- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
Beni2360 #11195 üzenetére
Megértem a kovász témát.
Egyébként nyomjuk kb. 2 éve a saját készítésű anyakovásszal. Jó volt, de azért nem tökéletes, mert pl. benőtte a vágást mire készen lett, meg egy picit (nem zavaróan) "szalonnás" is volt néha az állaga a bubik ellenére. Volt Szabi, Borbás Marcsi, meg mindenki féle tanács figyelembe vétele, de jelentősen nem javult. Viszont büszkén ettük, mert majdnem tökéletes is volt. De egy ici-pici hiányérzetem mindig volt, ha a Krizmoképeit néztem. (Mármint a kenyeréét
Aztán jött az áttörés, véletlenül rátaláltunk a Kovász tündér yt csatira. Egyszer végig nézte az asszony, amit kellett és "tádám" azóta tökéletes a kenyér, babka, minden.
Nem tudom, hogy mit látott benne, de azt mondta, hogy végre egyszer valaki úgy mondta el, ahogy kell. Most a házi tészta készül majd belőle a legújabb vidi alapján. -
válasz
Beni2360 #11172 üzenetére
Nem, ez elektromos kukta. Ugyanúgy nyomás alatt főz, de saját magát melegíti, így nem hibázhatsz. Magára lehet hagyni, amíg lefut a program ás kiengedi a nyomást, nem kell foglalkozni semmivel. Persze lehet a sima kukták is már ilyenek, de azok alatt a hőforrást állítani kell. Mellette időzíthető is, hogy mikor induljon.
-
válasz
Beni2360 #11160 üzenetére
Ja, elfogyott, mire nézted, mert pont egy jó kis akciót linkeltem. 😀 Előkerestem, ilyen az enyém. Itt nincs 404 ha elfogy: [link]
Ezt is úgy érdemes használni, hogy előtte lepirítod benne a cuccokat, ha igényli a kaja, utána raksz bele mindent és indulhat. Ezt így is lehet használni, fedő nélkül. Nem tudom ez alap-e az összesnél, de jó feature.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Beni2360 #11028 üzenetére
Ez a jobbik eset. Egyszer én simán megszórtam fahéj helyett őrölt köménnyel a kapuccsínón a tejszínhabot.
Nagyon egyforma volt a tasakjuk, olvasni meg minek. Szerencsére menthető volt, mikor megcsapta az orrom a kömény illata, gyorsan lekaptam a habbal együtt, így csak az ment pocsékba.
-
forras2
őstag
válasz
Beni2360 #11000 üzenetére
Megsüttem én is ezt a zsemlét, ez valami qrva jó...
Kívül ropog, belül puha és levegős, nagyon jó.
2 kérdésem lenne.
Sütés előtt miért kell megszorni liszttel? És a vaj miért kell a tetejére? Vajon a vaj elhagyható? Az én gyomrom annyira nem bírja a vajat...
Az enyém ilyen lett -
fradi81
veterán
válasz
Beni2360 #10905 üzenetére
A legkisebb lángon be lehet lőni teljesen megtöltve vízzel egy nagy lábost, a végén már 65fok körül főztem, tovább. Ezt a felvágott készítést én egyelőre feladtam, valahogy sosem lett az igazi, vagy alul vagy túlfőtt, szétesett, folyik belőle a lé, sok a gond. Ezzel többet kell kísérletezni mint egy élesztős kenyérrel de hajrá
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Beni2360 #10905 üzenetére
Szia!
Szerintem csak annyit tudsz tenni, hogy nagy fazékba raksz fel sok vizet (mélységét a főzőhöz igazítod). Nagy fazéknál tartalék lángon nekem nem forralja fel, tehát azzal szerintem beállítható ez a hőfok.Ui.: sose hallottam eddig ilyen sonkafőzőről, házi sonka keszítésről. Érdekes cucc, majd esetleg írj az eredményről, érdekelne.
-
-
válasz
Beni2360 #10735 üzenetére
Ezek jó infók köszi. Mondjuk most egy darabig nem kell lisztet vennem - 19 kg-nál volt a szállítási költségben ugrás, így kénytelen voltam 19 kg-t rendelni
Most nézem a Tüskeszentpéteri liszt-et, nincs nekik kenyérlisztjük
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Beni2360 #10714 üzenetére
De elég macerás a vajat két sütőpapír közt kinyujtani majd hűtőbe dermeszteni.
Miért macerásInkább folpack között az, szerintem. Ha nem tartod hidegen a tésztát, akkor nem lesz leveles. Amúgy, itt hájjal dolgozik és nem vajjal, amit elég nehéz beszerezni, nekem legalábbis még sosem sikerült.
Amennyire én látom ez a recept se egyszerűbb, hiszen hajtogatni itt is kell. -
fradi81
veterán
válasz
Beni2360 #10615 üzenetére
Nem tudom mik ezek a variálások, de ezt még krizmo linkelte amikor én is elkezdtem.
-
-
jozsi252
veterán
válasz
Beni2360 #10487 üzenetére
Próbáltad mindkettőt? Mekkora a víz különbsége a pergő meg a ragadósabb között? Mondjuk nem 1.5x-es a víz mennyisége hanem 2x és akkor már ragacsosabb?
Olajat kipróbáljuk mi is. Gondolom nem kell sok bele max egy evőkanál.solfilo
Igen 2x is át lett mosva a rizs folyó víz alatt. Érdemes beáztatni és utána leszűrni majd tiszta vízzel átmosni?
Megpróbálunk legközelebb 2x-es víz mennyiséget meg egy kis olajat belerakni.
Amúgy szoktatok olyat hogy a zöldséget belerakjàtok és úgy indítjátok el a programot? Mennyire tesz jót a zöldségnek ez a fajta főzés?prozodus
Igen természetesen 2x is. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
Beni2360 #10381 üzenetére
Nekem most a kovaszom negyede tk rozs, negyede tk buza es a fele kenyerliszt. A kenyerbe 10% tk rozs, 10% tk buza es 80% kenyerliszt megy legutobb 20% kovasszal. Amiota ez az uj arnyu kovaszom van es ez az irdatlan no tk lisztem azota kiserlezgetek. 30% kovasszal indultam de nagyon terult es nem emelkedett a suteskor. Cserebe a hitozeskor akkorat kelt a teszta h csak pillaztam. Es bar nem emelkedett nagyot a kenyer suteskor es nem nyilt szet, megis nagyon puha es lyukacsos lett a belseje, tobb napig jo volt, mint korabban. Lementem 25%-ra es rovidebb elso kelesztesre. Majd 20%-ra es most legutobb a kovasz hozzaadasa utan 3-3,5 oraval mar a hutoben volt a kenyer (ez korabban nalam akar 5 ora is volt 21 fokos lakasban de nemi sutos resegitessel 23-24 fokon). Legkozelebb megprobalom meg kevesebb kovasszal. Itt a 20%-os: [kép] [kép] [kép]
-
válasz
Beni2360 #10338 üzenetére
Most annyira nem értelek.
A húsüzemekben is esetenként a fagyott húsokat darabolják fűrésszel, aminek pont olyan a foga, mint egy kézi fűrésznek, csak nagyobb meg drágább, mert ipari ( [link] ). Csinálhatnák a sima hús és csontfűrésszel is (pl: [link] ) csak nagyon lassú lenne. Ettől függetlenül egy húsbolt, ami mondjuk fagyott árut is feldolgoz és nem olyan nagy forgalmú, feltehetően a fűrészt veszi a 3 millás gép helyett.
Én is amikor fagyottan veszek egész húst, de átkonvertálnám szeletbe, akkor elviszem az ismerőshöz, akinek van ilyen gépe és felszeli. Ha nem lenne ilyen ismerősöm, akkor olyan kézi fűrészem lenne erre.
Mellesleg vannak olyan húsok, amit a szeletelés előtt lefagyasztanak és úgy szelik fel fűrésszel, mert nagy a csont bennük és a nem fagyottan szeletelés széttrancsírozná. Utána csomagolják külön be. Itt egy példa:
Szóval a felvetésedre, milyen lehet: simán lehet kézi fűrésszel darabolni, sőt, alapvetően azzal éri meg, ha nem nagyforgalmú húsbolt vagy. Asszem túltárgyaltuk....
-
balazs1956
senior tag
válasz
Beni2360 #10124 üzenetére
Sziasztok!
Először vettem egy ilyen marhahús alaplét.
Nincsen benne tartósító, nem kell hűtőben tárolni, de az adagolásáról, felhasználásáról semmit sem tudok.
Ha esetleg valaki própálta, van tapasztalata, azt megköszönném.
Azon kívül, hogy drágább mennyivel tud többet mint egy marhahús leveskocka?? -
totron
addikt
válasz
Beni2360 #10122 üzenetére
Inkább szavazz a vegyszerre, igazad van. Amiket leírt biztonsági elővigyázatosságokat nem véletlen írta. Részemről az ilyen hatások és kockázatok maradhatnak vegyipari kombinátokon belül, de nem az én konyhámban. Látáskárosodás veszélyének teszed ki magad és környezeted a szódabikarbónával is, mindegy mekkora PR-ja van háziasszonyi körökben. De ha felfigyelsz a default mosogatószeren is ott lévő felkiáltójelre és utánajársz miről szól... A figyelmet felhívtam, innentől kezdve mindenki azt csinál amire futja a belátásából.
Szerk.: áztatni is lehet.
-
Essejó
veterán
válasz
Beni2360 #10119 üzenetére
1 pohár víz, 2 ek bikarbóna, félpohár 20%-os ecet. Kellően nagy edény esetén ennek a többszöröse. 10 percig forralod, hagyod kihülni langyosra, kiönt, elmosogat. Nagyon vastag ráégés esetén a vizet kihagyod. Bőrödre, szemedbe főleg a víznélküli verzió ne kerüljön.
Közben ablak kinyit, vagy szagelszívó bekapcs és konyha ajtó becsuk. -
TomMusic
őstag
válasz
Beni2360 #10112 üzenetére
+ [ #10114 Essejó ] + [ #10115 Ance ]
Köszi az infót, átmegyek a [másik topicba] .[#10113 Essejó]
Azzal jobban jársz. -
fradi81
veterán
válasz
Beni2360 #10091 üzenetére
Kiveszel belőle mondjuk 5 grammot, raksz hozzá 50 gramm lisztet+45g vizet, abba ugye már nem sok rozs marad. Majd mikor duplázódik kiveszel belőle megint ennyit, átrakod egy másik üvegbe és eljátszod ezt még egyszer. Az már szerintem nevezhető fehérnek.
Megoldható a 14 órás is csak ki kell tapasztalnod hogy nálad hány óra alatt dupláz, mondjuk ez a 10-szeres arány amit írtam kb. jó is lehet erre. (több idő kell neki 10x lisztmennyiséget lerendezni) -
fradi81
veterán
válasz
Beni2360 #10089 üzenetére
Hello, kovászos kenyér nem egyszerű sok gyakorlat kell sokat kell utána olvasni(fb csoportok). Na de a kérdésedre: van mondjuk egy 20 grammos kovász, raksz hozzá minimum 20g lisztet és kicsit kevesebb vizet(18g) a lényeg hogy összekeverve egy sűrű massza legyen ne folyós. Ha ez duplájára nő akkor használatra kész, mehet keverőtálba. Hogy ez nálad hány óra az nagyban függ a hőmérséklettől és hogy a kovászhoz képest hányszoros lisztet raktál hozzá, minél többet annál lassabb a folyamat. Ha feletetve kapod akkor most csak be kell tenned a hűtőbe ott elvan kb egy hétig, majd akkor kell használat előtt frissíteni.
Átetetés fehér lisztre=Fehér lisztet adsz hozzá etetésnél, nem rozslisztet, én fele fele arányban szoktam adni neki ezekből, így jobbnak találom.
Ez nemrég kapott lisztet, jót tesz neki ha ilyen sűrű: -
pohár
félisten
válasz
Beni2360 #9873 üzenetére
hát már késő bánat...
tavasszal lett levákuumozva egy nagyobb darab, akkor még simán megettem volna az egészet, de ma már nem, így valamit kezdenem kell vele lassan
amúgy az egyik feléből pork adobo-t szeretnék csinálni, a másik felét tenném vissza a fagyóba megcsinálva valahogy
lehet csak kisütöm tepsiben, mint disznótorkor, aztán jóccakát... az jól fagyasztható
-
Essejó
veterán
válasz
Beni2360 #9808 üzenetére
1 kg liszt
1 egész tojás + 7db sárgája
ezt össze dolgozod, lehet kell bele pici víz is, ez liszt függő. Habedagsztottad akkor folpackba csomagolva mehet a hűtőbe úgy 1 órára. Aztán lisztezett deszkán kinyújtod, és erősen lisztezve mindkét oldalát, kisodrod. Miután úgy is tésztagépbe kerül, a kisodrás el is maradhat. Aztán lehet felvágni és eröst lisztezve a gépben a nyújtás, majd a vágás. -
-
fradi81
veterán
válasz
Beni2360 #9804 üzenetére
Lehet az kimaradt de oké úgy biztos egyszerűbb. Ez a zacskózás jó volt kipróbálni most már látom kb milyen lesz. Ez is túlfőtt de már legalább egyben marad. Sonkahengerben kis lángon jó lesz ez.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Beni2360 #9783 üzenetére
Itt a madodik fele. Gondoltam vékonyra kinyujtom es meg szórom sütő vagy porelesztovel, feltekerem hengerbe hosszában ranyujtok es egy parszor meg hajtogatva kinyujtom, majd várok vele feldolgozás előtt. Ajanlatod sütőpor vagy élesztőpor? Vagy?
Vagy. Én kidobnám és csinálnék másikat, nem hiszem, hogy ezt helyre lehet hozni. -
Essejó
veterán
válasz
Beni2360 #9681 üzenetére
Kezdésnek önts alá egy 3 dl vizet. Mielőtt kész lenne akkor meg egy evőkanálnyi tejet. Vigyázat nagyon fröcsög tőle, de ettől lesz szép piros. Arról látod hogy kész ha abba hagyja az erős forrást és csak apró bubik vannak és a töpi úszik a tetején. Illetve ha apróra vágod a szalonnát jobban kisül, több a zsír pici töpik lesznek. Én kb 2x2 cm-es kockát szoktam, de nem szentírás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest