-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Szten Márs #31623 üzenetére
Amúgy műanyag testű gitárok nincsenek? Előállítás olcsóbb, a súllyal és formával úgy játszanak, ahogy akarnak, stb.... Vagy a hangszer iránti tisztelet miatt nem? El nem tudom képzelni, hogy ez jelent ma a kínaiaknak valamit.
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #31591 üzenetére
Közbe rájöttem, hogy te iylen leegyszerűsített síkon gondolkodsz az elektromos gitárról. Van egy hordozó, van, esztétikai elem stb... kell az a lényeg, de mindegy miből van.
Ellenben van rajta a húr, ami fém, rezeg, és van a hangszedő, ami mivel elektromágneses elven működő elektronikai eszköz nyilván csak a fémmel fogl foglalkozni.
Így már értem miért nem érted. -
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #31591 üzenetére
Fhu.Na akkor ujra.
Mindenféle személyeskedést félretéve, mert annak semmi értelme.Te ezt írtad:
"Az, hogy a hangszedőket nem érdekli a test rezgése, teljesen alapvető dolog. A mákos tekercsben is pont annyi az önindukció, mint amennyit áramot indukál egy fa rezgése a hangszedők tekercseiben."
"Természetesen a fa rezgésétől valamilyen minimális szinten mozognak a hangszedők, amik hatással vannak a hangra - de én kétlem, hogy ez a hatás bármilyen szinten kihallható lenne."Erre 2x leírtam a bizonyítékot, de leírom megint, hátha jobban tudatosul. Próbáld i, kopogtasd egy nagyon kemény műanyaggal!! a hidat, hallani fogod. Tehát:
A FA REZGÉSE HALLHATÓ A HANGSZEDŐBEN! Nyilván nem a fa indukál feszültséget a tekercselben, de általa indukálódik. Tehát a kijelentésed, miszerint a hangszedőt nem érdekli a fa rezgése téves."Az, hogy miért más egy üreges testű gitár hangja, mint egy tömöré, érdekes kérdés. "
Ahogy az előbb ismét felvázoltam a hangszedőt nagyonis érdeklik a körülötte levő rezgések, így az akusztikus üregek és maga az anyagvastagságok is befolyásolják a hangot, tehát egy tömör fában lévő hangszedő kb hasrütök, 70%-al másabb hangot fog adni légüregben.
"Első körben két pontosan azonos gitárt kéne meghallgatni, amik csak a tömörségben/üregességben különböznek. "
Hajrá én megtettem nem egyszer.
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #31576 üzenetére
Akkor csak pontokba szedve, finoman:
10éve vágod a tanyanyagot meg sok év fizika tanulás után te még midnig nem vagy képes megérteni, hogy ha egy anyag sűrűsége, tömege más, a vele érintkező és a rajta áthaladók rezgések kisebb-nagyobb mértékben módosulnak... oké.A test és az arra szerelt hardverek rezgése még mindig képes a hangszedőben elektromos indukciót kiváltani, erre mondtam ha ennyire nem látod át a dolgot próbál ki. Lehúrozod a gitárod és megkopogtatod a hidat, vagy a testet. Ha ismernéd az indukciós törvényeket hamar belátnád, hogy míg nincs szintetikus kemény anyaggal totál kiöntve légbuborékmentesena hangszedő, addig itt bizony lesz indukció, mégpedig hallható, tehát MAGA A TEST REZGÉSE is bele fog hallatszani a hangszedőbe....
Az nem tudom hogy jön ide kinek mekora a mellénye meg mitől, de ha már nem értesz a témához legalább konok meg makacs ne lennél.
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #31536 üzenetére
Baromi egyszerű a sztori. Ahogy te magad leírtad, fingod nincs a dologról, csak tippelsz, meg írod a hülyeséget.
Akkor eltekintve a formától, nézzük a faanyag mint olyat:
Adott egy darab dió, egy darab mahagóni, meg egy darab kőris fa. Felteszed mind háromra ugyan azt a KISJELŰ hangszedőt.... és nem egyformán fog szóni. A kőris sokkal fényesebb lesz, a mahagóni egészen mély búgó hangú lesz, a dió meg kb a kettő között...
Ezek közül a kőrisnek van a legnagyobb sűrűsége (0,69 g/ccm), majd a dió(0,64 g/ccm), és ezt követi a mahagóni(0,52 g/ccm)
Előszeretettel hangolják a mahagónit pl jávorral(0,59 g/ccm), aminek a sűrűsége valamivel kisebb a dióénál, viszont nagyobb a mahagóniénál, tehát a mahagóni hangjához adva nyilván a dió és kőris felé fogja elvinni a teljes hangszínt.Ha szerinted még mindig nem függ SZROSAN össze a hangszerek fája és a kialakult hangzás inkább ne írj a témáról többet, mert aki beleolvas azt hiszi érdemi okfejtés és még a végén elhiszi.
cucka
A mikrofóniáról, meg a feedback-ről annyit, hogy nem egy probléma. Egy szorosan tekert nem szétvert hangszedő ha megfelelően van rögzítve nem gerjed be nagyszínpadon se. Persze nyilván nem manowart kell vele játszani...MEg úgy alapból mindent ésszel kéne használni és arra amire való. Ennek jó példája a PAF ami nem pottingolt és nem gerjed amikor épp kedve van, ellenben k*rvajólszól.
Erre remek példa, ha lehúrozod a gitárt és egy vasdarabbal kopogtaod, a testet, vagy a hidat, azt hallani fogod a hangszedő végén...
Biztosan a közös tudatból szedi a hangszedő, hogy te épp vered a vasat és nem a test vezeti a rezgéseket, amiket felvesz a hangszedő. És ez pottingolt hangszedőre is igaz! pont. -
válasz
Szten Márs #31536 üzenetére
Ha már saját magad is megfejtetted, hogy még is csak van az anyagnak hatása a hangra, minek rágjátok még a szart?
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #31533 üzenetére
Mondjuk érdemi okfejtésed nem látom....
Ha szerinted a test rezgése nem okoz a hangszedőkben indukciót hogy létezhet mikrofó i meg testen keresztüli feedback? És most ne gyere azzal,hogy amelyik hangszedő nincs tömörre pottingolva az szar,mert azmeg megint szubjektiv preferencia,hogy neked melyik szimpibb.Én meghallgattam. nem szól úgy....na?
De amúgy vegyél magadon erőt fogsz egy olcsó strat copyt 30ért.veszel 2 gibson lp hangszedőt,belerakod és örülsz az új lp hangú stratodnak....csak ne felejtsd el velünk megosztani,hogy teljesen máshogy szól,mint hitted.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31520 üzenetére
Látod Szten, Rock-hoz nem csak a gitárválasztásban, hanem a dühben is segítünk.
-
FockeWulf
tag
válasz
Szten Márs #31509 üzenetére
Ezen a ponton én....feladom
Amúgy nem 8vs9....hanem 9vs10....bakker tájékozódj már mielőtt olyan dolgokat védesz meg tudományosan amiről nincs is vita
-
kemotox
addikt
válasz
Szten Márs #31506 üzenetére
Nem gömböjű a föld most sem.
-
FockeWulf
tag
válasz
Szten Márs #31500 üzenetére
Hogyne tudnék....menjünk vissza egészen addig mikor még a Föld lapos volt....? Vagy hagyjuk a régi időket?
Esetleg Newton abszolút ideje?
Vagy hogy nem is 9 bolygó van a naprendszerbe? Mondjuk én is még 9-et tanultam suliuba'...Akkómost mi van a tudománnyal??
Jobb ha nem mászunk bele, mert a tudomány ma is ugyanúgy a sötétben tapogatózik mint mondjuk 1000 évvel ezelőtt.
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #31492 üzenetére
Márpedig a hangszedőket nem érdekli a test rezgése. (Ezért is érthetetlen, hogy ugyan miért jó az nekünk, ha rezeg a test. ....
Ez vicces. Akkor miert van pl egy üreges testű hangszernek más hangja mint egy tömörnek...?
-
Eastman
addikt
válasz
Viszonylag kevés keményműanyag gitárt látok. Vajon a hangszergyárak kivágnák-e azt a több millió köbméter fát, ha a céljuk a tökéletesen nem rezgő gitártest lenne? Az elektromos gitár működése számokkal és matematikai egyenletekkel valószínűleg jól leírható. De érdemes?
Nem titok, hogy én a téma misztériuma miatt is jelen vagyok itt. Evvan.
-
törölt tag
válasz
Meglátásom szerint a nyakillesztés mögött is egy jól bújtatott marketing van. A Csavarozott nyakat könnyű sorozatban gyártani, jóval olcsóbb is. A ragasztott bonyolultabb illesztését, és az ezzel járó drágább technológiát próbálják magyarázni, hogy sokkal jobb a hang. Az átmenő nyak nem igazán szorul magyarázatra, a legdrágább, de ennél van egy nem elhanyagolható előny, hogy végig egyformán kényelmes.
Javítási szempontból újabb pozitívum a csavarozott nyaknak. Érdekes, hogy a legolcsóbb lett talán a legjobb középút. -
FockeWulf
tag
válasz
A tudomány már nagyon sok mindent próbált megmagyarázni, és (mint az később kiderült) a legtöbb esetben hülyeségeket állított.
Szóval, szép és jó ez a tudomány dolog, de komolyan venni nem szabad...vagy legalább is ne egyből, fenntartások nélkül fogadjuk el
-
törölt tag
válasz
Valahol láttam demózni optikai hangszedőt, mint lehetséges megoldást a mostani elektromágneses leváltására. Az biztos, hogy nem fogja fékezni a húr rezgését. Belevehetjük még a csillapításba nyugodtan a bundok anyagát ugyanúgy, ahogy a felső nyerget is, illetve húrlábat is. És legvégül a leginkább meghatározó tényező maga az ember. Ahogy fogja, ahogy használja a hangszert.
Akárhogy is nézzük egyrészt elsősorban a PU, másodsorban az egyéb összes tényező határozza meg a hangot. A legnagyobb változást a hangszedők cseréjével lehet elérni. De akárhogy is cseréljük, egy Stratnak soha nem lesz LP hangja. Hasonló igen, de ugyanolyan nem. Hagyjuk most a sustaint, meg nyak illesztést.
Nézzük a hangszínt. Elsődlegesen a PU fogja meghatározni. De érdekes, hogy ugyanaz a PU nem úgy szól egy másik testben. Színezi a hangot a test is. -
Eastman
addikt
válasz
OK.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31482 üzenetére
Ez tesztkérdés?
Te is érzed a hasadon az akusztikus rezgését. A mestergitároknál pl. rendesen hangolják a fa alkatrészeket is az összeállítás, összeragasztás előtt. Tehát annyit farag, csiszol le belőle a maestro, hogy azt megkopogtatva tiszta hangokat adjon, harmonikusan rezegjen. Az elektromos gitároknál is. Feltételezem, hogy a Gibsonnál a maha test és nyak összedolgoznak, „eggyé válnak” a ragasztástól. Tudom, az örök csontszemöldök vs. műanyag, rezeg-nem rezeg kérdést súroljuk.
Stratnál jellemzően különböző a test és nyak anyaga. Meg, ügye ő a gitárgyártás T-Modell-je.
Szerk:
Egy szóval; Szusztéjn, köszönöm. ...ami ugye, a Stratnál kevesebb. (Ezért is adtam el...)
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #31482 üzenetére
Szusztéjn.
-
Kobe
veterán
válasz
Szten Márs #31465 üzenetére
Hat az aanj egy fokkal jobb, de a klasszik kocka neck joint nem az igazi.... Nekem is meg az van a regi RGn, egy rubikkockat le lehetne faragni, annuival azert sokkal krnyelmesrbb lenne
Ha flottul megtanulok jatszsni, tuti szerzrk egy prestige RGT-t, azoknak neckthrough
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31337 üzenetére
A'szondják, a Fenderhez karcos a Fender kombó, mert 'szott sok magasat ad. LP-hez viszont nagyon ajánlják a Fender erősítőt, mert a mahagónit meg jól kiegészíti a magasaival. A kismarsik, meg hát nem'tom. Egyre nagyobb rajtuk a logó.
Molemannal titkon Laney-fanok vagyunk. Ha lesz kedve, beszámol majd a kis kedvencéről.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31334 üzenetére
...annyi, hogy nálam nem "nőtte ki" a kereteit.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31332 üzenetére
...ja, és ha a használtpiacon látsz egy ilyen kis előfokcsöves Kustom 12A-t, azonnal vedd meg, mert telt hangja van és akkorát szól mint az állat!
Az első szériás arany/libaf#s-zöld betűs, ovális-csúnyalogós a nyerő - mer' aztán már olcsósítottak.
Elő fog kerülni jobb kondíciókkal is.
De „valamiért” tartja még az árát. Ha éppen nem emelkedik...
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31332 üzenetére
A nyakprofilt szerintem sok helyen ki tudod próbálni. Eldorádó, Coda, stb.
Csak pénz nélkül menj, nehogy rádaggassanak valami mást...
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31329 üzenetére
Én is szemeztem vele anno. HH, hardtail, egy darab jávorból a nyak. Majdnem ez minden ami nekem kell egy Fendertől. A régi Stratom fogólapja gyönyörűen erezett volt - szintén egydarabos-jávornyakas. Azt gondolom, hogy ez a világos színeknél szempont. Láttam már kacifántosat. (Ha rendelsz, kérsz a konkrét darabról 10 fotót...)
De kemónak is igazat kell adjak; jó is legyen.
-
kemotox
addikt
válasz
Szten Márs #31329 üzenetére
Pedig ha kényelmetlen és nem tetszik a hangja akkor nyilván nem fogja az ember örömmel kézbe venni.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31324 üzenetére
...legalább próbáld ki Pesten valahol...
-
nap
addikt
válasz
Szten Márs #31304 üzenetére
Szerintem érdemes a B.C. Rich-ek között is szétnézned. Széles, jó fogású nyak, nagy rádiusszal.
Viszont itt esélyes a pickupcsere. -
Alexios
veterán
válasz
Szten Márs #31293 üzenetére
Andertonsnál amúgy több mint 30e olcsóbb az említett Ibanez - nem tudom mennyibe fájnak az említett pickupok pontosan, de ha a benne levőket eladod, akkor szerintem nagyon nem lépnéd át így a keretet
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #31293 üzenetére
Libamez...10 perce röhögök
Az enyémen is cserélve a két PU Seymour-Duncan Blackout-ra. Ha egyből cserélni kell, akkor borsos az ár. De a benne lévőket el is lehet adni. És ebből sincs balos... -
törölt tag
válasz
Szten Márs #31284 üzenetére
-
bigrob
őstag
válasz
Sztem fele ennyiből kijön egy Ibanez gsfanaticról, ami nyakprofil és menzúra elvárásaidnak meg is felelne.
Szerk.: sokan meg fognak utálni, de Chapman gitárt is kipróbálhatsz, beleférne akár az új ára is a keretbe. (nagyon ritkán van 1-2 használt)
-
Eastman
addikt
válasz
Kéccá. ...vagy ha a kényelem is szempont, akkor valami PRS...
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #31275 üzenetére
Számomra pedig a modern basszusgitár forma, és a domború top superstrat formák, illetve az abszolút favorit a MM Majesty. Amiből nincs balkezes...
De azért van itthon egy klasszikus LP kópia is.a Tele formát nem szeretem, a hangját igen.
A tele formát egy nagyon konzervatív, régmúltat idéző formának tartom. Nem tetszik na...
És ebből adódik az új divat, ami még inkább kiverte a biztosítékot nálam, a "relic" Vadiújan kapni " agyonhasznált" gitárt durva feláron.
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #31179 üzenetére
Ha jól látom a képen azok bizony nylon húrok. Legalább is az E1 H, G, biztosan az. ott a kicsi csomó a húrgomb végén. Én is hasonlót vettem az öreg Cremonára, Ernie Ball nylon húrok, bronzozott mély húrokkal.nem kell már bajlódni a csomózással, ott van rajtuk gyárilag a "gomb"
Túl meleg, nagyon száraz helyen tárolt gitárnál előfordulhat, hogy meggyengül a ragasztás.
Az új húrkészlet természetesen igaz, az mindig jó ötlet. Meg egyben bosszúság a nylon húroknál, hogy egy hét, míg beállnak. -
coolinggg
tag
válasz
Szten Márs #30979 üzenetére
Bocsánat hanyagul, humorosan próbáltam fogalmazni.
Szóval nagyon is pontos volt a gitár minden tekintetben. De a test súlya úgy néz valamennyire kivette belőle a leheletnyi homorúságot, tehát feszített a húrokon. Fél hangot hangolódtak a húrok felfelé.
-
MATEO6600
őstag
válasz
Szten Márs #30918 üzenetére
Mármint ezerszerese, de igen stimmel
-
suits
tag
válasz
Szten Márs #30904 üzenetére
Átnéztem ennek a webáruháznak a fémhúros gitárjait 465-ből 3-nak volt ilyen feje szal elég ritka.Itt van pl egy.Én nem láttam még soha ilyet ez zavart meg hogy western gitár test klasszikus fej..
-
Moleman
addikt
válasz
Szten Márs #30782 üzenetére
Tokban van, és van sok másik, ritkán esett rá a választás, főleg mikor open C-be volt hangolva.
De a többin is csak 1-2 évente cserélek húrt, közel 2 éve húroztam H-ra a KX5-öt, arra is ritkán van szükség, így még mindig friss hangja van, pedig a falon lóg. -
válasz
Szten Márs #30587 üzenetére
Gondoltam, hogy valaki meg fogja "szakérteni" a témát ebből az aspektusból is
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #30286 üzenetére
Nem taglalnám sem a fizikai hátterét, sem a saját meggyőződésemet, csak szimplán logika:
Ha a fa alig szól bele a hangszer hangjába elektromos gitár esetén, és egy szimpla effektezéssel, meg rezgőkörözéssel áthidalható az eltérés, akkor egy 'olcsóbb' gibson studio miért készül drága fából? Miért nem abból , amiből a legtöbb olcsó 40-60ezres LP copy? Miért nem lesz soha egy LP standarból kiszedett PAF-al, vagy burstbuckerrel, vagy probuckerrel az epinek olyan hangja, mint amiből kiszedték? Miért nem lesz egy olcsó strat copynak soha eredeti strat hangja, még azokkal a hangszedőkkel sem?
Kifaragtam idestova 4 teljesen saját hangszert, tudom mitől lesz más a hangja.Nyilván ha egy retkes szuvas fa és a tömör mahagóni vagy üreges mahagóni között nem lenne eltérés mindenki venne egy harley bentont meg bele 2 SD PAF-ot, vagy valami értelmes hangszedőt, a gibson meg lehúzná a rolót, mert senkinek nem kéne 10000x túlárazott sz rja,.
De én ezt a fajta témát le is zártam, mindenki gondol amit szeretne, aztán vagy úgy van, vagy tökmindegy.
-
válasz
Szten Márs #30297 üzenetére
Én nem akarok megtéríteni senkit, csak a hülyeséget se terjesszük. -
válasz
Szten Márs #30292 üzenetére
Ezt a fa nem szól bele a hangba, meg vécédeszka is ugyan úgy szól EMG-vel mint egy Les Paulba építve teóriát. Bicskanyitogató.
-
BluEyes
őstag
válasz
Szten Márs #30293 üzenetére
Köszi!
Remélem jó is lesz.
Most pár napig ez jön: -
válasz
Szten Márs #30286 üzenetére
Ne kezd pls.
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #30284 üzenetére
Ezt valószínűleg azért gondolod, mert a kezedbevett gitárok száma 5 és 10 közé tehető.
-
brickm
őstag
válasz
Szten Márs #30282 üzenetére
Jellemzőbb a tele kőris. Kőris strattal még nem találkoztam személyesen.
-
nap
addikt
válasz
Szten Márs #30191 üzenetére
Az álomgitárom.
Valahol 4000 dollárral bentebb és egy pár dekával könyebben kell megtalálnom az élhető kompromisszumot. Ez most úgy tűnik, hogy egy nighthawk/blueshawk lesz. -
Paarthurnax
senior tag
válasz
Szten Márs #30185 üzenetére
Kislányom tavaly kapott a négy éves szülinapjára egy olcsó gyerek ukulelét egyik barátomtól. Egy hónapra rá megvettem életem első gitárját.
Így kezdődött.
Első gitárom nagyon szép fémhúros akusztikus. Nagyon jó gitár de nem kezdőknek való és ezt elfelejtette mondani az eladó, úgyhogy az első hónapokban kikészültek az ujjaim, de aztán megedződtek. Azóta vettem egy elektromos gitárt és meglepődtem milyen könnyen lehet azon játszani a másikhoz képest. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Szten Márs #30216 üzenetére
Pengető... elektronyos gitár.
-
Humbucker
senior tag
válasz
Szten Márs #30207 üzenetére
Jó, lehet sokszor a nyilvánvaló dolgokra is rákérdezek, ez jogos, szívd a vérem . Ezt a fajta kulcsot magyar oldalakon, csak egysoros elrendezésűben láttam, 3x3 ba nem. Gondoltam rákérdezek.
-
Moleman
addikt
válasz
Szten Márs #30183 üzenetére
Amúgy lehet, hogy az én elnejlonosodásomnak is az volt az oka, hogy régen kezdtem, nem voltak ilyen jó lehetőségek. 2002-ben alap dolog volt egy vidéki kisvárosban, hogy van (el)használt nejlon 10 ezerért, meg hasonló állapotú elektromos 20 ezerért, válassz. És a 20 ezer akkor, általános iskolás fejjel irgalmatlan sok pénz volt, dédmamámtól kaptam meg végül a nejlont. A westernért, és később minden másért is Pestre kellett jönnöm, otthon a mai napig csak a belépőszintű tűzifák lógnak a boltban falon.
Sőt, még Pesten is ugyanez a helyzet, ha elhagyod a népszerű és megbízható boltokat, ahol ha nem is nyugat-európai színvonalon, de sokmindent ki lehet próbálni. Pl volt az Europarkban/KÖKI-ben hangszerbolt, de minek. Bementem, a legolcsóbb nejlonosból volt a szivárvány minden színében, azon kívül szó szerint semmilyen más gitár nem volt a boltban. Akkor akartam Epi Les Pault venni, leírattam velük, milyet szeretnék, mennyiért tudnának hozatni, oké, majd hívnak. Azóta se hívtak. És ugyanezt eljátszotta 4 másik hasonló semmirekellő hangszerbolt is, belvárosi és külvárosi egyaránt.
(#30185) Szten Márs
A lehetőségek kiszélesedésén kívül a mai low-end gitárok minősége is sokat javult azért, nem mellékesen az árak csökkenése mellett. Egy 20 ezres, 1-2 éves használt AD810 reálértéken felébe se kerül, mint 15 éve egy 20 éves repedt nejlonos Kremona. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Eleve el nem tudom képzelni, milyen az, amikor az ember nem tudja, akar-e xy hangszerrel komolyabban foglalkozni
Aki fagottozni akar az nyilván valamilyen távlati célt lát benne (már ha nem a szülei iratják be 7évesen) de a gitár pont olyan amit sokan ki akarnak próbálni hiszen milyen vagány dolog már meg egyébként is roxtárság, aztán 2 hét tanulgatás után esetleg eljutnak a börtönablakában elzajongásáig és itt véget ér a történet. Ha csak azok vennének gitárt akik komolyan gondolják és végig is csinálják, már rég bedőlt volna a gitárgyártás
-
kemotox
addikt
válasz
Jajj ne mondd már, hogy veled soha nem volt ilyen.. hirtelen fellángolás, impulzusvásárlás, beleunás, stb stb.
-
bigrob
őstag
válasz
Szten Márs #30183 üzenetére
Szerintem ezek az olcsóbb belépő kategóriás akusztikus vagy nylonos gitárok arra jók hogy eldöntse az ember, hogy akar-e komolyabban foglalkozni a dologgal.
Valami zerdo/well western gitárral kezdtem, házhozszállitással 13-ért
1-2 hónapra rá jött is az elektromos, mert szarul jött át a Rammstein -
updog
őstag
válasz
Szten Márs #30168 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy én bementem anno a hangszerboltba tizenpár éve, kockásingben, alatta Nirvana póló, szakadt farmerben, mondom, hogy szeretném megvenni életem első gitárját, if you know what I mean, és kacsingattam a 15-20.000-ért kirakott ütött kopott rissz-rossz second hand elektromos gitárok felé.
Nemúgyvanazmer'tanulninyájlonkell, a vége az lett, hogy rámsóztak 30-ért egy eléggé alja, ellenben zsírúj East elektroakusztikus nylonhúros gitárt, négy évig Nirvanatól kezdve System of a downig mindent azon játszottam
BTW azóta is megvan, szó se róla, megszerettem
De nagyon utálom ezt a sztereotípiát, hogy első gitár = klasszikus, miközben azért mentem a hangszerboltba, mert szutyok punkot meg metált akartam elkezdeni játszani, csak tényleg fogalmam nem volt róla, hogyan működik ez az egész.
Jó persze most eleve ilyet keresett a kolléga
-
Moleman
addikt
válasz
Szten Márs #30168 üzenetére
A brazil már régebb óta tiltólistás, a többi fajra idén került korlátozás. Nem explicit tiltólista, csak brutális papírmunka kell a nemzetközi szállításához, így most már nem gyártanak semmilyen új gitárt rózsafával, mert nem éri meg. Ezért reménykedek, hogy megnő a kereslet utánuk a használtpiacon.
A nejlonra visszatérve, még azzal se feltétlen értek egyet, hogy kevésbé bántja az ujjad, attól is bibis volt.
Amúgy az utóbbi 10 évben az ismerőseimmel westernt szoktam vetetni kezdésnek, és 9-es húrokat teszek rá, annál ujjbarátabb dolog nem sok van. De ha valakiben nincs elég elhatározás, még az is meg tudja állítani sajnos.
(#30169) KisApám
A boltba járás abszolút javasolt, kipróbálni, kiválasztani, hogy mit szeretnél, viszont a vásárláskor én a GS felé terelnélek.Ilyen AD810 jellegű gitárokat sokszor 20 ezer alatt meg lehet kapni használtan, és ha addigra megtapogatod az újat, esetleg viszel magaddal valakit, aki ért hozzá, jó eséllyel ugyanolyan jót tudsz venni, mint a boltból, az új ár 2/3-áért.
-
KisApám
addikt
válasz
Szten Márs #30162 üzenetére
Marad akkor a boltról boltra járás, ez a tuti. Köszönöm!
-
BluEyes
őstag
válasz
Szten Márs #30152 üzenetére
Mint olyan ember, akit - egy ideje már - kizárólag a nylonos gitárok hoznak lázba,
Nem kicsi elfogultságot vélek itten felfedezni. De nincs ezzel semmi baj.
Az említett post egy totál kezdőnek ment, aki még csak közelébe se merészkedett korábban semmiféle gitárnak. Mint mostanra kiderült, a jelenlegi érdeklődőnk detto, most megy majd valami boltba, ahol megtekinti a két konstrukció közötti különbségeket. Az összeghatárt is megtudtuk (30k), amire nagyjából vakon fogadtam volna. Valahol korábban azt a postot is megtalálod tőlem, ahol a fémhúros Cort-ot meg a Yamaha C30 klasszikust ajánlom. És most is ezek lesznek az ajánlataim. Szerintem látható, hogy fölösleges mélyebben belemerülni, csak zavart okoz a kezdők fejében a túl sok információ, tartom hogy a postomban leírtak bőven elegek az első gitár megvételéhez. És azt is tartom továbbra is, hogy a legnagyobb kikúrás klasszikus gitárt tukmálni olyanra, aki nem kíván a klasszikus zenével foglalkozni.
Amikről te beszélsz, az a haladó(bb) gitárosoknak szól, és én erősen biztogatlak is, hogy szedd össze az anyagot, és írjad meg, akár egy Logout cikkben. -
KisApám
addikt
válasz
Szten Márs #30153 üzenetére
Szerintem el kellene mennem egy jó boltba, ahol mind az akusztikus, mind a klasszikus gitárt kézbe tudom fogni.
Van itthon egy elektromos gitár, egy Epiphone LP100-as (legalább 20 éves, szinte tökéletes állapotban), ami nem volt használva, de inkább egy mobilisabb (nem elektromos) gitár kellene kb. 30 000 Ft környékén, akár szettben is (gitártok). -
Humbucker
senior tag
válasz
Szten Márs #30089 üzenetére
Értem akkor lehet hogy szemöldök csere?
-
MATEO6600
őstag
válasz
Szten Márs #30071 üzenetére
Nekem a szemöldöknél folyik ki.
Akkor kinek feleljünk meg? Neked vagy nekem? -
kemotox
addikt
válasz
Szten Márs #30071 üzenetére
Akkor így jártál, magyaruk is sokat használják a nut szót, és nem csak gitáros témánál
-
FockeWulf
tag
válasz
Szten Márs #30062 üzenetére
Horonynak is lehet nevezni a felső szemöldökön lévő vájatokat
Egyébként igazad van...nut, szánd(okán), pickapp, B-húr.... vannak "szakszavak"Pedig attól senki sem lesz menőbb ha feleslegesen idegen szavakat használ....
"horony, nút (főnév)
Fájl:Horony.jpg
Hosszúkás barázda; falba, padlóba, mennyezetbe vagy egy gépbe, szerkezetbe vájt csatornaszerű, kis keresztmetszetű mélyedés egymásba illő részek összeillesztésére, díszítésül, vagy cső, huzal elhelyezésére; felületen lévő hosszú mélyedés." -
brickm
őstag
válasz
Valószínűleg senki nem fogja szemöldökcsontnak hivni továbbra sem, mivel 3.5x hosszabb szó mint a nut. Ha a menőzés lenne a preferencia a híd is bridge lenne, de nyilván mindenki a rövidebbet használja, pláne ha teljesen alap, bármelyik gitáros által könnyen értelmezhető szavak ezek is.
-
kemotox
addikt
válasz
Bezzeg a szandozasnal sehol nem voltál.
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #23997 üzenetére
Amennyibe ez kerülni fog, abból építtethetsz egyedi gitárt is kb.
Knopfler valszeg ehhez a tucattermékhez hozzá se nyúlna, hiába a signature modellje.Egyébként nagyon szép, de egy LP és ennyi.
-
FockeWulf
tag
válasz
Szten Márs #22629 üzenetére
Kösz a választ.
Nagyon hasonló véleményem alakult ki nekem is a honlapját olvasva.....És néha megdöbbentem szó szerint a sok marhaságon amiket összehord. Ami kifejezetten szembetűnő az a gőgös beképzeltsége,és ez a "majd én meg mondom a tutit,mert itt ÉN vagyok a király" hozzáállás...Tényleg jár ehhez a szerencsétlenhez valaki gitárórákra? -
brickm
őstag
válasz
Nekem a bundos rész tetszett... Autója sincs mert nem elégg egyszer tankolni egy életben...
-
válasz
Most olvastam bele illetve néztem meg a honlapot. Jézusom
Mi ez?
-
flymi
addikt
válasz
Szten Márs #22393 üzenetére
+ Eastman: Na ezt is jó tudni! Nem vagyok zeneművelő, nem is értek a hangszerekhez, szóval köszönöm az infót a húrokkal kapcsolatban.
Sajnos máshol is hirdetem, ha két héten belül elmegy, elmegy. Ha mégsem, akkor marad. -
flymi
addikt
válasz
Szten Márs #22376 üzenetére
Eastman:
-
kemotox
addikt
válasz
Szten Márs #22378 üzenetére
Hát figyi a zizitapos szőrös gitárok is mindig is kurta menők voltak, simán lehetne csinálni Csubisat is. Szarráfuzzolni meg óverdriveolni a cuccot, azt mehet a az ismert hörgő hangok gyártása
-
kemotox
addikt
válasz
Szten Márs #22376 üzenetére
Seymourék áprilisi tréfája A csubis pukit gondolkodás nélkül vinném
-
barrasz
aktív tag
válasz
Szten Márs #15955 üzenetére
Ez a lány nekem is nagy kedvencem nagyon szépen játszik.
-
nap
addikt
válasz
Szten Márs #15953 üzenetére
Az a vicc, hogy úgy emlékszem, hogy az én akusztikusomnak is ilyen volt a feje.
(Persze ez csak most jutott eszembe, hogy megnéztem a képet.) -
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #15574 üzenetére
Nagyon érzi, nagyon tud.
Mennyi ember köré gyűlt. Ez a siker.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs #15574 üzenetére
wow
-
izomhod
őstag
válasz
Szten Márs #15468 üzenetére
hallottam már róla, de nem szoktam nézni
kész
-
sajtee
őstag
válasz
Szten Márs #15165 üzenetére
Rendben, mindenképp nézelődök boltban is és kipróbáltam a 810-est, köszönöm a segítséged
Hát, gitározni azt nem tudok, de azért egy Egyszerű dallal még elboldogulok -
válasz
Szten Márs #15165 üzenetére
Akusztikus hangszert is lehet torzítani
-
sajtee
őstag
válasz
Szten Márs #15159 üzenetére
Ezt a Fendert is néztem, és az Earth 70-et is.
Nem tudom, azért van úgy 20ezer Ft különbség, de mégis tömör fedlapos, komolyabb gitár.
Elsősorban mindenképp maradnék az elektromos gitárnál, zenekarba, ilyesmi, az akusztikust a saját magam- és a barátaim szórakoztatására venném. Próbáltam már rétegelt fedlapos akusztikus gitárt, többet is. Volt, ahol nagyon rosszul szólt és volt olyan (Cort!), ami nagyon szépen.
Csak nem tudom, egyáltalán érdemes-e rétegeltben gondolkodni? Annyira sokat nem szeretnék rákölteni, mert mint mondtam, maradnék a rocknál, de azért a clean csatorna nem ugyanaz..
50 még szerintem beleférne, de kell mellé tok is, új húrok, erre is kellenek új húrok, ez rögtön 10.000, amiből már majdnem meglenne a jelenlegi "álomerősítőm" (Fender 212R) vagy "álomgitárom" (Vintage V100)
Akkor azt hiszem, maradok a rétegeltnél.Szóval, ezek közül, ha árat nem nézünk, mondjuk, egy árban vannak, mit gondoltok, melyik lehet a legjobb?
Fender CD-60 (eleinte tetszett, de sokan mondják, hogy nem túl jó minőségű..)
Ibanez V-50NJP (erről sem túl sok jót olvastam..)
Cort AD-810 (viszonylag sokan mondták, hogy jó. mahagóni.)
Cort Jade 1 (erről is, szintén mahagóni)
Esetleg más gitár, mondjuk 40ezerig?
Viszont picit félek ettől az akusztikus gitár vásárlástól, mert ha egy elektromos gitárnak nem a legjobb a hangja, azt agyontorzítod, és ezzel valamennyire kompenzálhatod. De itt, ha rossz a hang, rossz minden. -
sajtee
őstag
válasz
Szten Márs #15153 üzenetére
Semmi bajom a Cort gitárokkal, egyszerűen. Ez csak így volt, de elmúlt. Legalábbis akusztikus téren. Plazmacucci már leírta, ő nem szereti a Cort gitárokat.
Na, témára.Az általad írt CD-60-as Fendert és az Ibanezt is néztem, de nem szeretnék rétegelt fedlapú gitárt. Azt mondják, jó gitárok, de.. ilyen áron már tényleg kapok jobbat. Ti is mondtátok már.
A test mérete, igen.. A faanyagokra gondoltam, korábban már leírtad, melyik forma mire való leginkább, azt elolvastam
Igen, 12 húrosra gondoltam, elírtam, de nekem az magas lenne, viszont a hangja nagyon tetszik.
Nnnos, valamiért az AD-810 felé húz a szívem, persze még nem próbáltam.
Ugye jól tudom, hogy az nem rétegelt, hanem tömör fedlapos gitár (ahogy a Jade 1 is?)? Valamennyivel többet is hajlandó lennék egyébként rászánni, attól függően, mennyi pénzem marad.Elfogadható áron szeretnék egy viszonylag minőségi gitárt. Sajnos egyelőre nem tudom, mekkora keret lesz rá, 35.000 egész biztosan.
-
BluEyes
őstag
válasz
Szten Márs #14891 üzenetére
Ja, vagy veszel másikat, vagy vágsz alá egy csíkot valami keményebb anyagból. 2'50"-től Szóval csak nyugodtan smirglizzünk, semmi baj nem lehet belőle.
-
M3aN
senior tag
válasz
Szten Márs #14891 üzenetére
Veszel egy új nyerget ha túlcsiszolod. A maga 400Ft-os árával nem jelent csődöt.
-
madmike
őstag
válasz
Szten Márs #14877 üzenetére
Első benyomások? Szép fekete
Most elkezdtem olvasni az új gitáriskolát. Épp annák a résznél tartok, hogy le kell pötyögni a Megy a gőzöst
Azt irják a könyvben hogy a gitárnyaknál lévő imbusz csavarral lehet állitani a nyak szögét, ezzel a húrok magasságát. Ez tényleg ilyen egyszerű lenne? (ijesztgettetek a magas húrokkal) -
Bobrooney
senior tag
válasz
Szten Márs #14799 üzenetére
Meg elég fontos szerintem maga a nyak fogásának kényelmessége is elég fontos, bár írtátok lejjebb, hogy ez megszokás kérdése.
Vorson EDG-46-om van nekem ez a típusú nyak kényelmes, ibanez-t próbáltam, mondjuk annak kicsit jobb a nyak része (meg mondjuk a többi is), Yamaha Pacifica112V is jó volt. Igaz ezek elektromos gitárok.
-
madmike
őstag
válasz
Szten Márs #14799 üzenetére
Ismételten, elbizonytalanítottál
Azt hiszem inkább nézelődök tovább és keresek olyat, amiről találok valami infót itt.
-
madmike
őstag
válasz
Szten Márs #14795 üzenetére
Sajnos nincs senki aki tud gitározni
De miután nem a világot jelentő deszkákat szeretném meghódítani, így talán annyira nem nyúlhatok mellé.
-
madmike
őstag
válasz
Szten Márs #14779 üzenetére
Egyben 20 (írtam neki) és ez a hirdetés szerint alkuképes, szóval egy 15k-s ajánlattal szerintem 17,5-ért elhozható.
Ez a Cort még akár bele is férne a keretbe, de Gyulán van, én pedig Bp-n... Most úgy érzem nylonost fogok venni, a lágyabb hangzás közelebb áll hozzám,
Stílus? Nem is tudom. Elsősorban könnyű rock.
-
toth_janika
őstag
válasz
Szten Márs #14785 üzenetére
Ezen a gif-en mindig szakadok....
@nesa:
Mindent elmondtak előttem! -
izomhod
őstag
válasz
joker a király!
ja meg az ász is ő -
sajtee
őstag
válasz
Épp ma olvastam, hogy ez a jelenet abszolút rögtönzés, improvizáció volt Heath Ledger részéről. Zseniális, ez megmaradt bennem a filmből. Nyugodjék békében, remekül formálta meg Joker-t.
-
sanzik
senior tag
válasz
Szten Márs #14762 üzenetére
A statisztikai tipp az valóban csak egy tipp volt a szűk környezetemből kiindulva,tehát lehet,hogy nem állja meg a helyét, ezt aláírom.
Sok igazság van abban is amit te mondasz,de így lesz ez jó,hogy vannak akik a netes oktatás mellett kampányolnak és vannak akik a tanár mellett.
Így az olvasó pontosan meg fogja találni azokat az érveket az egyik vagy másik mellett, amik neki fontosak.
És ezért nem mondhatjuk,hogy bármelyik irányba el lenne húzva a dolog.És tanár vagy nem tanár ,de valóban a legfontosabb amit említettél az elszántság.
Ha valaki tudja,hogy meg akar tanulni gitározni és hajlandó dolgozni is ezen, akkor bármelyik utat is járja,
meg kell ,hogy legyen a gyümölcse az elhívatottságának. -
toth_janika
őstag
válasz
Szten Márs #14762 üzenetére
Bocsánat, hogy belevauzok, de úgy gondolom, saját példából kiindulva, hogy mindig az arany középút a tökéletesen járható.
Én tanárhoz járok, mellette neten nézem az oktató oldalakat, és a YT-t. Pl... Alap... Nothing else matters... nem kell bemutatnom senkinek... A tanárom elfelejtette elmagyarázni a pengetéshez használt ujjak sorrendjét, és azt lestem le oktatóvideóból, így nem kellett felhívnom, vagy várnom egy hetet.
Vagy a tempó gyorsítás pl skálázásnál. Van pl a Free Guiter Source oldal, amit itt már többször linkeltek. Itt számos leckéhez van lassú, közepes és gyors sample, amire lehet játszani.
Tehát alapvetően én úgy gondolom, hogy tanárral és online haladok a legjobban...
De ez az én esetem!"Ha valakinek rossz érzése van attól, hogy teljesítenie kéne és valamiért nem megy (huhh ezen a héten nem volt időm gyakorolni, és már az előzőn sem, pedig ezt meg ezt a leckét feladták nekem), akkor annak ellenére, hogy valószínűleg (csak valószínűleg) nem lesz belőle semmi ügy, szintén rossz szájízt hagyhat. Otthoni, autodidakta tanulásnál ilyen sincs. Nincsenek kötöttségek, nincsenek kötelező dolgok. Szabadabb."
Ezzel a résszel nagyon nem értek egyet. Ha nincs időm gyakorolni, nekem sem mindig van a meló mellett, akkor mondom a tanárnak, hogy sorry, de most nem sikerült. Akkor nem rohanunk tovább, hanem átvesszük, amit eddig tudok. Egy kis ismétlés. Ha belegondolsz, a kapitalista világszemlélet miatt, a tanárnak sokkal jobb, ha otthon nem gyakorolsz, mert többet fogsz hozzá járni, amíg eléred a célodat
Az, hogy "nincsenek kötelező dolgok" viszonylagos. Otthon, ha nincsen kitűzve, hogy most ezt vagy azt tanulom meg, akkor nem fog haladni az ember. Ergo kötelező otthon is gyakorolni amikor csak lehet
)
De a legfontosabbról többször megfeledkezünk, köztetek persze én is. Ez pedig a CÉL
Mi az a cél, amit el akarok érni a gitárral? Zenekart akarok vagy csak jammelni a tábortűznél, esetleg magamat szórakoztatni és ökörködni?
Amíg ez nincs letisztázva addig sztem felesleges oktatástechnikai kérdéseket feszegetni -
sanzik
senior tag
válasz
Szten Márs #14759 üzenetére
Sokan vannak akik meg tudnak tanulni netről is gitározni,de szerintem többen vannak akiknél a sarokban végzi a gitár 1-2 hónap után.
A justinguitar.com egy tényleg jól felépített korrekt oldal,de sok mindent nem tud pótolni abból amit egy tanár pluszban tud adni.
Pl. egy jó tanár felismeri a gyengeségeidet és erősségeidet és ennek függvényében tudja a leckéket is személyre szabottan alakítani.
A rossz mozdulatokat, későbbi beidegződéseket azonnal tudja korrigálni és folyamatosan kapsz megerősítést azzal kapcsolatban,hogy jól gyakorolsz-e.
Nekem főleg az volt a bajom a netes dogokkal,hogy nem volt visszajelzésem arról,hogy amit csinálok azt valóban jól csinálom-e.
Egy jó tanár mindig meg tudja állapítani milyen szinten vagy és ahhoz képest kapod a feladatokat is
Így az egész tanulási folyamat is felgyorsul jelentősen.
És nem utolsó sorban válaszokat kapsz a kérdéseidre azonnal, így sokkal kevesebb a bizonytalanság.Nem véletlen,hogy a neten található komolyabb oldalak amik lehetővé teszik a személyes kapcsolatot is a tanárral,pl. feltölthetsz videót a játékodról és konkrét válaszokat kapsz azok általában már fizetősek.
Tehát ugyan ott vagy mintha elmentél volna egy tanárhoz...Én inkább azt támogatom,hogy egy kezdőnek főleg a legelején, igen is érdemes tanárhoz járni,aztán már ha meg van egy alap szintű rálátás a gitározásra, akkor már sokkal könnyebb a netes dolgokkal is boldogulni.
-
toth_janika
őstag
válasz
Szten Márs #14759 üzenetére
Igazad van, teljes mértékben, viszont én nem hallottam még az általad linkelt oldalról, de most megnéztem, és nekem is tetszik.
Amit írtam, azok a saját tapasztalataim, és a saját hibáim leírása, amiből természetesen tanultam! -
izomhod
őstag
válasz
Szten Márs #14693 üzenetére
ahogy mondod
én sem csípem a basszusszólókat általában, a basszgitár ne cincogjon, hanem röfögjön, mint a disznó!
holnapra egy nagyon ász üzlet van kialakulóban, lehet hogy délután már képekkel jövök, annyit elárulok, hogy vintage darab és 4 húros!
-
atidzsiforc
őstag
válasz
Szten Márs #14669 üzenetére
Jessus, olyat en meg nem lattam ebben az eletben. Mindenesetre koszonom a korrekciot, minden nap tanulhat az ember valami ujat.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #14187 üzenetére
Sajnos nem jutottam el. Melóztam este fél 8-ig.
...de kerestem pénzt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Stellar Blade
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óvodások homokozója
- Medence topik
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest