-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #175989 üzenetére
Szerintem most kicsit visszafelé megyünk
Ugye már jónéhány éve kijött a BD, meg elterjedtek a 4k hdr atmos kiadások. Ellenben egyre kevesebb a fizikai lemezen kiadott anyag és a streaming terjed. Csökkentett sávszéllel a kép és hang esetén is, meg jól összenyomott dinamikával a tabletek tévék laptopok miatt. Én most egyelőre nem látom azt, hogy jönne újabb őrület.
-
python1
veterán
válasz
denesdr #175989 üzenetére
Jó,hogy itt vagy!
Szerinted most, hogy van már èrtelmes crossoverem, inkább 10"- os mèlyközepekkel dolgozzak ès hozzá driverekkel, ezeket a 10"- os hangszórókat mèg simán tudom jól váltani 2- útban, vagy 3 utas lenne jobb? Már csak azèrt, mert az LCR- ek hez a kábelezès 2- utasra van kialakítva -
powerup2
addikt
válasz
denesdr #175963 üzenetére
Másik 3 csatornás az 400 wattot ad le csatornánként míg a másik 227 wattot. Ez is eltérés. Árba az egyik 2000 euró a másik 2500 euró plusz áfa. De ha valakinek elég a 227 watt ami szinte minden normális hangfalnak elég akkor felesleges a másik. De ettől függetlenül az apollon egy nagyszerű erősítő
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #175956 üzenetére
Már csomószor kitárgyaltuk. 4 ohmos állás azért van, hogy egy elcseszett, de kötelező amerikai szabvány mérésen megfeleljen a masina ami nélkül nem kapja meg az engedélyeket. De ezzel együtt harmadára negyedére csökkenti az erősítő kimenő teljesítményét. A gyártókat nem érdekli, hogy a user így szív, csak legyen meg a plecsni, mehessen eladásra a masina és dőljön a lé. Használd a keresőt, és keresd vissza. Vagy olvasd el az audioholics írását a mérésről, ahol leírja hogy milyen körülények között történik ez a mérés.
-
skippper
senior tag
válasz
denesdr #175952 üzenetére
https://manuals.denon.com/AVRX3700H/NA/EN/DRDZSYrhoargxb.php
@BIGi75 - nem, csak van itthon még 4 kis hangszóró és hasznosítanám mindet ha tudom
-
Quetz
őstag
válasz
denesdr #175952 üzenetére
Ilyet véletlenül se ajánlj! Ha egy AVR-en lehet 4/6/8 Ohm között választani, akkor maradjon mindig 8 Ohm-on. Ha lejebb állítod, akkor a mesterségesen lekorlátozod a kimenő tejesítményt, hamarabb kezd clippelni az AVR és nagyobb eséllyel égeted szét a hangszóróidat. Ez a beállítás nem nekünk készült, hanem hogy megfeleljenek Federal Trade Commission szabályainak.
-
skippper
senior tag
válasz
denesdr #175950 üzenetére
Értem. Akkor a kérdés már csak az, hogy az erősítőn állítsak-e ezen a beállításon. Elkezdtem utánaolvasni és nem lettem előrébb
egyelőre a legmegbízhatóbbnak tűnő források alapján nem nyúlnék hozzá és hagynám 8 ohmon, de szöges ellentétét is olvastam ennek... tapasztalatok esetleg?
-
Dorian
félisten
válasz
denesdr #175919 üzenetére
"Ez meg ugye már nagyon hangos tud lenni"
Na ezért írtam, hogy sokan tévedésben vannak, h valójában hány Watt szükséges átlagos szobában, átlagos érzékenységű hangdoboznak, amiről le van vágva a teljes mélytartomány.
A végfokom szinuszos 2x45W/8Ohm, 2x70W 4(és5)/Ohmon. 6 Ohmos a front, így ehhez kb. 60 W tartozhat, de akármilyen hangerővel sem hallottam még clippinget. -
Saughassy
aktív tag
válasz
denesdr #175921 üzenetére
Nekem egy sima sztereó MF X-A1 sztereó erősítő van a front pre outra kötve. Így hazasitottam a sztereó rendszerrel a házimozit, dugdosas nélkül. Házimozinal van egy megjegyzett, kalibralt hangeroallas a MF-n, ennyi. Szerintem itt lehetne gond, még ha nálam nem is jelentkezik. Amúgy az a fura, hogy megnéztem a MF saját CD lejátszóját az X Rayt, az is 2 Volt feletti kijáratot kapott. Így tényleg rejtély, miért 500mv az erősítő névleges bemeneti feszültsége.
-
Dorian
félisten
válasz
denesdr #175898 üzenetére
Elvileg az AVR-en vissza vannak fogva az értékek, a csatornaszint kiegyenlítését mínusz irányban oldottam meg, így a frontok -3 és -4 dB-en vannak. Gondolon ez nem a digit tarományban értelmezett, hanem az analóg kimenetet állítja. Ill. hangerőben sem megyek -5 fölé, -7 -10 dB-el nézek filmet.
-
I'am Dony
őstag
válasz
denesdr #175879 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Nézem ezt a 125 W-s, de hogy is mondjam... Szerintem harmat gyenge. Ettől jobb az AVR kimeneti teljesítménye is. Nem tudom egyről beszélünk-e? [link]
Ez pedig az AVR550 adata: [link] Az L C R -t mindenképpen szeretném végfokolni, de ez az 1 V RMS nominal output level [link] a kézikönyv 46. oldalán eléggé leszűkíti a lehetőségeimet. Vmi hitvány dolgot nyilván nem kötnék mögé csak azért, hogy olcsó legyen, de azért maradnék egy 900 Eur alatt nagyon max. -
-
python1
veterán
válasz
denesdr #175728 üzenetére
Addig bírja azzagy.
Tulajdonképpen érdekes, mert néha nálam is jelentkeznek ilyen tünetek, olyankor kiszedem a hangkártyát a gépből, beteszek egy másikat, majd rájövök, hogy a másiknak nem is volt baja, és akkor jönnek a driver cserélgetések.
Tényleg, milyen aktív váltót használsz? -
python1
veterán
-
python1
veterán
válasz
denesdr #175699 üzenetére
Igen, itt inkább a belső virtuális tér növelése a cél, ami lehet akár üres dobozhoz képest 20%-is, és itt közelít a doboz karakterisztikája a butterwortéhoz, az ultimax Q (Qts)=0,47 a paramétere (35 Hz 0,707 Qtc beállítással), ez pont jól jön most nekünk. Tulajdonképpen maga a tömés békén hagyja a hangszóró Ts paramétereit, inkább a dobozét hangolja.
A csillapítási tényező is nő, meg a doboz belső hullámai is jóval csökkennek.Egyébként direkt nem terveztem nagyobb dobozt, terhelhetőség miatt is valamivel jobb, itt a membránkitérés is kisebb, és a torzítás is kisebb étréket mutat, viszont töméssel hangolható a doboz, így tulajdonképpen kevesebb hátránnyal indulhatunk.
-
MasterMark
titán
válasz
denesdr #175678 üzenetére
Nem hallgatói pozicióból mértem, hanem ahogy írtam: 0 fokosan mérve kb. 50 centiről. És kb. a magas és mély között.
Amúgy meglepő hogy mennyi minden szól valójában a mélyközépen, illetve hogy még ehhez képest is mennyire nagyon hiányzik a magas tartomány.
Egyébként így is jól szól.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #175391 üzenetére
Így viszont nagyon gáz. Valamennyire nyugtató, hogy a mozihoz használt 90 esetében minimális az eltérés, de ez nem segít azon, hogy a 0 fokos rémes. Próbáltad ugyanazt a hangszórót mérni 0 és 90 fokosan ugyanonnan? Kíváncsi lennék, melyik csapat téved, itt eléggé inog a talaj.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #175384 üzenetére
Elvileg a MiniDSP is, egy B&K-t használnak ráadásul. Dolgoztam olyannal, utólagosan kalibrálva is +/- 0.1 dB hibája van, azok a mikrofonok konkrétan kalibráció nélkül is jobbak, mint más vele. Kb. lehetetlen vele elrontani, a MiniDSP viszont egy batch hibáról írt, pont 2 dB-ről, de ígérték a korrekciót, visszamenőlegesen is. Egyébként a 0 fokosat mérik egyenként, a 90 fokot pedig származtatják belőle, elvégre az a forma függvénye, az pedig változatlan.
-
python1
veterán
válasz
denesdr #175340 üzenetére
Az AVS fórumot is követem, már elég sokan térnek át 3-utas rendszerekre, bárkit kérdeztem ezzel kapcsolatban, régi PA hangosítókat, hangszóró gyártókat is, mind 2kHz feletti váltásokat javasolnak drivereknek, és mindenki a 3-utas rendszerre esküszik.
Nem is kell sokat keresgélni, fácsén PA szakmai csoportokban is 3-utas megoldást javasolgatnak. Egyébként 2kHz feletti váltásoknál szebben is szól mind ill kisebb a torzításuk, szóval 2-utasban hallottam néhány PA-s rendszert és mindnél pont az hiányzott mint nálam, vagy a beszámolók alapján.
Szóval mindent egybevetve 12"-os hangszóróhoz szerintem 3-út dukál, amennyiben szeretnénk finomabb hangzást elérni.
Sok ember, kb. 80%-észre sem venné, hogy valami hiányzik ilyen fázismenet mellett, arról nem is beszélve, hogy a torzítást is ha megnézzük, kisújból kitolja ezt, viszont mégis kihallani, hogy valami hangyányi hiányzik a hangból.
Viszont 12"-ról 10"-ra váltásnál, már elég is lehetne. -
ada19
senior tag
válasz
denesdr #174984 üzenetére
Meg van amikor ez elfordított márkajelzést, esetleg átalakított talpakat jelent. Pl. XTZ M6-nál azt hiszem a center meg van emelve gyárilag, de praktikusan ugyanaz mint az M6 frontok.
Inkább az a furcsa, hogy amennyiben tényleg csak esztétika, miért nem ezt a vonalat viszik a gyártók.
-
ada19
senior tag
válasz
denesdr #174982 üzenetére
Mi az oka hogy alig látni egy mélyközepeseket? Mint pl. XTZ 99.25 Center
-
python1
veterán
válasz
denesdr #174942 üzenetére
Igen, pontosan nekem is a középtartomány a problémás, és 10kHz felett.
Pedig 3kHz-ig a 12"-os mélyközép teljesen vállalható, de a régi drivereim középtartományban nagyon kiegyenlítetlen, alapban 2,5kHz-tól 10kHz-ig + - 6 dB ingadozást mutattak, szűrve, EQ-va rendbe tudtam hozni vállalható szintre (+ - 2-3 dB), de akkor meg a torzításom nőt meg jelentősen.
Jelenleg100- 8-10 kHz-ig + - 3dB az ingadozás az új drivereknek köszönhetően, viszont be kellett tennem Bullet tweetereket, hogy 20kHz-ig tökéletes átvitelt kapjak.
Szóval sokat olvasgattam tapasztalatokról, és bizony akik eddig kétutas sugárzókat használtak frontoldal megszólaltatására, térnek át háromutas verziókra, teljesen jogosan. -
python1
veterán
válasz
denesdr #174940 üzenetére
Már a klón mágnes, fegyverzet és a JBL pille kombinációval is mérföldekkel jobb átvitelt kaptam, jobb kondikkal már nem kapok egyenletesebb átvitelt, viszont jobb hangot az biztos.
Viszont három útban kell gondolkodnom, a driver/mélyközép alkalmatlanok 2-útban teljes frekvenciaátvitelben, csak nagyon nagy kompromisszumok árán, de ide lehetne sorolni az összes hangsugárzót is.
Három út kisujjból kitolja, sokkal kisebb torzításokkal, tökéletes dinamikával az egész tartományban 60-20kHz-t. -
python1
veterán
válasz
denesdr #174938 üzenetére
A Cavern azon felül, hogy tökéletesen kalibrálja a hangsugárzókat egymáshoz, most, hogy átálltam aktívról passzív váltásra a frekvenciamenetüket is tökéletesre simította a hangsugárzóknak.
Tulajdonképpen az aktív váltás előnye most teljesen elhanyagolható, még 1 + a Cavern használatára.
Ezt csak neked.
Jobb kondik után kell néznem, miután beszereztem, néhány "JBL klón drivert". -
BBéci
legenda
válasz
denesdr #174300 üzenetére
Ez a lényeg:
"Más típus máshogy szól, de akusztikailag semmi érdemleges különbség nem mérhető közöttük, legalábbis én még nem tudtam mérni."
Érvényes a kábelekre is. Nagyon durva különbségeket is lehet hallani, és azok attól még léteznek, hogy jelenleg nem sikerül mérni.#174278mettek
Nekem sem esett jól a kiadás, amikor felszólítottak, hogy adjam vissza a pár hónapja kölcsönben nálam lévő kábelt, vagy fizessem ki. Kértem egy nap haladékot, nekiálltam tesztelni, összehasonlítani a szóba jöhető olcsóbbakkal, majd azokat betettem egy dobozba és felvittem a padlásra és a pénzzel felkerestem a hifi boltot. -
-
Melorin
addikt
válasz
denesdr #173674 üzenetére
Nem, a 2 sub egyszerre utazott csak az ellenkező irányba
Visszaküldtem ezt is és most az árát kértem, nem cserekészüléket.
Ez mekkora pech már? Beírok a topikba, ajánlást kérve subra, kapom ezt a típust és kettőből kettő hibás. Vagy ilyen lenne mindegyik csak nem veszi észre a nép?
Ugyanitt: milyen subot ajánlanátok a Monolith 10" helyett?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #173181 üzenetére
A REW tudja, hogy mik a mikrofon határai, és hogy a Windows mennyire húzza vissza. Éppen ezért csúszkától függetlenül ugyanazt fogja mérni, amennyiben a kalibrációs fájl nem változik. Valójában a hangnyomásmérés egy görbe (A, B, C, vagy semmi (Z)) alatti terület, és ehhez tudni kell, hogy az a görbe a valóságban micsoda, ez a kalibrációs fájlban van.
-
alphamooncam
őstag
válasz
denesdr #173172 üzenetére
"115dB kb pár centi távolságból, ha úgy mérted ahogy a képeken is látszik. Illetve az sem mindegy, hogy valóban ennyi vagy csak a REW mutatott ennyit."
Pont úgy mértem, ahogy a fotón látszik.
Mivel nem a szobát akartam mérni, hanem a szubkimeneten lévő alkotmányomat, úgy gondolom, hogy helyesen jártam el, amikor pár centiről mértem.
Az a pár centi egyébként pontosan 45cm-re van az alul lévő meghajtott mély-közép hangszórótól.
Nem igazán értem
hogy értetted a "valóban ennyit" a REW mérésével kapcsolatban, nem tudom hogyan mutathatna más mérési eredményt a REW, mint amit mért.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #172836 üzenetére
A -3 dB pontot hívják vágási frekinek, valahol 5 Hz körül lesz. Azért van így, hogy ne legyen túl nagy veszteség az AC csatolás miatt analóg módon. Minden erősítőn van ilyen, csak máson teljesen digitális. Lehet választani a jobb SNR (Crown) és a pontosabb 20 Hz-es fázis (minden más) között.
-
-
BIGi75
senior tag
válasz
denesdr #172408 üzenetére
Igazad lehet, ahogy olvasgattam ahhoz hogy fizikailag rendbe legyenek a mélyek meg minden tartomány, sok esetben kb. +1 szobányi hely kellene a dobozoknak, paneleknek, ami kivitelezhetetlen. +ha 1-2 doboz v. panel hangolása, méretezése nem 100%ra sikerül bizony szétcsúszhatnak a dolgok rendesen. Tehát otthoni körülmények között csak panelekkel optimalizálni arra gyakorlatilag 0% az esély.
Ezért marad a miniDSP+EQ kombó. -
BIGi75
senior tag
válasz
denesdr #172395 üzenetére
Na azt nem Robi ajánlotta, hanem Sellyei Tamás hangmérnök egy youtube videóban, aki egyébként a szobára hangolt basszuscsapdát preferálja, mert szerinte a room EQ az állóhullámok miatti basszusproblémát nem oldja meg, csak eltünteti, úgy hogy leveszi az adott freki dBjét, így azt nem, vagy kevésbé halljuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest