- Honor Magic V2 - origami
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Nekem más problémám nem volt, és ez a videó dolog csak egyszer fordult elő.
Illetve mostanában az van, hogy a conky néha lefagy, néha magától újraindul. Akkor szokta csinálni, ha indítok egy játékot, vagy ha bejön a képernyővédő.
Szóval akkor, ha valamiért át-, lekapcsolja a képernyőt. Tudom, fura dolog conky-t meg KDE-t együtt használni, de megszoktam, szeretem. -
Apollyon
Korrektor
Velem is pont ugyanez történt a múlt héten!
Annyi különbséggel, hogy én SMplayeren néztem a filmet. Kép ugyanúgy freeze, a hang ment tovább. A capslock reagált, viszont semmi más nem. A kurzor is mozgott. Viszont a sysrq gomb akármelyik kombinációját is próbáltam nem történt semmi, pedig amikor még anno gyakorlatilag abszolút hullává fagyott egy másik disztró, ezzel a gombbal le tudtam állítani a gépet.Mivel te mpv-t használsz, az smplayer meg mplayer alapú, így nem a videolejátszó lehetett a gond.*Vagy KDE bug, vagy driver hiba (nálam intel vga), esetleg systemd?*Jah bocs, az mpv is mplayer alapú
Akkor még ez is lehet a hiba.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
spammer #6829 üzenetére
Nálam egyedül KDE-n nem zavar be a gyökér pulseaudio, máshol nem tudtam megoldani. Csak a skype miatt van fent a pulse, egyébként alsa rulz. Jelen esetben már csak a skype használja a pulse-t, viszont pl. a hangerőgombokba nem szól bele, úgy mint más DE-n. (Erre írt nekem megoldást a Jester, de az anno nem működött az akkor még béta jessie-n.)
-
Apollyon
Korrektor
Mi történt jessie-n az ffmpeg-gel? Wheezyn még volt...
-
Apollyon
Korrektor
Igen a skype is problémás, de hát ugye tudjuk kik rontották el...
Nálam a viberrel volt gond.
Feltelepíteni sikerült, viszont addig nem indult el, amíg fel nem raktam a puddletag-et. Ami minden bizonnyal felrántott magával olyan függőséget is, ami a viberhez kellett. Azért ez is elég nonszensz. -
Apollyon
Korrektor
Néha meg szoktam nézni az új Jessie telepítőket, kíváncsiságból.
A 03.02-es weekly snapshotban a particionálásnál nem lehet ext* filerendszereket beállítani, csak xfs-t, meg a többit (swap stb.). Valaki benézett volna valamit?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6449 üzenetére
Lehet jobban járnál a nem grafikus telepítővel, ami igazából karaktergrafikus, tehát ugyanúgy kitöltögetni meg jelölni kell mint a grafikusban – úgy néz ki mint az előző hsz-emben a linkelt képen.
A 2-8-ig terjedő CD-k ugyanúgy hozzátartoznak a KDE, lxde stb. verziókhoz, mint a "sima" CD-1, csak és kizárólag a DE-kben különböznek. A többi CD-vel nem kell törődni.
Van soklemezes DVD verzió is, de gondolom nem akarod mind a 20+ ezer debian csomagot felrakniEzek weekly snapshotok, tehát kb hetente frissítik.
Szerk: akkor tessék itt van a kép: [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6446 üzenetére
Pedig egyáltalán nem bonyolult az expert sem.
A legfrissebb, DE-vel megtámogatott iso-k itt vannak: [link]
Ha debian-testing-amd64-CD-1.iso-t választod (gondolom 64bitben gondolkodunk) akkor azon Gnome3 lesz, mivel jessienél is ez a default DE.
Ja igen, ha pedig eljutsz a szoftver választó képernyőig – ahol ki lehet jelölni, milyen szoftvercsomagokat telepítsen fel, pl KDE, Cinnamon, SSH szerver, email szerver stb. – ott a "Desktop Environtment" alatt kell lennie a Gnome-nak ha nincs a felsorolásban, ha igen, válaszd ki mindkettőt.
Erre gondoltam: [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6443 üzenetére
Akkor viszont marad, hogy egy működő (akár live) rendszeren, a médián lévő jessie telepítő firmware mappájába bemásolod a szükséges firmware-t.
Arra nem válaszoltál, milyen DE-t raknál fel. Mert ha nem MATE vagy Cinnamon, akkor a többihez alapból van rendes iso, amit nem kell még pluszban lerántson a netről (idő spórolás). Viszont az említett két DE-hez nincs külön iso kirakva, így azt már csak telepítőben lehet kiválasztani és lehúzza a netről.
Továbbá ajánlom az expert installt, egy pár plusz lépés van csak benne, és be lehet kapcsolni a non-free meg backports repókat is, így nem kell majd telepítés után manuálisan a sources.list-ben matatni.
-
Apollyon
Korrektor
PC-n valóban nem lenne gond, viszont notebookom van, ahol körülményesebb megoldani az egynél több merevlemezt (kellene vennem egy optibayt), illetve a másikban egyáltalán nem.
Amúgy ilyen célra (kizárólag Debian) nekem egy 8-16 gigás SSD is elég lenne, de már nem nagyon kapni ilyet .) Majd ha pár év múlva lecserélem a notebookjaimat, már azokban tuti lesz egy SSD a winyó mellett/helyett.Még csak a /home-ot szoktam külön partícióra tenni, de még utána kell olvasnom jobban a teljes könyvtárszerkezetnek mit hol merre ideális.
Amúgy titkosított partíciókon szeretném használni a Debiant, egyelőre most ehhez gyűjtök infót.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6439 üzenetére
Hmm ez érdekes, a lan-nak mennie kéne alapból, továbbá én még olyat nem láttam hogy telepítés közben kettéhal a Debian (sőt, semmilyen körülmények között nem láttam még ilyet).
Van esetleg valami konkrét DE amit szeretnél feltenni? Mert lehet inkább annak lenne érdemesebb leszedni az iso-ját, és a telepítés sem olyan lassú.
A wifi az ami igazából alapból nincs és utólag kell feltenni (vagy előre bemásolni), mert a wifi driverek tartoznak a non-free firmware-ek közé (ami jó nagy hülyeség).No, de a lényeg: innen tudod letölteni a realtek firmware-t
De szerintem egyszerűen elég csak a telepítő lemezen (usb-n
) lévő "firmware" mappába, aztán ha nem jó, valaki javítson ki.
Ha pedig wheezy-t telepítesz, itt van a non-free installer, amiben benne vannak a non-free driverek is
Szerk: amúgy bármilyen hiányzó firmware van, semmilyen körülmények között nem kéne a Debiannak kifagynia, magától újraindulnia.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6434 üzenetére
Ha már Jessie-t raksz fel, akkor érdemesebb innen: [link]
Itt benne vannak a már azóta kiadott újabb frissítések is.
Jelen pillanatban most a netinst van csak, de érdemes várni még pár órát és felkerül az összes DE-vel, így nem kell annyit a netről lehúzni (gyorsabban települ). Amúgy a Debian nagyon lassan települ, annak ellenére, hogy kb 4 gigát használ max a lemezen /home nélkül. Bár gondolom ez az 5400-es vinyónak is betudható, bár 4 giga nem az a brutál mennyiség.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6429 üzenetére
Nyilván jobb a rendszer használata is egy SSD-vel, de szerintem linuxon (Debianon legalábbis) nincs olyan program amire úgymond várakozni kellene (mármint azok közül amiket én használok). OK, amíg az iceweasel meg a chromium beindul, van pár másodperc, akár jó 10-15 is szélsőséges esetben, de nem ettől fogok megöregedni
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6427 üzenetére
Akármennyire is meghökkentő, én 5400-es vinyón tarton a Debiant, ugyanis a tárhely a fontos nem a sebesség. Azt a fél percet amíg bebootol, kibírom
Na jó, KDE-vel kicsit több, de a heti-kétheti 1 boot nem az a világi probléma.A 3-as gnome-ot nem használtam sokáig, mert számomra használhatatlan. Nem lehet beállítani rendesen, ellentétben az összes többi DE-vel meg WM-mel. Nem is tudom ezt hogy gondolták. A Gnome egyedül Kali linuxon van megoldva úgy hogy elviselhető, de az ilyen általuk moddolt cucc.
Elkalandoztam. Na szóval Gnome-on passzolom hogy lehet-e gyorsítani, ha lehet egyáltalán.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6420 üzenetére
Ha már gnóm, akkor jobban járnál KDE-vel. Majdnem ugyanúgy néz ki, és még be is lehet úgy lőni hogy kevesebbet fogyasszon. Nekem boot után 300 mega alatt van a ram használat. Csicsát ki lehet lőni, és további apróbb dolgokig szénné lehet customizálni.
A frissítéssel meg úgy vagyok, hogy amíg testing állapotban van, 3-4 naponta frissítek, aztán ha végre stable lesz, már nem fogom ennyire erőlteni. Be is lehet állítani hogy csak security update-ek jöjjenek.
-
Apollyon
Korrektor
Köszi, mondjuk az megvan hogy 3.16 lesz a stable kernel, viszont már automatikusan továbbgondoltam a dolgot a backports repóval.D Ugyanis ott viszont bekerül az újabb kernel is. Legalábbis a wheezys tapasztalataimból kiindulva.
Egyébként maradtam végül 3.16-on, mivel amit forgattam 3.18-ban van egy bug (patch után is), méghozzá pont a radeon driverével amivel egyébként értelme lett volna az egésznek..(#6406) feketegergo: felrakhatsz több DE-t is. A választott display managerben (lightdm vagy kdm attól függ mit raksz fel) bejelentkezés előtt ki lehet választani, melyik DE-vel lépjen be. Bugok előfordulhatnak, mint mindenhol, de nem hinném hogy lenne probléma.
-
Apollyon
Korrektor
Közben láttam, hogy az experimental repóban ott van az a kernel ami nekem kell. (3.18)
A Debian wikiben persze az is ott van, hogy ennek a repónak a használata veszélyes lehet.Ha én innen rakok fel egy kernelt, és maradnék persze a jessie vonalon:
- Amint ez bekerül a stable-jessie vonalba, és már arra is jön esetleg egy sec. update, akkor ez, a még experimental repóból feltett kernel is frissül?- Mennyire lehet "veszélyes" egy forrásból felrakott kernelhez képest?
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
& Friczy
Köszi a válaszokat.)
Ahogy nézem, új kernel verziónál elég csak a patch -t letölteni az .orgról majd azt felhegeszteni.
Így elsőre nem semmi melónak tűnik a kernel-package -dzsel mókolni, és lehet nincs is sok értelme. Na de azért is jó linux, mert lehet customizálni
-
Apollyon
Korrektor
Már fordítottam kernelt még anno wheezyre, aztán rájöttem hogy telepíteni is lehet újabbat backportsból
De amikor áttértem utóbbira, akkor egy nagyobb frissítésnél (7.4 => 7.5) lecserélte a kernelt is 3.14-ről 3.16-ra, azóta az van. Ezért is lepett meg hogy még mindig 3.16-nál tartanak Jessienél is, és hogy ez az egyetlen.
Viszont, ha make install-lal fordítok, arra jön biztonsági frissítés, vagy nem?
Mert ha nem, akkor gondolom már csak ezért is célszerűbb az általad javasolt alapján eljárni. Igazából azt szeretném, ha sikerül felhegeszteni a 3.18-at, akkor max biztonsági frissítések jöjjenek, de verzió váltás ne. Ezt is meg lehet oldani?
-
Apollyon
Korrektor
Valahol olvastam, vagy valaki írta hogy ez a kernel bugos, továbbá a szokásoshoz képest elég hamar eltűnt a legtöbb disztróból. Illetve itt azt írja hogy: NOTE, this is the LAST 3.16-stable kernel to be released, it is now end-of-life, please move to the 3.17-stable series at this point in
time. Legalábbis ebből én is azt következtettem ki, hogy ez nem sikerült jól, aztán lehet rosszul gondolom.DAnnyira amúgy én nem ragaszkodom már a folyamatos frissítéshez, tekintve hogy régi gépem van.
-
Apollyon
Korrektor
Értem, köszi.
Nekem pont az Intel és ATI video driverek kellenének a 3.18-bó switchable graphics miatt. Most nincs annyi időm keresgélni, de akkor ezekszerint unstable repóból fel tudok tenni egy újabb kernelt, és lefordítani?
Ez amúgy jó is lenne, mert ha jól tudom akkor fordítás után nem frissül már a kernel. -
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6379 üzenetére
Jessien jelenleg nincs is elérhető más kernel. 3.16 azt csókolom. Ha megnézed a kernel.org-on már nincs is fent, nem véletlenül, nem sikerült jól.
Mondjuk azt nem tudom, hogy sid repóból vajon fel lehet-e tenni újabbat, vagy akkor visszafordíthatatlanul maradna az egész az unstable vonalon.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6377 üzenetére
Jó lenne már egyébként ha a kernelt is frissítenék 3.16-ról, mert valahogy nem olyan a teljesítménye mint kellene legyen
Már mindenhol leváltották, egyedül Debianon szenvedünk vele... Azért kíváncsi leszek, mi fog bekerülni a végleges verzióba. A 3.18 azért sokkal okosabb döntés lenne. -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Azért én is bízom benne hogy ha nincs komolyabb 3D, akkor inkább az intelt használja a rendszer... Bár erre nem tudom mennyi az esély, elvileg működnie kell.
Annyira amúgy nem béta már a Jessie, vagy valamit én csinálok nagyon rosszul hogy semmi bajom vele.D A sources.list-ben amúgy már "jessie" van, nem pedig "testing", korábban meg írta itt valaki, hogy már jó ideje testing vonalat használ amúgy is minden probléma nélkül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szaszayanou #6316 üzenetére
Inkább az a probléma, hogy a screensaver-es problémát is több mint 2 év után orvosolták. Az ilyenek miatt fordulnak el az emberek valamitől, amúgy is azt az érzést kelti hogy abandoned.
De egyébként valóban jó kis DE, én is szeretem, csak most meguntam. A tearinges dolgokat is orvosolni lehetne, bár az a Compiz-zal jó lenne, csak Wheezy óta nem lehet feltenni Debianra a Compizt...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szaszayanou #6314 üzenetére
De igen, ez volt a szűk keresztmetszet!
Két videokártya van a gépben, és az intel GMA-val használtam eddig a Debiant, és most átváltottam Radeonra is, vagyis most a switchable graphics megy, aztán ez okozott ilyen effektet. De most már jó, marad a KDE.
(#6313) Penty: Fenti hibámból tanulva, lehet nálad is ez a probléma.
Memóriából amúgy tényleg többet eszik. Nálam 4 giga van, elfér, Xfce-szel meg a többivel csak nagyon sok böngészőlappal meg alkalmazásokkal ment 1 giga fölé, 2GB felett meg sosem volt..
Xfce amúgy jó lenne, csak nagyon lassan fejlesztik, főverziót már lassan 3 éve nem adtak ki... bugfixek vannak, de az sem gőzerővel.
A MATE is nagyon jó, de még gyerekcipőben jár. Sajnos a tearing problémájával nem tudtam sokat kezdeni: kapcsolgatni kellett a kompozitort, hogy a videóknál ne legyen tearing, ezt leszámítva amúgy kiváló DE.
Esetleg még kipróbálhatod a Cinnamont is, Jessie telepítőjében már az is van, mondjuk RAM-ból az is lehet többet kér.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szaszayanou #6310 üzenetére
& ubyegon
Kipróbáltam KDE-t, jó lenne, de jobban pörgeti a professzort, kb 10 fokkal melegebb mint az összes többi DE-vel..
...úgyh. megy vissza XFCE.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6307 üzenetére
Nem, sima Debianra, KDE-vel. Amúgy meg nemsoká jön a Jessie, szóval a linkelt projekt nemsoká nevet válthat...
Meg ennek nem a "Debianism" a lényege, hanem mint kb a Manjaro vs Arch...(#6308) szaszayanou: A widgetek is ugyanúgy működnek? Mert többek között ezért is érdekelne a KDE.
-
Apollyon
Korrektor
Valaki használja KDE-vel a Debiant? Tudom, egyéni preferencia, de érdekelne hosszú távon mennyire bejövős, vagy felejtős.
-
Apollyon
Korrektor
Köszi, nekem igazából csak annyi kellett, hogy ha utp kábelt kihúzom, és a hardbuttonnal a rádiót bekapcsolom a gépen, akkor automatikusan csatlakozzon az emlékeztetett wifi hálózat(ok)ra.
Nos ezt a wicd grafikus cuccával sikerült megoldani, nem kell már a networking restarttal szenvedni.
-
Apollyon
Korrektor
Hú már nem tudom.
Az a helyzet hogy jó féléve nem sudozok. De ilyen egyszerűbb dolgokra kell gondolni, mint egyes rendszerinfók kiírása, vagy valami ilyesmi. Lehet nem volt túl sok minden, de legalább 1 vagy két dolog biztos, ami Manjaron ment, Debin már nem, csak #-ként.Más: Debianon lehet egyáltalán notebookkal wifi és ethernet között kapcsolgatni anélkül hogy a networking-öt restartolnom kellene? Mondjuk xfce alatt.
-
Apollyon
Korrektor
Még amikor másik rendszert használtam, sudoztam ezerrel. Aztán amikor áttértem Debianra meglepődve fogadtam, hogy hiába raktam bele a felhasználómat a sudoers közé, vannak funkciók amik kizárólag root-tal mennek (ellentétben az előző rendszerrel).
Így már nem láttam értelmét, su, jelszó azt kész, a felhasználóm meg marad emelt jogosultságok nélkül, halál felesleges, részemről legalábbis.
-
Apollyon
Korrektor
A quiet szót kitöröltem, működött, köszi .)
(#6255) sati: Igen, fent van, előtte is fent volt. Viszont még mindig csak egy
/etc/init.d/networking restart
paranccsal tudok csatlakozni a megfelelő interfészre. Ha pedig wifire csatlakoznék, még egy
ifup wlan0=wlan_home is kell.
Tehát utp kihúz, wifi hw kapcsoló be, a két parancs és csatlakozik. Ha pedig offolom a wifit, és visszadugom az ethernetet akkor is kell egy restart. Te ezt megoldottad máshogy? -
Apollyon
Korrektor
Egyszer elkezdtem telepíteni még anno a wheezy-t expert módban, de voltak olyan kapcsolók amik nem tudtam mire szolgálnak, így maradtam a defaultnál. A be és kikapcsolás amúgy engem sem nagyon izgat, viszont nálam is valóban gyorsabb lett. Főleg a kikapcs, leállítja az X-et és utána szinte azonnal kikapcsol. Olyan érzésem van mintha nem is állna le megfelelően a rendszer.
A classic gnome nekem még be is jönne, ha testreszabható lenne a kinézet, de nem az. Egyszerűen be van betonozva az egész :/
Az hogy testing lenne én nem vettem észre nagyon, semmi gondom nincs vele, leszámítva hogy még mindig nem sikerült megoldani az xfce screensaver problémátAz iwlwifi meg önmagában nem működik, az interfaces-be eddig simán beírtam a kellő datát, és már ment is a wifi, most meg kénytelen voltam felrakni a wicd-t is.
Szumma: kicsit jobb lett mint a wheezy, több minden működik könnyebben.
(#6250) Friczy
Köszi, az alapokkal azért tisztában vagyokDebian alatt csomó minden nem működik sudoval, szóval az ilyesmit alaból root-tal tolom.
Este ha gépemhez jutok megnézem. -
Apollyon
Korrektor
Na felpattintottam a Jessiet.
Már bootoláskor furcsa volt, hogy nem tudtam DE-t választani, na sebaj. 1-2 dolog másképp van telepítésnél, már annyira nincs meg, de most már ext4 az alapértelmezett FS. Bár lehet már wheezynél is ez voltA WIFI-t még mindig nem hajlandó feltenni, csak non-free-ből, pedig reménykedtem benne hogy legalább ez változik, na de akkor már marad ez.
Na aztán a szoftver választó menüben jött a meglepi, ugyanis ide került a DE választó is, amit sajnos nem mentettem le.
A következő asztali környezetek közül lehet választani:
Gnóm
KDE
Cinnamon
LXDE
MATE
XfceMajd egy jó bő fél óra download, unpack, setting up után felrakta a grub, telepítés szákszful.
A GRUB 2 most már defaultban natív felbontású, hállelúja.
A boot process viszont már nem látszik, csak 1-2 infót ír ki max. Ezt hogy lehet visszaállítani? Én mindent akarok látni.
A rendszer amúgy gyors, bár gondolom ez DE függő is. Valamiért alapból benne van a sources.list-ben a jessie-backports, gondolom mert RC2, mire kijön stable-ként valszeg már nem lesz benne.
Alap kernel 3.16.4 lesz. Iceweasel szerencsére itt is ESR maradt.
-
-
Apollyon
Korrektor
Ha testinget telepítesz, akkor az testing marad.. ha jól tévedek, nem tudsz "visszafelé" váltani.
Bár most fagyasztották be a napokban a Jessie-t, szóval új dolgok már nem kerülnek bele, max bugfixek, security update-ek (illetve a benne lévő dolgok sem jönnek ki onnan).
Asszem csak a repókkal kell variálni, de amikor pár éve összeomlott a Debianom mert összevissza telepítgettem innen-onnan, azóta nem nagyon hekkelem a sources.listAzért valaki expertebb véleményére én is kíváncsi lennék
Szerk: Cinnamont is lehet telepíteni Debire? Még nem is néztem, én MATE-tel használom de az benne van a wheezy-backportsban.
-
Apollyon
Korrektor
Szia!
Nem kell testinget használni, teljesen felesleges lenne. Felrakod a stable-t, lecseréled a kernelt, a backportsban megtalálod a legújabb stabilat, ami 3.16-os. A jessie (ami jelenleg a testing) 3.16-ossal fog érkezni egyébként.
A testing repóval akkor lehetnek problémák, ha felraksz például onnan egy programot, aminek a függőségei mondjuk újabb pythont igényelnek, vagy más verziójú libeket stb. ami katyvaszt okozhat.
Én egyébként 3.16-os kernellel használom, amint kijön a 3.18, frissíteni fog (jelenleg a 3.17 a stabil a kernel.org-on, de ha jól tévedek akkor a páratlan verziójú kernelek nem jönnek debianra).
Testingből én 3 dolgot telepítettem: egy torrent klienst, SMplayert, meg az integrált INTEL meghajtóját, hogy ne legyen tearing az újabb HD videóknál sem.
Miután ez megvolt, "kikapcsoltam" a testing repót, szóval megmarad a stabil vonalon a disztró, ami fontos.
A lényeg: ha újabb kernelt is használsz (amit a wheezy-backportsból kell telepíteni) teljesen stabil marad a debian, tapasztalat.
A sebességgel én azt mondom nincs probléma, egy 5400-es vinyó van a gépben ezen van a debian, mégis bekapcsolás után biossal együtt kb fél perc alatt (miután beírtam a felhasználóm és a jelszóm is) már az asztalon vagyok.
-
-
Apollyon
Korrektor
"Pár éve olvastam valahol, hogy pl. a nyomtatókba valami számlálóchipet raknak a gyártók, ami ha elér egy bizonyos számot, akkor a nyomtató megáll, nem nyomtat tovább, "elromlik"."
Ez a The light bulb conspiracy (A villanykörte összeesküvés – tervezett elavulás) c. dokumentumfilmben volt, amiben azt mutatják be, hogy a fogyasztói cikkeket szándékosan úgy gyártják, hogy egy megadott időn belül tönkremenjenek, így fenntartván a profitot.
Az meg hogy a routerben meg ethernet kártyában van valami sec. leak, az kemény. Mi van akkor, ha pl lecserélem a routeren a firmware-t OpenWRT-re?
Gondolom a lan kártyát is flashelni kéne valami okossággal.
Amúgy meg IPtables + fail2ban aztán good luck.
ON: Debiant tört már fel valaki? Oké, nem az oprendszer a lényeg, de akkor sem hallottam még ilyet .p
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6132 üzenetére
"Abszolút kezdőnek Debiant ajánlani első disztrónak?"
Yepp, miért ne? OK, mondjuk elsőre nekem is nehézkes volt. Amit elsődlegesen érdemes megtanulni ezzel a disztróval kapcsolatban, az a jogosultságok kezelése. Van pár dolog ami csak root alól működik, sudoval nem. Alapjáraton amúgy nincs is beállítva az alap felhasználóhoz, külön hozzá kell adni. Én mondjuk már nem használom, felesleges.
Viszont az Arch után a Debiannak van a legjobb wikije, a legtöbb leírás és támogatottság. Másrészt az egyik legstabilabb rendszer.
-
Apollyon
Korrektor
Az igen, már rég olvastam ekkora marhaságot
Egyáltalán nincs túlhypeolva, de egyébként sem a desktop a fő profil, amúgy meg azért népszerű, mert alapjáraton működik, az már más kérdés, hogy a fiszem-faxom programok miért nem működnek. Talán az a programok hibája.
Aztán meg az apple-höz inkább az ubuntut hasonlítanám, mivel ott van profitorientáltság, ahol nem éppen a szabad szoftverek használata a fő filozófia. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #6102 üzenetére
Nem a Debian a szar, hanem a google chrome.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Speeedfire #6086 üzenetére
Ha senki, akkor én.
Én Debianon már többféle network managert használtam, van ahol külön be kellett állítani hogy nincs jelszó.
Esetleg neked erre nincs lehetőséged? Vagy arra, hogy a hotspoton mégis beállíts valami jelszót.LMDE-n nem tudom hogy van, de nekem most az /etc/network/interfaces -ben van beállítva a wifi. Mondjuk jelszó nélkül nem próbáltam, elég kockázatos lenne.
Ha még nem volt meg, tudom ajánlani ezt: [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6076 üzenetére
Szerintem is tearing lehet az ablakok furcsa hullámzása.
Ha a compiz fel lenne téve, akkor viszont nem lenne tearing.
Amikor xfce-t használtam volt pár bugos dolog benne, pl pont a screensaver, ami filmnézés közben akármit állítottál bekapcsolt – ezt egy scripttel lehetett orvosolni.
(#6078)-ban ott van minden xfce-es power management beállítás, ez alapján be kell tudnod konfigurálni ami neked tetszik. Ha mégsem működik, akkor az bizony bug.
-
Apollyon
Korrektor
Rendben ezt elfogadom, igazad van.
De belegondolva, ez az egész rarral kapcsolatos hisztéria egy igazi agymenés. Gyakorlati értelme nincs, nálam ez a szabad szoftver mentalitásban eléggé offenzív. Főleg nem látom létjogosultságát a rarnak a 7zip ellenében, nem is értem miért használ még manapság bárki rar-t.
A jogvédők amúgy sem értenek a linuxhoz, hát még a Debianhoz, szóval legalább a kicsomagolás lehetne free. Nem is emlékszem mikor csomagoltam utoljára rar-ba, talán a 3-mal ezelőtti gépemen amin még windóz XP volt 8 évvel ezelőtt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Jester01 #6059 üzenetére
Oké, nem forrásból, hanem innen töltöttem le, csak már késő van
A sources.list-hez már egy ideje nem nyúltam, de azért nyomtam egy update-et a biztonság kedvéért és úgysem.
Az értelmével kapcsolatban meg az a bajom, hogy lenne inkább egy sima non-free amiben benne van minden, és nem kéne még külön a free csomag is. Vagy fordítva.
Szerk: elsőre amúgy nem is értettem miért nem szedi ki az egyik rar-t, amikor fentvolt az unrar csomag, és hibát pedig nem írt ki, hanem csak egyszerűen bezáródott az unarchiver. No de ez is megoldódott.)
Amúgy már kezdem megszokni ezt a licenszháborút
-
Apollyon
Korrektor
Bár benne van a non-free sor a listámban, valamiért mégsincs a repóban az unrar-nonfree csomag, így kénytelen voltam felrakni forrásból.
Múltkor amikor még másik gépre telepítettem Debiant még benne volt. Van unrar-free is, viszont az újabb .rar állományokat csak a non-free-vel lehet kicsomagolni... Hát ennek sok értelme van -
Apollyon
Korrektor
válasz
soldi3r #6040 üzenetére
A backports repó hozzáadása után a MATE telepítése ennyi: [link]
Nehogy már hogy ez nem megy .p
Az egyetlen amire azt tudom mondani hogy xfce-ben jobb volt, az a saját network managere, a többiben a MATE klasszabb .p De persze ez ízlés kérdése, szerintem próbálj ki még több desktopot is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
soldi3r #6034 üzenetére
Ami neked kellhet az a wheezy backports tároló, más nem.
Én mondjuk kb 2 programból a legfrissebbet használom, így amíg felrakom őket addig berakom a testing repót is, utána kiszedem. Annak ellenére hogy testing repóból van az adott program legfrissebb verziója, maga a program stabil (tehát nem RC meg ilyesmi).
Viszont ennél tovább nem érdemes a testing repót használni, mert könnyen kinyiffanthatod a rendszert.(#6035) ubyegon2:
"A distrowatchon az XFCE- t írják alapértelmezettnek."Na ezt jó tudni. Mindenesetre addig elég sok minden változhat, még szerintem legalább fél év mire kijön az új Debian. Aztán ne legyen igazam
-
Apollyon
Korrektor
válasz
soldi3r #6031 üzenetére
Nos ez nem tudom miért nem futott le, de ebben több telepítendő csomag is van egyszerre. Azóta sikerült?
(#6032): Az írás elavult, mert itt még szórakázni kell a MATE-et tartalmazó külön repókkal, holott már beletették a wheezy backportsba. Így nem kell keyringgel sem bazakodni, hanem csak beírod a backports repót a sources.list-be és egy apt-get update után már menni is fog a MATE telepítés.
De ez sem sokáig kell, mert MATE lesz a default DE a közelgő új Debian kiadásban (szerintem majd valamikor 2015 nyár felé) a gnóm 3-at meg remélem kivágják a fenébe úgy ahogy van.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
soldi3r #6028 üzenetére
Hajrá
"(#6027) bambano, mivel az a valasz az en kerdesemre jott, ezert kivancsi lennek mit szerettel volna ezzel mondani
"
Azt szerette volna mondani, hogy azt a Webmin nevű valamit nem érdemes feltenni, mert semmit nem érsz vele. Kb mint a néhai windows XP tűzfala. De szerintem fogadd meg a tanácsát, mert ért hozzá.
Továbbra is az iptables a javallott, annyira azért nem boszorkányság, itt van egy egyszerű leírás pl. [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
soldi3r #6021 üzenetére
Jó reggelt!
Ha MATE-et akarsz feltenni, akkor ez egy jó leírás, de nem értem hogy miért SSH servert választ ki a "Software selection" részben. Ha átlagfelhasználás lesz akkor
[ ] Standard system utilities
ha pedig notebookod van, akkor értelemszerűen a Laptop is legyen bepipálva.
Alapjáraton a Desktop environment is be lesz pipálva (csillagozva) szóval azt majd telepítéskor szedd ki különben felteszi a gnome3-at is, ami egyrészt felesleges, másrészt jelentősen meghosszabbítja a telepítési időt. Újraindítás után parancssoros Debiant kapsz, ekkor tudod majd feltenni a MATE-et és a lightdm-et.Én is MATE-et használok egyébként. Ha pedig már tűzfallal kéne szórakoznom, akkor megtanulnám inkább az iptablest (de ez én vagyok
). Ha jól tudom egyik GUI-s megoldás sem olyan részletes mint az iptables.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon #5986 üzenetére
Jah amúgy értettem hogy csak IW-ben próbáltad, de meg kéne nézni másban is, mert valszeg ez inkább böngészőspecifikus és/vagy bővítményprobléma.
Nálam van Chromium is, azt használom arra amit a sok blokkolás miatt a IW-ben nem tudok megnézni, és a Chromiumhoz pepperflash van, na az össze szokott omlani, de a HTML5 egyikben sem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5948 üzenetére
Bar Debian telepitest kovetoen es a halozat egyenire konfiguralasa utan az az elso hogy felrakom a kedvenc torrent kliensem ami egesz nap megy, nem latom hasznat a 20-30 meganal nagyobb netnek.
Szoval te mint valszeg professzionalis user mivel tudod (tudnad) kihaszanalni ekkora savszelt? Gondolom nem Debian repokat uzemeltetsz meg isokat seedelsz -
Apollyon
Korrektor
válasz
_BOZONT_ #5928 üzenetére
Oké.. és neked is 3650-ed van?
Új kártyával elhiszem hogy jól megy...
Jahés:
(#5921) jimmy399: Amikor én Transmission-t használtam elég bugos volt, pl. a letöltési sebességet folyamatosan egyre gyorsabban mutatta, végén már többszáz megával töltöttem / sec
Erre a célra inkább qbittorrent-nox -et ajánlom, lehetőleg 3-as verziót, böngészőben simán jó ui-ja van. -
Apollyon
Korrektor
válasz
_BOZONT_ #5925 üzenetére
Ezeken kívül ami kell már benne van a kernelben. fglrx meg már zárt cucc, ahhoz már nem jó az új kernel, mert ahhoz új xorg is van, szóval nem fog működni és villogó kurzor fog fogadni ha mégis megpróbálod.
Weboldalról meg sosem rakunk fel drivert, mivel erre inkább a csomagkezelőt használjuk, ami nagy eséllyel az adott disztróhoz van optimalizálva.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #5920 üzenetére
Hát figy, nem tudom... ugyanolyan kártyánk van, sőt, nekem a kevesebb memóriás.. és itt most semmi bajom, minden úgy megy ahogy kell...
Lehet hogy nem így van, de esetleg az is lehet a "probléma" hogy Sony géped van, ami egzotikusabb hardver.
Talán abban a Sonyban van valamilyen egyéb komponens, ami nem szereti a linuxot.De korábban meg ugye nem volt baj vele.. szóval passz. Én azt javaslom mindenképp próbáld ki amit javasoltam.
Esetleg még kipróbálhatnád ezt a MATE-et is... Ez is gnóm, csak kevésbé csicsa. Ugyanúgy két panel van, nincs start menü stb.
(#5922) _BOZONT_: én is írtam, hogy ezt rakja fel...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #5918 üzenetére
Igazából nem vettem észre különbséget.
De bootkor volt egy ilyen hibaüzenet, ami elkerülte a figyelmem:
[drm:radeon_pci_probe] *ERROR* radeon kernel
modesetting for R600 or later requires firmware-linux-nonfree.Felraktam a nonfree-t, azóta nincs ilyen hibaüzenet
Talán hűvösebb a gép.. (?)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #5916 üzenetére
Jah lehet, de már az kezdő topikban leírtam:
Ezt a sort beírod az /etc/apt/sources.list -be
deb http://YOURMIRROR.debian.org/debian wheezy-backports main
(A yourmirror, az az, amit megadtál telepítéskor, ha pl. osztrák szervert használsz akkor
deb http://ftp.at.debian.org/debian/ wheezy-backports main)aztán
aptitude -t wheezy-backports install linux-image-amd64 és kész.
-
Apollyon
Korrektor
Hát ez halálgáz, de miután átvizslattam jobban a dmesg kimenetét vettem észre hogy kihagytam valamit.
Ugyanis ahhoz, hogy menjen a radeon dynamic power management, fel kell rakni az egyik csomagot, méghozzá az alábbit:firmware-linux-nonfree
This package contains the binary firmware for various drivers in the
Linux kernel. This is a collection of firmware blobs which are not
individually large enough to warrant a standalone package.Debianban kissé máshogy van értelmezve a nonfree mint máshol...
Amióta fentvan, nincs az az error üzenet bootkor
Emellé meg nem kell a dpm-et beírni a grubba, mivel a 3.14 kernelben már alapból bennevan...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #5910 üzenetére
Nos ilyen nekem is volt, az egyik pl. pont ma a Wine-nal amit nem tudok felrakni, mert valami függőségi problémája van.
Először a sima 32bitest tettem volna fel, és erre még pl. network-manager-t is el akarta távolítani. Felraktam a 64-es csomagot, amire kiírta mit kéne, és ezután próbáltam a 32bitest, ezután már nem akarta leszedni a fél rendszert, viszont kiírta a hogy javíthatatlan függőségek vannak, úgyhogy egyelőre hagytam a dolgot.Aztán a minap a skype-ot akartam feltenni, és ott is el akarta távolítani a fél rendszert, a komplett DE-vel együtt.
Szerintem ez a repók miatt lehetett, mert a sources.list-et elég sokszor átírtam. Lehet olyan programok vannak fent, amik a megadott repókhoz már nem tartoznak, ezért ahhoz próbálja magát igazítani a rendszer. Ez lehet hogy ökörség, de más nem jut eszembe hogy miért lehetett... azóta már egyébként sikerült feltenni a skype-ot. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #5907 üzenetére
Nem tudom nálad mi gond lehet, megegyező hardveren nálam ugyanaz az oprendszer hibátlanul fut nyílt driverrel, legújabb kernellel.
Ha a xorg bugos, akkor az a Jessieben hót ziher hogy javítva lesz. Nincs tökéletes oprendszer, de azt tényleg nem értem mitől lehet az, hogy valakinél egy alap telepítésű Debian lefagy...
A régi kernel (3.2) + zárt driver kombónak tutira jól kell mennie!MATE-en egyébként meg nincs start menü...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #5903 üzenetére
Ha legközelebb felrakod a Debiant, netinstallt szedj le és azt rakd fel, és ha elértél erre a képernyőre, szedd ki a Desktop environtment elől a * jelölést.
Aztán manuál rakd fel a Gnome-t, majd a lightdm-et.
Így nem lesz teleszemetelve a rendszer mindennel.
Vagy próbáld ki a MATE-t ugyanígy, hátha tetszik. Jóval kisebb a gépigénye mint az újabb gnome-nak.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #5901 üzenetére
Én meg végül felraktam a MATE 1.8-at, és még jobb mint volt.
Azóta sem fagyott, minden abszolút tökéletes.Lehet tényleg vissza kéne tenned a régi kernelt, és felrakni a nonfree drivert.
Ehhez pedig az /etc/apt/sources.list -be be kell írnod a következő sort:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
Aztán ugye apt-get update
és mehet a driver.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Macbook White 13" unibody
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest