Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grandmasterg
üzenetére
Akkor az Alpin 7. A nedves fekut egy fuggetlen teszt, nem a gyarto meri le, tehat objektiv adat.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grandmasterg
üzenetére
Arban mennyi a difi? Ha nem sok akkor ramemmek az Alpin 7-re.
-
grandmasterg
újonc
Sziasztok!
Kérlek segítsetek a döntésben:
Már majdnem megvettem az ADAC 2025 teszt győztes téli gumiját, a Goodyear UltraGrip Performance3-at, amikor a Marso-nál észrevettem, hogy a Michelin Alpin 7-nek és a Pirelli P Zero Winter 2-nek is jobb a nedves úton való tapadás besorolása mint a Goodyear-nek. Ráadásul az ADAC tesztben ezeket a gumikat nem is tesztelték (Michelin-től pl. csak az Alpin 5-öt tesztelték). Kinek higgyek szeribtetek?
Köszönöm a segítséget! -
gippazoid
őstag
Na, megérkeztek az SF3 gumik a gumishoz, időpontot is foglaltam rendeléskor a felszereléshez, de az még 1 hét múlva lesz.
(A Barum Polaris-hoz: nekem életem első téli gumija volt a Polaris 2. A nyári Michelin-hez képest el voltam ájulva 2003 körül, mert én el tudtam indulni a havas úton a városban - pár cm volt csak - mások meg ott kínlódtak pörgő kerekekkel. Gyorsítani is tudtam, meg megállni is, sokkal rövidebb távon. Mikor beült mellém a szomszéd, akinek még sosem volt téli gumija, azt hitte, az utca végén becsúszunk a kereszteződésbe, olyan rövid féktávot vettem a feljegesedett torkolat előtt. Számára rövidet.
Engem akkor győzött meg a téli gumi, most pedig abban bízom, hogy a 4 évszakosak tudnak már annyit, hogy nem kell két szett.) -
vzsryl
nagyúr
A Polaris 5 is, és nem pici/könnyű autón használtan, hanem egy MK2 Superb FL 2.0CRTDI-n. A 3. szezonján is elfogadható teljesítményt nyújtott. Pl. 3 féle téli Hankook-om volt eddig (RS1, RS2, Evo2). 3. szezonra már csak száraz úton mertem velük rendesen közlekedni. Nedves, deres úton durván csúszkáltak.
Más: Most néztem, hogy a a Lagunára létezik olcsóbb gumi méret. 205/60R16. Régóta gondolkozom rajta, hogy télre lemez felnit kapjon. Továbbá a 2023-as ADAC téli gumi teszten ebben a méretben a Dunlop wintersport 5 nyert. Most ebből 4db-ot be tudnék szerezni 145k-ért, a felnit pedig 105k-ért. Ez így 250k. Ha marad az egy szett 17”-os alufelnim, akkor csak a gumi kerülne kb 250k-ba, mert 215/50R17 menne rá (a többi gyári méret még drágább). Maradjon egy szett, és akkor Conti/Michelin/GY vagy még egy szett, és Dunlop?
Mit javasolsz/tok? -
Várjuk ki a végét, a Bild kvalifikációs teszten nem volt rossz a 200 gumi között, a tyrereviews pedig folyamatosan teszi fel a legújabb eredményeket. Én nem ítélkezem előre, inkább nyugtával. Abból kiindulva pedig, hogy a Conti csoport termékei inkább téliben remekelnek, pláne nem árt az óvatosság, főleg míg felfut az új termék.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Balázs_a_laz
üzenetére
Sztem nem er.
-
Balázs_a_laz
aktív tag
-
langerius
csendes tag
válasz
barnam_
üzenetére
Jah nehéz dió, vagy csak nekünk, valaki 3 perc alatt letudja a dolgot, aztán ismerve az átlag magyar autóst (és nem rosszindulatból, hanem sajnos a kereseteket figyelembe véve), el is felejti 8 - 10 évre a gumizást. A céges gumis pont ma mondta, hogy egy ügyfele fel akarta rakatni vele a 2014-es téligumit, de erre már Ő is azt mondta, hogy inkább dobja a kukába.
-
langerius
csendes tag
Elálltam még időben a vásárlástól, (Az AHK-nál flottul ment, vissza is utalták a pénzt, még le sem volt számlázva) inkább választok a Goodyear Ultragrip Performance Gen 3 (75.090,- Ft, DOT tavalyi) vagy a Continental Wintercontact TS870P (76.090,- Ft, DOT idei) közül. Vagy ha lúd legyen kövér? MIchelin Alpin 7 (77.090,- Ft)
Én valamiért a Conti felé húzok.Te melyiket ajánlanád?
-
de akkor nem lenne jó egy 4 évszakor micheling CC3 sport váltópapucsnak? akár úgy, hogy október-április váltással? és akkor a nyári csak nyárra lenne használva? és akkor párhuzamosan kopik a két gumi... (nem tudom mennyire fogom enni a gumikat az e208ason 4-5 évet bírtak a gumik pedig néha pörgettem
) -
ParmaBoy
aktív tag
válasz
Bajgunar
üzenetére
"A másik engedmény az alternatív hajtású járművekre vonatkozik. Amennyiben a 3500 és 4250 kg közötti részt az akkumulátor tömege teszi ki, akkor B kategóriával nehezebb villanyautók is vezethetők lesznek. A módosítás mentőautókra vonatkozó része tegnaptól, az elektromos autókra vonatkozó bekezdés csak 2021 május 23-tól lép hatályba."
-
-
Qru
MODERÁTOR
Az igen, végre vki aki nem gyerek méretben keres cipőt a verdára.

Komolyra fordítva; nem túl nagy az átfedés a két méret kínálat a között, az eltérő tengelyeken eltérő mintázatot meg nem erőltetném... Pláne egy közel 3 tonnás izomgépre.
Hankook iON i*Cept SUV, ami EV gumi és még hangelnyelő/hangszigetelő szivacsozás is van benne.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
NoOne1976
üzenetére
Ha van egy pár hónapos nyárid akkor vennék mellé egy télit és akkor nem dobod el a nyárit se feleslegesen. Majd ha elkoptak/öregdetek akkor mehet a 4évszakosra váltás. Addig meg cserélgesd a felnin a gumikat. A gyári felni többnyire télálló (ha csak nem szálhúzott) és így a +4 TPMS-t is megspórolod nem csak a +4 felni árát.
-
-
NoOne1976
őstag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Bajgunar
üzenetére
Évi 6k-ra elég egy jó 4évszakos. Kivéve ha télen nagy hóban mennél Erdélybe. Ott azért vannak hegyek. Csíkban voltunk tavasszal és bizony örültünk, hogy rendes téli gumi van fent...
4S-ből Nexen NBLue 4S Gen2 vagy Apollo Allnac 4G All Season.
Téliből: Kléber Krisalp HP3.
-
Bajgunar
senior tag
Üdv. Sziasztok.
Most látom van ilyen csopi is. Visszaolvasgattam, nézegettem... Konkrétan nem találtam választ.
Erre a válaszodra, kérdésedre reagálva viszont kérdezni szeretnék.
Adott Peugeot 407 sw. Évi ~5-6k km. Nyaranta egy-két erdély (~1.5-2k km), párszor balaton, meg hétvégente ~30-40km pálya (hébe hóba 200km), hétköznap szinte suli járat.
Jelenleg van két szett alu felnim, téli-, nyári gumikkal. De van értelme venni évszaknak megfelelő gumit? Vagy jobban járnék négy évszakossal? (Haver átrakja centírozza 8-10k-ért), nem egy nagy pénz. De most kellene téli gumit vennem. Eddig Debica Presto uhp 2 xl -eket vettem. Nyárit meg ugyanezt télit is. De ilyen körömnyi darabok töredeznek ki belőle. Pedig 4 évesek.
Árban ~40k ft/db tudok ráfordítani.
Tudtok ajánlani valami jó gumit? 215/55 r17.
Esetleg télit is, meg akkor ha nincs értelme cserélgetni, akkor valami jó négy évszakosat is? Vagy maradjak régi felállásnál,ha megtehetem(nem vagyok annyira elengedve, elég érvágás egy ilyen gumi csere... ~200k -el) és vegyek szezonnak megdelelőt?
Laufenn-t nézegettem ami áraban ~belefér.
Vagy ha muszály kiadni rá, Kleber Krisalp hp3 xl.
Köszönöm a válaszokat és segítséget. -
NoOne1976
őstag
A segítségeteteket kérném.
A márkakereskedő ajánlata szerint egy Alcar hybrid acélfelni (alufelni dizájnnal) és hozzá egy Hankook Winter I-cept evo3 w330A 17"es gumi TPMS szenzorral felnire szerelve 490eFt volna (4db) autóra felszereléssel.
Fogalmam sincs ez mennyire jó ajánlat, korábbi autón acél felni volt a téli gumikhoz, otthon cseréltem, igaz, az kisebb autó és csak 14"es méret volt.
Nem tudom, hogy mi volna optimális, milyen felnit érdemes nézni, egyáltalán érdemes-e venni külön vagy jobb mindig cseréltetni a gyári alufelnin a téli nyári gumit. Ami ráadásul 18"as (a felszereltségi szint miatt), de a gyártó is 17"est ajánl télre. Viszont ha nem veszek új felnit, akkor télre is 18"as gumit kell vennem.
-
-
sargaj
csendes tag
Sziasztok,
segitsegeteket kernem, egy Hyundai Konara vadaszok negyevszakos gumit (elektromos).
Legalabb kozepes minosegut szeretnek, aminek kicsi a gordulesi ellenallasa (nem szeretnem,ha a 400km-es hatotavbol csak a gumi miatt 340 maradna).
215/55 R17 meretben kellene.
A kiszemeltek:
Vredestein Quatrac PRO EV 215/55 R17 98W XL FSL 3PMSF (53k korul)
Hankook Kinergy 4S2 H750 215/55 ZR17 98W XL FSL 3PMSF (49k)
Hankook iON Flexclimate SUV 215/55 R17 98V XL FSL 3PMSF EV (55k)
Continental AllSeasonContact 2 215/55 R17 98V XL 3PMSF EVc (58k)
Kumho Solus 4S HA32+ 215/55 ZR17 98W XL 3PMSF (40k)
Nyilvan ar/ertek aranyban keresnek jot. Az auto evente 8-10e km/t fut, jelenleg egy cseres nyari Conti van rajta.
Valoban szamit az EV/EVC jelzes a gumin, van tapasztalat vele, tenyleg kisebb a gordulesi ellenallas? Mit ajanlanatok a fentiek kozzul? Van koztuk EV es normal gumi is, kicsit kilog a Kumho -- neki elvileg pont magasabb a fogyasztasa, de masik auton (dizel) mar hasznaltam es nekem tetszett.
Esetleg valami mas? -
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Valószínűleg a garázsmesterről fogok vásárolni. Continental-ra és Michelin-re is lenne alzás kupon, amire szükségem van, mert vásárolni fogok onnan. A Continentalos promóciónál láttam, hogy kell számla a felszerelésről is. Mivel messze lakom Bp-től, ezért kizárt, hogy ott rakják fel. A felszerelésről lehet bárhonnan származó számla? Évek óta egy jó ismerősömhöz járok itt helyben, és most is vele szeretném felrakatni.
Gondolom itt sokan ki szoktátok használni a promóciókat. Remélem van már elég tapasztalat.
-
Azt ugye jól sejtem, hogy a felnim ET számát csak úgy tudom meg pontosan ha leveszem a kereket és belül megnézem?
-
G.I.JOE
senior tag
Sziasztok.
Hyundai i40-re téli 205/60 R16-ban Kumho WinterCRAFT WP52, vagy Hankook Winter
i*cept RS3 W462, vagy mindegy? Esetleg másik, olcsóbb ajánlat? Kb. évi 5-8e téli futást tervezek. -
TayRol
nagyúr
Hali!
19 éves 1.3-as Meriva A-ra keresek négy évszakos gumit. 185/60R15. Szereléssel

Ki-mit-hol ajánl? 99%-ban városban lenne használva a szekér.Köszi!
-
LZs?!
aktív tag
@Qru
Köszönöm a tanácsot.
Megrendeltem egy garnitúra Pirelli Cinturato All Season SF3-mat. Utána olvasva , csak leírásból, még mellette szólt, hogy talán lágyabb és halkabb, mint a Continental - bár keveset vezetem a kocsit, amire ez megy, de a Continental nekem időjárástól függetlenül érdesnek és keménynek hangzott/tűnt már új korában is.
...és akkor már még mellé tettem egy garnitúra 195/65 R15 Kléber Quadraxer 3-mat is egy Pug Partnerre; bár ezt nem kérdeztem, mivel 25e-ig bármilyen értelmes nevű típust rátettem volna, de láttam itt pont ajánlottad a Klébert egy későbbi hozzászólásban.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gigibacsi85
üzenetére
Igen. Részemről az Alpin 5, mert jól tapad és halk is.
-
Gigibacsi85
csendes tag
Köszönöm, tiszta így.
Még szerencse, hogy visszajött a vénasszonyok nyara, és van idő megoldást keresni
a manual külön kezeli a "sima", az Active meg az ST változatokat - az Active full más, a "simák" és az ST között van átfedés, de ha a matrica számít, akkor igazából mindegy isEbben a méretben jól látom, hogy Michelin Alpin 5 vagy GY UG Performance 3 a nyerő megoldás?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gigibacsi85
üzenetére
Igen, az szokták nézni vagy a forgalmiban lévő adatot (magyarban az nincs, tehát marad a matrica). Érdemes márkakerből cikkszám alapján venni (ha itthon nincs akkor esetleg Osztrák/Német márkaker segít). Vagy vannak matrica készítő cégek akik mint alapján legyártják neked.
Wheel-size az összes elérhető/engedélyezett méretet felsorolja de a pontos méret sok esetben felszereltség/kivitel függő is. Nálam is benne van a manual-ban a 205/55R16, 205/50R17, 225/45R17 és a 225/40R18 is de mivel alapfelszereltségű a kocsim a matricáján csak az R16-os méret szerepel.
Rugózási komfort javul a ballonosabb gumival, az útfogása meg romlik picit (jobban dől a kocsi kanyarban). Alapvetően télre a keskenyebb javasolt mert hóban, vízen előnyösebb a keskenyebb gumi. Hóban így nagyobb lesz a tapadás, mert ugyanazt a súlyt kisebb területen adja le, vízen meg a kisebb vízkiszorítás miatt kevésbé lesz hajlamos a aquaplaning -ra.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Jogos, abban a méretben még nem jött ki a CC3. Akkor ez eldőlt.
Igazából a CC3 Sport lenne rá a legjobb de az sincs ebben a méretben.
-
ParmaBoy
aktív tag
válasz
Gigibacsi85
üzenetére
Hallottam már ilyenről, volt aki itthon nem kapott vizsgát, mert nem szerepelt a matricán az adott méret.
-
Gigibacsi85
csendes tag
válasz
ParmaBoy
üzenetére
Köszi!
Olyan matricát találtam, ami a 17"-es méretet írja, de csak azt, szóval az nem kedvező megoldás. De akkor létezik ilyen, hogy valaki ezt nézi és ez alapján írja a csekket?
Érdekes egyébként, mert autodoc is meg wheel-size.com is mondja a kisebb méreteket, bár lehet csak azért, mert fizikailag felfér.
-
ParmaBoy
aktív tag
válasz
Gigibacsi85
üzenetére
Az egy jó kocsi, grat!
Matricát nem lehet esetleg szerezni/nyomtatni, nincs belőle? Ha már OEM a méret, hiszen a kezelési könyvben benne van.
Érdemes lehet külföldi ST csoportokban megnézni, hátha. -
Gigibacsi85
csendes tag
Sziasztok,
egy 2025-ös évjáratú Ford Focus ST kombi (280LE)-ra vennék téligumit, és felmerült, hogy a gyári 235/35R19 helyett esetleg 235/40R18 (vagy akár 215/50R17) méret legyen-e.
Az ajtónyílásban a matricán csak a gyári méret van, de a kezelési könyve említi a másik kettőt is (ST-hez is).
Ahonnan eddig ajánlatot kértem, ott azt állítják, hogy külföldön az ajtóoszlopon lévő matricát nézik. Szerintetek létezik ilyen?
Árban van különbség, de ennél fontosabb szempont, hogy a rend éber őrei akár itthon, akár külföldön ne kötekedjenek, ha nem muszáj.
Műszakilag/biztonsági oldalról van értelme egyáltalán a kisebb felni/"ballonosabb" gumi összeállításnak?
Köszi előre is!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Magasan van a léc, azok top-top szezon gumik. A Pirelli SF3 havon nem a legjobb de szárazon és vizen nagyon jó és partner a sportos vezetésben. Esetleg még a Michelin CC3-at is ide lehet venni.
-
gyenesmartin
őstag
215/55 R17.
Átlagos felhasználásra egy Passat GTE-re. Ebben a méretben nyári nekem conti pc6 volt a téli meg Michelin alpin 6. Mindkettő jó volt igazából az adott évszakban.
Most viszont bölcsijárat van, de ha én vezetek autópályán, szeretek gyorsabban menni.
Egy olyan gumi kell ami viszonylag direkt kormányzást tud visszaadni, nyáron jól tapad, télen óvatos közlekedés mellett sem csúszunk le az útról, valamint havas úton, dombra fel is tud menni ( rokonlátogatás Borsod megyében). Valamint halk. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Milyen méretben és milyen felhasználásra? Van ami jobb pl hóban de szárazon meg rosszabb...
-
gyenesmartin
őstag
Pirelli SF3-tól van jobb?
Goodyear vector 4 season g3, bridgestone turanza all season 6, continental allseasoncontact 2? -
-
Santi22
aktív tag
Köszi szépen. Akkor maradok, amúgy is talán ez a gyári ajánlott, illetve gyárilag is 205/60-al szerelték ezeket, ha jól láttam. (kivéve az R18-al szerelt modelleket nyilván)
És köszi Qru-nak is természetesen a tippeket, megnézem hol/mennyiért tudom beszerezni az említetteket. -
-
Santi22
aktív tag
Természetesen felnicsere nélkül gondoltam és inkább arra a részére, hogy 205 helyett 195 vagy 215 ill. 60 helyett 55 vagy 65 stb. Egyáltalán rámegy-e, mit eredményez a különbség egyik vagy másik irányban szélesség/magasságban, van-e bármi értelme vagy ragaszkodjak a jelenlegi 205/60-hoz mindenképpen és csakis olyat nézzek.
-
-
Santi22
aktív tag
Üdv!
2010-es Lancer Sportback 1.8 benzin.
Vredestein quatrac 205/60 r16 van alatta, de lassan lejárom. 4 évszakosat vennék ismét, az autó használata úgy néz ki, hogy napi szinten munkábajárás 20km reggel oda, 20km este vissza, emellett egy évben kb 5x-6x pályázik, de akkoris csak országon belül 500-600km per alkalom. Így évente összesen kb 12-13ezer kmt rakok csak az autóba.
Ezzel vettem az autót pár éve, nemtudom vegyek-e alá ugyanilyet vagy van jobb, esetleg olcsóbb javaslatotok? -
gyenesmartin
őstag
Erősen gondolkodok most, hogy a 19 colos nyárit eladom felnivel együtt és csak a 17-es négyévszakos maradna meg. Akkor kibővülne a keret is. Melyik a legjobb 4 évszakos, aminek viszonylag keményebb is az oldalfala (premium contact 6, alpin 6 is 3 bar mellett is laposnak tűnt az autón ami egy passat gte).
-
PainKiller13
őstag
válasz
LurkerSheik
üzenetére
Köszi, én ceedre raknám, ez is nagyon jól hangszigetelt, de szüleim Yarisán érezhetően hangosabb a 4 évszak, igaz ők budget gumit vettek rá.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kalozhun100
üzenetére
17-es olcsóbb méret és bővebb is a választék. Kléber Krisalp HP3 pl nem drága és jó téli gumi.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
barnam_
üzenetére
Ar/ertekben a GY. Tudasban a TS870 vagy a 870P, ha tobbszor jonnel haza akkor az Alpin (jo a kopasallosaga).
Nalunk azok a kollegak akik jarna ki a nyugati partnerekhez mind Alpint kapnak, mert jo a kopasallosaguk es jol tapadnak.
XL-seg nem befolyasolja annyira mint gondolnad: [link]
-
válasz
barnam_
üzenetére
Egyikkel sem nyúlsz mellé. Magamnak a GY-t tenném első helyre, mert a sportos vonalat viszi, kevésbé lötyögős, ill. az a legolcsóbb.
XL? Mind a 4 garnitúra gumim XL-es, /35, /40, /45 - nem fájnak. 🤷♂️
Hétfőn vezetékcsere kezdődött az utcánkban, egyik oldalon felmarták az aszfaltot, magas a pereme, ott azért para most a /35. -
tasiadam
veterán
Tirereviewsnal a testekhez lehet reportot leadni? Van par bibi az uj 4S tesztben. A laufennhez bekerult pl az egyik michelin brand leirasa. Nem a legjobb fektav a top1, ilyen aprosagok
-
Melyik téligumi legyen a C220d-re?
Goodyear UltraGrip Performance 3 225/50 R17 94H DB71 - 113,56 €
Continental WinterContact TS 870 225/50 R17 98V XL CB70 - 129,46 €
Michelin Alpin 7 225/50 R17 94H CB71 - 131,12 €
Continental WinterContact TS 870 P 225/50 R17 98H XL FR MO CB71 - 132,80 €Kb. ezekre szűkítettem le, persze lenne még Bridgestone, Pirelli stb. is.
Sejtésem szerint mindegyik megfelelne, én egyedül az XL-es gumitól tartok, lehet az keményebb és emiatt kevésbé komfortos.
(A mostani nyáriak is XL-ek, bár ez alapból egy kevésbé komfortos gumi.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3560 i7-1165G7 4.7GHz / 32GB / 512GB / Quadro T500 2GB FHD 15"
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 15 Pro 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- iPhone 12 Mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4211, 94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Eskü, veszek már valamit :-)