehetsz bele, nem tudom, meghallani-e. Primerkörbe kell, gyakorlatilag mindegy, hova.
De többre mész méretezett teljesítményű, minél nagyob értékű ellenállással a primerkörben. Ez diff. módusú nagyfreki ellen jó; a szekunderköri kondikkal alkot szűrőt.A regulátor-IC lábára illene 100nF kerámia vagy fólia hidegítőkondit tenni.
A linkelt eBay-es regulátor jobban néz ki, mint ez, de a legnehezebb eldönteni, mit szeretnél és mennyiből.
tordaitibi: Annal simabb egyenaramot en meg eletemben nem lattam. [ólomakkunál]
Igenám, csakhogy a kimenőimpedanciája se nem olyan kicsi, se nem frekvenciafüggetlen. Ellentétben ezzel.hiányoznak azok az alu bordák + az alu bordákba beszerelt alkatrészek
Ott vannak azok, csak alulról beforrasztva, mert annál a doboz a hűtőborda.Azok a teljesítményalkatrészek (áteresztő FET-ek), amik melegednek.
-
válasz
Emi filter, azannyaaa... :-) :-)
Ezt ki tudod termelni egy rossz pc, vagy barmilyen kapcsolouzemu tapbol.
A biztik maradhatnak.
Az emi izebigyot a kapcsolo utan tedd.
Az egesz linear bizniszt en megcsinalnam egy 723 ic, npn tranyo, es felmarek alkatreszbol.
Stabilitasba, brummelnyomasba, tranziens viselkedesbe verhetetlen. Es sacc. 600 forintbol, a doboz, az uj toroid, a diodak es a szurokondik maradhatnak.
Kevesbe igeny eseten egy 7812, a masfel amperos.
Extra igeny eseten olomakkumulator, egy automata toltovel. Annal simabb egyenaramot en meg eletemben nem lattam. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
mégis mekkora fogyasztása van ennek a hangkártyának? tuti hogy lineáris táp kell hozzá, nem jó kapcsolóüzemű?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest