-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
body007 #10327 üzenetére
Azert 5 kg szikla kemény hust 8-10 db felé fureszelni komoly munka es nem a leg idealisabb. A hutobeni kiengedés es ott ha darabokban van szét szedve majd vissza a hűtőbe es egyenkent konyha készre darabolni es mehet zacsiba rá irva micsoda es vissza a - 18 c fokba. Ez a leg idealisabb szvsz.
-
Essejó
veterán
válasz
body007 #10316 üzenetére
Elmész hentes boltba és veszel csontfűrészt, vagy barkács boltba és veszel egy novicsentó keretes vasfűrészt, hamár a barkácsban vagy akkor egy fakalapácsot is, az jó ütni a kést. Ez utóbbi tapasztalat, mikor még volt a két boxerem és barf menüjük volt 1 hétre lefagyasztva, volt, hogy a két adag egybe fagyott, és szét kellett kapni.
-
Top cat
addikt
válasz
body007 #10320 üzenetére
Egy ilyen szerkezettel biztos menne.
-
válasz
body007 #10176 üzenetére
Ezzel alapvetően annyi a baj, hogy az összes 2.8-as tejet hatósági áron kell árulni. Nálunk az Intersparban a 2.8-as tej a Mizo-ból 10 forinttal drágább, kint a Spar-os.
Essejó: sajnos nem tudom, nem ismerem az ízét, de egy próbát megér. Az a kérdés, hogy illik össze a szezámolajjal.
-
válasz
body007 #10172 üzenetére
Hm, talán lehet az ír vajon nem próbálja meg a gyártó beszedni az ársapkás 2,8-as tej miatti veszteségeket.
Plusz mivel a 2,8-as ársapkás, gondolom több fogy belőle, mint korábban, így kevesebb 1,5-ös készülhet (feltételezem volt vándorlás a két kategória között), ami azt is jelenti, hogy adott mennyiségű tejből kevesebb zsiradékot lehet kivenni. -
válasz
body007 #9970 üzenetére
Tavasztól őszig én is szoktam csinálni, mert ilyenkor a spájzban viszonylag állandó az erjedéshez szükséges 22-23 fok, tapasztalatom szerint ezen a hőmérsékleten lett a legideálisabb a végeredmény. Teából többfélét kipróbáltam, puert, wulongot, GABA wulongot, mindegyik működik, ízlés kérdése.
Fermentáláshoz van 2 darab, viszonylag magas 15 literes edényem, ám úgy vettem észre, hogy a folyamat optimalizálható, ha a folyadék közepén is működik egy SCOBY, (a SCOBY az a hivatalos neve annak a vízi palacsintapuncinak, amiről totron is beszélt) nem csak a tetején. Általában 2 hét alatt beérik az egész, ennél sokkal hosszabb idejű fermentálás inkább csak rosszabb minőségű végeredményt hozott (érzékszervi vizsgálat szempontjából), úgyhogy erre figyelni szoktam.
Ezt követően lehet ízesíteni különféle gyümölcsökkel. Ilyenkor egyliteres, csatos, jól záródó üvegbe teszek valamilyen gyümölcslevet vagy gyümölcshúst pürésítve (mangó, cukoralma, maracuja, alma stb.), majd kb. 900ml kombuchát öntök rá. Néha szoktam fűszerezni is pl. mentával, fahéjjal, ezeket is közvetlenül az üvegbe rakom, majd lezárom, kicsit összerázom, aztán hagyom további egy hétig. Ez idő alatt általában valamennyire kitisztul a kombucha, noha a gyümölcshús értelemszerűen benne marad az üvegben, de ezt egy szűrővel lehet orvosolni, ha szükséges. A jól záródó üvegnek köszönhetően az ital valamennyire szénsavas is lesz, de ez nagyban függ a teához hozzáadott cukor és gyümölcs mennyiségétől, minőségétől is.
Ahogy nő a kombucha, úgy változik egyre sötétebb színűre, egy idő után, ha már túl vastag, le szoktam fejteni az idősebb rétegeket, aztán megy komposztba, vagy ilyesmi, mert annyi van már, mint a szemét. Sajnos előfordult, hogy bepenészesedett a SCOBY, ilyenkor cakkum pakk ki kell dobni az egészet a lével együtt, így ilyen szempontból biztonságosabb, ha kisebb adagokban csinálja az ember. Vésztartaléknak van a hűtőben pár további szelet SCOBY, ezek saját levükben hónapokig elállnak.
-
totron
addikt
válasz
body007 #9970 üzenetére
Vivanaturát elvből nem látogatok, így ezt nem tudom csekkolni, YT link sem megy most. Leírom amit tudok: Szaporodik idővel, egyfajta vízi rakott palacsinta formátumban, de fodrozódásuk okán puncii ajkakat sem nehéz beléjük látni le tudod választani alul vagy felül. Ha adja magát leveszed az aljáról vagy a tetejéről az n+1. hártyát-alakuló gombát. Ha nem adja és ragaszkodik még, akkor nem választod el, várni kell még. Mint egy paprikánál vagy körténél leszedéskor. Meg tudod dobni a környezetedet ilyen módon 1 vagy több újdonsült replikával, amik fiatalon leginkább 2 dimenziós medúzához hasonlítanak, később, a vastagodással pigmentálódnak csak. Érdemes egyébként fázisfotókat készíteni, nagyon érdekes, ahogy a lebegő micéliumból "egyszer csak" kész gomba kerekedik. Kiszárítva is írja a szakirodalom hogy eltartható, majd vízzel felöntve újból életre kelthető, ezt még nem próbáltam. Nagyságrendileg 1.5-2 - télen ~3 - hetes intervallumban érdemes eredményt várni, bár szerintem a folyamat maga is egy eredmény, izgi fázisokkal.
Idáig persze el kell jutni, 20-30 C tartományban tartandó, megfelelő cukormennyiséggel és ha együtt van minden, biztosan fog iterálódni, egyik réteget hozza a másik után. Az esetlegesen előforduló túlzott, azaz túl nagy számú rétegződéssel úgymond lefojtja saját magát, így ne felejtsük el karban tartani, de ez téged még nem fenyeget.
A cukor ugye a tea készítésénél már feloldódott, a teát csak áztatjuk, nem forrázzuk, a végén, a befőttesbe öntésnél szűrjük. Úgy jó beállítani, hogy idővel elerjedjen az összes cukor, így alkoholos tartományba sem csúszunk át, az élesztőképződés is kisebb mintha agyon van édesítve. A vércukrot emeli a végeredményben benne maradt cukor, ahogy az élesztő is, ezért sem jó. Környezeti változók függvénye is, de ~7%-os cukoroldattal el lehet indítani a próbálkozást. Később finomhangolható, más nyáron és más télen, de kitapasztalható. Bár a legtöbbség klórozott vízhez jut hozzá eleve, a tea alapjául szolgáló vizet érdemes felforralni, hogy biztosan a saját folyamatokra koncentrálhasson a rendszer.
Igényesebb felhasználó gondolati szinten sem kínálja filteres teával újdonsült házi kedvencét. Érdemes kísérletezni, a folyamatok ideje minimálisan eltolódhat a tea fajtájától függően is. A legjobb, ha átlagos koncentrációjú teával operálunk, az erős nem kedvező sem nekünk, sem a gombának.Terjeszkedésnél, áttevésnél, ajándékozásnál mint az akváriumi vízcserénél itt is illik a már meglévő baktériumkultúrát átvinni az új befőttes üvegbe, egy olyan 10-20% nagyságrendben. Tehát új, 1 literes lakhely esetén 8dl víz/tea 2dl beállt, élő kombucha-kultúra alóli teával társuljon. Az 1 liter a beindításhoz ideális, később a 3-5l inkább az optimum.
Most ennyi, de biztosan mások is írnak tapasztalatokat. Ha kérdés van, bátran.
-
totron
addikt
válasz
body007 #9897 üzenetére
Köszi. De hiszen ez csupán egy tengeri kincsestérkép. Nem kizárt, hogy emlékeznek a keletkezésre, nekem is beugrott a 15 év után visszakerült lábas mintázatából, hogy azt bizony én használtam utoljára, bár az elsikálható volt. Ez keményebb történet és már engem is érdekel
, de míg egy teflon-vonalnál ez kukát jelentene, itt pont az ellenkezőjét, csak használni kell. Ütősebb polírral el is tüntethető, de így sem csinál bajt. Ez egynemű anyag, nem játszanak rétegek, nem fog felbugyogni a mélyből kénköves pokol jelleggel semmi*.
*Kivéve, ha mosogatószerrel kínáltuk meg és a porózussága okán magáévá tette a csodás kemikáliát, amit aztán patina adásával még be is zárunk, hogy mégtöbb ideig adagolhassa minden egyes étkezés mellé a szart (szert), amit ugye eszünkbe nem jut meginni, de még a nyelvünkre sem cseppenteni belőle, hát tartsuk távol egymástól őket. Az közismert, hogy a "fűszerezettséget" tartja egy ideig az öntöttvas, tehát egy markáns hal készítése után előfordulhat, hogy utána még a 2.-3. rántotthús is hal beütésű lesz. Bár rendes patina esetén én ilyen áttűnést jellemzően nem tapasztaltam, de biztosan összehozható savakkal sütve-főzve. De ne kockáztassunk, az érezhető íz csak a jéghegy csúcsa. Sok butaság kering a magyar interneten, élén a mosószeres elmosással. Kicsit se, egyszer se, nincs indok rá. Nem, nem sietünk annyira, nem, nem lesz hatékonyabb a sika. Ez nem olyan, nem olyan, amire való lenne, nincs felkészítve rá, más korból jön - egyébként szerintem semmi másra sem való, mert pár megspórolt mikroNewtonért (szivacs tényérhoz nyomása) irdatlan árat fizetünk, tessék csak egészen nyugodtan megnézni a biztonsági adatlapokat! - rákeresve minden mosógatószerhez találunk. Abba meg belegondolni is rossz, hogy állandó jelleggel teszi rá (bele) valaki. User errornak tekintendő szerintem, nem kriptonitnak.
Ami viszont tényleges és így egyetlen kriptonitja a műfajnak a hevült állapotában való hideg vízzel nyakon öntés, azzal el lehet pusztítani, de ott sem mindegyiket. Mint a kiskutya az alomban, ami minden ott megesett rezdülést lekövet abban a mélyen vésődő időszakában, ugyanígy a kohói folyamatok, idők, minőségek, felfutások-lefutások erőst számítanak minden edény születésénél. Ami rejtett gyártási hibásként éli mindennapjait, az megfelelő használat mellett is látványosan derékba törheti magát, bár ez ritka, inkább csak neten mutogatott szélsőségesség, nem jellemző. A másik meg bikamasszívra sikerált és a mindent is túléli (bizonyos számú nyakon öntési alkalomig). A lényeg, hogy ami natúr azt küldjük meg bátran bármennyiszer, tüzeljük körbe, menjen kemencébe, tényleg azért van, nincs hőfoklimit. Egyébként ezek is vetemednek, de hosszú időtávon nézve kimozogják a dolgot, don't para.
Azért a mindennapokban mégis inkább mi óvakodjunk, mintsem a robosztus nagy feketét babusgassuk; kisállatot, járólapot, lábfejet takarítsunk el az eső edény útjából, mert az bizony tarolni fog, nem kérdez.
-
totron
addikt
válasz
body007 #9883 üzenetére
Megéri szerintetek? Nekem egy békebeli fekete öntöttvas lábasom van de a közepén már régen meg van sérülve, ideje lenne lecserélni
Elég zavaros a marketingszöveg, szóval hogy jó-e, azt nem tudom, valamilyen profitcélú bűvésztrükkel a háttérben mindig 1 lépéssel a felhasználó előtt járnak ezek a mellékutcákon át beszivárgó modellek, akár lehet nemrossz is.A békebeli alatt zománcozatlant értesz? Ha igen, az nincs megsérülve, mert nem tud olyat. Nyomj rá egy format tálást, nagygenerált ha úgy tetszik, polírozd le eredeti szürke színéig, kend be valamelyik ehető olajjal és süsd meg jól. Achtung: bár igen vonzó, szép mattsággal is csillan rajta a fény, önmagában nem ehető.
Egy erdélyi(?) oldalról vettem 24-ért csodálatos színátmenetes lila-~karmazsin ~kacsasütőt, ami nem ovális, eléggé ott van. Vásároljunk ürügy nélkül mindenféle szépet.Mivel tűrhető az idő, a kenyér meg elfogyott, hadrendbe is áll az egyik dutch oven, parazsak fogják ölelni-borítani.
Szerk.: 5 és 7 liter a Lidlnél; ér/érték arányban még jó is lehet ha jó a cucc, de ezek nagyok ám, 4-5-7 tagú családot/társaságot szolgálnak ki megpakolva. 2-3 főre a 3.5 literes ideálisabb. Van egy megrakási optimum és fel is kell melegíteni az egészet+a hőutánpótlás. Nem akarom túltudálékoskodni, csak nagy méretek mellett tényleg nehéz fogyózni pl..
-
DrDobos
őstag
válasz
body007 #9697 üzenetére
En is igy vagyok vele, hogy nem szabad margarint tenni bele. De mi keszitjuk parommal a nagycsalad karacsonyi bejgli es mezeskalacs ellatmanyat, nincs ezzel baj, szívesen csináljuk. Csak beerkezett meg 2 nagy rud bejgli ami nem volt tervezve, ami plusz 200-250g vajat jelent
ezert erdeklodtem hatha megoldható margarinnal. A bejgli talan szentebb, mint a mezeskalacs, elsokorben talan azt 'aldoznam be'.
Foleg hogy tudtommal az alacsonyabb zsirtartalmu vajak talan rosszabbak a sutikbe, mint egy normalis zsirtartalmu margarin.
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
body007 #9375 üzenetére
Tegnap voltunk kovászos pékségben, ahol 250 ft/db volt egy kifli/stangli, egy francia paraszt kenyér (750g-os) 1000 ft (legolcsóbb kenyérféle volt). Ezen kívül még 3 péksütit vettünk, és ~5500 ft-ot fizettünk.
Időnként szeretem felmérni hogy sütnek mások kovásszal, sok ötletet ad. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
body007 #9193 üzenetére
Káposzta -> paradicsomos káposzta, toros káposzta, székely káposzta, képosztás tészta, de akár párolt káposzta is lehet belőle.
Kelkáposzta-> rakott kel, kelkáposztafőzelék.
Karfiol -> önmagában is alkalmas főzeléknek, de más zöldségekkel keverve is, pl. brokkolival (én rántva szeretem a legjobban).
Főzőtök- > tökfőzelék (kaporral).
-
#82860288
törölt tag
válasz
body007 #9158 üzenetére
Ne is mondd, anyám tegnap a fasírtos lencsefőzelékbe még beletunkolta a kiflit, mert az úgy finom.
Aztán persze sokszor panaszkodnak, hogy teleették magukat, kipukkannak, rosszul érzik magukat, de nem baj, mert nagyon jól esett nekik.
Én meg egyre több zöldséget és gyümölcsöt eszem, egyre kevesebb húst és már össz adagban is kevesebb kaját, a család másik fele meg már évek óta vegán.
Szerintem a változatossággal nagyrészt kézben jár a mértékletesség is ha minőségi kaját eszik az ember. -
arcsin
senior tag
válasz
body007 #9155 üzenetére
https://gymbeam.hu/blog/egeszsegtelen-a-voros-hus/
A Rákkutatási Világalap (WCRF) nem javasolja heti 350-500 grammnál több vöröshús elfogyasztását. Az Egyesült Királyság táplálkozási ajánlásai napi legfeljebb 70 grammot említenek. Az írek azt javasolják, hogy sovány vörös húst legfeljebb heti 2-3 nap fogyasszunk. [3]
-
#21346560
törölt tag
válasz
body007 #9100 üzenetére
Nem-nem! Abszolute a savanykás típus!
Fél kg friss sóska (mosás, a vastag szárak kiszedése)
4 ek olaj
4-5 ek liszt
8 tojás
1 l 2.8%-os tej
víz
só
cukorAz olajból és a lisztből csinálunk szép barna rántást.
A sóskát felaprítjuk - én a kupacot először kisújjnyi szeletekre, majd ezeket keresztbe is 1x elszeltem.
Beleöntjük a rántásba a sóskát és (nálam) 40%-on dinszteltem egybe, folyamatos kevergetéssel.
Amikor az összes sóska megbarnult, felöntöm szép lassan 1 liter vízzel, itt is kevergetni kell, hogy ne legyen csomós!
Sózom (3 mokkáskanál), és teszek bele 1 csipetnyi cukrot (tényleg annyit).
Ezután felöntöm tejjel, összekeverem, és elkezdem főzni 80%-on. Figyelni, nehogy lekapja, ha érzed hogy kezd az aljára ragadni, akkor vedd lejjebb!
Amikor elkezd forrni, leveszem 40%-ra, és egyesével szép óvatosan beleengedem a tojásokat.
Én kávéspohárba ütöm, (nehogy a rosszat is beletegyem véletlenül) és abból öntöm lassan bele a levesbe, úgy hogy ne menjen szét a sárgája.
Vigyázz, ne keverd meg 2-3 percig, mert akkor szétmegy a tojás és hülye állaga lesz az egésznek (mint nekem az első próbálkozás)!
Akkora lángon főzöm még tovább kb 10 percet, hogy nagyon kicsit forrjon, és kész.
Mi kockára vágott főttkrumplira merjük. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
body007 #8579 üzenetére
Pennyben vettük néha a kovászos kenyeret (kerek alakú). kb. 2 hete megváltozott az íze és kb. az ehetetlen kategória lett.
#8563
Kösz.
Örültem is az ír parasztkenyér receptnek, hogy ebben a melegben nem kell majd minden héten a kovászost csapkodni. Aztán kipróbáltuk a szódást. Az igaz, hogy 35 perc alatt elkészült mindenestől, de nem ízlik.
-
-
Czimby
addikt
-
totron
addikt
válasz
body007 #8287 üzenetére
Ugyan, csak kiirt pár vitamint, ami persze tápérték-gyilok és az ízen sem segít, de egyéb démoni hatásai nem bizonyultak ténylegesnek. Zöldséget párolni szerintem pont alkalmatlan a technológia. Csökkent beltartalom, vízíz/hiányérzet. Aki szeret pittyegtetni, mint én is, annak ott az indukciós, ott már oké a zöldség is.
Itt a nyár, ne feledjétek eszközölni a szabadtüzi eseményeket, legyen mit felidézni tél közepén vagy armageddon idején majd.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Moleman
addikt
válasz
body007 #7948 üzenetére
Én a spanyol kovászos baguette-et szoktam venni a sparban, 5-6 napig aránylag friss marad, én se sok kenyeret eszem.
De egyszer kipróbálom akkor ezt is.
#7949 perempe
Lassan ott tartunk, hogy megéri átmenni Ausztriába juhtejért, az legalább nagyon finom, ha már drága.Juj, ott is drágaság lett, pár hónap alatt drágult 43%-ot, mióta legutóbb vettem.
-
Beni2360
félisten
válasz
body007 #7939 üzenetére
Azert en kivancsi lennek, hogy 61-62 táján amikor kezdtem el lesni anyukamtol a dolgokat, melyik adalekot tudta volna megvenni a sarki fuszeresnel?
Mindig is a megmarad, megszaradt zsemlet hasznaltu fel.
-_+-+++
Az arany meg amennyit a hus es a tojas ezutan felvesz. Szoktunk mi is zsemle morzsat (anno kenyer morzsat) még hozza adni amit az allaga megkivant.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged