- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Honor Magic V2 - origami
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sir Pocok
őstag
válasz
m.zmrzlina #9798 üzenetére
Esetleg tudnál abban segíteni, hogy 2003-as Excel-ben melyik ez a funkció?
-
Sir Pocok
őstag
válasz
m.zmrzlina #9795 üzenetére
Egy oszlop kb. 1000 sorból áll. Egy oszlopban a cserélendő szám előfordulhat 200-300x. Ezeket átírogatni elég körülményes lenne ezért kellene erre valamilyen függvény.
-
Pá
addikt
Solverrel szenvedek.
Van pár tucatnyi változó cellám, amiknek az értéke 0 vagy 1 lehet, szóval piszok sokféle variáció lehet összesen. Vannak még korlátozó feltételeim, amik miatt ebből a rengeteg variációból csak olyan 20-30 lesz "érvényes". Az lenne a solver feladata, hogy megtalálja ezt a 20-30 érvényes variációt és abból kiválassza nekem azt, ahol a célcella maximális.
Ehelyett azt csinálja, hogy számol egy olyan jó 10 mp-ig és amint megtalálja a 20-30 érvényes megoldásból az elsőt, kiírja, hogy minden feltétel teljesült és nem tud továbbmenni. Ha megtartom a jelenlegi értékeket és újraindítom a solvert, akkor újra 10mp számolás és megtalálja a következő jó megoldást és megint megáll. Függetlenül attól, hogy a célcella kisebb vagy nagyobb mint az előző megoldásnál. Szóval mindig manuálisan újra kell indítgatni, amíg nem megyünk végig az összesen.
Hogy lehetne megkérni szépen, hogy lehetőleg ne álljon meg, amint talál egy olyan kombinációt, ami megfelel az összes feltételnek, hanem legyen olyan kedves és menjen végig az összesen és válassza ki nekem abból a legnagyobbat.
-
Sir Pocok
őstag
válasz
m.zmrzlina #9793 üzenetére
Nem nincs.
-
Sir Pocok
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #9791 üzenetére
Lényeg az lenne, hogy az eredeti szám helyett egy teljesen más szám kerüljön a meglévő helyére.
-
-
Sir Pocok
őstag
Sziasztok!
A következő gondom lenne remélem tudtok segíteni:
Adott egy táblázat amely egyik oszlopába számok vannak:
Pl.: "656 -001" (két szám között 5 space)
Ezekből adott számokat le szeretnék cserélni másra:
Előző példából:
"656 -001" helyett "658"
A kérdésem az, hogy ezt milyen függvény kombinációjával tudnám megcsinálni?
Remélem érthetően le sikerült írnom...
-
Delila_1
veterán
Írj be valahova egy 1-est egy üres cellába. Másold (Ctrl+c), jelöld ki a cellákat, amik a bevételeket és kiadásokat tartalmazzák, jobb klikk, Irányított beillesztés, Szorzás.
Ez a művelet számokká alakítja a szövegesen előforduló értékeket, a nem szövegeseknek meg nem árt.
-
Delila_1
veterán
Igen, ez a SZUM függvénynek egy speciális változata. Az első paraméter azt határozza meg, hogy a tartomány adataival mit akarsz kezdeni. A 9 az összegüket, a 2 a darabszámukat számolja össze.
Nézd meg a súgót, ott vannak leírva a lehetséges paraméterek, és az alkalmazásuk. -
Jarod1
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #9779 üzenetére
negatív számokkal hogy tud számolni?
-
Delila_1
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #9779 üzenetére
Az =részösszeg(9;A:A) megoldja a bővülő tartomány problémáját, csak a részösszeg függvény ne az A oszlopban legyen.
-
Ne legyen szűrés egy oszlopban sem
=RÉSZÖSSZEG(9;A2:A7)Ugye A1-ben a fejléc található, ezért A2-től kezdődnek az adatok, ez esetben A7-ig.
Ha fix méretű a táblázatod (tehát nem változik a sorok száma), akkor ez megfelelő megoldás lehet ill. megadsz tartományt. Ha dinamikus a táblázat (változik a sorok száma, és itt elsősorban az értendő, hogy új sorok adódnak hozzá), akkor inkább makrókód kell, mert egyébként, folyamatosan át kell irogatnod a képletben a tartományt pl A2:A100 vagy egyébre...
-
-
Delila_1
veterán
Lehet, hogy igaza van Fire-nek az elírással kapcsolatban, de én úgy értettem a kérdést, hogy az érdekel, hány oszlopban van beállítva valamilyen feltétel szerinti szűrés.
Arra itt a makró hozzá:
Sub SzűrtOszlopok()
Dim oszlop As Integer, sz As Integer
Dim w As Worksheet
Dim FiltOszlop As String
Set w = Worksheets("Munka1")
With w.AutoFilter
FiltOszlop = .Range.Address
For oszlop = 1 To .Filters.Count
If w.AutoFilter.Filters.Item(oszlop).On Then sz = sz + 1
Next
End With
MsgBox sz
End Sub -
MsgBox (Worksheets("Munka1").AutoFilter.Range.Columns(1).SpecialCells(xlCellTypeVisible).Count - 1)
A Munka1 annak a munkalapnak a neve, amelyikben az AutoFilter/Szűrő használva van
UI: Feltételezem, az csak szimpla elírás részedről, hogy a "szűrt oszlopokat" számolja, hisz szűrt sorok vannak, az oszlopok száma szűrve és szűrés nélkül is fix...
-
Jarod1
veterán
Hali
hogy tudnám azt megcsinálni hogy a szűrt oszlopokat számolja? -
bozsozso
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #9772 üzenetére
Köszönöm. a hétvégén mindenképpen kipróbálom.
-
válasz
bozsozso #9716 üzenetére
Bocs a megkésett anyagért, de hétköznapokon el vagyok rendesen foglalva.
Ez a kód az összes CSV fájlt feldolgozza illetve AutoFilter-rel látja el. Ebből a táblázatból pedig kényelmesen legyárthatsz kimutatást, abban meg azt és úgy összesíthetsz, ahogy csak szeretnéd.
(Azért tettem be ide PH!-ra, mert hátha mások is találnak benne hasznos dolgokat)Private Sub CommandButton1_Click()
'elválasztó-karakter a CSV fájlokon belül
Const MYDELIMITER = ";"
'hol találhatóak a CSV fájlok
Const MYPATH = "D:\fire\csvs_path\"
'melyik munkalapra legyenek bemásolva az adatok
'(A munkalapnak LÉTEZNIE KELL!)
Dim DestWS As Worksheet
Set DestWS = Worksheets("Munka2")
'a megadott munkalap melyik cellájától kerüljenek be az adatok
Dim DestRange As Range
Set DestRange = DestWS.Range("A1")
Dim MyStr As String
Dim MyStrs() As String
Dim MyFileIndex As Integer
Dim MyRowCount As Integer
Dim MyCount As Integer
Application.ScreenUpdating = False
DestWS.Select
DestWS.UsedRange.Clear
DestRange.Select
MyRowCount = 0
MyFileIndex = 0
MyFname = Dir(MYPATH & "*.csv")
Do While Len(MyFname) > 0
MyFnum = FreeFile
Open MYPATH & MyFname For Input As MyFnum
Line Input #MyFnum, MyStr
If MyFileIndex = 0 Then
ActiveCell.Offset(MyRowCount, 0).Value = "TelephelyKód"
MyFileIndex = 1
MyStrs = Split(MyStr, MYDELIMITER)
If Right(MyStr, 1) = MYDELIMITER Then
MyCount = UBound(MyStrs())
Else: MyCount = UBound(MyStrs()) + 1
End If
For i = 0 To MyCount - 1
ActiveCell.Offset(MyRowCount, i + 1).Value = MyStrs(i)
Next i
MyRowCount = MyRowCount + 1
End If
While Not EOF(MyFnum)
xstr = Mid(MyFname, InStr(1, MyFname, ".", vbTextCompare) - 3, 3)
ActiveCell.Offset(MyRowCount, 0).Value = xstr
MyStrs = Split(MyStr, MYDELIMITER)
For i = 0 To MyCount - 1
ActiveCell.Offset(MyRowCount, i + 1).Value = Trim(MyStrs(i))
Next i
MyRowCount = MyRowCount + 1
Wend
Close MyFnum
MyFname = Dir()
Loop
With ActiveSheet
.Range(DestRange.Address & ":" & Chr(DestRange.Column + MyCount + 64) & DestRange.Row).AutoFilter
.Columns.AutoFit
End With
Application.ScreenUpdating = True
If MyRowCount = 0 Then MsgBox "A megadott termék nem található az átvizsgált CSV fájlokban.", vbInformation
Set DestWS = Nothing
Set DestRange = Nothing
End Sub -
Cuci3
tag
Sajna Google Docs se akarta feltölteni a jelszavas munkafüzetet. Tudtommal excel 2003 előtt még egy hexa editorral meg lehetett oldani, de 2003-tól már kódolja a jelszavat is.
Tehát Google search, valami brutál gép beüzemelése és egy shareware kipróbálása. Ha túl hosszú, akkor pár hónap alatt meglesz. -
NAMAN
csendes tag
Sziasztok,
egy nehéz kérdésben kérném segítségeteket.
Van egy MS Excell (2003) formátumú fájlom, amibe már évek óta dolgozok. Jelszóval védem (mivel személyes adatom is benne van), viszont - mivel pár hónapja már nem léptem be - elfelejtettem a jelszót, sehogy sem tudom megnyitni.
Tudnátok valami működő tippet adni, hogyan tudok hozzáférni???
(Próbálkoztam megnyitni régi verziójú excel, open office 2.0-ás verziókkal, sajnos mindhiába.)
Sajnos a jelszó elég bonyolult - betűket számokat és spec. karaktereket tartalmazó jelszavakat szoktam használni..korábban valami AOPR programot írtak (igaz régen, 2003-ban http://prohardver.hu/tema/microsoft_excel_elfelejtett_jelszo/hsz_1-50.html) de ez nem működik, ezt is próbáltam.
-
Delila_1
veterán
válasz
antikomcsi #9766 üzenetére
Másold le a B1 képletét: a cellán állva a jobb alsó sarkában van egy kis fekete négyzet, amit megfogsz az egérrel, és lehúzod addig, amíg szükséges.
Ha az A oszlopban már vannak adataid, akkor lehúzni sem kell, hanem a kis fekete négyzeten egy duplaklikk lemásolja addig, ameddig adatot talál a mellette lévő oszlopban.
-
Polllen
nagyúr
válasz
antikomcsi #9766 üzenetére
Nem olvastam vissza, de ha pl. az A1 mellé szeretnéd varázsolni a munka4 lap azonos értékéhez tartzó b oszlopban lévő értéket, akkor
Fkeres (vlookup) Ez mindig kikeresi neked a kereset cella tartalmához tartozó értéket egy táblából, adott oszloból. Nálad ez valahogy így nézne ki
=FKERES(A1;munka4!A:B;2;0)
Az A1, amit keresel, az A: B, ahol keresel (nyilván megadhatod neki, hogy csak az első 50 sorban keressen, A1: B50), a 3. érték, hogy melyik oszlopból adja meg az eredeményt (az első oszlop, amiben keres az 1), az utolsó kapcsoló pedig azért felel, hogy csak teljes egyezés esetén adjon adatot.)Így ha változtatod az A1 értékét, mindig más értéket fog megtalálni neked.
-
antikomcsi
veterán
válasz
Delila_1 #9763 üzenetére
Lenn még egy (egyelőre) kérdésem.
Meg lehet e valahogy oldani, hogy ne kelljen a sok száz "+Ha............." függvényt kézzel be/átírni.
Munka4 lapon van A oszlopban egy lista, több száz soros, mellete, pedig B oszlopban egy másik lista számokkal.
Munka4 lap A oszlopa érvényesítva van munka1 lap egyik cellájában, mint legördülő lista, ami működik is szépen.
És ha kézzel beírogatom a függvényt, akkor szépen ki is irja a mellette lévő cellába a munka4 lapon az A oszlop aktuális cellája mellett található B oszlop cellájának az értékét.Viszont elég időigényes lenne 500szor begépelni. Van rámegoldás, hogy ne kelljen?
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene, bár lehet win7 issue...
Nem tudom, mi történ, de eltűntek a pin-l rögzített táblák és a history is az excel-nél... Sem a tálcán, sem a start menün nem jelenik meg és újakat sem tudok rögzíteni...
Más programoknál működik, csak innen tűnt el...
Hogy tudnám visszacsinálni?
A probléma:
-
Delila_1
veterán
válasz
antikomcsi #9761 üzenetére
Szívesen.
A verzióra vonatkozó kérdésedet ne nekem tedd fel, mert én a 2007-est sem szeretem, csak az előző változatokat.
Erre majd Fire (ha előkerül) azt mondja, hogy a 2015-ös (!) változatban tanulj
).
-
-
antikomcsi
veterán
válasz
Delila_1 #9756 üzenetére
Igen, ez az köszönöm szépen!
Milyen egyszerűnek néz ki, és mégis, milyen sokat gépel az ember pluszba, ha ezt nem tudja.
Ezzel a pár karakterrel, már rengeteget segítettél holnapra.
Ezer hála!
Azért őrjítő a tudat, hogy amiket most megoldok millió függvénnyel, azt aki ért hozzá 2-vel kiváltaná.
De, hát azt hiszem így tanul az ember, és én még ebben teljesen kezdő vagyok.
Szerk.
Még azt megkérdem, hogy jobb, érdemesebb lenne e 2007 helyett 2010-el készíteni első próbálkozásaimat? Vagy nincs jelentősége?
-
Delila_1
veterán
Valószínű, hogy egy képlet eredménye az A1 értéke.
Az A1, B1, C1, stb. cellákba írd meg a képletet. Az A1 ilyesmi legyen:=Ha(a_kapcsoló_1-et_mutat;ide_jön_a_képlet_azon_része_ami_a_számítást_elvégzi;"")
B1-ben a kritérium a kapcsoló 2-es állása.A következő fázisra váltás előtt az A1-et saját magára másolod értékként (irányított beillesztéssel), vagy ha módodban áll, elrejted a sort – hogy ne kelljen újra összeállítani egy esetleg 30 cm-es képletet.
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #9758 üzenetére
Makrót egyelőre nem szeretnék tenni a munkalapba, ha nem muszáj, annyit nem ér a dolog.
Nagyvonalakban leírom miről van szó, hátha valaki tud rá egy trükkös megoldást függvényekkel.
Szóval van egy nagy, bonyolult excel tábla, több munkalappal, sok változóval. A változókat össze-vissza piszkálgatom és az aktuális "végeredményt" az első munkalap A1-es cellájában látom mindig. Van még egy "kapcsoló" a táblázatban, ami azt jelzi, hogy a project éppen hányadik fázisban tart.
Azt szeretném elérni, hogy ha a kapcsoló szerint egyes fázisban járunk, akkor a végeredmény mindig az A1 cellában jelenjen meg. Majd ha átkapcsolok a kettes fázisra, akkor az A1 cella tartsa meg az utolsó értékét és onnantól az aktuális végeredmény mindig a B1 cellában jelenjen meg. Ha átkapcsolok 3-as fázisra, akkor a B1 konzerválódjon ahol van és onnantól a C1 legyen a célcella stb.Kb 2-3 hetente lenne fázisváltás, szóval nem olyan nagy dolog kézzel átállítani. Ezért mondtam, hogy annyira nem fontos, csak szerettem volna, ha teljesen automatikusan működne a táblázatom.
szerk: ez a HA függvénnyel úgy nézett volna ki, hogy ha a kapcsoló = 1, akkor A1 a célcella, ha kapcsoló nem egyenlő 1, akkor A1=A1. Ha a kapcsoló = 2, akkor B1=célcella, ha nem, akkor B1=B1. stb stb
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #9752 üzenetére
Köszi! Sajnos az nem fog menni, mert az lap még alakulóban van. De annyira egyébként sem fontos, csak egy pici esztétikai/kényelmi funkciója lett volna.
Esetleg ha megcsinálom a saját magukra mutató cellákat, akkor valahogy ki lehet kapcsolni, hogy állandóan riasszon a körkörös hivatkozások miatt? Vagy ez a megoldás nem javasolt, mert valami összezavarodna?
-
Delila_1
veterán
válasz
antikomcsi #9755 üzenetére
=A1 & " " & B1
Látod, tettem közé egy szóközt idézőjelek között.
Szerk.:
A képletedben a nullát nem kell zárójelbe tenni. Így is jó, csak felesleges. -
antikomcsi
veterán
válasz
Delila_1 #9754 üzenetére
Szia!
Köszi szépen, már dolgoztam rajta, és így sikerült megoldanom:
A B5 cella értéke így változik, attol függően, hogy az A5 legördülőn mit választok.
=HA(A5=Munka2!A3;(Munka2!C3);(0))+HA(A5=Munka2!A4;(Munka2!C4);(0))+.............
Most van egy olyan egyszerűnek látszó gondom, hogy példáúl, hogyan tudok két cellát egyesíteni olyan módon, hogy mindkettő tartalma megmaradjon.
Mondjuk A1-ben ez áll "6" és B1-ben "M12x1,5", akkor vagy valamelyikben, vagy egy új cellában lehetne e őket egyesíteni, hogy ez szerepeljen "6 M12x1,5".
Köszi!
-
Delila_1
veterán
válasz
antikomcsi #9753 üzenetére
A Munka2 lap A oszlopát szöveg formátumként add meg, ha nem akarod, hogy a 6/1 dátumként jelenjen meg. Az adatok bevitele után jelöld ki, és adj nevet az A oszlopnak, legyen pl. termékek a név.
A Munka1 lapon az A oszlopban kijelölsz annyi cellát, amennyire gondolod, hogy majd feltöltöd, később bővítheted az érvényesítéssel ellátott tartományt. Adatok/ Érvényesítés. A Megengedve legördülőből Lista, a Forráshoz =termékek, OK.
A Munka1!B1-be: =HA(A1>"";FKERES(A1;Munka2!A:B;2;HAMIS);""), ezt másold le a többi cellára a B oszlopban.
-
antikomcsi
veterán
Sziasztok!
Szeretnék árat számolni excelel. Úgy gondoltam, hogy a cellába mindíg egy legördülő listából választom ki amit szeretnék, ez adja a cella értékét is.
Tehát a munkafüzet 2-es lapra írok példáúl egy listát, A oszlopba a termékeket Példáúl A1 cellába 6/1, A2 cellába 6/2, A3 cellába 8/1 stb, B oszlopba mellé számokat, B1 cella 500, B2 cella 800, stb..
Amit szeretnék:
Munkafüzet 1-es lapon ott van ugye a legördülő lista A1 cellában.HA A1=munka2A1 akkor B1=munka2B1 ; HA A1=munka2A2 akkor B1=munka2B2 és így tovább.
Aztán a B1 aktuális értékéhez hozzá jönne még majd más is, de az a következő lépés lenne.
Előre is köszönöm.
-
Pá
addikt
Nah, most meg épp egy HA függvénnyel szenvedek.
Azt szeretném elérni, hogy amikor az adott feltétel nem teljesül, akkor a cella tartalmát hagyja változatlanul. Szóval ha a cella üres volt, maradjon üres, ha volt benne egy szám, vagy szó vagy akármi, akkor pedig az maradjon pontosan ugyan olyan.
szerk: most arra gondoltam, hogy a hamis esetben a cellában önmagára hivatkozom. Ami tulajodnképpen működik is, csak állandóan jön a figyelmeztetés a körkörös hivatkozás miatt. Azzal mit tudok csinálni? Esetleg egy ennél elegánsabb megoldása valakinek?
szerk2: legalább 120 ilyen HA függvényes cellám lesz, szóval ez jó sok körkörös hivatkozást jelentene.
-
Pá
addikt
Mindkét megoldás megfelelő, köszi!
-
perfag
aktív tag
Módszer. Előkészítés:
- kijelölöd a P3Q20 tartományt
- adsz neki egy nevet, pl. nullázódó
Használata:
- a Szerkesztőléc előtt a Név mezőre kattintasz, kijelölöd a nullázó-t
- (a munkalapon a P3Q20 tartományod ettől kijelölődik)
- a Szerkesztőlécen beírod 0
- Ctrl-Enter, ettől a kijelölt tartomány minden cellájában nulla lesz -
Pá
addikt
Arra kéne nekem egy okos módszer vagy makro, hogy egy bizonyos munkalapon a P3Q20 cellatartományban az összes értéket nullára állítsam egy gombnyomással.
-
canniball
nagyúr
Kósza gondolat volt (egy adott érték kiemelésére), de akkor nem szóltam, nem olyan fontos (csak azt hittem én nem találom).
Delila_1!
Köszönöm, de egyrészt automatikusra gondoltam, másrészt a VBA nekem a Makó-Jeruzsálem effektus.Kérdezek mást (ami talán kevésbé "Excel idegen"
) : hol lehet állítani a már kattintott hivatkozás színét?
-
Dr.Speed
csendes tag
Kicsit szavatosabban megfogalmazom a problémám, hogy könnyebben segíteni tudjatok.
A probléma: 4 változót kell beálíltani, egy célcella 0-vá tétele jelenti a megoldást. A változók közül 3-hoz tartozik adatsor, ahonnan egy számított érték alapján FKERES fv-vel, értéket választ.
Ami miatt szerintem nem működik: az első változó megváltoztatása hatással van az egész táblára, a második változó szabadságot ad, hogy +-5%-os hibahatáron belül legyünk, a harmadik és negyedik változó függnek egymástól, illetve az első változóból számolt értékekektől.
Excel Solver-je nem változtatja Fkeres fv-vel megadott változókat.
Létezik megoldás arra Excel-ben, hogy az első értéktábla értékein végig menve, a másik két érték tábla összes elemét kipróbálja. Azaz a X*Y*Z esetet vizsgáljon, ahol a X,Y,Z a értéktáblák értékeinek a száma.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
-
Dr.Speed
csendes tag
válasz
Delila_1 #9737 üzenetére
Szia, solverrel próbálkoztam, de sajnos nem teljesen úgy működik ahogy szeretném, meg adom a kritériumokat, illetve 3 kezdő értéket a változóknak, de az első hibánál leáll az egész, nem próbálja végig az eredényméket.
Illetve lehet, hogy a beállításaimmal van gond, melyik megoldási mód vezethet eredményre, eddig Nem lineáris ÁRG-vel próbálkoztam, illetve a Lineáris szimplex, az evolvutívnél kiakad az Excel.
Előre is köszönöm a segítséget
-
Delila_1
veterán
válasz
zz13zolika #9735 üzenetére
Ha ez az összevont cella mindig azonos méretű, a kép beszúrása után indítasz egy makrórögzítést, megformázod a képet, és a rögzítés befejeztével kiteszel hozzá egy gombot a lapodra.
A többi képet beszúrod, és kattintasz a gombra. -
Dr.Speed
csendes tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám megoldani, azt hogy van 3 változóm amiket változtatni szeretnék egy egyenletrendszerben, úgy hogy az eredmény cellám értéke végül 0 legyen, és ezeket a változókat a feladat megoldásáig egy-egy táblázat adatainak végigpróbálásával válassza ki az Excel.
Tulajdonképpen brute force csak bolygómű számításra
Előre is köszönöm segítséget.
-
zz13zolika
csendes tag
Sziasztok.
Adott egy szállítólevél amit megcsináltam excelbe, hogy tudnám makróval megoldani azt, hogy amikor egy képnek kialakított egyesített cellába behúzok egy alkatrészrajzot, akkor az automatikusan a cella méretére méreteződjön át, és ne keljen nekem kicsinyitgetni ?
Előre is köszi.
Üdv:
Z. -
Delila_1
veterán
Sub Hozzair()
Dim usor As Integer
Workbooks.Open Filename:="F:\TMP\Ebből.xls"
Range("A1").Select
Range(Selection, Selection.End(xlToRight)).Select
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
Selection.Copy
Windows("Ebbe.xls").Activate
usor = Range("A65536").End(xlUp).Row + 1
Range("A" & usor).Select
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteFormats
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues
Workbooks("ebből.xls").Close
End Sub -
perfag
aktív tag
válasz
canniball #9731 üzenetére
És miért is? Nekem valahogy nem logikus az elképzelésed, Excel idegen.
Bár:
Műszaki ábrákon csináltunk korábban olyat, hogy a képre linkeltük egy méret kiszámított értékét. De azt csatolt képként lehet megcsinálni. Eléggé el van dugva, régebbi Excelekben Ctrl-C után le kellett nyomni a Shift-et és csak akkor jött elő a Szerkesztés menüben a csatolt kép beillesztése, de a 2010-ben már ott van a Beillesztés opciói között.
Mindig követi a csatolás változását. Nagyíthatod, a széleiről levághatod a szürke keretet, olyan, mint egy kép. -
canniball
nagyúr
Biztosan egyszerű, de baromira nem találom: szövegdobozban hogy lehet megjeleníteni egy adott cella tartalmát?
-
radam
csendes tag
válasz
Delila_1 #9729 üzenetére
Köszönöm szépen. Viszont az eredeti problémám - még úgy látom, hogy - nem oldódott meg. Megnyitom az egyik munkafüzetet, ebben elindítom a - jövendőbeli - makrót. Ez a makró megnyitja nekem a másik munkafüzetet(/file-t), onnan bemásolja az első munkafüzetbe az adatokat a már meglévő adatok alá és bezárja a másik fájlt.
Szóval olyan makrót szeretnék készíteni, ami ezt tudja. A másolás része már Delila_1-nek köszönhetően tökéletesen működik!
-
Delila_1
veterán
Sub Bevisz()
Dim usor As Integer
Sheets("Kezdő_lap").Select
Range("A1").Select
Range(Selection, Selection.End(xlToRight)).Select
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
Selection.Copy
Sheets("Másik_lap").Select
usor = Range("A1").End(xlDown).Row + 1
Range("A" & usor).Select
End Sub -
radam
csendes tag
Még egy kis segítséget szeretnék kérni!
Egy könyvtárban adott két .xlsx. Az egyik fájl Munka1 lapjáról szeretném az adatokat hozzáadni a másik munkafüzet Munka1 lapján található - azonos szerkezetű - adatokhoz. (Az munkalap egyébként 7 oszlopnyi adatot tartalma.)
Szóval ha megnyitom a másik munkafüzetet és elindítom a makrót, akkor nyissa meg az első munkafüzetet másolja át az adatokat és zárja is be az első munkafüzetet.Remélem nem bonyolult a maga a makró, csak sajnos még nem ismerem ezeket az utasításokat.
-
bugizozi
őstag
válasz
Delila_1 #9724 üzenetére
Az excel így van lementve, a jelszót csak én tudom, és mindenki olvasásra nyitja meg. A lényeg hogy én tudjam hogy ki mikor nyitotta meg, ezért arra gondoltam hogy ReadOnly-ból átváltom ReadWrite-ba, egy lapra kiíratom a nevet és a dátum/időt majd vissza ReadOnlyba.
Közben találtam neten egy példát, amit kicsit módosítottam, ez lehet jo lehet nekem...
ActiveWorkbook.ChangeFileAccess Mode:=xlReadWrite, WritePassword:="jelszo"
ucso = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
Cells(ucso + 1, 1) = "=NOW()"
Cells(ucso + 1, 1).Select
Selection.Copy
Application.CutCopyMode = False
Cells(ucso + 1, 2) = Application.UserName
ActiveWorkbook.Save
ActiveWorkbook.ChangeFileAccess Mode:=xlReadOnlyActiveWorkbook.ChangeFileAccess Mode:=xlReadWrite, WritePassword:="jelszo" <= ennek nem tudtam a pontos szintaktikáját
de úgy tűnik hogy ez működőképes
ui: sry ha pontatlanul fogalmaztam
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy olyat lehet csinálni, hogy a user megnyit egy excelt olvasásra, és amikor megnyitja, akkor automatikusan lefut egy makró, ami "átváltja" az excelt ReadOnly-ból ReadWrite-ba, majd vissza ReadOnly-ba?
Miért is: mert így egy külön munkalapra ki tudnám íratni az aktuális dátumot/időt illetve a user nevét amit aztán elrejtek, így látnám (loggolnám) hogy mikor ki használja azt az excelt.
Az már megvan hogy hogy tudok megnyitáskor automatikusan lefuttatni egy makrót, illetve találtam olyan parancsot hogy ChangeFileAccess de nem igazán boldogultam vele
Az excelben amúgy soha senki nem módosít, csak megnyitják olvasásra, futtatják a programot, megnézik milyen értéket kaptak és bezárják mentés nélkül.Előre is köszi és szép hétfőt mindenkinek!
-
Delila_1
veterán
válasz
Delila_1 #9721 üzenetére
Eléggé elkapkodtam, sokkal rövidebben is meg lehet írni. Ennél is lehetne, de ahhoz számolnom kellene, amihez most nem fűlik a fogam.
Sub copyz()
Dim usor As Long, tol As Long, ig As Long, hova As String
Sheets("Munka3").Select
usor = Range("E60000").End(xlUp).Row
Select Case usor
Case 13
tol = 8: ig = 38: hova = "A8"
Case 44
tol = 40: ig = 74: hova = "A43"
Case 79
tol = 74: ig = 108: hova = "A78"
Case 114
tol = 109: ig = 143: hova = "A113"
End Select
Range("A" & tol & ":A" & ig).EntireRow.Insert
Sheets("Munka2").Range("A8:G38").Copy
Range(hova).Select
Cells(1).Select
End Sub -
Delila_1
veterán
A csatolt képen a 3-as lapon ott van a cím, és egy 4 soros összegzés, aminek a másolás után lentebb kell kerülnie. A meglévő cím miatt első esetben sem kell a 2. lapról A1-gyel kezdeni a másolást, elég a 8. sortól.
Most megírtam úgy a makrót, hogy az első gombnyomásra beviszi a 2. lap adatait lentebb tolva az összegzést, másodikra ez alá beteszi a következőt, és még 2 esetben a következő kettőt. Vagyis ezzel összesen 4 árajánlatot másolhatsz be egymás alá.
Sub copyz()
Dim usor As Long
Sheets("Munka3").Select
usor = Range("E60000").End(xlUp).Row
Select Case usor
Case 13
Range("A8:A38").EntireRow.Insert
Range("A8").Select
Case 44
Range("A40:G74").EntireRow.Insert
Range("A43").Select
Case 79
Range("A74:G108").EntireRow.Insert
Range("A78").Select
Case 114
Range("A109:G143").EntireRow.Insert
Range("A113").Select
End Select
Cells(1).Select
End Sub -
perfag
aktív tag
Gondolkodtam én is a problémádon. Nem igazán tetszik ez az egy gombbal két legyet egy csapása gondolat. Felmerül a kérdés honnan tudod/tudja a felhasználó hanyadik kattintásnál is tart?
Meg lehet oldani úgy, hogy az első kattintás után a gomb szövege is változzon, de szerintem egy választókapcsoló jobb lenne. Ha rákattintasz a gombra az is automatikusan átáll a másik helyzetbe.
Húzós két napom volt, most pihenek, ha más nem oldja meg akkor hétfőn du. megcsinálom. Nem neked, a magam örömére -
Imu
csendes tag
válasz
Delila_1 #9717 üzenetére
Kedves Delila_1!
Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal, de valami nem okés a makróval, lehet rosszul fogalmaztam meg a problémámat
Az egész lényege, hogy amit kiszámol a táblázat az árajánlathoz, azt 2. lap tartalmazza nyomtatásra alkalmas formában. Ezt a formátumot és értékeket kellene átmásolni egy külön lapra, ez lenne a 3. lap. De és itt jön a lényeg ami lehet nem derült ki az első kérdésemnél, több termékre is kérhető ajánlat, és ezeket egymás alá kellen fűzni a 3. lapon. Tehát amint összeállítok egy terméket azt a gomb nyomása után átrakja a 3. lapra, ha még egyet számolok, akkor azt az előző után másolja be. A végén a 3. lapon szeretnék kapni egy olyan listát amit ki tudok nyomtatni.
-
Delila_1
veterán
Nagy baj, ha 1 gombnyomásra csinálja meg a két másolást? Ha nem, akkor az alábbi makró elintézi.
Sub copyz()
Sheets("Munka3").Select
Range("A8:A73").EntireRow.Insert
Range("A8").Select
Range("A8:G38").Copy Range("A43")
Cells(1).Select
End SubVIGYÁZAT! Nem lehetnek összevont cellák a 2-es lap A8:G38 tartományában, mert az értékmásolás nem tekinti azonos méretűnek a másolt-, és a beillesztési területet. Meg lehet másképp is oldani. Pl. a 31-32 sor C:E összegeit tedd a 32. sorba. Nem annyira látványos, mint most, de legalább működik.
A vízszintesen egyesített cellák helyett kiválóan lehet alkalmazni a következő formátumot: kijelölöd az A28:B28 cellákat, Cellaformázás, Igazítás fül, a Vízszintesen listából "A kijelölés közepére". -
bozsozso
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #9715 üzenetére
ment és nem légipostán
-
-
bozsozso
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #9713 üzenetére
mail-ben küldhetem?
-
válasz
bozsozso #9710 üzenetére
Akkor ezek lennének a feladatok?
1. Minden CSV első 4 sorának kihagyása
2. Terméknevek alapján létrehozni külön-külön munkalapokat, és abba pakolni a szükséges adatokatEhhez szükségem lenne egy CSV fájlra(ha publikus el is küldheted, ha nem, akkor meg készíts egy CSV kamu adatokkal, illetve erről
"Tehát új munkalap létrehozás majd pl.:a C1 cellába a terméknév utánna pedig pl. az A2-től a cellákban a telephelyek(ami fájlnév utolsó 3 karaktere) és mondjuk a B2 cellától lefelé a mennyiségek."
egy képet tegyél be...Delila_1
Köszönöm, éltetett. Igaz kicsit rövidre sikeredett, de legalább olyan ismerősökkel tudtam pár szót váltani, akikkel évek óta nem találkoztunk... -
Delila_1
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #9704 üzenetére
Isten éltessen!
Az ünneplés ellenére kiválóan működik a fantáziád.
-
bozsozso
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #9709 üzenetére
Igen az első négy sor lényegtelen. Ha még azt meg tudnád oldani, hogy ne kérje be a terméknevet hanem csak összesítse az azonos terméknéven szereplő mennyiségeket. Nem akarok túl pofátlan lenni, de még majd azt is szeretném ha ezek a termékek külön munkalapon is megjelennének alatta felsorolva a telephelyeket majd mellette a mennyiségeket. Tehát új munkalap létrehozás majd pl.:a C1 cellába a terméknév utánna pedig pl. az A2-től a cellákban a telephelyek(ami fájlnév utolsó 3 karaktere) és mondjuk a B2 cellától lefelé a mennyiségek. Na de lehet ez már csak egy végső álom, mert ígyis nagyon sokat segítettél ezzel is.
Már amit eddig is csináltál azért is király vagy
Köszönöm
-
-
bozsozso
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #9707 üzenetére
Azért boldog névnapot.
-
-
bozsozso
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #9704 üzenetére
ok rendben jó szórakozást.
Megtaláltam a hibát. A hiba az, hogy a csv első 4 sorában olyan adatok vannak amikkel nem kellen foglalkozni, mert azok fejlécek. Vagyis 3 sor kitöltve a 4.pedig üres(excelben nézve. Ez így nagyon jó lenne ha még meg tudnád oldani hogy azokat kihagyná. Nekem nem is lenne fontos, hogy terméknevet kérdezzen hanem az összeset összesítené(csak kiszedné a terméknevet és kész). Első elgondolás az volt, hogy az összes csv-ből 1 sorba összesítse a mennyiségi értékeket, de ezt már sikerült megoldanom.
Előre is köszönöm ha holnap jelentkezel és meg tudod oldani, bár azzal ami van kis tudásom makró írásban azért bepróbálkozom addig hátha sikerülne nekem is.
-
Imu
csendes tag
Sziasztok!
Van egy excel munkafüzetem, 3 lappal. A 2. lap az elsőtől kap adatokat. Azt szeretném, hogy egy gomb lenyomása után a 2. lap A1:H40-es tartománya (csak cella formátum, cella érték és számformátum, képletek nem kellenek) átmásolódjon a 3. lapra A1-es kezdéssel, ha még egyszer megnyomom a gombot akkor viszont már csak a 2. lap A6:H40-es tartományt másolja át hasonlóan a 3. lap A41-től.
Mellékelek képeket az elképzelésemről
1 lépés
[link]
2. lépés
[link]
3. lépés
[link] -
válasz
bozsozso #9698 üzenetére
2 lehetőség van ekkor
1. Nincs 5. elem (MyStrs(4))
2. Nem egyforma formátumúak a CSV-kPuhatold ki melyik, és módosítom, kivitelezhető így és úgy is...
(Ma nem vagyok 100%-os, mivel (és ez lehet infó rólam pár emberkének), de Józsi vagyok és a barátokkal egy kicsit(tényleg kicsit) felöntünk a garatra...Holnap jelentkezem...
UI: Delila_1 tényleg egy "kis" zseni, bele sem merek gondolni, ha összehozott volna minket a sors az életben, milyen hiperkocka gyerkőceink lettek volna...
(Bocsi delila_1, remélem poénnak fogod fel, mert annak szántam)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Túra és kirándulás topic
- Torrent meghívó kunyeráló
- Tesla topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DOOM - The Dark Ages
- Vicces képek
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged