-
Mobilarena
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
medvegy
aktív tag
válasz
laccy88 #17246 üzenetére
Köszi a tippet! Ha jól sejtem az IMU szenzorra gondolsz. Az simán lehet, hogy a szerelés közben elmozdult. Nekem az csak valamilyen takonnyal van a kamera alatti fém részhez rögzítve, nem csavarozva. Vakarjam le a ragasztást, és mondjuk valami kétoldalú ragasztóval tegyem vissza?
Marciart: Tegnap este a NAZA vezérlőben is próbálkoztam, állítgattam az 'Automatic Control Gain'-t is és a 'Manual Control Speed'-et, bár biztos nem ezeket az értékeket néztem, de nem sok minden változott. Köszi, ki fogom próbálni, nem volna rossz ha ilyen egyszerűen megoldódna.
Közben nekem még az jutott eszembe, hogy esetleg az IMU elkalibrálódhatott szerelés közben, ezért az IMU-t le kéne vakarnom a gimbal aljáról és a 6 oldali kalibrálást kellene megcsinálnom. Ti már csináltatok ilyet? Tegnap este nem mertem már nekiesni, nehogy valamit benézzek és szarabb legyen, mint volt.
-
molnigee
aktív tag
válasz
laccy88 #17211 üzenetére
A nevem ott van, facen megosztottam egy barcika csoportban, mivel többen kérték hogy csináljak még videót a városról. Amúgy a többiek örülnek neki, és nagyon tetszik mindenkinek, erre jön ez a... Na mindegy...
De tényleg most hogy van?
Dronehungary.hu-n úgy van hogy hobby használat esetén nem kell semmilyen engedély. -
-
medvegy
aktív tag
válasz
laccy88 #15170 üzenetére
Szinte egész nap kint voltam (P1.1.1 + Eachine Light-2D Gimbal + EKEN H9), pont most fejeztem be a videó vágást. Katt ide némi hamisítatlan alföldi tájért
A gimbalon még picit kellene állítgatni, bár biztos vagyok benne, hogy olyan stabil sosem lesz, mint egy P3. de ha figyelembe vesszük, hogy az egész szett egy P3 standard árának kevesebb, mint a feléből állt össze, akkor azért nem is rossz szvsz.
A gimbal gumibakokba a füldugó tényleg hatásos, a kis amplitúdójú nagy frekvenciás finom rezgések nagy részét eltünteti...
-
medvegy
aktív tag
válasz
laccy88 #13786 üzenetére
Azért, hogy nehezebben járjon a kar fel és le, miközben a gépet a tengelye mentén forgatom. Légifelvételnél jönne igazán jól, bár az is lehet, hogy csak gyakorolnom kellene még a karok kezelését.
Watt25: a 'tulajdonos.txt' fájl jó ötlet, én is megcsinálom a koptereimen. X5C propellert balanszolni szvsz tök fölösleges, az X5C videója nem a jelló miatt olyan, amilyen ugyebár.
shaddam: köszi előre is!
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
laccy88 #13786 üzenetére
Gondolom tul gyenge neki a rugo a tavban es nem akarja szetkapni a gimbalokat, hogy rugot csereljen.
@ zarew - altalaban valamilyen BT adot kovetnek elore beallitott tavolsagbol. Ha jol tudom a Lilyhez is van ilyen kutyu.
Viszont az FCB-nek a BT mellett tamogatni kell a follow me-t is. Naze32-nel biztosan dragabb, mert az meg nem tudja, csak a BT-t kulon modulon keresztul. -
Allien
veterán
válasz
laccy88 #12998 üzenetére
Polár szűrőhasználata elvileg nem közvetlenül témába illik, de azért igen.
Ha használtál már ilyen szűrőt fényképezőgépen, akkor tudod, hogy csak bizonyos szögekben lehet használni, ráadásul a szűrőt állítani is kell (tekerni), hogy megfelelő legyen a hatása, attól függően, hogy kiszűrjük a tükröződést, vagy épp ellenkezőleg, erősítsük aztatat.
Pont ilyen (pl Tisza tavi) reptetésnél jöhetne jól, mert ugye a víz tükröződik, amit polárszűrővel még erősebbé lehet tenni, de volt 1-2 felvétel, ahol meg pont az lenne jó, ha a tükröződést csökkentené, mert pl jobban a víz felszín alá lehetne látni.
Csak ehhez vagy előre meg kell próbálni eltalálni a beállítást, vagy kell egy külön szervó motor, ami tekeri a szűrőt.
Illetve, légi felvételeknél, ahol pl a nap sugarai csíkokban lépik át a felhőzetet, ezt a hatást is felerősítik, meg a felhők mintázatát. -
Teréz Atya
senior tag
válasz
laccy88 #12912 üzenetére
Olvasgattam egy kicsit, es elvileg mind a brushless, mind a brushed motorok mukodnek viz alatt, a csapagyakkal lehet gond. Mondjukra lehet heroin aron kapni keramiacsapagyat, az nem rozsdazik be.
Az FCB-t / ESC-et le lehet impregnalni. Elviekben semmi akadalya a vizes idoben ropkodesnek.
Az is igaz h en csak a H8 mini-vel merek.@ jony77 - jo kis masina.
-
szacsee
nagyúr
válasz
laccy88 #12524 üzenetére
Köszi!
RC Groups fórumon is láttam hasonló megoldást. Ezek szerint pár másodperc után el kell engedni a mikrokapcsolót ha videózni akarok. Az ottani fórumon sima kapcsoló volt közbeiktatva, de ma letesztelem.
Itt csepeg az eső (Pápa környékén) és fúj a szél, így ma sem lesz alkalmas idő, max szimulátorozni.
Más téma:
BG-n benéztem valamit és úgy rendeltem, nyomtam egy apply refund-ot, kb mire utalják vissz az összeget?
Kínai újév gondolom bejátszik, de nem tudom mire számítsak. Paypalon keresztül fizettem, ilyenkor Paypal számlámra koppan a pénz, vagy a folyószámlámon?FPV-vel kapcsolatban:
Boscam RC832-t nézegetem és ugyanannyi az Eachine mint a Boscam (brand name).
Kérdésem az lenne, hogy melyiket érdemes venni. Eachine 32 csatornát tud, Boscam 48-at papíron, user review alapján 40-et. Boscam felé hajlok, viszont 12 V DC tápellátást ír feszültségnek ,míg az Eachine 7-15V-ig írja a betáp feszt. 3S akksival működtetném, nem tudom melyik a jobb választás.
Adóból is TS832-t néztem ki + kamera függőben van.Ja aki akar venni most kapni megint (tegnap még volt) Syma X5C kék ledes távirányító... már ha valaki akar venni. (az első X5C amit küldtek DOA volt és kiderült a táv a ludas).
-
Allien
veterán
válasz
laccy88 #11977 üzenetére
AZ a rendszer se ér SEMMIT se, mert ez a szám a drónra rá van írva? Rá van írva a web cím is, hol lehet utána nézni??? Szerintem marhaság, zsákutca. Ezzel az erővel chipnek is több értelme lenne, mint pl a kutyákba. Chip leolvasó sincsen senkinél se, max az állatorvosoknál. De mondjuk ha NFC-s lenne, már más lenne. De ugye egy vidéki bácsika/mamika ha megtalálja a kertben az SEMMIT se tudna kezdeni vele, egy telefonszámot viszont még TALÁN fel tud hívni.
kimista, a másodikkal az a probléma, hogy attól, hogy nincs rajta a számod, még akkor is megtalálhatnak. Ujlenyomat tutira van rajta, és ha ott a kamera, még fel is veszi, akár pont Tégedet is.
-
Allien
veterán
válasz
laccy88 #11973 üzenetére
Gondolom, nem túl sokk ilyen van még Mo-n, főleg, hogy a helyszín akár lehetne az is, mivel Észak-Buda az stimmel is. Persze, ha a P3 Playstation 3-t jelentene, az más lenne, mert abból sokkal több kering Magyarországon, csak nem a levegőben, ill fűben.
Mondjuk elkövette az egyik alapvető hibát, nem írta rá a telefon számát (SEM)... -
laccy88
senior tag
válasz
laccy88 #11189 üzenetére
válaszolok a saját hozzászólásomra, mert közben valami megoldódott valami nem.
üdv!
Tehát adott egy STorM32 v1.4 vezérlős 3 tengelyes gimbal(most szereztem be szeretném beüzemelni).
A problémám az, hogy mikor áram alá helyezem, véletlenszerűen a következőket produkálja:
videó1
videó2
majd megáll, nem működik.
Teljesen véletlenszerűen(még nem jöttem rá mi okból). Valamikor 10ből 10 indításkor jól működik, de van, hogy minden második indításkor(lásd videó) inicializálás után ugrik 1-2-t majd megáll mereven.
Bárkinek erre ötlet?
köszi!
bocsi, ha a másik fórumon már olvastátok, több szem többet lát -
Pikachu24
aktív tag
válasz
laccy88 #11198 üzenetére
Szerintem akkor rá tudod kötni a vezérlőre is. google a barátunk
Video1 itt nem igazán mutatja hogy mit és hogyan
Vagy esetleg egy új vezérlő?
-
Pikachu24
aktív tag
-
válasz
laccy88 #10492 üzenetére
Hm, a CES-en bejelentett
emberevőemberszállító drónba? Darabja 400g->oktokopternél csak a motorok 3.2 kilót nyomnának, és a javasolt 26x6.5-ös propeller miatt jó nagy vázat kellene használni. Gondolom repülőmodellbe megy a cuccos.#10495: Van 160kv-s változat is.
-
Jackal2
senior tag
válasz
laccy88 #9246 üzenetére
Igen ez is fura, de vannak más kamuk is benne
Ennyi pénzért:
- follow me
- 20-22 perc repülési idő 2500mAh-ból
- Take off weight 1 kiló, na de hogy repül a gép? Mert kb. szerintem 1 kilóval sehogy
- 3S alatt van 100-on, azért ezt is megnézném, ki tudja ezt bárhol kipróbálni, mekkora terület kell ehhez
- 1000 méteres hatótávÉs ezeket tudja az alap is, 250 dodóért
ez 72.000 fronyó, ehhez képest viszont a racereknél fontos adatokról egy büdös szó nem esik, mekkora C értékű akksi, milyen ESC, milyen FC, integrált vagy sem? Szóval érdekes.
A cégről még nem hallottam, de lehet ez csak engem minősít.
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
laccy88 #7837 üzenetére
Max a propvedok miatt tunik nagyobbnak mint egy Phantom. Ahogy nezem valami elfajzott JJRC H8C lehet. A mototrtartokon atutnek a 8.5 X 20 mm-es motorok. 7.4 volton hajtva gyorsan halaloznak. Kb. 3.5 dollar egy cseremotor.
@ Jackal2 / Imy - RCGroups-on van egy u807 fan(atikus) Casey62. O 1200 mAh akkuval repul. En vettem most 750-es 30C-s Giant Power-eket, amiket 5C-vel lehet tolteni. Jobbak mint a Dromida akksik.
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
laccy88 #6516 üzenetére
H8 mini akkuja toltoelektronikaval rendelkezik. Elvileg barmivel toltheted ami kisebb feszt ad mint 5V. Elvileg.
En rajta felejtettem egy "buta" toltokabelen a toltes vegeztevel, fel is puffadt.Az a baj, h noname, boldog boldogtalan gyartja ezeket a 5 to 1, stb. toltoket, s igy nem is tudjuk milyen az elektronikaja.
Max megneznem Banggood-on vagy gearbest-en. Ott lattam ertekeleseket.@ Rhcspsz01 - SkyRC szerint a B6 mini a tovabbfejlesztett.
-
jony77
tag
válasz
laccy88 #6051 üzenetére
A BEC az fix feszültség átalakitót jelent.Pl:4s aksiknál szoktak külön beiktatni az áram körbe a gimbal miatt.(14.8v bol csinál fix 12voltot!)
Az escéböl kijövő kábel (3eres):
1 pozitiv
2 negativ
3 a jel.
Na és ebből a naza ÁLLITÓLAG nem kéri a pozitivat!Sőt bezavarhatja "lefüstőlhet".
És tényleg lehet olyan ESC-ét kapni amin csak 2 vezeték van.
De ezt azért nem értem mert a gyári ESC éje(opto) azon is 3 eres vezeték van.A gyárija nem BEC-es (azon nem tudom hány volt jön vissza a nazaba)
Kettő ha nem gyári , (mint az enyém "simonk 30A) és BEC-es akkor elméletileg fix voltot kap onnan,tehát nem kaphatna túláramot se.
Videót ilyesmiről nem is találtam.
Többen állitják igy használják a nazat mert biztonságossabb!De miért? -
mm89
őstag
válasz
laccy88 #5812 üzenetére
Próbáld a kamerát a tömegközéppontban tartani inkább, akkor egyformán erőlködnek a motorok. Azért dől meg előre, mert ott a súly, ez egyértelmű. Gondolom utána beáll vízszintbe. Ha igen, akkor ennyi időbe telik neki míg korrigálja, viszont el tudod képzelni, hogy így a vízszintes lebegéshez az első motorokat nagyobb terhelés éri mint a hátsókat.
-
Minstrel
senior tag
válasz
laccy88 #5588 üzenetére
Egy ilyen kapcsolóval FPV Camera 3 Channel 3 Way Video Switcher Module
-
-
jony77
tag
válasz
laccy88 #5120 üzenetére
Nem vitatom , hogy az fpv jól bevált,és nincs kizárva,én is ennél maradok! De az fpv hány éves? Óriási a fejlődés városon belül már általában van 4g ami igen gyors adat továbbítást jelent.Ezt mindenki tesztelheti otthon számítógép telefon párositva van e késés?(minimum 4magos telefon) Majd ha meg lesz az f550em kezdetnek felteszem rá lg g3at (4k videót rögzít) párositom1 samsung s4el ami nálam lesz. Egy tesztet megér
Már syma x8-val is ki akartam próbálni csak nem bírta el
-
jony77
tag
válasz
laccy88 #4294 üzenetére
[F450 HJ450 Quadcopter Kit]
remélem igy jó -
Teréz Atya
senior tag
-
Minstrel
senior tag
-
Upo
addikt
válasz
laccy88 #3973 üzenetére
Kicsit keresgettem a coreless motorról. Ha jól értem a lényeget, akkor kefés ez is, de a forgórészben nincs olyan vasmag mint a hagyományos motorban. Kisebb a forgórész tehetetlensége, gyorsabban indítható-leállítható, és kevesebb áramot igényel hozzá. Felépítéséből adódóan sokkal tartósabbak a kefék, nincsenek akkora áramlöketek forgás közben mint a hagyományosál. A sima motort ha kézzel forgatjuk akkor "ugrálva" "darálva" forog, a forgórészben levő vasmag szegmensek miatt, ahogy forognak a mágneses mezőben, coreless motornál nincs ilyen, az simán forog körbe, ezek alapján be is lehet azonosítani hogy tényleg ilyen. Előállítása költségesebb mert precíziósabb gyártást igényel. Viszont van egy hátránya a vasmagoshoz képest, jobban kell figyelni a hűtésre, mert a vasmagos jobban elviszi a keletkező hőt. Nem tudom, hogy a drónnál mennyire figyeltek erre, lehet hogy kell kis hűtés mod majd, illetve figyelni kell, hogy akku csere után pihentessük kicsit a motorokat mielőtt felszállunk.
Találtam egy rövid leírást, hasznos olvasmány. -
jony77
tag
válasz
laccy88 #3918 üzenetére
Szia!
Én is gondolkodom egy f550-en,azt szeretném kérdezni,hogy az ebay-en árulnak kit-et 70ezer körül.
Ahoz mi szükséges még ,hogy repüljön irták ,hogy kell távirányító ,aksi meg töltő és ezeken kívül?
Mennyíit kell még rá költeni?
Mekkora sulyt bír el?
Válaszát előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest