Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
No.01
addikt
válasz
kenguru99
üzenetére
Azert letezik. Ez a kep sokat elmond. Szerintem ez az oregedes problema az utobbi idoben a Hankookoknal latszik meg a leginkabb. (persze az egyen is sokat hozza trud tenni, de en 2 olyannal is tallakoztam ami hasonlo volt (mikrorepedes es nem csak a futofeluleten, de a mint aljan is) pedig mindketto garazsban lakik telen nyaron, ejjel es napkozben is.
TFSi:
Apolni? Nem igazan tudod. Ha nem bevonatos a felni akkor egy mosoban gyorsan lecsapatod. (szerintem ez egyebkent is szukseges(ebb) sos kornyezetben)
Ha nagyon pro akarsz lenni akkor extra lakk reteg sot valahol olvastam, h az AEZ fele SR3 (winter-coating) mar itthon is elerheto utolag. Kerdes, h mennyiert es milyen minosegben. Szerintem nem eri meg az extra veszodest, de majd eloturom a linket)gergobox:
A Hankook ha kicsit visszaolvasol nem epp egy kategoria az elso kettovel
A legolcsobb hely viszont nem mindig a legolcsobb. Olyan helyet keress ami nagy nev es mar regebb ota a piacon van esetleg van DOT garancia is vagy legalabb megemlitik (ezt sokan szeretik elsunnyogni) -
gergobox
tag
Téli gumi vásárlása előtt állok, 2x 285/30 R20, 2x 275/35 R19, Michelin, Conti, esetleg Hankook. Még soha nem rendeltem neten gumit, ahogy nézem elég nagy különbségek vannak. Mik a tapasztalatok honnan érdemes rendelni? Vagy simán rendeljem meg ahol a legolcsóbb szállítással?
-
tboldi
nagyúr
Nem tudom, milyen bevonatot kapott a képen szereplő, de én az OZ Superturismo GT-kkel meg a gyári Lancia Lybra és Alfa MiTo felnikkel nem követek el semmi extra dolgot, csak simán lemosom a lándzsásban, mikor az időjárás épp engedi. Kutya bajuk, sőt a MiTóé erősen padkázottak is (nem én voltam, hanem az elődeim
), mégsem romlott tovább az állapotuk. -
tasiadam
veterán
3 eves hankook
-
user2
tag
A Kleber és a Hankook említett típusai is "vannak itthon". Mindkettő kb egy éve fut, előbbi egy 84LE/1150kg/15coll, utóbbi egy 160LE/1350kg/16coll autón.
A Kleberrel szerelt autó csak agglomerácóban fut, néha autóúton. Pár centis hóban próbáltam már, kb egy közepes téligumi szintjét hozza. Egyebként tök átlagos. Amit nagyon utálok benne, hogy az első perctől nyúlós, "vastagzoknis" érzést ad, bárhová is állítom a nyomást. Olyan, mintha nem "ülné le" az autó. Előtte a nyári gumival nem volt ilyen, illetve a korábbi télivel sem annyira drasztikusan. (Két szettet váltott ki.) Nem venném meg újra, gondolkozom is, hogy tavasszal kap az autó újra nyárigumit, azzal sokkal mókásabb volt, pengén
fordult .A Hankook nem volt hóban, viszont semmi gondom nem volt vele az elmúlt közel egy évben. Elvileg ez lenne a téli szett, de tavasszal kíváncsiságból (és lustaságból) fenn maradt, a nyári szett a garázsban öregszik. Lekopogom, de semmi gondom nem volt vele eddig, voltam párszor hosszabban autópályázni is (limitet ~betartva). Hó és határhelyzet nem volt, normálisan közlekedek vele. Nem nyúlik, pedig a megengedett legalacsonyabb nyomáson van (mert az autó egyébként kicsit kemény nekem). Picit hangosabb talán mint egy nyári gumi, de egyébként semmi hátulütőt nem tapasztaltam.
-
t1
veterán
Sziasztok.
185/60R15 (195/55R15 iszonyat drága) méretben 2008 Skoda Roomsterre melyik lenne a jobb évi 15.000km-re.
Toyo Celsius AS2
Kleber Quadraxer 3
Hankook Kinergy 4S2 -
Qru
MODERÁTOR
Nem, az még frissen gyártottnak számít. '24 őszén raktam fel én is egy '22-ben gyártott gumit.
-
Qru
MODERÁTOR
Dunlop Winter Sport 5 van 55k-ért az már egy nagyon jó gumi, alatta Kléber Krisalp HP3.
Az EV ready azt jelenti, hogy csökkentett gördülési ellenállású, azaz nem tapad cserébe nem is kopik olyan gyorsan.
-
fo_di
őstag
sziasztok,
tesla model 3-ra (nem performance) keresek 235/45/r18 téli szettet, ami nem robbantja a bankot.
kumho wp52+-t és hankook evo3 w330-at néztem, melyik lenne jó? a kumhora több helyen írják, hogy ev ready, de máshol meg nem
napi használat városban (szegeden, hó nem igazán várható már), de országon belüli autópályás utak hétvégén, és ha esetleg ahogy már lassan elég nagyok lesznek a gyerekek, nem bánnám, ha egy sítúrát is lehetne vele tenni
egész évben kb 10-15k-t megyek, nagyjából egységesen elosztva
elég lenne ez a szint? -
-
gyulaszu
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Nálunk nézik, hogy egyáltalán az ő működési területükön lakom-e és hogy be vannak-e fizetve a hulladékszállítás számlái. Ha ez megvan, akkor regisztrálják az autó rendszámát és utána már csak azt nézik.
A sittet nálunk máshol gyűjtik, oda én nem is vihetek ingyen, mert nem közvetlenül a megyeszékhelyen lakom... -
radi8tor
MODERÁTOR
Kukázni való autógumikat manapság hol lehet leadni? Vagy van értelme bajlódni 23 éves VW pólóra való gumi eladásával? (állapotát nem tudom egyelőre)
-
Asbee
veterán
Meg is jöttek garázsmestertől a dunlop téliek. 2025 22. heti mind a 4 így nem is bánom megvettem őket, frissek, jó áron voltak. 51.490 / db. Részemről nagyon ajánlott hely, volt már pár rendelés tőlük, mindig friss gumik jöttek, tartva a szállítási időt. Dunlopok talán náluk vannak legjobb áron, 5 év gyári garival.
-
Mondjuk az is benne van hogy egy nehéz suvon 2-2.5 évente teljesen új gumid van ha sokat használod. És ugye újnál nincs jobb. Költségben sem rosszabb. Még 1.5 évet kibír az ASC2 és elégedett leszek (és azalatt megy 50k kilométer felett, múlt ősszel került fel a rav4-re, mondjuk ennél sokkal nehezebb/erősebb suv-nál már lehet én is gondolkoznék).
-
den89
tag
válasz
herrká
üzenetére
Én is a 4 évszakos mellett vagyok, de nem minden esetben.
Feleségem autóján az van, évi max ~5k km. 3 éve van rajta (GY-GEN 3), soha semmi hátulütőjét nem éreztük. Tavaly nyaralni is voltunk vele (2x400k km, nagyrészt autópályán). Annyi, hogy garázsban áll, tehát nem tűzi a nap az autót (gumit), illetve ugye keveset is megyünk. Ilyen felhasználás mellett csak ajánlani tudom bárkinek is, és még 3 évig biztos rajta lesz, ha megkeményszik, ha nem.
Én jó szívvel évi 10-15k km felett nem választanék 4 évszakost. 25-30k-ra meg aztán főleg, akkor 2 év alatt gatya a gumi, de lehet annyit sem bír ki. Akkor meg szerintem sok értelme nincs, hogy 2-3x megúsztad a gumicserét.
Az elsődleges autónkkal kb 10k km-t megyünk évente. Ez sem sok. Erre is 4 évszakost akartam, de ~4-5 emberrel beszéltem róla (1 gumis, többi családtag vagy munkatárs), mindenki lebeszélt róla. Oké van 2 kisgyerekem, ez is rátesz egy lapáttal, hogy az ember maximális biztonságban akarja őket tudni. Valamint mindenféle időjárási körülmények között kell az autó. Azért ez napon is áll, 40-50 fokos aszfalton is megyünk vele nem keveset. Mondjuk szerintem 3-4 évig ezen is kiszolgálna. Ha aktuális lesz legközelebb a gumi választás, lehet erre is már 4 évszakos fog menni. Nem is biztos, hogy megvárom, hogy elkopjanak a mostaniak, mert kicsit megbántam, hogy nem az lett rajta. Ráadásul egyelőre csak 1 felni van az autóhoz,
ezért is jobb lenne, mert nincs kedvem még egy felnit venni.
herrká: nincsmit. Ha mégis 4 évszakost veszel ekkora futásteljesítményre (meg amúgy is), mindenképp felsőpolcost, amiket Qru ajánlott.
-
Qru
MODERÁTOR
-
-
herrká
senior tag
Igen, én is így látom sajnos!
Qru, köszi. Nexen gumim már volt más méretben. Azzal megvoltam elégedve. Megnézem!
A 4 evszakosakat is nézegettem. De mikor utoljára jártam gumisnal és megkérdeztem a véleményét, azt mondta, hogy inkább ne! Nagy melegben erősen kopik, nedves csúszós úton sem az igazi. Rövid az élettartama. Azt mondta, ha nem a Mátra alján laknank és évi párezer kilométert mennénk csak, talán... De itt lakunk, ráadásul évi 25-30 ezer nálunk lazán megvan. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
herrká
üzenetére
Igen ez egy drága méret. Nexen Winguard 2
Esetleg megérné majd 4 évszakosra váltani... Akkor elég egy szett gumit tartanod.
-
herrká
senior tag
Sziasztok! Ford Kuga PHEV-re szeretnék téli gumit vásárolni. 225/60 R18 a gyári méret. Eddig minden automra az ADAC és az osztrák gumi tesztek alapján vásároltam. Viszont most kiugrott a szemem, hogy ebben a méretben a nevenincs "teszkos" kínai gumik is majd 30 ezernél kezdődnek. A tesztekben jó eredményt elért ismertebb gumimarkak abroncsai pedig 50 fölött, de inkább 80-90 ezer...
Nemrég vásároltuk az autót. Másik autónkat is felgumiztuk. A háznál is jöttek sajnos váratlan kiadások.
Tudnátok ár/érték alapján gumit ajánlani, ami nem életveszélyes csúszós úton és nem is kerül egy kis kategóriás autó árába a 4db? Köszönöm szépen -
Most volt alkalmam 900km alatt megfigyelni a gumik működését.
Hidegen 2,7-re fújtam ami menet közben az autópályán 3-3,1 bar volt. Így egy kicsit jobb, kevésbé jön át a kormányon a vibráció. Ha jó az út, 160-170nél is komfortos (tehát nem hibás a felni, vagy a centírozás).
A bajom vele az, hogy az ilyen régebbi típusú, fehér vagy világos aszfalton nagyon zajos és némi rezonanciát is érzek. Ez azért zavaró, mert az egész cseh pálya ebből áll
Meg a szlovák is... aztán átjössz a határon kishazánkba, és teljesen elkussol... (Végre valami jobban működik, juhéé
)
Még arra tudok gondolni, hogy mivel a terhelési indexe magasabb mint kellene (98 a 94 helyett), így az merevebb oldalfallal jár, ami okozza a diszkomfortot. Plusz valószínűleg alapból nem egy halk gumi a Sportmaxx.Szóval szokható, egyelőre fenn marad aztán majd tavasszal újra tervezek ha úgy adódik.
-
válasz
focvis
üzenetére
Az autónak lehet hangja, de szél és gumi zaj ne legyen
Ezek az LM32 téliekre nem volt panaszom, azon kívül hogy alacsonyabb sebességnél olyan hangja van mintha kerékcsapágy lenne. (Pár év után lett ilyen.)A sportmaxx rt2 viszont morajlik, hangos, nem szimpatikus.
De amúgy érdekes, mert amíg hátul volt 2 dunlop és elöl 2 hankook, nem éreztem rossznak. Utána lett 4 új felni és elöl is 2 dunlop. Most vagy a felnik rosszak (de nem üt, nem ráz), vagy eddig nem hallottam hangosnak amíg a hankook vp4-ek voltak elöl. -
válasz
focvis
üzenetére
Rendben, akkor szerintem ez nem lenne rossz.
Amúgy a nyári Dunlop Sport Maxx RT2-vel is úgy vagyok, hogy még egy hazautat adok nekik (*): ha nem halkul el vagy nem szokom meg, akkor mennek Marketplace-re, és jön egy szett Pirelli Cinturato P7 (P7C2) MO (ez is gyári szerelés, AB69 a címke).*: gondolkoztam, még mindig olcsóbb új szett gumit venni, mint új autót - ki nem állhatom, ha hangos, hosszú utakon rohadtul nem komfortos...
-
válasz
lsebestyen
üzenetére
Köszi a friss fejleményeket! Én csak november környékén dobom majd fel az alig használatban lévő verdámra. 12 éves és 97e km..

-
válasz
focvis
üzenetére
Az is ezzel a zajszinttel volt?
Igazából kikerestem mit adnak a mostani C kombihoz (S206) gyárilag, mivel nekem is ez a méret. A másik versenyző még a Bridgestone Blizzak LM005, ez is Mercedes spec. (van még Alpin 5 is de az picivel drágább)
Most LM32 van téliből, ami '21-es DOT és már elég hangos.Hó Berlinben se nagyon van, az fontos hogy halk legyen.
-
Milyen téligumi a Pirelli Sottozero 3?
Ahogy látom nem teljesen V mintás, akkor ez lehet, hogy kevésbé lesz hangos évek múlva? -
Asbee
veterán
Téliben wintersport 5 54k, kleber krisalp hp3 53k
4S: Pirelli SF3 56k, Dunlop Allseason 2 50k, Conti Asc2 56k, GY Vector 4season g3 56k
Téli időszakban is egy 10-15 ezret megyek, van pályázás, gyorsforgalmi, síelni ilyesmi nem járok el, de azért az országban járok minden fele, hirtelen havak, havas hegyvidékek befigyelnek minden évben. Persze ésszel közlekedve.
Mi a véleményetek?
-
-
Qru
MODERÁTOR
Ha nem sürgős akkor várd be a friss teszteket. Ha sürgős akkor ezek közül Vredestein (2024-es teszt).
A Hankook-ot engedd el, nagyon fos, nekünk az volt ebben a méretben a Superb-en. Ami még jó ebben az ársávban a Kléber Kirsalp HP3.
-
Asbee
veterán
Sziasztok, valami költséghatékonyabb télit keresek majd, de nem a legfosabbat, hanem ár érték arányban valami vállalhatót. 215/55 r17 V sebességindex legalább.
KUMHO WINTERCRAFT WP52 42k
NEXEN WINGUARD SPORT 2 43k
BARUM POLARIS 6 45k
HANKOOK WINTER I*CEPT RS3 W462 46k
YOKOHAMA BLUEARTH-WINTER V906 47k
FALKEN EUROWINTER HS02 49k
FULDA KRISTALL CONTROL HP2 49k
VREDESTEIN WINTRAC PRO+ 50kÍgy hirtelen maxigumi árak. Van ami vállalható ezek közül? Feljebb Pirelli Cinturato Winter 52k , Dunlop wintersport 5 55k. Inkább tapasztalat érdekelne, ha van.
Köszi. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
lsebestyen
üzenetére
Altalaban cserelik automatice. Plusz 4 tetel amit kiszamlazhat neked.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
lsebestyen
üzenetére
Az korrekt ar pesti viszonylatban. Osszel 18k-t fizettem egy ilyen atszerelesert (igaz szelepet nem csereltek csak leloptak a gyari kupakokat es torteket tettek fel).
-
lsebestyen
addikt
Pirelli SF3: eddig tetszik! Az Octaviát még áprilisban vásároltam, Hankook Ventus Prime3 nyárigumik voltak rajta, szerviz bejegyzések alapján ~60k km lehetett bennük. Igazából a minta jó volt (2022-es gumik), talán már ki volt keményedve vagy nem tudom, de néhány kanyarban olyan volt mintha csúszna az autó hátulja. Ez most megszűnt.
Két hete voltam még a régi gumikkal az M7-esen, most hétvégén pedig már az új négyévszakossal, menetzajban én nem hallok különbséget. Fogyi ugyanúgy 7 liter lett, de most is inkább toltam neki. Egyelőre élvezem, hogy van egy olyan autóm ami pályatempónál kényelmesen autózható és nem rohadt hangos.
Gumizás a Strausznál (Bp) 20k volt 16"-ra, látom ez most téma volt.szerk.: futómű volt a téma, az viszont nekem is aktuális lesz. -
gyulaszu
senior tag
válasz
focvis
üzenetére
Köszönöm.
Én a TÜV adatbázisból vettem a Superb méretet.
Ráadásul az Octavia gumija 10 mm-el szélesebb is.
(Mondjuk ezt nem értem hogyan jött ki a mérnököknek
)
Az a 2x1cm is fokozza az általad írt hatást. Nem is beszélve arról, hogy az átmérő is kisebb lenne, ha gumistól tenném át a felnit. -
válasz
gyulaszu
üzenetére
Anélkül hogy kikeresném az autók adatait a wheel-size.com oldalon, a megadott információk alapján a kinézett felni oldalanként 9 mm-rel beljebb kerülne:
- ez jelentős eltérés, a nyomtáv 18 mm-rel szűkül,
- rosszabb úttartás,
- rossz esztétika,
- esetleg beleér a dobba, futóműbe. -
gyulaszu
senior tag
Sziasztok
Kompatibilis-e egy 7Jx17H2 ET49 felni egy Skoda Superb III 3T gépkocsival?Ez a felni jelenleg egy Octavia III 5E-n van 225/45 R17 gumival.
A Superb-re a papírjai szerint ugyanez a felni ET40-el és 215/55 R17 gumival lenne szabályos
Egy kollégám azt mondta, hogy tutira a KBA szám alapján lehetne menni, de a felni külsején ezt nem találtam, levenni pedig jelenleg nem tudom. -
No.01
addikt
Zala es itt sem talalsz mar 20 alatt... Sot!
Új hozzászólás Aktív témák
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 4.2Ghz 16GB RAM 256GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- Asus Zenbook 13 laptop Oled kijelző!
- iking - Apple iPhone 14 Pro Graphite ProMotion 120 Hz, 48 MP kamera, Dynamic Island 128 GB
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4151, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

), mégsem romlott tovább az állapotuk.

)
)