- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisi
aktív tag
válasz
lanszelot #91311 üzenetére
soldering iron heating element néven
Merrefele vagy? van egy felesleges állomásom, amt nem használok...
Jelképes összegért (1 sör, csoki, stb, vihető..)
60 wattos, ilyen, mint ez.. -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #91232 üzenetére
Belevalót esetleg:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-Lenovo-T450-Fan.html
Múltkor rendeltem ilyet HP-be (valami hihetetlen 1500 Ft volt csak), ennek ellenére működik:
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #91213 üzenetére
Találtam egy srácot aki lekapta az alját a laptopjának, és neki 4 vezeték volt alapból az 5ik pin nem volt bekötve.
Kimértem a ventit és teljesen más értékeket ad mint amivel próbálkozom.
T450 fan bekötése : pozitív, signal, gnd, pwm, 5ik pin üresNem tudtam hogy laptop ventik között különbség van.
Van még egy alma ventim makd azzal megnézem.Ja, mivel a hutővel együtt van a venti így nem vettük ki, de össze forgattuk hogy be tudjam dugni, és bejön a bios.
Nem biztos hogy jó a lap, de a bios ventivel már bejön.
Venti miatt nem indul egyáltalán.
A bekötés meg van csak tudni kellene milyen ventillatort fogad el. -
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #91220 üzenetére
Amit észre vettem, hogy a bekötési rajzon jelölve van az input és output.
Ami szerint Fan On -> pwm , mivel az az egyedüli input
Tehát ahogy rádugtam az jó, csak a linken a srác ahogy rádugta, az kamu. Ez vitt félre.
Mert vagy a barna megy a fan frq-ra , vagy a fan frq-val kell valamit kezdeni.
Fan frq, és Fan id mindkettő kimenet, bármelyik lehet a signal .
Sajnos nincs sehol egy hasonló ajzatom amivel rá tudnék dugni pár vezetéket, hogy teszteljem... -
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #91218 üzenetére
Amit még nem írtam:
A 4 pin ventillator vezetékelése /kimértem tehát tuti/:
Szürke - pozitív
Kék - pwm
Fekete - gnd
Barna - signalSzürke, fekete, barna - ezeknek be kell kötve lenni.
Lehet a laptop a pwm -et is megköveteli.Már csak rá kellene jönnöm melyik a signa és melyik a pwm az alaplapon.
Barret001:
Ezért vettem meg, hogy buheráljam
Max össze hozok egy asztali pc-t belőle , nagy lenne az öröm -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #91213 üzenetére
Ha már forog, akkor + és GND jó elvileg, de a PWM Input (nem FAN_On szerintem) és Tacho Out lehet felcserélve.
FAN_ID lehet nélkülözhető, ha jól látom.
https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/n22saa/t450s_cooling_fan_replacement_with_4pin_fan_from/
https://www.xfurbish.com/lenovo-thinkpad-t450-laptop-cpu-cooling-fan-125inno8yoo-New
https://www.amazon.in/Genuine-Thinkpad-Cooling-Heatsink-01AW558/dp/B07FG22CWY
-
Reggie0
félisten
válasz
lanszelot #90817 üzenetére
Onfelszivo harisnya. Minosegit kell venni, abbol is folyasztoszereset. Nekem mar tobb eves a kb. fel kilos tekercsem es meg mindig jol mukodik.
Ami segit a felszivason, az a harisnya es pakahegy kozotti hoatadas javitasa. Erre az a legjobb, ha valami nagy feluletu pakahegyet hasznalsz es/vagy megonozod a pakahegyet mielott a harisnyahoz erinted. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #90814 üzenetére
Nem tudom, melyikre gondolsz, ilyen esetre a videó sem javasolja az ónszippantót.
Az ónszippantó legjobban bevált, amikor kivezetésekről kell leszippantani, relék, csatlakozók, trafók stb.
Régen a TV-sorkimenők fő szerszáma volt, mivel ott is több láb tartja a trafót, amit egyenként kellett szabaddá tenni. De amikor egy alkatrész kivehető úgyis, hogy egyik kézzel melegítjük, másik kézzel kiemeljük, már nem olyan fontos az ónszippantó.
-
PHM
addikt
válasz
lanszelot #90213 üzenetére
App se kell hozzá.
1: barna
2: piros
3: narancs
4: sárga
5: zöld
6: kék
7: lila
8: szürke
9: fehér
0: fekete
Szorzó: Annyi nulla, ahányat a szín ér.
Tűrések:
1%: barna
2%: piros
5%: arany
10%: ezüst
20%: jelölés nélkül (Ma már nemigen találni ilyet.)
Ha ezeket tudod, csípőből megy a dolog, kivéve, ha elmosódottak, vagy
nagyon nem színhelyesek a csíkok. De akkor meg ott a multiméter. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #90209 üzenetére
Piros, csak kicsit talán eltolódott árnyalat. Lila / ibolya így néz ki:
https://www.google.com/images?q=resistor+violet
Noha van sok online kalkulátor is, ez egy telepíthető például:
https://resistor-colour-code-solver.software.informer.com/1.3/
Forrásoldal:
https://myfreewares.weebly.com/resistor-colour-code-solver.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #90073 üzenetére
Tekintve a megadott forrásokat is, nem néz ki áprilisi tréfának. A gyakorlati hasznát egyelőre nehéz elképzelni, noha volt már ilyen a történelemben, ami eleinte hülyeségnek tűnt. Meg később is.
Youtube-on láttam már diódakészítést is, ez viszont nem új technika:
-
válasz
lanszelot #90009 üzenetére
Semmi gond nincs vele.
En 59 eves vagyok analogon nottem fel es olyan agyuval verebre erzesem van. Mint amikor egy atomstabil 555 multivibratort idozitot kontrollerrel valositanak meg, pl. kenyerpirito. Es ha bedoglik ki kell dobni mert lecsiszolva az ic szama es a benne levo programot lhetetlen megszerezni.
Ha neked jo es bevallalod a tapot neki akkor hajra, nem akartam elvenni a kedved ne haragudj. -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #89996 üzenetére
Az is lehet, hogy szimpatikusabb volt neki 2 Ω, mint a 2,2 Ω szabványérték.
Így még 1 V-ra is tud terhelni (majdnem) 0,5 A árammal, csak 2 Ω nincs kéznél általában, vagy körülményes a beszerzése, nem éri meg a fáradságot. Továbbá 2,2 ohmból 1,5 V-ra 1 W kellene. Ha az sincs kéznél, akkor inkább előkap az ember két 1 ohmost és legalább ezen már nem kell tipródni, lehet folytatni a munkát.
-
aujjobba
addikt
válasz
lanszelot #90000 üzenetére
A high-side hasznalt NFET-tel nem vagyok teljesen kibekulve.
Betette oda azt a 2 Ohm terhelo ellenallast, azon kb. 750mA folyna at 1.5V-os elem eseten (kicsivel kevesebb, mert D-S kozott is marad olyan 0.1V ha logikai szinttel nyitja a FET-et).
750mA drain aramhoz adatlap szerint kb. 2.4V szukseges G-S kozott, de mivel a Source nem testen van, hanem afolott majdnem 1.5V-tal, igy eleg necces a dolog ha az Attiny 3.3V-rol uzemel.Ha veletlen 9V-os elemet tesz ra tesztelni az ADC lehet elfustol 4.5V-tol (nem biztos).
-
-
-
And
veterán
válasz
lanszelot #89925 üzenetére
Röviden: a bootloader is csak egy program, aminek - az ilyen jellegű mikrokontrollereknél - az elsődleges célja, hogy magára tudjon húzni 'felhasználói' programot, általános esetben a soros portján (ami egy külső USB-UART mellett fizikailag USB is lehet) keresztül, egy PC-vel összekötve. Amikor az ember egy nyers uC tokot vesz, azon semmilyen kód nincs, ezért valahogy a bootloadert is fel kell tölteni rá egy 'égető' hardverrel. Csakhogy ez nem egy kötelező tartozék, mivel a felhasználó is programozhat égetővel, bootloader nélkül. Ezzel megspórolható némi erőforrás (a bootloader által használt I/O-pinek, az UART, mint belső periféria, illetve a loader tárhelye programtárban). Egyszerűen nem mindig van rá szükség: ha a kedvenc fejlesztőrendszerünket használnák a nekünk való programnyelvvel, és van égetőhardverünk, akkor nincs szükségünk bootloaderre.
-
válasz
lanszelot #89905 üzenetére
Te írtad, hogy van Digispark-od, ami működik, én meg írtam, hogy ez ugyanaz, csak kell bele egy attiny85, előzőleg ISP-vel feltöltött Digispark bootloader-rel, onnantól pont úgy fogod tudni használni, mint a Digispark-ot. Nem értem mi a gond és miért még mindig ide írsz ezzel kapcsolatban...
-
válasz
lanszelot #89883 üzenetére
Mutass már egy adatlapot erről a cuccról meg egy fotót a másik oldaláról!Jól gondoltam, erre akkor tudsz USB-n keresztül programot feltölteni, ha előtte ISP-vel feltöltöd rá a Digispark bootloader-ét, mert annak a kiegészítő elektronikáját tartalmazza, vagyis Digispark μC nélkül.
-
-
lanszelot
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #89849 üzenetére
Előbb nem tudtam rákeresni, de úgy látom, az USB-aljzat nem csak tápfeszültség:
https://makbit.com/web/firmware/breathing-life-into-digispark-clone-with-attiny-mcu/
-
aujjobba
addikt
-
aujjobba
addikt
válasz
lanszelot #89835 üzenetére
A programozó az ez: [link]
Amit a kezedben tartasz, az csak egy foglalat az IC-nek és a nyolc láb kivezetve hogy tüskesort tudj oda forrasztani.
Arra tudod majd a programozó kábelét rádugni, bár az meg tíz eres, szóval egy az egyben nem fog menni.
Az IC doksijaban le van írva melyik láb a MISO, MOSI, SCK, RESET, stb.
Ilyen board-ot én is gyártottam atmega328-hoz, én úgy kötöttem a tüskéket hogy egyből rámehessen a programozó kábele, működik is. -
demars
addikt
válasz
lanszelot #89773 üzenetére
Szia.
Google találat: variable astable multivibrator -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #89541 üzenetére
Ahol gyantás ónnal megpakolt forrasztásokat látsz, azokat kézzel forrasztották át, a gépi hullámforrasztás után.
Amit elfelejtett átforrasztani a dolgozó, ott is van ón, de csak vékonyan, ahogy a géppel sikerült, így az ki is szakadt, illetve az áramterhelés, hődilatáció már előzőleg meglazította. Pedig a mellette lévőt is megerősítette, de az valahogy kimaradt.
MOSFET zárlat továbbra is gyanús, azokon nem nehéz átfutni multiméterrel, a fül és a lábak között méregetve (középső láb a fülhöz vezet).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #89499 üzenetére
A D1 dióda katódján áll elő a +táp, ami megy a 470 mikrós pufferre és a relé tekercsére is. Ez táplálja az elektronikát, aminek hiányában lehal.
De az nem leválasztott tápegység, AC 230 V, DC 325 V egymás közelében, könnyen zárlatot is lehet okozni mérés közben.
Egyszerűbb lenne az IC melletti elkót ellenőrizni, aminek lehet szerepe leállásban, meg a 470 mikrót is. Betáp puffer (325 V) kettő is van párhuzamosan, talán azok jobban bírják, de azt is meglehet nézni. Meg azon lehet maradékfeszültség is, ami kínos tud lenni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #89478 üzenetére
Szimpla tekercses DC-konverter biztosítja az elektronika, illetve relé tápellátását (L1, U1), a jelenség legalábbis elko kiszáradásra utal, ami nem kell, hogy látható legyen. A konverter kimeneti feszültségét ellenőrizni kell mindenesetre.
Ismerek ilyen IC-típust is, magam is akartam építeni hasonlót a hőlégfúvóm tápjaként, csak most nem ugrik be.
-
törölt tag
válasz
lanszelot #88248 üzenetére
A műszered belső ellenállása terhel be a kvarcnak de mindegy is, engedjük el, ha nem lenne ott valami jó, akkor el sem indulna a kütyü.
A fura működés az vegytiszta user error jelen esetben, 1 kHz-es negyszögjelet akarsz mérni 10uS időalappal. Ez kicsit olyan mintha egy házat akarnál lefotózni 1 méterre állva tőle. Állíts be 0.2mS-ot legalább.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87510 üzenetére
Belekapaszkodsz egy extrém ritka IC problémájába, amit sok szakmabeli sem ismer. Jó, én több évtized gyakorlás után ebben a topikban találkoztam vele véletlenül, az is igaz.
Ez olyan, mint amikor véletlenül elszóltam magam, hogy gyerekkoromban a villanyszerelő unokabátyám megmutatott pár dolgot, ikerfénycső alapkapcsolás és hasonlók.
Ebből levontad, hogy nekem segítettek.
Nem. Árammal megmérgeztek, az igaz.
De elektronikában teljesen egyedül (kísérletezések, pókhálók forrasztása), meg a kor szakmai irodalma segítségével jöttem rá mindenre. Ilyen, hogy internet, pár kattintással mindent megtalálsz? Szimulációs programok? Borzalom... Nem voltak ilyenek.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
lanszelot #87505 üzenetére
banyek am ic.. ez sztem sosem lesz benne.
en anno diodabol kondibol meg drotbol forrasztottam radiot. tanarom a radiotechnika fater altal osszegyujtott lapszamai voltak, kb semmit se ertettem es forum se volt, probaltam osszeollozni az infokat. kesobb meg vettem konyveket a muszaki konyvkiadonal. mit nem adtunk volna akkor egy googleert, most meg a zsebedben van -
Pötyi
őstag
válasz
lanszelot #87518 üzenetére
Tanított. De nem arra, hogy milyen szögben tartsam a hány fokos pákát - mert nem volt rajta hőfokszabályzó! Arra tanított, hogy ne égessem meg a másik kezem! Meg valamiért az volt az öreg heppje, hogy használjak forrasztózsírt. De ezek a dolgok önmagukban lófaszt se érnek! Minden másra magamtól kellett rájöjjek! Nem jártam forrasztó-tanfolyamra! A gyakorlat tanított.
-
Pötyi
őstag
válasz
lanszelot #87515 üzenetére
Az astabil multivibrátor működésének leírása.
De most komolyan! Én több programnyelvet voltam képes megtanulni autodidakta módon és ha elakadtam, akkor hááá! Google barátunk segített. Te meg a fórumban kérdezted meg még azt is, hogy milyen szögben tartsd a hány fokos pákát. Bakker! Engem hatévesen tanított meg a nagyfaterom forrasztani! Én meg mertem próbálni kicserélni a felpúposodott kondikat egy alaplapon olyan Wellerrel, amin nem volt hőfokszabályzó.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
most már az sem teljesen világos számomra mit szeretnél.
ha nem tudod biztosan hogy layoutot akarsz tervezni vagy szimulációt csinálni akkor hogyan jutottunk el egyáltalán a librarykhez?
nem b*sztatásból kérdezem, ha leírod érthetően hogy mit szeretnél sokkal hamarabb fogunk tudni ténylegesen arra válaszolni. -
Pötyi
őstag
válasz
Habár a szemem látja, az agyam nem bírja felfogni, hogy valaki nem képes beírni a google képkeresőbe azokat a frappáns keresőszavakat, hogy alternately+flashing+circuit+5V
-
fatpingvin
addikt
válasz
lanszelot #87505 üzenetére
a layoutja kell vagy mint a szimuláció? elég obscure IC ahhoz hogy nem vagyok biztos benne hogy képviselteti magát bármelyik releváns libraryben.
ha csak a layout kell ahhoz elég a tokozás ismerete, TO92, rakd be egy ugyanilyen tokozású tranzisztorként és meg van oldva. -
And
veterán
válasz
lanszelot #87453 üzenetére
Szerintem fennakadtál egy olyan bekötési ponton, ami láthatóan nem megy sehová (mellesleg az ebay-es fotókon is ugyanúgy néz ki a kis pcb, rajta a műgyantázott chip melletti furattal). A segédpanel alsó, a rajzon 1..7-ig jelölt csatlakozópontjait a termékfotók alapján _nem_ a furatokon át kell bekötni, hanem - a panelt átdugva a fő nyáklapon - közvetlenül, vezetékek nélkül kell beforrasztani a főpanelbe a négyszögletű pad-eket összeónozva a főpanel ugyanilyen alakú és pozícióban hozzájuk tökéletesen stimmelő pad-jeivel. A furat amit megnyilaztál, nincs panel széli forrasztható felületre kihozva, és a kis pcb-t úgy kell beilleszteni és forrasztással rögzíteni a nagy pcb-hez, hogy az az ominózus furat / csatlakozás ne is érintkezzen máshoz. Ha be akarták volna köttetni, kihozták volna azt is egy ilyen téglalap alakú forrpontra, de nem tették.
A 8-as és 9-es kivezetést a rajzon és a kis pcb-n a valóságban is a panel túloldalára hozták ki, és ezeket a többivel ellentétben vezetékezni kell (a segédpanel hátoldalán), a főpanel szintén pozícióban lévő csatlakozópontjaihoz: -
And
veterán
válasz
lanszelot #87449 üzenetére
Lehet, hogy rossz a szemem, meg a pcb-k is a te kezedben vannak, de én egyszerűen nem látok semmi problémát. A kis pcb bekötése és a sávok elvezetése teljesen megfelel a rajznak:
- pin1 (F2): CD4011 / pin 10,
- pin2 (GND): 0 V / 'tele' fólia,
- pin3: nincs bekötve / NC,
- pin4 (OUT): Q1 bázisa,
- pin5: nincs bekötve / NC,
- pin6 (F1): CD4066 / pin10,
- pin7 (VCC): pozitív táp, D3 - fordított polaritás ellen védő dióda - katódja,
- pin8: CD4066 / pin8, valamint R2 (aminek a 'túloldala' a CD4066 pin 2, 3 és 9),
- pin9: R1, R4 és R5.
Szóval látszólag semmilyen bekötési gond nem lehet ott, a kis pcb 8-as és 9-es pin-jét - az első héttel ellentétben - nem közvetlenül kell a fő pcb-hez forrasztani, hanem rövid vezetékkel. A C104-nek pedig valóban nincs kialakított helye / furata, azt a legegyszerűbben a forrasztási oldalra tudod feltenni a kis pcb pin2-ese és a D3 katód közé, ahogy az ebay-fotón is van. -
demars
addikt
válasz
lanszelot #87449 üzenetére
Most dobtam össze próba panelen ezt a kapcsolást. Szuperül működik, először nyomógomb nélkül próbáltam, aztán kukáztam gyorsan egy mikro nyomót (Végálláskapcsolóban volt)
Ebben 3 tranzisztor van, pnp, npn, ellenállás, kondi... Egy kis ledet dobtam a végére, 220 ohm ellenállással.
-
And
veterán
válasz
lanszelot #87440 üzenetére
Elhiszem, hogy kezdőknek zavaró lehet a jelölések keverése, meg a 'hiányzó' alkatrészek. De azért ha közelebbről megnézed, a kis nyák kivezetései tökéletesen stimmelnek pozícióban a nagy / fő nyák forrasztható pad-jeihez, vagyis egyszerű elírásról lehet szó, F1 == K1, F2 == K2 és Vcc== CK. Valószínűleg többféle verzióban készül az a kicsi PCB, és ennél a kivitelnél nem stimmelnek a feliratai.
A "104"-es (minden bizonnyal a kapacitás értékét tartalmazza a jelzés, így az 10 nF-os) kapac is megtévesztő lehet, de ennek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani, mivel az árucikknél közölt rajzon sem szerepel és a szállított PCB-n sincs dedikált helye. Így ránézésre a Vcc (D3 katódja) és a GND közé van forrasztva, vagyis egy egyszerű hidegítő kondenzátor lehet. Nem kritikus alkatrész, anélkül is menni fog. Az eBay-es fotókon sem beültetettnek tűnik, hanem utólag odagányoltnak, az egyik fotón nem is az alkarészoldalon van, hanem a forrasztási oldalra, nem kijelölt helyre szerelték.
A buzzer alatti két lyuk nem 'semmi', viszont ezek valóban nem lábas alkatrész beültetésére szolgálnak, hanem a két réteg közötti átkötések (via-k). -
-
Batman2
őstag
válasz
lanszelot #87370 üzenetére
Tanulj valódi áramkörökkel, valódi alkatrészekkel, vagy próbapanelon, vagy a levegőben összehuzalozva, régen sehol sem volt számítógép, szimulátorprogram és sokkal jobban megértettem mindent. Könyvet olvastam, nézegettem egyszerűbb kész kapcsolásokat és megtanultam.
Nekem nem muszályból kellett megtanulnom, mert nem a szakmám, hanem lelkesedésből, önszorgalomból tanultam, mert érdekel.
Nem jók semmire ezek a programok, ezáltal nem fogod megtanulni, pláne a hiányzó elméletet !
Nem hibaüzenetek kellene (pláne ha nem is érted azt), hanem a valódi áramkör valódi reakciója, azután lehet gondolkodni, hogy ha nem ment, miért nem megy !
Az autószerelők is már csak számítógépen szerelnek, a fizikai tünetekből már fogalmuk sincsen, hová kell nyúlni, mi a baj, csak hibakód !
Ha pedig nincs hibakód, akkor hozzá sem tudnak nyúlni, szomorú.
Szakbarbárokat képeznek manapság.Üdv.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87372 üzenetére
Nyilván nem paneltervező, de ilyen szimulációs programok használhatók áramkör tervezéséhez, vagy annak elősegítésére. Nagyon jól ismerik az egyes alkatrészek működését, mint például:
https://www.falstad.com/circuit/
Ezt a menüpontot talán érdemes lenne átnézni neked is (példakapcsolások, amibe bele lehet nyúlni, paramétereket változtatni, következményeket megfigyelni):
Ez program hiba?
Gyakorlatilag diódaként kötötted be a tranzisztort, a B-C összekötésével. Ha odaképzelsz helyette egy diódát, akkor zárlatot csináltál.
-
aujjobba
addikt
válasz
lanszelot #87372 üzenetére
Például a 3904 adatlapján fent van a peak base current, máskülönben a komponensek adatlapjain szokott szerepelni a max power disszipáció, ami ugye a rajta átfolyó áram szorozva a rajta eső feszültséggel.
Az izzó a szoftverben hány voltos? -
demars
addikt
válasz
lanszelot #87370 üzenetére
Az alsó szerintem jó, viszont úgy gondolom, hogy ismerni kell a tranzisztort, mekkora nyitóáram kell neki, illetve az izzónál detto.
A témában nálam jóval okosabbak és tapasztaltabbak majd válaszolnak
Én is most tanulom ezeket, sajnos elég kevés időm van próbálgatni.
-
demars
addikt
válasz
lanszelot #87356 üzenetére
Pedig magyarázat is van. Előtte van néhány ledes kapcsolás, olvasd át, ott írja miért kell ellenállás.
Szóval azért van kettő, mert a led -hez kell (ez egyértelmű, ha még sem, csak ismételni tudom magamat, olvasd el skori lapján amit linkeltem az egészet) egy ellenállás.
Ezen kívül a tranzisztor bázisa elé is kell, hogy ne kapjon túl nagy áramot. Bázissal nyitja a tranyót (kis áram). Nyitás után indul meg az áram emitter és collektor között (az az ág is kapott "külön" tápot) és ezáltal lesz zárt áramköröd amiben a led is van (egy ellenállással védve).
Kb ennyi. A kapcsoló mindegy, hogy hol van az ellenállás előtt vagy mögött (szerintem, bár majd kijavítanak), azzal a bázis áramot kapcsolod, ezáltal a tranyót is.A legalsó ábrán átkötötte a kapcsolást, hiszen az ellenálláson át a bázis folyamatosan kap áramot, tehát a tranyó nyitva van (led világít). A kapcsoló zárásakor a bázis áram lecsökken (az elektronok ismerik a fizikát és ohm törvényét), a tranyó lezár és a led kialszik.
Igazából ezt le is írta Skori.
Ha valami hülyeséget írtam, javítsátok! Köszönöm!
-
aujjobba
addikt
válasz
Ha tényleg nem érted miért kell ellenállás a LED elé és a tranzisztor bázisára, akkor mindenképp kezdd el újra a tanulást az elejéről, feszültség / áramerősség / ellenállás vonalon.
Így nem megy, azt mondod érted a tranzisztort, de akkor azt is elviekben tudnod kellene mekkora áramot engedünk a bázisra, és hogyan tudjuk ezt elérni.
A képeden a tr. vörös, van egy sejtésem miért, gondolkodj el rajta.
Segíteni szeretnénk neked hidd el, de ha az alapok nem mennek korai a tranzisztoros kapcsolásokat magyarázni. -
-
válasz
lanszelot #87359 üzenetére
Tanulok-tanulok, durvább dolgokat simán megforrasztok, de az tuti, hogy nem állnék neki pl egy lábsort feltenni NyÁK-ra
. Addigis veszek egy csomag ilyen apróságot, ezekkel alkalmasint "terepen"/kisebb műszerdobozba szerelve is lehet már tesztelni a cuccot úgy, hogy ne nézzem magam nógrádi kábelújrahasznosítónak
(az is lehet, h keresek még kisebbet + 3-5centis kábeleket bele).
-
válasz
Bocsi, de egy szót sem értek a kérdéseidből
Melyik áramkört nem érted? A linkelt Skori weblapon lévőket?
Azzal kapcsolatban nem lehet ilyen kérdésed, mert ott pl. a napnál világosabban le van írva, hogy miért kell a két ellenállás.
Azt se értem, hogy miért fontos az, hogy egy sorba kötött kapcsoló és ellenállás milyen sorrendben van az áramkörbe rakva
Ha egy tranzisztor működését sem érted, akkor miért akarsz BJT-t használni?
-
demars
addikt
válasz
lanszelot #87353 üzenetére
Szia.
Olvasd el az utolsó bejegyzést, elég jól leírja hogy működik. -
aujjobba
addikt
válasz
lanszelot #87339 üzenetére
Egyik felhasznalasa az aramvezerelt kapcsolo, a bazisara kis aramot vezetve (vagy PNP eseten onnan elvezetve) a kollektor-emitter kozott nagyobb aram tud atfolyni.
A kollektor aram a legegyszerubb modellben Ib*Beta = Ic, es Ic ~= Ie, Beta pedig az erositesi tenyezo, ami a BJT tulajdonsaga.BJT nelkul a kis mechanikus kapcsolodon kellene keresztulvezetned a kollektoraramot, ami ugye kelloen nagy is lehet, a kapcsolo nem birna el.
Aztan jon ugye az, hogy mondjuk egy mikrokontrollerrel szeretnel dolgokat kapcsolgatni, azon se mehet at se nagy feszultseg, se nagy aram.A tr. nyitott allapotban szakadaskent, (teljesen) zart allapotban rovidzarkent mukodik.
Ahova a BJT-t beepited, ott az o allapotatol fuggoen total mas viszonyok alakulhatnak ki, pl. zarod a tranzisztort es ezzel a kollektorra kotott pont kvazi GND-re kerul ha az emittere GND-re van kotve, mig nyitott allapotban egy masik potencialon lesz, mintha a tr. ott se lenne.Egyebkent milyen forrasokbol tanulod az elektronikat?
szerk.:
A rajzodon a PNP bazisara kototted a LED-et, az ugy nem lesz jo, a bazis a tr. vezerlesere/kapcsolasra valo, a fogyasztot nem oda kotjuk. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87339 üzenetére
BJT kifejezés a hazai szakmai nyelvezetben annyira nem használatos, hogy majdnem azt hittem, az UJT-re vagy kíváncsi.
Ez meg olyan ritkán alkalmazott alkatrész, hogy szinte el is felejti / összekeveri az ember.
De nem érdemes úgy összekeverni PNP és NPN típust sem, vagy épp tönkre is lehet tenni, fordított polaritással. Szerintem kezdetnek elegendő annyit megjegyezni, hogy adott egy szimpla áramkör NPN tranzisztorral, de te kicseréled PNP-re, akkor azzal együtt meg kell fordítani a táplálás polaritását is. Továbbiakban pedig a szimpla áramkör megértésére törekedni. Utána majd lehet bonyolítani, vegyes alkalmazásokkal.
Vagy vannak ilyen videók is:
BJT as a Switch- Bipolar Junction Transistor as a Switch- BJT Switch Circuit, Transistor Simulation
-
Batman2
őstag
válasz
lanszelot #87239 üzenetére
Magad is ki tudod számolni, milyen teljesítményű ellenállás kell.
Össze szorzod az ellenálláson várhatóan átfolyó áramot, amit a fogyasztó fel fog venni, az ellenálláson eső feszültséggel.
Azután a kapott teljesítmény érték alapján az annál valamivel nagyobb szabványos teljesítményű ellenállást fogod választani.
Pl. 4W teljesítményhez felülről legközelebb az 5W szabványos teljesítményű ellenállás fog esni, de persze használhatsz 10W-osat is, az igaz hogy nagyobb méretű, de biztosabban kezeli a 4W teljesítményt.
Viszont 4W elfűtendő teljesítménynél már nagyon figyelni kell, hogy az ellenállás szabadon állhasson, mindentől távol, hogy ne olvasszon, égessen el semmit maga körül és célszerű a minimálisnál hosszabb lábbal szerelni, hogy a nyáklaptól bőven el emelkedhessen, azt se égesse el, illetve ne "forrassza ki" magát !
A 0,2W-hoz a 0,25W-os szabványos ellenállás teljesítmény érték áll a legközelebb, de itt is használhatsz 0,5W-osat, vagy akár 1W-osat is, ha fér.
A lineáris stabilizátorkat is fogdd fel egy ellenállásnak, melynek változik az ellenállása, önszabályozza magát, attól függően, hogy mennyi a bemenő és kimenő, stabilizálandó feszültség között a különbség.
Ha csökkent a különbség, akkor csökkent a stabilizátor ellenállása, ha nő a különbség, akkor nő a stabilizátor ellenállása.
Adott áramfelvételhez adott értékű előtét ellenállás kell, ha más az ellenállás értéke, más lesz a feszültségesés és esetleg a táplált készülék 3V helyett 4V-ot kap, amitől tönkremehet.
Tehát változó áramfelvételhez csak változó ellenállás megfelelő, vagyis egy stabilizátor áramkör.Üdv.
-
válasz
lanszelot #87239 üzenetére
Nem teljesen így működik a dolog. Attól, hogy a töltő tud 2A-t adni, a fogyasztód nem feltétlenül fog annyit felvenni.
Ha a fogyasztód csak 100mA-t vesz fel, akkor a 2V feszültségeséshez már 20 ohm fog kelleni, ekkor elég egy 0.2W-os ellenállás (általában ezt adják meg).
Ha a fogyasztód 3V-on 2A-t fogyaszt, akkor valóban 2A fog folyni az ellenálláson, ami valóban 1 ohmon fog 2V-ot esni. Azonban azt is vedd figyelembe, hogy ekkor 4W teljesítmény alakul hővé az ellenállásodon, tehát olyan kell, ami 4W-ot tud disszipálni.
Miheztartás végett az USB-s forrasztópákám 8W-al dolgozik.
Ha a fogyasztódnak változó teljesítménye van - nem egy sima lámpa, vagy egyéb egyszerű ohmos fogyasztó, akkor nem fogsz tudni fix előtétellenállással dolgozni. -
válasz
lanszelot #87230 üzenetére
Igen, egy akksi kigyulladhat nyitott áramkörnél is. Ilyenkor általában mechanikai behatás az oka, ami lehet impulzus szerű - odavágnak neki -, de lehet statikus probléma is - ha túl merev és túl szűk helyre vannak beszuszakolva a cellák, aminek esetleg még a geometriája is rossz.
Felmelegednek, megtágul az őket tároló kasztni, eközben lejjebb rázkódnak, befeszülnek egy új helyre, majd amikor a kasztni lehűl, megnyomja a cellát. Ezután ez eljátszódik egy párszor, majd egyszer csak a lerakott rollerben/bicajban a megnyomott cellán belül zárlat alakul ki. Persze ehhez sok kellemetlen együttállás kell, de megtörténhet.
Az akkutüzekkel az a baj, hogy amint belobbannak, a cellák zárlatosra égnek, és akár még a lángok teljes kioltása után is képesek újragyújtani magukat. Ezeket a cellákat nem is igazán lehet eloltani, amíg valamennyi energia van bennük.
Ezt LDO, stabkocka, disszipatív- , vagy lineáris feszültség stabilizátor néven ismerheted.
Rövid lényege, hogy egy nagyobb bemeneti feszültségből úgy csinál stabil kimenetet, hogy a felesleget elfűti magán. Azért jó, mert egyszerű, és - ahogy írva is vagyon - nincs zaj a kimenetén.
Azért rossz, mert nagy feszültségejtés esetén összemérhető a fogyasztása a táplált elektronikával. (Ha pl 10V-ból kell 5V-ot csinálnia, akkor pont ugyanannyit fogyaszt, mint amit táplál, mert azon is 5V és X amper dolgozik, meg ezen is. Még 7.5->5 esetén is csak 66% a hatásfoka. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #87210 üzenetére
Legalább azt kellene tudni, milyen akku gyullad ki?
A gyári hibás Samsung telefonok emlékezetes példája mutatta, hogy a Li-po akku belső elektródái összeérhetnek, ha rosszul csinálják meg.
A 18650 cellák elég biztonságosak ilyen szempontból, ha jól tudom. Feltöltött akkut nem jó rövidre zárni, attól kigyullad, ezt én is tapasztaltam. De itt sem mindegy a zárlatot okozó eszköz, hiszen ha gyengébb terhelhetőségű, akkor az ég ki, nem az akku.
Meg a BMS áramkör is véd külső zárlat ellen.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 18-120 f4 + 33 f1.4 + 25 f1.8
- Inspiron 5406 2-in-1 14" FHD IPS érintő i5-1135G7 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv aktív toll gar
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged