- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ragnar_
addikt
válasz
alienpapa #20897 üzenetére
Megnézed melyik hangról van szó, és megnézed, hogy melyik akkord van közelebb a hallotthoz, dúr moll, esetleg valami bővített .. Azaz, ha az E húron az első hang az első fekvésben van akkor valószínűleg valamelyik F akkord lesz az. És így tovább. Ha van mélyebb hang mint E akkor valószínűleg nem E-re van hangolva at adott gitár amit a dalban használnak.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
alienpapa #15078 üzenetére
Ugyan ez a véleményem, öcsém ilyen csajokkal mért nem hoz össze sosem a sors?
Ezt a számot de utálom, de így hallgatható -
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #14904 üzenetére
Pont pár hozzászólással ezelőtt mondtam el mindent, ami most is feljött, ugyanazokat tudnám mondani.
A nylon vs fémhúr témát is érintettük (amúgy a klasszikus gitár talán nem akusztikus?), meg a honnan szedjhetük össze ami kell az alapoktól témát is.
Persze, ha van bármi további kérdés, szívesen válaszolok.
-
GoTReX
őstag
válasz
alienpapa #14899 üzenetére
Semmi gond.Köszönöm,nekem is nagyon tetszik. Azthiszem bőven elég egy kezdőnek.Belbecs adatok még annyira sokat nem mondanak.Egy tokot lehet hogy még vennem kellene mellé,hogy ne legyen baja a hazaúton.Ezzel a hangolással kicsit gondban vagyok. Látom a neten erősen megoszlik a vélemény hogy Klasszikus vagy Akusztikus gitárral tanuljuk meg az alapokat...Ti hogy látjátok ezt?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #13275 üzenetére
Milyen gitáron is játszol?
Akusztikus gutáron akkordozáshoz, a nemrég elhangzott javaslattal ellentétben én maximálisan nem ajánlok vastag pengetőt, sőt, minél vékonyabbat. Egy 0,6-es tökéletes. És hidd el, nem csak neked volt/van ilyen problémád, ugyanezzel küzdöttem. Nem vettem csúszásgátlós, meg ilyen-olyan vastag pengetőket, egy dolgot csináltam: felvettem a földről a kezemből kitekeredett pengetőt, vagy kipiszkltam a gitár belsejéből (frankón), és folytattam a pengetést és gyakoroltam, és újra és újra és újra. Most meg már nem értem, hogy lehet, hogy régebben ki akart esni a kezemből egyfolytában - sőt sokszor ki is esett. Egyszerűen természetes lett.
Egyébként akkordok pengetéséhez is jóval jobb a kétujjas fogás. Jóval szabadabb, lazább lesz tőle a pengető tartása, és kellemesebb hangzást fogsz elérni, mint egy merev háromujjas fogással. -
-
Atticus85
tag
válasz
alienpapa #8504 üzenetére
Na állítsd már le magad,attól,hogy nektek hülyeségnek jön le amit mondok,meg kérdeztem a gitárvásárlással kapcsolatban,attól még sose hazudtam.Te unalmadba találsz ki ilyet másokról?Mert ha nem így van,akkor bizonyítsd be,hogy mikor hazudtam,na gyerünk..
Amúgy meg se nézem mit írtál üzenetbe mert lesz..om.
Na bizonyítsd be ha szerinted hazudok,úgyse tudsz olyat mondani. -
Atticus85
tag
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #6921 üzenetére
Igazán nincs mit
Egyébként ha itt kishazánkban akarsz a tömeggyártású távolkeleti cuccoknál nem csak hallhatóan, de érezhetően jobb akusztikus gitárt venni, akkor goto Stageshop és a Furch gitárok között nézz szét. Ugyan nem lesz puccos hanglyuk, meg húrláb, meg fej, viszont lesz hang és olyan szinten rezonáló, élő faanyag, hogy besz.rsz
Más értelmes akusztikust idehaza nem nagyon lehet kapni... ugyanitt a Stageshopban van még pár Martin ugyan aranyárban, meg itt-ott lehet néha kapni a leggagyibb, a kínálat legalját képviselő Taylor gitárokat, de ennyi. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #6918 üzenetére
Jé, egy Piaf cover? Nafene, nem számítottam rá, hogy ebben a topicban bármilyen formában találkozni fogok a nevével
Kellemes meglepetés
A húrok alsó rögzítése, a kicsi, hosszirányban elnyúlt, ovális hanglyuk és a klasszikus gitárokra jellemző, fémhúrosoknál jóval ritkább fejkialakítás-hangolókulcs megoldás alapján ez a te gitárod: [link] vagy [link] bár más fedlappal - cédrusnak tűnik nekem a videó alapján.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #6879 üzenetére
Nem tudok róla, hogy lehetne kapni kompenzált csont alsónyerget a Cort-ra megfelelő méretben (ami egyébként megegyezik az itthon kapható akusztikus gitárok kb 95%-ának nyeregméretével....), és bár ez nem jelenti azt, hogy nincs is, mindenesetre csodálkoznék, ha lenne
Két út van: vagy veszel egy kompenzálatlan nyers csontdarabot (azért téglatest formára le van faragva) húrvezetőnek és hangszerésszel megcsnáltatod (kb 6-10 ezer között lehet valahol ennek az ára emlékeim szerint), vagy megoldod házilag - ebben az a ciki, hogy a tizedmilliméterek is számítanak.
Nálam após speciel pont szobrász, megoldotta olyan döbbenetes pontossággal kb. negyed óra alatt, hogy csak lestem...A szemöldök csontra cserélésének én olyan hűde nagy értelmét nem látom. Egyrészt csak a nyitottan (lefogatlanul) rezgő húroknál van bármi értelme is, azaz csak nyitott akkordoknál egy két húr rezgése jut el oda. Ha kápót használunk, akkor még ennyi sem, akkor nincs semmi jelentősége. Másrészt a hídnál ugye az alsó nyeregnél a fedlapra vezetődik rá a húrok rezgése és a fedlap rezgéséből lesz a hang. A szemöldöknél a nyak-fej találkozási pontjára adódik át annak a pár húrnak a rezgése, ha olyat fogunk... ott nem sok befolyása van a hangra. Nullánál talán több, de nem sokkal. Ha egyáltalán... Egy értelme viszont biztosan van: jobban néz ki - ha elég közelről nézzük
Ja igen: a szemöldökök is vannak többféle méretben, neked 1 11/16"-os kell.
A nyakmerevítőről meg: le vannak lazítva a húrjaid, amikor babrálni próbálod?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #6873 üzenetére
Neked Cort Earth 70-ed van, ugye... annál szerintem - ha csak nem szabtak el rajta valamit - megfelelőek eleve is a húrmagasságok. Ha nagyon csökkenteni akarod, szerintem a hídból is és a szemöldökből is reszelj nagyon keveset - alulról. Igen, mindkettőből és lehetőleg egyformán (bár tudom ez nem könnyű), olyan egyszerű okból, hogy szimmetrikus legyen a húrok lejjebb ültetése. Ha csak a szemöldökből faragsz, a hídnál ugyanolyan magasra kell felfutnia a húroknak, csak épp mélyebbről, a húrok emelkedési szöge így nagyobb lesz, mint eredetileg, magasabb fekvésekben nem lesz jobb játszani vele, ilyesmi. Arről nem is beszélve, hogy csak a szemöldök árkait mélyítve minimális mértékben, de változik a rezgő húrhossz, így veszít a pontosságából a gitár.
Az Earth 70-hez egy plusz ajándék hidat amúgy is adnak - legalábbis régebben adtak - szóval, ha elrontod, akkor is ott a cseredarab
Amúgy relative igen olcsó alkatrészek, így ha van rá keret, be lehet szerezni hídből is meg szemöldökből is még plusz pár darabot, és lehet kísérletezgetni, játszani, hogy hol tiszta még a hangzás, de alacsony a húrmagasság, hogy a legkényelmesebb, legjobb, stb. Bár hatalmas türelem kell ilyen kísérletezgetéshez, egy hangszerre megéri áldozni az időnkbőlHa az óramutató járásával egyezően tekered a merevítőpálcát, akkor növeled a feszítettségét, az óra mutató járásával ellentétesen csökkented. (Ha a nyak görbülete eredetileg egy völgyre, vagy teknőre emlékeztet, akkor kell növelni a pálca feszítettségét, csökkenteni pedig akkor, ha a nyak görbülete egy dombra vagy felpúpozott hátú macskára hasonlít. Szerintem jól megaszondtam, így képek nélkül nem nagyon tudom jobban elmagyarázni
De szerintem érzi az ember, hogy mit takar a feszítés és mit a feszítettség csökkentése.)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #6869 üzenetére
Én beragasztottam. De reszelni akartál, nem újat venni, nem? Mindenesetre, ha nagyon sok időd van, meg lehet azt cisnálni, hogy ragasztás előtt csak simán felteszed, felhúrozod a gitárt, megnézed, hogy milyen lett az új szemöldökkel vagy/és reszelés után, és ha úgy találod, hogy jó, akkor jöhet a ragasztás.
-
Szten Márs
nagyúr
-
atidzsiforc
őstag
válasz
alienpapa #6861 üzenetére
Nah nekem is megy a mutatoujjas verzio!
Akustikus gitar temahoz: En az Eldoradoban vettem egy 20k-ert egy fekete stagget nyar vegen, tipusat most nem tudom pontosan, de igy nez ki. Valamiert ennek a hangja jott be a legjobban, pedig probaltam 2x-3x dragabbakat is, azok olyan "tompan" szoltak.
Bundjai lehetnenek kicsit nagyobbak, de amugy egesz jol eljatszok vele az elektromoshoz szokott kezeimmel is.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #6370 üzenetére
Jelenleg foszfor-bronzosat, de igen, EXP-t és 0.12-est. Gondolkodtam már a 0.13-ason, lehet egyszer kipróbálom. Mellesleg pl. a legtöbb Taylor alapból 0.13-assal van szerelve, így fejből úgy rémlik, hogy csak a koafából készültek vannak 0.12-esekkel. Szóval azt hiszem nem lehet olyan nagy kaland egy jó gitáron
Apropó jó gitáron: jóval kényelmesebben le tudom nyomni a gitáromon a 0.12-es készlet húrjait, mint egy Stagg csodán a 0.10-eseket. Ezt is írtam szerintem már párszor, de döbbenetes tapasztalni újra, meg újra...Eastman:
Nemrég tettem újat és be van raktározva egy új készlet is... általában, ha van véletlen kis feles pénzem, veszek előre, ki tudja mit hoz a jövő alaponMindenesetre, ha később (mivel nem övid élettartamú dolgokról beszélünk, ezt így nézd) is aktuális lesz majd, akár benne is vagyok. Szerk: most látom, erre a fordulóra már van is embered
Szerintem ha ilyen köröket terveztek, írjátok le mindig ide a topicba, és aki akar, jelentkezik
-
Atticus85
tag
válasz
alienpapa #6094 üzenetére
Igen,örülök is neki,hogy mindenki tanácsokat ad.Nem engedem el teljesen a fülem mellett,mert megvannak jegyezve a gitárok,és majd ha bemegyek megint gitárt próbálni akkor majd azokat a gitárokat fogom kipróbálni.De mivel elég sok gitár más-más kaliberü,és nem fogok gitárt cserélni ezután az biztos(szóval csak egyszer veszek hosszú távra gitárt)ezért érdeklődöm mindig valamiről.Ha jobban értenék hozzá,vagy hogyha jobban ellenék engedve anyagilag akkor nem lennék ilyen helyzetbe,amúgy meg ez egy fórum,tudtommal ide bárki írhat bármilyen gitározással kapcsolatos dolgot,attól,hogy énis írogatok ide,nem szemetelek tele semmit,mert amúgy nem sokan írnak más témában,szinte csak én.Te se írkálsz semmit,akkor meg nem értem mi bajod van.Nem azért írogatok állandóan,hogy másokat idegesítsek,még ha úgyis jön le.De az ilyen "ááááá 46 új hozzászólás
" Ennek mi értelme van az ilyen szövegnek??Mi a bánatért zavar az valakit ha ennyi új hozzászólás van??Rajtam kívűl nemis írogat senki,és ha abszolút most kezdtem,vagy most akarnék elkezdeni gitározni akkor te is tudod,hogy már biztos vettem volna valamit.Na mindegy,száz szónak is egy a vége,én ezt nem azért csinálom,hogy mást idegesítsek,csak a legjobbat akarom,és érdeklődök,sokminden érdekel.Ne haragudjon senki,nem unalmamaban írkálgatok ide,hogy másokat hülyítsek,még ha úgyis jön le,és nyugodtan írhat ide bárki más,nem szemetelem tele a topic-ot.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5483 üzenetére
A húr anyagát. A 80/20 és 85/15-ös húrok réz-cink ötvözetek, a magasabb szám (pl a 80/20 esetében a 80) a réz százalékos aránya, a másik a cinké. (Ez esetben... vannak másféle húrok, pl. 92/8-as, ahol nem ez a helyzet, ott a 100% anyag 92% rézből, 7% ónból és 1% foszforból tevődik össze.)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5468 üzenetére
Egyébként most jutott eszembe, az Earth 70-hez járt kapásból egy pótnyereg, legalábbis az enyémhez. Gondolom a tiédhez is, szóval egy esetleges rontás/túlreszelés miatt nem kell kapásból venni új nyerget. (Egyébként, ha majd húrt cserélsz, megnézheted, hogy a másik nem alacsonyabb-e eleve véletlenül, én nem nagyon nézegettem.)
Huhh, a húrokról nem keveset lehetne írni. Nagyon dióhéjban: gyárilag ezen a gitáron 0.11-es 80/20-as bronz D'Addario-k vannak, tehát teljesen normális, jó minőségű húrok.
Leggyakrabban kétféle húrral találkozhatunk: a 80/20-assal és a foszfor-bronzzal, ezen kívül van még millió féle, 85/15-ös, silk n stleel, flat top, stb stb, lehet majd írok róluk egy blogbejegyzést, egyelőre csak a két leggyakoribbról: a 80/20-asnak kissé fényesebb csilingelőbb hangzásvilága van, a foszfor-bronznak pedig némileg lágyabb, kerekebb. Nehéz a hangokat körülírni, de talán érthető
Ezen kívül van még a gitároknak egy csoportosítása: bevonatos, hosszú élettartamú és bevonat nélküli. Nem, ez a bevonat nem a sodrást jelenti a mély húrokon, hanem az élettartamot növelő nanométerben mérhető vastagságú bevonatot a húrokon. Az ilyen bevonatos húrok jóval drágábbak, mint a hagyományos társaik, viszont gyártói ígéretek szerint vagy 5x hosszabb ideig megtartják a hangjukat.
Három gyártónál tudok ilyen húrokról: az Elixírnél (az Elixír húrok bevonatosak, legyen az nanoweb, vagy polyweb), a D'Addario "EXP" jelölésű húrjai, valamint az Ernie Ball "Coated" jelölésű sorozata.A húrvastagságokról annyit, hogy amikor azt mondjuk, hogy 0.10-es, vagy mondjuk 0.12-es, akkor az a vékony e húr inchben mért vastagsága. Ha bemész a hangszerboltba kérheted úgy, hogy 10-es, vagy 12-es húrt akarsz, mindenki érteni fogja, sőt, általában így szokás mondani. Minél vékonyabb a húr, annál kisebb feszítőerő kell ahhoz, hogy adott frekvencián rezegjen, így könnyebb lesz lenyomni, kényelmesebb lesz az ujjbegynek, valamint könnyebb lesz nyújtani. Minél vastagabb, annál jobban megrezgeti a fedlapot, annál inkább kijön a gitár fájának hangkaraktere. Lényeg a lényeg: befolyásolja a húrvastagság a hangot, bár igazából, hogy ezt hogyan értékeljük, az ízlésfüggő. Abszolút kezdőknek 10-es húrokat szoktak ajánlani, hogy kíméletesebb legyen az ujjukhoz, én a saját gitáromon 12-est szoktam használni, a Cort pedig gyárilag a 11-es mellett döntött. Ha azt akarod, hogy a gitárod nyakát ugyanolyan feszítőerő nyúzza, mint eddig, akkor maradj a 11-esnél, főleg, ha ez a mostani húrvastagság bejön neked. A 11-es húrok amúgy is jó kompromisszumot jelentenek a könnyen lenyomhatóság és fedlaprezgetés terén, szóval ezt a méretet ajánlanám.
Én azért elég gyakran cserélek húrt, ha úgy érzem, hogy már jól hallhatóan romlott a hangjuk és kezdenek döglöttek lenni, ráadásul mivel nem is csak a saját gitáromat szoktam egyedül használni (meg nem csak a sajátomat szoktam húrozni), igen sokfélét ki tudtam próbálni.
Jelenleg a saját gitáromon Newtone Masterclass húrok vannak, elég sokat lehetne róluk mesélni, nem hagyományos felépítésű húrok, de erről majd, ha rászánom magam tényleg egy blogbejegyzésre, akkor bővebben. Dióhéjban annyit róla, hogy nem bevonatos húr, ahhoz képest igen drága, hangzásvilágában pedig nem a csilingelő, fényes hang dominál, hanem inkább vastag, kerek, a hagyományos foszfor-bronzosoknál is sokkal erőteljesebben. Fingerstyle-ra nagyszerű, ami azt illeti a legnagyszerűbb húr erre, amit valaha hallottam, sikáláshoz viszont nekem jóval jobban bejönnek a fényesebb hangú húrok. Plusz még azzal együtt is, hogy nem bevonatos, igen hamar romlásnak indul a hangja.Én mindent összevetve leginkább eddig a D'Addario EXP húrjaival voltam megelégedve, bár hozzátenném, a mindenhol dicsért Elixíreket még nem próbáltam. Tapasztalatból annyit mondanék, hogy valóban jóval tovább tartják az EXP húrok az életteli hangzásukat, nem kicsit, hanem megdöbbentően hosszabb ideig, maximálisan ajánlom őket. Egyrészt azért, mert bár drágábbak, de ha hozzávesszük, hogy hányszor tovább tartanak, akkor az a helyzet, hogy mégis ezzel jövünk ki olcsóbban, másrészt meg kevesebb hulladékot termelünk. (Kicsi dolog tudom, de talán minden kicsi dolog számít.) Csak azért nem maradtam ezeknél a húroknál, mert ki akartam próbálni a lehető legtöbb félét, de azt hiszem a következő húrcserénél visszatérek hozzájuk és maradnak is.
Amit ajánlok tehát: D'Addario EXP 80/20 és D'Addario EXP phospor-bronze, attól függően, hogy melyik hangzásvilágát akarod kipróbálni
Ha olcsóbban akarsz venni húrt, akkor van bevonat nélküli 80/20-as Martin ugyanitt 1500 körülért, vagy foszfor-bronzos 2000-ért, ez utóbbit próbáltam, teljesen korrekt. Vagy bevonat nélküliben abszolút ajánlom az Ernie Ball foszfor-bronzosát, nekem nagyon bejött a hangja. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5466 üzenetére
"Főleg ha hangszerész csinálná, biztos h nem esne neki ész nélkül"
Szép dolog a bizalom, de én ebben sajnos korántsem lennék olyan biztos.
Volt már párszor szó erről, az én álláspontom az, hogy idegen kézbe nem adok olyasmit, ami fontos nekem, mert számomra jelent valamit, számára meg csak egy munka, semmi több... rossz esetben olyan munka, amivel kivan a töke, és minél hamarabb le akarja tudni, a többi meg nem számít, és bizony ennek megfelelő lesz a végeredmény, de legjobb esetben is csak egy tucatmunka.
A gitárom maximálisan olyan dolog, ami fontos számomra, szóval nem, nem adnám idegen kézbe. Az én gitárom, nekem kell törődni vele, nem egy idegennek. Én tudom mit csinálok vele, ha hozzányúlok, nekem van időm rá, illetve fontos a rá fordított idő és te is nyugodtan tehetsz így... nem kell nekiesni a reszelésnek ész nélkül. A módszer kb ez: nagyon apránként reszeled, visszateszed, próbálgatod, nézed, hogy milyen lett, teszteled, aztán ha úgy érzed még sok maradt, újra kiveszed, újra lehet kicsit reszelni, újra lehet tesztelni. Sokáig tart persze, rengeteg türelem kell hozzá, de egyrészt (és talán ez a kevésbé fontos) sok pénzt megspórolsz, és ha megnézed, hogy mennyit nem fizettél ki, azaz mennyit nyertél ezzel, és leszámolod órabérbe, akkor nem lesz rossz, másrészt (és azt hiszem ez a fontosabb) meg lásd, amit fent írtam.Plusz ötlet: lehet venni műanyagot potom pénzért bele, veszel egyet-kettőt, hogy ha túlreszelnéd valamelyiket, akkor rögtön javíthasd a dolgot. Persze, így rosszabbul jössz ki valamennyire anyagilag, de még mindig jobban, mintha hangszerészre bíznád a dolgot.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5464 üzenetére
Nos, direktben lemérnem nehézkes lenne, szóval pénzérméket raktam a vastag E húr és a 12. bund közé. Egy 200 Ft-os felett még volt egy nagyon kis hely, míg egy 100 Ft-os már nem fért be, anélkül, hogy feljebb ne tolta volna a húrt. Megnéztem neten, a 100 Ft-os 2,2 mm vastag, a 200-as pedig 2,0 mm, így kb. 2,1 mm lehet a vastag E húr távolsága a 12. bundtól.
Cort Earth 70. Az alsó műanyag nyerget csontra cseréltem, egy nyers, téglalap alakú csontdarab lett belefaragva megfelelően, viszont nem lett alacsonyabb, mint az eredeti műanyag nyereg volt, szóval nem teljesen értem nálad azt a 3,5-4mm-ert. A bundtól mérted, ugye, nem a fogólaptól?stepelord:
Beállítás: 4500 Ft
Teljes beállítás: 8500 FtWtf? A sima beállítást a felénél abbahagyják, vagy mi?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5456 üzenetére
Nem értem most a dolgot teljesen. Azt mondtad, hogy a nyak egyenessége tökéletes. Akkor hogy akarod a húrmagasságot beállíttatni? Azt akarod, hogy tegyenek be másik "csontot" (azaz műanyagot) alulra, vagy/és szemöldökcserét vagy reszeljenek belőlük?
Biztos túl nagy a húrmagasságod most? Csak mert ha túl alacsonyra veteted, könnyen előfordulhat, hogy zörögni kezdenek a húrok, különösen a basszushúrok.stepelord: Thx, örülök, hogy segíthettem, meg hogy elolvastad, amit írtam
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5434 üzenetére
Igen, jól érted. Ha jó a nyak, akkor inkább ne piszkáld. Nem játékszer, kíváncsiságból nem érdemes babrálni, csak ha konkrét célja van.
Ha úgy látod, hogy nem okés a nyak beállítása és a merevítőrúd segítségével javítani akarsz rajta, akkor óvatosan, nyolcad, vagy negyed fordulatonként tedd. Kis leírás, amit érdemes végigolvasni előtte: [link]Egy másik oldalról pedig egy kiemelendő mondat:
"The single most common misconception is that truss rods are for adjusting action or intonation. While adjusting the truss rod does affect the playing action, that's a side effect and not the purpose for the adjustment." -
Eastman
addikt
válasz
alienpapa #5434 üzenetére
...folyt.:
Arra viszont vigyázni kell, hogy ha túl alacsony a húrmagasság a bundok felett (tehát az alsó húrláb alacsony, vagy a nyakgörbület nem megfelelő) akkor az akkordokat lefogva és megpengetve a következő bundnál csöröghetnek, zöröghetnek a húrok.
Pl. itt; mondjuk E ok, A húr a 4. bundnál zöröghet, D húr a 3. bundnál zöröghet, G ok, H húr a 4. bundnál zöröghet, E6 ok.
Remélem érthető.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5430 üzenetére
Az a nyakmerevítő pálca állítására való, nemrég írtam róla.
Hamarosan megnézem, hogy az enyémnek milyen magasak a húrjai, mondjuk csak aprópénz-teszttelDe egyáltalán nem magasak... néha játszom egy Stagg akusztikussal, na annak magasak... annyira, hogy a 10-es húrok nem kicsit jobban vágják, nyúzzák az ujjbegyeimet azon, mint a Cortomon a 12-esek...
-
Eastman
addikt
válasz
alienpapa #5404 üzenetére
Szólok a csajosnak, h ma a földön alszik, mert kell a hely a gitárnak!
Háháháááá! Ismerős a szitu.
Két fontos dolog a zsír új gitárnál:
1.) Télen ne tedd a radiátor közelébe!
2.) A magasabb fekvésekben (közel a testhez) is használd, hogy ott is kopjanak a bundok, ne csak a nyak felső részén! Tessék "fel"menni szólózni, akkor tíz év múlva nem fog csörögni-zörögni.Gratula, használd egészséggel!
-
-
stepelord
csendes tag
válasz
alienpapa #5306 üzenetére
én is mikor megvettem a cortot bazira szokatlan volt a hurtávolság mert elég vastagok az ujjaim de eléggé hozzászoktam,minnél többet gyakorolsz annál hamarabb áll rá az ujjad(ha belegondolok az első barrékra ,szinte sirtam
a kétségbeeséstől hogy ez nekem sose fog menni most meg el nem hagynám semmi pénzért
)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5306 üzenetére
Van is az adott hangszerboltban belőle raktáron? Mert gyakorta a terméklista igen-igen kis százaléka van csak raktáron, a többit rendelniük kell.
Egyébként ha egy akármilyen gagyi klasszikuson nehéz volt az F-dúr, akkor megnyugtatlak, egy fémhúroson még jóval nehezebb lesz
Mondjuk sokaknak a görbült fogólap meg a keskenyebb nyak kényelmesebbé teszi a barrézást... mindenesetre annyi biztos, hogy a fémhúrok nehezebb diók lesznek, mint a nylonhúrok (akkor is, ha alacsonyabban fekszenek ezek a fémhúrok), na meg egy klasszikus gitár húrtávolságai után megszokni a vékonyabb nyakat, idő lesz. Fordítva szerintem könnyebb, fémhúrosról klasszikusra váltani. De meg fogod ezt is szokni.
Szívesen mennék veled, de nem debreceni vagyok, szóval én kiestem...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5304 üzenetére
Először is gratula a leendő gitárodhoz, na meg a gitárválasztáshoz is, jó gitárt választottál
Nem hiszem, hogy bármi gond lenne vele... egyébként értelemszerű dolgokat, pl. külső sérülések, karcok, aztán nyak egyenessége (bár ez állítható a nyak test felőli végénél... a hanglyuk felől egy imbuszkulccsal, esetleg ha nem lenne egyenes - amit egyáltalán nem hiszek - akkor ott az üzletben is segítenek ezt orvosolni), aztán a fogólap és a fedlap találkozásánál esetlegesen vannak-e repedések, de ezt sem tartom valószínűnek. Igazából arra figyelj, hogy örülj a gitárodnak, az a legjobb
Szabad megkérdezni, hogy melyik hangszerüzletben veszed?
-
Daweee
őstag
válasz
alienpapa #5169 üzenetére
Persze hogy nincs gáz a hangjával, nagyon jól szól, én imádom, az előbbi megjegyzés arról szólt hogy a félmillás eredeti Gibsonokhoz képest azért némileg (tényleg nem sokkal) elmarad a szakavatott fülek szerint, ami azért bőven belefér, de például a 100K feletti Epiknél is jobbnak tartják, szóval nagy mellényúlás nem lehet
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa #5164 üzenetére
Egy Gibson LP és az általad említett Epiphone között a forma a hasonlóság... minden egyéb téren akkora a különbség mint egy kétütemű Trabant, meg egy jobbféle Astin Martin között. Nem hiszem, hogy túlzás lenne. Szóval a Gibson LP teszt és a Gibson tesztben hallott hang nem túlzottan releváns most a gitárvásárlásnál, ha az Epi meg a Cort közül választhatsz...
-
Daweee
őstag
válasz
alienpapa #5158 üzenetére
Stílus kérdése, de az Epit én sem tudom ajánlani, amennyibe a KX5 kerül, abból épp kijön mondjuk egy Vintage V99, ami ugyan szintén nem mahagóni, illetve a nyaka is csavarozott, de ezeken kívül megegyezik a V100-zal, ami egy kivételesen jó alternatíva Les Paulra, (különösen a hasonló árkategóriájú Epiket figyelembe véve) de hogyha esetleg belefér a keretbe, mindenképp érdemes a nagyobb tesót venni, olyan 15-20K-val fáj többe a V100, de abszolút hozza a Les Paul feelinget, ragasztott nyak, full maha, a Wilkinson hangszedők szólnak mint az ágyú, és ránézni is rohadt jól tud esni
Hogy Les Paul vagy Superstrat? Ez az amit nem tudunk helyetted eldönteni, a Les Paul egy célszerszám a klasszikus, kemény rockra, nehéz és kényelmetlen dög, viszont a hangja mindenért kárpótol, a Cort pedig könnyebb, kényelmesebb, jobb tekerős futamokat játszani, a felsőbb régiók (17. bund fölött) is jobban elérhetők, a hangja pedig más, modernebb, de a legjobb ha meghallgatod mindkettőt egymás után, akár youtubeon, de az igazi egy hangszerboltban, azonos körülmények között, akkor a játszhatóságukat is összevetheted.
(Egy elégedett V100 tulaj
)
-
Noddy
senior tag
válasz
alienpapa #5048 üzenetére
Biztosat én se tudok mondani, de jó felé kapisgáltál: zeneelmélet
Amit én tudok, hogy ismerni kell a dal alap hangnemét (hány keresztes, hány bés), és ha megvan akkor csak azok az akkordok szerepelhetnek amiket az adott hangnem megenged. Persze ezzel csak kicsit szűkült a kör. Mivel általában az akkordok ütemenként vannak, az adott ütemben szereplő hangok segíthetnek kitalálni a megfelelő akkordot. Egyébként a kísérést az is segíti, ha pl a kottában szereplő hanghoz terc, oktáv vagy kvint hangot játszol.
De szerintem gyakorlat és próbálkozás teszi a mestert...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Facebook és Messenger
- Total Commander
- Acer notebook topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen alaplapot vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest