Hirdetés
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
chopin42
addikt
Vegyél p12 pwm (pst, ha kell y elosztó) ventit. Egál a noiseblocker b12-ps-el, zaj teljesítményben hajszállal jobb is. Cserébe 3-ad vagy 4-ed ár. 250-ig lemegy, ott teljesen néma, alatta félpasszív. (Van mindkettő, teszteltem mind a kettőt, azonos fordulaton a noiseblocker jobb, de hangosabb is annyival. NB 800rpm kb 1000 rpm-el egyenlő a p12-nél.)
-
heartdown
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy PC-t, melynek a setup-ja a következő: I5 9400F, 1660 Super, Cricual DDR4 2666 Mhz 16 Gb. A gépházam Deepcool Tesseract SW Blue.
A házban az alap ventillárok vannak: elől egy (szív), hátul egy (fúj), valamint a procin az alap hűtő és a GPU-n egy hűtő.
A CPU hűtőt szeretném lecserélni egy Arctic Freezer 34-re. Amennyiben tudtok jobbat ebben az árkategóriában szívesen meghallgatom.
Ezen kívül venni szeretnék még további 4 ventillátort. A házon felülre lehet tenni még 2 db-ot, oldalra 2 db-ot. Ezeknek a légszállítés és a fordulatszám alapján a D-Cooling SF-12025-RGB-SNOW tűnik árban a legjobbnak. Szintén nyitott vagyok más tanácsra. Nem ragaszkodom az RGB-hez de ha már nyitott az oldala...
Továbbá. Érdemes a memóriára hűtő bordát venni? Esetleg ventillátort? Corsair Airflow II-ről olvastam, hogy egész hatékony.
A kérdésem az lenne, hogy eddigi tapasztalataitok alapján hogyan érdemes elhelyezni a ventillátorokat? Melyik szívjon és melyik fújjon? -
daikonblaze
csendes tag
Sziasztok
7 éve volt hogy utoljára gépet raktam össze, kérnék egy kis segítséget.
A konfigom:
Fractal Define R6
Asus TUF GAMING X570-PLUS
AMD Ryzen™ 7 3700X
Be Quiet DARK ROCK PRO 4
HyperX FURY 16 GB ddr4
GeForce RTX 2070 SUPER GAMING OC 3X 8G
CORSAIR RM650x
A kérdésem az lenne hogy találtam itthon 2 db akasa viper 14 cm és 1 artic p14-s ventilátort. A leírásuk alapján inkább radiátorra és proci hűtőre ajánlják őket. Attól még beépíthetem ezeket a házba? (2 vipert előre, p14-t hátra)
A másik kérdésem hogy van az alaplapon 1 ventilátor, ami némi után a járásom után a chipset hűtő akarna lenni. A BIOS szerint ez olyan 3000 fordulat körül megy.
Ez természetes? Illetve ezt lehet cserélni jobbra, vagy nem nagyon szokták?
A választ előre is köszönöm. -
sagit
veterán
Hello
A házamba hátra keresek egy 12 centis ventit egy noisblocker eloop B12-PS helyett valamit ami tud 800 rpm alatt működni, legszalitasa pedig ugyan olyan jó vagy jobb, illetve lehetőleg fehér és pwm. Pwm-hez nem ragaszkodom, váltottam vizhutesrol vissza léghűtésre, és ez az 1 venti nyomja ki a meleget, de idle semmi szükség a 750-800 Rpm-re, jelenleg ő a leg hangosabb venti (pedig úgy is hallk)
Előre is köszi a válaszokat
-
soo277
őstag
Hy
tudnátok nekem ajánlani valami nagyon csendes hűtőt erre a procihűtőre
Cooler Master RR-212S-20PC-R1 Hyper 212
nem kell RGB s ,csak jó halk legyen
köszi szépen -
Üdv,
nem tudja valaki, hogy az Arctic P12 PWM PST alap fekete miért nem kapható szinte sehol? kifutó termék? simán készlethiány?
-
Mázli01
csendes tag
válasz
chopin42
üzenetére
Neharagudj, valojaban elirtam a nevuket.
Koszonom a segitseged, csak azert fordult meg a fejemben, mert a feher ventilator lapat talan jobban mutat a gephazban.
De f.szom, akkor nem divatolok ennyire 😅 szart nem akarok venni. Kivancsi lennek amugy ha cseregaranciaval veszem az 5os pakkot, akkor 1 db ventit is cserelnek hiba eseten?
-
chopin42
addikt
válasz
Mázli01
üzenetére
A második linken a p14 5-ös pack van. Ha elrontottad és mind a 2 f14 akar lenni, akkor a válasz: egyik szarabb, mind a másik.
Ha a link nevét rontottad, és f14 vs p14 a kérdés akkor:
Az F14=flow 14, légáramra, a másik P14=pressure 14, légnyomásra. ELVILEG. Gyakorlatilag a P14 mindenben lemossa az f14-et, hangban, teljesítményben. Jó házhűtésre és bordára is.
Nekem csak a p14 van, nem cserélném le, az f12/14 nincs, de fórumok tucatjain, valamint általában is rossz a vélemény az f szériáról (remélem az arctic majd az F szériát is gatyába rázza, olyan motorral, ami a p-ben van, pöpec kis házhűtő lenne). -
Mázli01
csendes tag
Sziasztok
A 2 venti között színén kívül mi a különbség?
Melyik a megbízhatóbb?
[Arctic F14 PWM PST 14cm] vagy [Arctic F14 PWM PST 14cm]Köszönöm a segítséget szakik!
-
abdulka1
őstag
válasz
ridiculous
üzenetére
Klikkelj az "All Set Default"-ra, majd utána próbáld állítani.
-
-
abdulka1
őstag
válasz
ridiculous
üzenetére
Milyen lap, és melyik portjára kötötted?
A vezérlést próbáltad PWM-re állítva is? -
ridiculous
aktív tag
Elkezdtem állítgatni BIOS-ban a 2db P14-es ventit.. Elsőnek a sima PWM a PST-re volt kötve és úgy a lapba, aztán a hamarosan felvázolt probléma miatt külön kötöttem a lapra.
Szóval a probléma a következő:
A sima PWM-es venti nem akarja engedni hogy szabályozzam, DC-be pörög az alap 1000RPM körüli értéken de ha Smart Mode - ra állítom akkor maxon tolja az áldást (1700RPM) és bármire állítom akkor is marad az 1700RPM-en.
A kérdés adott.. mi a probléma?
-
jozsi252
veterán
válasz
jozsi252
üzenetére
Közbe böngészgettem egy csomót a kérdésem után, de biztos infót nem tudtam meg. Viszont mivel a fan controlleren van 3 pines csati is, így 90%-ig biztos vagyok benne hogy dc alapú a szabályzása a ventiknek. Viszont akkor a Silent Wings 3 ventik ezt jól tűrik, mert nincs fura hangjuk, illetve csak olyan 80%-on foroghatnak.
-
Mázli01
csendes tag
Köszönöm szépen a segítségeteket.

-
válasz
Mázli01
üzenetére
Item Number alapján igen, mind2 boltban ugyanarról a Arctic P14 PWM PST Value Pack-ról van szó.
Ha a PCX-től akarod rendelni, akkor előtte alul van a Kapcsolat, oda írsz, hétköznap fél órán belül válaszolnak rá.A PCX-es rendelésemnél volt egy kis probléma, rossz hűtőt küldtek, de írtam nekik és volt, hogy 5 percen belül válaszoltak(intézték a visszafutárt és ingyen kaptam a jó hűtőt).
-
Mázli01
csendes tag
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni, hogy a 2 ventilátor ugyanolyan típusú? PST-s mindkettő?
[Arctic P14 PWM PST Value Pack ház hűtő ventilátor 14cm fekete (5db) (ACFAN00138A)]
[Arctic ACFAN00138A P14 5db ventilátor]
Utóbbinál nincs ott a PST jelzés a névben, AZONBAN a képen ott van a dobozkán hogy pst, illetve a ACFAN00138A is megegyezik a termék nevében.Lehet csak különböző webáruházak más néven nevezik ugyanazt a terméket.
-
jozsi252
veterán
válasz
jozsi252
üzenetére
Illetve még annyi lenne hogy a Be Quiet megoldását nem nagyon vágom. A ház hátulján van ugye a fan controller ami tartalmaz 3db 4pines pwm-es csatit meg 3db 3pines csatit. Az előre telepített ventik 4pines pwm-es ventik. Viszont ugye csak a Pro verziót lehet összekötni az alaplappal hogy működjön a PWM-es szabályzás.
A sima Dark Base 900 háznál úgy lehet hogy elől van egy csúszka, és így szabályozom a ventik fordulatát. Ez így szerintetek feszültség alapon működik? Nem az van hogy a PWM-es ventik nem szeretik a DC alapú szabályzást? -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy Be Quiet! Dark Base 900 házam amibe alapból van egy fan controller. Ezzel 3 db pwm-es ventit illetve 3 db 3 pines ventit tudok szabályozni. Alapból ugye ehhez a házhoz 3db 140mm-es PWM-es venti van telepítve, de előre fel akarok még 1db -ot szerelni.
A kérdésem az lenne hogyha veszek egy 140mm-es Silent Wings 3 ventit, de nem PWM-es verziót, akkor ha ezt rádugom a controller egyik 3pines csatijára, akkor azt is ugyanúgy fogja tudni szabályozni mint a PWM-es ventiket?
Vagy pedig csak úgy lehet hogy vagy 3db pwm-es ventit szabályzok vele, vagy 3db 3pines ventit?
-
Speedy007
addikt
válasz
ridiculous
üzenetére
MSI command center ott csak %-ban tudod be állítani és ellégé fapados szerintem mert csak 50-75-100% között tudsz valasztani Smart mod-ban de van manual mod is de ugyanaz mmint a bios-é és mindig rendszer indítás után el kell indítani mert nem a rendszerrel eggyütt indul ja igen és nekem mindig elfelejti a beállításokat.De ott van a Dragon Center program azzal már a rendszerrel együtt indul és nem felejti el a beálításokat de viszont tudni kell ha MSI AMD-s kártyát használsz annak bezavar a ventillátor beállításának.Én ezért nem használok PWM-s ventillátorokat túl sok a macera van vele.DC-n keresztül a 3 PIN-seket is lehet állítani hogy milyen feszültséggel mennyit forogjanak.
-
Brownn
tag
válasz
ridiculous
üzenetére
Gondolom bios
-
ridiculous
aktív tag
Mi a neve annak az MSI programnak amiben ezt tudom állítani?
Mert már nem tudom hányat átnéztem és nem találtam.
-
abdulka1
őstag
válasz
ridiculous
üzenetére
A PWM ventilátorokat PWM módban kell vezérelni, de azt senki nem tudja neked megmondani, hogy pontosan milyen %-ot adj meg. Ez erősen konfig függő, ezért neked kell megtalálnod a megfelelő beállítást próbálgatással.
Van az MSI-nek win alapú programja erre a célra, de abban is neked kell beállítani mindent. -
ridiculous
aktív tag
válasz
ridiculous
üzenetére
Esetleg valaki tud nekem ebben segíteni?
-
Zsolty20
senior tag
Sziasztok
Remélem jó helyre írok. Az alábbi eszközökkel rendelkezem
MB: Gigabyte B450 AORUS Pro
Ház: Natec Genesis irid 505
A házban található 4 db argb-s venti melyek mindegyik a szintén házban található kis vezérlőre csatlakozik. A vezérlőből kijön 3 db kábel, 1 VDG(gigabyte only)-bekötve, egy 3 pines 5V-os kábel szintén bekötve és egy PWM feliratú kábel amely - szerintem legalábbis - a ventik fordulatsebességért felelne, ezt valamelyik sys_fan nevezetű csatlakozóra kötöttem. A problémám az, hogy eddig semmilyen program nem ismerte fel őket, hogy egyáltalán léteznek és nem tudom befolyásolni a működésüket. Ettől függetlenül rendületlenül teszik a dolgukat ahogy illik, csak számomra egy kicsit fura az a tény állás. Örülnék ha valaki ellátna egy-két tanáccsal, hogy mi az amit elronthattam.
-
-
jzsolt25
csendes tag
Sziasztok
Aktuálisan most mi az ajánlott 180mm-es ventilátor radiátorra? Pusz pullban lenne szerelve egy duál 180-as Alphacool Monsta. Az sem baj, ha van RGB benne.
Köszi -
h1mpi
félisten
Sziasztok! Beadta a derekát a Scythe ventilátor vezérlőm... (maxon pörögnek a ventik bármit is nyomok). Egy CM Storm Trooper ház elejében van 2 db Akasa Apache Black venti ezeket vezérelte. Mit ajánlotok max. 10K-ig?
-
Mázli01
csendes tag
SZiasztok
NEm találtam jobb helyte neki, ezért bátorkodom ide irni.
Ezek a szalagok között között nem tudjátok véletlen mi a különbség
[BitFenix Alchemy 2.0 BFA-RGB-60MK30N-RP 60cm RGB LED szalag]
[BitFenix Alchemy 3.0 BFA-ADD-60MK30C-RP 60cm RGB LED szalag]
[BitFenix Alchemy 3.0 BFA-ADD-60MK30N-RP 60cm RGB LED szalag]
[BitFenix Alchemy 2.0 BFA-RGB-60MK30C-RP 60cm RGB LED szalag + vezérlő]A vezérlő gondolom annyival több h nem kell rákötni az alaplapra hanem ventilátorrol vezérelhető. De a többiről lövésem nincs
4 pines rgb csatlakozom van -
Brownn
tag
urak, még egy uccsó kérdésem lenne mielőtt rendelem a házventit
Van különnbség a kettő között?
[Arctic P14 PWM PST Value Pack ház hűtő ventilátor 14cm fekete (5db) (ACFAN00138A)]
[Arctic ACFAN00136A P14 fekete hűtő ventilátor 5db Value pack]
ANnyiféle verziója, modellszáma van. Melyik a legjobb deal? -
Richard!
addikt
Üdv!
Cooler Master Hyper 212 Plus-ra keresünk az elhalálozott gyári venti helyett valamit...
Ezek még érvényesek, vagy esetleg jött már be azóta jobb? -
Brownn
tag
Valaki lszi elmondaná, hogy az arctic p14 és ArcticF14 között mi a különbség? :$
-
abdulka1
őstag
válasz
zooliii
üzenetére
Ezen nincs mit gondolkodni, ha tudod, cseréltesd ki a 3 pines verzióra a ventilátorokat.
A PWM-es ventilátoroknak fix 12V kell az üzemeléshez mert a fordulatszám szabályzás nem feszültség alapon történik.
Ha elkezded variálni a feszültséget fog változni a fordulatszám, de a nem rendeltetésszerű használat miatt valóban rendellenes motorhang keletkezhet, illetve csökkenhet az élettartam.
Vannak olyan gyártók akiknek a cuccai jól viselik mindkét vezérlést, de azok más ársávban mozognak. -
zooliii
tag
Sziasztok, lenne egy sürgős kérdésem, aki ért hozzá.
A minap vásároltam egy Thermaltake Commander FT típusú ventilátor vezérlőt, és meglepve tapasztaltam, hogy a kimenetein csak 3 pin van. Na most ez azért baj, mert én már előre berendeltem hozzá egy 5-ös csomag Arctic P12 ventit máshonnan, viszont NEM a 3 pines verzióból, hanem a PWM PST-ből.
A két dolog mennyire működne együtt?
Csak mert az összefoglalóban van egy link dqdb kollégától, aki azt írja, hogy "a PWM-es ventilátor fixen 12 voltot vár a második lábon, arra van felkészítve a motor és a vezérlés is, így előfordulhat kellemetlen mellékhatás (morgó motorhang), ha feszültséggel szabályozná valaki."
Talán mondanom sem kell, én semmiféle morgó motorhangot nem akarok.
A ventik még csak beszerzés alatt vannak, nem küldték el, így talán meg tudnám változtatni telefonon a rendelést a 3 pines verzióra, ha az ajánlottabb ide. A kérdésem, hogy tényleg ajánlottabb-e? -
Speedy007
addikt
Sok hezitállás után rendeltem Artic P12-t
(a márkával kapcsolatban elég felemás tapasztalataim vannak) ventillátort radiátorra 1800 helyett 1000 körül forog a 3 mivel a videokártyának is vettem egyet hogy fújjon be levegőt a gépház elejéből alá de megleoően "csendesnek" tűnnek -
Kiscsőke
aktív tag
válasz
hegegabi80
üzenetére
Az ajánlón kívül gondoltam, mert azt én is megnéztem.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
hegegabi80
üzenetére
Ezen a kettőn kívül van még 140-es venti 120-as furatkiosztással ami ajánlható?
-
Nokedli92
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos a másik topikban nem kaptam választ, ezért megkérdezem itt is hátha sikerrel járok:
Lenne egy ventilátoros kérdésem. A minap eléggé zavaróan hangossá vált a házimozi erősítő ventilátora, és az lenne a kérdésem, hogy nagy hülyeséget csinálnék ha kicserélném erre a Noctuára? [link]
Azért kicsit elgondolkodtam a dolgon, mert a gyári venti oldalfalain rács van és ott is fújja ki a levegőt nem csak hátul.
Esetleg tudtok valami alternatívát ajánlani?Elnézést kérek hogy nem számtech a dolog, de a ventilátor miatt késztetést éreztem hogy itt tegyem fel a kérdésem.
Válaszotokat előre is köszönöm!

-
M0ng00se
őstag
steewcv65
Grózi
Alpenföhn Olymp bordára lenne 3. venti.
Amúgy nem életbevágó csak jó áron találtam őket. -
ridiculous
aktív tag
Valaki tudna segíteni ventik beállításába?
A gépház elejébe bekerült az alábbi 2 venti:
-ARCTIC P14 PWM PST 140mm
-ARCTIC P14 PWM 140mm
..éés még soha nem hangoltam ventit és elkéne egy kis segítség.
Ahogy bepakoltam őket szépen mentek 1000RPM körül maguknak, alapon és terhelés alatt is szóval benéztem a BIOS-ba, és ott nem igazán igazodok el hogy mit hogy kéne:
(ami a képen van az 7.20V-on volt csak kicsit felnyomtam hogy jobban szellőzzön a ház)
Szóval, alapból nem értem hogy ha a DC-ről átnyomom PWM-re miért lesz sokkal hangosabb azonos RPM-en.
A Smart Fan Mode-ba meg nem igazán tudom hogy milyen hőfökhoz milyen %-ot adjak meg szóval azt inkább hagytam is.
Esetleg van valami hivatalos MSI Fan controller? ..vagy mit érdemes használni?
-
M0ng00se
őstag
Hello.
Be Quiet Pure Wings 2 PWM bordára okés? -
Speedy007
addikt
Sziasztok régóta foglalkoztat a kérdés csak nem tudom kitől/kiktől megkérdezni hogy az NVME M.2 SSD-nek mennyi általánosságban hűtő borda nélkül az üzemi hőmérséklete?
-
schottgun
tag
Sziasztok, MSI 990FXA-GD80 alaplapomon minden alaplapi hűtő tűzforró. A házban van 4db 12cm ventilátor, feltételezem, a levegőt kellően megmozgatja. 30 fok van jelenleg a szobában + az FX-9590 CPU fűt mint a bajnok, hiába a Scythe Mugen 4 hűtő. Ha tennék néhány ramsünit a hűtőbordákra annak lenne valami értelme? Esetleg valakinek lenne rá valami ötlete, hogyan lehetne lejebb vinni az alaplapi egységek hőmérsékletét?
A válaszokat előre is köszönöm. (Semmi sincs húzva, gyári beállításokon van minden) -
-
sittes79
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Gondolkodtak már egy 3d nyomtatón, de nem hiszem, hogy kihasznalnam, amúgy amit a csóka árul ebayen, 3d myomtazoval nyomtatta.
-
tasiadam
veterán
Akkor hogy oldjam meg a szuron valo atszivast, ha nem igy?
De akkor maradok a 2db P14 + F12 CO/F120 bionixnal (aqua-ban ezer ft a kulonbseg, es a szurke szin miatt kene.)
Szuro nelkul nem lenne kellemes. Hatra mindenkepp F12 menne.
A cpu-allitom mindig a ventiket, silent profillal. A 2 redux noctuanal mindenkepp tobb levegot kapna majd a CPU huto. -
Brownn
tag
Köszönöm urak
-
tasiadam
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
A lenyege es a baj hogy elol porszurp van a hazban, igy kene a statikus nyomas h be tudjon szivni eleg levegot rajta. Most 1 redux noctuam van, lb zero statikus nyomassal. Szuro nelkul kell hasznalnom a hazat, szep nagy por van benne.
-
-
abdulka1
őstag
válasz
Brownn
üzenetére
Szia!
P14 PWM: egy db 4pines csatlakozó, folyadék csapágy.
P14 PWM PST: +1 csatlakozó a ventilátorok sorba fűzéséhez, így nem kell külön elosztó, folyadék csapágy.P14 PWM PST CO: csatlakozóban megegyezik az előzővel, viszont golyós csapágyas, folyamatos üzemre ajánlott, valamivel hangosabb.
-
-
sittes79
addikt
válasz
abdulka1
üzenetére
Oh köszi megnézem ezeket is, hát ugye vettem egy X570 es lapot amiben van 3db nvme ssd, gyári ventinel volt vagy 80 fok az alaplapi chipset, ami nem tetszett és akkor ajánlották ezt a silverstone t ami teljesen jó, kicsit hangos meg a felfogatas hát nem szép maradjunk ennyiben, a másik hogy 2080 ra tettem egy Arctic custom léget, de a gpu vrm most ott figyel szabadon, csak a silverstone fújja rá a levegőt és így teljesen jó több óra cod pergetes után se lesz több mint 80 fok a gpu vrm, a gpu mag meg Max 55 fok, szóval ezért kellett a nagy huzat.
Meg ugye 180mm venti gondoltam beterit mindent is

Viszont most talaltam egy ilyen csodát [link]
Csak az ára annyi mint egy jobb venti
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Túllépne a DRAM limitjein a Neo Semiconductor-féle 3D X-DRAM
- Autós topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Linux haladóknak
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- Arc Raiders
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- Motoros topic
- Milyen NAS-t vegyek?
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 27% - LG UltraGear 32GS75QX-B Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Samsung Galaxy A16 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Grózi