Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- CES 2026: A sportautó piacot is összeporszívózná a Dreame
- MIUI / HyperOS topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
...de mivel szeretem, ha „megtámasztja" a hátamat a gitárhang...

- interjú Anda Bálinttal.
-
Mukorka
addikt
válasz
Printszkrín
üzenetére
Köszi! Vigyázni fogok

Na majd írok hogy mi lett a másik gitárral... Közben találtam egy Vorsont is a tárolóban

-
Mukorka
addikt
válasz
Printszkrín
üzenetére
Enyém egy Rgt 320q , szerintem ez a z előtti és már nem gyárják. Most angol online shopban láttam a z-t 2200 Font-ért

Nekem szerencsém volt anno, egy barátom kint él amerikában és ő rendelte meg kint egy online boltban. Átvitték neki Japánból mivel M.O-ra nem szállítanak. Ő meg karácsonykor hazahozta és a vámosoknak is jó kedvük volt így kijött fél misiből

Úgy saccolom ez kb 5-6 éve volt.
-
Printszkrín
senior tag
-
Mukorka
addikt
válasz
Printszkrín
üzenetére
Régen foglalkoztam ilyen gitár dolgokkal sajnos de az oroszlánbarlang nekem drága helyként maradt meg mindig is. Pl ez az Ibanez ott 1 millió forint lett volna... így se volt olcsó de ez lehet a japán import miatt is ilyen drága , nem tudom. Szóval a legjobb ha oda elmegyek és ott kitárom a problémám a gagyi gitárral kapcsolatban meg tudok venni straplockot meg húrt meg kéne egy jack kábel is. A straplockot a bátyám is fel tudja tenni mert ő is a saját bass gitárjára maga tette fel.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
nepszter1
üzenetére
Ohh, dehogy nincs, nem is kevés

Nem is tudom hol kezdjem... talán a könyvesboltokban kapható oktatókönyvvel a Muszty-Dobay Gitáriskolával. (Bár nem rendelhető státusz van mellette, a legtöbb könyvesboltban van) Elég szabad szellemű és fogalmazásmódú könyv
Aztán az ezzel foglalkozó oldalak:
gitartanfolyam.hu - most nézem, jól megváltoztatták az oldalt, mindenesetre sok leckét találhatsz itt.justinguitar.com - remek leckék, videókkal, teljesen az alapoktól.
guitarnick.com - rengeteg tab és videó. Tabot olvasni érdemes a legelején megtanulni. Ha ez megvan, akkor a guitarnicken talál olyan dalokat (beginners menüpont) amiket ygakorlatilag a legkezdőbb szinten is lehet már játszani - ezek sokat segítenek, segítik a kezet hozzászokni a gitár nyakához és kis sikerélményt is hoznak. Ezen kívül a négyujjas bontáshoz (fingerstyle pengetés) van némi segítség, a háromujjashoz (fingerpicking, vagy thumbpicking) meg rengeteg.
rockongoodpeople Avagy next level guitar. Ezen a youtube csatornán érdemes körülnézni, főleg David oktató videóit, a pengetéshez, sikafajtákhoz, akkordváltásokhoz rengeteg segítséget lehet tőle kapni.
Kis tanács: abszolút magánvélemény, és vedd figyelembe, hogy nem vagyok gitártanár, de én úgy gondolom, hogy ne az legyen az első, hogy meg akartok tanulni akkordozni.Az akkordok váltásához igen sok ujjnak gyakorlatilag egyből, pillanatszerűen kell átrendeződni egyik pozícióból a másikba - nem a legegyszerűbb feladat, ha az ember keze még csak ismerkedne a gitárral. És bár igen sokan szeretnek rögtön az akkordozásba csapni, én azt mondom, hogy az abszolút kezdőknek a guitarnickes egyszerű kis dalok nagyon jó segítséget nyújtanak abban, hogy megismerje a kezük a hangszerünket, megszokják az ujjaik, hogy mozogni kell a gitár nyakán, és teszik ezt úgy, hogy jóval egyszerűbb mozgást kell csak végezni, mintha egyből akkordozni akarnánk. (Kiegészítés: bár az akkordok lefogását könnyű megtanulni, a váltásukat koránt sem.)
-
nepszter1
addikt
Hugom vett egy akusztikus gitárt és megszeretnék rajta tanulni játszani . De nem akarok tanárhoz menni . Esetleg valami netes oktatás nincs?
vagy valami videók ? -
Mukorka
addikt
Köszi mindenkinek az ötleteket

Most kezdek el megint játszani "Ibi"-vel és úgy vélem állva a legkényelmesebb és elég erős leejtési parám van ezért lesz erre a straplockra szükség

Van egy nagyon régi (kb 30 éves) Jazz Gitárom szétszedve egy szekrényben, rozsdás kulcsok és húrláb, talán még a bundok is rozsdásak a festék állapotáról nem is beszélve.
Szerintetek érdemes egy ilyen ócska darabbal foglalkozni? Néha azon is játszanék habár rgt mellett nincs másra szükség de talán hobby szinten örömteli lenne "üzembehelyezni" egy ilyen régi gitárt is.Lehet anyagilag nem érné meg de ha kb 50-ből kijön a test+nyakon kívüli csere és újrafestés akkor megpróbálkoznék házilag vele de nem tudom hogy hol lehet tanácsot kapni illetve olyan hely kéne ahol eladnak erre szolgáló anyagokat, nem pedig amolyan szerviz ahol helyettem csinálják meg.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hát igen. Húrozás után minden nap hangoltam, utána csak hetente

-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Nincs. AP-tunerrel szoktam hangolni. Eddig bevált, meg elvileg a fémhúros gitárok nem is hangolódnak annyira mint a régi nylon húrosom.
-
alienpapa
senior tag
Nahm megrendeltem az earth 70-et a coda hangszertől. Kb mikorra érkezik meg szerintetek? Az eladó szterint 1-2 nap....hát...igazi csoda lenne! Egyébként az oldalukon van egy hírdetés miszerint minden hangszert beállítanak eladás előtt....Túl szép h igaz legyen

-
Psychonaut
veterán
válasz
Mukorka
üzenetére
Straplock, ahogy mar a tobbiek is mondtak, 5000 forint korul van. En a Vintage '52-ben tetettem a gitaromra, ket perc alatt keszen volt, vihettem.
-
hNp88
aktív tag
üdv,
Vox amPlug-bass nevű erősítővel van valakinek tapasztalata?
-
Mukorka
addikt
válasz
Printszkrín
üzenetére
Köszi!
Ahol én voltam ott nem árultak ilyet

-
Mukorka
addikt
Sziasztok!
Tud valaki ötletet hogy hol lehet venni olyan hevedert ami a csatlakozónál úgymond lakatszerűen csatlakozik? Olyanra gondolok amihez adnak 2 becsavarható foglalatot a gyári helyett és amikor azok bentvannak csak rá kell tolni a heveder részét és nem tud elengedni csak ha teszem azt megnyomom két oldalon.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Itt veszem meg. A típusnál a Nat van megadva, alul viszont az van, h "selyemfényű natúr ( NS)", szóval nem tudom h lakkozott-e vagy sem. De igazából nem nagyon számít nekem. Talán kicsit jobban tetszik a natúr. Holnap felhívom őket, és megkérdezem h egyáltalán van e raktáron.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Akkor marad az earth 70. Szerdán veszem meg, de nem tudom h bírom ki addig. Tisztára úgy viselkedek, mint valami kisgyerek a strand előtt 3 nappal... ALIG VÁROM!

-
alienpapa
senior tag
Ez a cort is tömör fedlapos? Mert úgy néz ki h szerdán megveszem az earth 70-et, de ha ez a gitár nem rétegelt fából készül, akkor inkább ezt választom, mert van benne elektronika, és egy kis bevágás a testen( nem tudom h nevezik szakszerűen
), hogy jobban el lehessen érni a felső bundokat. -
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Seraph 16
üzenetére
Nem lesz, van is

A matt verzió típusszáma a Cort Earth 70 NS, a magasfényű lakkozású verzióé pedig a Cort Earth 70 NAT. Abszolút szubjektíven nekem az NS határozottan jobban tetszik. (Igen láttam már mindkettőt, na meg nekem egy NS-em van.) -
pc-user
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Nekem volt Teslám és Dual-om. Most is van egy, ami nem rossz, de nem is valami jó...

-
Noddy
senior tag
Az lehetséges hogy a cort earth 70-es nincs lakkozva?
-
Psychonaut
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Persze. Nyilvan jobban szol, mint a CD. A CD (es a kazetta) nem is a jo hangzasa miatt jelent nekem valamit, hanem azert, mert a kedvenc bandaim azon jelentettek meg a szamaikat. Valahogy ahhoz a korhoz (80-as, 90-es evek) kotom ezt a ket targyat.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Psychonaut
üzenetére
Hallgattál már bakelitet? Persze nem végletekig leharcolt lemezjátszón. Ha igen, akkor érted

(Btw, a kazettának az égvilágon semmi előnyét nem tudnám felhozni, sem kezelésre, sem hangzásra, sem semmire...) -
Psychonaut
veterán
Hat, nem tudom sracok, nekem mar a CD is feeling. Hat meg a kazetta...
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Alap.
Van itthon kb 50 korongom, de nincs most használható lemezjátszóm sajnos. A szüleim viszont újra "lemezeznek". Évek óta porosodó lejátszót javíttattak meg. 5-től 20 ezerig lehet jókat találni a neten a felújítottak között. És az élmény? Megfizethetetlen! -
Eastman
addikt
válasz
Grimwing
üzenetére
A gitárral nincs is baj. ...igazából semmivel nincs baj. Én vagyok maradi. Tegnap pl vettem egy gyári, műsoros CD-t. Ma kettőt. Az mp3 kutyasz@r szerintem. Igazából a gitározáshoz még erősítő sem kell nemhogy PC. Szten őrzi itt a titkot. Az akusztikus gitár ami közvetlenül a levegőt zengeti, tisztán és szépen. Aki azon tud, az tud gitározni.
-
Grimwing
csendes tag
válasz
Eastman
üzenetére
Én FL Studioval kezdtem zenélni még jópár éve. Igazából két okból veszek gitárt. Az egyik, hogy egyik zeneszerkesztő progiban sincs egy épkézláb gitár generátor, a másik, hogy imádom a hangszert és meg akarok tanulni játszani rajta, hiába tart hosszú évekig, engem lekötne. Amúgy egyik haver az említett hangkártyával, egy szál gitárral, meg egy dob pluginnel masterelés nélkül ilyen hangzást nyomat: http://soundcloud.com/peca86
Szerintem nem rossz...
-
stepelord
csendes tag
-
stepelord
csendes tag
válasz
Printszkrín
üzenetére
köszönöm a gyors választ
-
stepelord
csendes tag
Apropó a gitárerősítőn mi az a gain beállító pontosan?

-
Grimwing
csendes tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Gitárból abszolút amatőr vagyok még, szóval egyelőre nem bízom a használt cuccokban. Naszóval, Cort Z42 Vagy Ibi GRGR121EX?
Valaki? -
stepelord
csendes tag
Az unokaöcsém vett egy elektromos gityót (Harley Benton),szerintem a húrok kicsit magasan helyezkednek el a nyakon de az is lehet hogy normál.Kérdésem :van valami standard beállitás,vagy ez gitáronként változik-e?Ha lejjebb állítanánk a nyakbeállitással akkor nem befolyásolja vajon a hangszedőket mármint torzitana vagy túl hangos stb.
-
Grimwing
csendes tag
Ahoy!
Én most tervezem megvenni életem első elektronyos gitárját, az lenne a kérdésem, hogy szerintetek az Ibanez GRGR121EX (50k), vagy a Cort Z42 (56k) éri mi jobban? Nekem az a lényeg, hogy minél teltebb, mogorvább hangja legyen.
Tapasztalatok? Esetleg valaki, aki mindkettőt próbálta? Melyik a jobb cucc? -
Noddy
senior tag
válasz
Psychonaut
üzenetére
Mostanában nézelődök jazz zene táján és ott botlottam bele ebbe a kifejezésbe.
De ahogy te is írtad, szimpla kotta felette akkord megjelöléssel. De nem értem ennek miért kellett külön nevet adni miért nem jó a szimpla kotta megjelölés vagy ilyesmi. Na mindegy:
Jazz Fake Book -
Noddy
senior tag
Valaki el tudja mondani mi a fakebook lényege?
-
NeoPampalini
senior tag
Persze ha nem akartok feltétlenül új cuccost, használtan lehet a GSR-nél jobbakat is kifogni hasonló árfekvésben, esetleg némi alkudozást követően...

-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Seraph 16
üzenetére
SZVSZ a GSR180 és hasonló kaliber alá ne add... Érdemes a netet túrni vélemények után, pl. a picit drágább Cort Action szériáról meglehetősen hmmmm... vegyesek a tapasztalatok.
Az az Ibby 180-as a BS sunburst kivitelben tetszetős darab, jó kezdő gityó lesz. Kombót meg max. vesztek karácsonyra. 
-
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Köszi a választ!
Igazából gyanítottam, hogy egy basszus kombó van úgy megcsinálva, hogy az igazán passzoljon a basszusgitár hangjaihoz, és előbb-utóbb arra is sor kerülhet. Mivel azonban egy kezdő számára kellene a gitár, és adott keret van rá, szeretnénk ebből a legtöbbet kihozni, és nem egy túl alap szettet vásárolni. Én Ibanez gsr180-at, és hasonló áru cortokat néztem, de ezek önmagukban is nagyon drágák, szóval ha nem muszáj a kombó, akkor azzal most nem növelnénk az árat. Az 1/4-es jack pedig nem okoz gondot. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
Seraph 16
üzenetére
Rá lehet, de:
- ajánlott egy kisebb multieffekt/előfok a jel előerősítéséhez
- milyen bemenet van a hifin? hangszerek 1/4" mono jack dugaszokkal operálnak
- függően a hifitől, lehet hulladék hangja is... szerintem vegyél egy kicsi gyakorló kombó erősítőt, 40-60W teljesítménnyel is a szomszéd idegeire fogsz menni
- a hifi sose fog úgy szólni mint egy rendes (akár gyakorló) erőlködő.Mondjuk itthon egy Rocktron előfokba, onnan meg a 2.1-es hangrendszerbe csatlakozik a cuccom, szódával elmegy, igaz, a 120W-os mélynyomó rendesen javítja az összhatást... (de már készülőben van a rendes motyóm, na az állat lesz
)Nézz körül a Gitárshopon vagy a Hangmester fórumán, biztos akad néhány alkalmas kombó...

-
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy elektromos basszusgitárhoz kell-e venni ilyen gitár erősítőt (v hagfalat v mi ez...
) vagy rá lehet kötni egy hifire is. Csak otthoni használatra lenne a gitár.
Köszi! -
stepelord
csendes tag
válasz
alienpapa
üzenetére
én is mikor megvettem a cortot bazira szokatlan volt a hurtávolság mert elég vastagok az ujjaim de eléggé hozzászoktam,minnél többet gyakorolsz annál hamarabb áll rá az ujjad(ha belegondolok az első barrékra ,szinte sirtam
a kétségbeeséstől hogy ez nekem sose fog menni most meg el nem hagynám semmi pénzért
) -
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Húú, én a C-dúrról F-dúrra váltást nem tudom megoldani jól a klasszikus nylonhúroson.
A keskenyebb nyakú Stratón megy simán.Mondjuk úgy fogom az F-dúrt, hogy gyűrűs ujj az A-t és D-t fogja a 3. bundnál, középső ujjé a G húr 2. bund, mutató fogja a H-t, E-t az 1. bundnál. C-dúr akkordról nekem így egyszerűbb.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Ha meglesz a pénz, akkor felhívom őket h van e náluk ilyen gitár. Ha esetleg nincs, akkor megrendelem netről. Az egyik boltban láttam h van, és azt írják h 1 nap a szállítási idő. Remélem nem lesz túl sok idő megszokni a vékonyabb nyakat, de mindenképpen kitartó leszek.
Ha estelge mégis Debrecenben jársz, akkor mindenképpen gondolj rám...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa
üzenetére
Van is az adott hangszerboltban belőle raktáron? Mert gyakorta a terméklista igen-igen kis százaléka van csak raktáron, a többit rendelniük kell.
Egyébként ha egy akármilyen gagyi klasszikuson nehéz volt az F-dúr, akkor megnyugtatlak, egy fémhúroson még jóval nehezebb lesz
Mondjuk sokaknak a görbült fogólap meg a keskenyebb nyak kényelmesebbé teszi a barrézást... mindenesetre annyi biztos, hogy a fémhúrok nehezebb diók lesznek, mint a nylonhúrok (akkor is, ha alacsonyabban fekszenek ezek a fémhúrok), na meg egy klasszikus gitár húrtávolságai után megszokni a vékonyabb nyakat, idő lesz. Fordítva szerintem könnyebb, fémhúrosról klasszikusra váltani. De meg fogod ezt is szokni.Szívesen mennék veled, de nem debreceni vagyok, szóval én kiestem...
-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Az örömmel nem lesz probléma, már alig várom, h nálam legyen!
Kb 2-3 hét múlva tudom megvenni, akkor lesz elég pénzem, addig meg türelmesen várok. Majd lehet írok egy kis szösszenetet róla logouton.
Egyébként már van gitárom, egy low end kategóriás klasszikus gitár. Még csak akkordokat pengetek, de már így is akadályoz a haladásban, mert a húrok iszonyatosan magasan vannak. Pl egy F akkordot lefogni szinte lehetetlen. Viszot tetszik rajta az, h a húrok egymástól távol vannak, így nem nagyon érnek az ujjaim olyanokhoz, amikhez nem szabadna. Kicsit tartok is tőle h a Cort nyaka túl vékony lesz, de szerintem meg tudom amjd szokni.
Debrecenben fogom megvenni a Fejes hangszerboltban. Esetleg ha lenne valaki a topikban aki debreceni, és ért a gitárokhoz, szívesen venném ha eljönne velem megvenni. Sajnos nincs gitáros ismerősöm, így minden segítség jól jönne. A fizetség egy sör lenne, esetleg 2.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa
üzenetére
Először is gratula a leendő gitárodhoz, na meg a gitárválasztáshoz is, jó gitárt választottál

Nem hiszem, hogy bármi gond lenne vele... egyébként értelemszerű dolgokat, pl. külső sérülések, karcok, aztán nyak egyenessége (bár ez állítható a nyak test felőli végénél... a hanglyuk felől egy imbuszkulccsal, esetleg ha nem lenne egyenes - amit egyáltalán nem hiszek - akkor ott az üzletben is segítenek ezt orvosolni), aztán a fogólap és a fedlap találkozásánál esetlegesen vannak-e repedések, de ezt sem tartom valószínűnek. Igazából arra figyelj, hogy örülj a gitárodnak, az a legjobb

Szabad megkérdezni, hogy melyik hangszerüzletben veszed?
-
alienpapa
senior tag
Valószinüleg nemsoká egy cort earth 70 boldog tulajdonosa leszek, és az lenne a kérdésem h mire kell figyelni egy gitárvásárlásnál?
-
Psychonaut
veterán
válasz
sanyi0321
üzenetére
A kezeddel ugy fogod le a hurt, hogy csak tompa hangot adjon. Tehat nem is lefogod konkret bundnal, hanem fole teszed ugy az ujjad, hogy a rezgest egyetlen tompa hangga tompitsa az ujjad.
Egyebkent ket helyen tudsz tompitani akusztikuson: a nyakon, illetve a hanglyuknal, (ertelemszeruen utobbinal a pengetos kezedet rakod ugy a hurra, hogy ne zengjen)
Kicsit sok a szoismetles, de remelem erted, mire gondolok.
SZERK: Ennek a videonak az elejen amit hallasz gitar, az igy jatszik (0:11-0:20 kozott)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- PlayStation 5
- Apple asztali gépek
- TCL LCD és LED TV-k
- Pánik a memóriapiacon
- Android programozás, Android alkalmazások készítése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Home server / házi szerver építése
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- Dell PowerEdge T440 Tower Szervergép,Intel Xeon Gold 6138,4Gb DDR4,iDRAC Ent,16xSFF,PERC H330,gari
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB Kártya-független,6 Hónap Jótállással Új 100% Akkuval
- Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256
- iPad Pro 12.9 (3. gen) 1TB Cellular + Magic Keyboard + Apple Pencil 2
- Apple iPhone 11 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 96%
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 512GB SSD RX 7800 XT 16GB LianLi Lancool 216 ARGB 750W
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

De ettől még nem lesz rosszabb a gitár hangja sőt...

)
a kétségbeeséstől hogy ez nekem sose fog menni most meg el nem hagynám semmi pénzért
)