-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
krizmo_ #10757 üzenetére
No a tegnapi kenyerembe került egy kanál kovászt. Mivel géppel csinálom így az elején a langyos cukros olajos vízbe tettem, ~10 óra késleltetéssel, h reggelre legyen kész. Most nem tudom, h miért de majd kijött a formából a kenyér, nagyon fasza levegős lett
2 dolog változott. A kovász és, h tettem bele 100 g extra sikér lisztet.
Ilyet:Már a garat malmos kenyérlisztből dolgozom és mindig kerül bele teljeskiörlésű tönkölybúza liszt - 100g spáros míg el nem fogy, utána az is garat lesz
Szóval ez egy rossz kísérlet volt mivel két tényezőt változtattam...
-
válasz
krizmo_ #10729 üzenetére
Tökmagolaj nekem is van otthon, de azt még nem próbáltam kenyérbe - salátára szoktam locsolni inkább, szójaolajat teszek a kenyérbe. Na majd megpróbálom azzal
Egyébként minél "teljeskiőrlésűbb" a liszt annál magasabb a fehérjetartalma. Nem? Mert a szám a megjelölés végén a szemcseméretet jelöli, magyarán annál kevésbé van leőrölve. Aszem -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
krizmo_ #10704 üzenetére
Remeltem h van vmi meguszos recept, ami vhol a tokeletes leveles es a nem leveles kozott van. Valszeg az az, amikor nem sikerul jol a leveles. Lattam olyat vhol h csak tettek vajat a tesztaba, jol kinyujtottak es tobb retegben egymasra raktak es ugy nyujtottak meg rajta egyet. Nem tom hol lattam es mi lett a vegeredmeny.
A kepen a te csigaid vannak? Mi a befejezo mozdulat a csiganal? kinyujtas, vajjal lekenes, ra kakao+porcukor, osszegorgetes szeleteles? -
kelna91
senior tag
válasz
krizmo_ #10705 üzenetére
Hmm, ezek elég jól hangzanak. Köszi a tippet!
Szerintem először a brokkolit próbálom ki, de lehet, hogy krémlevesként, de a bab is tetszik. Konzerves fehérbab van is itthon bőven.
Essejó, köszi neked is, de zöld banánt nemigen kapok, és nem is biztos, hogy ki akarnám próbálni. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
krizmo_ #10699 üzenetére
Nincs veletlenul egy egyszerusitett kovaszos levelesteszta recepted? Nem az a brutal croissant recept hanem vmi egyszerubb. Szeretnek kakaoscsigat csinalni es nem ilyen kalacsos tesztabol. A pekmuhelyben pl tok jo sztem a teszta. Leveles de azert nem az az agyondolgoztatott francia jellegu, hogy 600 retegre hamlik.
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #10696 üzenetére
Köszi egynek nem rossz, bár nekem jobban bejön ez az aldis. Ezt leveles tésztából csinálhatják?
-
updog
őstag
válasz
krizmo_ #10660 üzenetére
Köszi a tippeket, egyébként nem bírtam magammal, így is megsütöttem benne két lidls "wagyu" hamburgerpogácsát, szerintem jól sikerült (és csak egy helyen tapadt le egy kicsit
)
Szóval szeretném "resetelni" a serpenyőt, fém dörzsivel ugye simán nekieshetek a közepéről lesikálni ami foltokban rajta van olajréteg, aztán újratervezés? A manualja ezt írja ("Korrózió vagy ételfoltok esetén, vagy amennyiben az étel odaég és leragad, fémszivaccsal tisztítsd meg, majd égesd ki megint")
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
krizmo_ #10601 üzenetére
Lassan-lassan 2 éve lesz, hogy kovásszal nyomjuk...
Az igazság az, hogy nem mindig sikerül tökéletesre, de amikor nem, akkor is fényévre van a korábbi élesztőstől
topicgazda fiatal asszonynak pedig respect a kovászos munkásságáért.
Ugyan csak ritkán írok, de olvasok rendszeresen. A képek, amiket néha feltesz, maga a tökély. -
MrSealRD
veterán
válasz
krizmo_ #10592 üzenetére
"én is szoktam sütögetni" - ~ 14-15 éve készítesz saját kenyeret mindennapi fogyasztásra ebből az utóbbi több mint 3,5 évben kizárólag kovásszal dolgozol. Nem csak kenyeret...mindent ami kelesztést igényelhet. Pizza, kakaós csiga, Croissant...stb.
Csak így a margóra, gondoltam odavésem ha valakinek kétsége támadna...
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #10530 üzenetére
Nem akarok vitát, pláne nem veled.
De amit Szabi időben elszuttyog a videóban 1 kenyérrel, azt szorozd fel kb 200 darabbal, add hozzá a többi terméket is ami az üzletben kapható. Hol lenne ennyi ideje még másod, harmad magával is, egy éjszakai műszakban?
Az igaz, hogy én édesipari osztályban végeztem, de párhuzamos osztályban ott voltak a pékek. Valamint van pár hajdani osztálytárs aki átment péknek, szóval van némi rálátásom, hogy hogy készülnek a kisipari kovászos termékek, pékkovásszal. -
Beni2360
félisten
-
válasz
krizmo_ #10474 üzenetére
Megnéztem néhányat, és van bennük élesztő, ez nem kovászos recept.
Jah, h amiben van élesztő az már nem is kovászos?Ez bizony így van, ezért is van az, hogy a vadkovászos termékeket kell előnyben részesíteni, mert azokban biztos, hogy nincs élesztő. - Szoktam venni ilyen kenyereket, de nem tudtam eddig mit jelent a vad szó.
-
totron
addikt
válasz
krizmo_ #10476 üzenetére
A biztos amit én csinálok. Na jó, anyámnak* még elhiszem, de a többiben már nem bízom. Mindenki meg akar élni, rendszeres a félrebeszélés, nem kell a feszkó/csalódás/nagykiadások.
*Sokáig unszoltam, hogy kovász, kovász, legyen már az. Nagy volt az ellenállás, kimondott ellenszenv mellett, egyszer csak aztán átpálfordult a dolog, most pedig teljes a nem lankadó lelkesedés, örülök, hogy egy új szenvedélyt adhattam neki. Nem mellesleg kenyerek, pogácsák, papucsok, táskák keletkeznek, sokáig eltarthatók.
-
totron
addikt
válasz
krizmo_ #10474 üzenetére
Puffogás II.: az egy dolog, hogy az élelmiszerkönyv szerint min. 50%-os kovásztartalomtól már kovászosnak nevezettként lehet árulni, ezt tudja aki tudja. Egyébként ízre, állagra tudnak egész jó kenyerek készülni így, frissességmegtartásban is jobbak az átlagnál (igaz, ezt a repceolaj és társai szavatolják, nem mindenki bírja ezeket az olajokat).
Halálom viszont mikor magánemberek is átveszik ezt a szemléletet és promózzák magukat a romantikus hangulatú kovászos kenyerükkel amibe hát csak egy csipetnyi élesztő került. Nem, ne kerüljön, az már nem az, nem érzi az ilyen a témát. Lehet keverni ha úgy tetszik, alternatív kenyerek lisztjei is jellemzően ketten vannak, de tudjuk már helyén kezelni a fogalmakat, irányokat. Bah.Jó a kovászos végeredmény, többek között mert nem nyomja fel a vércukrot, a nyáladat is jobban kell használni már a szájban lévő bontáshoz is, nincs elsietve egyik állomáson sem a végfelhasználói feldolgozás.
-
jozsi252
veterán
válasz
krizmo_ #10414 üzenetére
És amikor sűrűbb akkor gondolom te is kevesebbet raksz bele? Van esetleg valami technikád hogy ilyenkor csak a lap közepére raksz egy kis kupacot, vagy még így is elteríted a sütőlapon?
Én nem terítettem el teljesen de még így is kiment, szóval szerintem következőnek azt fogom hogy az adagot még csökkentem illetve a szélekre egyáltalán nem rakok hanem csak középre a lapokra, aztán eloszlik.Köszönöm!
-
-
törölt tag
-
-
-
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #10375 üzenetére
Én most a Tüskeszentpéteri BL80-s lisztből rendeltem a malomból es egy 16 kg/7320 Ft csomagot ingyen szállítással küldtek .
Kicsit jobban oda kell figyelni mert lasabban veszi fel a vizet. De jo vele dolgozni. -
-
válasz
krizmo_ #10315 üzenetére
Oké, h a jövőbe úgy csináljam. De most mit csináljak azzal a nagy halom hússal?
Nem szabad visszafagyasztani a húst, miután kiolvadt
Ez az állítás részben hamis. Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet állásfoglalása szerint ugyanis mindaddig tökéletesen biztonságos újra lefagyasztani a húst vagy bármilyen ételt, amíg 5 fokon vagy az alatti hőmérsékleten üzemelő hűtőben engedett fel . Az egyetlen dolog, amely problémát okozhat, az étel íze, mivel a kiolvasztott hús állaga enyhén vizesebbé válhat. Arra viszont mindig érdemes figyelni, hogy ha a felengedett húst megfőzzük, majd még melegében bedobozolva visszatesszük a mélyhűtőbe, akkor kondenzációt idézünk elő, ami remek táptalaja a baktériumoknak. Először mindenképpen várjuk meg tehát ilyenkor, hogy kihűljön az étel.
hmmm...
-
-
bugizozi
őstag
válasz
krizmo_ #10063 üzenetére
Köszi, mikor mi van
Az a jó ebben hogy jól lehet variálni: most tortilla volt, de az harmadrapra elfogyott úgyhogy rizst főztem ki mellé, de simán szendvicsre is jó. (ha tortilla vagy szendvics akkor megy rá majonéz+csemegeubi) Ettem már bulgurral, sőt kenyérrel is ha nem volt kedvem köretet csinálni
Az IKEA-s mérleggel mi a baj?
Ance: ezt pont hogy télen kell csinálni, jól befűti a lakást az 5 óra alatt amíg sül
-
válasz
krizmo_ #10065 üzenetére
Igazán öröm közzétenni bármit. Ahelyett, hogy megdicsérnék (én megteszem: nem az ízlésem, de nagyon szép!
) elkezdik fikázni az epret, aminek a közelében sem jártak, te kóstoltál és finomnak találtál. Persze miután közlöd, hogy tévednek és finom volt, közlik, hogy te tévedsz, bár a közelébe sem szagoltak, de csak rossz lehet.
Fiúknak gratulálok az intelligenciához….az okoskodás már megy. Pohár nálad a félig töltött pohár általában félig üres ugye?
bugizozi: Biztos nagyon jóféle lett
, jön a tavasz, itt az ideje nekem is nekiállni.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #9789 üzenetére
Koszi kozben ki lett vekonyra nyujtva, fel cs sütőport lisztel keverve finom szuron át megyszorva es egy jo jagy adag füstölt padztor sat ment rá majd fetekerve kinyujtva hosdzaba tekerve pihi majd vékonyra kinyujtva tohaskenes 2. adag füstölt sajt rá es jott a pizza vágó. 2 tepsivel lett. A kenyér sütés utan be 13 p majd a 2 tepsi be es az mar elfelejtett statuszba került ebed kozben. Igazi néger csók lett belőle.
De az első szuper lett. A lila kaposzta helyett meg pince pakolas, polc fúrás es eresz csatorna lefolyó javítás lett. Siman sult a hurka kolbász főt burgonya vecsesi csalamadeval.
Na akkor BUEK minden forumlakónak. -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #9782 üzenetére
Köszönöm én is erre gondoltam.
Más ha van egy kis időd a készülődés kozepette. Adotg egy sajtos rud alap anyag
Liszt-rama-zsir-tojas-15dk resz sajt de nincs benne semmi sütő-élesztő por benne. Felét kisütöttem ahogyan ajánlotta vastagabra de olyan lett mint egy sült rántásItt a madodik fele. Gondoltam vékonyra kinyujtom es meg szórom sütő vagy porelesztovel, feltekerem hengerbe hosszában ranyujtok es egy parszor meg hajtogatva kinyujtom, majd várok vele feldolgozás előtt. Ajanlatod sütőpor vagy élesztőpor? Vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Path of Exile (ARPG)
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Nintendo Wii U
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Villanyszerelés
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged