Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Yettel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FockeWulf
tag
válasz
espista
üzenetére
Nem, nem minden húrnál kell ugyanakkorának lennie a húrmagasságnak, sőt akkor jó ha a legvastagabb húrnál a legnagyobb, a legvékonyabbnál pedig a legkissebb. Átlagban a 12es bund teteje és a legvastagabb húr alja közt 1,8-2,5 mm a magasság, vékonynál 1,3-1,8 mm.
Azért kell a vastag húrnak legmagasabban lenni mert annak a legnagyobb a kilengése, a vékonyabbak felé haladva ez csökken. -
Goose-T
veterán
Jó kis cikk a budget gitárokról.
-
espista
senior tag
válasz
wednesday
üzenetére
Néhány szerszám - néhány speciális - pár youtube video és egy kis gyakorlás. A 20. gitárodon már könnyen fog menni. :-) Ha megfontoltan, finoman, óvatosan csinálod, akkor nem tudud elrontani. Erőltetni nem szabad. Pontosan követni kell mindig a sorrendet. A Fender honlapján is találsz hozzá útmutatót.
-
wednesday
őstag
válasz
Eastman
üzenetére
Gondolkoztam is azon, hogy én magam állítgassam be a dolgokat. Most a húr magasság meg az oktáv állítgatása nem tűnik ijesztőnek (jobbra tekerem v balra, le vagy fel). De egy dolog miatt nem próbálkoztam vele, az a nyak állítása. És akkor úgy voltam vele állítgassa olyan, aki látott már közelről gitárt.
Nyilván sokkal könnyebb, ha ez ember saját maga megcsinálja ezeket a dolgokat.
-
wednesday
őstag
-
Idiofil
aktív tag
Sziasztok,
megjott a Cort KX300. Hat mit mondjak, nem vagyok elegedett.
Lehet en vagyok tul sziszifuszi, de:
-a hang tul harsany, eros, stb - ezen meg tul tudnek lendulni, bar a VS6nak meg mindig sokkal jobban tetsik a hangja ( ez nem a gitar hibaja, hanem a netes vasarlas hatulutoje)
- az gitartest ranezesre olyan, mintha egy otthoni nyomtatoval lenne ranyomtatva, de elmosodva a minta, es ugy lenne raragasztva a testre. Kepen szep, eloben nekem nem tetszik.
- a 3allasu kapcsolo lotyog
- jatek kozben valami ismeretlen hangot hallok (minimalis serceges, de nem is mindig. Rogton kicseretlem a regi ket gitarra, egyiknel sem hallottam). Nem tudom, hogy jack kontakt, vagy beljebb lehet a gond.
- A gitar fejresz toveben latszik ket fekete folt, ami szerintem a gitartarto nyoma.
szerintem jelzem a boltnak, hogy elni szeretnek a 14 napos elallas jogaval. Kerdesem: mivel rogton azzal kezdtem, hogy lecsereltem a gyari hurokat a csari ajanlasra, problemazhatnak az elallaskor? Es ha levonnak egy exl110 keszlet arat, akkor meg mukodhet?
(hatha van valakinek tapasztalata)elore is koszi az infot.
-
wednesday
őstag
Köszi az észrevételt nektek!

Akkor igy gyakorlom be. Akusztikus meg nem szólalna így. Lehet csak szokás kérdése az egész. De egyre jobban tetszik. Csak alig merek hozzáérni. Nem értek hozzá, de lehet a húrok magasan vannak.
-
Eastman
addikt
-
wednesday
őstag
Csináltam egy videót, google drive-os link. Itt halljátok, ez sem tökéletes mert "érzi" senki, hogy hogyan nyomom a húrt. Egyébként alig (de lehet ezt se kéne). Az elsőnél csak érintem a másiknál egy minimálisat nyomok rajta.
A legalsó E húr a legkevésbé érzékeny erre ott még jobban nyomom, mint a többinél, az van a legalacsonyabbra állítva. Nem kell erő mert puhának érzem a húrt, nincs olyan ellenállása, érzésre.
Simán lehet, hogy én bénázom elvileg most ismerkedek az elektromos gitárral és sose zenéltem nagyon, tábortűz akkordok meg kis dallam azt kész. Akkor zavaró, ha valami dallamot játszik az ember és ha kicsit "erősebben" érek hozzá, akkor ne jöjjenek már ki hamis hangok.
(#42384)espista : Huhh Köszi, sajnos vendégség lesz vasárnap.
-
wednesday
őstag
Huhh. Köszönöm a sok választ.
Átolvasom őket.Én is gondoltam rá, hogy felveszem egy videóra majd, hogy mi a helyzet. Mert ez a hogy nyomom ez leírva nem mond semmit. A húrt nem nyújtom semerre. Tudom arra gondolhattok, ha erősen lenyomja az ember, akkor eleve el is tolhatja, kvázi nyújt.
Most túl kell élnem egy tejfakasztót meg köv nap egy vendégséget. Aztán belevetem magam. Ez a hétvége sajnos nem a pihenésé, majd melóba pihenek.
-
Eastman
addikt
válasz
wednesday
üzenetére
...próbáld ki a Fender gyári hangoló appját! Nemazérmerfender, de nekem pontosabb a hangolásom amióta használom. Valamit nagyon összeraktak benne...
SidCorky
A #42349-es hsz-t neked írtam válaszként a #42328-ra. De az is lehet, hogy csak a lelkemen könnyítettem.

Mos' nézem, hogy nem a válasz gombra böktem akkor, meg azt, hogy kinek is írhattam. Ejj, ezek a péntekesték-szombatreggelek!
-
BluEyes
őstag
válasz
wednesday
üzenetére
Végül is én fémhúros akusztikushoz vagyok szokva.
Na azzal az akusztikkal is foglalkozni kéne szerintem, nyak és húrmagasság beállítása, vékonyabb húrok. Mert ez túl nagy kontraszt, egy dobozgitáron se kell állat módon markolni a nyakat, egyértelműen el van baszarintva az a gitár. Vidd el valami szakihoz.
-
fattyu
veterán
én még azt is megkockáztatom egy nem előnyös fotóból tehát akár tévedhetek is....
szóval a babák állása meg ebből a perspektívából nekem toronymagasnak tűnik az action. az sem segít intonáción....
-
Eastman
addikt
válasz
wednesday
üzenetére
Bővebb infó, hejj!
-
válasz
Alexios
üzenetére
Nekem akkor se jön át mi a probléma, ráadásul most cserélt húrt, valószínűleg amúgy sincs emiatt intonálva. Vagy akkor intonálja úgy hogy akkor szóljon jól mikor rendes erővel van lefogva... nemtom mi lehet itt a gond. Valószínűleg valakinek kézbe kellene vennie akkor tudna segíteni.

Más:
Most néztem, hogy a Solar gityók a Cortek Indonéz gyárában készülnek. Meg hogy az Ola egyesével megnézi őket mielőtt kiküldenék azokat a boltokba. Kemény! -
válasz
wednesday
üzenetére
Ezt csináld meg [link] először is. De ha lehet akkor ne mobillal, hanem egy pontosabb műszerrel, mint a videóban is van, pedállal, akármivel, pl ha havernak van hangolója akkor inkább azzal csináld ha van rá mód, ha nincs akkor marad a telefonos segítség.
Ültetett tremolo, a nut meg normálisan néz ki, nem ott lesz a gond.Hangerő potikat meg le és szedd le alóluk a nejlont. Nem néz ez ki így jól. Potik alá szemüvegtörlő, aztán egy vékony pengetővel felemelni őket óvatosan, hogy ne karcold a testet.
-
Alexios
veterán
válasz
wednesday
üzenetére
Azért szerintem nem kéne ennyire durvának lennie. Mármint nem tudom milyen erősen fogod, nekem van jumbo bundos gitárom, és azért meg kell nyomni hogy elhangolódjon, és akkor sem hiszem hogy 3 fél hanggal menne feljebb, gondolj bele mekkorát kéne nyújtanod a húron, ha direktbe akarnál másfél hangot, köze nincs a bund-fogólap távolságnak.
Szerk.: közben jobban megnéztem a képet, gondolom a G húr 12. bundját fogtad le
Ennyi akár még benne is lehet, bár szerintem akkor sem kell annyira leheletfinoman bánni a húrlefogásnál, de nyilván te érzed(illetve a gitáros ismerősöd) mennyire nyomod valójában. -
wednesday
őstag
-
válasz
wednesday
üzenetére
A vastagabb húr az tényleg számít, de ennyire nem kellene, csak egyel vastagabb, ha ilyen 11 körüli lenne akkor oké. De ott valami nem tiszta. A híd az le van ültetve vagy "úszik"?
Ilyen mikor úszik:
Ilyen mikor fekszik a testen:
Ez utóbbit tudom ajánlani beállításnak.Esetleg egy fotót a hídról meg a nut-ról mint ez itt? Nincsenek magasan a húrok?

-
wednesday
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
A Fenderen 10-es húr van a Squeren meg 9-es. Lehet ez már elég, ahhoz hogy jobban tolerálja azt a kis extra nyomást. Illetve a bundozásukat most meg nem mondom milyen.
Köszi a leírást.
Egyébként azért gondoltam, hogy baj van mert nem arról volt szó, hogy nyomom veszettül, mint egy hülye és csak akkor hamis.Most kb úgy lehet játszani rajta, mint valami pantomim művészes, szinte hozzá sem érek. Az tény, hogy nem vagyok ilyenhez hozzászokva.

-
cucka
addikt
válasz
andor80
üzenetére
Ha innen nézed, akkor a legtöbb basszusgitár tökéletesen megfelel a legtöbb zenéhez, játéktechnika és a megfelelő eq csodákra képes.
A népszerűtlen véleményem, hogy az összes Ibanez SR szériás hangszer bénán szól. Ezekből rengeteget eladnak, mindenhol ajánlják mindenkinek, de profik kezében ritkán látsz ilyet, főleg rock-metál vonalon. Ha van egy rock/metál zene amiben feltűnően jól szól a basszusgitár, akkor szinte biztos, hogy nem Ibanez-en játszik az ember.
-
Goose-T
veterán
válasz
sanyi0321
üzenetére
Néha húrt kéne rajta cserélni.
Hiába kerül ötször annyiba, ugyanannyi idő alatt eltompul a hangja, mint a sima gitárhúrnak, és basszusgitáron ez sajnos sokkal jobban hallható.Szerk.: a másik kérdés az, hogy eleve milyen húr van rajta? Ha flatwound, vagy ez a nejlonnal átszőtt, akkor annak sosem lesz éles hangja még újan sem.
-
válasz
wednesday
üzenetére
Hát pont ezt mondtuk, hogy picit sem nyomni a húrokat hanem a bundhoz érinteni őket.
De ha egy Fenderen nincs ilyen gondod Squier-en meg van akkor valami nagyon fura dolog van, mert nem hinném hogy a Fendert lehetne "nyomni" Squiert meg nem... itt valami más is van, de mindegy. Így távolról nem fogunk tudni segíteni úgysem.
Úgy gyakorold e a nyomás erősséget, hogy egyetlen ujjadat, pl a mutatót, ráhelyezed, felfekteted a húrra a bund felett. Majd azt elkezded lefelé tolni amíg az el nem éri a bundot, ilynekor még reszelni zizegni fog, de már csak annyi extra erőt fejts ki, hogy a rezgés elmúljon. Illetve ne merőlegesen told a húrra, hanem ilyen karmolás szerűen húzd rá azt, de nem szabad sokat nyúlnia, mert akkor megint hamis lesz... nagyon nagyon kis energia és nagyon nagyon kis mozdulatok ezek.
Illetve közel a körömhöz próbáld fogni gyakorlásnál. Nem úgy fogsz játszani, de segít beékelni dolgokat. -
wednesday
őstag
válasz
wednesday
üzenetére
ÜDV ismét. Köszi a válaszokat és a segítséget nektek.
Kicseréltem a húrokat egy Elixir OptiWeb szettre.
Megmutattam haveromnak, aki szerint jó a gitár csak nem kell kicsit sem nyomni a húrokat. A húrokhoz kell csak éppen érni (gyak nulla nyomás), ez nekem még marha furcsa egy fémhúros akusztikus gitár után. Én is próbáltam okosítani magam és rákeresni mi okozhat ilyet.
Wikin találtam: "A Jumbó érintők kedveznek a modern játéktechnikáknak mint pl. tapping, hammer on, pull of, legato, mivel játék közben az ujjak nem érintik a fogólapot. A jumbo bundoknál az előbb említett előny ugyanakkor hátrányt is jelenthet, mivel a húrok túl erős lenyomása intonációs problémát okozhat."
Meg nem mondom, hogy a Squieren most milyen bundok vannak.
De lehet ez a jelenség az, amibe belefutottam.A haverom fenderjét is kipróbáltam, az annál azért ilyen jelenség nem volt. Nem volt ennyire érzékeny.
-
sanyi0321
tag
Köszi a véleményeket srácok
Hááát kövezettek meg, de egy Squier Vintage Modified 70s Jazz Bass-ről váltok. Nálam volt 3 évig de valahogy mindig mindenféle cuccon olyan tompának hatott... -
andor80
senior tag
-
-
Goose-T
veterán
válasz
Alexios
üzenetére
Vagyis inkább úgy értettem, hogy a Music Man forma és pickup a basszusgitárok Les Paulja, így talán jobban átjön.

Amúgy a Sandberg is gyárt MM forma banyókat, bár az sem sokkal olcsóbb. A Harley Bentonnak is vannak az MM és MB modelljei, azok sem rosszak. Viszont azt kell mondjam, hogy kipróbáltuk egymás mellett a Harley Benton MM-85A SB-t és a Sterling SUB Ray5-öt, és a Sterling bizony leüvöltötte a Harley Bentont. Mondjuk kétszer annyiba is kerül nagyjából.
Pedig általában a Harley Bentonok hangzása nagyon rendben szokott lenni, de ez most mégsem ért fel a legolcsóbb Sterling szintjére. -
Goose-T
veterán
válasz
sanyi0321
üzenetére
A Warwick az single coil, hajaz a hangzása a jazz bassre. Az Ibanez meg humbucker, más kategória. Ha igazán szeretnéd hosszú távon élvezni a basszusod hangját, akkor vegyél egy Music Man jellegű banyót, mondjuk egy Sterling by Music Mant.
Az a Music Man Squiere, Rock Bass-e, Epiphone-ja. A bandánk basszerosának van egy Sterling SUB Ray5 banyója, a legzsírabb cucc ebben a kategóriában szerintem. Hallgasd meg, egy külön világ a Music Man, mondhatnánk a basszusgitárok Les Pauljának is.
Vagy itt egy másik demó több slappeléssel, igazán autentikus basszusgitárossal, már ahogy Cartman mondaná a South Parkból.
-
Eastman
addikt
Pár napja/hete linkeltem egy vidit, galoppként keress rá itt!
Ha újra kezdhetném, azzal a pengetőtartással tanulnék meg gitározni. Csuklóból, zárt ujjakkal, és alkarból dolgozni, nem "legyező" ujjakkal meg rugalmas "ujjpercekből" indítva a mozgássort maszatolni a hat húron.

-
SidCorky
őstag
válasz
Alexios
üzenetére
Már írtam is Zolinak tegnap, 15-öt mondott, plusz a húrszett ára, szerintem pont jó lesz az, amit rárak. Tényleg lehet, hogy kicsit túlpörögtem, majd ha ez a húr cserés lesz akkor elkezdek gondolkodni, hogy kipróbálok valami mást, addig meg örülök, ha eljutok oda, hogy zenére hasonlít, amit játszom.
Kezdésnek inkább pengetőből veszek több fajtát, abból egyszerűbb többet egymás után kipróbálni. -
sanyi0321
tag
válasz
andor80
üzenetére
Leginkább hard rock, és stoner hangzásvilágot mondanám... kinézetre talán az Ibanez jobban bejön de a Rockbass röfögése meg nagyon adja, de ahogy látom a voksok is inkább a Rockbass felé hajlanak, pedig a másiknak is nagyon jó hangja van... a gitárosunk még a 9V-os elem miatt intett óvva az Ibaneztől, hogy milyen körülményes meg midnen, koncerten is nagyobb szívás ha pont lemerül, nagyobb a hibalehetőség az elektronikában stb... de akkor is jó kis hangszer az is.
-
Alexios
veterán
válasz
SidCorky
üzenetére
Szerintem túlpörgöd, vegyél egy 9 és egy 10es szettet, kezdésnek rakd fel az egyiket, majd húrcserénél a másikat, és aztán fogsz tudni dönteni, annyira amúgy sem kritikus dolog ez szerintem kezdésnél, más dolgokkal leszel elfoglalva.
Beállítást nekem guitarclinic Zoli utoljára ~10k körül csinálta(plusz vittem húrt), de ez azért jóval alaposabb mint amit boltokban csinálnak, igazából nem is rémlik hogy új gitárt bármikor is beállítottak volna nekem boltban, pedig vettem már 500ezer körül is.
-
Carlos Padre
veterán
Gondoltam megosztom, kb három hónap után kezembe vettem a Yamahám és meglepve tapasztaltam, hogy nincs elhangolódva. Mondjuk a tremolo ki van ékelve. Jó gitár + Rotosound húrok = rulez.
-
andor80
senior tag
válasz
sanyi0321
üzenetére
Jó lenne tudni milyen zenét játszanál rajtuk.Az ibanez sötétebb mélyebb brumogosabb hang a vidi alapján a rockbass meg fényesebb fémesebb ergo metalosabb megadeath hangzás.
Mindkettő mondjuk szélsőségesen equzhato a potikkal tényleg egyéni preferencia.Kb ugyanz kihozható mindkét hangszerből.
Én warvickot venném imádom a fémes reszlő bass hangot amit alapból tol. -
sanyi0321
tag
Sziasztok!
Döntésképtelenség valamely irányba billentése végett ti ezen két bassszusgitár kötül melyiket választanátok?
Ibanez SR300E illetve adatlapja
vagy
RockBass Corvette Basic 4 illetve adatlapjaMind a két hangszer használt, de hibátlan állapotban van, gyári alkatrészeivel, és ugyan az az áruk is...
-
Eastman
addikt
-
válasz
SidCorky
üzenetére
Ernie Ball-okkal intonáció problémák voltak több hangszeren is, több húrkészlettel is.
De nem feltétlenül van vele, csak míg daddario-nál nagyon ritka az ilyen addig, én egy szett ernie ball-al jártam jól a kb 10 csomagból. Nem nagyon szar, alig észrevehető, a gitárszervizeseket nem érdekelte de én hallottam hogy hamis. Szerintük nem volt az... de másik gitárépítő is mondta hogy szar, nem tudta belőni tökéletesre a hangszert. Kettőt is vittem mindkettőt leszedte a picsába inkább és tett fel saját dáridót.Ja és még valami. Zenekaroknál nem preferencia, hogy milyen húrt tesznek rá. Mindig az a legjobb húr amit ingyen kapnak
márketing kéremszépen. -
Eastman
addikt
válasz
SidCorky
üzenetére
Általában a szemöldök (nut) a húrátmérőre van reszelve, nem biztos, hogy fel-le jól tudod cserélgetni a méreteket.
Kovács Zoli, GuitarClinic. EB-ról én leszoktam, de ha nem viszel húrt Zoli EB-t tesz fel alapértelmezettként. Kilences Dáridó nálam, de ízlés dolga ez mindenkinél.
Húrmárka egy stadion-zenekarnál nem mérvadó, mert kb. naponta dobálják le a húrokat. Szobagitározásnál inkább tartós legyen, jellemzően félévente cseréled. ...vagy ritkábban.

-
SidCorky
őstag
Hű, sok állítanivalót írtatok, ez kicsit ijesztő.
Biztos amatőr kérdés, de például egy jack aljzaton mit lehet állítani?Remélem a Hangszerplázában segítőkészek lesznek és nem csak eladni akarnak, hanem átnézik majd, hogy miújság a cuccal. Milyen áron szokták egyébként csinálni hangszerboltokban a húrozást meg az ilyen "újgitáros" csekkolást? Nagy szorzóval számoljak a vételáron felül, vagy ez ilyen párezres dolog?
Húrra egyébként nincs még tippem, hogy milyet szeretnék, az nagyjából megvan, hogy mit jelentenek a számok az elnevezésben, de valószínűleg többet is kipróbálok majd, az a tuti. Egy Squier Affinity HSS strat a kiszemelt egyébként, bár ez szembemegy azzal a sokat hallott tanáccsal, hogy olyan hangszert válasszak, amit a kedvenc együttes is használ. Ők az én esetemben a Green Day, akik ha jól tudom, inkább LP-pártiak, én pedig valami univerzálisabbat szeretnék, így döntöttem egy HSS strat mellett, az viszont megmaradt, hogy Ernie Ball húrokat használnak. Ha már gitárból nem olyan lesz, mint ami nekik van, legalább húrok közül olyat próbálok ki először, szóval szerintem kezdésnek veszek pár félét (1, 2, 3), a boltban felrakatom a 9-42-eset, aztán majd megy itthon a kísérletezgetés tanulás közben.

-
válasz
SidCorky
üzenetére
Tegyük fel, jön a gitár egy 9-42 húrral, tetetsz mondjuk rá egy 10-46ot már állítani kell mindent. De ha maradsz is a 9-42-nél, és ez az ahol sokan elbuknak (rendre Andertonsnál is kihagyják mert fingjuk nincs róla, nem gondolnak bele), ott is újra kell állítani a dolgokat, mert más anyagból van, másképp van sodorva, más a végek eldolgozása a különböző húroknak, gyártótól és terméktípustól függően. Tegyük fel, van egy kemény húrod, amit puha fémre cserélsz, már máshogy fog viselkedni, lehet a keménynek volt annyi tartása hogy nem lógott be és nem rezgett a bundokon, de a puhábbnak már nincs és rezegni fog.
A gyári húrt nagyon ritkán hagyjuk rajta, nem is látom értelmét, főleg olcsóbb hangszereknél. Kuka és megy rá egy új szett, ahhoz meg be állítani a húrmagasságot és az oktávot, attól függően megváltozhat a nyak állása is, lehet nem húzzák meg annyira vagy akár jobban meghúzzák azt ezért homorú vagy domború lesz a fogólap oldala. Ez ugye megint nem jó, zöröghetnek a húrok, de rosszabb esetben akár el is némulhatnak mert annyira belelóg egy másik bund.
Új gitároknál, elég sokat kell ahhoz fizetned, hogy már csiszolva jöjjenek a bundok, ezt is általában része a beállításnak, kap egy polírozást vagy nagyobb csiszolást vagy ha nagyobb a gáz akkor esetleg egy síkolást a bundozás.
Attól függően, hogy milyen jellegű zenét szeretnél játszani, tanulni, kell beállítani a húr magasságot. Akkordos ritmusra nem baj ha magasabban vannak a húrok, gyors szólóra alacsonyabbra. Előbbi nem zörög, utóbbi könnyebben bezörög, vagy idővel könyebben elmászik. Én szeretem ha a húrok le vannak csücsültetve és alacsonyan vannak, mint egy lowrider.
Nem csak a fogó kezedet kell lazán tartani, de a pengetőt is el kell lazítanod, különben lelassít a feszültség. Erre rohadtul oda kell figyelni, sajnos én úgy tanultam meg, hogy izomból markolok mindent ez belém ivódott mint rossz szokás és szívok is miatta nagyon, ízületeknek nem tesz jót és lassítja a játékot, annyira hogy a ritmusból is ki tudok esni ha nem lazítok eléggé el. -
Alexios
veterán
válasz
andor80
üzenetére
Ehhez csak annyit tennék még hozzá, hogy részben azért is "kell" állítani új gitárnál is, mert részben egyéni ízlés kérdése is. Nyilván nem a hangolás, de pl. húrmagasság, pickup magasság, ilyesmik már bőven a ki mit szeret kategóriában van(egy bizonyos határon belül persze).
Mondjuk nekem kulcsokon és a jack aljzaton állítanom még nem kellett szerintem egyetlen új gitáromon sem

-
andor80
senior tag
válasz
SidCorky
üzenetére
Én még nem találkoztam olyan új gitárral amit ne kellett volna ha minimálisan is de kb MINDENT állítani .
Nyak ,oktáv,húrmagasság kulcsok,jack aljzat,tremolo,pickup magasság, lelazúlt alkatrészek és ezek ezek kombinációja.
És sok gitár ami átment kezem között bőven a 250.000 forintos kategória és afelett volt.
A legjobb legdrágább cuccokat is szállítják állnak rakjtárban boltban stb.Ezalatt ha a gyárban pöpecre belőtték őket(ami nem jellemző szerintem)akkor is elmászhat sok dolog rajtuk. -
SidCorky
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
Lol, pár hónapja már olvasgatok a gitárokról (kicsit több, mint egy hónap és jön a saját is), de ez új infó volt, hogy nem a fogólaphoz kell nyomni. Kicsit féltem is, hogy vajon tudom-e olyan erősen nyomni, biztos az elején gyengék lesznek az ujjaim, de így már fényesebben látom a jövőmet.

Egy (talán facebook csoportos
) muzikeres tapasztalat alapján úgy döntöttem, hogy inkább nem kiszállítással kérem a gitárt, hanem írtam a Hangszerplázának, hogy októberben onnan venném, legyenmá készleten és személyesen venném át.
Olvasgatom itt az előző kommenteket, jól értem, hogy kezdőként, ha először fogok gitárt és itthon egyedül tanulgatnék, jobb, ha vásárláskor megkérem, hogy állítsák be és kérjek rá egy új húrkészletet is? Pontosan mit kell beállítani egy teljesen új gitárnál, van még valami a húrozáson és a hangoláson kívül? Utóbbit mondjuk gondolom egy hangológéppel/appal én is meg tudom csinálni itthon, de mire érdemes figyelni, ami rossz lehet egy új Squier gitáron, amiről jobb, ha a boltban derül ki, mintha utólag kéne visszavinni?Bocs, ha hosszú lett, biztos várható még ilyen a közeljövőben tőlem.
Nem tudom már egyébként, hogy ki dobta be, de köszi a JustinGuitaros tippet, így teljesen kezdőként tök jónak tűnik, valószínűleg ez lesz az első kupac anyag, amit elkezdek tanulmányozni. -
consono
nagyúr
válasz
wednesday
üzenetére
A Squier CV szériája nem igazán az olcsó gitár kategória, nem kellene ilyent csinálnia. Ha a húrcsere sem oldja meg a gondot nézd meg , hogy hány rugó tartja a hidat, illetve hogy "lebeg"-e vagy felfekszik a testen. Amiatt is lehetnek anomáliák, főleg ha lebegőre van állítva a híd és rátámasztod esetleg a kezed...
-
espista
senior tag
-
wednesday
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
Jó köszi.
Teszek rá egy új, normális húrszettet, azt meglátom mi lesz belőle.
Azt tudom, hogy a bundhoz kell érnie a jól. A lefogást úgy képzeljétek el, hogy az ég világon semmiféle erőt nyomást, nem fejtek ki, de már zavaróan nem. Szerintem ez nem normális gyakorlatilag már fojtás kategória (legalábbis így érzem
nem tom érthető -e). Nem arról beszélek, mint mikor a kezdő görcsösen erősen nyomja az érintőt.Játszottam már másik elektromos gitáron, haverom Fenderjén meg a 90-es használt Squier-en is (bár azokon 10-es húr van). A világon semmi gondom nem volt a lefogással. Sőt kifejezetten kényelmesnek találtam egy akusztikus western gitárhoz képest.
-
válasz
Eastman
üzenetére
Plusz nyerget lehet kenni különféle cuccokkal, én pl gyertya viasszal kentem meg a fehér/csont színűeket, a feketét pedig grafittal szokták. Van aki rögtön cseréli is, bár én a cseréltet is be "olajoztam", szeretem ha sikamlós a járása neki.
Amúgy még nem is írtam. A régi trágyalé Bulletstratomat kiékeltem nemrég és rohadtul nagy lett a változás. Meglepően stabilan tartja a hangolást! Tényleg érdemes olcsó gitároknál megtenni az ékelést ha nem kell a tremolo kar. Vagyis érdemes lemondani a karról mert úgyis csak széjjel hangolja a szerkezetet. De ez az ilyen Squier, Epi, Vintage, HarleyB és egyéb olcsóbb kaliberű eszközöknél ajánlottabb művelet. Drágább, jó minőségű hangszerekkel azért nincs annyi macera.
-
Eastman
addikt
válasz
wednesday
üzenetére
Szia!
Pluszegy! Érintőnek hívjuk.
Húrcsere nélkül nincs beállítás.
Mivel egy pontosan 66 éves konstrukcióról beszélgetünk, kezdő gitáros esetén a hardveres és a "szoftveres" technika is optimalizálásra szorulhat.
Molemant olvasd vissza itt; ki lehet ékelni a tremolótőkét hátul + ha szerelemgitár; mehet rá satus kulcssor + nem nyomod!
Nagy üdv, R&R!
Szerk:
Nem biztos ám, hogy gyári állapotában használhatatlan az olcsó Strat.

-
válasz
wednesday
üzenetére
Ne vidd vissza, nem bíznék meg abban aki beállította húrcsere nélkül. Nekem eddig hangszerész nem vállalta a beállítást húrcsere nélkül. Pedig zöldfülű koromban én is bepróbáltam ezt. Egyszerűen nem vállalták el és kész.
A gyári húrt amúgy is érdemes lecserélni valamire. Én pl rakattam volna fel egy alap daddariot azt csá.
Van a másik probléma, az amikor hangszerész üveghang alapján állítja be az oktávot. Hát ez egy szintén marhaság, saját tapasztalatom az, hogy az olcsó gitárokon ez hiba, mert lefogásnál rohadtúl el fog mászni és lefogott állapotban kellene beállítani, hiszen nem üveghangon játszol hanem lefogva. Ez az elmélet erőltetése a gyakorlattal szemben. Mert elméletileg a gyakorlat ugyanaz mint az elmélet, gyakorlatilag viszont nem.
Szerintem húrcsere és állítsd be te az intonációt. Vagy vidd el valaki máshoz és tegyenek fel neked egy új húrszettet.Ja igen, ahogy Goose-T is írja, nem fogólaphoz nyomod, hanem a bundhoz érinted hozzá a húrt. Nem kell nyomni erővel, épp csak annyira, hogy ne zörögjön már. (zörgés jöhet máshonnan is, pl feljebb elhelyezkedő bundokról is, de az most más kérdés).
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Előre mondom, hogy kezdő vagyok, ez az első elektromos gitárom. Csak más gitárján pötyögtem eddig kicsit.
Vettem egy nemrég egy Squer Classic Vibe 70 HSS gitárt. Természetesen a gyári állapotban a használhatatlan kategória, de ezen nem is lepődtem meg. Elvittem beállítatni, nem kértem rá új húrt, mert mondom gyakorlás képen lejátszom azt a vackot is, aztán majd én teszek rá később egy jobbat.
Helyben próbálgattam, de nem elég alaposan, mert siettem a vonathoz. Jónak tűnt végre (sajnos nem próbáltam ki rendesen na..). Nem zörgött, húrmagasság jó volt kényelmes stb.
Otthon nézem, hogy nincs meg az oktáv sehol sem. Nemhogy oktáv, a fél hangok egyike sem, első bundál már hamis, de nem kicsit.
Na, de itt jön az én hozzá nem értésem és tanácstalanságom. Ha éppen csak hozzáérek a húrokhoz, mint a hímes tojáshoz nem is fogom már szinte a fogólaphoz, akkor minden egyes félhang tökéletes és szépen szól.

Ha erősebben nyomom (nem nem vad erővel és nem nyújtom közben a húrokat, direkt figyeltem), akkor elmászik az egész. Pont úgy viselkedik a függőleges nyomásra, mintha megnyújtanám.
Még mielőtt a gitár beállítás miatt reklamálnék nem lehet, hogy a gyári húr ekkora egy rakat és a húrcsere megoldaná?
-
Eastman
addikt
-
válasz
MATEO6600
üzenetére
Jól belőtt hang, erősítő feltekerve, torzító odatéve, pengető csúsztatva azt annyi.
Ahány pengető annyiféle hangzás, próbáld meg valami más fajtával. A húrvastagság szintén számít, minél vastagabb annál "zajosabb" a cucc. A dőlésszögön is lehet variálni, az is változtatja a hangot. -
MATEO6600
őstag
Szakértők figyelem !
Hogy csinálja az úriember ezt a hangot? [link]
Ha csak lekövetem és csúsztatom a húron a pengetőt nekem közel se ez az eredmény, valami spéci effekt kéne rá? -
espista
senior tag
válasz
benedekco
üzenetére
Alig volt 2k használtan. Gyakorlatilag egy belépő kategóriás mexikói Stratocaster ára alatt volt. Ez is Mex, de szépen kidolgozott. Nem egy Player series. Preamp van benne. Az egyik tone poti egy 6 állású forgó potméter. A másik a master tone. S1 kapcsoló van a hangerő potiban. Azzal lehet aktiválni. Majd a héten a próbateremben alaposan meghallgatom. Kb P90-ig viszi el a hangzását, amit én nagyon szeretek. Csak még furcsa egy stratótól. Elem hátul van. Ja és a nyak illesztés is pöpec, nem mintha gyakran járnak arra.

-
válasz
espista
üzenetére
GYÖNYÖRŰ! Még képeket
meg infót! Azzonnal!Ki ő mi ő? Úgy néz ki mint egy Special nyak, Ultra elektronikával, Performer híddal.
Nagyon szép!Szerk látom már vót infó. De képeket még azért csinálhatsz róla

Nagyon jó kis ketyere! Bátorkodnék megkérdezni, hogy mennyibe került ez és hogy milyen gyártmány, ha szabadna esetleg?!A preamp az mit tud? On-off, vagy az egyik tone-al lehet állítani? Mid boost vagy preamp? Van benne valahol elem?
-
espista
senior tag
-
consono
nagyúr
válasz
Vegyigyümi
üzenetére
Nekem ID Core 10 V2 van itthon. Szerintem szobába bőven elég a hangereje, elég változatosak az a különböző modellek és az effektek is jók. Ráadásul FRFR szóró van benne, az AUX in-be kötött zene, kíséret is jól szól rajta (én dugtam már ide zongorát, meg dobgépet pl.) De van két dolog, ami vagy bejön, vagy nem:
- van egy alig hallható alapzaja, ami vagy zavar, vagy nem (engem pl. nem)
- nincsenek meg a tipikus erősítő modellek (Fender, Vox, Marshall, Mesa stb.), hanem a gyakorlatban van 6 különböző gain stage, amik megadják az alap karaktert és az ISF tekerővel tudod változtatni, hogy inkább "amerikai" vag inkább "britt" hangkaraktert akarsz, vagy a kettő között bármit.
Ha mélyebben bele akarsz nyúlni van hozzá szoftver, lehet letölteni rengeteg patch-et, meg könnyebb talán tekergetni is onnan, de minden elérhető ha jól emlékszem magáról az erősítőről is, csak lehet, hogy közben kell valamit nyomni.
Annyit hozzátennék, hogy én jellemzően nem metált tolok, inkább bluest, meg ilyen ambiens vackokat, ha gitározom, de ettől még jó szerintem metálra is, az od2 nagyon is
-
Eastman
addikt
válasz
Vegyigyümi
üzenetére
Este ránézek, addig...
-
espista
senior tag
válasz
Vegyigyümi
üzenetére
Nekem a Mustang volt. Szerettem. Szerintem jó a hangja.
-
Alexios
veterán
válasz
Vegyigyümi
üzenetére
Szerintem azt vedd amelyik tetszik, csodát egyiktől sem szabad várni ebben a kategóriában.
Valószínűleg lesz aki felhozza a kösd PC-re vonalat is, szerintem jó alternatíva, de gondolom az sem játszik, szóval igazából mindegy is.
-
Vegyigyümi
tag
Sziasztok!
Modellezős kombót akarok venni, szigorúan otthoni prüntyögésre.
Csak újban gondolkodok, nem akarok vesződni a "leharcolt szaromat eladom valami hülyének 80%-s áron" hirdetésekkel.Ti melyikre szavaznátok, vagy van e valamelyikkel rossz tapasztalat?
- [Nálam alap befutó]
- [Nagytesó]
- [alternatíva 1]
- [alternativa 2]
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- Battlefield 6
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- LEGO klub
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i7-8550U I 16GB I 512SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- PS4 Pro 1TB + DualShock 4 Controller Játékkonzol
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- Eladó Samsung A12 4/64GB / 12 hó jótállás / ÚJ KIJELZŐ
- Ezviz BC1 1 kamerás kamera szett / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Az alapkonstrukció, a nyakra pontosan merőleges bundok miatt.

Ennyi akár még benne is lehet, bár szerintem akkor sem kell annyira leheletfinoman bánni a húrlefogásnál, de nyilván te érzed(illetve a gitáros ismerősöd) mennyire nyomod valójában.
Hiába kerül ötször annyiba, ugyanannyi idő alatt eltompul a hangja, mint a sima gitárhúrnak, és basszusgitáron ez sajnos sokkal jobban hallható.
Hááát kövezettek meg, de egy Squier Vintage Modified 70s Jazz Bass-ről váltok. Nálam volt 3 évig de valahogy mindig mindenféle cuccon olyan tompának hatott...