- Minivel készülhet a OnePlus is?
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- One mobilszolgáltatások
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Soundcore Space One Pro - hordozható komfort
- Új fotókon a OnePlus Open 2 alapját adó Oppo Find N5
- iPhone topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hoorus
őstag
Sziasztok!
Az Arctic F14 PWM ventillátorokon elosztós csatlakozók vannak, vagy csak egy sima. Úgy értem, ezeket is lehet sorban, egymásra kötni? Remélem érthetően adtam elő magam..
Köszönöm a válaszokat
-
Raggie
őstag
válasz
CoolBoy323 #10597 üzenetére
Mi a cél? Jobb hűtés? Halkabb üzem?
Én személy szerint egy TY-140/147-est tennék rá, kicsit halkabb lesz és kicsit nagyobb légszállítás (60cfm >>> 73,6cfm). Ez ugye egy 14cm-es venti, de 12cm-es furatai vannak.Ha a zaj nem szempont, akkor meg egy olcsóbb Swif2 120P is megteszi. Ez is hasonló légszállítású maxon pörgetve, de jóval hangosabb.
@(#10596) malware: Hát jó hatással nincs a ventire, de különösebben nem fogja negatívba sem befolyásolni sztem. Valószínűleg szépen lassan szélesedni fog a sáv ahol a cicergést csinálja, ha eléri azt a frekvenciát amin üzemszerű állapotban is cicereg, akkor kell cserélni/olajozni. De ez valszeg legalább 1-1,5 év. Mondjuk egy olajozást most is megpróbálhatsz. (sima hajvágógép/műszerolajjal - van rá topik a fórumon is
)
Clint Eastwood FTW
-
CoolBoy323
nagyúr
Udv.
Ide lettem iranyitva, hat kerdezek itt is.
Alpenfohn Brocken gyari ventijet mire erdemes cserelni?Akasa Viper pl? Vagy alpenfohn wing boost pure plus? Esetleg mas alternativak?
Koszonom!!!
-
Raggie
őstag
válasz
#85154688 #10594 üzenetére
Valószínűleg amikor kikapcsol a venti a géppel együtt és leáll, van egy frekvenciasáv ahol a csapágynak van egy kis kotyogása. Lassulás közben, amikor átmegy ezen a sávon cicereg kicsit(nekem is ugyanilyen házam van,de az én gyári ventim nem csinálja). Igazából nem hinném, hogy bármilyen hibát okozna, ha nem zavar, én nem csinálnék semmit. (volt ilyen nekem VGA ventiknél)
Egyébként nagyon jó kis ház az Elite 430!
Rakj bele még egy-két ventit és remekül szellőzik!
Clint Eastwood FTW
-
törölt tag
Sziasztok.Egy elég furcsa dologgal kapcsolatban kérném a véleményeteket.Tehát adott egy vadi új számítógépház Cooler Master 430 Elite.Az a jelenség áll fent,hogy amikor a gépet kikapcsolom tehát leáll az op rendszer akkor a leállás pillanatában a gépház elejében lévő kék ledes ventilátorból egy olyan ciccenő hang hallatszik kb 1 másodpercig,de pont abban a pillanatban amikor leáll a gép.Az lenne a kérdésem,hogy ez mitől van? ill.ez mennyire normális dolog az ilyen ledes ventiknél?És mi okozhatja,valamint nem-e okoz valami problémát a számítógépben?Köszi előre is.......
[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz
myckie2 #10587 üzenetére
Ezt nem ismerem sajnos. AC-ből, ha mellette döntesz, és nem rendelsz más helyről jobb ventit, amiket írtam, akkor az F12 PWM-et vedd, ne Prot, ne TC-t.
(#10588) LarsR: Gyári adatokkal ne foglalkozz. Inkább olvass el több tesztet. 140mm-ből Corsair AF140-et vedd, olcsóbban Thermalright TY-147-et. Zalmant ne vegyél, nem jó a csapágya, hamar felhangosodik. 92mmből jó például a Coolink Swif2.
[ Szerkesztve ]
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
LarsR
tag
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy kinéztem magamnak pár ventit. Az a kérdésem hogy, ezekkel a típusokkal valaki már találkozott vagy hallott-e? A másik, hogy mennyire lehet hinni a leírt adatoknak?
92mm-ből többet is kinéztem, de a magas zaj miatt csak 2-őt tartottam meg lehetőségként.
Asetek Ez utóbbi jobban tetszik, mint a Zalman, a levegőszállítása miatt.
A 140mm-est is a levegőszállítás miatt választottam. Megéri megvenni ezeket a típusokat?
Köszönöm előre is a hozzászólásokat.[ Szerkesztve ]
http://ge.tt/7JbBk5Z?c
-
-
jookomak
őstag
válasz
myckie2 #10581 üzenetére
A vga-ra vegyél inkább egy accelero s1-et, rá egy 800 rpm-es 12 cm-es ventit, amit valahogy gyorskötözővel, vagy dróttal ráerősítesz, aztán az simán hűsen tartja. Nekem is így volt.
(Azt a fene, de felment az ára. Anno 4-5k körül volt
)
Házhozszállítással meg már egy 10-es. pfff[ Szerkesztve ]
-
myckie2
őstag
Sziasztok!
Egy 4850oc-t (R485OC-1GH) szeretnék lehűteni. Az elgondolás már megvan, csak a hátő hiányzik. Mindenképpen AC lesz csak nem tudom ezek közül melyiket kellene, mert gondolom nincs olyan az alaplapomon (ASRock z68 pro3 gen3) ami a vga hőmérséklet alapján leszabályozná a hűtőt.
3 hűtő között vacillálok:
ARCTIC COOLING F12 TC
ARCTIC COOLING F12 Pro
ARCTIC COOLING F12 Pro PWM
Mivel ezek ház ventik ide is kitettem a kérdést, ti melyiket ajánlanátok?[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz
Raggie #10578 üzenetére
A viharnak is van zaja.
(#10579) Hoorus: Közepes teljesítményű venti, sok közötte a gyenge minőségű, ami akár fél év után feladja. Ha olcsó ventit akarsz venni, akkor Xilence Red Wing ajánlottabb. Ez egy nagyon jó venti, tesztek alapján, csapágy minősége kérdéses, még nincs igazán hosszabb távú tapasztalat vele.
[ Szerkesztve ]
-
Hoorus
őstag
Sziasztok!
Az Arctic F14 és F12-es ventik mennyire ajánlottak? Fontos a halk és hatékony működés.
Köszönöm
-
Raggie
őstag
válasz
krichd1 #10542 üzenetére
Én ERRŐL az oldalról olvastam le az infókat.
(igaz ez a sima Spectre és nem a PRO, elnéztem)
Ebben az esetben igazad van, jelentős a különbség, bár mondjuk a hang is jelentősen nagyobb (21dB versus 25,6 dB)
Clint Eastwood FTW
-
krichd1
addikt
válasz
ZetorGumi #10573 üzenetére
Arra figyelj, ha lehet a X verziót vedd, bár én még abból nem találtam magyar boltokban. Jobb benne a csapágy, mint a sima verzióban, gyári adat szerint 160000 órát bír, a sima "csak" 50000-et. Van belőle ledes és led nélküli is. A Bitfenix Spectre PWM is megér pár utánaolvasást.
-
krichd1
addikt
válasz
ZetorGumi #10571 üzenetére
Ajánlanám a Thermalright TY-147-et, de 4db abból is túllépné a keretet, méretben sem biztos, hogy elfér. Ajánlom a Xilence Red Wing ventiket Shellkretor tesztje alapján, bár fenntartásaim vannak a csapágy élettartamot illetően. Esetleg Cooler Master Sickleflow, ha nagy fordulat kell.
BitFenix Spectre PWM jutott még eszembe.
[ Szerkesztve ]
-
ZetorGumi
addikt
Üdvözletem.
Ventillátort keresek, olyat, ami könnyedén átfúly egy 45mm vastag dupla vízhűtőradiátort, és egy monsta vízhűtőradiátort push-pull rendszerben.
Lehetőleg fekete, vagy fehér színben, és a tartó lábai ne legyenek összekötve.
Olyan, mint ő például.[ Szerkesztve ]
New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL
-
Dreamie
őstag
válasz
deadwing #10561 üzenetére
Scythe kazemaster pro KM03-BK
Ez az.meg sem moccantak a ventik.
[ Szerkesztve ]
Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!!! Battle tag: Dreamie78#2957
-
deadwing
addikt
válasz
Dreamie #10560 üzenetére
Az a vezérlő amivel próbáltad, az milyen? És mi történt? A fix fordulatos venti pc-nél azt jelenti, hogy azonos feszültségen -ez jellemzően a pc táp 12V-os ága- azon a fordulaton jár, amit a specifikációban megadnak. Ez viszont szabályozható ha van hozzá eszközöd. Ilyen kis teljesítményű ventilátoroknál, hiába van 9 db, merem állítani, hogy egy megfelelően kiválasztott sorbakötött potival /1-2W-os az igaz/ menne a dolog, aktív alkatrész nélkül is. Saccra kb 47 ohmos kellene. Számolni most nem akarok
60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!
-
Dreamie
őstag
válasz
deadwing #10559 üzenetére
1201 erről van szó. Lehet, hogy csak 1200 Rpm-en működik? Nem igazán értek ehhez a részéhez a pc-nek, lehet ezt nem lehet semmivel sem vezérelni, fixen 1200 +/- 10%-on pörog...
Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!!! Battle tag: Dreamie78#2957
-
Dreamie
őstag
válasz
deadwing #10557 üzenetére
igen kellene, mert 1200 helyett elég lenne a 700-800 rpm, csendesebb lenne. Radiátort hűtök vele, ahhoz elég lenne. Próbáltam most Scythe ventrivezérlőre kötni, de kudarcot vallott, nem működik, csak a ház ventiket vezérli...
-
HookR
addikt
válasz
tknof1871 #10551 üzenetére
Mivel eredendően számítógépházakhoz készültek, nyilván akkorára volt igény az adott medellbe, annak méretbeli korlátai miatt.
Amúgy ha megnézed, a szóban forgó ventilátorok valójában 200 x 230 mm-esek. A másik tengely menti 230 mm-es kiterjedés főleg a keret megerősítéséről és - a kompatibilitás kibővítése okán - több rögzítőfurat elhelyezéséről szól. Persze vannak 200 x 200-as és 230 x 230-as ventik is. Gondolom szépen rákontráztak egymásra a gyártók, s ha már volt 200 x 230-as, akkor lett 230 x 230-as is.
És hogy miért nem 240 x 240-es? Jó kérdés. Talán arra már nem lett volna akkora igény, lévén akkora területet ki lehet tapétázni 120-asokkal is. Just my 2 cents...▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
Dreamie
őstag
Sziasztok!
1 kérdésem lenne: Adott 9 db Coolink Swif-1201-es ventilátor összekapcsolva és az alaplapi cpu ventivezérlővel összekötve. És amiatt, hogy 3 tűs pwm-es ezért nem lehet vezérelni. Erre esetleg van-e valami más lehetáség? Vagy cserélni a ventiket, ha igen akkor mire?
Köszönöm!
Üdv.: Dreamie
-
tknof1871
őstag
válasz
krichd1 #10542 üzenetére
Kíváncsiságból kérdezem. Milyen igényből született a 230mm-es ventilátor, vagy csak úgy megcsinálták? Láttam, hogy például már csinálnak olyan alátétet notebook számára, amiben egy ilyen ventilátor hűti a notebook alját.
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
HookR
addikt
válasz
C1trom #10548 üzenetére
Ha nem ragaszkodsz az 50-60%-hoz, akkor a legegyszerűbb, ha a ventilátor tápcsatlakozójából kihúzod a piros vezeték érintkezőjét és bedugod a csatlakozó másik szélére*, hogy a táp sárga vezetéke (12V) helyett a pirosból (5V) kapja az áramot.
Kihúzáshoz a kis horogszerű lemezkéket kell összenyomni, majd bedugás előtt előtt kinyitni.* A 7V-os variáció hátrányairól a hozzáértőbbeket kérdezd.
[ Szerkesztve ]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
deadwing
addikt
Jajj. Ha meg tövig feltekeri azt a potit, szerencsétlen tranyó attól a 20-25 amper nyitóáramtól úgy elfüstöl, hogy öröm lesz nézni. A táp meg vagy lekapcsol, vagy nem... Ilyen kontár rajzokat miért nem moderálják ki egy elektronika oldalról, nem értem...
-
Algol
senior tag
válasz
C1trom #10543 üzenetére
A legegyszerűbb megoldás egyetlen ellenállás beforrasztása a ventilátor valamelyik tápkábelébe.
Az ellenállás értékét kísérletileg célszerű meghatározni. Ehhez szűkség van egy sorozat ellenállásra, a ventilátor teljesítményétől függően úgy az 56 ohm - 560 ohm tartományban. Továbbá kellene egy multiméter is, hogy meg tudjad mérni az ellenálláson eső feszültséget. Ebből ki lehetne számítani, hogy mekkora teljesítményű ellenállás kell. (Megint ventilátortól függően, mondjuk legalább 1 wattos.)
Szóval sok a macera és később, ha változtatni kellene a fordulatszámon, akkor újból forrasztani kell.Jóval célszerűbb a következő egyszerű kapcsolás, amivel leállástól kezdődően majdnem maximális fordulatszámig szabályozhatod a ventidet. Bár itt is némi módosításra lehet szükség, a linket csak a kapcsolási rajz miatt adtam meg. A potmétert +5V helyett +12V-ról tápláld! Ha nagy áramú a ventilátorod, akkor lehet, hogy még így is kisebb, mondjuk 10 kohmos potmétert kell használnod, mert lehet, hogy nem elég nagy a BD137-es tranzisztor áramerősítése. Végül a teljes biztonság kedvéért a ventilátorral (az ábrán M jelöli) párhuzamosan kötnék egy védődiódát, értelem szerűen a katódja kerülne a +12V-ra. (1N 400x sorozat jó lesz.)
Ha mindez kínaiul hangzott volna számodra, akkor kész megoldást is vásárolhatsz egy Scythe Kaze Q formájában, amivel akár 4 ventilátort is szabályozhatsz.
Üdv: Algol
-
C1trom
tag
Üdv,
Valaki el tudna nekem magyarázni idiótabiztos / elektronika nooboknak is érthető nyelvezeten egy-két megoldási lehetőséget hogy, hogyan tudnám csökkenteni a fordulatszámát egy (alaplapról) nem szabályozható fordulatszámú 12 cm-s noname ventinek?
Ha jól sejtem a feszültséget kellene valahogyan csökkentenem, erre kérnék tippeket. Ilyen 4 pines tápkábelről kapja a kakaót mint ami régen a vinyók meg a cd/dvd meghajtókat etette.. nem tudom mi ennek a hivatalos neve...
Kb fele fordulatszám is elég lenne, jobb esetben picivel több.
-
krichd1
addikt
válasz
Raggie #10541 üzenetére
Nem tudom milyen adatokat néztél, de nagy butaságot írtál.
Gyári adatok, hivatalos oldalról kimásolva:Bitfenix Spectre Pro:
Dimensions (mm) 230x200x30mm
Current (A) 0.38A ±10%
Speed (RPM) 900 RPM ±10%
Air Flow (CFM) 156.27 CFM ±10%
Air Pressure (mmH2O) 1.81 mmH2O
Noise (dB-A) 25.6 dB(A)Thermalright TY-147:
L152 mm x H140 mm x W26.5 mm
Fan Weight : 160g
Fan Speed : 900 - 1300 rpm (PWM)
Sound Level : 17 - 21 dB(A)
Airflow : 28.3 - 73.6 CFMLégszállítás több mint kétszerese max fordulaton. Az a nagy Spectre Pro visszaszabályozva legkisebb fordulaton is nyom legalább annyi levegőt, mint a TY-147 max. fordulaton.
Bár hozzátenném, hogy gyári adatokat nem szokás összehasonlítani, de azért a nagyságrendek érzékeltetése miatt kénytelen voltam megtenni.[ Szerkesztve ]
-
Raggie
őstag
válasz
tknof1871 #10540 üzenetére
Hát nem tudom pontosan milyen házad van, de az a gond az ilyen házakkal, hogy általában ha van egy 23cm-es ventinek hely, akkor az azt jelenti, hogy csak egy venti hely van(akár kisebből is). Tehát nem tehetsz bele 2db 14cm-est csak egyet, hiába lenne hely amúgy a ház oldalán, de nincs neki felfogatás csinálva.
Ha már így gondolkodunk, akkor megérheti a nagy 23cm-es ventilátor. De mondjuk néztem és kb 15% különbségvan légszállításban a TY-147 és eközött a 23cm-es Bitfenix monstrum között. Hangra meg ugyan az jóformán 21dB versus 20 dB. Áruk meg 2600 versus 4400 forint.
Biztosan jó venti, csak épp nem olcsó. Döntsd el. Ha a maximalizmusra törekszel akkor a nagyot vegyed, ha az ár/érték arányra akkor a 14cm-eset szerintem.
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
tknof1871
őstag
válasz
Raggie #10532 üzenetére
Én biztosan nem vennék ekkora ventit (drága és felesleges).
Arra gondoltam, nem kell nagy fordulatszámon pörögnie. Így halk is lehet és a csapágy is lassabban használódik.Vagy a gari az egész konfigra vonatkozik?
Azt hiszem. Boltban így vettem az egészet.#10533
Látom nem csak az én fantáziámat mozgatta meg a 230mm.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
deadwing
addikt
válasz
tornas #10534 üzenetére
A légszállítási jellemzőket gondolom én max fordulatra adják meg. 230-ast ilyen 900 rpm-et láttam, az F12 meg felmegy 1300-ra is, mondjuk emiatt jóval zajosabb... Lehet vennem kell egy 230-ast, tényleg az lesz a vége. Igazán azt nem tudom, mennyire hatékonyak ezek a nagy ventik -bármit bele lehet írni a specbe-, ezért lenne szükségem bármilyen gyakorlati tapasztalatra tőletek
-
deadwing
addikt
Sziasztok,
Mit ajánlanátok oldalra befújó ventinek? 2 db 140-est, vagy 1 db 230-as ventit? Egy 6990-et kellene kihűteni egy Xilence Interceptor házban. A kártyán van egy Arctic hűtő, csak a házba nyomja a meleget. A házban felül van 3 db 12-es F12 kifelé fújó, és oldalt még 2 db befelé, de még így is kevés...
Köszi!
-
Raggie
őstag
válasz
tknof1871 #10529 üzenetére
Én biztosan nem vennék ekkora ventit (drága és felesleges). A garancia a házra nem túl lényeges, mert nem nagyon tud semmi meghibásodni egy fém vázon. Vagy a gari az egész konfigra vonatkozik? (ha igen, akkor még nem moddolnék, de amint lejárt igen).
Ezt tenném:
hátulra kifújó 12cm-es vagy méginkább 14cm-es. Előre beszívó 12-14cm-es, oldallapra meggnézni tesztprogival, hogy a kifújó vagy a befújó a jobb.
12cm-esből Coolink Swif2 vagy CM Sickleflow, 14cm-esből Thermaltake TY-140/147(ennek 12cm-es ventihez való furatok is jók).
Ehez ugye nyílást kell majd csinálnod előre a ventinek, hogy tudjon beszívni levegőt(minden beszívó venti nyílására mindenképp rakj porszűrőt!).
Ha az a géped ami az adatlapodon van, akkor ez bőven elég kell legyen minden nyári melegben.[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
tomi5244
őstag
válasz
tknof1871 #10529 üzenetére
Szerintem felesleges ekkora ventilátor, bár nem tudom, hogy mennyi melegedést produkáló eszközöd van a gépen belül, milyen proci, hdd, vga. Meg a ház kialakítása is sokat számít, mennyire szellős, milyen elrendezésű a hdd fiók tápegység tájolás stb.
Nem tudom mennyi rá a kereted, de 15k-ból tudnál venni egy alsó tápos házat két 12cm-es ventivel. Aztán kalap-kabát!
-
tknof1871
őstag
válasz
tomi5244 #10528 üzenetére
A hátsó venti mindenképp fújja kifele a meleget a te esetedben lévő oldalsó pedig szívja be a kinti hidegebb levegőt.
Arra gondoltam, hogy szerzek egy második* oldallemezt a házra, amire teszek egy 230mm-es ventilátort. Ez a legnagyobb, amit találtam. Remélem elég sok levegőt megmozgat. Azt nem tudom, hogy lyukakat fúrjak rá, vagy vágjam ki a ventilátor helyét (a rögzítőpontokat nem) és tegyek a lyukra fém hálót?
De akkor kellene rá további nyílás vagy nyílások, ahol távozhat az a rengeteg levegő, amit ez a 230mm-es beszív?
Talán nem is elég nyílásokat csinálni ahol a beszívott levegő távozik és kellenek ventilátorok, amik kiszívják a házból a levegőt?
Kellenek a házba olyan ventilátorok, amik a házon belül terelik a légáramot? De végül is ez egy elég nagy ventilátor. Talán a puszta erejével mindent megold.Bár a legoptimálisabb az lenne ha előre is tudnál betenni ventilátort ami szívja a kinti hideget így egy huzat jönne létre a házban.
Ez az, de hiába vannak a ház elején egész az alján kialakítva a rögzítési pontok a vázon, ha a külső burkolat zárt. Onnan semmit se szív be vagy fúj ki egy ventilátor. A fémlemezekre lyukakat sajtolni tudnak, de olyan műanyagot fröccsönteti amin lyukak vannak azt nem.* A ház eredeti oldallemezét nem barkácsolom szét.
-
tomi5244
őstag
válasz
tknof1871 #10526 üzenetére
Bár én nem vagyok vérprofi
Is is alapon megy a dolog. A házba érkeznie és távoznia is kell a levegőnek. A hátsó venti mindenképp fújja kifele a meleget a te esetedben lévő oldalsó pedig szívja be a kinti hidegebb levegőt. Bár a legoptimálisabb az lenne ha előre is tudnál betenni ventilátort ami szívja a kinti hideget így egy huzat jönne létre a házban.
Minél nagyobb és sok lapáttal rendelkező ventilátort használsz annál kisebb fordulat szükségeltetik ami alacsony zajszintet is eredményez
-
tknof1871
őstag
Üdv! A házra szerelt hűtőventilátor(ok)-nak a házba befelé kell fújni a levegőt vagy esete válogatja, hogy a házba befele fújja vagy a házból kiszívja? Amit utánaolvastam, az két tanács szokott lenni.
1. A külső levegőt a házba kell fújni.
2. Minden variációt ki kell próbálni (befújni/kiszívni) és diagnosztikai programmal meg kell határozni az alkatrészek hőmérsékletét.Ha valaki vérprofi az árulja már el legyen szíves, hogy melyik az igaz?
Nekem most a házam olyan, ahogy a boltól elhoztam újonnan. Tehát a tápnál egy ventilátor és kész. A HDD-re én tettem ventilátort és ennyi. Erre azért volt szükség, mert nyári melegek idején HDD ventilátor nélkül HDSentinel szerint piros sávba ért. HDD ventilátorral megáll a sárga sávban.
Két hely van a házon, ami fel van készítve ventilátor utólagos felhelyezésére.
1. A ház hátulján középtáj felett kicsivel. Így a légáram az alaplap felett halad el.
2. Az oldallemezen. Ez esetben a légáramlat az alaplapra merőleges. Majdnem pont a CPU-ra irányul, ha befújja a levegőt az esetlegesen ide helyezett ventilátor.Lenne még rögzítési pont a ház elején is alul, de elfelejtettek nyílást elhelyezni a ház burkolatán, tehát ide utólag kellene nyílást készíteni, de még nem járt le a garancia, tehát ezzel nem akarok próbálkozni. De a nyár egyre közeledik, és mintha egyre forróbb nyaraink lennének.
-
megema
őstag
Sziasztok!
20 vagy 23 centis, minél halkabb ventire lenne szükségem. Lehetőleg ledmentes kellene, vagy ha nincs ilyen a leghalkabbak között, akkor legyen kikapcsolható a világítás. Bitfenix Prodigy házba kéne - a gyári 20 dB(A) alatti helyett - valami nagyobb légszállítású.
Jelenleg bőven jók az egyes eszközök hőmérsékletei, a 2 gyári ventivel, passzív procihűtéssel semmi sem volt még 40 fok felett. Csak egy melegedős notivinyó közelíti meg. Viszont jó lenne, ha nyáron lennének ezek a maximum hőmérsékletek.
-
lukaszokni
aktív tag
Igen, én azért vittem le csak addig, mert mint említettem, PST rendszerben van/volt bekötve a cpu ventivel, tehát együtt vezéreltem a kettőt PWM-ről. Ha még lejjebb viszem, átléptem volna a 40 fokos idle hőmérsékletet, ezt a határértéket éreztem megfelelőnek.
A TY-140/147 -et pedig -tól -ig értettem, bár jobban is fogalmazhattam volna.
mAtx4ever!
-
tomi5244
őstag
A 120mm-es ventilátor rögzítő furatai milyen távolságra vannak egymástól? 120mm vagy kicsit kevesebb? Mert lekaptam a ház elejét és azt látom, hogy van 2db 8cm-esnek hely plusz van négy furat amelyek távolabb esnek egymástól jóval, ezek távolsága kicsivel több mint 11cm. Pontosan nem tudtam lemérni mert nem fértem hozzá.
Ennyire el...szott méretekkel rendelkezne egy ASUS ház vagy ez normális?
T
-
HookR
addikt
válasz
lukaszokni #10507 üzenetére
"Nekem egy 92mm-es PWM Arctic van bent hátul, alaplapról 800rpm-ig tudtam levinni asszem."
Az F9 PWM fordulatszám-tartománya a gyári specifikáció szerint 550-1800 RPM. Nálam a minimum 30%-ra van állítva, így ~600RPM-en pörög."TY-140/147"
A TY-141-et is meg lehet említeni, az is csak színkombinációban tér el a fenti kettőtől. (A TY-143-nak már a motorja is más.)▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
pocokxx
Közösségépítő
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok! Van egy Xigmatek Asgerd Pro házam, és arra gondoltam, hogy raknék két 12es ventit a tetejére. Az edigitalból most épp 3000 Ft om "lóg a levegőben", úgyhogy, ha kapnék valami használható tanácsot, roppant hálás lennék. A kínálat.
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Bishoop
tag
válasz
Végül COOLINK SWiF2 120P lesz beszerelve, ugyanis IPON-ban van éppen a gépem mert zajos volt a táp, és ott meg nincs TY-140/147
De ahogy olvastam a Coolink sem olyan rossz -
lukaszokni
aktív tag
válasz
Raggie #10511 üzenetére
Most melóban vagyok, szal nem, de este igen. Én arra gyanakszom, h a bios-t kéne frissítenem, mert rémlik, h egy éve kb tudtam vezérelni, de most nem megy.
PST-re visszatérve, az Arctic ajánlása szerint akár 4-et is egymásra lehet dugni, a lényeg, h érdemes előtte az alaplap gyártó weboldalán megnézni a specifikációkban, vagy a gépkönyvében, h mennyi ampert bír az adott csatlakozó, összeadni a ventik által igényelt áramerősséget, majd összehasonlítani.
Meg ezek a kis ventik, elég csekély áramot igényelnek, 4xF8-at én gondolkodás nélkül rádugnék, de csak ÉN!Ezt döntse e mindenki maga, de össz. 3 venti szerintem nem eszik annyit, h gond legyen belőle.
Vezérlése ennek meg olyan, h mivel a cpu csatira van dugva, elég azt állítani, én custom 60-ra állítottam, és így egyszerre csökkent mindkét venti fordulatszáma. A hő értelemszerűen együtt vezérli őket, ergo ha megnő a maghő, akkor mindkettő elkezd gyorsabban pörögni. Én meg vagyok elégedve vele.szerk.: ja közben értelmeztem, amit írtál a végén. Nálam pont a meleg levegő kihúzó venti van összekötve a procihűtővel, szal én örülök, h a megnövekedett mennyiségű meleg levegőt megpróbálja ő is hamarabb kiszippantani.
[ Szerkesztve ]
mAtx4ever!
-
Raggie
őstag
válasz
lukaszokni #10510 üzenetére
Háát.. 3 ventit működtetni egy csatlakozóról nem a legcélszerűbb. Nem biztos hogy hosszú távon is bírni fogja az áramerősséget leadni. Füstöltek már el y-kábeles megoldással páran alaplapi venticsatlakozókat.
Valamint így a processzor hőmérsékletétől fog függeni az összes ventinek a fordulatszáma. Ez nem túl szerencsés hang szempontból. Mivel a procihűtőn fel-felpörög a venti ha megnő a procihőmérséklet, de a házventiknek nem kell felpörögniük, lévén nem közvetlenül a prociról húzzák le a meleget, csak a házban levő levegő folyamatos frissítéséért felelnek.@lukaszokni: tudsz küleni képen a BIOS-odról?
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
lukaszokni
aktív tag
válasz
tomi5244 #10508 üzenetére
Akkor mindenképpen az F8 PWM-et válaszd!
Miért?
Mert uralmad lesz felettük, és ezért is:Ez annyit tesz, h mindegyik ventin egy PWM-es Y van. Az elsőt bedugod az alaplapba a cpu pwm csatlakozójára, a megmaradt csatira rádugod a következő ventit, annak is marad egy csatija, arra pedig rádugod a processzorhűtőt. Voila!
Nálam így üzemelt, míg szét nem kaptam a gépet.
Szerk.: akkor lehet az én gépemmel van baj, mert nekem nem engedte a 3pinest állítani, pedig biosban babráltam, nem változott semmi.
[ Szerkesztve ]
mAtx4ever!
-
Raggie
őstag
válasz
tomi5244 #10508 üzenetére
Nem kell neked a PWM-es(bár avval is ugyan úgy menne a szabályzás).
A PWM úgy működik, hogy a 12V-os ágon alapból kapja a max feszültséget és a negyedik pin-en kap egy vezérlő jelet ami azt határozza meg, hogy a 12V-ból mennyit "engedjen rá" a venti motorjára.Vedd csak meg azt az Arctic-ot ha csak ez a kérdőjel. Fogod tudni rendesen szabályozni, minden elektormotort lehet feszültségértékkel szabályozni!
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
tomi5244
őstag
válasz
Ezzel a módszerrel én simán leszabályoztam egy "régi" 3 pines 8 centis ventilátort 2500-ról 1500-1600 környékére. Amúgy meg PWM azaz 4 pines csatim csak a proceszoromnál van a többi ventilátor fogadóhely az 3 pines - mármint a lapomon - Szóval nem tudom, hogy az említett PWM-es ventilátort ki tudnám e használni. Másik meg az hogy sajna az, hogy a házam csak 8 centis ventiket fogad. Ez a TC-s kivitel nem rossz dolog de nem szeretem ha nincs uralmam a ventilátor felett
De végül is ha megerősíted azt hogy ha veszek PWM csatis 8 centis ventit és azt tudom csatlakoztatni normálisan a 3 pinre és még vezérelni is akkor azt veszek
Szerk: Lemaradt a kép az elejéről!
[ Szerkesztve ]
-
lukaszokni
aktív tag
válasz
tomi5244 #10506 üzenetére
Ha alaplapról akarod vezérelni, akkor elvileg 4pinesre (PWM) van szükséged. Nekem eddig nem sikerült 3pinest vezérelnem lapról, lehet én vagyok a béna.
Tud az természetesen alacsonyabb fordulatot, de mivel kisebb a lapát átmérő, ezért adott légszállításhoz gyorsabban kell forognia, mint egy nagyobb ventinek (ezért ajánlottam volna egy házcserét inkább, ha belefér).
Nekem egy 92mm-es PWM Arctic van bent hátul, alaplapról 800rpm-ig tudtam levinni asszem.
Régi házamban pedig két F8 TC volt, ami hőmérővel van felszerelve. 32fok házhőmérsékletig pár százon pörög (nézz utána), 32-től pedig fokozatosan emeli a fordulatszámot automatikusan. Ezt bátran ajánlom neked, nekem nem volt vele gondom, egész halk is volt viszonylag.Bishoop: +1 TY-140/147
[ Szerkesztve ]
mAtx4ever!
-
tomi5244
őstag
Végül ezt az Arctic f8 hűtőt néztem ki, az ára teljesen jó (veszek is kettőt)
Viszont nekem nem kellene a 2000-es fordulat elég lenne 1000-1200. Az alaplapom támogatja a BIOS-on keresztül lévő fordulatszám-szabályozást, egy sima régi noname ventivel kipróbáltam, működött. Gondolom 5-7-12v közötti beállításokat lehet elérni vele.
Viszont elbizonytalanodtam mert ez a gyártó a hivatalos oldalán az összes ventilátorainál megadja a minimum és maximum fordulatot ennél a szériánál meg csak a maxot.
Most akkor ez a venti ha nem kapja meg a 12v-ot el sem indul? Tehát támogatja egyáltalán a fordulatszám szabályozást szerintetek? Nem értek annyira az elektromossághoz, sorry ha baromságot kérdezek.
Azért vagyok ennyire körlültekintő mert ahogy már mondtam nem kéne a 2000RPM, számomra felesleges.
Köszi a választ előre is!
-
Raggie
őstag
válasz
Bishoop #10504 üzenetére
Az a 2000RPM az "up to 2000RPM". Tehát az a max.
Attól függ, hogy voltage control-osat veszel vagy PWM-eset, hogy a csatlakozó amibe belekötöd hány pin-es. A 3pin-es a voltage control, a 4 pin-es a PWM. Nézd meg, hogy neked milyen van az alaplapodon/ventiszabályozón és olyat vegyél.
PWM-esből ott van a Coolink Swif2.
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
Raggie
őstag
válasz
Bishoop #10496 üzenetére
12 cm-esben általánosan ajánlott ár/érték aránya miatt a coolink Swif2 (van PWM-es meg voltage szabályozós is) vagy a CM Sickleflow. Én az utóbbit javasolnám, mert ugyan kisebb fordulaton megy pár százzal, de jóval halkabb.
Legjobban azonban egy Thermalright TY-140/147-el járnál ha elfér a házban. Ez ugyan 14cm-es kavaró, de a rögzítőhelyei a 12cm-es ventiken levőkkel azonosak, tehát fel lehet rakni egy 12cm-es venti helyére ha elfér a túlnyúló keret. Ez egy csodálatos ventillátor és még postával is 4k alatt van.
SZERK: a 8cm-esekben sajnos semmi tapasztalatom, úgyhogy nem mondok semmit, hülyeséget nem akarok írni!
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
Bishoop
tag
válasz
lukaszokni #10498 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen áron lehet normálisat kapni 2K és 4K között gondoltam !
-
Pferi
senior tag
válasz
tomi5244 #10500 üzenetére
Huhhh, jó kérdés, nem szívesen szedném szét ezért a gépet, de egy nagy Chieftec Dragon házam van és a kábel kényelmesen elér az alaplap csatlakozójához.
Gigabyte B650M DS3H ; Amd Ryzen 7 7800X3D; CoolerMaster ML 120 Lite; Patriot Viper Elite 5 48GB KIT DDR5 6000MHz; Asrock 6900XT OC Formula; 2 Hdd 2 db SSD ; FD ION + 2 Platinum 860W; CoolerMaster HAF XB ház
Új hozzászólás Aktív témák
- Minivel készülhet a OnePlus is?
- Delta Force (2024)
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest